Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3576 articles
Browse latest View live

Reascultați discursurile de la mitingul PSD pentru a înțelege de ce urmează momente dificile și pentru pensionarii militari

$
0
0
-Suntem incluși in conceptul extins "noua securitate"
 -Il veți auzi pe Dragnea spunând ca regimul Băsescu a plecat de 3 ani, dar generalii și procurorii statului paralel au rămas.
 -Statul paralel trăiește pe picior mare.

Permite Simona Halep ca anarhiștii #rezist să-și lipească mizeria de numele său?

$
0
0
Uluirea Simonei a fost vizibilă când fluierăturile unor nesimțiți au tulburat ceremonia înmânarii unor insemne ale Primăriei Capitalei. 

O sportivă curajoasă ar fi avut tăria ca ,in spirit de fair-play, să ceară stoparea insultei fată de organizatorul festivitătii. Îi cerem, poate, prea mult Simonei, de altfel o fire emotivă, dar s-a vazut că până si tupeistul de Ilie Năstase s-a pierdut cu firea...și n-a reacționat.
Acum, că s-a aflat cine au fost regizorii scandalului,  Simona ar trebui să se disocieze de golani, cerându-le să nu-i mai folosească numele asociat de sigla lor anarhistă.
Legiunea #rezist în acțiune pe Arena Națională.

6 dosare ajunse la CCR pentru neconstitkuționalitatea OUG nr. 59/2017 și niciunul nu ataca ordonanța în contencios administrativ

$
0
0
Au fost returnate 6 dosare în urma căutării. După, număr sunt dosare aflate pe rolul Tribunalelor, nu al Curților de Apel.
Nr. DosarDată dosarObiectStadiuNr. ActDată ActSoluție ActTitlu ActTip ActNumar M. Of.Dată PublicareNr. Dosar InstanțăPărţiVersiune tipData termen
872D/201808.06.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VIIDosar in curs de repartizareNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există237/43/2017Dinu GheorghițăConstituția, republicată 2003Nu exista
862D/201807.06.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VIIDosar in curs de repartizareNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există108/88/2018Dinu DumitruConstituția, republicată 2003Nu exista
860D/201807.06.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VIIDosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există231/43/2017Preotu GheorgheConstituția, republicată 2003Nu exista
848D/201806.06.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VII pct.2Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există10.051/30/2017Dorobanț Adrian loanConstituția, republicată 2003Nu exista
847D/201806.06.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VII alin.2, alin.3Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există496/86/2018Pleșescu GheorgheConstituția, republicată 2003Nu exista
236D/201819.02.2018O.U.G. nr.59/2017 art.VII pct.2Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există7.458/86/2017Pascari Emanuel CătălinConstituția, republicată 2003Nu exista

Blogul se închide!

$
0
0
Pentru că sunt câtiva cititori care au raportat blogul pentru conținut necorespunzător.
Să fiți sănătoși!

Acceptă Simona ca #rezist să-i folosească numele?

$
0
0
Uluirea Simonei a fost vizibilă când fluierăturile  au tulburat festivitatea de acordare a titlului  de cetătean de onoare al Capitalei.
In spirit de fair-play, Simona ar fi trebuit. să faca un mic gest de potolire a a huiduielilor la adresa organizatorului festivității.
 Îi cerem, poate, prea mult Simonei, de altfel o fire emotivă, dar s-a vazut că până si tupeistul de Ilie Năstase   s-a pierdut cu firea.... 
Acum, că s-a aflat cine au fost regizorii scandalului, Simona ar trebui să se disocieze public de #rezistenți, cerându-le să nu-i mai folosească numele asociat de sigla lor. ...



se disocieze de golani, cerându-le să nu-i mai folosească numele asociat de sigla lor anarhistă.

Păcat că nu a existat un #rezist şi pe vremea marilor epurări ale Parchetelor de către trioul Macovei-Băsescu-Tăriceanu

Ce pensie ar fi primit domnul ofiţer... dacă se pensiona înainte de intrarea în vigoare a pct. 3 al Art. VII din OUG nr.59/2017!

$
0
0
Adică....înainte de 15 09 2017

ICCJ condamnă în baza unui articol declarat neconstituționl din Codul Penal.

$
0
0

DECIZIILE CURŢII CONSTITUŢIONALE

ARTICOLUL 147

1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Infracţiuni de serviciu
Art. 297

Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuosşi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
Noul Cod Penal actualizat prin:
Decizia CCR nr. 405/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 246 din Codul penal din 1969, ale art. 297 alin. (1) din Codul penal și ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, Monitorul Oficial nr. 517/2016


Judecătorii care au decis condamnarea lui Liviu Dragnea sunt 
Ștefan Pistol, achitare
Constantin Epure, condamnare
Geanina Arghir, condamnare

Serviţi bibilici educate nemţeşte!

Ca șef al SMAp, domnul general Ciucă are partea sa de vină care a condus la demotivarea materială si plecarea din sistemul militar a cadrelor aflate în vârful piramidei profesionale.

$
0
0
Nu a ridicat un cuvințel public împotriva Anexei VI din Legea 153/2017 și a Ordonanțelor nr. 57/2015 și nr. 59/2017. 
Ca ironie a sorții, și dânsul va fi o victimă a OUG nr.59/2017.
Stie că sunt mii de rezerviști condamnați să moară cu o pensie plafonată la nivelul actual de sub 2000 de lei, pentru că doamnei LOV i s-a părut incorectă actualizarea pensiilor militare odată cu creșterea soldelor de grad și de funcție pentru cadrele militare aflate în actualitate?

Interviu de final de mandat cu general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării (SMAp):
Domnule general, s-a vehiculat în media, de ceva vreme, că șeful armatei va  trece în rezervă mai devreme, fără să-și ducă mandatul de șef al SMAp la capăt. Cât de adevărate sunt aceste afirmații?
Vă pot spune foarte clar că îmi voi încheia mandatul în conformitate cu prevedererile legii. Afirmațiile pe care le invocați au trezit interesul camarazilor noștri, dar acestea s-au întemeiat, din nefericire, pe un zvon care, întâmplător sau nu, a reușit să se propage și vă mulțumesc pentru posibilitatea pe care mi-o oferiți de a sublinia că, indiferent de circumstanțele favorabile invocate, nu voi ieși la pensie înainte de terminarea mandatului.
Se spunea că voi face acest lucru pentru a putea beneficia de unele avantaje financiare. Nu am venit în armată din rațiuni pecuniare și, deci, nu voi pleca pentru că aș putea avea unele avantaje financiare. 
Zvonistica aceasta pare să se întemeieze pe unele precedente, pentru că, anul trecut, unii comandanți de mari unități, la scurtă vreme după numirea lor în funcții, au preferat avantajele financiare ale unei pensii militare în locul comenzii.
Nu vreau să comentez decizia camarazilor mei, dar pot să vă spun că dacă eram atât de preocupat de aspectele materiale, puteam opta în acest sens în august 2017. Nu am făcut-o atunci, așadar nu o voi face nici acum sau mai târziu, pentru că, mai presus de orice, este vorba de onoarea și demnitatea militară.
În plus, întreaga mea educație militară se bazează pe un principiu care mi-a călăuzit pașii: nu renunța înainte de a-ți îndeplini misiunea! În termeni militari, nu ne retragem niciodată, atacăm pe alte direcții! Îmi voi îndeplini obligațiile care îmi revin până la finalul mandatului de șef al SMAp.
Nu e încă un motiv de bilanț, mai aveți câteva luni până la încheierea acestui mandat, dar dacă ar fi să enumerați câteva realizări și, firește, neîmpliniri, la care v-ați opri?
Sunt multe realizări în ultimii ani. A fost demarată o serie de activități care se adaugă acelora înfăptuite de cei dinaintea noastră pentru a întări statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene, subliniind, prin oameni și fapte, credibilitatea armatei române.
Sunt multe demersuri legate de înzestrarea armatei, de ceea ce înseamnă nivelul de atingere a interoperabilității și nu puține au fost activitățile naționale și internaționale în care am fost implicați, atât pe teritoriul României, cât și în afara țării, reușind să stabilim elemente de profil operațional care sunt astăzi recunoscute.
Aș vrea ca discuțiile despre înzestrarea armatei să țină seama de complexitatea  domeniului, pentru că nu putem gândi simplist, în maniera aceea potrivit căreia dacă am dat niște bani s-a rezolvat problema înzestrării.
Nu e nici pe departe așa, e doar jumătate din problemă rezolvată, pentru că este necesar să fie luate în seamă chestiuni legate de asigurarea capabilităților, pornind de la elementele de logistică și mentenanță menite să asigure starea de operativitate a acestor capabilități, dar cel mai important lucru este pregătirea personalului care le utilizează.
Din această perspectivă, implicațiile sunt multiple și reverberează în instituțiile militare de învățământ, mai ales că nevoia pregătirii în domeniul tehnic, al informaticii se pune cu mai mare acuitate.
Dar indiferent de tehnica de luptă – Piranha, de pildă, nu mai este doar o mașină de luptă, ci una de o complexitate avansată, cu nevoi de conectivitate radio, digitală sau senzorială, iar armamentul nu mai este doar o chestiune de infanterie, ci poate fi vorba chiar de o „artilerizare” a infanteriei –, așadar este nevoie de o anumită înțelegere a acestei complexități la toate nivelurile, de la educație, instruire, utilizare până la asigurare logistică.
În ce situație se află programul de modernizare a fregatelor? Anul acesta, s-a anunțat, nu sunt fonduri.
Programul acesta a fost considerat ca fiind necesar a se dezvolta la pachet cu achiziția noilor corvete multifuncționale și, pentru că se vorbește foarte mult de offset, o șansă pentru creșterea numărului de locuri de muncă în țară, atunci s-a avut în vedere ca programul de modernizare a fregatelor să intre pe aceeași linie tehnologică destinată realizării corvetelor multifuncționale.
Complexitatea de care vorbeam este dată și de faptul că aceste capabilități nu se realizează dintr-o dată, ci într-o anume perioadă în care putem aborda fiecare detaliu al acestor elemente de înzestrare, rearanjând, în același timp, celelalte capabilități care se află deja în dotarea armatei române, multe vechi.
Este nevoie de capacitatea liderilor de la marile unități până la statele majore ale categoriilor de forțe și SMAp pentru a menține un echilibru funcțional între starea de operativitate a echipamentelor vechi și intrarea în dotare și exploaterea elementelor de tehnică și tehnologie moderne.
Nu e deloc simplu, am spus-o în mai multe împrejurări, dar ne bucurăm de faptul că avem personalul potrivit, care știe foarte bine ceea ce e de făcut, care are experiența necesară dar și multă voință și mai ales dorința de a se instrui în permanență.
O să vă dau un simplu exemplu. Până să intre în dotare avionul multirol F-16, scăzuse numărul celor care optau pentru Academia Forțelor Aeriene de la Brașov. Azi sunt trei-patru candidați care se confruntă pentru un loc în vederea formării ca piloți militari. Tehnica nouă generează competitivitate și oferă deschideri spre opțiuni diverse în cariera militară. Ei simt că merită să investească în formarea lor și este încurajator să vezi că încep să apară și rezultate.
Din acest punct de vedere, sunt demersuri începute în privința consolidării instituțiilor militare de învățământ, mă refer aici la cele din zona preuniversitară, care dau roade foarte bune, dar și la acelea din mediul universitar.
Nu am reușit – pentru ca m-ați întrebat și ce nu am reușit – să aducem acea parte de modernitate, de adaptare în instituțiile de învățământ militar care se ocupă de dezvoltarea în carieră pentru personalul armatei române. Cred că la nivelul școlilor de aplicații, la nivelul cursurilor postuniversitare cu pronunțat caracter militar sunt multe de făcut și acestea sunt preocupări importante pentru toți aceia care, de acum înainte, se vor afla în poziții de conducere în armata română.
Ați reușit să reînființați cele două colegii naționale militare, la Craiova și la Constanța, desființate în anii ’90.
Cred foarte mult în calitatea corpului didactic din învățământul militar și a absolvenților colegiilor naționale militare. Aceștia nu sunt deloc mai prejos de colegii lor de generatie, ci doar se formează într-un spirit aparte, care îi îndeamnă să prețuiască și mai mult cariera militară, aflându-se în slujba Țării, cu jurământ de credință depus cu mâna pe drapel. Suntem chiar în discuții pentru ca fiecărei categorii de forțe și comandament să îi revină câte un colegiu național militar, pentru că toate aceste simboluri puternice ne urmează toată viața.
Eu am absolvit liceul militar de la Craiova, care este, astăzi, în administrarea Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, așadar cu o viziune preponderent tehnică, ceea ce arată preocuprea noastră pentru implicațiile pe care avansul tehnologic îl produce în domeniul militar mai cu seamă. Dar fiecare elev va putea opta, desigur, pentru orice academie a categoriilor de forțe, pentru școlile de maiștri militari și subofițeri.
Pe de altă parte, o asemenea repartizare ar potența spiritul competitiv care există deja în colegiile naționale militare. Absolvenții acestor instituții militare liceale sunt un câștig pentru întreaga societate, chiar dacă nu vor alege, în cele din urmă, o carieră militară, pentru că s-au format într-o comunitate unde s-au conectat la valorile sacre ale instituției militare, într-un mediu disciplinat și corect, formându-se armonios pentru viață.
Am fost preocupat, de asemenea, de felul în care putem beneficia de experiența cadrelor militare în rezervă și retragere, implicându-mă în a-i determina pe toți comandanții de garnizoane să întărească legăturile cu personalul militar în rezervă.
Un militar rămâne militar, din punctul meu de vedere, chiar dincolo de perioada de activitate în instituție. El va continua să-și servească Țara. Chiar evit să vorbesc de militari în rezervă și retragere pentru că eu îi consider a fi în continuare militari și așa vor fi până la final. Pe de altă parte, ei rămân camarazii noștri și trebuie să contribuie la dezbaterea publică pe teme militare printr-o mai bună cunoaștere a efortului de dezvoltare instituțională, a schimbărilor și transformărilor suferite de organismul militar.
Nu se poate vorbi de armata română doar ca o structură în sine, ea trebuie integrată discuției privind sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și unui context de securitate mai larg, care include, dacă vreți, inclusiv chestiuni complexe de complementaritate NATO-UE, domeniu în care experiența lor ar putea fi utilă.
Îmi propun să vă provoc la un exercițiu de imaginație: considerați că aveți în fața dumneavoastră un pesimist aflat la jumătatea carierei militare, debusolat, ar dori să-și continue cariera militară, dar, pe de altă parte, se întreabă de ce ar mai rămâne în armată… Cum l-ați determina să rămână, continuând să se dezvolte profesional? 
Eu consider că nu trebuie să existe foarte multă așteptare în a convinge eu pe cineva să rămână în sistemul militar. Ca să-ți duci cariera militară, pe care tu însuți ți-ai ales-o, la bun final, trebuie să fii determinat, să ai o motivație interioară profundă.
Prin tot ceea ce s-a realizat și a fost trecut în planurile vizând modernizarea armatei române, aducem în fața fiecăruia ceea ce urmează să se petreacă în instituția militară. Prin toate activitățile la care luăm parte, aducem în fața fiecărui militar locul în care ne găsim, felul în care ne-am convins aliații și partenerii că suntem în măsură să ne îndeplinim rolul asumat și, în plus, e nevoie ca fiecare militar în parte să demonstreze voința de a merge mai departe, de a reuși chiar și atunci când nu totul merge așa cum și-a imaginat.
Eu mă întâlnesc des cu militarii și le vorbesc despre datoria față de țară, de rolul și menirea noastră din momentul în care am optat pentru o carieră militară, iar studenților le împărtășesc viziunea mea despre felul în care ar trebui să-și construiască, tenace, propriile cariere. Unii sunt demotivați, deși au avut o opțiune clară, nu doar pentru colegiile naționale militare, dar și pentru academiile categoriilor de forțe.
Văd în jur unele inechități, inclusiv de natură salarială, iar pe de altă parte își doresc mai multă predictibilitate atunci când vine vorba de cariera militară.
Banii nu ar trebui să fie un scop în sine, mai ales atunci când discutăm de o carieră care este, prin excelență, una vocațională. Ceea ce am realizat de-a lungul carierei mele, împreună cu subordonații și comandanții mei, reprezintă valori care nu pot fi cumpărate, pentru că nu au preț.
Dacă unii nu reușesc să vadă predictibilitatea carierei militare, atunci cu siguranță vina ne aparține nouă, și mie, și tuturor celor care contribuie la formarea lor. Potrivit Ghidului carierei militare, sunt descriși pașii pe care un elev de liceu militar, de pildă, ar trebui să-i urmeze pentru a putea ajunge ceea ce și-a propus. Există opțiuni multiple, fie ca vorbim de o carieră într-un domeniu tehnic, în unul umanist, logistic sau în domeniul leadership-ului.
Am luptat foarte mult pentru așezarea temeinică a acestui mecanism. Putem discuta despre coerență și predictibilitate a carierei militare. Nu mai există numirea într-o funcție de către un individ sau mai mulți, doar pentru că așa doresc. E un proces de selecție, ierarhizare, de nominalizare a celor care sunt propozabili pentru o funcție, astfel încât s-a diminuat considerabil subiectivitatea implicită în astfel de situații. Eu nu pot numi într-o funcție nici măcar un soldat!
Este obligația noastră să le explicăm camarazilor noștri, dar și celor aflați încă în amfiteatrele instituțiilor militare de învățământ superior despre predictibilitatea carierei militare, întemeindu-ne pe regulile conținute de actele care ne guvernează parcursul militar.
Este foarte adevărat că au plecat din sistemul militar mulți militari care se aflau în vârful piramidei profesionale, a căror experiență putea fi folosită în continuare de instituția militară. Va trebui să găsim calea potrivită pentru a reuși să-i menținem în sistemul militar pe profesioniștii ale căror acumulări trebuie să fie puse în slujba instituției militare.
Din nefericire, s-a produs un anumit dezechilibru între nivelurile de salarizare pe categorii de personal. Ministrul apărării naționale a promis că se va implica și vom continua să analizăm și să găsim soluții astfel încât să existe o ierarhizare salarială corectă, așa cum trebuie să fie într-o armată NATO.
Nu vreau să promit nimic în sensul acesta, pentru că sunt elemente care depind de ceea ce înseamnă aplicarea noii legi a salarizării unitare și, în funcție de decizia politică luată, vom vedea rezultatele.
S-a discutat mult cu diferite categorii de militari, ministrul apărării naționale, la rândul său, a stat de vorbă cu militari din garnizoanele pe care le-a vizitat, știm problemele semnalate în privința salarizării și avem discuții cu toți factorii de decizie, astfel încât lucrurile să se îndrepte în această privință.
Totuși, v-ați gândit ce veți face după ce vă veți încheia mandatul în fruntea SMAp?
Să fii șeful SMAp este cea mai importantă demnitate în care se poate afla un militar de carieră, așa încât indiferent de ceea ce mi se va propune nu voi face altceva. Este sfântă onoarea și demnitatea de a fi fost șeful SMAp și consider că nu trebuie umbrită această poziție de afilieri de orice natură.

Solda de funcție ar putea crește cu 25% pentru militarii care operează cu informații clasificate secrete de stat

$
0
0
Angajații la stat din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională care ocupă funcții care le dau acces la informații clasificate secret de stat beneficiază de o majorare a salariului de bază/ soldei de funcție cu până la 25% în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite", stipulează proiectul, care modifică Anexa nr. VI a Legii-cadru. Draftul de act normativ a fost inițiat de deputații Mihai Weber (PSD) și Marius-Gheorghe Surgent (ALDE), alături de senatorul PSD Șerban Nicolae.

Mânăstirea Căpriana din Basarabia

SOV demasca actorii sistemului care căpușează România

$
0
0

 "În general, când se vorbește de sistem se vorbește practic de sistemul politic. Pentru dezvoltarea ta cognitivă, îți voi arăta, băi generație, ce înseamnă acest sistem și cum funcționează el. Voi începe prin a-ți enumera principalele componente ale unui sistem funcțional.
Politicieni
Oameni de afaceri
Ofițeri din serviciile de informații
Magistrați
Jurnaliști

Aceste componente, odată asamblate, se transformă într-un aspirator uriaș ai banilor unui stat. Odată construit, începe și marea bătălie pentru conducerea acestuia, bătălie care se dă între politicieni, oameni de afaceri și ofițeri ai serviciilor de informații. Să nu-ți imaginezi vreo clipă, băi generație, că acest sistem va fi condus vreodată de cineva din afara lui. Sistemul își generează propriul lider doar din rândurile componentelor pe care ți le-am enumerat. Până în anul 1996, sistemul era condus fără niciun fel de împotrivire de Ion Iliescu. Concentrat pe menținerea atât a stabilității țării cât și pe menținerea puterii proprii, acesta nu a realizat faptul că sistemul pe care îl conducea s-a transformat, încetul cu încetul, în aspiratorul de care v-am vorbit.
Toate scandalurile pe care le vezi astăzi se întâmplă din două motive.

În dorința de putere absolută, SRI a încercat să-și extindă autoritatea și asupra SIE, folosind parchetele și instanțele pentru a compromite, a aresta și a încarcera ofițeri ai serviciului și apropiați ai acestuia. Acolo s-au izbit de generalul Silviu Predoiu care, împreună cu alți subordonați de-ai lui, a reușit, grație unei pregătiri profesionale cu mult peste cei ai SRI, să se opună cu succes încercărilor lui Maior, Coldea & Co. Nu doar că nu s-au lăsat “cotropiți” ci au și pornit o contraofensivă menită să pedepsească și să descurajeze în același timp, pentru totdeauna, orice altă tentativă de acest gen. Așa s-au născut operațiunile Black Cube, Ghiță și Andronic, care, prin gradul lor de sofisticare, fac imposibilă orice conexiune cu inițiatorul lor de către profani într-ale serviciilor de informații.

După alegerile din iarna lui 2016 a început un atac furibund și concentrat dus de politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști și magistrați pentru recâștigarea pozițiilor pierdute, pentru refacerea sistemului tradițional în care serviciile de informații sunt doar o componentă a sistemului, nu sistemul însuși.
Reacția securiștilor a fost năprasnică: sute de mii de oameni pe străzi, presa internațională alături de ei, instituțiile europene alături de ei, marile corporații tăind bugetele de publicitate televiziunilor “inamice”, un ministru demis, un guvern discreditat. După această înfrângere umilitoare, politicienii și camarilele lor latră mult mai zgomotos ca altă dată însă doar pentru impresia artistică. În realitate, curajul de a continua lupta a dispărut total, fiind înlocuit de clasica mână întinsă a cerșetorului de la colțul străzii. Pupându-l în cur pe Helvig sperau să prindă și ei un locșor la masa puterii sau, în cazul lui Dragnea (ce uriașă decepție), să scape de pușcărie. Filmul pe care îl privești astăzi nu are niciun personaj pozitiv. Atât sistemul politic cât și sistemul securistic se luptă pentru banii tăi, considerând că ești suficient de tâmpit încât să ți-i ia în schimbul unor idealuri pe care ei nu dau doi bani. Dreptate, justiție, adevăr, cinste sau egalitate sunt concepte care te-au costat sute de miliarde de dolari fără a le primi, în realitate, la schimb", a încheiat Vântu.

Alarmă la Chișinău

$
0
0
06 iulie 2018, orele 10,00. Se aud sirenele și clopotele bisericilor din întreaga R. Moldova. Nu este război! Acestea sună în semn de solidaritate cu victimele regimului stalinist şi în memoria jertfelor valurilor de deportări.
Potrivit datelor statistice, peste 35 mii de persoane au fost deportate în urma represiunilor staliniste în anul 1946.
Timp de câteva ore, în megafoanele din Piata Marii Adunări Naționale, dintre Guvern și Arcul de Triumf, au fost rostite numele victimelor stalinismului, în timp ce locuitorii Chișinăului își vedeau liniștiți de treburile lor.

Eminescu, despre studiul nemțesc al deciziei CCR

$
0
0
Germanu-i tacticos
De Mihai Eminescu

Neamţul cercetează lucrul
tacticos, pe dos, pe faţă.
La surtuc de are pată
el chemia o învaţă.
Ani întregi mereu citeşte
spre a şti cum se cuvine
Cu ce chip din cit şi lînă
iese petele mai bine.
Dar cînd ştie toate celea,
cu ce scop le ştie toate?
Cînd surtucul cu pricina
e o zdreanţă fără coate!

**********
La ce-i mai folosește lui iohannis înțelegerea deciziei dacă, între timp, a fost suspendat?

Mânăstirea Orheiul Vechi, transformată în depozit pentru cereale de sovietici

Modificari importante aduse Legii nr.263/2010 pentru cei care au lucrat in grupe de munca si pentru cei pensionati dupa 01 01 2011.

$
0
0

Pl-x nr. 245/2017


Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea alin.3, al art.1691din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial nr.852, din 20 decembrie 2010

04 07 2018, adoptata de Camera Deputatilor
titlu: 
rezultat vot pentru=208, contra=65, abtineri=8, nu au votat=1
consultati stenograma sedintei


102000 bForma adoptată de Cameră
134982 bForma pentru promulgare

TT-ul a doborât ținta!

$
0
0
Ministrul TudorelToader i-a demonstrat neamțului ce înseamnă "lucrul bine făcut". De ciudă, Iohannis a chemat-o din concediu pe purtătoarea de vorbe, Pușcalău, ca să anunțe  căderea trofeului statului paralel.
Mitomana a avut tupeul să spună după descăpățânare că și neamțul a trișat.

Liderii sindicatelor din MAI se implică politic prin gropizare(nu a cazut colegul lor in groapă?)

$
0
0
Detaliile intalnirii - in comunicatul difuzat de Biroul de presa al UNPR:

“Comunicat de presă

Președintele fondator al UNPR Gabriel Oprea a avut marți, 10 iulie 2018, o întâlnire informală cu liderii sindicatelor din Ministerul Afacerilor Interne: Dumitru Coarnă – președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Florin Vîlnei – președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Poliție “SED LEX”, Iulian Surugiu – președintele Sindicatului Național al Agenților din Poliție și Ionel Babuș – președintele Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România “ALEXANDRU IOAN CUZA”.
Întâlnirea a avut loc la sediul central al partidului, în prezența președintelui UNPR Ion Răducanu și a secretarului general Nuțu Fonta.
S-a făcut trecerea în revistă a proiectelor derulate la Ministerul de Interne și a măsurilor adoptate de către Gabriel Oprea în mandatul de ministru de interne și vicepremier pentru securitate națională.
Discuțiile s-au purtat în jurul bunei colaborări care a existat între sindicatele din MAI și ministrul afacerilor interne, în perioada 2014 – 2015. Liderii sindicali și-au exprimat aprecierea pentru activitatea președintelui fondator al UNPR în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, arătând că Gabriel Oprea a fost singurul ministru de interne de după 1989 care a sprijinit concret, prin decizii, ordine de ministru și prin inițiative legislative, angajații din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.
Aceștia au subliniat importanța faptului că măsurile adoptate au urmărit asigurarea drepturilor pentru polițiști și militari în conformitate cu munca acestora și au creat un model de management al resurselor umane care să permită dezvoltarea motivării profesionale și evoluția în carieră.
Dumitru Coarnă: “Faptele ne definesc. Tot timpul încerc să fiu rațional și să vin cu elemente concrete. Când fac recurs la memorie și mă gândesc la 1990 – 2018, privesc la elementele bugetare de la ministerul de interne, văd că ați fost singurul ministru care a acționat în conformitate cu calitatea și importanța muncii noastre. Și mă gândesc la toate proiectele legislative pe care le-ați generat și care au fost puse în practică imediat, cum ar fi norma de hrană, norma de echipament, ordonanța 37, legea 223, transportul, lucruri care practic au avut efect imediat. Împreună am făcut aceste lucruri, îmi place să fiu corect și am afirmat că dacă dumneavoastră nu erați factorul decisiv acolo, multe din proiecte nu treceau. În condițiile acestea, sigur că aveți respectul nostru și în momentul în care trebuie să construiți ceva pentru această familie din domeniul apărare, siguranță și ordine publică, noi vom fi alături de dumneavoastră”.
Florin Vîlnei: “E un nou început. Așteptam să ne întindeți mâna. Ați fost singurul ministru care ne-a adus împreună, care ne-a unit. De asta are nevoie România. Cred că trebuie să fim organizați, ca să putem vorbi despre viitorul ministerului de interne, să putem face lucrurile să meargă. Am simțit, am văzut și am trăit lucrurile care s-au făcut în minister în mandatul dumneavoastră. A fost o perioadă foarte bună pentru minister. Aveți în noi un sprijin necondiționat”.
Iulian Surugiu: “Este foarte bine că ne-am întâlnit astăzi. Cu toții am avut o perioadă grea. Ne-am ridicat și mergem înainte. Peste tot am spus că în mandatul dvs s-au făcut lucrurile cele mai bune pentru ministerul de interne. Ne aveți alături”.
Ionel Babuș: “Sunt deosebit de onorat să mă aflu aici, la această masă, alături de ceilalți colegi pentru că noi, cei din poliție, am simțit sprijinul venit din partea dumneavoastră și ați fost un ministru drept. De aceea, a fost o mare bucurie pentru mine să fiu invitat aici. Suntem alături de dumneavoastră și vom fi până la capăt”.
Gabriel Oprea: “Vă mulțumesc pentru că suntem astăzi aici, împreună. Știu că oameni ca dumneavoastră merg acolo unde există seriozitate și unde promisiunile au fost respectate. UNPR are de continuat proiectele începute, dar are și proiecte noi pentru domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională. Trebuie să apărăm ce am obținut. Trebuie să apărăm ce e sfânt în România. Țara merge înainte dacă instituțiile acestea sunt respectate. Mergem pe drumul nostru, tot împreună”.
La finalul întâlnirii, liderii sindicali au subliniat importanța și necesitatea existenței pe scena politică a unui partid orientat cu precădere către cei care își desfășoară activitatea și își pun viața în slujba țării. Totodată, s-a convenit asupra consolidării relațiilor de sprijin reciproc și a continuării colaborării între UNPR și sindicatele din Ministerul Afacerilor Interne, pe proiecte care vor veni în sprijinul angajaților din instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.

Biroul de presă UNPR”

Pensie militară calculată/recalculată după cca 25 de ani de la trecerea în rezervă

Viewing all 3576 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>