Un demers decent și la obiect al SCMD.
Am repetat de atâtea ori pe acest blog că este mult mai adecvată, pentru combaterea OUG Nr 59/2017, invocarea Deciziei Nr 872/2010 a CCR, decizie care a stat la baza scoaterii, de către Camera Deputaților, a dispozițiilor, din Proiectul promovat de LOV al legii salarizării, referitoare la suspendarea actualizării pensiilor militare și speciale.
Domnul Dogaru nu aude, nu vede!
Scrisoare deschisa
Domnului Tudorel TOADER, Ministrul Justitiei Domnule ministru, De aproape o luna de zile, zeci de mii de rezervisti, membri si aliati ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), asteapta cu sufletul la gura raspunsul dumneavostra la intrebarea care ne framanta: „Deciziile CCR sunt obligatorii numai pentru Presedintele Romaniei (vezi Cazul Kovesi) sau si pentru Guvern?”.
Ne referim la Deciziile CCR si ICCJ pe care vi le-am prezentat si care reglementeaza identitatea de tratament legislativ aplicat militarilor si magistratilor, considerandu-se ca primii infrunta aceleasi riscuri, practica aceeasi „munca fortata”, botezata „activitate” (Art.42, Constitutia Romaniei), platesc la nevoie pretul sangelui si sunt lipsiti de drepturi civile prin contractul de munca, la fel ca militarii.
Intre timp, constatam ca asocierea magistrati – militari, favorabila doar magistratilor in ceea ce priveste pensiile de serviciu, nu si militarilor, a caror lege a fost facuta praf prin Art.40 din defuncta OUG57/2015 si OUG59/2017 a „Marii Tradari Nationale” (soldata cu pierderea a peste 20.000 de cadre trecute in rezerva, din intregul sistem), este mult mai paguboasa decat ne-am imaginat, atat pentru noi, rezervistii, cat si pentru Tara.
Domnule ministru,
In anii 2008-2009, cand interese straine au decis distrugerea Sistemului de Aparare al Romaniei, guvernarea Basescu–Boc a lovit salarizarea militarilor activi, nu cu 25%, ci cu 49% si a decis desfiintarea rezervistilor prin transformarea in asistati social, aruncati, ilegal, pe Casa Nationala de Pensii, folosindu-se de „Diversiunea Geica”. Un fost pilot civil, ajuns mare mahar in Aviatia Civila, cumuland doua salarii si pensie plus indemnizatii, cu un total de 300 de milioane, la vremea aceea, a constituit pretextul declansarii ofensivei impotriva rezervistilor pe motivul ca si ei au piloti. Numai ca pilotii militari aveau pensii de 9-15 milioane, comandantii de escadrila ajungand la 22 milioane (2.200 de lei, astazi), de unde razboiul psihologic si imagologic, declansat cu ura, impotriva „pensiilor nesimtite de 20 de milioane”.
Astazi, pentru ca istoria se repeta, ministrul Muncii foloseste, impotriva rezervistilor, pretextul magistratilor, afirmand ca exista 10 pensii militare cu mult peste 20.000 lei (200 milioane lei). Exista, dar nu 10, ci 114, numai ca nu sunt pensii militare ci PENSII CIVILE.
Domnule ministru,
In structurile militare exista nu numai infanteristi si jandarmi. Exista si spioni si contraspioni, aviatori militari, ingineri, medici, profesori universitari si cercetatori stiintifici militari (cazul subsemnatului) care practica, concomitent, doua meserii, aceea de militar si aceea conferita de specializare, fiind platiti doar ca militari (grad, functie, sporuri militare). Magistratii militari fac exceptie. Ei sunt platiti si ca militari si ca magistrati, sugand de la doua oi: si de la Ministerul Justitiei si de la Ministerul Apararii. Problema este ...... cui i se subordoneaza? Ministrului Justitiei sau ...... ORDINULUI MILITAR? Care ORDIN, in situatie de alarma de lupta, in caz de neexecutare, le aduce glontul. Cazul Gica POPA! In situatia de alarma partiala de lupta, in decembrie 1989, Gica POPA, Voinea, Nistor si altii au executat ordinul scris de Brucan, de lichidare a lui Ceausescu, batandu-si joc de actul de justitie. Apoi, constiinta profesionala si-a spus cuvantul si Gica POPA s-a sinucis. Ceilalti si-au primit rasplata, gradul de general si ne dau lectii de democratie si astazi.
Intrebarea europeana, ridicata si solutionata ca Decizie si in sedinta de plen a CSM, din 20.06.2016, este urmatoarea: „Pot fi magistratii militari independenti si impartiali cat timp sunt supusi ordinului, iar cariera militara si bugetul instantelor militare apartin sistemului Militar si nu sistemului de Justitie?”. Dupa reforma legislativa din 2004, constand in cele doua Legi, 303 si 304, privind pensionarea magistratilor si organizarea sistemului juridic, s-a decis, ca la noi, o struto-camila. Sectia militara a ICCJ a fost desfiintata, magistratii militari fiind transferati la Sectia Penala a ICCJ. Asa s-au imbogatit magistratura si procuratura civila cu personalitati de talia domnului Stefan PISTOL, fostul sef al Curtii de Apel Militare, care l-a judecat, recent, pe dl. Liviu DRAGNEA. Intelegem, din acest motiv, intoarcerea fostului nostru aliat, Liviu DRAGNEA, impotriva noastra, a rezervistilor. A fost judecat de un magistrat militar. Si noi suntem loviti, asa cum v-am raportat, tot de juristii militari, care isi acopera monstruozitatile comise impotriva noastra in anii 2009-2012 (Legea 329/2009, Legea 119/2010, includerea militarilor in Legea 263/2010 si, mai ales, OUG 1/2011). Astazi, sunt principalii vinovati de inghitirea de catre politicieni a legislatiei antimilitare si antistatale, concretizata prin Art.40 din OUG57/2015, OUG59/2017 si OUG -urile derivate.
In ceea ce-i priveste pe magistratii militari, va adresam rugamintea de a analiza posibilitatea de a transfera cu toate drepturile Directia Instantelor Militare, Curtea de Apel Militara Bucuresti si Tribunalele Militare Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti la Ministerul Justitiei, asa cum s-a procedat, la MAI, cu Directia Penitenciarelor si SIPA. Profesionalismul acestor oameni ar putea fi folosit la cote maxime, in conditiile in care sunt mai multi, la ora actuala, decat numarul unitatilor pe care le mai avem si ar fi feriti, pe viitor, de „cantecul de sirena” al „Statului Paralel”, ca in cazul celebrului „Portocala”, si el procuror militar. Ar putea fi trecuti in rezerva si primi, inclusiv, gradul onorific de maresal in rezerva, pentru a-i putea judeca pe generalii cu patru stele, beneficiind, in continuare, de salarizarea magistratilor, dar si de pensiile magistratilor, stabilite prin Legea 303/2004, pentru ca aici este problema.
Domnule ministru,
Pensiile magistratilor militari sunt pensii civile, stabilite printr-o lege civila (303/2004), dar nu sunt platite de Casa Nationala de Pensii, nici din bugetul Ministerului Justiei, ci din bugetul Ministerului Apararii Nationale, prin Casa Sectoriala de Pensii a MApN.
Desi, stie bine ca sunt pensii civile, doamna Lia Olguta VASILESCU le prezinta drept pensii militare si le foloseste ca pretext pentru modificarea, nu a Legii 303/2004, ci a Legii Pensiilor Militare de Stat (223/2015). Pretinde dansa ca rezervistii, care au pensii de 10 ori mai mici decat magistratii, inclusiv militari, ar avea sute de milioane si ca de aia nu trebuie sa le mai creasca nici cu rata inflatiei (prin introducerea sintagmei „indicator definitiv”), nici cu cresterile salariale la activi.
Din 15 septembrie 2017, pensiile militare au fost inghetate, practic, pe viata.
Va adresam rugamintea de a-i explica domnului DRAGNEA ca visul domniei sale de a asigura pensii egale unor oameni care au aceleasi date de vechime, functie si varsta, dar au iesit in rezerva la o diferenta de o zi sau un an, a fost spulberat de doamna Lia Olguta VASILESCU. Daca eu am, azi, salariul X si ies la pensie, inlocuitorul meu, care va iesi peste trei ani, la nivelul de salarizare promis de PSD, va avea in aceleasi conditii, la un salariu triplat, nominal, o pensie de doua ori mai mare decat a mea. In doi ani, generalii si chestorii vor avea, din nou, pensiile mai mici decat femeile de serviciu.
In concluzie, inechitatile in sistemul militar si discriminarea noastra se adancesc pe masura ce timpul trece si dvs., asaltat de problemele juridice carora trebuie sa le faceti fata, nu puteti taia „Nodul Gordian” si in ceea ce priveste deplina egalitate de tratament legislativ care trebuie acordata, potrivit CCR, militarilor si magistratilor. Cu atat mai mult, cu cat avem aceasta categorie care apartine ambelor domenii, cu mari sanse sa devina, ca si DNA, o categorie in sine, independenta si fata de Ministerul Justitei si fata de structurile militare la capitolul indatoriri, dar profitand de ambele in ceea ce priveste drepturile.
Domnule ministru,
Intelegand riscurile pe care mi le asum prin acest mesaj, eu, ca reprezentant si nu Sindicatul, care apara prin membrii sai, conform juramantului militar, nu numai drepturile militarilor si politistilor, ci ale natiunii intregi, in asteptarea raspunsului dumneavoastra care, sper sa nu intarzie foarte mult, Am onoarea sa va salut, Sub deviza
„Honor et Patria! Vae Victis” PRESEDINTELE SCMD, Col.(r)dr. Mircea DOGARU