Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3575 articles
Browse latest View live

Ei sunt în război cu pensionarii militari

$
0
0
„blajinul” Țuțuianu
LOV
Tiliomăneanca Carmen

„justițiarul” Tudorel

Aflăm dintr-un comunicat al SCMD că art. VII din discriminatoria ordonanță de urgența prin care Guvernul Tudose a înghețat toate pensiile militare, fie ele mici sau nesimțite, a fost inițiat și elaborat de ministrii Apărarii , de Interne și al Justiției din perioada în care OUG nr. 59/2017 a fost aprobată în Guvern. 
Este doar o confirmare oficială a Ministerului Muncii... nu că noi nu am bănuit că așa au stat lucrurile.
„Stimati camarazi,                                        
In cursul emisiunii Andreei Cretulescu, din seara zilei de duminica, 8 octombrie a.c., a aparut un nou element ingrijorator. La acuzele noastre ca ministrul Muncii, ca initiator nu avea dreptul sa-i bage pe militari si politisti in noul OUG 59/2017, orice modificare a legislatiei militare fiind de competenta MApN, facandu-se o confuzie intre votarea ca lege a OUG59/2017 si Proiectul Legii sistemului unitar de pensii pe care, inca, nimeni nu l-a vazut, i s-a transmis de la Ministerul Municii si Justitiei Sociale, doamnei moderatoare, ca partea referitoare la militari si politisti a Proiectului a fost elaborata si initiata de ministrul Apararii, ministrul de Interne si de ministrul Justitiei.


Ineficiența structurilor asociative ale SNAOPSN

$
0
0

 Asociațiile obediente ministerelor de forță își justifică inactivitatea și lipsa de reacție la plafonarea sau înghețarea pensiilor militare printr-o asiduă activitate birocratică ineficientă.

Ba... încă,  se si desolidarizează de Marșul Tăcerii și Mitingul de protest din zilele de  6 și 7 octombrie, etichetate drept pâre la NATO.

De la ultima lor întâlnire, pe 8 iunie, asociațiile de rezerviști se tot moșmondesc să trimită propuneri sau să acrediteze  participarea unor reprezentanți juriști la Comisiile parlamentare care discută OUG 59/2017.

De atunci, Senatul a și aprobat proiectul de lege și... mai sunt doar câteva zile până expiră și termenul de depunere a amendamentelor în Camera Deputaților.





Dragnea a stopat suspendarea actualizării pensiilor militare. Sistemul a revenit prin Terente și a impus înghețarea definitivă a pensiilor militare

$
0
0
Gulerele albe de prin ministere au uneltit împotriva pensionarilor militari încă din perioada elaborării Legii salarizării unitare.

Majorările substanțiale ale soldei de funcție, element salarial care rămăsese încremenit, încă din anul 2008,  într-un cuantum calculat cu VRS de 197, 33, au creat frisoane conțopiștilor gestionari ai bugetelor de apărare ordine publică și siguranță națională.  Au încercat găsirea unui nou instrument care să continue decuplarea pensiilor militare de soldele militarilor în activitate.  Au montat-o pe olteanca LOV să introducă în textul proiectului legii salarizării un articol (a avut numărul 40 sau 41, funcție de variantele proiectului) prin care actualizarea pensiilor de serviciu era amânată până prin anul 2022.

Urmare a protestelor și a sesizărilor cu privire la neconstituționalitatea textului, Dragnea a intervenit la Comisia de muncă a Senatului, care deja aprobase suspendarea, trimițând-o pe LOV să ceară personal  eliminarea  respectivul text din legea salarizării.
La vremea respectivă, în luna mai a.c. am marcat evenimentul AICI.
Intre timp guvernul Grindeanu a căzut. 
Asaltul împotriva pensiilor militare, ne referim numai la acestea pentru că celelalte pensii speciale sunt nesemnificative numeric, a fost reluat după ce Terente a fost instalat în fruntea Guvernului.  Vărf de lance a fost tot  LOV care a șters pe jos cu blajinul și naivul ministru civil al Apărării, Țuțuianu, și cu teliormăneanca Carmen de la Interne. Ca de obicei, liberalul de la conducerea SRI nu s-a băgat în prim plan.

A urmat o mizeră dezinformare, indusă din interiorul sistemului, prin care niște cazuri răzlețe de pensii militare au fost prezentate ca reprezentative pentru pensiile militare, trecând pe locul doi realitatea că media pensiilor militare abia ajunge la 3000 lei. 

Așa a ajuns Guvernul lui Terente să emită scandaloasa OUG nr. 59/2017, după ce personal a susținut pe posturile de televiziune dezinformările din interiorul sistemului. 

Au impus nu numai amânarea actualizarii pensiilor militare; au abrogat definitiv articolul 60 din Legea 223/2015 care reglementa actualizarea și au botezat drept actualizare o semiindexare a pensiilor militare. 
Să sperăm că în Comisia de muncă a Camerei  Deputaților va prevala din nou rațiunea și  deputații vor propune abrogarea  odioasei ordonanțe, din aceleași motive pentru care au propus și eliminarea art. 40 din Legea 153/2017, motive pe care le reamintim și aici:
Vezi articolul    https://www.huhurez.com/2017/08/din-aceleasi-motive-va-cadea-si-artvii.html
Extras din Raportul aprobat în Camera Deputaților prin care s-a propus eliminarea art. 40 din LSU.

(în curs de redactare)

Si rezerviștii au contribuit la prăbușirea guvernului Terente în sondaje.

$
0
0
Azi, la Craiova, Iohannis și Tudose, în vizită la o uzină americană
In 29 iunie a.c, când a fost învestit Guvernul Tudose, pensionarii militari întrezăreau un viitor fericit pentru ei. Intra în vigoare  Legea salarizării unitare,  cea care, prin majorările substanțiale ale soldei de funcție, prevăzute a fi  introduse eșalonat, până în anul 2022, aproape că înlătura efectele unui articol  din altă ordonanță de urgență, OUG nr. 57/2015, dată de alt guvern neghiob ...tot în prima lună de guvernare.

Articolul 60 din Legea 223/2015, cel care asigura corelarea pensiilor militare cu creșterile soldelor de grad și funcție, scăpase în ultimul moment de suspendarea pe timp de 5 ani, până se definitiva aplicarea creșterilor salariale prevăzute, datorită intervenției liderului PSD, Liviu Dragnea, în Comisia de muncă din Senat cât și profesionalismului celor din Comisia de munca din Camera Deputaților, care au sesizat neconstituționalitatea   suspendării actualizării pensiilor militare.



Sistemul nu s-a lăsat. A declanșat imediat o campanie de presă împotriva pensiilor speciale, introducând de-a valma în malaxorul dezinformărilor și pensiile militare. Au fost găsite câteva pensii nesimțite plătite de casele sectoriale și le-au aruncat populist în văzul unei populații sărăcite. De aici n-a mai fost decât un pas până la emiterea pe 04 august 2017 a OUG nr. 59/2017 prin care actualizarea pensiilor militare a fost mai mult decât suspendată... ci direct și definitiv desființată. Rolul de killer și l-a asumat olteanca Lia Vasilescu de la ministerul Muncii.

Deși, în momentul în care suspendarea actualizării  fusese înlăturată din Proiectul LSU, Dragnea anunțase o analiză mai aprofundată cu ocazia modificărilor care se preconizau în toamnă asupra sistemului de pensii, partidul aflat la guvernare nu a avut nicio reacție la măsură și mai neconstituțională decât suspendarea actualizării pensiilor militare a Guvernului Tudose.

Măsura desființării actualizării pensiilor speciale, mai puțin a pensiilor magistraților, a fost luată înaintea elaborării unui nou proiect al legii pensiilor unitare.

S-a dorit oare o nouă intervenție a partidului în ultima fază a procedurii parlamentare de adoptare a Legii de aprobare a OUG nr. 59/2017, dar nu înainte ca Guvernul lui Tudose să se compromită și în fața rezerviștilor? Vom vedea!

Oricum, sistemul #REZIST i-a creat, în mod involuntar,  lui Tudose peste 180 000 de contrapropagandiști militari.

De circa două luni, guvernarea lui Terente a primit ceea ce se cuvenea și pe acest blog.
Mircea Badea a devoalat la A3 gândirea  lui Tudose inspirată din sloganurile #REZIST.

Efectul Dunning-Kruger: Studiu psihologic.

$
0
0
București, 05 10 2017. Apus de soare la început de octombrie 

Studiu psihologic.


Circulă pe Internet


Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază şi sunt promovaţi?


Efectul Dunning-Kruger, numit şi efectul de supraîncredere/supraapreciere, denumeşte un mecanism de gândire care generează o eroare de autoevaluare, în virtutea căreia persoanele ignorante, incompetente îşi apreciază nivelul de inteligenţă, de cunoaştere şi de competenţă ca fiind cu mult mai ridicat decât în realitate. Sau, dacă l-am cita pe celebrul scriitor germano-american, Charles Bukowski, “Problema acestei lumi este că oamenii inteligenţi sunt plini de îndoieli, în timp ce cei mai proşti sunt plini de încredere, în toate împrejurările”.


Efectul Dunning-Kruger este demonstraţia ştiinţifică a unui adevăr pe care fiecare dintre noi îl poate constata în viaţa de zi cu zi, în epoca actuală şi mai ostentativ şi generalizat, şi despre care personalităţi remarcabile, oameni de ştiinţă, filosofi, artişti, din epoci diferite, s-au exprimat în ziceri devenite celebre.

În antichitate, Aristotel, observând lumea şi meditând asupra ei, era convins că “Ignorantul afirmă, savantul se îndoieşte, iar înţeleptul reflectează“.

Efectul Dunning-Kruger – primele studii

Împrejurarea care i-a intrigat pe Dunning şi Kruger şi care i-a condus spre cercetări mai aprofundate a fost aceea că, în 1995, au aflat, din întâmplare, cum un infractor a putut să spargă o bancă în plină zi, fără să poarte mască şi fără alte măsuri de precauţie. A fost prins foarte repede, fiind uşor de recunoscut, iar declaraţia lui a fost stupefiantă, în sensul că a mărturisit că îşi dăduse cu suc de lămâie pe faţă şi a fost convins că, în felul acesta, a devenit invizibil pentru camerele de supraveghere.




Înainte de această întâmplare, autorii efectului Dunning-Kruger mai făcuseră şi alte observaţii în legătură cu diverse competenţe sau incompetenţe ale sportivilor, conducătorilor de autovehicule sau în legătură cu capacitatea unor oameni din diverse categorii sociale de înţelegere a unui text, care conduceau, toate, spre aceleaşi ipoteze:

- Persoanele incompetente tind să îşi supraestimeze nivelul de competentă.

- Persoanele incompetente nu pot să recunoască nivelul de competentă al celor cu adevărat competenţi.

- Persoanele incompetente nu îşi dau seama de incompetenţa lor.


Efectul Dunning-Kruger – exemple

Efectul Dunning-Kruger este extrem de vizibil în viaţa politică, de exemplu, context în care multe persoane incompetente îşi supraapreciază competentele, fiind incapabile, în acelaşi timp, să recunoască nivelul de competentă al altora sau, parafrazând maxima unui umorist francez despre cultură, şi politica este “ca gemul, cu cât ai mai puţin, cu atât îl întinzi mai mult”.

În mass-media internaţională, s-au făcut nenumărate sondaje şi analize legate de domeniul politic şi s-a ajuns, indubitabil, la concluzia că politicienii, cei mai mulţi dintre ei, sunt atinşi în cel mai înalt grad de efectul Dunning-Kruger, prin chiar faptul că simt nevoia să controleze tot, declarându-se competenţi în tot şi considerând oamenii de rând ca fiind incompetenţi.


În celebrul cotidian britanic, The Times, într-un articol cu titlul “De ce votăm (încă) incompetenţi?”, răspunsul este chiar unul dintre argumentele pe care la oferă psihologii pentru efectul Dunning-Kruger: “Pentru că incompetenţa poate da încredere, iar încrederea este convingătoare. Cei incompetenţi se suprapareciază, cei competenţi au tendinţa de a se subaprecia. A fi inteligent poate crea impresia de ezitare, ceea ce riscă să nu convingă electorii”.


Efectul Dunning-Kruger şi principiul lui Peter – de ce ajung în funcţii de conducere oameni incompetenţi?

Acest principiu a fost enunţat în felul următor: “În orice ierarhie, fiecare angajat este promovat până la nivelul lui maxim de incompetenţă”. Aserţiunea (un enunţ cu valoare de adevăr) care însoţeşte acest principiu este că: “pe termen lung, multe posturi vor fi ocupate de angajaţi incapabili să îşi asume responsabilităţi”.

Semnele care indică nivelul de incompetenţă al celui care a ajuns într-o funcţie de conducere pentru care nu corespunde, consideră autorul cărţii Principiul lui Peter, constau în faptul ca activitatea respectivului se va reduce tot mai mult la participarea la reuniuni, simpozioane, seminarii etc., fără a putea spune vreodată foarte clar în ce constă activitatea sa atât timp cât stă în birou

Practic, nu există domeniu în care să nu putem sesiza manifestarea efectului Dunning-Kruger, la persoane al căror comportament este alterat de incapacitatea de a se autoevalua corect, fapt care nu numai că perturbă manifestarea firească a relaţiilor interumane, dar poate afecta grav coerenţa sistemului de valori care guvernează o societate.

Camera Deputaților a corectat OUG nr. 56/2017, privind majorarea salariului de bază/soldei de funcție/ salariului de funcție

$
0
0
Am  discutat pe acest blog, încă de la publicarea OUG nr. 56/2017, că este greșită terminologia folosită de Guvern pentru a preciza unde se aplică majorările de solde reglementate prin Legea nr. 152/2017.
Pentru militari a folosit termenul de solda de bază... care nu se regăsește în noua lege a salarizării unitare.
Greșeala nu fusese observată, spre rușinea lor,  nici de comisiile care au avizat sau au raportat această lege în Senat.
După cum se vede, legea nu interzice majorarea, potrivit procentelor legale calculate din solda de funcție, a celorlalte elemente salariale ale soldei lunare, cum încearcă și se pare că au și aplicat-o finanțiștii din sistemul de apărare.
Spre împrospătarea memoriei acelorași finanțiști, majorările Valorii de Referință Sectoriale, până în octombrie 2008, se propagau în toate elementele salariale ale soldei lunare. Să-și amintească cum actualizau soldele activilor și pensiile militare până în anul 2008.
Eu imi pun speranța că și OUG nr. 59/2017 va fi periată și constituționalizată  în Camera Deputaților.

UPDATE
Militarii și polițiștii care au salariul/solda de funcție mai mic/ă decât salariul minim brut garantat pe economie în anul 2017, adică mai mic/ă decât suma de 1450 lei, vor avea un dublu câștig. Mai întâi li se aduce solda/salariul de funcție la valoarea de 1450 lei și apoi aceasta se majorează cu 15% pentru militari sau cu 10% pentru polițiști.


Textul din OUG 56/2017

(7) Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) şi (6), se aplică la salariul de bază/solda de bază/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta.”

Detalii: https://legeaz.net/monitorul-oficial-647-2017/oug-56-2017-masuri-salarizare-bugetari

Textul adoptat și trimis spre promulgare de Camera Deputaților

- La articolul unic, alineatul (7) al articolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(7) Majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) şi (6), se aplică la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta.”

Pe 19 10 2017 se împlinește termenul de depunere a Raportului la Legea de aprobare a OUG 59/2017 privind pensiile speciale și militare

$
0
0
In Antalia, Turcia

PL-x 
310/2017
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciuCamera decizionalaMuncăla comisii
03.10.2017
(termen depunere
raport:19.10.2017)

Știe cineva dacă acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi a Comisiei de muncă sau a Comisiei de apărare?


25.09.2017   proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta adoptat de Senat
adoptare cu respectarea prevederilor art.76 alin.(1) din Constitutia României






Format PDF - 380 kbForma adoptată de Senat
CD
03.10.2017   prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor





Format PDF - 487 kbAdresa Senatului
Format PDF - 202 kbAdresa Guvernului
   înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere
   primire aviz de la:





PDF formatComisia pentru buget, finanţe şi bănci
   trimis pentru raport la:





Comisia pentru muncă şi protecţie socială
termen depunere amendamente: 11.10.2017
termen depunere raport: 19.10.2017
   trimis pentru aviz la:





Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
11.10.2017   primire aviz de la:





PDF formatComisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

Noul director al Casei de Pensii Sectoriale a MApN. Parcă îți dezgheață pensia militară, nu?

$
0
0
   Colonel dr. Mihaela ANDRIŢOIU 
   Împuternicit Director al Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale

  Date personale :
 
  Data naşterii: 26 august 1964
   Locul naşterii: Loc. Brăila, judeţul Brăila  
   Naţionalitate: român          
   Starea civilă: căsătorită

     

     
 Educaţie şi formare:

2010 - Doctor în Ştiinţe militare şi informaţii, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”;
2005 - Doctor în Management, Universitatea din Craiova;
2015 - Atestat al cunoştinţelor dobândite în domeniul Sistemului European de Conturi, Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă;
2011 - Mediator autorizat;
2006 - Departamentul pentru pregătirea personalului didactic, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - Colegiul de Management al Resurselor Apărării, Educaţional şi al Achiziţiilor;
2005 - Curs intensiv de învăţare a limbii engleze, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”;
2003 - Curs postuniversitar de perfecţionare în specializarea „Managementul resurselor umane”, Universitatea din Petroşani;
1997 - Facultatea de Ştiinţe Economice, Specializarea Contabilitate şi informatică de gestiune, Universitatea din Craiova;
1989 - Şcoala militară de ofiţeri activi "Nicolae Bălcescu", Sibiu, arma servicii, specialitatea finanţe.

      Experienţă profesională:
  • Din 10 octombrie 2017: împuternicit Director al Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale;
  • 2009-2017: contabil şef la Unitatea Militară 02630 Bucureşti;
  • 2007-2009: şef birou la Unitatea Militară 02630 Bucureşti;
  • 2000-2007: funcţii de execuţie și șef birou în cadrul Unităţii Militare 02605 Bucureşti;
  • 1997-2000: funcţii de execuţie în cadrul Unității Militare 01043 Craiova şi Unității Militare 01081 Craiova;
  • 1990-1997: contabil șef la Unitatea Militară 01062 Craiova;
  • 1989-1990: comandant pluton la Statul Major de Pregătire Militară a Studentelor de pe lângă Universitatea din Craiova.
     
      Distincţii şi decoraţii:
  • Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri pentru XXV ani de activitate în armată, 2014
  • Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri pentru XX ani de activitate în armată, 2009
  • Emblema de Onoare a Armatei României, 2009;
  • Emblema de merit “Ştiinţa Militară, clasa I”, 2007;
  • Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri pentru XV ani de activitate în armată, 2004.

Limbi străine cunoscute: limba engleză.

Citiți și primele informații pe care le dă despre actualizarea pensiilor militare pe pagina Observatorului  Militar AICI
Deci, este cobrăileancă, puțin mai mare, cu premierul Tudose.
**********************************************************************************************
Explicația numelui de Hoară
A divorțat in anul 2014 de Hoară Dumitru, la Judec Sect.VI

[DOC]REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT CU TITLUL: GESTIUNEA ...

 TEZEI DE DOCTORAT CU TITLUL:


GESTIUNEA RESURSELOR UMANE DIN SISTEMUL AP
REZUMATUL
ĂRĂRII NAŢIONALE

 
  Conducător ştiinţific,
Prof.univ.dr. TRAIAN SBORA
  Autor,
Economist MIHAELA HOARĂ

           
ELABORATĂ PENTRU OBŢINEREA TITLULUI ŞTIINŢIFIC DE DOCTOR ÎN DOMENIUL FUNDAMENTAL ŞTIINŢE ECONOMICE, SPECIALITATEA MANAGEMENT



Sunt născută la data de 26 august 1964, în localitatea Brăila, judeţul Brăila, căsătorită, fără copii.
În august 1989 am absolvit Şcoala militară de Ofiţeri activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cu diplomă de licenţă în specialitatea Finanţe, iar din anul 1997 sunt licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Craiova, Secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune. În prezent, sunt încadrată într-o direcţie centrală din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Am fost înmatriculată la doctorat în data de 01.12.1999 la Institutul Organizator de Doctorat de pe lângă Universitatea din Craiova, pentru domeniul Ştiinţe Economice, specialitatea Management, sub conducerea ştiinţifică a domnului profesor universitar doctor TRAIAN SBORA.
Pentru obţinerea titlului ştiinţific de doctor în domeniul fundamental ştiinţe economice, specialitatea management am elaborat teza de doctorat cu titlul „GESTIUNEA RESURSELOR UMANE DIN SISTEMUL APĂRĂRII NAŢIONALE”.
Am structurat teza pe şapte capitole:
Capitolul 1: MANAGEMENTUL MILITAR – TRECUT ŞI PREZENT.
Capitolul 2: SISTEMUL APĂRĂRII NAŢIONALE – ORGANISM COMPLEX DE ORGANIZARE A APĂRĂRII NAŢIONALE ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI EURO-ATLANTIC.
Capitolul 3: MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE ÎN DOMENIUL MILITAR.
Capitolul 4: GESTIUNEA PROPRIU-ZISĂ A RESURSELOR UMANE.
Capitolul 5: ASIGURAREA RESURSEI UMANE A SISTEMULUI MILITAR PROFESIONALIZAT ÎN ARMATA ROMÂNIEI.
Capitolul 6: MOTIVAREA – ACTIVITATE A GESTIUNII RESURSELOR UMANE.
Capitolul 7: NECESITĂŢI ŞI POSIBILE SOLUŢII ÎN GESTIUNEA RESURSELOR UMANE ALE ARMATEI.
Chiar dacă bibliografia apărută după evenimentele din decembrie 1989 a devenit impresionantă, armata, dincolo de câteva încercări – mai mult culegeri de studii cu caracter limitat - nu a ţinut pasul cu cerinţa reală de a asimila noi concepte, principii, metode şi tehnici ale comenzii militare, de a experimenta, valida şi aplica ceea ce se dovedeşte util şi eficient. Cele câteva încercări transpun mecanic principiile managementului economic în sfera conducerii militare.
Desigur, principiile sunt aceleaşi, dar specificul organismului militar impune o abordare mult mai la obiect a problematicii cu caracter aplicativ. Structura strict ierarhizată a armatei, reglementările atotprezente, locul aparte acordat subordonării necondiţionate, disciplinei în toate împrejurările, articularea şi coordonarea mult mai riguroase ale acţiunilor desfăşurate de componentele dispozitivului de luptă, obligă la aplicarea într-un mod specific a principiilor generale ale conducerii.

Consider că echivalarea totală a unităţii economice cu cea militară este o eroare, din cauza numeroaselor lor particularităţi de ordin structural, motivaţional, psihomoral, deoarece alta este miza acţiunilor militare în raport cu cele productive, altul este climatul


Ziua Pensiilor Militare - 20 octombrie 1862

$
0
0
Istoricul pensiilor militare, publicat pe pagina Casei de pensii Sectoriale a MApN, este un document care ar trebui să-i determine pe cei care au te-fe-lizat rezerviștii să mai lase clonțul.
Păcat că nici Casa Sectorială nu-și cunoaște istoria cea mai recentă.
Din document lipsește enumerarea HG nr. 144/martie 2016, emisă în baza art. 86 din Legea 223/2015, documentul care reglementează actuala organizare și actuala funcționare ale Caselor de Pensii Sectoriale din MApN, MAI și SRI.





De ce nu au fost actualizate încă pensiile militare stabilite sau recalculate potrivit Legii 223/2015 până la 30 06 2017? A dat cineva în judecată casele de pensii sectoriale pentru amânarea ilegală a actualizării?

$
0
0
Ne referim la data de 30 iunie pentru că atunci a intrat în vigoare Legea 152/2017 prin care soldele de funcție ale personalului militar în activitate au fost majorate cu 15%.
Articolul 60 din Legea 223/2015 prevedea, înainte de a fi modificat, în realitate abrogat, prin OUG 59/04 08 2017:

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor”

Legea nu prevedea un termen de aplicare a procesului de actualizare și nici o condiționare a actualizării de finalizarea întregului proces de recalculare a pensiilor în plată la data de 01 01 2016. 

Nefiind prevăzute astfel de termene sau condiționări, actualizarea pensiilor militare trebuia aplicată imediat după intrarea în vigoare a L 152/2017 pentru pensiile recalculate până la 30 iunie 2017( cca 82% din pensiile plătite de CPS din MApN) și pentru toate drepturile de pensie deschise după data de 01 01 2016. 



Ar fi fost justificată amânarea actualizării pentru pensiile recalculate ulterior datei de 30 iunie 2017, dar nu mai târziu de data emiterii deciziei de recalculare; chiar dacă nu se stipulează în lege, nimeni nu poate pretinde Caselor de Pensii sectoriale să actualizeze o pensie militară nerecalculată potrivit L 223/2015 modificată prin OUG  nr. 57/2015. 
Fostul director al CPS al MApN, col. Luca, și nici doamna numită recent cu împuternicire la conducerea CSP nu au niciun temei juridic să afirme că vor începe actualizarea pensiilor militare după finalizarea procesului de recalculare, adică după data de 31 12 2017. 
Cel puțin CPS a MApN a informat cum și când face actualizarea.

Este condamnabilă tăcerea celorlalte două case sectoriale care nici nu informează dar nici nu actualizează pensiile militare.

Am descurajat pe acest blog trimiterea unor cereri de actualizare către casele sectoriale, dar iată că, în contextul în care se amână actualizarea ... ba a mai și fost abrogată de la 15 sept 2017 prin OUG nr. 59/2017, acele cereri pot fi folosite ca procedură prealabilă îndeplinită pentru introducerea unor acțiuni la Tribunalul Județean prin care să se ceară obligarea caselor sectoriale să actualizeze imediat pensiile militare potrivit Legii 152/2015. 
In cadrul procesului, cu un avocat bun se poate formula un capăt de cerere și cu privire  la lezarea unor drepturi viitoare prin neactualizările introduse prin OUG nr. 59/2017, capăt de cerere care ar permite ridicarea în instanță a excepțiilor de neconstituționalitate ale OUG 59/2017. 

Au fost înghețate pensiile militare pentru ca ștăbimea din MApN să-și acorde, la secret, un nou spor de 40%?

$
0
0
Mihai Fifor, noul ministru al Apărării anunța recent că, prin reglaje interne , soldele personalului militar activ din MApN vor fi majorate în ultimul trimestru al anului 2017, deși LSU reglementează, în art. 38, că soldele și toate elementele lor salariale rămân până la 31 12 2017 în cuantumul avut în luna iunie a.c.
Aflăm deja, pe căi neoficiale, că reglajele sunt deocamdată doar în favoarea celor care au continuitate în conducere. 
Avem, așadar, un nou spor, ca multe altele inventate după anul 2008, adăugat la solda lunară brută, calculat din  solda de funcție, pentru a nu se actualiza și pensiile militare.  
Pe internet(Aug. Viorel) au transpirat câteva prevederi din Ordinul M.S.121/03 10 2017 care modifică și completează MS 31/2016 și completează art III din M.S. 58/2017. Probabil că Ordinul este clasificat. Nu a fost publicat în MO.
Suntem informați că în art. 79 alin.(3) se acorda un spor de 40% personalului militar și civil din cadrul MApN planificat să îndeplinească atribuții specifice continuității conducerii

In art. 79 alin (4) se prevede:
”de prevederile art. 79 (3) beneficiază, de regulă, comandantul/ șeful unității militare, secretarul general/ secretarul general adjunct, directorul general/ directorul/ directorul adjunct, locțiitorul comandantului/ șefului, șeful de stat major/ similar, șeful modului operații/ similar, precum și înlocuitorii acestora.”




UPDATE
Ordinul secret despre care se vorbește în materialul preluat mai sus este dat de MApN în baza Legii nr. 115/2017 intrată în vigoare la 01 06 2017.
Ordine asemănătoare trebuie să fie  date și în celelalte instituții de apărare.
De observat că, în lege, majorarea de 40% a soldei de funcție se acorda întregului personal planificat să asigure îndeplinirea unor atribuțiuni specifice, de la domiciliu, nu numai pentru continuitatea conducerii.
(31) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(32) Condițiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (31), inclusiv activitățile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională."

Casa Sectoriala a MAI, obligată de Tribunal să actualizeze pensia militară

$
0
0
Nu știu ca să se fi mărit valoarea de referință sectorială la MAI, începând cu 01 10 2016, dar văd că Tribunalul București a obligat Casa de Pensii Sectorială a MAI  să actualizeze pensia a 7 reclamanți care au formulat pe data de 19 06 2017 o acțiune în realizare a unui drept, având ca obiect obligația de a face
Dacă juriștii de la Casă au ridicat excepția prematurității, bănuiesc că în soluția de admitere a acțiunii s-a strecurat o greșeală materială și cauza se referă, totuși,  la un eveniment recent de majorare a soldei de funcție, nu la vrs, care necesita actualizarea pensiei militare... dar Casa nu a emis decizie.







TRIBUNALUL BUCURESTI

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) :21844/3/2017
Data inregistrarii19.06.2017
Data ultimei modificari:04.10.2017
Sectie:Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale
Materie:Asigurări sociale
Obiect:obligaţie de a face
Stadiu procesual:Fond

Părţi

NumeCalitate parte
NICOLAESCU IONReclamant
CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNEPârât
RUJOIU MARE DORINELReclamant
NICOARĂ IONELReclamant
ELISEI MIHAIReclamant
BUCUROIU CONSTANTINReclamant
STOIAN DANIELReclamant
DOSPINESCU IORDACHEReclamant

Şedinţe

28.09.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: C23
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia prematurităţii, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta la actualizarea pensiilor militare de stat ca urmare a măririi valorii de referinţă sectorială începând cu data de 01.10.2016. Obligă pârâta la plata către fiecare reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 450 lei, reprezentând onorariul avocatului. Cu apel în 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Pronunţată în şedinţă publică, azi 28.09.2017.
Document: Hotarâre  6557/2017  28.09.2017
22.09.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: C23
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Amână pronunţarea pentru data de 28.09.2017. Pronunţată în şedinţă publică, azi 22.09.2017.
Document: Încheiere - Amânare iniţială a pronunţării    22.09.2017
08.09.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: C23
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:
Document: Încheiere de şedinţă    08.09.2017

Ruşine Comisiei de apărare din Camera deputaţilor; a avizat favorabil îngheţarea pensiilor militare

$
0
0
Comisia omite să facă referire şi la avizul negativ dat de Consiliul Economic şi Social.

Gest johannist de proastă creștere de Ziua Armatei

$
0
0
Ei sunt cei sfidați de Klaus. Pe fundal, arcadele  Mauzoleului comunist.
Iohannis s-a așezat ca un mut în tribuna oficială a ceremoniei militare organizate de Ziua Armatei la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, fost Libertății. N-a zis nici bună ziua, nici.....f..
...în....
Si-a plasat fizicul în dreapta oficialităților, rânjind satisfacut de sfidarea de tip băsescian a tuturor oficialilor participanți.
A sfidat toate oficialitățile pentru a nu da mâna cu Dragnea și Tăriceanu?
Dacă în locul Patriarhului se afla în  tribună  vreun episcop protestant și-ar fi permis Iohannis să nu salute?
Gestul urât îl va costa enorm, electoral, dacă intenționează să mai candideze.

 Priviţi, pentru comparaţie, cum procedează un preşedinte civilizat!

Dacă va fi condamnat, eu îl voi grația pentru a putea guverna țara.

$
0
0
Nu ursul nostru, ales președinte de liota băsistă a DNA, SRI și DGIA, a zis fraza de mai sus.
Președintele Cehiei, Milos Zeman, a luat piuitul propagandei care dorește să folosească și la ei justiția pentru răsturnarea rezultatului alegerilor de săptămâna trecută, prin impunerea altui candidat la funcția de premier decât liderul ANO, Andrej Babis, cu următorul discurs:

"Îl voi numi premier pentru că este ales de popor, chiar dacă are probleme cu justiția. Rog instanțele să urgenteze judecata. Indiferent dacă va fi condamnat, eu îl voi grația 
pentru a putea guverna țara. El a fost ales să conducă, nu să piardă timpul la judecată"

De observat diferența fața de infecta propagandă sorosistă de la noi care, printre altele, a îngropat o serie de instituții statale  și întreg sistemul judiciar din România  sub ghearele politice de dreapta..
 

Urme proaspete de urs în Subcarpații vâlceni


Viitorul premier face obiectul unei anchete în care e suspectat de fraudă. Retorică lui anti-Bruxelles a provocat îngrijorare că miliardarul ar putea îndrepta ţară spre o relaţie de confruntare cu Uniunea Europeană, după exemplul guvernelor de dreapta de la Varşovia şi Budapesta.
Babis este fondatorul unui vast imperiu de firme, cu interese în agricultură, industria chimică, alimentară și media. 
Reamintim că Mișcarea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrej Babis a câștigat alegerile legislative desfășurate vineri și sâmbătă în Cehia, fiind urmată de partidul de extremă dreapta SPD. 
Recent, el a primit un refuz din partea tuturor partenerilor potențiali în vederea formării unei coaliții.
Babis va fi însărcinat oficial de președintele Milos Zeman marțea viitoare să formeze guvernul și va fi apoi numit premier.

Ea a umilit-o pe Halep, ea i-a salvat și locul I WTA

Cum s-a autosalvat Statul paralel băsist din bătaia Sfântului Nicolae, ediția 2009

$
0
0





Inregistrarea dezvaluirilor din Comisia alegerilor 2009


Sufrageria domnului Oprea a constituit locul de identificare a soluțiilor de blocare a domnului Cătălin Voicu. Cătălin Voicu a făcut obiectul unei supravegheri pe siguranță națională, din 2009. În cursul anului 2009 nu s-au luat măsuri. În 16 noiembrie 2009 se produce un act de autosesizare pe infracțiuni de corupție în cazul lui Cătălin Voicu. Au existat presiuni din partea SRI pentru a se acționa cât mai repede. Din câte știu la aceste presiuni a rezistat Daniel Morar, care nu a fost de acord cu aceste acțiuni”

Ministerul Muncii continuă să justifice OUG 59/2017

$
0
0
Nu Ministerul Muncii ar trebui să apere interesele rezervistilor pensionari, Instituțiile militare care tuteleazăcele trei Case de Pensii Sectoriale au această răspundere legală. Din păcate Tutuianu, Fifor, Carmen Dan şi Eduard Hellvig privesc oștirea rezervistă ca pe o povară bugetară. Mai mult, se lasă manevrați de functionărimea care nu prea are treabă cu misiunile de luptă şi operative.

MINISTERUL MUNCII
Nesecret
Șl JUSTIȚIEI SOCIALE

Nr. 3066/AMR/2440/DAS/5391 /DPS/27.10.2017
Către:Domnul Banceanu Ghiorghe
Adresa:e-mail:
Ref:la memoriul înregistrat sub nr. 3066/2017
Stimate domn,
La memoriul dumneavoastră, adresat Guvernului României, înregistrat cu nr. 5/5918/2017, și redirecționat către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, vă facem cunoscute următoarele:
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu reglementează modalitatea de actualizare a pensiilor de serviciu pentru personalul MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților.




Totodată, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Măsurile au fost adoptate în vederea elimłnarłl inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut semnificativ în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale din respectivele domenii de activitate.
Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea-cadru nr.
153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.
Menționăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2017. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Facem precizarea că, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pensiile militare de stat nu mai sunt integrate sistemului public de pensii, de la această dată competența
Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, București
Tel.: +4 021 313 6267 relatiicupublicul@mmuncii.ro www.mmuncii.ro
gestionării lor revenind instituțiilor militare implicate, respectiv Ministerului Apararłl Naționale, Ministerului de Interne și Serviciului Român de Informații.
Pensiile militare de stat sunt suportate din Bugetul de Stat prin bugetele institutiilor mentionate anterior.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale gestionează exclusiv sistemul public de pensii. Pentru informații concrete vă îndrumăm să vă adresați casei sectoriale de pensii a Ministerului Afacerilor Interne, instituție cu atribuții în stabilirea, calculul si plata pensiei din acest sistem.
Dorim să vă asigurăm, domnule Banceanu, de buna-credință a ministerului nostru în rezolvarea problematicii semnalate și vă dorim multă sănătate.
Cu stimă,


Apel către domnul deputat Solomon, președintele Comisiei de muncă din CD, comisie raportoare la Legea de aprobare a OUG 59/2017

$
0
0
Scurt și cuprinzător.

Va solicităm ca in Raportul de respingere a OUG nr. 59/2017 să folosiți aceeași motivație  de care ați uzat la propunerea de înlăturare din Proiectul Legii 153/2017 a articolului 40, introdus de același inițiator, prin care se cerea Parlamentului să legifereze suspendarea temporară, până în anul 2023, a actualizării pensiilor, prevăzută în art. 60 din legea pensiilor militare, Legea nr.223/2015 și articolele corespondente din legile speciale pentru pensii .

Dacă doar suspendarea actualizării contravine constituțional Deciziei nr. 872/2010 a CCR cu atât mai mult, a fortiori, este neconstituțională întreaga OUG nr. 59/2017 prin care se cere, în art. VII, legiferarea anulării definitive a actualizării pensiilor militare. Noul articol 60 din Legea 223/2015 a și intrat în vigoare de la 15 septembrie a.c.



Ca să reluăm argumentația dumneavoastră din Raportul pentru L 153/2016, în actuala formulare a OUG  nr. 59/2017 "se realizează o diferență de tratament între persoanele ale căror pensii se află în plată și cele ale căror pensii vor fi stabilite sau acordate după 15 septembrie 2017, ceea ce ar putea fi apreciat ca discriminatoriu."

Dacă din considerente politice sau de disciplină de partid veți trece peste propriile dumneavoastră considerații juridice și veți recomanda Plenului adoptarea OUG nr. 59/2017.... și dvs veți fi părtaș la  adoptarea unui act normativ despre care ați realizat din start că este neconstituțional.

Mai ales că vă atenționează și Consiliul Economic și Social prin avizul negativ dat proiectului de  lege, publicat în caseta tehnică a actului normaiv de pe pagina Senatului..

Evitați zeci de mii de procese în care excepțiile de neconstituționalitate se vor baza și pe precedentul creat de dvs. pentru eliminarea art. 40 din Poiectul legii salarizării unitare.
Prezentul articol va fi distribuit tuturor membrilor Comisiei de muncă din Camera Deputaților.
Aceasta este motivatia formulată de dvs la art. 40 al Proiectului Legii Salarizării Unitare:



250 000 de pensionari vor plăti un impozit de 10%

$
0
0
Scăderea impozitului  pe venit de la 16% la 10%
”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri - scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci şi pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei şi care vor plăti un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a anunţat recent ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.
Viewing all 3575 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>