Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3575 articles
Browse latest View live

Politicienii ar trebui să se teamă mai tare de rolul atribuit de Constituție Forțelor Armate decât de independența și inamovibilitatea judecătorilor

$
0
0
Prin anul 2010, când Băsescu şi Boc au aplicat pentru toată lumea muncitoare din România măsurile de austeritate, s-au găsit nişte judecători ai Curţii Constituţionale, interesaţi de propriile salarii şi pensii, să evidenţieze câteva teze  din  Constituţia României prin care să protejeze salariile şi pensiile judecătorilor şi procurorilor de toanele politicienilor şi guvernanţilor.

In Decizia 873/2010 Curtea constata ca statutul constitutional al magistratilor - statut dezvoltat prin lege organica si care cuprinde o serie de incompatibilitati si interdictii, precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art.1 alin.(3) din Legea fundamentala.

Supun mai jos atenției dispozițiile constituționale referitoare la Forțele armate, pentru a le compara cu cele referitoare la magistrați şi pentru a constata că și militarii au un statut constituțional pentru a garanta valori  incomparabil mai importante, cum ar fi suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea statului român şi, nu în ultimul rând, garantarea democraţiei constituţionale.
Pentru a apăra aceste valori, Statutul cadrelor militare, stabilit tot prin lege organică, prevede mult mai multe incompatibilităţi şi interdicţii, chiar şi privaţiuni. Ce să mai vorbim de riscuri! 
Cu toate acestea, pensiile militare au fost desfiinţate în anul 2010, iar, după reînfiinţarea lor prin Legea 223/2015 au fost ciuntite prin OUG nr. 57/2015 şi acum, prin ordonanţa LOV, spre deosebire de pensiile speciale ale magistraţilor, nu mai sunt actualizate proporţional cu creşterile soldelor de funcţie stabilite de Legea salarizării unitare. 
Trebuie să le atragem atenţia politicienilor că batjocorirea personalului militar activ sau în rezervă prin modificarea anuală a condiţiilor de pensionare afectează stabilitatea şi capacitatea Forţelor armate în exercitarea atribuţiunilor constituţionale prevăzute în art. 118 din Constituţie. 
Oare le sunt atât de indiferente politicienilor valorile constituţionale apărate de Forţele armate? 
Numai frica le impune respect guvernanţilor fată de cei chemaţi să garanteze democraţia constituţională?
Dacă militarii nu au instituţii care să le apere drepturile, aşa cum CSM şi ICCJ  au apărat magistraţii de excesele guvernanţilor, este cazul ca individual sau asociaţi să atacăm neconstituţionalitatea ingheţării pensiilor militare prin actiuni in contencios administrativ impotriva Ordonanţei LOV, de îngheţare a pensiilor militare, (art. 9 al Legii nr.554/2004), fără să mai aşteptăm prima etapă de majorare a soldelor activilor, prejudiciul fiind iminent.
Tudose, Lia Vasilescu şi Dragnea marchează Marele Război pentru Intregirea Statului Român prin îngheţarea pensiilor militare.
  

















Înfăptuirea justiţiei

Forţele armateARTICOLUL 118
(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale.În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.


(2) Structura sistemului naţional de apărare, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, precum şi statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.

(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi celorlalte componente ale forţelor armate stabilite potrivit legii
ARTICOLUL 124
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.


Statutul judecătorilorARTICOLUL 125
(1) Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii.(2) Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.
(3) Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.


Rezervisti! Nu acordați votul vostru partidelor care au tolerat tăierea pensiilor militare de către guvernul tehnocrat prin art.40 al OUG nr. 57/2015!

$
0
0
Acesta a fost mesajul politic al Blogului înainte de  alegerile parlamentare din 2016. Acum avem explicația de ce PSD nu a mișcat niciun deget impotriva ordonanței Cioloș.
 Decizia nr. 20/2000 a CCR a stabilit că pensiile militare și pensiile magistraților au aceeași motivare juridică. 
Cine este chemat să garanteze democrația  constituțională potrivit Art. 118 din Constituție?

"In  cursul anului 2015 a fost adoptat, cu amendamente, de către Parlament și promulgat de Președinte, un proiect de lege al Guvernului Ponta, prin care au fost restabilite tradiționalele pensii militare, vechi de cca 150 de ani, transformate în pensii civile de guvernarea Boc- Basescu, în anul 2010.  Legea 223/2015 urma să intre în vigoare la inceputul anului 2016, dar,  între timp, prin mișcările anarhice ale tinerilor "frumoși și liberi"Guvernl Ponta a căzut.
Premierul tehnocrat desemnat de Iohannis  a primit asigurari de la PNL, PSD și UNPR că va primi votul de investitură dacă se angajează că nu se va atinge de măsurile cu caracter social adoptate în guvernarea precedentă. Ce să vezi? In primele ședinte de guvern, guvernul Ciolos a adoptat un text introdus muțește într-o ordonanță de urgența cu măsuri bugetare și fiscale prin care cuantumul pensiilor militare, stabilit prin L 223/2015,  a fost redus cu până la 28%.
Ordonanța  a discriminat militarii față de celelalte categorii profesionale scoase de sub incidența Legii 119/2010, reducându-le procentul de pensie de la 80% la 65% din baza de calcul, pentru 25 ani vechime cumulată. Prin plafonarea cuantumului  pensiei la 85% din baza de calcul, Ordonanța legiferează discriminări intre beneficiarii legii, în sensul că sunt sancționați prin nevalorificarea stagiilor cei cu vechime mai mare de 36 de ani.
Ne așteptam ca liderii principalelor partide parlamentare să exploateze, cel puțin, politic măsura tehnocraților, dacă nu-i interesa atât de mult situația militarilor. A trecut aproape un an de la adoptarea ordonanței și niciun lider, nici Dragnea sau Ponta, nici Blaga sau Gorghiu, nici Oprea, n-au zis vreun cuvințel despre nedreptatea pe care tehnocrații, susținuți de conțopiștii din ministerele din sistemul de apărare, au facut-o militarilor care au servit sub arme o perioadă mai mare de 36 de ani vechime cumulată. Pierd atât vechime, inclusiv stagii contributive efectuate după pensionare, cât și procentele de până la 9% pentru pensia suplimentară.
Dacă era voință politică,  situația era rapid rezolvată în Parlament. In Senat, primă Cameră sesizată, procedurile privind proiectul de lege de adoptare a OUG 57/2015 au fost tergiversate  aproape 3 luni, cu evitarea implicării Comisiei de apărare în întocmirea Raportului care a fost supus adoptări in plen. A rezultat un text mai prost decât Ordonanța... însăși. Daca acest text ar trece și de Camera decizională, pensiile militarilor cu vechime cumulată mai mare de 45 de ani ar fi reduse cu incă 2%.
In Camera Deputaților, deși era procedură de urgență, miniștri Tobă și Motoc, au reușit să amâne dezbaterile până la calandele grecești, printr-o scrisoare  intimidatoare adresată celor 4 Comisii raportoare. Pentru amânare s-a apelat și la tertipul de a sesiza și Comisia juridică, la cererea acesteia, cu doar câteva zile înainte de termenul din luna aprilie, termen  la care comisiile sesizate inițial trebuiau să depună Raportul.
In timp ce adoptarea Ordonanței este tergiversată în Parlament, mii de asigurați din structurile de apărare, descurajați de prevederile sancționatorii ale Ordonanței pentru cei care doresc să-și continue cariera militară sau profesionala până la vârsta standard de pensionare, au depus rapoarte pentru trecerea în rezervă  cu drept de  pensie militară anticipată sau anticipată parțială.

Constatăm că  PNL este subjugat de fostul PDL și de ONG-iștii soros -isti, PSD  se lasă paralizat și intimidat de fel de fel de curente antiromânesti,  UNPR este înghițit de partidul lui Băsescu. Soluția ar fi să simpatizăm cu noile partide care promovează o politică naționalist- patriotică.
Rezerviștii și cei apropiați lor pot forma un bloc electoral de o jumătate de milion de votanți disciplinați."

Minciuna promovată ca politică oficială: în ultimii 10 ani nu a mai fost majorată solda de funcție a militarilor care să fi impus aplicarea desființatei actualizări de pensii militare prin Ordonanța LOV

$
0
0
În disprețul pentru adevăr, LOV, Dragnea, Tăriceanu, Tudose și trompetele din presă  au dezinformat opina publică că actualizarea pensiilor militare, prevăzută de articolulul nr.60 din Legea  nr. 223/2015 și desființată prin Ordonanța introdusă astăzi în dezbaterea Senatului,  ar fi cauza care ar fi condus la stabilirea unor pensii nesimțite pentru câțiva militari .

Un lucru ar fi trebuit să știe cei care au aruncat această minciună pentru discreditarea pensiilor militare în opinia publică: ultima majorare a soldelor de funcție pentru militari, care a determinat o actualizare a pensiilor militare, potrivit Legii nr. 164/2001, a avut loc ....toooocmai în octombrie 2008, prin Ordonanța nr. 8/2008 a Guvernului Tăriceanu, ordonanță  de modificare a Legii nr. 138/1999.


Artizanii artificiilor contabile din instituțiile militare au avut grijă ca să  nascocească felurite sporuri pentru activi, numai solda de funcție și de grad să nu crească, pentru a nu fi obligați să majoreze și pensiile militare.

Poate fi consultată oricare decizie din calculare/recalculare de pensii militare, emisă în baza Legi nr. 223/2015(le puteți vedea și aici pe blog) pentru a constata că solda funcție, introdusă în baza de calcul  a pensiei, este stabilită  și în 2017 la coeficienții erarhici din Legea 138/1999 și la vrs= 197,33 lei din Ordonanța nr.8/2008.

Nu solda de funcție a umflat cele câteva pensii vânturate propagandistic prin presă ci celebrul punct g)  din calculul pensiei, în care profitorii și-au introdus sporuri în ultimele 6 luni de activitate.
In loc să purceadă la revizuirea modului de calcul al pensiilor militare umflate, la mintea LOV a fost mai ușor să lovească în marea masă de pensionari militari prin înghețarea pensiilor în plată.
(în curs de redactare)

Ordonanța LOV, privind înghețarea pensiilor militare în plată, a devenit deja OUG nr. 59/04 08 2017, publicată în MO nr. 648/07 08 2017

$
0
0
Ordonanța nr. 59/2017 privind înghețarea pensiilor militare în plată poate fi citită AICI.
 Nu are nimic în plus fața de ce am publicat anterior.
Intră în vigoare pe 10 august, mai putin noul articol 60 din Legea 223/2015, referitor la înghețarea pensiilor militare în plată, care se aplică începând cu 15 sept. 2017.

OUG 56/2017, introduce un artificiu pentru a evita actualizarea pensiilor militare?

$
0
0

Potrivit acestei ordonanțe, Legea nr. 152/2017 nu mai majoreaza solda de funcție a militarilor, majorare care ar fi condus la actualizarea din oficiu a pensiilor militare calculate/recalculate, ci solda de bază.

Ordonanța de Urgența nr. 56/2017, publicată in MO nr. 647/2017


Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Articol unic. -

La articolul II din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 27 iunie 2017, după alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5) - (7), cu următorul cuprins:
"
(5) Începând cu data de 1 octombrie 2017 se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de funcție ale polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne și unitățile/instituțiile/structurile aflate în subordinea sa, cu excepția celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016.
6) Începând cu data de 1 octombrie 2017 se majorează cu 15% cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa, precum și a celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016.
(7) Majorările acordate personalului din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) și (6), se aplică la salariul de bază/solda de bază/salariul de funcție cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, și se adaugă la acesta/aceasta."




elefant.ro%20

Cine l-a mințit pe premierul Tudose că ordinul 50, norma de hrană, intră în baza de calcul a pensiei militare?

$
0
0
Domnule premier, demiteți-vă consilierii sau miniștrii care v-au dezinformat în legătură cu cele afirmate mai jos despre  pensiile militare.
Nu v-au informat că, potrivit Deciziei 20/2000 a CCR, art. VII din Ordonanța Lia Olguța Vasilescu, pe scurt LOV, este tot atât de atacabil la Curtea Constituțională din aceleași motive pentru care vă temeați că va fi supus cenzurii constituționale întreaga ordonanță, dacă înghețați și pensiile magistraților?
Nu e drept ca un pensionar militar din 2017 să aibă o pensie de trei ori mai mare decât un omolog ieșit la pensie în urmă cu 20 de ani, cum bine spuneți în dialogul cu Victor Ciutacu.
Dar, vă intrebăm, este bine că, potrivit ordonanței LOV, semnată de dvs,  pensia unui militar, calculată/recalculată potrivit OUG 57/2015 pînă la 31 12 2017, va fi de 5 ori mai mică decât pensia unui militar ieșit la pensie peste numai 5 ani, după aplicarea majorării etapizate a soldelor de funcție pentru activi?
  



"Încep cu pensiile speciale, reţineţi că noi nu am tăiat pensiile speciale, în sensul de a le elimina, ci am mers în paradigma de a reveni într-o normalitate, fiindcă ajunsesem în 2017 într-o situaţie demnă de un film de groază. În nicio ţară o pensie nu poate să fie ..mai mare decât salariul, ieşeau la pensie cu coeficient şi de 130%...baza de raportare a pensiei era la salariul în plată pe funcţia de pe care ai ieşit.Ăla care mergea la serviciu lua spor de antenă, de pericol, bani de hrană...tu fiind pensionar acasă, nu se poate aşa ceva...eu acum am venit, ştiţi...de acum încolo să nu mai continuăm să facem aceeaşi greşeală, iar abordarea mea şi a colegilor să fie: identificăm o problemă, punem reflectoarele pe ea, n-o băgăm sub preş, căutăm soluţii şi o rezolvăm. Dacă introduceam şi magistraţii încălcam o decizie CCR, tot pachetul era atacabil la Curtea Constituţională. Noi abia am venit, au fost lucruri făcute prost sau fără să anticipeze cineva efectele deciziei, asta nu înseamnă că trebuie să le luăm ca un dar divin.În afară de diferenţele foarte mari, există diferenţe în acelaşi segment...după 40 de ani cu toate gradele şi ieşit acum 20 de ani are o pensie...ieşit acum, pensie de 3 ori mai mare şi asta nu este drept", a declarat premierul Mihai Tudose pentru România TV.

Citiți domnule premier și domnilor ziariști articolul 28 din Legea pensiilor militare, pentru a afla lunga listă a veniturilor unui militar activ care nu intră în calculul pensiei militare. 
Din ce rămâne, potrivit articolelor 29 și 30 din aceeași lege, pensionarului militar îi mai intră în cuantumul pensiei între 65 și 85%. De unde ați scos  că pensia militară este mai mare decât solda lunară? 
Cazurile prezentate sunt fraudulos  calculate.

Art. 28 din Legea 223/2015 modificat prin OUG nr.57/2015

(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:a) diurnele de deplasareși de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare sau transfer;b) compensațiile lunare pentru chirie;c) valoarea financiară a normelor de hrană și alocațiile valorice de hrană;d) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecție și de lucru, a alimentației de protecție, a medicamentelor și materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecție a muncii, precum și a uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament;e) primele și premiile, cu excepția primelor de clasificare, de specializare și de ambarcare pe timpul cât navele se află în baza permanentă;f) indemnizațiile de instalare și de mutare, precum și sumele primite, potrivit legii, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul serviciului;g) contravaloarea transportului ocazionat de efectuarea concediului de odihnă, precum și a transportului la și de la locul de muncă;h) plățile compensatorii și ajutoarele la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie;i) compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat;j) restituiri și plăți de drepturi aferente altei perioade de activitate decât cea folosită la stabilirea bazei de calcul;k) majorările/stimulările financiare acordate personalului pentru gestionarea fondurilor comunitare, precum și a împrumuturilor externe contractate sau garantate de stat;l) drepturile salariale acordate personalului didactic salarizat prin plata cu ora și drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar;m) sumele încasate în calitate de reprezentanți în adunările generale ale acționarilor, în consiliile de administrație, în comitetele de direcție, în comisiile de cenzori sau în orice alte comisii, comitete ori organisme, acordate potrivit legislației în vigoare la acea dată, indiferent de forma de organizare sau de denumirea angajatorului ori a entității asimilate acestuia;n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni și operații în afara teritoriului statului român;o) sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale acordate și personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prevăzute în anexa nr. II - Familia ocupațională de funcții bugetare «Învățământ» și în anexa nr. III - Familia ocupațională de funcții bugetare «Sănătate» la Legea-cadru nr. 284/2010 ,cu modificările și completările ulterioare;p) alte venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.

Seful Statului Major General se scuză lamentabil

$
0
0
 
Nicolae Ionel Ciucă
„Potrivit locului şi rolului pe care îl am in cadrul organismului militar, aria mea de responsabilitate şi decizie este focalizată pe capacitatea operaţională a Armatei.Din această perspectivă, mi-am putut manifesta din plin cunoştinţele şi puterea conferite de funcţia pe care o deţin, operând dezvoltări în planul respectării angajamentelor militare pe care le avem ca membri NATO. Astfel, Armata României a participat cu succes la misiuni şi operaţii internaţionale sau desfăşurate pe teritoriul naţional, a căror complexitate a condus la o îmbunătăţire semnificativă a pregătirii militarilor, subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi şi comandamentelor, la creşterea interoperabilităţii cu structurile aliate şi partenere şi al gradului de credibilitate a armatei şi, implicit, a României.
În altă ordine de idei, potrivit Constituţiei şi legilor ţării, militarii nu au voie să se implice în actul politic, iar şeful Statului Major General are obligaţia, atât în plan moral cât şi legal, să genereze şi să menţină un climat de ordine, disciplină şi stabilitate în armată, dar şi de încredere reciprocă între instituţie şi personalul său. Prin urmare, deşi nu deţin pârghii de exprimare politică, sunt profund încărcat de responsabilitatea militarului cu gradul cel mai mare din armată, către care se îndreaptă privirile camarazilor atunci când nivelul de satisfacţie salarială sau din pensii este unul dezavantajos în raport cu privaţiunile serviciului militarNu am profilul omului care fuge de provocări sau care “rămâne în cort”, dar natura şi nivelul funcţiei mă obligă să fiu raţional şi să caut soluţii constructive, în care să se regăsească atât drepturile legitime ale militarului român, cât şi interesele generale ale societăţii, aşa cum sunt ele promovate de cei aleşi democratic, prin partidele politice şi organismele legal constituite ale puterilor statului.
Vă asigur că sunt călăuzit în viaţă de toate valorile militare şi civice pe care le-am asimilat de-a lungul carierei, că nu am cum să stau deoparte faţă de problemele cu care se confruntă personalul armatei de ieri sau de azişi că foarte multe din lucrurile bune care se petrec în instituţia militară au în spate munca dedicată, consecvenţa şi asumările unor militari de carieră, legaţi sufleteşte de armată, chiar dacă deontologia profesională ne îndeamnă la discreţie şi modestie, iar din afară, poate, nu se simte atât de evident contribuţia fiecăruia dintre noi.
Voi face tot ce îmi stă în putinţă, astfel încât, prin forţa argumentelor, dialog constructiv, calm şi respect reciproc, dar şi animat de încrederea camarazilor, să determin factorul politic să adopte, într-un timp rezonabil, soluţii adecvate pentru toate inechităţile produse în ultimii ani pe fondul mutaţiilor legislative care au bulversat sistemul de pensii militare şi de salarizare.”

OPINIA ADMINISTRATORULUI BLOGULUI

Din păcate, în ultimii doi ani, perioadă care coincide cu sefia domnului Ciucă la conducerea operativă a Armatei, aceasta și toate Forțele armate ale țării au devenit ciuca bătaiei de joc a politicienilor implicați direct sau indirect în conducerea instituțiilor care compun Forțele Armate, potrivit definiției date de Art. 118 al Constituției. 
Dacă mai stă puțin „în cortul” în care Ciolos a introdus Armata prin OUG nr. 57/2015, cort peste care Lia Olguța Vasilescu și-a ridicat poalele în acest an, și nu știm dacă poartă lenjerie intimă, prin Legea salarizării unitare și prin ordonanța de înghețare a pensiilor militare, domnul general este redus la rolul de păpușar(vezi grila de salarizare) a cărui atenție nu mai este focalizată pe capacitatea operațională a Armatei.
Cu ce mai apărați valorile fundamentale ale statului român, domnule general, pe care Forțele armate trebuie  să le garanteze, inclusiv democrația constituțională, dacă politicul vă alungă personalul militar activ și vă destructurează capacitatea operațională a Armatei?
Capacitatea operațională a fost atacată  încă din 9 decembrie 2015 când politrucii Motoc și Tobă au introdus peste noapte art. 40 în Ordonanța de Urgență 57/2015 care, prin plafonarea cuantumului pensiei militare între 65%/-85% din baza de calcul, a demotivat personalul militar activ să mai rămână în activitate până la vârsta standard de pensionare.
Nu v-am auzit scoțând o vorbuliță împotriva acelei ordonanțe și nu ne credeți naivi ca să acceptăm că n-ați făcut-o de teamă că politrucii vă vor acuza de implicare în politică. 
Din contră, ați permis ca politrucii din minister să cutreiere importantele garnizoane ale țării ca să mintă oamenii că ordonanța nu le afectează drepturile. Aveți curajul să informați rezerviștii cu  procentul  pensiilor militare micșorate prin recalcularea potrivit odioasei ordonanțe? Micșorare fată de cuantumul avut în plată, nu fată de cuantumul care li se cuvenea potrivit textului inițial al L 223/2015.
Revolta rezerviștilor s-a mai atenuat cu speranța că actualizarea pensiilor militare după aplicarea legii salarizării unitare va determina reechilibrarea pensiilor. Ce să vezi? Vine civila olteancă Olguța, care stinge și lampa în cortul în care vă încartiruise politicul, și anulează actualizarea pensiilor militare prin ordonanța 59...care îi poartă numele.
Invătați-i domnule sef profesional al Armatei pe politicieni ca, înainte de a lua măsuri care vizează personalul militar, să vă consulte. Nu vor, dați-le
peste „dește” cu Art. 118 din Constituție, tot atât de important ca si articolele care au impus intangilbilitatea salariilor și pensiilor magistraților.
Nu cred că vreo televiziune vă refuză dreptul de a da un drept la replică dezinformărilor pe care politicienii, ba și miniștrii politici ai Armatei și Internelor, le toarnă zi de zi în fața opiniei publice pe tema pensiilor militare.
Vă simțiți solidar cu recenții foști Sefi ai SMG, camarazii dvs, care vor avea o pensie militară de 4-5 ori mai mică decât pensia dvs din anul 2022? 
Ieșiți repede din cort, domnule general!

Huhu Rezea

Inghețarea pensiilor militare de către civili au scos din adormire asociațiile militarilor în retragere și în rezervă .


Articolul „Cine l-a mințit pe premierul Tudose” a ajuns în numai 3 zile în topten-ul pe 4 ani al blogului

$
0
0
captura pagină de monitorizare
Afișări de pagină
72613
51826
46232
42358
40762
33166
27753
24543
22382
20892

OUG nr.59/2017 produce pagube iminente care îndreptăţesc formularea imediată de acţiuni la instanţa de contencios administrativ

$
0
0
Extrase din Legea nr. 544/2004

Art. 1
(7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.

Art. 2
alin (1)
s) paguba iminenta - prejudiciul material viitor si previzibil sau, dupa caz, perturbarea previzibila grava a functionarii unei autoritati publice sau a unui serviciu public;
Art. 7
Articolul 7: Procedura prealabila
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazurile prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 4 nu este obligatorie plangerea prealabila.

Articolul 9: Actiunile impotriva ordonantelor Guvernului

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonante poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate, in masura in care obiectul principal nu este constatarea neconstitutionalitatii ordonantei sau a dispozitiei din ordonanta .
(2) Instanta de contencios administrativ, daca apreciaza ca exceptia indeplineste conditiile prevazute de art. 29 alin. (1) si (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond .
(3) Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei; in caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila.
(4) In situatia in care decizia de declarare a neconstitutionalitatii este urmarea unei exceptii ridicate in alta cauza, actiunea poate fi introdusa direct la instanta de contencios administrativ competenta, in limitele unui termen de decadere de un an, calculat de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5) Actiunea prevazuta de prezentul articol poate avea ca obiect acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante ale Guvernului, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.


Din toamnă se regândeşte sistemul pensiilor... spune Florin Iordache la Europa FM

$
0
0
Din toamnă – femeile de serviciu, șoferii sau electricienii angajați la Parlament nu vor mai beneficia de pensii speciale.
O spune la Europa FM chiar inițiatorul formei actuale a legii, deputatul PSD , Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.
Acesta spune că nu atunci când a propus modificarea legii s-a gândit că merită pensii speciale funcționarii publici parlamentari și că s-a referit la consilieri, la funcționarii și specialiștii din comisiile parlamentare, fără de care Parlamentul nu poate funcționa.
Florin Iordache susține că nu s-a gândit la femeile de serviciu sau la șoferii din Parlament când a propus prevederea privind pensiile speciale, dar că discrepanțele apărute vor fi modificate în noua sesiune parlamentară, printr-o nouă lege a pensiilor.

Player audio
Folosește tastele săgeată sus/jos pentru a mări sau micșora volumul.

Legea pensiilor speciale, modificată în acest an, prevede, de fapt, că toți angajații Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții sau de întreținere-reparații vor primi astfel de pensii.

Olguţa anunţă revizuirea din oficiu a pensiilor

$
0
0
Procedura va fi anunţată în aceasta seară la rtv .
Aşa ar fi trebuit sa înceapă şi cu pensiile militare, cu un cuantum care depăşesc exagerat media pensiilor, în loc să dispună prin OUG 59/2017 îngheţarea pensiilor cu un cuantum mediu sau submediu.

Actualizare din oficiu prin decizie

$
0
0
ROMÂNIA 
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE 

 CASA DE PENSII SECTORIALĂ

COMUNICAT DE PRESĂ
Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va proceda la actualizarea drepturilor de pensii ale tuturor pensionarilor militari aflați în plată la data de 30.06.2017 ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, în care se stipulează faptul că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ (30.06.2017), cuantumul
brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate și soldaților și gradaților
profesioniști se majorează cu 15%.
Prin urmare, luând în considerare prevederile art. 60 alin. (1) și (3) din Legea nr.
223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va proceda la emiterea unor decizii de actualizare a pensiilor pentru fiecare beneficiar, din oficiu, fără a fi necesară depunerea de cereri din partea pensionarilor.
Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale
Din 21 08 2017

Speriată de eventuala dezghețare a pensiilor speciale, LOV încearcă eliminarea lor

$
0
0
„Varianta care va fi aprobată de coaliție va fi tranformată în lege. Absolut toți participanții au cerut să se renunțe la pensiile speciale. Cum va arăta varianta finală este clar că vom putea să comunicăm abia când se va întâmpla” a declarat Olguța Vasilescu la România TV.
În discuție a intervenit și Bogdan Chirieac, care a încercat să afle de la Ministrul Muncii care va fi metoda de eliminare a pensiilor speciale.
Olguța Vasilescu: Sunt diverse decizii ale Curții Constituționale de care trebuie să ținem cont. Nu vrem o lege care să pice la Curtea Constituțională. Vrem să creăm o lege care să poată fi aplicabilă cât mai rapid, să nu avem probleme.

Incompetență sau prostie la ANCMRR din MAI

$
0
0
Potrivit Legii 223/2015, modificată prin OUG nr. 57/2015, art.28 alin. (10) alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, în vederea stabilirii bazei de calcul al pensiei militare, se poate face o singură dată. 
Alegerea celor șase luni este și sensul cererilor de recalculare prevăzute în articolele 109 și 110 din L 223/210. Aceste dispoziții fac caducă inadvertența de tehnica legislativa din art. 60 din aceeași lege, rămasă relicvă necorelată din proiectul inițiativei legislative vizând pensiilor militare, proiect susținut de Guvernul Ponta, dar și de scmd, prin care pensiile militare în  plată la data intrarii în vigoare a legii urmau să nu fie recalculate ci doar actualizate... după 2 ani.



Era mai înțelept pentru conducerea ANCMRR să astepte un Comunicat al Casei de Pensii Sectoriale a MAI și să-l preia pe site-ul său.
Ințelept ar fi și să rectifice comunicatul de mai jos, pentru a nu mai încurca CPS cu atâta hârțogărie.
In altă ordine de idei, se actualizează pensiile în plată la data de 30 iunie 2017, nu 01 iulie 2017, pentru că atunci a intrat în vigoare Legea nr. 152/2017 de majorare cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar în activitate.



COMUNICAT
REFERITOR LA ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE


Ca urmare a aplicării prevederilor art. II punctul b) din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, începând cu data de 1 iulie 2017 au fost mărite  cu 15% soldele cadrelor militare în activitate, inclusiv ale jandarmilor, pompierilor şi celor încadraţi în alte structuri militare ale Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit informaţiilor primite de la conducerea Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere această situaţie, toţi membrii Asociaţiei, proveniţi din Jandarmerie, Pompieri şi alte structuri militare din M.A.I., care au trecut în rezervă până la data de 1 ianuarie 2016,  vor completa şi  trimite  Casei de Pensii Sectoriale a M.A.I., prin e-mail, fax sau poştă, pânăcel mai târziu la 14 septembrie 2017, cererea anexată, în vederea actualizării pensiilor, conform prevederilor art. 60 din Legea 223/2015.

Fac excepţie poliţiştii, întrucât soldele celor aflaţi în activitate vor fi majorate cu data de 1 octombrie 2017.

CONSILIUL EXECUTIV AL A.N.C.M.R.R. din M.A.I. 

USR a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, mai puțin cele pentru militari și magistrați.

$
0
0
Deputatul USR Claudiu Nasui
Proiectul de lege pe care l-am depus prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin pentru două categorii, pentru care considerăm că excepţiile sunt justificabile: pentru militari - pentru că toate ţările NATO au această excepţie, dar şi acolo am prevăzut plafonarea pensiilor speciale la nivelul ultimului salariu în plată. Şi, de asemenea, pentru magistraţi, unde Comisia de la Veneţia recomandă un tratament special şi am propus plafonarea pensiilor speciale la ultimul salariu, tocmai ca să nu mai avem situaţii de pensii speciale de 30 - 40.000 de lei", a anunţat joi deputatul USR Claudiu Năsui, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă.



Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților.
Conform parlamentarului USR, proiectul de lege prevede totodată posibilitatea contribuţiei nelimitate la Pilonul III de pensii. 
"Pentru că există această nevoie pentru unii oameni să iasă mai devreme la pensie, am prevăzut în acest proiect de lege faptul că fiecare dintre noi poate contribui la Pilonul III cât vrea. Deci să facă cât vrea el economisire pe termen lung, tocmai ca să aibă o pensie mai bună la bătrâneţe şi ca aceşti bani să fie deductibili în mod nelimitat, deci să nu mai fie limitat la deductibilitate de 400 de euro pe an cât este în prezent", a explicat Claudiu Năsui. 

Doar 27,52% din pensiile militare recalculate pe Legea 223/2015 au crescut

$
0
0
Procentul poate fi dedus cu ușurință din Comunicatul de ieri al CPS a MApN privind plata diferențelor cuvenite după emiterea deciziilor de recalculare, plată sistată la mijlocul lunii februarie 2017 conform art. 67 din Legea nr. 6/2017 -Legea bugetului de stat.

Comunicatul ne informează că din totalul pensiilor militare recalculate în perioada 16 februarie-05 oct. 2017 a fost cazul să se plătească diferențe doar pentru 11 802 pensii militare recalculate.


Din comunicatele saptămânale ale CSP privind numărul pensiilor recalculate -AICI - vedem că la mijlocul lunii februarie fuseseră recalculate cca 30 000 de pensii militare. Până la 02 10 2017 au fost recalculate 72 684 pensii militare.
-Pensii militare recalculate în perioada de referință a Comunicatului --->42 684
-11 802 pensii pentru care s-au plătit diferenţe la data de 05 10 2017 reprezintă  27,52% din 42 684 pensii militare recalculate.



Ei... doar au tăcut. Mâine, noi trebuie să protestăm!

$
0
0
Este singura relatare pe care am găsit-o despre „Marsul Tăcerii”, organizat de gulerele albe ale oştirii rezerviste.
Mâine, în Piața Eroilor din București,  trebuie să cerem cu tărie eliminarea Art. VII din OUG nr. 59/2017, prin care toate pensiile militare în plată, inclusiv cele de 600-1000 lei, au fost definitiv înghețate.

MARȘUL TĂCERII - MARȘUL DEMNITĂȚII, misiune îndeplinită!!! Acțiunea în sine, prezența participanților cărora le mulțumim, comemorarea eroilor, întâlnirea cu generalul Ion Oprișor, consilier prezidențial, căruia i s-a transmis mesajul către președintele României și cu senatorul Vergil Chițac pentru înmânarea mesajului către adunarea parlamentară NATO sunt tot atâtea reușite. Mesajele, varianta în română, engleză și franceză...mai jos!!!
https://we.tl/Md6ZSbAISX


Îmi place
Răspunde
1 oră
Administrează
Cucu Constantin Corect. Dar rezultimele?

Îmi place
Răspunde1 oră
Administrează
Barbu Vasile Si ce o sa faca Chitac cu mesajul? O sa-i dea citire in plenul adumarii parlamentare NATO? Este o gluma. Chitac din postura de senator nu a scos un diftong in parlamentul Romaniei pentru apararea demnitatii si onoarei militare care au fost calcate in picioare de mass media si clasa politica de la putere si nici acum nu va face nimic. Marsul a avut un asa de mare impact mediatic ca nici nu a fost pomenit in jurnalele televiziunilor.

Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde
58 minute
Administrează
Giani Băzăvan Bine punctat.

Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde48 mi

Cornel Gabriel Credeam ca mesajeele vor fi inmanate direct destinatarilor straini, sau macar secretarilor personali ai acestora. Asa, mesajele vor ajunge ... ghici unde?


Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde
51 minute
Administrează
Teodor Laurentiu Dimitriu La coş. Din 2012 am înaintat petiţii şi memorii la aleşii neamului şi în afară de număr de înregistrare nu am primit nimic.

Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde48 mi

Giani Băzăvan Autoflagelare băieți.

Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde49 minute
Administrează
Nicolae Rotaru Onor la generali şi colobei!

Îmi placeVezi mai multe reacţii
Răspunde2 minute
Administrează

Trimiteți imagini de la mitingul rezerviştilor din Piața Eroilor

$
0
0
Fiți fotoreporteri la eveniment!
Imaginile foto sau video(scurte) le puteți trimite în atașament la adresa
huhurez2013@gmail.com
Vor fi publicate în timp real.
**********************************
La ora 11,15 Mircea Dogaru cuvântează.





Trimisa de Alkan
La ora 12:00 erau prezenți circa 200 participanți. 
O delegație formată din 5 membri va depune la Palatul Cotroceni documentele cu revendicările rezervistilor.” 
Trimisă de Denim
Trimisa de Craciun Daniel

Proiectul legii de abrogare a pensiilor speciale depus de USR la Senat

$
0
0
Vezi  B466/2017
La Legea 223/2015 se propune modificarea unui singur articol:  doar art. 30.
Proiectul nu aparține coaliției guvernamentale. Va trebui să treacă de avizul Guvernului și de votul majorității parlamentare.

Eliminarea pensiilor speciale este atât de populistă, cu mare impact electoral,  încât va fi greu de ignorat de actuala Putere.

Nu știu cum vor reacționa Guvernul și majoritatea parlamentară, dar va cântări foarte mult socoteala că actualizarea a 175 000 pensii militare  de serviciu scoate mai mulți bani din bugetul statului decât eliminarea a cca 8-9 000 de pensii speciale pentru civili.




Propunerea useriștilor nu ține seama de modificarea articolelor 59 și 60 din L 223/2017  prin OUG nr. 59/2017.  Prin aceeași lege ar trebui puse în acord cu noul text și cele două articole.




Viewing all 3575 articles
Browse latest View live