Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3573 articles
Browse latest View live

Mitingiștii au instigat-o pe trufașa Codruța să piardă cașcavalul din cioc.

$
0
0
Cine a măgulit-o pe Codruța?

Pe mitingiști îi durea în bască de ordonanțele justițiariste ale nesigurului fost ministru Iordache. Ei și cei care îi coordonau căutau doar un prilej de a ieși în stradă pentru a-și mai linge rănile după dezastrul de la alegerile generale din 11 decembrie 2016, dezastru provocat nu atît de votul stângii, cât de electoratul care se consideră de dreapta, în special de cel facebook-ist, ăla care, în prostia și ignoranța lui politică, a propovăduit pedepsirea politicienilor prin neparticiparea la vot.
Printre primele sloganuri strigate de cei îndrumați de „Geacă Rosie” să se deplaseze din Piața Universității spre Piața Victoriei era și cel „ DNA, DNA, să vină să vă ia”, cu referire la membrii Guvernului care emiseseră celebra Ordonanță 13/2017, prin care nu se dezincriminase abuzul în serviciu, cum au înghițit mitingiștii diversiunea,  ci se umpluse un gol în legislația penală după  ce  o decizie CCR recomandase redefinirea respectivei infracțiuni.
Atât i-a trebuit Laurei Codruța!
Omul bun la toate în casa Monicăi Macovei a îngropit un denunț împotriva Guvernului, cu acuzația că a legiferat cu dedicație pentru Dragnea, document suficient pentru Codruța ca să-l asmută pe Jean de la Craiova împotriva ministrilor legiuitori prin delegare.
In timp ce amploarea mitingurilor antiguvernamentale luase un avânt nebănuit, Jean invita rând pe rând ministrii la DNA, pentru a da cu subsemnatul. Fiind o cercetare penală in rem, într-un domeniu care nu era de competența DNA, miniștrii ar fi putut declina invitațiile la DNA. Dar, ca niște guguștuci, vorba lui Cristoiu, care nu stăpânesc principiile constituționale și nici nu simțeau un sprijin politic, câțiva miniștri s-au făcut preș în fața abuzivului DNA, spre deliciul străzii și al presei aservite Binomului represiv.
Cercetările abuzive se îndreptau spre o inculpare a molâului premier, cu consecința suspendării lui din funcție și căderii guvernului, pe alte căi decât cele parlamentare.
Norocul a venit în primul rând de la „Geacă Roșie”, care a sesizat CCR  că Guvernul ar fi intrat  cu OUG 13 pe terenul autorității judecătorești. Si-a luat aliat în sinucigașul demers și CSM-ul, instituția care ar trebui să vegheze ca actul de Justiție să fie drept.
CCR a respins reclamațiile! Ba, mai mult, a dat de înteles că instituțiile autorității judecătorești s-au intruzionat în precesul de legiferare și de control al Parlamentului asupra Guvernului.
Cine s-a dezmeticit primul în disputa dintre guvern și DNA? Te-ai fi așteptat la Grindeanu sau la Dragnea să reacționeze la abuzul DNA.
Nici vorbă!
Tăriceanu, președintele Senatului, a avut curajul să uzeze de prerogativa constituțională de a sesiza CCR cu privire la conflictul juridic de natură constituțională generat de  DNA care  și-a arogat dreptul de a cenzura oportunitatea și legalitatea unor acte emise de Guvern.  
Decizia CCR a fost ca o lovitură de trăznet pentru DNA și Parchetul General.
Decizia nr. 68/2017 a CCR poate fi citită AICI.

Acum se poate striga „DNA, fără cucuvea!”





Un Vânător de Munte prins în flagrant

6 666 666 - Topten articole în 3 ani

$
0
0

Pentru cei care cer abrogarea , nu modificarea, art.40 al OUG nr.57/2015

$
0
0
Reiau aici articolul pe care l-am scris pe 06 07 2015, după adoptarea proiectului Legii pensiilor militare de stat și înainte de promulgarea legii de către Președinte.
Argumentele ridicate atunci, pentru retrimiterea legii în Parlament, rămân acum valabile impotriva celor care cer abrogarea, prin Legea de adoptare  a OUG 57/2015,  a întregului art. 40 al respectivei ordonanțe.
Din păcate, specialiștii militari de pe lângă Administrația prezidențială nu au ridicat măcar un deget pentru îndreptarea greșelilor de redactare a legii, lăsând posibilitatea și motivația pentru șacalii din finanțele ministerelor de Forță să intervină pentru modificarea radicală a legii pensiilor militare.
Dacă vreți să vă reamintiți ce nenorocire de proiect de lege a introdus domnul Mircea Dogaru în Senat, citiți Mircea Dogaru a furat startul și 
 - forma iniţiatorului a L 283/2015, respinsă în ambele Camere.

Candelabru în biserica Salinei Ocnele Mari





Președintele trebuie să trimită Legea pensiilor militare pentru reexaminare în Parlament(scriam pe 06 07 2015)

        Toata stima pentru membrii Comisiilor raportoare din cele 2 Camere, care au grabit procedurile de adoptare a Legii pensiilor militare si au tinut cont de multele propuneri venite din partea militarilor pensionari, adoptând amendamente prin care au infrânt dorinta initiatorilor de a aplica diferentiat, functie de momentul deschiderii drepturilor de pensie, prevederile noii legi.
      Din pacate, textul final are câteva necorelari, generate de amendamentele aprobate, denumite de specialisti erori de tehnica de legiferare, care creeaza greutati de aplicare sau dau posibilitatea institutiilor care trebuie sa emita Ordinul Comun, privind recalcularea si actualizare pensiilor in plata, sa introduca reglementari prin care sa restranga baza de calcul a recalcularii pensiilor in plata, daca nu s-a reusit  pastrarea in legea adoptata a prevederilor din Proiect care exludeau de la recalculare pensiile stabilite inainte de anul 2011, potrivit legislatiei anterioare L 263/2010. 
     Reexaminarea de catre Parlament ar trebui sa priveasca  punerea in acord a dispozitiilor  articolelor 28- 30, atât intre ele cât si cu amendamentele care s-au aprobat la articolele 60, 109 si 110.
            1In primul rând articolul 28 nu defineste ce inseamna baza de calcul pentru recalcularea pensiilor in plata, asa cum s-a aprobat prin amendamentele aduse de Comisii in articolele 109 si 110. 
Din contra, prin formularea „la alegerea persoanelor prevazute la art. 3 lit.a)-c)” , excluzând lit. d), sunt omisi pensionarii militari.
         Daca in art.28 alin (1) s-a introdus un alineat cu  baza de calcul a pensiei celor trecuti in rezerva fara drept de pensie (  articolele 19 si 26) si pentru invalizi din motive care nu au legatura cu serviciul - art. 38, nu art. 39, cum gresit a ramas in textul pentru promulgare, trebuie sa se introduca o dispozitie care sa defineasca baza de calcul in vederea recalcularii pensiilor in plata. Nu e suficiet sa se adauge in text si lit. d) din art. 3, ci trebuie sa se prevada ca acea baza de calcul se actualizeaza pâna la data intrarii in vigoare a legii, urmând ca actualizarea finala sa se faca potrivit art. 60.      
      Actualizarea pâna la data deschiderii dreptului de pensie, corecta pentru cei care urmeaza sa se pensioneze, este inadecvata pentru cei care si-au deschis drepturile in urma cu 15-20 de ani. Ce facem, le luam si actualizarile aduse pe Legea 164/2001, pâna in anul 2008?
         2. Eliminarea din text a art. 30, care a ramas fara obiect dupa amendarea articolului 29, amendament prin care procentele de pensie diferentiate in functie de conditiile de munca in care s-a obtinut vechimea au fost inlocuite de un procent unic, 80%.
        Daca nu se elimina articolul 30, ar trebui sa i se modifice continutul astfel incât el sa defineasca in ce conditii se poate acorda sporul de 15% la baza de calcul, asa cum a fost introdus de Camera Deputatilor in art. 28 alin. (1). E mai corect sa stabileasca legea cum se acorda acel spor... in loc sa decida niste ministri politici.

           3.Necorelari intre articolele 60, 109 si 110.
    - Termenul pentru emiterea Ordinului comun al institutiilor militare, prevazut in art. 60 alin.(4) sa fie de 2 luni si sa curga de la data publicarii legii in MO, nu de la intrarea legii in vigoare.
    - Termenul pentru exprimarea in scris a optiunii pentru cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate curge pentru pensiile stabilite in baza L 263/2010 de la data primei majorari a soldelor in activitate, evident in vederea actualizarii, art. 60 alin.(2), in timp ce art.110 alin (2) prevede ca aceste pensii trebuie recalculate in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a noii legi. Daca majorarea soldelor celor in activitate intârzie, cum ar putea fi calculate aceste pensii in termenul de un an, daca nu s-au depus cererile de exprimarea optiunii.
    - Reformularea art. 109 alin.( 2) astfel incât sa nu se inteleaga ca se aplica si celor pensionati pe Legea 263/2010 din cauza trimiterii la art.61 alin(1) lit. a), aplicabil tuturor pensionarilor in plata. S-ar putea intelege ca si pensiile acestei categorii de militari se actualizeaza tot in termenul de 24 luni de la la majorarea soldelor activilor.
       De altfel, este cinica si lipsita de omenie aceasta amânare a actualizarii pensiilor stabilite inainte de anul 2011. Ea se adreseaza  celor mai in vârsta militari pensionari. Peste doi ani, plus perioada nedefinita dintre 01 01 2016 si data majorarii soldelor, câteva mii dintre ei vor fi in lumea celor drepti.
      Asa cum la pensionarii stabiliti in baza Legii 263/2010 a fost prevazut un termen de recalculare a pensiei, asa ar trebui sa se prevada un termen rezonabil si pentru cei mai in vârsta pensionari.


Articolul ramâne deschis exprimarii si  altor opinii.
   
.

Biserica de sare din Salina Ocnele Mari

Consecințele conducerii agresive pe Drumul lui Iohannis

$
0
0

EXCLUSIV VOCEA VALCII: Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, implicat în accidentul de pe DN 7! El era la volanul Porsche-ului (VIDEO)

 

Lucian Isar a fost rănit, însă starea lui este stabilă, spre locul accidentului plecând o ambulanță de la Spitalul Județean Vâlcea. În urma accidentului, Isar s-a ales cu dosar penal pentru vătămare din culpă. Șoferii blocați pe Valea Oltului, în urma accidentului au declarat că acesta a condus agresiv pe întreg tronsonul.
Lucian Isar, de 38 de ani, se afla la volanul unui Porsche Cayenne şi conducea agresiv, făcând mai multe depășiri riscante de-a lungul deplasării sale pe DN 7, susţin martorii.
În zona Câineni, acesta a intrat într-o altă depășire, în curbă, pe linie continuă și a intrat în coliziune cu o autoutilitară, iar apoi a intrat în roata TIR-ului, care a explodat. Șoferul acestuia a pierdut controlul volanului și TIR-ul a căzut pe linia ferată.
UPDATE
Surse medicale susțin că după efectuarea tuturor procedurilor medicale și legale Lucian Isar ar fi părăsit spitalul și se află în drum spre București.

Un neprieten al Romaniei numit asistent adjunct al preşedintelui Trump

$
0
0
In timp ce presedintele României şi câteva instituţii ale   Autoritâţii Judecătoreşti subminează ordinea constituţională internă, pe plan extern, în Europa, se plănuieşte lăsarea României la periferia jocurilor politice iar, în SUA,  un extremist maghiar este cooptat în Administraţia Trump

 „Sebastian Gorka asistent adjunct al preşedintelui SUA Donald Trump are legături cu Jobbik,  partidul de extremă-dreapta din Ungaria, potrivit unui raport publicat în presa evreiască, preluată de FP.






      Sebastian  Gorka  este cetăţean american naturalizat, născut în Regatul Unit din părinţi maghiari. Şi-a făcut intrarea în viaţa publică ungară în urma atentatelor teroriste din SUA din 11 septembrie  2001, când a apărut de mai multe ori la televiziunea maghiară, ca expert pe probleme de securitate. 
      A lucrat ca editor al site-ului conservator Breitbart şi a fost  acuzat de infracţiune anul trecut, când a încercat să se urce cu un pistol într-un avion.  Şi strategul şef al lui Trump ,Steve Bannon, a fost preşedinte executiv al site-ului conservator Breitbart News.    
       El a mai fost  consilier al prim-ministrului ungar Viktor Orban şi a mai lucrat, de asemenea, la Ministerul ungar al Apărării în timpul premierului József Antall, primul şef de guvern al Ungariei după căderea comunismului.   
După ce şi-a luat fucţia în primire, Gorka a apărut la Fox News pentru a apăra controversatul ordin anti-imigraţie dat de preşedintele Trump care împiedică intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte state cu populaţie majoritar musulmană.    
      După a încetat să mai lucreze pentru Viktor Orbán şi Fidesz, în 2006, Gorka a încercat pentru scurt timp să-şi întemeieze propriul său partid, alternativă la formaţiunile de dreapta din Ungaria, numit Noua Coaliţie Democratică, dar fără prea mult succes. Într-un interviu acordat ziarului maghiar Magyar Nemzet, Gorka a spus că în prezent nu are nici un fel de relaţii politice sau contracte de consultanţă în Ungaria, ci doar „ relaţii personale“.   
       În 2006,  Gorka a avut legături cu un grup numit Comitetul Naţional Maghiar. Unul dintre membrii grupului este Laszlo Toroczkai. Toroczkai este în prezent vice-preşedinte al Jobbik. De asemenea, în 2007, Gorka a format propriul partid politic – Noua Coaliţia Democratică - cu alţi trei politicieni, dintre care doi au fost membri ai Jobbik.   
         Alianţa Tinerilor de Dreapta—Mişcarea pentru o Ungarie mai bună, Jobbik,  este un partid politic ungar care susţine că apărără identitatea naţională, creştinismul şi, familia şi promovează  autoritarismului. Partid eurosceptic şi antiimigraţie, oponenţiii săi îl califică drept xenofob, această xenofobie fiind îndreptată mai ales contra ţiganilor şi contra evreilor. Jobbik Este braţul politic al miliţiei paramilitare Garda Maghiară.”  

Citeste mai mult: adev.ro/om16bo

Legea salarizării unitare, gata la sfârşitul lunii martie

$
0
0
Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea,

susţine că proiectul de Lege a salarizării unitare va fi finalizat şi prezentat public până la sfârşitul lunii martie. El a declarat, vineri, la Botoşani, că noul act normativ, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017, "va rezolva inechităţile care s-au produs de-a lungul timpului în sistem şi diferenţele de salarizare în aceeaşi familie ocupaţională". "Noi am avut în ultima perioadă consultări cu toate confederaţiile reprezentative pe fiecare domeniu în parte. Săptămâna aceasta, se întoarce doamna ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu şi o să continuăm aceste discuţii, sperând ca spre sfârşitul lunii să avem o formă finală a acestei legi pe care să o putem să o prezentăm şi public. În momentul în care o avem în forma finală, o dezbatem cu confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative, pentru că e normal să avem o discuţie, ea urmând a fi trimis ă în Parlament, unde va intra în dezbatere şi va putea suferi modificări acolo unde au mai fost scăpări", a afirmat Petrea.
 Potrivit acestuia, noua lege prevede creşteri de salarii cuprinse între 1 şi 200%, impactul bugetar ca urmare a aplicării actului normativ urmând să fie de 32 miliarde de lei. "Legea este construită cu creşteri pe fiecare an în parte până în 2021, cu sume concrete, nu cu coeficienţi. Avem sumele trecute pentru fiecare categorie în parte, astfel încât fiecare angajat să ştie despre ce este vorba în ocupaţia pe care o are", a precizat ministrul, conform Agerpres.
 Gabriel Petrea subliniază că legea prevede şi un spor de 30%, care va fi negociat cu sindicatele, două norme de hrană şi un tichet de vacanţă.

Structura populației votante a României după vârstă, sex, mediu, în luna martie 2017

$
0
0




Comunicat de presă

privind numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral la data de 13 martie 2017

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 13 martie 2017 este de 18.868.375, cu 3.264 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 10 februarie 2017, când erau înregistrați 18.871.639 de alegători români.
Precizăm că diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia.
Menționăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.255.394 au domiciliul sau reședința în țară, iar 612.981 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.
Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reședinţa în ţară.
Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Anexa nr. 1 cuprinde numărul total de alegători cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 13 martie 2017, pe categorii de vârstă și în funcție de mediu (urban/rural).
Anexa nr. 2 cuprinde numărul total de alegători cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 13 martie 2017, aferent fiecărei localități.
Anexa nr. 3 cuprinde numărul de alegători români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport CRDS, structurat pe țări.

Direcția comunicare și relații externe


ANEXA NR.1
Numărul total de alegători valabil la data de 13 martie 2017, pe categorii de vârstă și în funcție de mediu (urban/rural
Vârsta Număr total alegători Nr. bărbați Nr. vârsta nr. Băr Fem Urban Rural
18 233807 119620 114187 110125 123682
19 231811 118903 112908 110577 121234
20 224386 114539 109847 108520 115866
21 229015 117359 111656 111443 117572
22 238988 122609 116379 117118 121870
23 245896 126072 119824 123746 122150
24 252631 129366 123265 130853 121778
25 272824 139590 133234 148210 124614
26 286422 146374 140048 160182 126240
27 354123 180551 173572 203747 150376
28 358238 182284 175954 210507 147731
29 369833 189172 180661 219412 150421
30 368522 188046 180476 219781 148741
31 339306 173937 165369 207570 131736
32 341948 175050 166898 210873 131075
33 312252 160033 152219 190788 121464
34 318659 162975 155684 195753 122906
35 351792 180419 171373 215995 135797
36 369769 188739 181030 226340 143429
37 378997 194080 184917 229411 149586
38 380584 194230 186354 227571 153013
39 385952 192452 184240 217976 158716
42 388723 198780 189943 222697 166026
43 342288 174746 167542 191699 150589
44 340868 173200 167668 188127 152741

45 349404 176934 172470 194892 154512
46 366280 184924 181356 206803 159477
47 387650 195131 192519 224128 163522
48 428952 215261 213691 254773 174179
49 491159 245740 245419 301051 190108
50 236180 118790 117390 136952 99228
51 234117 116733 117384 138136 95981
52 236810 117425 119385 141999 94811
53 242473 119842 122631 147190 95283
54 237378 116521 120857 145926 91452
55 254224 124263 129961 157245 96979
56 270056 131452 138604 167774 102282
57 272865 131708 141157 170405 102460
58 286811 136668 150143 181095 105716
59 299214 141239 157975 191318 107896
60 299444 140691 158753 192249 107195
61 305298 142580 162718 195928 109370
62 299623 138862 160761 190963 108660
63 261835 120345 141490 166068 95767
64 266984 122066 144918 165460 101524
65 255527 115544 139983 155311 100216
66 258842 115867 142975 154366 104476
67 258040 113918 144122 149549 108491
68 217750 95566 122184 124921 92829
69 187901 82517 105384 104448 83453
70 187088 80724 106364 99918 87170
71 152349 64532 87817 80436 71913
72 157454 65845 91609 80555 76899
73 147976 60911 87065 75762 72214
74 138903 56504 82399 70267 68636
75 148564 59290 89274 74278 74286
76 139948 55046 84902 67407 72541
77 153771 58607 95164 74598 79173
78 144382 53991 90391 69814 74568
79 132797 49361 83436 63623 69174
80 129097 47255 81842 60117 68980
81 110422 40432 69990 51077 59345
82 101740 36444 65296 46403 55337
83 88703 31679 57024 40692 48011
84 82421 29460 52961 37395 45026
85 70478 24494 45984 32214 38264
86 61636 21126 40510 28509 33127
87 50014 17251 32763 23245 26769
88 42357 14311 28046 19845 22512
89 33658 11281 22377 15945 17713
90 26247 8700 17547 12446 13801
91 20785 6787 13998 10070 10715
92 15677 5071 10606 7730 7947
93 11745 3766 7979 5966 5779
94 9019 2929 6090 4605 4414
95 6541 2075 4466 3430 3111
96 4288 1334 2954 2423 1865
97 3429 1133 2296 1969 1460
98 1465 474 991 961 504
99 778 266 512 502 276
peste 100 1472 516 956 815 657
TOTAL: 18255394 8807251 9448143 10476194 7779200

Se observa că, la 18 ani, numărul bărbaților este mai mare decât al femeilor și numărul celor din mediul rural depășește numărul celor din urban.
Dacă numărul mai mare al bărbaților se menține până la vârsta de 50 de ani, numărul celor din mediul rural scade sub cel al orășenilor încă de la vârsta de 23-24 ani.

Sporurile vor fi incluse în solda de funcție, spune șeful DFC din Armată

$
0
0


Public doar câteva întrebări care au relevanță și pentru rezerviști.
            - Domnule general de brigadă subiectul zilei în societate  şi, implicit, în armată, este proiectul legii salarizării unitare. Ce noutăţi are acest proiect pentru militari?
          - Prin noul proiect vrem să reaşezăm într-o ordine firească elementele de salarizare militare, astfel încât să le putem utiliza în calculul pensiilor militare. După cum se ştie,  în salarizarea personalului militar sunt acte normative speciale, începând cu statutul militarilor, reglementat prin Legea 80/1995. Vom reaşeza profesia militară la nivelul la care era acum 15 ani, în comparaţie cu celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar. Ca principiu, vrem să ierarhizăm funcţiile, de la nivelul soldatului până la cea mai mare, şeful Statului Major General, într-un raport corect, care să reflecte în mod just importanța îndatoririlor și responsabilităților asumate prin fiecare funcție și, la fel de important, să se asigure aplicarea unitară, nediscriminatorie a corelației funcție-nivelului de salarizare în întregul sistem național de apărare. La muncă și riscuri egale, și solda trebuie să fie aceeași, acesta ar fi principiul de la care plecăm. Elementele specifice salarizării militarilor, solda de funcţie, solda de grad, gradațiile şi indemnizaţia de comandă, vor fi elementele de bază.Alt principiu va viza includerea sporurilor în solda de funcţie. Vor fi astfel stabilite mult mai uşor soldele, vom realiza o echilibrare pe eșaloane, pe grade, şi vor apărea diferenţieri, pe arme şi specialităţi, conform activităţii specifice. Mă refer la aviaţie, la marină, la forţele speciale, la celelalte categorii care vor avea aceste solde de funcţii majorate. Toate activităţile  desfăşurate de  militari vor fi comensurate în solda de funcţie.
........
 În ecuaţia tehnică-luptător determinant este luptătorul. Poate fi performant un soldat plătit cu salariul minim pe economie?
          - Categoric, nu. Şi nu este normal ca în era aceasta supertehnologizată, care necesită cunoştinţe ample şi abilităţi, să neglijezi luptătorul. Trebuie repus la nivelul lui, iar prin legea salarizării încercăm ca profesia militară să fie adusă la un nivel de vârf.  Dacă acum zece ani, de exemplu, militarii erau a patra categorie profesională,  raportându-ne la salariul mediu în lei, acum, din şaisprezece categorii, am ajuns cam pe locul doisprezece.
 Ce soluţie a identificat Direcţia  financiar-contabilă pentru diminuarea unor disfuncţii între veniturile militarilor la început de carieră sau de la baza carierei?      
          -   În toate domeniile, un debutant în carieră are un salariu mic. Asta se întâmplă şi în sectorul  privat, şi în celelalte domenii din sectorul bugetar. Aşa este şi în Ministerului Apărării Naţionale, însă în funcţie de nevoi, se stimulează accesul în cariera militară a anumitor categorii de personal. Răspunzându-vă punctual, acum ne confruntăm cu o situaţie conjuncturală şi se datorează faptului că legile  anuale de salarizare au conservat un venit realizat la nivelul anului 2009, la 31 decembrie.
         
- Motivul disfuncţiei cred că de aici pleacă… salariul minim pe economie.
          - Salariul minim pe economie a crescut anual astfel încât a depăşit solda funcţiei de bază a militarului. La elaborarea Legii 284/2010 a fost luat în calcul un salariu minim de 600 de lei. Acesta a fost nivelul de atunci. Înmulţit cu coeficientul de ierarhizare din lege, un SGP-ist avea 600 x 1,64. Solda lui era, deci, peste salariul minim. Ministerul Apărării Naționale a  făcut şi face eforturi, atât la nivelul conducerii, cât și prin consultările permanente la care participăm noi, ca experți, ca în perioada următoare, odată cu aprobarea prin lege a Ordonanţei 2/2017, salariul minim sau echivalentul salariului minim să devină soldă de funcţie. Militarii  vor fi departajaţi de solda de grad şi de gradaţii. Așa vor fi înlăturate disfuncţionalităţile de natură salarială, pe categorii de personal. Vor fi departajaţi, așa cum este firesc, soldatul, subofiţerul şi ofiţerul, în funcție de răspunderile și complexitatea atribuțiilor fiecărui corp de cadre, și vor fi diferențieri în funcție de ierarhie și vechime și în interiorul corpului de cadre.
..............

Ministrul Gabriel Les și generalul Ciucă despre salarizarea militarilor

$
0
0
Salarizarea militarilor, legea rezerviștilor voluntari, înzestrarea armatei, dar și alte subiecte de interes sunt dezbătute în direct cu ministrul apărării naționale, Gabriel Leș și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă. #România #mapn #ArmataRomâniei

Mitingurile pentru susținerea șefilor abuzivi ai instituțiilor represive au întărit PSD

$
0
0
Dacă ministrul Justiției propune zburătăcirea CUCUVELEI, partidul social democrat poate depăși 50%.

Sondajul a fost făcut de Sociopol în perioada 6-14 martie, pe un eşantion de 1.007 persoane, prin metoda interviului telefonic (CATI). Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/laura-kovesi-isi-face-debutul-pe-primul-loc-in-sondajele-pentru-alegerile-prezidentiale-peste-gabriela-firea-si-klaus-iohannis_346643.html#ixzz4brmpfAXJ

Rezerviștii ardeleni sunt cei mai dezinteresați de pensiile militare

$
0
0
20 martie, orele 19,00

OrașUtilizatori activi
1.Bucharest20
43,48%
2.(nesetată)5
10,87%
3.Constanta3
6,52%
4.Iasi3
6,52%
5.Pitesti3
6,52%
6.Braila2
4,35%
7.Campulung1
2,17%
8.Cluj-Napoca1
2,17%
9.Focsani1
2,17%
10.Navodari1
2,17%
11.Oradea1
2,17%
12.Ploiesti1
2,17%
13.Targu Jiu1
2,17%
14.Targu Mures1
2,17%
15.Targu Neamt1
2,17%
16.Vaslui1
2,17%

Din penibilitățile care au sabotat construcția Autostrăzii Pitești-Sibiu.

$
0
0
Preluat de pe Digi 24.ro
În data de 14.03.2017 contractul privind Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru "Autostrada Sibiu - Piteşti" a reintrat în vigoare ca urmare a finalizării perioadei de suspendare de trei luni notificată de CNAIR SA în data de 14.12.2016, a comunicat miercuri compania de autostrăzi.

Tot în data de 14.03.2017 a fost semnat un act adiţional privind prelungirea perioadei contractuale până la data de 15.08.2017, mai spune CNAIR.
Compania invocă faptul că ”în sezonul de iarnă nu s-au putut realiza investigaţii de teren, în special studii geotehnice”, fapt pentru care ”în decembrie 2016 compania a decis suspendarea contractului pentru o perioadă de 3 luni”. 
Contractul "Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu - Piteşti" a fost atribuit prin procedura de licitaţie publică deschisă Asocierii Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucureşti Tecnic Consulting Engineering România SRL, (Lider de Asociere Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucureşti).
Lucrările propriu-zise au fost efectuate nu atât de firma italiană Spea Ingegneria, cât de firma românească Tecnic Consulting, o firmă minoră în domeniul proiectării de drumuri și autostrăzi, fără prea mare experiență în domeniu și care este deținută de Dan Stratan, fost om de încredere a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu în FNI- SOV Invest. Actualizarea unui studiu de fezabilitate pentru 100 de kilometri de autostradă în zonă de munte este posibil să fie un proiect prea amplu pentru această firmă.
Asocierea SPEA/TECNIC a fot desemnată câștiugătoare a licitației încă de acum doi ani, în februarie 2015, însă nu a reușit în doi ani să ducă la capăt contractul primit pentru revizuirea studiului de fezabilitate.

In franceză, engleză și română despre pensii și salarii

$
0
0
« Dès le premier de Juillet, le point de retraite passera à 1.000 lei, Il n'y a pas question de reporter cette augmentation, de changer et de reporter la loi sur la rémunération unitaire ou toute autre mesure que nous avons pris le programme gouvernemental. Cela ne signifie pas nous oublions le moins de respect du FMI ou de la Commission européenne ou par d'autres institutions internationales, mais nous ne pouvons observer que les prévisions concernant la Roumanie au cours des dernières années, la Commission européenne et le FMI ont eu tort. Laissez-nous nous prenons les prévisions de la Commission, qui n'a jamais commis une erreur avant, et après que nous estimions des spécialistes PSD "

"De la întâi iulie, punctul de pensie va creşte la 1.000 de lei, nu se pune problema să amânăm această creştere, să o schimbăm, să amânăm legea salarizării unitare sau toate celelalte măsuri pe care ni le-am asumat prin programul de guvernare. Asta nu înseamnă că noi ne uităm cu mai puţin respect către FMI sau către Comisia Europeană sau către alte instituţii internaţionale, dar, nu putem să nu observăm faptul că toate prognozele în ceea ce priveşte România în ultimii ani, atât ale Comisiei Europene cât şi ale FMI au fost greşite. Daţi-ne voie să ne luăm după Comisia de Prognoză, care nu a greşit niciodată până acum, şi după estimările pe care le facem noi cu specialiştii PSD", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.



"From the first of July, the pension point will rise to 1,000 lei, there is no question to postpone this increase, to change, to postpone the unitary pay law or any other measures that we have taken the government program. that does not mean that we forget less respect by the IMF or the European Commission or other international institutions, but we can not see that any forecasts regarding Romania in recent years, both the European Commission and the IMF were wrong. Let us take our after Forecasting Commission, which has never erred so far, the estimation we make new PSD specialists, "said Lia Olguţa Vasilescu on Romania TV.

Casa de Pensii Sectorială a SRI recomandă beneficiarilor săi să opteze pentru virarea a 2% din impozitul din pensii, plătit în anul 2016, către entități nonprofit

$
0
0



INSTRUCŢIUNI
 privind completarea formularului 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii" cod 14.13.04.13 
I. Depunerea formularului
1. Formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor și/sau venituri din pensii, în următoarele situaţii:
a) au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, şi solicită restituirea acestora;
b) optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.
2. Termen de depunere- anual, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
3. Organul fiscal central competent
Formularul se completează în două exemplare:
- originalul se depune la:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
 - copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.
4. Modul de completare și depunere
4.1. Formularul se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora, potrivit dispoziţiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect datele prevăzute de formular.
4.2. Persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și venituri din pensii sau dispun asupra destinației sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pentru susținerea mai multor entități nonprofit / unități de cult, precum și pentru acordarea de burse private potrivit art.79, art.82 și art.102 din Codul fiscal, completează în mod corespunzător formularul “Anexă nr......la Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii". În această situație, se completează corespunzător căsuțele prevăzute în formularul 230, cu numărul anexelor completate și depuse împreună cu acesta.
4.3. Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. 4.4. Nu se depune formularul “Anexă nr......la Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii", ulterior depunerii unui formular 230. 4.5. Formularul se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului, la solicitarea acestuia.
4.6. Data depunerii formularului în format hârtie este data înregistrării acestuia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.
4.7. Formularul poate fi depus şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

II. Completarea formularului
1. Perioada de raportare
În rubrica "Anul" se înscrie anul pentru care se completează formularul, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2016).
 2. Secţiunea I "Date de identificare a contribuabilului"
2.1. În caseta "Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală" se înscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
2.2. În rubricile "Nume"şi "Prenume" se înscriu numele şi prenumele contribuabilului.
2.3. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
3. Secțiunea II “Date privind categoriile de venit pentru care se solicită 2% din impozitul anual"
Se bifează căsuţa corespunzătoare categoriei de venit realizat, după caz, pentru care se solicită 2 % din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult și/sau pentru acordarea de burse private.
4. Secțiunea III “Destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual, potrivit art.79, art.82 alin.(6) și art.102 din Legea nr. 227/2015”
4.1. Bursa privată - căsuţa se bifează de către contribuabilii care au efectuat cheltuieli în cursul anului de raportare cu burse private în conformitate cu Legea nr. 376/2004, cu modificările ulterioare.
4.1.1. Contract nr./data - se înscriu numărul şi data contractului privind acordarea bursei private. 4.1.2. Sumă plătită - se înscrie suma plătită de contribuabil în cursul anului de raportare pentru bursa privată.
4.1.3. Documente de plată nr./data - se înscriu numărul şi data documentelor care atestă plata bursei private.
4.1.4. Contractul privind acordarea bursei private şi documentele care atestă plata bursei se prezintă în original şi în copie, organul fiscal păstrând copiile acestora după ce verifică conformitatea cu originalul. În cazul în care formularul se transmite prin poştă, documentele de mai sus se anexează în copie.
4.2. Susţinerea unei entităţi nonprofit/unităţi de cult - căsuţa se bifează de către contribuabilii care solicită virarea unei sume de până la 2% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau a unităţilor de cult.
4.2.1. Denumire entitate nonprofit/unitate de cult - se înscrie de către contribuabil denumirea completă a entităţii nonprofit/unităţii de cult.
4.2.2. Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult - se înscrie de către contribuabil codul de identificare fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult pentru care se solicită virarea sumei. 4.2.3. Cont bancar (IBAN) - se completează codul IBAN al contului bancar al entităţii nonprofit/unităţii de cult.
4.2.4. Sumă - se completează cu suma solicitată de contribuabil a fi virată în contul entităţii nonprofit/unităţii de cult.
4.2.5. În situaţia în care contribuabilul nu cunoaşte suma care poate fi virată, nu va completa rubrica "Suma", caz în care organul fiscal va calcula şi va vira suma admisă, conform legii.
4.2.6. Dacă suma solicitată a se vira către entitatea nonprofit/unitatea de cult, cumulată cu suma plătită pentru bursa privată, depăşeşte plafonul de 2% din impozitul anual, atunci suma totală luată în calcul este limitată la nivelul acestui plafon, având prioritate cheltuielile efectuate în cursul anului de raportare cu bursa privată.
5. Secțiunea IV “Date de identificare a împuternicitului
5.1. Se completează numai în cazul în care direcționarea sumei reprezentând 2% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private se îndeplinește de către un împuternicit, potrivit Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
5.2. În caseta "Cod de identificare fiscală" se înscrie codul de identificare fiscală al împuternicitului, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
5.3. În rubrica "Nume, prenume/Denumire" se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele împuternicitului.
5.4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului.

Ora oficială standard este ora de iarnă

$
0
0
Ora de vară este o convenție prin care timpul este măsurat, temporar, cu un avans de o oră față de ora standard sau ora de iarna.
In prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Istoricul utilizării Orei de varaîn România


Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de treizeci aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.
Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată, în timp de pace, în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979, în timpul lui Ceausescu, ca măsură pentru economisirea energiei, prin folosirea pe timp de vară a iluminatului natural dintre orele 5,30-7,00, dimineața, si orele 20 - 21,30, seara.
Câte înjurături a luat, atunci,  nea Nicu! 
Cârcotașii il acuzau că a mistificat până și timpul.  
Prezenta regulă este în vigoare din 1997; până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:
  • 1979 - 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
  • 1984 - 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).

Nicio excepție de neconstituționalitate a art. 30 al L 223/2015, modificat prin OUG nr.57, n-a ajuns la CCR

$
0
0
Ca să vă convingeți că  actiunile de contestare a deciziilor de pensionare sau de recalculare se fac lăutărește, este suficient să citiți soluțiile date de Tribunalul București pentru cauzele introduse pe rol în cursul anului 2016. Multe dintre cereri sunt anulate din cauză că sunt formulate necorespunzător și petenții nici nu se îngrijesc să aducă completările cerute de instanță în baza art. 200 cod procedură civilă.
Am subliniat de atâtea ori că articolul cel mai problematic din punct de vedere al nerespectării prevederilor constituționale este art. 30 al Legii nr. 223/2015, modificat prin Art. 40 pct. 6 al OUG nr. 57/2015, prin faptul că introduce discriminarea militarilor cu o vechime cumulată mai mare de 36 de ani.
(in curs de redacare)

Exceptii de neconstituționalitate ridicate de contestatori și acceptate de instanțe
Nr. DosarDată dosarObiectStadiuNr. ActDată ActSoluție ActTitlu ActTip ActNumar M. Of.Dată PublicareNr. Dosar InstanțăPărţiVersiune tip
765D/201703.03.2017LEGEA nr.223/2015 art.18Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există2.963/101/2016*Fota I. Mirel OctavianConstituția, republicată 2003
484D/201713.02.2017LEGEA nr.223/2015 art.19, LEGEA nr.223/2015 art.21Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există34.399/3/2016Ungureanu IoanConstituția, republicată 2003
173D/201718.01.2017O.U.G. nr.1/2011 Anexa nr.3 art.8 alin.2 lit.g, LEGEA nr.223/2015 art.28 alin.1 lit.h, O.U.G. nr.57/2015 art.40 pct.4Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există3.834/86/2016Bâjbâiac Constantin, Boloca Silviu-Ghiocel, Borș Gheorghe, Burlacu Iulian, Crăciun Petru, Coțovanu Sorinel, Csibi Michi, Danalache Ioan, Lupescu Dumitru, Neamțu Marin, Ordinschi Oltea, Prisăcariu Petrea, Roată Viorel, Rotariu Mihai, Sumănariu GheorgheConstituția, republicată 2003
61D/201709.01.2017LEGEA nr.223/2015 art.28 alin.1 lit.eDosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există2.751/120/2016Gabor Tiberiu MihaiConstituția, republicată 2003
3288D/201614.12.2016LEGEA nr.223/2015 art.18Dosar in faza de raportNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu existăNu există3.125/101/2016Graf F. Antonio LenhardConstituția, republicată 2003

Teroarea antiterorismului în acțiune

Si Tudorel a doctoricit o Cucuvea cu un plagiat

$
0
0
Tudorel Toader în Comisia de la Universitatea de Vest care o ascultă pe doctoriţa în Drept. Care va să zică, actualul ministru de Justiţie face parte din SISTEM.
Pentru mai multe amănunte şi imagini citiţi Binomul a doctoricit-o pe Kovesi cu un plagiat.
Viewing all 3573 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>