Notă Huhu Rezea
Public Memoriul domnului Comandor Susanu cu mențiunea că pe acest blog am militat pentru modificarea, prin legea de adoptare în Parlament, a art. 40 al OUG 57/2015 potrivit amendamentelor regretatului deputat Mircovici.
Nu am susținut abrogarea sau anularea art. 40 al OUG 57/2015 și, cu atât mai mult, nici a întregii ordonanțe.
Memoriul domnului Comandor Susanu este important ca documentar privind istoricul pensiilor militare din ultimii 60 de ani.
Recomandarea mea este să nu vă publicați CNP-urile .
Scrisoarea domnului comandor către rezerviști.
C-dor Tînase Susanu
Stimați colegi și prieteni, Aveți în attachment două memorii adresate mai multor personalități politice și executive:
- unul cu drepturile de pensie încălcate;
- celălalt cu observații iminente pentru Legea salarizării unitare ce se pregătește pentru dezbateri în Parlament.
Intenționez ca ambele materiale să fie cosemnate măcar de 100 de persoane. Dacă sunteți de acord cu conținutul lor, retrimiteți-l mai departe și altor colegi. Apoi, până duminică, vă rog să-mi trimiteți de la dumneavoastră și de la toți cei cărora le retransmiteți, un tabel cu următoarele date de identificare:
- grad:
- titluri științifice, profesionale și tehnice:
- Numele și prenumele:
- CNP:
- domiciliul: oraș/comună, str., nr., jud.
- adresa de email:
Model: Comandor (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE, CNP 1470801131320, Năvodari, Str. Tractorului nr. 10A, jud. Constanța; etinel47@hotmail.com
Vă rog să mă scuzați că nu am folosit Bcc sau Cc la expedierea acestui mesaj, dar aș vrea să vedeți cu toții cui l-am trimis eu, ca să nu retrimiteți și dumneavoastră acelorași persoane.
Vă mulțumesc și nu uitați termenul: până duminică. Luni eu îl trimit la factorii responsabili.
Să ne fie cu noroc!
T. Susanu
MEMORIU
cu propuneri de anulare a OUG nr. 57/2015 și de îmbunătățire a Legii pensiilor militare nr. 223/2015,
adresatMotto: Nu pensiile militarilor sunt mari, ci pensiile românilor sunt
Domnului Liviu DRAGNEA, președinte Camera deputaților, Palatul Parlamentului, Strada Izvor, nr. 2-4, sector 5, Bucuresti, srp@cdep.ro; presedinte@psd.ro Domnului Sorin GRINDEANU, prim-ministru, Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucureşti, 011791, pm@gov.ro; drp@gov.ro
INTRODUCERE
Excelențele Voastre,
Sperăm să aveți răbdarea necesară să citiți acest memoriu. Este vorba despre niște drepturi ale militarilor încălcate de Sistem. Avem speranța că vă veți apleca cu înțelegerea necesară asupra acestui memoriu, mizând pe faptul că D-l Dragnea și D-l Tăriceanu știu ce-i aceea nedreptate creată de același Sistem domniilor lor.
Domnule Liviu Dragnea, domnule Călin Popescu Tăriceanu, noi suntem sufletește alături de suferințele și zbaterile dumneavoastră din ultimul timp. Nu vă este ușor pentru că, în pofida evidențelor, „cineva” vă nedreptățește atât de insistent. Este important pentru un om să nu se simtă singur în asemenea momente grele. La rândul dumneavoastră, ca și Domnul Prim ministru Sorin Grindeanu, ați afirmat de curând că problemele oamenilor sunt și problemele dumneavoastră. Contăm pe faptul că știți ce înseamnă ca cineva să te nedreptățească.
Am apreciat sincer atitudinea și programul de guvernare al PSD-ului din campania electorală, program susținut cu atâta convingere și de ALDE. Credem că PSD-ul este primul partid care, după 27 ani de „democrație”, vine într-o campanie electorală, cu un program bine structurat și coerent. Programul actual al PSD, conceput sub directa implicare a D-lui Dragnea, și devenit acum programul alianței PSD-ALDE, reprezintă o noutate din `89 încoace. Noutatea constă în amploarea sa, în consistența sa și în modul cum se înlănțuie și se intercondițonează realizarea unui obiectiv de al altuia. Este ceva fără precedent. Rămâne să vedem și punerea lui în practică. De multe ori s-a întâmplat ca liderii aleși să semnalizeze stânga și s-o ia la dreapta. Acum, având încredere deplină în majoritatea parlamentară și-n echipa guvernamentală, sperăm că lucrurile se vor așeza pe făgașul normal. În compania unui „aliat”, corect și de cuvânt cum este D-l Tăriceanu, și având sprijinul nostru popular și contextul transoceanic actual favorabil, sperăm să și reușiți în lupta cu Sistemul.
De altfel, ne amintim cu mare plăcere cum D-l Tăriceanu, în perioada cât a fost prim-ministru (dec.2004 – dec.2008), pe baza creșterii economice din acea perioadă, a inițiat un program de creștere a salariilor și a valorii punctului de pensie care dădea o perspectivă de confort, fără precedent, tuturor salariaților și pensionarilor.
Cu atât mai mult apreciem eforturile și voința D-lui Dragnea de a fi un altfel de președinte de partid, de a pune în operă, împreună cu coaliția de guvernare, tot ce a promis și de a întoarce către popor un procentaj rezonabil din creșterea economică a țării.
CONSIDERAȚII ȘI CONCLUZII FINALE
În procesul de recalculare a pensiilor apar, bineînțeles, situații și situații, pensii care cresc, pensii care scad. Ne veți spune, ca și contraargument, că deși cuantumul drepturilor noastre de pensie a scăzut, totuși ni se păstrează în continuare, cu titlu de pensie militară de stat, cuantumul mai avantajos aflat în plată (obținut pe baza principiului contributivității). Aici am avea două observații:
Nu avem nici o garanție că, într-un viitor apropiat, nu va veni din nou un guvern aservit care, sub varii motivații, ne va acorda pensia militară recalculată și micșorată conform Legii 223/2015 modificată prin OUG 57/2015. Acest lucru poate fi și reversibil, în condițiile în care cunoaștem prea bine că acest cuantum mai avantajos nu a mai fost menținut și la desființarea pensiilor militare din anul 2011. Precedentul fiind creat, este de la sine înțeles că istoria se poate repeta oricând!
În al doilea rând, algoritmul de calcul pentru recalcularea pensiilor militare trebuia să fie astfel întocmit, încât nici o pensie stabilită, recalculată și actualizată să nu fi scăzut sub cea aflată în plată. De ce? Pentru că pensia aflată în plată este un drept deja câștigat și este calculată pe principiul contributivității pe întreaga perioadă de activitate (poate cel mai corect), așa cum sunt calculate majoritatea pensiilor românilor. Principiul recunoștinței față de militari ar trebui să se aplice după aplicarea principiului contributivității.
Articolul 60 din Legea 223/2015 reglementează că actualizarea are lor de fiecare dată când se măresc soldele militarilor activi. Următoarea actualizare ar urma să se producă concomitent cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, lege pe care noul guvern a promis că o va adopta până în luna iunie a.c. Noile solde de grad si funcție trecute prin operațiunile prevăzute în articolele 29, 30 și 108 vor da noul cuantum al pensiei actualizate. Acesta va fi în mod sigur mai mare decât cuantumul recalculat al tuturor pensiilor militare. Care va fi însă raportul dintre cuantumul actualizat conform articolului 60 și cuantumul mai avantajos rămas în plată, conform articolului 111, după recalcularea potrivit articolelor 109 și 110? E clar că acele cuantumuri mai avantajoase mai mici decât cuantumul actualizat vor fi inlocuite de noul cuantum (deci creșterea pensiilor va fi diminuată cu diferența actuală dintre cuantumul în plată și cuantumul pensiei recalculate cf.L223/2015). Ce se va intâmpla însă cu cuantumurile mai avantajoase, rămase în plată după recalculare, care vor rămâne mai mari și față de cuantumul actualizat? Legea 223/2015, chiar modificată de art. 40 al OUG 57/2015, tace. Nu prevede aplicarea cuantumului mai avantajos și după actualizarea potrivit art. 60.
Tocmai aici iese în evidență perfidia păstrării cuantumului pensiei aflate în plată. Din acest motiv ne zbatem noi pentru o lege mai corectă a pensiilor militare și doar pentru militarii autentici. Legi comune ale pensiilor militare pentru militari și polițiști am mai avut, dar atunci ei erau militarizați. Acum ei nu mai sunt militari atâta timp cât sunt remunerați pentru 8 ore/zi. Dacă muncesc în plus, sunt remunerați suplimentar. Noi nu.
Pentru că Legea 223/2015 și OUG 57/2015, ca și algoritmul de calcul întocmit de CPS a MApN, pe de o parte recunoaște drepturile militarilor, iar pe de altă parte le diminuează/anulează, aceste reglementări sunt lovite de nulitate (Deciziile Curții Constituţionale nr. 872/25 iunie 2010 şi nr. 874/25 iunie 2010).
Discriminările generate (inclusiv cele legate de „anul pensionării”), în condițiile în care Curtea Constituțională a creat precedente reparatorii ale acestui gen de discriminare, au făcut din Legea 223/2015 și din OUG 57/2015 niște enormități legislative. Aceste discriminări vă rugăm să le eliminați. Trebuie să existe egalitate reală de șanse pentru toți pensionarii militari autentici, dar și între pensionarii militari și alte categorii de pensionari (Justitie, Curte de Conturi etc.).
Pentru toate privațiunile la care sunt supuși militarii autentici (mai ales pentru că sunt la dispoziția țării 24 de ore din 24, 7 zile din 7), pentru toate aceste drepturi și libertăți interzise, asumate de noi și recunoscute prin legi, autoritățile statului au niște obligații legale pe măsură. Trebuie doar bunăvoință și bani alocați pentru respectarea acestor legi. Să sperăm că de data aceasta am fost suficient de expliciți și veți acționa în consecință.
În concluzie, există două posibilități la alegere.
Fie ne acordați o pensie militară de stat al cărei cuantum trebuie să fie în acord cu principiul recunoștințeifaţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari... şi familiile acestora pe timpul carierei. Aceasta se va întâmpla doar dacă veți accepta toate propunerile noastre – juste și legale de altfel:
de anulare a art. 40 din OUG 57/2015
de modificare a celor 6 articole din Legea 223/2015;
de modificare/anulare a Ordinului Ministrului Apărării Naționale nr. M25/2016 privind procedura de recalculare si actualizare a pensiilor militare, și
de modificare a algoritmului de calcul a pensiei militare în acord cu noile propuneri din prezentul memoriu,
Fie aplicați ultima, singura și cea mai simplă propunere, care elimină orice discriminare: propunerea de modificare nr. 6 privind art. 122 și care, dacă sunteți de acord, va avea următorul conținut:
Art. 122.
În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensionarii militari pot opta, la cerere, pentru:
Modul de calcul al pensiei în baza Legii pensiilor militare nr. 223/2015;
Modul de calcul al pensiei în baza Legii pensiilor unitare nr. 263/2010;
Modul de calcul al pensiei militare în baza Legii nr. 223/2015, iar pentru stagiile de cotizare în sistemul public, în baza Legii nr. 263/2010.
Nu se mai poate cu jumătăți de măsură. Undeva trebuie să ne oprim cu abuzurile și cu prigonirea militarilor.
În speranța că veți da curs propunerilor noastre, vă mulțumim pentru solicitudine.
Pentru conformitate,
Comandor (r), Prof. univ. dr. ing. SUSANU TĂNASE, CNP 1470801131320, Năvodari, Str. Tractorului nr. 10A, jud. Constanța; email: tinel47@hotmail.com);
COSEMNATARI:
Intregul Memoriu îl puteți citi
AICI sau AICI