Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3574 articles
Browse latest View live

Ceremonia avansării la gradul de ofițer a elevilor tuturor școlilor militare MFA si MAI, promoția 1968

$
0
0
14 august 1968 este data la care absolvenții tuturor Scolilor militare de ofiteri din MFA și MAI au depus în comun, pentru prima și ultima oară, Juramântul față de Patrie pe platoul din fata Academiei Militare din Bucuresti, în prezența lui Nicolae Ceaușescu, a conducerii de partid și de stat și a peste 50 000 de locuitori din București.
Evenimentul s-a desfășurat exact cu o săptămână înainte de invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia. 
Ceaușescu a folosit prilejul de a reafirma suveranitatea României și de a transmite un mesaj că, pe baza celor constatate în vizita, din luna iunie, la Praga, socialismul nu este pus în pericol de reforma lui  Alexander Dubcek. 
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea proaspeților locotenenți prin fața tribunei oficiale instalate în fața Monumentului Eroilor Patriei. Nu sunt informații sigure, dar se spune că șeful statului ar fi participat la un banchet comun al tuturor Scolilor Militare, după care în zilelele de 15 și 16 august a plecat din nou la Praga, în incercarea de a negocia prevenirea invaziei. 
Promoția Scolii de Miliție a scos cartea „Promoția 1968, la datorie!” de pe coperta căreia am preluat imaginile de mai jos.
Stiu că există și inregistrări video cu acea paradă militară. Cei care le dețin sunt rugați să le trimită în atașament pe adresa Blogului sau să indice un link, spre aducere aminte pentru  participanții la acel eveniment emoționant din viața lor.   


Coperta cărții

În faţa Academiei Militare din Bucureşti, membrii familiilor ofiţerilor (de toate armele) avansaţi, veniţi din toate colţurile ţării, alături de bucureştenii curioşi, asistă la momentul solemn al depunerii jurământului faţă de ţară şi naţiune.

14 august 1968. Prin faţa tribunei defilează arma miliţie.
Sambata, 6 septembrie, incepand cu ora ora 11, Sala de Conferinte, a Bibliotecii Judetene Petre Dulfu a gazduit lansarea cartii „Promotia 1968, la datorie!”, aparuta in 2014 sub coordonarea lui Gavril Babiciu si avandu-i ca autori pe colegii lui de promotie. Aceasta lansare a fost prilejuita de intalnirea in Baia Mare a promotiei 1968 a Scolii Superioare de Ofiteri, MAI, Bucuresti, din care au facut parte 310 absolventi (una din cele mai mari promotii de ofiteri din cadrul acestei scoli). Citeste articolul mai departe pe emaramures.ro…   Sursa articol si foto: emaramures.ro 

Citeste tot pe: http://www.ziarelive.ro/stiri/eveniment-lansarea-cartii-promotia-1968-la-datorie-la-biblioteca-judeteana.html

Cartea poate fi citita AICI

Jenny Paulson, fosta Zaharia, noul ambasador al SUA la București? Legătura cu Roșia Montana.

$
0
0
Monday, March 18, 2013

A Winter Ball and a 25th Anniversary

Jenny Zaharia a plecat din România imediat după Revoluție, urmându-l pe fratele său, George Zaharia, atlet, rămas în străinătate înainte de 1989, devenit, apoi, șofer de taxi în New York. Jenny a lucrat ca reporter la un post de televiziune în limba română din New York și la o cafenea, înainte de a se angaja ca secretara la firma omului de afaceri John Paulson. 
Bărbatul, trecut de prima tinerețe, avea 40 de ani, s-a îndrăgostit de secretară și, după lungi insistențe,  subordonata a acceptat o relatie discretă cu șeful, relație care s-a încununat cu căsătoria din anul 2000. Impreună au două fetițe. 
John Paulson, proprietarul companiei Paulson & co, este un abil manipulant al piețelor financiare, care a reușit să strângă o avere bunicică, de câteva miliarde de dolari. Printre cele mai bune afaceri realizate de Paulson se poate nominaliza specularea crizei financiare din 2007, când fondul său de investiții a câștigat peste 15 miliarde de dolari.
John Paulson a fost una personalitățile cu un cuvânt greu în lumea Wall Street, care a susținut încă de la început candidatura lui Trump la prezidențiale. În iunie, Paulson a găzduit chiar o acțiune de strângere de fonduri pentru candidatul republican, într-un club exclusivist din Manhattan - Le Cirque, unde plăcerea de a fi văzut în lumea bună a New-York-ului a costat de la 250,000 de dolari în sus.
Încă din luna august, recunoștința lui Trump s-a revărsat asupra lui Paulson, acesta fiind cooptat în echipa consilierilor economici ai miliardarului cu părul roșu. Presa americană notează că printre alte conturi ale susținătorilor lui Donald Trump, cele ce-i aparțin lui John Paulson vor fi extrem de încântate de deciziile economice ale noului executiv american, ce urmează să se instaleze la Casa Albă începând cu 20 ianuarie 2017.
Oare ar fi incompatibil, după legile românești, ca John să investească în România, daca soția sa ar deveni ambasador la București?

UPDATE
ALBA24.ro
Trump și Paulson
„Proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană ar putea deveni un subiect de discuție între statul român și noua administrație de la Washington, prin prisma persoanelor implicate și a intereselor financiare foarte mari care se învârt în jurul acestei povești. John Paulson, unul dintre cei mai importanți finanțatori ai campaniei electorale a noului președinte al SUA, Donald Trump, și totodată prieten apropiat al acestuia, deține o felie importantă din proiectul minier muribund, aflat în dispută la International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID.”
„ Potrivit wikipedia, bunicii materni ai lui John Paulson au fost evrei emigranți din România și Lituania. A fost numit ”unul dintre cele mai proeminente nume din lumea finanțelor mondiale”, fiind considerat totodată unul dintre oamenii care au acumulat cea mai mare avere din istoria burselor de pe Wall Street. Proprietățile sale imobiliare se întind în toată lumea, din stațiunile de lux, pe plajele însorite și până în zona zero a New Yorkului, iar averea sa depășește 11 miliarde de dolari.”

Guvernul nu va fi inițiatorul Legii salarizării unitare

$
0
0
Un premier ezitant!
03 04 2017
„Va fi, din ce am discutat, am discutat şi în această dimineaţă cu doamna ministru Olguţa Vasilescu. Este o lege extrem de importantă pentru noi. Se află în programul nostru de guvernare, aşa cum ştiţi, e o măsură aşteptată de toţi românii. Ca să avem forţa necesară, inclusiv în Parlament, va fi o iniţiativă, în Parlament, a tuturor deputaţilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare. Va o fi o iniţiativă a coaliţiei de guvernare', a declarat Sorin Grindeanu, prezent la deschiderea Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, întrebat ce se întâmplă cu proiectul legii salarizării unitare.
Premierul a precizat că proiectul de lege va fi trimis în Parlament 'în cel mai scurt termen, probabil că în această săptămână”.
Rezultă că proiectul Legii salarizării unitare va fi depus săptămâna aceasta ca inițiativă parlamentară. 
De ce? Ca să mai aștepte Senatul avizul Guvernului? 

UPDATE
Astăzi, 03 04 2017, Dragnea a anunțat că a semnat proiectul   legii unitare, urmând ca joi să fie semnat la Sinaia de toți parlamentarii coaliției care doresc să apară ca inițiatori ai proiectului de lege lucrat de Guvern. S-ar câștiga timp o lună de zile, prin evitarea punerii în dezbatere publică, partenerii sociali urmând să fie invitați direct în comisiile de specialitate ale Camerelor. 

Vine Trump în România în luna mai?

$
0
0
Președinte SUA, Donald Trump, ar putea vizita România peste câteva săptămâni, scriu jurnaliștii de la dcnews.ro, care citează surse de la Washington. Potrivit surselor citate, Donald Trump ar putea veni în România la sfârșitul lunii mai, după reuniunea NATO din Europa.
Donald Trump ar urma să stea în țara noastră câteva ore, timp în care ar putea să rostească un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului și să participe la un miting similar cu cel din 2002, când președintele George W. Bush a vizitat Bucureștiul înaintea invitării României în NATO.
Analistul Bogdan Chirieac a afirmat, la Antena 3, că ar fi vorba de o vizită scurtă, sub 24 de ore, ceea ce oricum ar însemna foarte mult pentru România, din toate punctele de vedere.
Potrivit lui Chirieac, nu este exclus ca preşedintele SUA să participe la un miting popular similar cu cel din 2002, atunci când președintele George W. Bush a vizitat Capitala şi chiar a avut un discurs în Piaţa Revoluţiei.



position: relative;" width="620">


https://www.antena3.ro/externe/donald-trump-ar-putea-veni-in-romania-la-sfarsitul-lunii-mai-chirieac-sua-isi-manifesta-direct-fara-406728.html

Soldele în Armată se majorează din iulie

$
0
0
Asa a declarat ministra Olguța Vasilescu  la „Sinteza zilei” din 04 04 2017.
Măsura se impune pentru a reduce mai din timp decalajul prezent față de soldele polițiștilor, vizibil în tabelele de mai jos.

Urmăriți declarația în video la min. 12, 20 AICI

Legea salarizării unitare va înlătura diferențele dintre pensiile militare recalculate

$
0
0
Col. Constantin Luca, Director al Casei de pensii sectoriale a MApN (stanga) şi Marin Neacşu, redactor Ziua Veche (dreapta)
Din interviul acordat de col C-tin Luca, Directorul CPS a MApN,  publicat astăzi de ziarul Ziua Veche, rețin pentru cititorii blogului doar două idei:
-1. La data de 16 februarie 2017 s-a oprit plata diferențelor dintre pensia militară recalculată și pensia în plată, acolo unde pensia recalculată s-a întâmplat să fie mai mare. Au primit diferențele un număr de 15 205 pensionari.
Cum pâna la 16 februarie Casa Sectorială recalculase cca 30.000 de pensii, fără să vrea, directorul ne spune că 50% dintre pensiile recalculate au avut cuantumul mai mic decât cel în plată. 
-2. Decalajele dintre cuantumul pensiilor stabilite inainte și după anul 2011 dispar prin legea salarizarii unitare.
Răspuns Col Luca:
„Deciziile de recalculare a pensiilor sunt preluate în plată cu operativitate, iar până la data de 16 februarie 2017 – data efectuării ultimei plăţi – au fost plătite diferenţele dintre cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau 110 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi cuantumul pensiilor aflate în plată pentru un număr de15.205 pensionari.
Totodată, menţionez că eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art.109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ce reprezintă diferenţe de pensie de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi până la punerea în plată a pensiilor recalculate, calculate ulterior datei de 16 februarie 2017, se vor acorda în trimestrul IV 2017, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr. 6/2017 – Legea bugetului de stat pe anul 2017.”
- Ziua veche NM.
.....Avem acum diferenţe enorme între cei care au ieșit la pensie  în anii 90 şi cei care au ieşit după 2011, deşi au avut aceleaşi funcţii, aceleaşi grade, aceeaşi vechime, aceleaşi condiţii de muncă. tehnic, de unde apar aceste diferenţe care depăşesc de multe ori dublul sumelor.
Col Luca
„Noi aplicăm prevederile legale întocmai. Să nu uităm că Parlamentul României a modificat proiectul Legii privind pensiile militare de stat  schimbând baza de calcul .a pensiilor. În proiectul iniţial baza de calcul a constituit-o cuantumul soldei funcţiei de bază şi nu solda lunară brută realizată la funcţia de bază. Discrepanţa de care vorbiţi este cauzată de evoluţia sistemului de salarizare în decursul timpului. Aceste diferenţieri vor dispărea odată cu aplicarea noii legi a salarizării.”

Să mai existe încă pensionari militari care nu au depus cereri pentru condițiile de muncă?

$
0
0
Ordinul M123/2015   pentru eliberarea adeverințăei cu condițiile de muncă, dacă ați ratat Legea 14/2008 de aprobare a OUG 77/2007.
  


Ministrul Muncii despre Legea salarizării, după ce a fost aprobată de Coaliţie la Sinaia

$
0
0
Potrivit proiectului, salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii în funcţie de vechime.
 "Gradațiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradația 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradația 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradația 3, între 10 și 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradația 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradația 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%", a arătat ministrul.
 "Sporurile nu au fost tăiate. Toate cele care erau înainte în lege se vor regăsi în continuare, diferenţa este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%, ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituţii publice la o anvelopă de 70-80 la sută sporuri. În cadrul instituţiei per total anvelopă trebuie să fie de 30%. Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70-80 la sută sporuri, dar cei de la birou trebuie să aibă sporuri mai mici", a punctat Vasilescu.

 De la 1 iulie 2017 se acorda majorări salariale personalului militar (+20% faţă de nivelul din martie 2017), poliţiştilor (+5%), iar de la 1 ianuarie vor creşte printre altele salariile în educaţie (+50% faţă de decembrie 2017), administraţia locală şi în sănătate. "Medicii şi asistentele vor intra la 1 ianuarie 2018 cu toată creşterea. Concret, valoarea la care ar trebui să ajungă în anul 2022 va intra în plată cu 1 ianuarie 2018, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022", a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

 Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/legea-salarizarii-amanata-din-nou-proiectul-privind-salariile-bugetarilor-nu-a-fost-semnat-de-liderii-coalitiei-guvernamentale_349775.html#ixzz4dVANfVOi

Trump a atacat Siria, rușii n-au reacționat. Așa arată baza bombardată

$
0
0
Generalul american în rezervă Barry McCaffrey spune că Pentagonul s-a coordonat cu ruşii, fără a li se da prea mult timp să reacţioneze. El mai spune că probabilitatea ca ruşii să-i confrunte pe americani era minimă. Ofiţerul spune că este aproape cert că rachetele au fost reperate de sistemele radar ruseşti de tip S-300 care protejează instalaţiile militare de la Tartus şi Latakia. Atât Moscova cât şi Washington-ul au efective la sol şi un considerabil arsenal aerian în apropierea zonei operaţiunii. “S-a ales opţiunea cu un risc relativ scăzut, şi faptul că n-a fost lovită apărarea anti-aeriană, care ar fi trebuit neutralizată dacă se preconizau raiduri aeriene, arată caracterul limitat al atacului. A fost un mesaj. Urmeaza o pauză, o resetare, şi probabil încă o tentativă diplomatică de a-i influenţa pe ruşi”, spune şi amiralul în retragere James Stavridis, care a numit atacul, ordonat de preşedintele Trump fără consultarea Congresului, „moderat şi proporţional“.
 Loviturile SUA din Siria au ucis patru militari sirieni, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de presa internațională și Agerpres.

"Avem confirmarea morţii a patru militari, între care şi un general de brigadă din forţele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil şi clădirea apărării aeriene au fost pulverizate", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.  

Olguța Vasilescu sancționează lipsa de camaraderie a sindicaliștilor civili din Poliție

$
0
0
Discuție, azi, cu un lider de sindicat: 
"Eu sunt șocat de atacurile lansate contra legii salarizării. De 25 de ani cerem majorări salariale și guvernele spun ca nu au bani, iar opoziția zice ca bani sunt, dar fura guvernanții. E prima oară când guvernul anunța creșteri de salarii multumitoare pentru toți, iar opoziția, moderatorii și unii lideri de confederații spun ca nu e bine. Ce ar trebui sa facă un guvern sa fie bine?" 
Domnul a spus asta și public, la tv. Azi, sindicatel
e din Ordinea Publica sunt revoltate ca primesc doar 5 la suta, iar Apărarea 20 la suta, de la 1 Iulie. Dar nu am auzit pe nimeni sa se revolte ca soldații, in anul de gratie 2017, au solda de 750 lei, deși fac parte din aceeași familie ocupationala cu Ordinea Publica, iar Ordinea Publica mai primește de la 1 Ianuarie 2018 încă 25 la suta. La fel ca și Armata, care abia atunci se apropie binișor de Ordinea Publica. Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează și senatorii. Sunt convinsă ca aceasta lege va fi FOARTE apreciata de cei care au salarii mici și au fost nedreptățiți timp de 25 de ani, așa cum sunt convinsă și ca ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă ca o vor aprecia și cei cu salarii mari, care vor vedea ce creșteri au și ei. Mai puțin bugetarii de lux. Putini. Dacă vor comenta, poate ca toată lumea va fi interesată si ce salarii au in plata. Dar știu ca nu o vor face. Nicio familie ocupationala nu va fi afectată, in ansamblu. Nici Justiția, unde creșterile sunt semnificative. Pana atunci, ma amuz văzând la tv cata dezlănțuire de forte s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc ca nici măcar nu au văzut-o. Astăzi, un lider de Confederație, care nu apreciază creșterile de salarii, deși rostul lui pe funcție e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: "N-am citit-o, nu știu ce scrie acolo, dar sunt sigur ca e proasta legea. Și trebuie sa fim atenți și la semnalele FMI". Ce sa mai comentezi la asta? Concluzia? Sa demisioneze ministrul care are tupeu sa majoreze salariile, că Ialomițianu, când a tăiat 25 la suta, a fost declarat "Omul anului" de reviste străine, a fost laudat de FMI, iar liderii de sindicat care azi arată cu degetul n-au piuit măcar. P.S. Le mulțumesc liderilor de sindicat care m-au sunat azi ca sa îmi spună sa nu cumva sa îmi treacă prin cap sa nu depun legea! Ei merita respectul meu și al celor pe care ii reprezintă!


Rusinea de Comunicat al lui Coarnă -->AICI

#HUHU-DON -->au început să intre pensiile în conturi. Au mai ramas 10 zile

$
0
0

Cineva, un ardelean mutat prin Regat, mi-a sugerat o inițiativă caritabilă, de întrajutorare a unor cititori-comentatori ai blogului, aflați în dificultate, din partea celorlalți cititori cu dare de mână.
Acțiunile caritabile se vor desfășura la inițiativa comentatorilor  cunoscuți ai blogului, care știu situația materială dificilă a unor rezerviști, dar numai după ce beneficiarul, la rândul său un comentator al blogului, își dă acordul  prin publicarea pe  acest topic a unui cont bancar în care să primească donațiile în bani.
Donatarul va păstra confidențialitatea donatorilor care vor apărea în contul său bancar.

Cupoanele de pensie ale familiei IFRIM le puteti vedea AICI
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Pentru început este propus uzerul @Cornelius Flavius Ifrim, despre care știm că are o pensie militară mică, are soția bolnavă și nici el nu se simte prea bine.
Dacă el acceptă ajutorul cititorilor acestui blog, este rugat să o spună personal într-un comentariu pe acest topic și să indice un cont bancar personal deschis la o bancă din Onești.
Propun ca fiecare dintre noi să depună în contul său bancar o sumă echivalentă cu creșterea cuantumului net al pensiei militare pe luna februarie a.c, rezultată din eliminarea totala a CASS și neimpozitarea cuantumului brut al pensiei cuprins între 1200 lei și 2000 lei. 
Fiți altruiști!

Trimiteți banii în contul comunicat de Ifrim Corneliu.








Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Am postat contul bancar BCR pe postarea Huhu Don, daca mi se permite il voi reposta si aici:

 Ifrim Corneliu RO87RNCB0030103772950001, in Ron, BCR. 
Multumesc frumos

Legea salarizării unitare nu se depune astăzi la Senat

$
0
0
A anunțat Dragnea înainte de a intra la întrunirea grupurilor parlamentare.

Reporter: Se va şi depune proiectul ?
Liviu Dragnea: Eu nu vreau să îl depun astăzi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să îşi mai dea lumea cu părerea.
Reporter: Deci nu astăzi?
Liviu Dragnea: Nu îl depun astăzi.

Proiectul Legii salarizarii unitare, publicat azi pe site-ul PSD, suspenda actualizarea pensiilor de serviciu

$
0
0

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-04-10-21707950-0-proiect-lege-salarizarea-unica-bugetarilor.pdf


Pensii, ca un cuib de codobatură

Nu mai este publicată grila cu soldele/salariile de funcție, respectiv Capitolul I al Anexei VI



 
Articolul 41 din PROIECT îi omoară pe pensionarii militari, dar și pe pensionarii speciali. 

Art. 41 - Pensiile de serviciu Până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari reglem entată de alin. (5) al art. 731 din Legea nr. 215/2015, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României reglementată de alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015, ale judecătorilor şi procurorilor reglementată de alin. (5) al art. 85 din Legea n r. 303/2004, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reglementată de art. 60 a lin. (1) din Legea nr. 223/2015, precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii, prevăzută la art. 49 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată

Soldele/salariile de funcție potrivit proiectului legii salarizarii unitare

$
0
0

Vedețí paginile 88 și 89, Anexa VI, Capitolul I

Dacă raportul coeficienților de salarizare este de 1 la 12, coeficienții salarizării militarilor, inclusiv pentru șeful SMG -(indice  4,35), sunt cu mult sub jumătatea coeficientului maxim.  Mai aproape de minim.
Cam atât   valorează  apărarea, ordinea publică și siguranța națională în ochii politicienilor.

Proiectul salarizării unitare, Dragnea-Vasilescu, îi batjocorește din nou pe cei mai bătrâni pensionari militari.

$
0
0
Sursa: SCMD
Deși este o lege a salarizării, ea era așteptată cu speranțe și de pensionarii militari, mai ales de cei mai în vârstă, pentru că, prin dispozițiile art. 60 al Legii 223/2015, de actualizare a cuantumului pensiei în funcție de majorarea soldelor celor în activitate, se întrevedeau premise pentru înlăturarea efectelor discriminatorii introduse de Guvernul Cioloș, prin OUG nr. 57/09 12 2015, efecte pe care PSD, deși a avut majoritate parlamentară, nu s-a sinchisit să le înlăture în cursul anului 2016. 
Pensiile recalculate în baza respectivei ordonanțe sunt mai mici cu până la 50% față de cuantumul în plată, pentru mai bine de jumătate din pensionarii care și-au deschis drepturile înainte de anul 2011. Legea de adoptare cu modificări a Ordonanței 57/2015 zace și în prezent în Camera Deputaților. 
Reprezentanții Casei Sectoriale a MApN au lăsat și ei, prin interviurile din ultima perioadă, să se întrevadă posibilitatea ca diferențele dintre pensiile post 2010 și cele ante-2011 să fie atenuate prin noua lege a salarizării unitare, care majorează pentru prima dată, după 2008,  soldele de funcție și de grad ale militarilor. 
Surpriza neplăcută este cea introdusă în articolului 41 al Proiectului legii prin care actualizarea pensiilor militare se suspendă până în anul 2022, data aplicării integrale a majorării succesive a soldelor.
Este de înțeles că sunt constrângeri bugetare, dar de ce să fie loviți aceiași pensionari militari, care au avut de suferit prin aplicarea OUG 57/2015? 
Avantaj pentru cei pensionați după anul 2011 și, mai ales, pentru cei care se vor pensiona după iulie 2017. Aceștia  din urmă vor beneficia de prima majorare a soldelor militare. Oare câți dintre aceștia au contribuit, în interes propriu, și la redactarea articolului 41 al proiectului de lege Dragnea-Vasilescu? După principiul... Nouă să ne fie bine, dă-i încolo pe boșorogi !!!
De ce or vrea inițiatorii acestei legi să amărască ultimele zile de viată ale pensionarilor militari care nu vor mai apuca actualizarea din  2022. 
Pentru vârsta lor... este mult și un an amânarea actualizării pensiei. Ce să mai spunem de cinci ani?
Prin ieșirea definitivă din sistem, bătrânii pensionari  vor aduce suficiente economii bugetului de stat. Dar, nu-i umiliți, domnilor politicieni și, mai ales, domnilor din structurile administrativ-financiare ale instituțiilor militare! 




Art. 41 din Proiectul legii salarizării unitare încalcă tezele motivării Deciziei 872/2010 a CCR

$
0
0
Decizia nr. 872/25 iunie 2010, prin care a fost declarată neconstituțională  reducerea pensiilor cu 15%, în anul 2010, printr-o legea asumată de Guvernul Băsescu-Boc, poate fi citită in întregime AICI.  

In esență, parafrazând motivarea CCR, suspendarea actualizării pensiilor în plată, prin art. 41 al Proiectului, ar crea   o diferenta de tratament nepermisa intre pensiile aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate. Cei pensionați după data de 01 07 2017 ar beneficia, în momentul deschiderii drepturilor de pensie, de majorările etapizate ale legii salarizării unitare, înainte de anul 2022.

Punctul IV al Motivării Deciziei CCR


IV. Cu referire la critica de neconstitutionalitate privind reducerea cuantumului pensiilor, Curtea constata ca aceasta este intemeiata pentru urmatoarele motive: 


Pensia este o forma de prestatie de asigurari sociale platita lunar [art.7 alin.(2) si art.90 alin.(1) din Legea nr.19/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.140 din 1 aprilie 2000] in baza legii, inerenta si indisolubil legata de calitatea de pensionar, obtinuta in baza unei decizii de pensionare, cu respectarea tuturor prevederilor legale impuse de legiuitor. Potrivit prevederilor art.1 din Legea nr.19/2000, dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile legii mentionate, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Acesta se organizeaza si functioneaza, printre altele si pe principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite [art.2 lit.e) din Legea nr.19/2000]. Aceasta inseamna ca pensia, ca prestatie din partea sistemului public de pensii, intra sub incidenta principiului contributivitatii. 

Art.9 alin.(1) teza intai din legea criticata reglementeaza diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, de asemenea, art.9 alin.(2) teza intai din aceeasi lege prevede ca valoarea punctului de pensie utilizat pentru determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a legii este de 622,9 lei. In consecinta, in mod evident, prevederile anterior mentionate vizeaza pensiile contributive cuvenite sau aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate. 

In cauza Stec si altii impotriva Regatului Unit, 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca art.1 din Protocolul aditional la Conventie nu vizeaza un drept de a dobandi proprietatea in sistemul regimului de securitate sociala. Este la libera apreciere a statului de a decide cu privire la aplicarea oricarui regim de securitate sociala sau de a alege tipul sau cuantumul beneficiilor pe care le acorda in oricare dintre aceste regimuri. Singura conditie impusa statului este aceea de a respecta art.14 din Conventie privind nediscriminarea. Daca, in schimb, statul a adoptat o legislatie care reglementeaza drepturi provenite din sistemul de asigurari sociale � indiferent daca acestea rezulta sau nu din plata unor contributii-, acea legislatie trebuie sa fie considerata ca generand un interes patrimonial in sensul art.1 din Protocolul aditional la Conventie. 

Cu alte cuvinte, Curtea a abandonat distinctia dintre beneficiile de natura contributiva si cele necontributive sub aspectul incidentei art.1 din Protocolul aditional la Conventie. 

Distinct de exigentele Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Constitutia Romaniei prevede, in mod expres, la art.47 alin.(2) dreptul la pensie, ca drept fundamental. Textul constitutional nu califica dreptul la pensie doar din perspectiva unui interes patrimonial al persoanei, ci, consacrand in mod expres dreptul la pensie ca un drept fundamental, impune statului obligatii constitutionale suplimentare, astfel incat sa se asigure un nivel de ocrotire al acestui drept superior celui prevazut de Conventie si de Protocoalele sale aditionale. In aceste conditii devine aplicabil art.60 din Conventie, potrivit caruia �nici o dispozitie din prezenta conventie nu va fi interpretata ca limitand sau aducand atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale care ar putea fi recunoscute conform legilor oricarei parti contractante sau oricarei alte conventii la care aceasta parte contractanta este parte.* 

Curtea constata ca dreptul la pensie este un drept preconstituit inca din perioada activa a vietii individului, acesta fiind obligat prin lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, se naste obligatia statului ca in perioada pasiva a vietii individului sa ii plateasca o pensie al carei cuantum sa fie guvernat de principiul contributivitatii, cele doua obligatii fiind intrinsec si indisolubil legate. Scopul pensiei este acela de a compensa in perioada pasiva a vietii persoanei asigurate contributiile varsate de catre aceasta la bugetul asigurarilor sociale de stat in temeiul principiului contributivitatii si de a asigura mijloacele de subzistenta a celor ce au dobandit acest drept in conditiile legii (perioada contributiva, varsta de pensionare etc.) Astfel, statul are obligatia pozitiva de a lua toate masurile necesare realizarii acestei finalitati si de a se abtine de la orice comportament de natura a limita dreptul la asigurari sociale. 

Desi sumele platite cu titlu de contributie la asigurarile sociale nu reprezinta un depozit la termen si, prin urmare, nu pot da nastere vreunui drept de creanta asupra statului sau asupra fondurilor de asigurari sociale (Decizia Curtii Constitutionale nr. 861 din 28 noiembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.45 din 22 ianuarie 2007), ele indreptatesc persoana care a realizat venituri si care a platit contributia sa la bugetul asigurarilor sociale de stat sa beneficieze de o pensie care sa reflecte nivelul veniturilor realizate in perioada activa a vietii. 

Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivitatii, se constituie intr-un drept castigat, astfel incat diminuarea acesteia nu poate fi acceptata nici macar cu caracter temporar. Prin sumele platite sub forma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, persoana in cauza, practic, si-a castigat dreptul de a primi o pensie in cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivitatii; astfel, contributivitatea, ca principiu, este de esenta dreptului la pensie, iar derogarile, chiar si temporare, referitoare la obligatia statului de a plati cuantumul pensiei rezultat in urma aplicarii acestui principiu afecteaza substanta dreptului la pensie. 

Aceasta nu inseamna ca legea nu poate in viitor sa reaseze sistemul de calcul al pensiilor, bazandu-se, insa, tot pe principiul contributivitatii, pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la negarea evolutiei in reglementarea juridica a acestui domeniu. De aceea, daca, prin reasezarea sistemului de calcul al pensiei in sensul aratat mai sus, rezulta un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat sa adopte reglementari similare art.180 alin.(7) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.140 din 1 aprilie 2000, si anume sa mentina in plata cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementarilor anterior in vigoare daca acesta este mai avantajos. Aceasta este o masura de protectie a persoanelor care beneficiaza de pensie in sensul art.47 alin.(2) din Constitutie, constituind, de asemenea, o speranta legitima a asiguratului, intemeiata pe prevederile legale in vigoare cu privire la obtinerea si incasarea unui anumit cuantum al pensiei. 

De asemenea, Curtea constata si anumite insuficiente de redactare a textului art.9 din lege. Astfel, potrivit art.9 alin.(1) din legea criticata, are loc o diminuare cu 15% a cuantumului pensiilor cuvenite sau aflate in plata, ceea ce coroborat cu art.17 alin.(1) din lege duce la concluzia ca o atare diminuare este temporara � pana la 31 decembrie 2010. Insa, cu privire la pensiile ce vor fi stabilite sau acordate, a fost diminuata chiar valoarea punctului de pensie, astfel incat coroborarea acestui text legal cu art.17 alin.(1) din lege nu mai apare ca fiind una clara, ceea ce inseamna ca pentru aceste pensii legiuitorul va trebui sa adopte ulterior o lege pentru a le aduce dupa 1 ianuarie 2011 la nivelul pensiilor care erau in plata la momentul intrarii in vigoare a legii criticate. Altfel, s-ar crea o diferenta de tratament nepermisa intre pensiile aflate in plata si cele ce vor fi stabilite sau acordate. Mai mult, proportional, valoarea punctului de pensie in ipoteza art.9 alin.(1) din lege ar fi mai mica decat cea reglementata de art.9 alin.(2) din lege, ceea ce este, de asemenea, inadmisibil. 

Totodata, Curtea constata ca dificultatile bugetului asigurarilor sociale de stat nu pot fi opuse dreptului la pensie in sensul diminuarii, chiar si temporare, a cuantumului pensiei, dreptul constitutional la pensie neputand fi afectat de proasta gestionare a bugetului respectiv de catre stat. 

De asemenea, Curtea observa si unele considerente de principiu referitoare la dreptul la pensie in jurisprudenta altor curti constitutionale. Astfel, Curtea Constitutionala a Ungariei, prin Decizia nr.455/B/1995, a stabilit ca pensia calculata dupa regulile sistemului de asigurari sociale nu poate fi afectata, iar prin Decizia nr.277/B/1997 a statuat ca modificarea unilaterala a cuantumului pensiilor este neconstitutionala, cu referire directa la imposibilitatea legiuitorului de a scadea pensiile mari pentru a creste pensiile mici. Totodata, prin Decizia nr.39/1999 (XII.21), aceeasi instanta constitutionala a statuat ca pensia (contributiva) este un drept castigat si cumparat intr-o atat de mare masura, incat modificarea cuantumului sau nominal este neconstitutionala. De altfel, considerente similare se regasesc si in Decizia Curtii Constitutionale din Letonia nr.2009-43-01 din 21 decembrie 2009. 

In consecinta, avand in vedere gradul ridicat de protectie oferit prin Constitutie acestui drept, pentru motivele sus aratate, reducerea cuantumului pensiei contributive, indiferent de procent si indiferent de perioada, nu poate fi realizata. Rezulta ca art.53 din Constitutie nu poate fi invocat ca temei pentru restrangerea exercitiului dreptului la pensie. 

Totodata, Curtea constata ca, potrivit art.54 lit.a) din Legea nr.19/2000, invaliditatea de gradul I este caracterizata �prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane*. In consecinta, diminuarea cu 15% a indemnizatiilor de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, precum si stabilirea unei valori a punctului de pensie inferioara celei existente necesara la calculul cuantumului brut al indemnizatiei de insotitor contravine art.47 alin.(1) din Constitutie, statul neindeplinindu-si obligatia de a lua masuri adecvate de protectie sociala

Parada militară, în pas alergător, de descurajare a unui atac american în Coreea de Nord

$
0
0

Coreea de Nord a prezentat sambata ceea ce pareau sa fie noi rachete cu raza lunga si noi rachete ce pot fi lansate de pe submarine la aniversarea a 105 ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il Sung, in conditiile in care un portavion american si grupul sau de lupta este pe drum spre regiune, scrie Reuters.

 Choe Ryong Hae, un apropiat colaborator al lui Kim Jong Un s-a adresat multimii care umplea piata cu un avertisment belicos catre SUA:

 “Daca Statele Unite ne provoaca in mod nechibzuit, puterea noastra revolutionara va replica instantaneu cu o lovitura devastatoare si vom raspunde razboiului total cu un razboi total si razboiului nuclear cu stilul nostru de lovituri nucleare”

Imagini fabuloase pentru cei care au răbdare să urmărească înregistrarea.


 

Sărbători Pascale Fericite!

Nu ne vindem Tara!

$
0
0
Versuri Ionut Langa - Nu ne vindem tara

trimise de Sorinaradu.

NU NE VINDEM TARA
l. 
Plange neamul romanesc
Ca strainii-l targuiesc
Sa-i cumpere din lastari
Si sa-i taie din stejari. 
Nu lasa frate romane
Codrul tau pe maini straine
Cand mai greu pe lume-o fost
Ti-o dat hrana si-adapost. 

REFREN:
Nu ne vindem tara
Nu ne dam comoara
Nu vindem acest pamanat. 
Nu ne vindem rostul, 
Painea si adapostul
Asta-i tot ce-avem mai sfant. 
Nu ne vindem tara
Nu ne dam comoara
Nu vindem acest pamanat
Casa parinteasca, radacina noastra

ll. 
Stati romani si judecati
Si pamantul nu vi-l dati
http://Versuri.ro/w/un07 
Nu dati zestrea pruncilor
Pe mana strainilor. 
Pune-ti voi semintele
Si culegeti roadele
Nu lasati pita si vinul
Sa vi le imparta strainul. 
REFREN
lll. 
Cum doamne sa nu te doara
Musafir la tine-n tara
Asta o-m fii noi, frati romani
Daca-o vindem la strani. 
Ca omul fara pamant
E un pai purtat de vant
N-are nici o radacina
Si sta la mana straina. 

REFREN
lV. 
Nu dati casa si pamantul
Ca nu stiti ce-aduce vantul
Casa va adaposteste
Si pamantul va hraneste. 
Locul-n care v-ati nascut
Nu-i de dat, nu-i de vandut. 
Cat o fii pretul de mare
Astea nu sunt de vanzare.

Poporul, manipulat de preoti si carturari, a strigat ca doreste sa fie eliberat un vinovat si pedepsit un nevinovat.

$
0
0
Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a  Judecătorilor din România, îi indeamnă pe magistrați, pornind de la învățăturile biblice, să nu judece pentru a da satisfacție multimilor aflate în delir jusțițiar. Aviz și pentru ong-iștii( preoții și cărturarii biblici din zilele noastre) care scot corporatiștii în stradă.


Dana Girbovan
Primul care a denuntat nedreptatea procesului lui Isus a fost un talhar
Pe langa partea religioasa, sarbatoarea crestina a invierii lui Isus scoate in evidenta rolul legii si al judecatii in societate. Conform relatarilor biblice si extra-biblice, Isus a fost condamnat in baza unui proces nedrept, care a incalcat atat normele procesuale iudaice, cat si pe cele romane din timpul respectiv.
Pilat, procurator roman al regiunii, a lasat poporului responsabilitatea sentintei lui Isus. Iar poporul, manipulat de preoti si carturari, a strigat ca doreste sa fie eliberat un vinovat si pedepsit un nevinovat.
"Sa nu te iei dupa cei mai multi, ca sa faci rau; si la judecata sa nu urmezi celor mai multi, ca sa te abati de la dreptate", spune una din regulile date de Dumnezeu lui Moise dupa iesirea din Egipt.
Intelepciunea acelor cuvinte e valabila si azi, caci pericolul judecatilor populare e mereu prezent. E important sa ne amintim ca judecata se face dupa lege si proceduri, nu dupa aplauzele sau strigatele multimilor.
Sentinta data in cazul lui Isus a fost ca acesta sa fie rastignit pe cruce. El si-a executat pedeapsa rastignirii intre doi talhari.
E interesanta scena si dialogul dintre cei trei.
Unul dintre talhari il persifleaza pe Isus si-i spune ca, daca intr-adevar are puterea care se spune ca ar avea-o, sa se mantuiasca El de pe cruce si sa-i mantuiasca si pe ei.
Celalalt talhar, insa, spune: “Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău” (Ev. Luca cap 23).
Ca judecator, m-a surprins ca nu apostolii sau cei din familia lui Isus sunt cei care reclama nedreptatea condamnarii, ci primul care da marturie despre judecata nedreapta a lui Isus este acest talhar, condamnat pe drept, asa cum el insusi recunoaste.
Nu cei considerati drepti au fost primii care sa constate o nedreptate facuta la judecata altuia, ci a fost un raufacator cel care, avand parte de o judecata dreapta, a constatat nedreptatea facuta in judecata altuia.
Reactia acestui talhar este cu atat mai importanta, daca ne gandim ca rastignirea insemna o moarte lenta si foarte dureroasa.
In agonie si in pragul mortii fiind, acest talhar are puterea nu doar sa admita propria sa greseala si sa spuna ca pe drept sufera acea condamnare, ci si sa fie atent la suferinta celui de langa el si sa denunte, tot public, ca celuilalt i s-a facut o nedreptate.
Liderii preotilor, carturarii si intelectualii vremii, stiitorii de carte - formatorii de opinie, ca sa folosesc un termen al zilelor noastre - ar fi trebuit sa fie primii care sa vorbeasca despre acea judecata nedreapta, dar au tacut.
A vorbit insa un talhar, un condamnat, un penal, al carui nume nici macar nu a ramas consemnat.
Marturia acestui anonim, insa, ar trebui sa fie prilej de reflectie pentru fiecare dintre noi, din mai multe perspective.
Oricine reclama o nedreptate, ce i se face lui sau altuia, trebuie ascultat. Uneori adevarul e ascuns de catre cei pe care ii credem buni si e relevat de cei pe care ii vedem demni doar de dispret.
Dintr-o alta perspectiva, in fiecare persoana din inchisori, ce ispaseste o pedeapsa, se poate regasi talharul de pe cruce. E datoria societatii sa faca eforturi pentru a-i da sansa reabilitarii.
Nu in ultimul rand, judecata trebuie sa se faca nu in numele poporului, in aplauzele ori strigatele sale, ci in numele legii si respectand toate procedurile, tocmai pentru a se asigura ca cel vinovat este condamnat pe masura, iar cel nevinovat nu este pedepsit pe nedrept.
Lumina Invierii sa ne lumineze mintile si sufletele, sa nu intoarcem capul in fata nedreptatii si sa invingem raul facand binele.
"Lumina lumineaza in intuneric, iar intunericul nu a cuprins-o."
Sarbatori luminate tuturor!

Viewing all 3574 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>