Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3687 articles
Browse latest View live

Un Duterte ar câstiga si in România

$
0
0
Rodrigo Duterte, care a castigat alegerile prezidentiale filipineze in urma cu mai bine de doua saptamani, i-a acuzat pe episcopii catolici de ipocrizie, sustinand ca acestia sunt „fii de curve” pentru ca cer favoruri de la noul executiv dupa ce l-au condamnat pe prezidentiabil in timpul campaniei.
”Fii de curve, nu va este rusine? Cereti atatea favoruri, chiar si din partea mea. Stiti care este cea mai ipocrita institutie? Biserica Catolica”, le-a spus duminica proaspatul presedinte ales unor episcopi catolici. Duterte i-a acuzat pe episcopi ca prolifereaza coruptia atunci cand cer donatii din partea statului, nu inainte de a-i mustra ca s-au opus alegerii sale. De asemenea, presedintele ales a atras atentia ca vointa poporului s-a dovedit mai puternica decat cea a bisericii in timpul alegerilor prezidentiale. ”Uitati-va, ati fost cumva capabili sa ma opriti?”, le-a spus Duterte episcopilor adunati ca sa-l asculte. Conflictul intre Biserica Catolica, extrem de influenta in statul filipinez, si proaspatul presedinte ales este unul prelungit. Nu este nici prima data cand Duterte starneste controverse in ceea ce priveste relatia sa cu biserica. In trecut, politicianul nu s-a sfiit sa insulte preotii catolici sau chiar pe papa in timpul campaniei electorale.
Biserica Catolica s-a opus propunerii lui Duterte de a reinstala pedeapsa capitala, ceea ce l-a infuriat pe presedinte. Desi Rodrigo Duterte a fost botezat catolic, sfatuitorul sau spiritual este Apollo Quiboloy, conducatorul Regatului lui Isus Hristos, un grup religios non-catolic infiintat in orasul Davao. De asemenea, presedintele ales si-a exprimat preferinta pentru executiile prin spanzurare si a criticat plutonul de tragere, care ar duce la o risipa de gloante. Duterte sustine ca ruperea vertebrelor cervicale cu un streag este o metoda de moarte mult mai umana, conformnews.ro. Rodrigo Duterte, care a castigat alegerile prezidentiale din urma cu doua saptamani, a promis inca din timpul campaniei ca se va concetra pe combaterea criminalitatii in cel mult sase luni de mandat. El a promis, unui public filipinez nemultumit de coruptie si explozia criminalitatii, ca va ucide zeci de mii de infractori.
Acum avem o societate in care respectarea legii este o alegere, este o optiune. Sa nu imi distrugeti tara, pentru ca va voi ucide. Va voi omori. Nu exista teren comun. Atat timp cat exista o serie de obligatii in lege, daca evadezi din arest, refuzi arestul sau rezisti in mod violent, atunci eu voi spune: Ucide-l”, a precizat Duterte, care va fi investit in functie la 30 iunie. Duterte a condus orasul sudic Davao timp de 22 de ani din pozitia de primar, iar inainte de asta a fost un procuror supranumit ”Executorul” pentru atitudinea sa nemiloasa fata de cei care incalcau legea. Insa, recent, acesta a glumit ca ar fi trebuit sa aiba onoarea de a fi primul care a violat un misionar australian ucis intr-o rebeliune din inchisoare. Sustinerea fata de Duterte ilusteaza nemultumirea generala din societatea filipineza fata de politicienii traditionali, care au dus la cresterea economiei, insa au schimbat putine in ceea ce priveste saracia si coruptia din tara.

Mesterul olar hurezean Stelian Ogrezeanu

$
0
0
Ceramistul Stelian Ogrezeanu era prin anii 60 ai secolului trecut o figura emblematica a  mesterilor   populari din România, beneficiari ai  noului curent politic adus de liderul comunist Nicolae Ceausescu in 1965, respectiv cel de revalorificare a mestesugurilor traditionale românesti.
Alaturi de Victor Vicsoreanu, Stelica are meritul sau enorm in transformarea olaritului  din satul Olari, Horezu, dintr-un mestesug local intr-o afacere banoasa, chiar si in vremurile cele mai grele ale involutiei economice din ultimii ani ai regimului comunist.
In primul rând , alaturi de celebrul V.Vicsoreanu, Stelica a fost promotorul ceramicii decorative, de folosinta indelungata, in locul vechii ceramici uzuale,  cunoscutele strachini si ulcele, care se cautau doar de Sâmbata mortilor si de Mosii de vara. Oltencele de sub munte le foloseau pentru impartirea pasatului cu lapte sau a grâului fiert cu lapte,  intru pomenirea mortilor. Piata mica, trai modest pentru olari.
In acea perioada s-au infiintat târguri anuale ale mesterilor populari in mai toate centrele regionale ale tarii, cel mai cunoscut in domeniul ceramicii populare fiind Cocosul de Hurezu, organizat, incepând cu anul 1971, in  prima duminica din luna iunie. (Anul acesta este organizat o saptamâna mai tarziu din cauza alegerilor locale).
Ceramica decorativa i-a scos din saracie pe mesterii olari. Domnii de la oras au devenit consumatori de obiecte de  olarit.
Cu o farfurie decorata, cu un serviciu de cafea sau de tuica puteai sa-ti multumesti sefii de la esaloanele superioare mai eficient decât daca le daruiai o sticla de whisky sau un cartus de Kent.
Stelian Ogrezeanu  a fost trimis si la târgurile din strainatate. Foarte repede a prins gustul vietii occidentale si a ramas cu familia in Germania, dupa primele editii ale Târgului de la Horezu.
Trendul ascendent al olaritului la Horezu a continuat si fara Stelian. Multe familii din Olari s-au imbogatit din, acum,  celebra  ceramica decorativa de Horezu.
In 2012, VTv a realizat un interviu  cu fostul celebru ceramist, revenit in vizita pe plaiurile natale.






Niciun pasager, fara centura de siguranta.

$
0
0
Un singur pasager fara centura de siguranta intr-un autotorism ii poate ucide  pe toti ceilalti, chiar daca acestia isi pun centurile. Se misca prin habitaclu ca un bustean.
Priviti, luati aminte si distribuiti!


Dan Condrea, chitarist in formatia rock K.M. Leon

$
0
0
Pianistul formatiei Kameleon , Alex Penescu, a fost ranit in tragedia de la Pionierul.
" A fost nevoie sa moara oameni..." spunea un contemporan.

Amintiri din perioada in care americanii spionau Baza Aeriana Deveselu

$
0
0
Putin ameninta. Din nou "OKS" la Deveselu. Rusii si americanii si-au schimbat rolurile.
Fosta Bază Militară Aeriană de la Deveselu a fost una din țintele principale ale americanilor, încă de acum 50 de ani. Pe timpul „Războiului Rece”, în toiul bătăliei dintre serviciile secrete ale țărilor blocului militar comunist – Tratatul de la Varșovia, condus de URSS - și cel al țărilor occidentale din Alianța Nord- Atlantică – NATO, condus de SUA, ofiețrii români de la Direcția de Contraspionaj au prins un agent secret. Atașatul militar care „făcea poteci” la Deveselu a fost declarat „persona non-grata” și a fost nevoit să părăsească România, în anul 1964.
Printre cei care l-au „filat” pe agentul NATO s-a numărat colonelul în rezervă Hagop Hairabetian, care lucra, atunci, la Direcția care a dezvăluit acest episod, în revista „Lumini și umbre” a cadrelor SRI în rezervă.

Col (r) Hagop Hairabetian
Din ACMRR din SRI, Arhiva  Revistei Vitralii-Lumini si Umbre  nr. 15/2013
                           Ironiile vieţii
În perioada „războiului rece”, când toate statele membre ale celor două
blocuri militare, Tratatul de la Varşovia şi NATO, se suspicionau şi se spionau cu
înverşunare, cursa înarmărilor era un „sport de masă” al industriilor de armament.
Cele mai noi realizări tehnice, ştiinţifice şi chiar biochimice erau imediat adaptate
pentru a se transforma în cele mai teribile arme care, pentru scurt timp, deveneau
obiective ale spionajului advers, până ce acesta reuşea să afle tainele noului venit
în imensa panoplie a armamentelor, iar echilibrul se restabilea.
Stratosfera nu era încă bântuită ca acum de zeci de sateliţi-spion, ale căror
telescoape pot urmări şi ceasurile noastre de la mână. Pe vremea aceea au încercat
americanii câte ceva cu vestitele avioane de spionaj U-2, însă doborârea avionului
pilotat de Gary Powers, la 1 mai 1960, a făcut multă vâlvă şi ei au renunţat la
survolarea teritoriului sovietic. Aceasta fiind situaţia, fiecare tabără-bloc desfăşura
o muncă de spionaj direct pe „sol”. Trebuiau să fie descoperite toate
amplasamentele bazelor militare, ale aeroporturilor militare, unele ascunse sub
pământ, noile tipuri de avioane, de tancuri, piesele de artilerie, poligoanele,
efectivele forţelor armate, manevrele şi mişcările de trupe etc. etc.
Este de la sine de înţeles că în acest sens un rol important le revenea
ataşaţilor militari acreditaţi în ţările membre ale celor două blocuri militare.
Dar în mod direct proporţional, tot atât de importantă devenise activitatea
serviciilor de contraspionaj angrenate în această încleştare dintre profesioniştii
muncii de informaţii şi cei de contrainformaţii.
România, ca membră a Tratatului de la Varşovia, era pusă în mod
automat sub lupa ataşaţilor militari ai ţărilor membre NATO. De fapt, asistenţa
militară primită de ţara noastră din Uniunea Sovietică devenise, cu timpul, tot
mai redusă, deoarece se simţea tendinţa autorităţilor române de a nu ne angaja
plenar în confruntarea dintre cele două mari puteri. La cererea guvernului
nostru, trupele sovietice părăsiseră teritoriul României, iar ultimii consilieri
sovietici îşi făcuseră valizele. Acestea fiind raporturile, sovieticii care
apucaseră să ne dea avioanele de vânătoare „Mig” şi diverse tipuri de rachete
sol-aer şi sol-sol, au stopat livrarea altor arme. Industria de armament a ţării
noastre şi-a dovedit capacitatea de autodotare cu tancuri, tunuri, aruncătoare de
târziu nici atât nu se va putea, deoarece Deveselu se pregăteşte să-şi trăiască a
doua tinereţe, devenind din nou un obiectiv militar, de astă dată de o importanţă
strategică mult mai mare, al NATO, devenită aliata noastră de nădejde alături de
care luptăm şi chiar murim în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii asta ca una
dintre multele ironii ale vieţii. Ironic,o spunem în treacăt, este şi faptul că deşi
suntem camarazi de arme,când vrem să vizităm şi noi Lumea Nouă, stăm la cozi
de ore la poarta ambasadei, sperând că nu ni se va refuza viza de intrare.
*
Nu ne trebuie prea multă imaginaţie ca să ne închipuim cum vor începe
să roiască deasupra Deveselului sateliţii spioni, dar probabil că în jurul bazei
nu vor lipsi nici spionii „clasici”. Noi, veteranii, nu-i mai putem ajuta pe tinerii
ofiţeri din sistem decât urându-le un sincer „Succes” şi un îndemn în argoul
profesional: „OKS”. Adică „Ochii Cât Sarmaua”.
 Col. (r) Hagop Hairabetian

Multi cumparatori de elefanti roz printre bucuresteni

$
0
0

Disponibilizatii sunt sfatuiti sa nu li se nazare sa voteze turcescul Pledoiu

$
0
0
IN ATENTIA MEMBRILOR SCMD/CNSC
Domnelor si domnilor,
La sfarsitul unei inexistente campanii, suntem mai nelamuriti ca in prima zi. Nu cunoastem toti candidatii si ne putem trezi cu surprize, ca la  Sectorul 1 Capitala, unde liberalii l-au pus pe dl. Nazare, fostul ministru adjunct de finante al lui Boc, omul care si-a pus semnatura pe taierile de pensii si salarii. Si nu le cunoastem programele!
In acord cu aliatii nostrii, va retransmitem rugamintea de a merge la vot pentru a rasturna toate jocurile de culise, in special cele externe, votand omul, nu partidul.
            Recomandam sa-i votati pe toti membrii SCMD/CNSC candidati, indiferent de partid.
La Craiova, va recomandam sa votati Lia-Olguta Vasilescu, pentru ca ne-am saturat de modul in care Justitia isi baga nasul in politica.
La Bucuresti, candidatii au fost impartiti, de jocul mediatic, in doua “plutoane”. Oferta plutonului fruntas este:
1. Robert Turcescu, flasneta lui Basescu, omul ne-a insultat pe toti zilnic, ani la rand, la B1TV, ba si-a mai batut joc si de gradul militar. Exclus sa-l votam!
2. Catalin Predoiu, cel care ca ministru de justitie al lui Boc, a dat ministrilor ordine cum da interpreteze  principiile de drept in procesele cu pensionarii, si judecatorilor ce decizii sa ia importriva noastra. Exclus sa-l votam!
3. Nicusor Dan, omul format de George Soros si promotor al intereselor „Aedificia Carpati”. Sa candideze in Delaware-USA, nu in Bucuresti!
4. GABRIELA VRANCEANU-FIREA, aliatul nostru in rezistenta antibasista din anii 2009-2014. RECOMANDAM VOT FIREA!
Aceia dintre noi, care nu pot desprinde omul de partid si ii reproseaza doamnei Firea apartenenta la PSD, au o alternativa in persoana colegului nostru din „Plutonul 2”, dl. Comisar (r) Petrica DIMA, candidat PSR.
La sectoarele Capitalei, ne-am anuntat de la inceput sustinerea, la Sectorul 2, a d-lui senator  DUMITRU PELICAN (PER), ALIATUL NOSTRU DIN TOTDEAUNA IN LUPTA PENTRU DREPTURILE LEGITIME.
La Sectorul 1, respingand cu indignare „Oferta Nazare”(care a inlocuit „Oferta Tusa”),  RECOMANDAM VOT DAN TUDORACHE (PSD), ceferist la baza, sustinut de aliatii nostri din cea de-a doua „armata a tarii”-feroviarii.
Dupa programele enuntate in interesul cetatenilor, propunem la Sectorul 4 peDaniel Baluta(PSD), la Sectorul 6 Razvan Mironescu(PNL),  pe dl. Marian Dumitru (PSD) in orasul Bragadiru si pe dl. Petre Mincu (PSD) in com. Chiajna.
Noi propunem, dvs. votati cum va dicteaza constiinta! Dar MERGETI LA VOT!
Pe 5 iunie a.c. avem sansa sa demaram procesul schimbarii!

P.CNSC
Col.(r) Mircea Dogaru

Presedintele SCMD

Zvonuri despre pensiile anticipate si de invaliditate

$
0
0
Guvernul pregăteşte condiţii mai aspre pentru pensionările anticipate şi pentru pensionările pe motiv de invaliditate. Asta după ce din 2013 este în creştere numărul de persoane ce beneficiază de pensie de invaliditate, după o modificare a legii pensiilor impusă de Curtea Constituţională. Guvernul lucrează la un pachet de măsuri ce va cerne numărul celor ce se pensioneaza anticipat sau pe caz de invaliditate, ca parte a strategiei ce se adresează persoanele vârstnice pe perioada 2015 - 2020. Vom asista la revizuirea condiţiilor şi procedurilor pentru acordarea pensiei de invaliditate, a celei anticipate şi pentru cea anticipată parţială. În prezent statul plăteşte peste 700.000 de pensii de invaliditate, cu valoare medie de 574 lei, iar fenomenul este în creştere din 2013, când legea sistemului unitar de pensii publice a fost modificată ca urmare a unei decizii a CCR. Un alt obiectiv al guvernului este egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 ani pentru femei şi bărbaţi până în anul 2035 prin creşterea eşalonată a vârstei standard de pensionare. Este vizată şi o altă categorie vulnerabilă de pensionari, respectiv cei din agricultură, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale. Strategia naţională 2015 - 2020 mai include şi instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică, în special din mediul rural, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale. Totodată, în următorii cinci ani Guvernul are în plan majorarea pensiei minime la un nivel care să permită beneficiarilor acestui drept satisfacerea nevoilor zilnice de viaţă

Ar fi cazul sa auzim de primele contestatii la deciziile de pensii militare emise in baza OUG Ciolos

$
0
0
Inca de la emiterea OUG 57/2015, in luna decembrie anul trecut, am publicat articole pe acest blog in care am aratat de ce voi contesta decizia de recalculare a pensiei , daca  vor ramâne in vigoare articolele 29,  30 si 108 ale Legii 223/2015, modificate prin tembelul, in cea mai mare parte, art. 40 al OUG 57/2015, introdus pe ordinea de zi a novicilor tehnocrati de purtatorii de cotiere de prin MApN, MAI si SRI.
Desigur ca actiunea de contestare nu  poate avea o rezolvare favorabila la Comisiile din cele trei ministere de care apartin Casele de Pensii Sectoriale, pentru ca ele nu pot decide peste prevederile legale.
Contestarea are rolul de a indeplini procedura prealabila inainte de a formula actiune  la Tribunalele judetene sau  la Tribunalul Municipiului Bucuresti.
Mai spuneam ca pensionarii in plata la data de 01 01 216 nu pot formula actiuni in instanta, in care sa ridice exceptii de neconstitutionalitate, inainte de a primi o decizie de recalculare a pensiei. Doar atunci, probabil prin anul 2017, vor putea face dovada ca ca au fost vatamati in drepturile lor printr-un act emis in baza unor modificari abuzive ale Legii 223/2015. Orice actiune in instanta formulata inainte de emiterea deciziei de recalculare ar fi respinsa ca premaura.
Primii care ar putea contesta abuzivul articol 30, modificat prin OUG nr 57/2015, sunt cei care au primit deja decizie de  pensie la cererile de pensionare depuse dupa intrarea in vigoare a Legii 223/2015.
Desigur ca nu se asteapta nimeni ca vreunul din miile de solicitanti de pensie militara anticipata partiala sa formuleze contestatie. Acestia au prins pe  Dumnezeu de picior ca,  la o vechime minima, obtin o pensie  cât pensionarii pentru limita de vârsta. Nu au vechime cumulata suficienta incât sa depaseasca procentul plafonului de 85% pentru vechimea in munca. Unii nu-l depasesc nici daca adauga sporul pentru pensia suplimentara reglementat din art. 108.
Sa speram ca printre cei care s-au pensionat in ultimele luni pentru limita de vârsta se vor afla si câtiva inimosi care  nu sunt coplesiti de   disciplina cazona  in care au fost formati, potrivit careia ordinele si legile se aplica, nu se discuta. Daca vor intelege ca:
a)drepturile lor de pensie  au  fost reduse cu:
- procentele acordate de art. 29  pentru vechimea de peste 45 de ani, peste plafonul  de 85%;
- cu  9% corespunzator sporului acordat de art.108, pentru 25 ani  de plata a  contributie pensie suplimentara/individuala;
b) sporul de 10%, 15%, 20% pentru OMM nu deriva din dreptul de asigurare sociala reglementat de legea pensiilor militare, ci un drept adaugat la pensia militara pentru decorarea cu un insemn onorific.  Nu se justifica substituirea unor drepturi care se cuvin potrivit articolelor 29 si 108 cu drepturi acordate in baza Art. 11 din Legea 80/1995.
c) plafonul de 85% introdus de OUG 57/2015 ii sanctioneaza doar pe militarii care au o vechime cumulata de peste 36 ani, incalcând astfel art. 2 lit. b) al Legii 223/2015 care instituie principiul egalitatii: 
"b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege".
Actiunea in instante si la CCR din partea noilor pensionari ar putea sa se bucure de mai mult succes, comparativ cu o contestare a unei decizii de recalculare, acestora neputând sa li se bage pumnul in gura ca nu sunt afectati  in drepturi, intrucât legea are si principiul cuantumului mai avantajos.
In Contestatiile la deciziile de recalculare, când le va veni rândul, se vor include inca doua motivari:
a)vatamarea in drepturi prin nevalorificarea drepturilor de pensie corespunzatoare stagiilor ulterioare pensionarii, stagii deja integrate in deciziile de recalculare, potrivit art. 107 din Legea 263/2010.
b) discriminarea fata de cei care se pensioneaza in urmatorii 5 ani dupa intrarea in vigoare a Legii 223/2015 si care opteaza pentru calculul din  sistemul public de pensii, potrivit art. 122. Acestia isi pot valorifica intreaga vechime, inclusiv stagiile ulterioare pensionarii, precum si intregul spor pentru pensia suplimentara.
In formularea capatului de cerere  pentru sesizarea Curtii Constitutionale va puteti orienta dupa sesizarea pe care avocatul  Iepure a adresat-o Avocatului Poporului, eliminând motivarile referitoare la modificarea legii prin ordonanta de urgenta. Sesizarea o puteti consulta AICI



Ordonanta salarizarii bugetarilor, pe ordinea de zi a tehno-guvernului, a fost adoptata

$
0
0

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de

 

acte normative care ar putea fi incluse pe 


agenda şedinţei Guvernului României din 

08.06.2016

I.    PROIECTE DE LEGE
1.    PROIECT DE LEGE privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe
II.    PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal - bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Continutul proiectului, intr-o forma defavorabila pensionarilor militari, poate fi citit aici.
Era vorba despre corectia soldelor de functie  cu solda de merit pentru toti activii care nu au avut acest spor in anul 2009.
Liderul sindicalistilor politisti, Dumitru Coarna, ameninta cu proteste publice, pentru ca a aflat ca guvernul s-a razgândit si va decide aplicarea corectiei in doua transe. De citit si acest material, aici,  in care se explica de ce se impunea corelarea soldelor de functie  pentru toti militarii.
In plus, sindicalistii cer actualizarea sporului de fidelitate pentru toti angajatii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.


COMUNICAT - PROTEST - PROMISIUNEA GUVERNULUI SE PARE CA NU VA FI RESPECTATA!!!

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România si SNPPC iau în calcul organizarea unor acţiuni de protest în perioada 6-12 iunie 2016 pentru următoarele motive:
1. Aplicarea graduală a procentului de 20%, reprezentând disfuncţii salariale, şi nu într-o singură tranşă, începând cu 1 august a.c., aşa cum s-a negociat iniţial si cum au promis guvernantii;
2. Aplicarea aceluiaşi procent şi pentru personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu 1 august 2016;
3. Actualizarea sporului de fidelitate în funcţie de vechimea efectivă a tuturor poliţiştilor şi acordarea acestuia tuturor angajaţilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
BIROUL EXECUTIV


UPDATE
Din Comunicatul Ministerului muncii, dat dupa adoptarea ordonantei, pentru militari sunt de interes urmatoarele:


Reducerea disfuncționalităților de încadrare în sistemul public, prin: 
o  eliminarea inechităților de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități. Acest lucru se va face prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul instituţiei publice, autorităţii publice sau unităţii  pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare; 
o   în cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea  diferențelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situația în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016;
o  eliminarea diferențelor de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicării Legii-cadru nr. 330/2009 şi a O.U.G. nr. 1/2010, pentru familia ocupațională Apărare, ordine publică și siguranță națională. Astfel, pentru  personalul militar, poliţişti din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale se vor acorda în două etape: 50% din acestea începând cu luna august 2016 şi 50% începând cu luna august 2017;
o   reglementarea situaţiei pentru personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor şi nu beneficiază de suma compensatorie inclusă în anul 2010 în salariul de bază, prin acordarea unei sume compensatorii aferentă titlului ştiinţific de doctor stabilită la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranșă de vechime în învățământ și gradație corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învățământ, respectiv grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă la celelalte categorii de personal din instituţia, autoritatea publică, unitatea/unitatea similară.


Lamuriri ale MApN despre corectia soldelor

$
0
0

Comunicat nr. 172   |    Data: 08.06.2016

Precizări M.Ap.N.

Prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă sus-menţionate a 
Guvernului, aproximativ 70% dintre personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională va beneficia de o măsură reparatorie.

Astfel, în Ministerul Apărării Naţionale, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017.

Cuantumul soldei de merit se determină prin aplicarea unei cote de 20% asupra soldei de funcţie, aflată în plată la 31 decembrie 2009. În prima etapă, se va acorda 50% din acest cuantum.

După identificarea sumelor necesare, se vor întreprinde demersurile pentru eliminarea și altor deficienţe, atât în interiorul fiecărei instituţii cât şi în cadrul familiei ocupaţionale.


Secţia Presă

NOTA
Soldele de functie la maxim,  pentru toate gradele, din perioada 2009-2016(au ramas nemodificate) le gasiti in tabelul de AICI

Extras, referitor la soldele militarilor, din noua OUG a Guvernului

$
0
0
Ordonanta de modificare a OUG nr. 57/2015, adoptata pe   08 06 2016, a fost publicata in intregime pe site-ul - pe surse -

"
(5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, 
pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii 
corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se 
include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ 
salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.,
(6)Începând cu luna august 2017, pentru personalul prevăzut la alin. (5), în 
soldele de funcţie/salariile de funcţie se include diferenţa de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.
 (7)Începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi 
funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, 
indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii,
despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit 
actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar 
brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi 
condiţii.
(8)Începând cu luna august 2016, personalul care deţine titlul ştiinţific de 
doctor, îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut acest titlu şi nu 
beneficiază de suma compensatorie inclusă în anul 2010 în salariul de bază, 
solda/salariul de funcție, indemnizația lunară de încadrare, beneficiază de suma 
compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor stabilită la nivelul similar în plată 
pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranșă de vechime în învățământ și gradație 
corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învățământ, 
respectiv grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă sau, după caz, vechime în funcție în cazul celorlalte categorii de personal, din instituţia sauautoritatea publică respectivă sau, după caz, într-o instituţie sau autoritate publică similară.
(9)Drepturile prevăzute la alin. (5), (6) şi (8) nu constituie majorări ale soldelor 
de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 
223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență."

Kovesi dezinformeaza in legatura cu pretinsa dezincriminare a abuzului in serviciu

$
0
0
UPDATE, 15 iunie
Valer Dorneanu, presedintele interimar al CCR, anuntând  ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala daca sintagma "nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos" este citita in sensul ca " nu indeplineste un act sau il indeplineste cu incalcarea legii". Modificarea art. 297 alin.(1)  va fi facuta in Parlament in termen de 45 de zile.

Mai sunt 2 zile si CCR se va pronunta pe exceptie de neconstitutionalitate  privind definirea gresita a infractiunii de abuz in serviciu, asociata infractiunilor de corptie. Nu se cere dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu, asa cum se tânguie si preseaza Kovesi, ci se  solicita reformularea definitiei, pentru ca infractiunea sa poata fi asociata infractiunilor de coruptie, potrivit dreptului international.  Sintagma "indeplinirea defectuoasa a obligatiilor de serviciu", din definitia data  abzului in serviciu in noul   Cod Penal, da posibilitatea procurorilor sa incadreaze in infractiuni de coruptie si fapte penale comise din culpa(neglijenta, eroare, incompetenta, prostie) de catre functionarii publici.Din definirea faptei care constituie abuz in serviciu lipseste sintagma.... savârsita cu intentie.Art. 297 Cod Penal
Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publica.

Art. 13/2 din Legea nr. 78/2000:"In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime"
Conventia ONU asupra coruptiei, din 09.12.2003, la care România a aderat prin Legea 365/2004, asociaza coruptiei doar faptele penale ale functionarilor publici savârsite cu intentie, asa cum vedeti in articolele de mai jos, extrase din Conventie.


ARTICOLUL 15Corupţia agenţilor publici naţionaliFiecare stat parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie:a) faptei de a promite, de a oferi ori de a da unui agent public, direct sau indirect, un folos necuvenit, pentru sine ori pentru altă persoană sau entitate, cu scopul de a îndeplini sau de a se abţine să îndeplinească un act în exerciţiul funcţiilor sale oficiale;b) faptei unui agent public de a solicita ori de a accepta, direct sau indirect, un folos necuvenit pentru sine ori pentru altă persoană sau entitate, cu scopul de a îndeplini sau de a se abţine să îndeplinească un act în exerciţiul funcţiilor sale oficialeARTICOLUL 16Corupţia agenţilor publici străini şi a funcţionarilor organizaţiilor publice internaţionale1. Fiecare stat parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, în legătură cu fapta de a promite, de a oferi sau de a da unui agent public străin ori unui funcţionar al unei organizaţii publice internaţionale, direct sau indirect, un folos necuvenit, pentru sine ori pentru altă persoană sau entitate, cu scopul de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească un act în exerciţiul funcţiilor sale oficiale, în vederea obţinerii sau păstrării unei pieţe ori a unui alt folos necuvenit în legătură cu activităţi de comerţ internaţional2. Fiecare stat parte are în vedere să adopte măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, faptei unui agent public străin sau unui funcţionar al unei organizaţii publice internaţionale de a solicita ori de a accepta, direct sau indirect, un folos necuvenit pentru sine ori pentru altă persoană sau entitate, cu scopul de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească un act în exerciţiul funcţiilor sale oficialeARTICOLUL 17Sustragerea, deturnarea sau altă folosire ilicită de bunuri de către un agent public Fiecare stat parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, sustragerii, deturnării sau altei folosiri ilicite, de către un agent public, în folosul său ori în folosul altei persoane sau entităţi, a oricărui bun, a oricărui fond ori valoare publică sau privată ori a oricărui lucru de valoare, care i-a fost înmânat datorită funcţiei saleARTICOLUL 18Traficul de influenţa Ficare stat parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru atribuirea caracterului de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţiea) faptei de a promite, de a oferi ori de a da unui agent public sau oricărei alte persoane, direct ori indirect, un folos necuvenit, cu scopul ca respectivul agent sau respectiva persoană să abuzeze de influenţa sa reală ori presupusă, în vederea obţinerii de la o autoritate administrativă sau de la o autoritate publică a statului parte a unui folos necuvenit pentru instigatorul iniţial al actului sau pentru oricare altă persoanăb) faptei unui agent public sau a unei alte persoane de a solicita ori de a accepta, direct sau indirect, un folos necuvenit pentru sine sau pentru o altă persoană, cu scopul de a abuza de influenţa sa reală ori presupusă, în vederea obţinerii unui folos necuvenit de la o autoritate administrativă sau de la o autoritate publică a statului parteARTICOLUL 19Abuzul de funcţieFiecare stat parte are în vedere să adopte măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, faptei unui agent public de a abuza de funcţiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească, în exerciţiul funcţiilor sale, un act cu încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate.

















Recuperati-va uitata parola de pornire a calculatorului

$
0
0
Pentru confidentialitate, multi dintre noi parolam deschiderea unui calculator. Se intâmpla, insa,  ca , dupa repetate cereri de schimbare a parolei sau dupa o perioada de nefolosire, sa uitam parola.
Am gasit pe net o modalitate de a reparola calculatorul sau de a-l deschide fara parola.
AM UITT PAROLA WINDOWS 7. CUM O RECUPEREZ?

OUG 57/2015, dovada blatului pe care PSD si PNL il fac cu "guvernul meu"

$
0
0
A trecut mai bine de jumatate de an de la adoptarea de catre guvernul tehnocrat a primei masuri de taiere de pensii, victime fiind cadrele militare, active, in rezerva si in retragere, din sistemul national de aparare. Ordonanta de urgenta a redus cu pâna la 28% drepturile de pensie stabilite prin Legea 223/2015, adoptata de Parlament in timpul  majoritatii care a asigurat Guvernul Ponta.
Era de asteptat ca partidele care asigurau acea majoritate, in special PSD si  UNPR, sa exploateze politic tupeul nemasurat al tehno-ciolosilor, mai ales ca la instalare, cu trei saptamâni in urma, promisesera ca nu se vor atinge de masurile sociale adoptate de guvernarea Ponta.
De la noul PDL, ascuns in sigla PNL,  nu aveam asteptari sa reactioneze impotriva reducerii drepturilor de pensie ale militarilor prevazute in Legea 223/2015.
Nu veti gasi nicio luare de pozitie din partea noii conduceri a PSD, asigurata de lunecosul fost pd-ist, Dragnea,   in legatura cu diminuarea drepturilor de pensie ale militarilor. Se pare ca,  in campania alegerilor locale, nici Ponta nu a vorbit  despre pensiile militarilor, desi a vorbit mult la intrunirile electorale cu alegatorii prin tara si pe Facebook.
Ne asteptam ca fosta majoritate guvernamentala sa indrepte lucrurile in Parlament printr-o dezbatere rapida a legii de adoptare a Ordonantei.
Dezamagirea fata de PSD este cu atât mai mare cu cât forma legii trecute prin Senat reduce si mai mult, comparativ cu ordonanta Ciolos,  drepturile de pensie a mai bine de jumatate din actualii pensionari militari.  Acestia isi pierd multi ani de vechime efectiva, inclusiv stagii contributive  ulterioare pensionarii.  Pierd, de asemenea, partial procentele de pensie suplimentara prevazute de art. 108 din lege.
Indiferenta senatorilor fata de problemele militarilor a fost atât de mare incât au ratat cu câteva ore adoptarea tacita a ordonantei taietoare de pensii militare.
In Camera Deputatilor se parea ca se va respecta procedura de urgenta. Trei comisii raportoare stabilisera o sedinta comuna in care sa voteze amendamentele propuse de deputati, cele mai cunoscute fiind amendamentele deputatului Mircovici, in Comisia de aparare.
Pe fir a intrat Comisia juridica a Camerei, cu pretentia ca si ea sa fie sesizata in calitate de comisie raportoare.
A fost momentul in care Biroul Permanent a resesizat toate cele 4 comisii raportoare, tertip prin care s-a justificat depasirea termenelor stabilite initial pentru depunerea raportului. Dupa resesizarea comisiilor raportoare nu s-a mai stabilit un termen de depunere a raportului. Vezi Fisa PL 82/2016.
Batjocura la adresa militarilor continua in Camera Deputatilor. Ca la un semnal tras de reprezentantii MApN si MAI, comisiile raportoare, mai putin comisia de munca,  au uitat de procedura de urgnta si risca sa amâne adoptarea legii in  sesiunea din toamna, desi pe 30 iunie expira un important termen in aplicarea procedurilor de recalculare/actualizare  a pensiilor in plata la intrarea in vigoare a L 223/2015.
Ati auzit in tot acest timp vreo interventie, vreo critica din partea domnilor Dragnea, Blaga sau Gorghiu? Eu nu am citit/vazut asa ceva. Nu vor sa perturbe  activitatea Guvernului Ciolos.
Daca fezandatul Dragnea isi inchipuie ca,  prin blocarea PSD-ului la mantinela popicariei lui Johannis,  va aduce voturi suplimentare la parlamentare se inseala.




Peste 10 zile expira termenul pentru alegerea perioadei din care se stabileste baza de calcul a recalcularii pensiilor militare

$
0
0
MODEL – 
CERERE
pentru alegerea perioadei de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în vederea recalculării/actualizării pensiei militare de stat
Se trimite pe adresa Casei de Pensii Sectoriale de la care primiti pensia militara.


 Către ......................................................................

Subsemnatul(a) (gradul, numele şi prenumele) ….............................................................,
având codul numeric personal ......................... domiciliat(ă) în localitatea ........................., str. ......................... nr. .........., bl. .........., sc. .........., et. ..........., ap. .........., judeţul ..................,
posesor/posesoare al(a) actului de identitate seria ....... nr. ..................., eliberat de ........................ la data de ...................., născut(ă) la data de ............... în localitatea/judeţul ................................., fiul (fiica) lui .......................... şi al(a) ............................., dosar pensie ………., aleg următoarea perioadă de 6 luni consecutive ........................... (luna/an)- .............................. (luna/an) din ultimii 5 ani de activitate pentru recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Am fost trecut în rezervă/retragere de la U.M…………………………./ am încetat
raporturile de serviciu de la Unitatea……………………..
*Am calitatea de (urmaș, tutore, curator, mandatar) al/pentru ………………………………...
CNP ………………………………..
 Data ..................            Semnătura ........................
*Se completează doar în cazul beneficiarilor pensiilor de urmaş.



Cititi si Ordinul M25/2016

Sa le facem o surpriza albanezilor!

$
0
0
Imnul de stat al Albaniei este scris pe muzica lui Ciprian Porumbescu, dupa cunoscutul cantec patriotic romanesc, dedicat Unirii Principatelor, "Pe-al nostrusteag e scris unire"
De altfel, in perioada 1975-1977, cunoscuta melodie a fost si Imnul de stat al Romaniei.
Ce ar fi ca diseara, romanii din tribunele stadionului din Lyon sa faca o surpriza albanezilor, intonând versurile romanesti in timpul Imnului Albaniei?

Pe-al nostru steag e scris unire,
Unire-n cuget și simțiri
Și sub măreața lui umbrire
Vom înfrunta orice loviri.
Acel ce-n luptă grea se teme
El însuși e rătăcitor,
Iar noi uniți în orice vreme
Vom fi, vom fi învingători.

Ce a facut Ponta pentru tine?

$
0
0


Ce a facut?







CE S-A FACUT DEJA pentru securitatea nationala:

  • Pensii mai mari pentru militari. Am majorat pensiile militarilor care fusesera recalculate in scadere de catre fosta guvernare.
  • Am dat semnale importante cu privire la respectul statului roman pentru Armata.
  • Am respectat si intarit angajamentele internationale ale Romaniei, in special in calitate de membra a Uniunii Europene si a NATO.
  • Mai multi bani pentru Justitie. Guvernul a marit bugetele institutiilor din Justitie in ultimii ani.
  • Independenta energetica. A fost setat obiectivul obtinerii independentei fata de importuri folosind resursele naturale, cu respectarea celor mai inalte standarde de mediu. S-au facut deja multi pasi in acest sens.
  • Am lucrat pentru securitatea infrastructurii energetice critice, a capacitatilor de depozitare, inclusiv a instalatiilor nucleare

Mai aveti 5 zile pentru a decide baza de calcul in vederea recalcularii pensiei militare

$
0
0
Peste 41 000 de pensionari MApN au depus cererea cu optiunea pentru cele 6 luni din ultimii cinci ani de activitate.


MODEL – 
CERERE
pentru alegerea perioadei de 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în vederea recalculării/actualizării pensiei militare de stat
Se trimite pe adresa Casei de Pensii Sectoriale de la care primiti pensia militara.


 Către ......................................................................

Subsemnatul(a) (gradul, numele şi prenumele) ….............................................................,
având codul numeric personal ......................... domiciliat(ă) în localitatea ........................., str. ......................... nr. .........., bl. .........., sc. .........., et. ..........., ap. .........., judeţul ..................,
posesor/posesoare al(a) actului de identitate seria ....... nr. ..................., eliberat de ........................ la data de ...................., născut(ă) la data de ............... în localitatea/judeţul ................................., fiul (fiica) lui .......................... şi al(a) ............................., dosar pensie ………., aleg următoarea perioadă de 6 luni consecutive ........................... (luna/an)- .............................. (luna/an) din ultimii 5 ani de activitate pentru recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Am fost trecut în rezervă/retragere de la U.M…………………………./ am încetat
raporturile de serviciu de la Unitatea……………………..
*Am calitatea de (urmaș, tutore, curator, mandatar) al/pentru ………………………………...
CNP ………………………………..
 Data ..................            Semnătura ........................
*Se completează doar în cazul beneficiarilor pensiilor de urmaş.




Situatia cu numarul cererilor pentru recalculare, numarul Fiselor depuse cu conditiile de munca si numarul cererilor de restituire a unor diferente:
https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/situatie%20cereri%20CPS.pdf

Oportunitati de asigurare pentru pensie pentru nepensionari

$
0
0
Nivelul de viata al horezenilor in perioada interbelica .varietate de incaltaminte

nitiativa  cu propunere de adoptare cu amendamente, pe ordinea de zi  a Camerei deputatilor



Pl-x 382/2012
Pl-x 300/2015
Pl-x 560/2011
- Propunere legislativă privind crearea unor oportunităţi de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii (Pl-x 382/2012) - lege organică- Respinsă de Senat - 24.09.2012
Cameră decizională

- Propunerea legislativă privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii (Pl-x 560/2011) - lege organică Respinsă de Senat - 12.10.2011
Cameră decizională
- Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Pl-x 300/2015) - lege organică- Respinsă de Senat - 18.03.2015
Cameră decizională
Raport comun pentru cele 3 iniţiative legislative- Comisia pentru muncă (Adoptarea Pl-x 382/2012 şi Respingerea Pl-x 560/2011 şi Pl-x 300/2015) distribuit - 15.06.2016
Cameră decizională
Cititi mai jos amendamentele aprobate in Comisia de munca

13.06.2016   primire raport favorabil (9 amend. admise, 4 amend. respinse) de la:
PDF formatComisia pentru muncă şi protecţie socială
face parte din categoria legilor organice
Viewing all 3687 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>