Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3575 articles
Browse latest View live

Istoricul Corvin Lupu din Sibiu continua disputa cu sefii fostei Securitati si cu cliseele despre evenimentele din 1989.

$
0
0
Disputa a fost declansata de recenta carte publicata de istoricul sibian, intitulata „Tradarea Securitatii in decembrie 1989”, lansata in prezenta unor reprezentanti ai conducerii ACMRR din SRI, critici vehementi ai tezei tradarii, asa cum se poate citi AICI, pe www.ziaristionline.
Teza loviturii de stat si a tradarii tarii de conducerile celor doua entitati militare, Armata si Securitatea, deranjeaza teribil. Chiar si cei care au preluat puterea dupa 1989, chiar si revolutionarii isi vad diminuate meritele.
Mai nou, circula pe Internet o scrisoare destul de curajoasa pe care istoricul a adresat-o col. Gheorghe Ratiu, controversatul sef al Directiei I a Securitatii in timpul evenimentelor din 1989, care si el a publicat o carte in acest an despre aceleasi evenimente.
Corvin Lupu, la lansarea cartii in Bucuresti
Stimate Domnule Colonel Doctor Gheorghe Rațiu,

Vă trimit mai jos un scurt comentariu privitor la câteva aspecte prezentate în cartea pe care ați avut amabilitatea să mi-o trimiteți.
Eu vă înțeleg și vă respect sentimentele și dorințele pe care le aveți în calitate de personaj istoric, implicat la vârf în marile decizii și acțiuni pe care le-a luat Securitatea în vederea pregătirii și desfășurării evenimentelor din decembrie 1989. Ele consonează cu memorialistica și cu luările publice de poziție ale colegilor dumneavoastră implicați în prima linie a evenimentelor.
În același timp, înainte de a vă scrie câteva păreri/constatări (formate după un sfert de veac de cercetări continue, în multe unghere ale societății românești, în multe și diverse medii din Securitate, Miliție, Armată, fostul P.C.R., cercetând documente din Arhiva Senatului, a C.N.S.A.S.-ului, a P.C.R.-ului și din documente care mi-au fost puse la dispoziție de diverși binevoitori, unii încălcând consemnul pentru a contribui la adevăr), doresc să vă scriu și o părere concluzivă.
Cred cu tărie că ieșirile la rampă, „fluturatul de stindarde” (l-am citat pe dl. gl. Iulian Vlad) și toată linia strategică adoptată (cu deosebire după anul 2009) de ACMRR-SRI, sub conducerea d-lui col. Filip Teodorescu, dar și a d-lui gl. Iulian Vlad, care se implică mult, în calitatea domniei sale de președinte de onoare al asociației, nu este cea mai potrivită. Mă refer la faptul că, în dorința evidentă de a oferi prestigiu istoriei fostei Securități, se insistă pe afirmarea unui presupus rol pozitiv pe care instituția l-ar fi avut în decembrie 1989. Eu aș fi conceput o altă strategie, prin care aș fi insitat că:
  1. Perioada 1945-1948 (Brigada mobilă) a fost una exclusiv străină, fără să mă feresc de crimele săvârșite. (Nu poate fi pusă în seama românilor)
  2. Perioada 1948-1964 (torționarii d-lui Troncotă) a fost una în care comanda a fost integral judeo-bolșevică, românii apărând doar ca începători în pozițiile de la baza sistemului.(Nu poate fi pusă în seama românilor)
  3. Românizarea și dezvoltarea Securității românești (1964-1989) a corespuns perioadei de eliminare a crimelor, a torturii și de racordare a instituției la uriașul efort de dezvoltare a României. Pe acest din urmă aspect trebuie pus accentul.
  4. Ascunderea marilor adevăruri din decembrie 1989 (încălcarea gravă a legislației, racordarea Securității la acțiunea antiromânească a serviciilor secrete străine, a trădătorilor din Armată, a conspiratorilor pro-sovietici ocrotiți de Securitate și efectuarea loviturii de stat în interiorul CC al PCR, după asasinarea lui V. Milea) este desuetă, compromite grav pe cei care susțin minciuna („tezele din decembrie”) alături de criminalul Ion Ilici Iliescu, ESTE O MARE GREȘEALĂ!
  5. Există mulți ofițeri de securitate în toată țara care au fost foarte nemulțumiți de felul în care d-l gl. Vlad a „jucat” în decembrie 1989. Ei sunt (și unii se și consideră) victime ale trădării Securității. Din acest punct de vedere, cred că cel care trebuia condamnat este dl. gl. Iulian Vlad, principalul trădător și cel care a dat toate ordinele principale. Nu trebuie sacrificată toată instituția și cei 15.000 de lucrători ai săi, pentru un om (recrutat de sovietici în 1956, în timpul studiilor de la Moscova). Ceilalți comandanți, ar rămâne cu învinuirea că au executat ordine ilegale. Nu ale lui Ceaușescu (care au fost legale!), ci ale gl. Iulian Vlad, care a ordonat să nu se restabilească ordinea publică, să nu se aplice regulamentul, să se retragă forțele care apărau sediul puterii, să fie arestat comandantul său legal în funcție (președintele României) și ministrul său legal în funcție (Postelnicu).
  6. Promovarea unei memorialistici care ocolește adevărul și mobilizarea unor scriitori ca dl. inginer Alex Stoenescu, sau ca dl. jurist Rogojan (și alții), pentru a încerca să dirijeze cercetările de ISTORIE în alte direcții decât cele care conduc la adevărurile cele mai crude, nu poate salva situația. Istoria înaintează implacabil, în ciuda minciunilor, a asasinării unor martori importanți, a susținerii de către unele autorități a minciunii etc. În ciuda basculării cu hărnicie a unei uriașe cantități de pământ peste adevăr, el iese deasupra grămezii sub formă de floare. Am vrut să închei introducerea cu o metaforă, pentru că eu scriu „la rece”, fără patimă, fără interese, nu am nimic de apărat și nici de ascuns, nu am fost implicat în evenimente decât ca martor ocular (locuiam la 10 m de gardul din spatele Securității Sibiu, la etaj III, de unde se vedea ansamblul evenimentelor din acel loc). Din păcate, cercetând evenimentele, sunt nevoit să relatez și despre persoane pe care, prin natura poziției dobândită în societate, le-am cunoscut în mare parte, cu unii având și relații de prietenie, care m-au ajutat să înțeleg cele întâmplate și care nu sunt mulțumiți că am ajuns la niște concluzii pe care ei ar dori să continue să le ascundă, sau să le prezinte în mod mincinos. Unul dintre ei, este chiar dl. gl.-col. Iulian Vlad.


Comentariu privitor la cartea


Dr. Gh. Rațiu, După un sfert de veac. România și românii înainte și după Revoluția din decembrie 1989, București, Editura Paco, 2015


Mă refer cu deosebire la aspectele pe care le-ați scris dumneavoastră privitor la rânduri publicate de mine. M-am regăsit în paginile cărții, chiar dacă nu figuram cu numele. Dumneavoastră ați făcut observații privitor la articolul meu dedicat comemorării, în comuna Lerești-Argeș, a gl. Vasile Milea, unde am participat la invitația familiei Milea, alături de anturajul militar din prima linie din jurul răposatului fost ministru, inclusiv persoane care în 22 decembrie activau în sediul CC al PCR. Aghiotantul lui Milea, ofițerul de securitate la Dir. a V-a, Vătămănescu, complice la asasinarea lui Milea, actualmente ascuns sub un nume profesional la D.G.I.A., este general cu 4 stele. Le-a primit doar ca să tacă. Nu a participat la eveniment, probabil nici nu l-a invitat nimeni. Când ați scris, nu apăruse cartea mea Trădarea Securității
Față de părerile formulate referitor la acel articolaș al meu publicat în revista „Art-Emis”, ați găsit părerile mele mul mai elaborat în cartea Trădarea Securității…, despre care dl. prof. univ. dr. gl. bg. S.R.I. (r) Cristian Troncotă a spus, în comentarii făcute la televiziunile Antena3 și NașulTV, că nu se pot contrazice datorită argumentării lor, totuși, revin cu câteva aspecte.
  1. La p. 282, încercând să combateți aprecierile mele despre gl. Milea, dați un citat unde s-a strecurat o lipsă decisivă, în jurul căreia v-ați construit combaterea textului. În rândul al șaselea, după grupul de cuvinte nu a făcut urma cuvântul decâtși apoi urma ceea ce trebuia să facă… Dumneavoastră ați adăugat semne de întrebare și de exclamare repetate. Astfel, citatul este un fals care modifică total sensul afirmației mele. Este nevoie strictă de o erată și chiar vă rog, în acest sens. Combătând aprecierea ca fiind pozitiv faptul că Milea a respectat legislația și a refuzat să-l aresteze pe comandantul său, vă compromiteți. Vă rog să nu vă supărați pe această părere a mea. Oricum, este foarte grav că nu-l condamnați pe gl. Vlad pentru acțiunea lui de arestare a lui Ceaușescu (urmată de asasinarea la care a participat și Securitatea, prin Măgureanu și prin agentul ei, Gelu Voican, cel care vorbea demonstranților de pe o mașină a Securității).
Dumneavoastră arătați ce bine ar fi fost dacă Milea ar fi acceptat să-l aresteze pe Ceaușescu, dirijând argumentația prezentând o posibilă evoluție a evenimentelor tot pe linia trădării unor comandanți.
  1. Vă referiți la „paranoia lui Ceaușescu”, mult exagerată de toți cei care s-au raliat loviturii de stat. Nu dumneavoastră aveați datoria să consultați medical conducerea țării, sau să constatați că Ceaușescu este rupt de realitate. Dumneavoastră nu erați cei care să analizați oficial ce este bine și ce este rău în societatea românească. Nu erați deliberatorii societății, nu trebuia să faceți strategii, să analizați activitatea conducerii țării și a președintelui. Dumneavoastră nu erați politicieni și nu conduceați România. Dumneavoastră erați militari care trebuia să culegeți informații, să exercitați calitatea de ofițeri de securitate a țării și să aplicați întocmai și la timp legile, regulamentele militare și ordinele comandanților, cu excepția ordinelor ilegale. Securitatea nu se poate ascunde astăzi politizând excesiv/plângând de mila poporului care era „înfometat” și „înfrigurat”, pentru aceasta dând vina exclusiv pe Ceaușescu, când, de fapt, în actul de conducere a țării erau implicați administrativ și politic mii de conducători de la centru și din teritoriu, iar criza alimentară, energetică și de bunuri de larg consum a fost, cum am demonstrat în cartea mea, indusă, cu compliciutatea unor comandanți din Securitate. Dumneavoastră, dacă nu vă mai plăcea comandantul suprem și viața în Securitate, în ciuda privilegiilor, aveați instrumentul demisiei, înaintea celui al trădării și trecerii la inamicul extern și intern. Puteați face ca Traian Bara și ca alți șefi din Securitate care au ales să se pensioneze când au văzut că lucrurile se precipită. Și asta a fost o lașitate, dar nu a fost trădare. Noi, „muritorii de rând” care NU eram „anti-securitate”, ci „pro-securitate”, eram siguri că avem o Securitate care ne apără (pe noi și țara), iar la prima mare convulsie, Securitatea a trecut cu inamicii externi și cu trădătorii din Armată și din P.C.R… Astfel, a căzut nu numai regimul, ci întreaga țară, iar bunurile noastre și bogățiile naturale au fost și mai sunt încă jefuite de străini și de complici ai lor din România. Deci, d-le colonel, nu este real ce scrieți în ultimele șapte rânduri de la p. 283, că eu (Corvin Lupu) regret Partidul Comunist și pe Ceaușescu. Nu, nu asta regret! Regret România pierdută ca urmare a trădării Securității și a trădătorilor din Armată, după ce aceștia, împreună, l-au asasinat pe Vasile Milea, apoi pe Nuță, Mihalea, Trosca, Petre Moraru și pe alții care nu au vrut să trădeze și au rămas devotați legislației și jurământului dat. Deși sunt adversar al istoriei contrafactuale, care nu este știință (și pe care dumneavoastră o promovați mereu, arătând ce ar fi fost, dacă nu ar fi fost, ceea ce a fost), după părerea mea, era mult, mult mai util pentru România ca străinii să fi cucerit țara cu armatele. Poporul român ar fi înțeles că miza este acapararea României cu toate bogățiile și resursele ei și cu acumulările dintr-o istorie întreagă. Pentru asta însă, ar fi fost nevoie ca toți comandanții Securității să fie ca Milea și ca Nuță și, alături de noi, cei care vă susțineam, să muriți în luptă, așa cum ați jurat! Dar ați jurat strâmb!
  2. În articolul meu combătut de dumneavoastră și în cartea Trădarea Securității…, scrise neutru, eu nu introduc judecata politică, ci pe cea juridică, militară, națională și istorică. Am alte lucrări în care fac și analize politice. Și în cartea România în decembrie 1989. De la revolta populară la lovitura de stat, publicată în 2010, fac și unele analize/comentarii politice.
  3. Privitor la izbucnirea revoltei populare și la evenimentul de la casa parohială reformată, nu mai scriu nimic. Este abordat în carte și este clarificat. Eu nu vreau să afirm că sunt deținătorul adevărului absolut, că nu mai este nimic de adăugat, sau că unele dintre concluziile mele nu suferă nuanțări. Poate sunt și unele erori, dar pentru a le scoate la lumină este nevoie de probe concludente, nu de contraziceri verbale sau scrise, fără acoperire de fond. Eu văd că după apariția cărții Trădarea Securității… sunt combătut eu pentru afirmații în care sunt citate documente de partid, istorici de mare dimensiune, comandanți din Securitate, documente din arhivă sau din dosarele justiției. Când au apărut multe dintre informațiile pe care le prezint în carte, disparat și neprelucrat, nimeni din fosta Securitate nu s-a ofuscat și nu le-a dat importanță. Acum, eu sunt „atacat” pentru că scriu că Vlad a trădat (când el a recunoscut personal și repetat că a făcut-o), sunt acuzat că afirm ceea ce a afirmat Larry L. Watts, gl. Pleșiță, col. Rășină, mr. Radu Tinu, rogojină și alții. Apariția cărții mele, l-a „scos din bârlog” pentru prima oară pe dl. gl. Vlad, care s-a dus și a conferențiat la Tg. Jiu. Acolo s-a umplut de ridicol când a povestit cum a dat ordin la Timișoara să nu se reprime, cum a dat ordin trupelor M.i. să nu apere sediul puterii și să plece acasă, iar apoi a spus apăsat: „Nu am trădat!”
  4. Privitor la afirmațiile dumneavoastră despre răscoala „pregătită minuțios”, pe care o prezentați ca pe ceva imparabil, nu sunt deloc de acord. Cum adică: nu ați putut să-i prindeți și să-i anihilați total, dacă trebuia să-i și ucideți, pe provocatorii pregătiți în taberele din Ungaria? Păi ce Securitate ați fost? Numai cu gura și cu observația? În alte publicații ale dumneavoastră ați arătat că pe unii provocatori din taberele ungurești i-ați prins și i-ați anchetat, că i-ați cunoscut și ați lăsat în fișierul din biroul d-voastră de la Direcția I-a toate datele despre ei. De ce nu i-ați anihilat? Vă dau tot eu răspunsul: pentru că făceau parte din ecuația planului de declanșare a revoltei populare în spatele căruia dl. Vlad urma să-l aresteze pe Ceaușescu și Securitatea sprijinea acest lucru. Scrieți dumneavoastră: „Ce treabă avea Securitatea cu acești oameni…” Avea prin lege și a și avut (Cumpănașu era ofițer de securitate în subordinea direcției pe care o conduceați dumneavoastră!), dar în sensul invers obligațiilor față de țară, în cel al încurajării declanșării revoltelor… Adică când vroia, Securitatea putea face orice, inclusiv să-l aresteze pe Ceaușescu și, când se discută despre lucruri incomode, Securitatea „nu avea nici o treabă”. Este inacceptabil și „cade din prima”! Repet, eu cred că momentul Tokes, l-am dezbătut și clarificat în carte.
  5. La p. 283, r. 5-6, afirmați că eu vreau să condamn Securitatea „cu orice preț”. Nu, nu doresc acest lucru. Securitatea a fost condamnată de faptele comandanților ei, în primul rând de trădare și apoi, desigur, de alte fapte. Din această cauză principală, după părerea mea, desființarea Securității s-a justificat istoricește! Afirm aceasta chiar dacă trădătorii României care au desființat Securitatea au avut în vedere alte motivații. De altfel, spre supărarea d-lui col. Filip și a altor generali din fosta Securitate, dl. director SRI George Maior le-a spus că ACMRR este al SRI, nu al fostei Securități, iar SRI nu se revendică a fi continuator al fostei Securități, combătând cu cea mai autorizată voce teza „serviciului național de securitate”, unic, pe care o susține mereu dl. Filip Teodorescu. Dl. director a și cerut ca accentul să nu se mai pună în „Vitralii” pe „luminile” Securității, ci pe problematica SRI.
  6. Fără să dau amănunte, modul în care justificați punerea Radio-Televiziunii la cheremul conspiratorilor, prin încălcarea gravă a regulamentului de pază al celor două instituții și clădiri, este inacceptabil și condamnabil. A fost un act de trădare, care s-a răzbunat pe întreaga Securitate după doar trei ore (inclusiv pe miile de lucrători de bună credință care nu știau nimic despre trădare), când a fost declanșată prin Radio și prin TV campania mincinoasă împotriva Securității (pe care eu am iubit-o cu adevărat, ca pe o mare necesitate a patriei mele) s-a prăbușit iremediabil și „pe limba” comandanților Iulian Vlad, Grigorie Ghiță și Gheorghe Rațiu, alături de alții, dar tot „sub bagheta” gl. Vlad.


Stimate Domnule Colonel,
Eu sunt absolut sigur că dumneavoastră știți foarte bine că eu am integral dreptate, de aceea afirmația pe care o faceți referitor la mine, la p. 285: „Este revoltător cum acest gen de intelectuali care acuză Securitatea de trădare, după 25 de ani de la revoluție (sic!), lansează idei halucinante…”, iar mai jos „…le-am putea numi inepții…”, este doar o fumigenă în efortul misiunii imposibile pe care și dumneavoastră v-ați asumat-o, aceea de a apăra cu maximă determinare secretele și faptele odioase din decembrie 1989, care au îngenuncheat România și au pus-o la picioarele conspiratorilor minoritari etnici, aserviți străinilor.
Dumneavoastră, toți comandanții fostei Securități, trebuie să fiți conștienți că nu scrieți doar pentru generația aflată în viață și care încă mai cuprinde numeroși oameni care nu s-au deșteptat și se mai află sub imperiul menipulării colosale din decembrie 1989 și de după aceea. Rândurile dumneavoastră vor fi citite și de generația următoare, după ce frica de fosta Securitate va trece de tot și adevărul va triumfa deplin. Atunci veți fi supuși adevăratei judecăți istorice, iar faptul că, pe lângă implicarea în evenimente, ați continuat manipularea poporului (care a adus prejudicii foarte mari țării), vreme îndelungată, vă dezonorează în plus.


Stimate Domnule Colonel,
Dacă nu v-aș fi scris cu toată sinceritatea rândurile de mai sus, nu aș fi fost eu, Corvin Lupu. V-am scris cu maximă sinceritate, ca la un frate, chiar dacă, din analiza științifică a evenimentelor și dumneavoastră sunteți printre cei care au greșit și în 1989 și, prin scrieri manipulante, în 2015.
Cu respect,
Prof. univ. dr. Corvin Lupu





Coloana oficiala a lui Iohannis sperie România. Urgentati Autostrada Sibiu-Pitesti!

$
0
0

Iohannis trece ca nebunul prin staţiunea Călimăneşti. Oamenii, speriaţi, copiii plâng

Iohannis trece ca nebunul prin staţiunea Călimăneşti. Oamenii, speriaţi, copiii plângColoana oficială a preşedintelui Klaus Iohannis a fost huiduită şi claxonată pe bulevardul Iuliu Maniu.( astazi, 29 11 20150 Şeful statului se îndrepta dinspre Cotroceni spre Autostrada Bucureşti-Piteşti.

Poliţiştii au blocat timp de 10 minute traficul, pentru a face loc coloanei oficiale, iar în momentul în care aceasta a trecut pe bulevardul Iuliu Maniu, şoferii nemuţumiţi au claxonat şi huiduit.

Coloana de weekend a preşedintelui a ajuns de pomină în staţiunea Călimăneşti – Căciulata, pe unde Iohannis trece cu viteza vântului spre Sibiu şi de la Sibiu, speriind turiştii şi facându-i pe copii să plângă.

Dacă se va continua în acest stil agresiv, ceasul rău este aproape.
  **********************

   Solutia ca Iohannis sa scape de claxoanele soferilor din trafic: 
Construirea rapida a Autostrazii Sibiu-Pitesti, pe varianta verde, cu trecerea pe lânga Rm-Valcea si statiunea Calimanesti- Caciulata. Diferenta de lungime fata de varianta preconizata a strabate pustietatea muntilor este de numai 2 km.
Vezi aici variantele propuse de CNADMR

Vezi aici Petitia valcenilor.



Evolutia cotelor CAS platite de angajator din anul 1973 si de angajat din anul 2001

$
0
0
Pentru cei care se lauda ca au platit contributie pentru fondul de pensii din cele mai vechi timpuri si ne arunca in nas mizeria ca militarii nu au platit, redau mai jos documentul cu evolutia platii contributiei pentru asigurari sociale-CAS - platita de angajatori din anul 1973 si de angajati din anul 2001. In acelasi tabel apar si contributiile pentru pensia suplimentara  platite de salariati, incepând cu anul 1968.
 Cotele Contributiilor pentru pensii -CAS- si cine le-a platit AICI 
+Vezi si istoricul pensiilor in România in ultimele 8-9 decenii AICI

Lasati spalatii pe creier sa iasa in strada de 1 Decembrie 2015 !!

$
0
0



Apelul istoricului Mircea Dogaru, presedintele SCMD

„Hecatomba de la  „Colectiv”, provocata, ca si decesul ministrului Milea in 1989, a constituit pretextul. Pe un fond de solidaritate nationala fara precedent, cand toata tara plangea sacrificarea, inexplicabila, a zeci de tineri nevinovati, presedintele Romaniei anunta, cu cinism, ca era nevoie ca acestia sa moara pentru ca guvernul sa cada si a incitat la iesirea in strada.  O iesire fara un obiect concret, fara perspective, pe ideea ca cineva trebuie sa ia nota ca vrem doar sa fie bine si tot romanul sa prospere. Tot presedintele a dat si lozinca, la fel de siderala, „Jos coruptia care ucide!”.  A fost secondat de Traian Basescu si de oameni de afaceri deghizati in ziaristi, care au manipulat in directia obiectivului vizat: „Demisia!”. Pe fond, agenti externi si tradatori interni au pregatit mimarea razboiului civil. Pentru a doua oara (ca si-n 16 decembrie 2014) criza a fost dezamorsata de catre cei care i-au sugerat lui Victor Ponta sa-si dea demisia. Guvernul ales si democratia au cazut si ne-am trezit, in locul lor, cu un guvernator si cu viceguvernatori impusi de Banca Mondiala, FMI si George Soros. Dar nu le este destul! Vor distrugerea Romaniei si o fac, pas cu pas, prin readucerea in strada a tinerilor care nu au inteles nimic.
Ceausescu a fost asasinat in ziua de Craciun. Se vrea asasinarea Romaniei de Ziua ei, 1 Decembrie 2015. Semnalul l-a dat tot presedintele, care a refuzat sa marcheze Ziua Nationala in fata reprezentantilor marilor puteri, sub pretextul ca niste tineri au fost asasinati in cluburi din Bucuresti si Paris. A uitat ca aceasta zi nu este una „de chermeza”, ci de comemorare a celor peste 969.000 de tineri morti cu arma in mana, in anii 1916 - 1919, pentru ca noi sa avem o Tara numita Romania. A uitat si zecile de mii de patrioti romani dezertori din armatele de ocupatie austro-ungara si tarista sau voluntari din SUA si Canada care au murit, tot atunci, pentru acelasi ideal. Si, ceea ce este si mai jignitor, a uitat ca tocmai a serbat cu sampanie, la Cotroceni, instalarea ginerelui Sefului Serviciilor Secrete Franceze, pe post de Guvernator al Romaniei. A nu se intelege ca Franta are vre-un amestec. In spate se afla, nu numai transnationalele, ci si traditionala prostie germana care, dupa inmormantarea Uniunii Europene (2003) a transformat Europa Occidentala intr-o anexa a Rusiei Imperiale a Tarului Putin”
„Spalatii pe creier ai lui SOROS indeamna, de luni de zile, pe Facebook, sa se iasa in strada pe 1 Decembrie. Impotriva Parlamentului, impotriva Democratiei, impotriva Romaniei. De ce si in numele a ce? Daca sobolanii iti invadeaza casa, ii starpesti, nu dai foc acesteia la vreme de iarna! Drept urmare, in numele Societatii Civile Organizate, adresez, tuturor romanilor care mai gandesc, rugamintea de a-si lamuri copiii si nepotii ca fac jocul asasinilor Romaniei si ai propriului lor viitor.
Pe cale de consecinta, dragi romani, in noaptea de 1 spre 2 Decembrie 2015, STATI IN CASE! Lasati doar asasinii (straini si romani) si tradatorii (constienti sau nu) de neam si Tara, sa iasa in strada! Pentru ca rudimentele Armatei, Jandarmeriei si Politiei Romane sa-si poata face datoria. Cu sau fara voia pseudogeneralilor, pseudochestorilor si ministrilor impusi de cloaca politica internationala!”

Mai putini militari avansati de Ziua Nationala 2015

$
0
0
Poze separate, mapn-istii si celelalte arme

Alocuţiunea
Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de înaintare în grad a unor ofițeri cu ocazia Zilei Naționale a României
(1 Decembrie 2015)
„Domnilor miniștri,
Domnule director,
Doamnelor şi domnilor generali și chestori de poliţie,

Ca semn al aprecierii pentru rezultatele remarcabile şi profesionalismul de care daţi dovadă în îndeplinirea misiunilor încredinţate, cu ocazia zilei de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, am hotărât să dau curs propunerilor Ministrului Apărării Naţionale, ale Ministrului Afacerilor Interne şi ale Directorului Serviciului de Protecţie şi Pază de a înainta în următorul grad generali şi chestori de poliţie în activitate şi de a acorda gradul de general de brigadă şi chestor de poliţie unor colonei, comandori sau comisari şef de poliţie. 

Am luat în considerare faptul că ofiţerii propuşi sunt reprezentativi pentru aceste instituţii şi îşi îndeplinesc în mod exemplar îndatoririle ce le revin în structurile pe care le comandă. Acest demers nu este doar simbolic. El constituie un semn al susţinerii proiectului de modernizare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, pentru a elimina deficienţele care pot genera vulnerabilităţi în sistemul de apărare şi ordine publică. Astfel, ne consolidăm credibilitatea strategică şi devenim un real furnizor de securitate regională, într-un mediu de securitate complex şi volatil.

Sunteţi chemaţi să răspundeţi unor provocări complexe, care vin din zone diferite. În acelaşi timp, precum bine ştiţi, societatea are aşteptări mari de la dumneavoastră şi de la instituţiile pe care le reprezentaţi. Aveţi datoria să analizaţi cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare pentru a creşte eficienţa și performanţa instituţiilor dumneavoastră. Am încredere că veţi fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce vă sunt încredinţate. Vă asigur de sprijinul meu constant şi vă încurajez să acţionaţi pentru creşterea colaborării şi cooperării atât în interiorul instituţiilor din care faceţi parte, cât şi între acestea.

Avem astăzi o nouă Strategie de Apărare a Țării, adoptată de Parlament la propunerea mea în calitate de Președinte al României, conform prevederilor constituționale. Această Strategie pune un accent deosebit pe cooperarea și interoperabilitatea între instituții. Îmi doresc să muncim împreună, cu tenacitate, la punerea în aplicare a acestui document politic fundamental al României. Mă bazez pe dumneavoastră ca parteneri în a arăta că suntem serioși în domeniul apărării și securității naționale. 

Vă îndemn să priviți acest moment nu ca pe o încununare de carieră, ci ca pe un nou început. Aveți și avem de demonstrat împreună multe lucruri pentru România. 
Vă felicit şi vă urez succes în activitate!”
Departamentul Comunicare Publică
01 Decembrie 2015

Lista integrală a celor avansaţi de Ziua Națională:
Ciucă Nicolae Ionel - de la gradul de general cu trei stele la gradul de general cu patru stele;
Manci Ioan - de la gradul de general de brigadă la gradul de general maior cu două stele;
Şomordolea Mihai - de la gradul de general de brigadă cu o stea la gradul de general maior cu două stele;
Tărpescu Ionel - de la gradul de general de brigadă cu o stea la gradul de general maior cu două stele;
Dumistrăcel Cătălin Silviu de la gradul de contraamiral de flotrlă la gradul de contraamiral du couă stele;
Becheru Valentin - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Ivanov Lucian Marius - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Ioniţă Radu Florentina - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Luţan Ionel - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Mocanu Gheorghe - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Şuta Dan - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Vişan Gheorghe - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Căpăţînă Daniel - de la gradul de comandor la gradul de contraamiral de flotilă;
Gavril Angelică Costel - de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Costea Ioan (SPP) - de la gradul de general de brigadă cu o stea la gradul de general maior cu două stele;
Geamănă Mihai (SPP)- de la gradul de colonel la gradul de general de brigadă cu o stea;
Făgăraş Marin - de la gradul profesional de chestor de poliţie la gradul profesional de chestor principal de poliţie;
Agapie Bogdan - de la gradul profesional de comisar şef de poliţie la cel de chestor de poliţie;
Dragomir Dinu - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Ispir Ionel - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Moraru Corina - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Negreanu Victor - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Spiridon Virgil - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Ţuicu Carmen Camelia - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie;
Voicu Mihai Marius - de la gradul de comisar şef de poliţie la gradul profesional de chestor de poliţie.

Partidul România Unita, initiativa legislativa de scoaterea UDMR in afara legii

$
0
0
Deputatul Bogdan Diaconu, a demisionat in 2014 din PSD  in semn de protest fata de duplicitatea PSD in relatiile cu UDMR si a fondat Partidul România Unita - partid nationalist. Este casatorit cu gimnasta Maria Olaru. 


Propunerea legislativă privind declararea UDMR drept organizație ilegală, anti-constituțională și anti-statală

Art. 1. Se declară Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) drept organizație ilegală, anti-constituțională și anti-statală.
Art.2. Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) își încetează activitatea de drept prin prezenta lege și este scoasă definitiv în afara dreptului de a funcționa pe teritoriul statului român.
Art.3. Simbolurile Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) sunt interzise pe teritoriul statului român.
Art. 4. Patrimoniul Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) este transferat într-un fond special la dispoziția Guvernului României pentru a fi folosit în serviciul public al comunității maghiare din România prin organizarea de cursuri de învățare a limbii române pentru toate vârstele în vederea integrării comunității maghiare.
Art.5. Toate mandatele aleșilor Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) de la nivel local și central încetează de drept o dată cu promulgarea prezentei legi, iar locurile lor se vacantează.
Art.6. Persoanele care au fost alese până la promulgarea prezentei legi pe listele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) de la nivel local și central nu mai au dreptul să candideze pentru nicio funcție aleasă în România pentru o perioadă de 10 ani.
Inițiatori: Deputat PRU Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită
 Deputat PRU Răzvan Tănase,Vicepreședintele Partidului România Unită
 Citeste AICI si Expunerea de motove a initiativei pe care cei doi deputati PRU au inregistrat-o astazi la Camera Deputatilor.



Ioi...câte teroriste si câti teroristi iredentisti sunt la Târgu Secuiesc!!!

$
0
0



Miercuri, 2 decembrie 2015, câteva zeci, poate sute, de conlocuitori unguri „pasnici” din Târgu Secuiesc au tinut sa marsaluiasca prin oras in semn de solidaritate cu conationalul lor terorist, strigând „Eu sunt Beke Atila” chiar si dupa ce teroristul fusese arestat preventiv  de Instanta Suprema. Acesta este semnalul cel mai ingrijorator pe care autoritatile  il primesc de la o populatie ostila statului român.
Noroc ca SRI-ul de astazi este mai tare decât fosta Securitate  din 1984. Atunci Securitatea, despre care se spunea ca supraveghea tot, n-a putut sa previna atentatul cu bomba plasata,- unde oare, de catre un ungur, daca nu sub saua calului grupului statuar Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe? Atunci victima a fost, intâmplator, un biet copil maghiar, care se juca cu mingea prin Piata.
Acum tinta teroristilor unguri de la HVIM ar fi fost copii români care, in ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a României,  participau  la acţiunea “Români pentru Români” şi spectacolul “Suflet Românesc” .  Dar cu intenţia de a “împuşca doi iepuri dintr-o lovitură”: să rănească câţiva copilăsi dacă se poate şi, totodată, să atace lucrarea organizatorilor (care au strâns 1000 de steaguri tricolore pentru aceste eveniment, într-o campanie care se desfăşoară de mai multe luni de zile), şi – după cum reiese foarte clar din stenogramele puse la dispoziţie de DIICOT – de a da vina pe “terorişti” pentru bomba din pubela de lângă statuia lui Gabor Aron, aflată peste drum de Casa de Cultură unde se desfăşura acţiunea patriotică românească. - See more at: http://roncea.ro/#sthash.JSzPDVWD.dpuf”


Pot ungurasii solidari cu teroristii din Târgu Secuiesc sa priveasca in ochii copiilor nevinovati carora le era destinata, las, bomba iredentista artizanala? Daca atentatul reusea poate, in ticalosia lor, ar fi participat la un miting de comemorare a victimelor.


Ciolos promite ca pensiile se indexeaza cu 5% in 2016

$
0
0



Ciolos:

"Pensiile vor fi majorate cu 5%. Ceea ce a fost calculat în bugetul iniţial, am menţinut, nu pentru că aşa consideră PSD ci pentru că aşa e just. Eu vorbesc de decizii care au fost luate de Parlament. Nu ştiu de alte lucruri"

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/premierul-dacian-ciolos-la-romania-tv-printre-temele-discutate-se-numara-legea-bugetului-pe-2016_260578.html#ixzz3tI8NGYJI


NOTA,
Majorarea cu 10% a soldelor, incepând cu luna decembrie a.c, introdusa in Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului Ponta de hulitul Parlament, se va reflecta in pensiile militare recalculate potrivit  L223/2015.
Cuantumul indexat  cu 5% in luna ianuarie  va fi comparat cu cuantumul recalculat  prin Decizia de recalculare, emisa probabil pe la sfârsitul anului 2016, in vederea punerii in plata a cuantumului mai avantajos.
Dupa... vom avea alte pensii stopate la indexare si actualizare.

Nu sunt prevazute cheltuieli cu instituirea pensiilor militare de stat in bugetul pe anul 2016

$
0
0
    Anca Paliu Dragu- ministrul Finantelor

    Din Comunicatulpublicat pe site-ul Ministerului Finantelor aflam si masurile din Bugetul general consolidat pe anul 2016 care ii privesc pe militari:

    - majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar (3.026 milioane lei),
    - actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti (1 miliard lei), 
    -instituire pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic şi consular, funcţionari publici parlamentari (0,3 miliarde lei).
    -De asemenea, la estimarea cheltuielilor bugetare s-a avut în vedere majorarea pensiilor cu 5% faţă de anul curent.”
    Observatii:
    1. De majorarea soldelor cu 10% beneficiaza cadrele militare in activitate inca de la 01 01 2015. 
    Pensionarii militari vor beneficia de aceasta majorare numai daca recalcularea pensiilor se va face prin actualizarea veniturilor brute din baza de calcul la data de 01 01 2016. Daca nu, cresterea cu 10 % se va reflecta dupa prima actualizare prevazuta in articolul 109 alin.(2). Acum este clar ca si in situatia in care deciziile de recalculare vor fi emise la sfârsitul anului 2016, plata eventualelor cresteri va incepe in exercitiul bugetar al anului 2017.
    2. Militarii si politistii in activitate vor beneficia si de actualizarea normelor de hrana si echipament.
    3. Guvernul Ciolos a alocat suma de 0,3 miliarde lei pentru noile pensii de serviciu pentru grefieri, personal navigant(probabil aeronaval civil-n.m), personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari.
    Ca un facut, e adevarat, insa, in concordanta cu prevederile Legii 223/2015, nu sunt prevazute  cheltuieli cu noile instituite pensii militare de stat. Recalcularile, daca vor fi majorari de cuantum, vor fi platite dupa 01 01 2017 celor care vor mai fi in viata. 
    4. Majorarea pensiilor cu 5% fata de anul curent.
    Este vorba de celebra indexare cu 5% a valorii punctului de pensie.
    NU se stie daca tehnocratii din Guvernul lui Johannis vor intelege ca de la 01 01 2016 militarii au pensie militara de stat. N-ar trebui sa ne miram pentru ca  nu inteleg  acest lucru nici unii militari. Formulari de genul „se majoreaza cu 5% pensiile din sistemul public” sau „valoarea punctului de pensie in anul 2016 va fi 872 lei” ii va sari in mod sigur de la majorare/indexare pe pensionarii militari.
    In Legea Bugetului de Stat ar trebui sa exista o mentionare expresa ca si pensiile militare se indexeaza cu 5%. Altfel, in 2016 ne sare si aceasta masura.
    UPDATE
    Ce va spuneam?
    Iata ce se prevede in art. 8 din proiectul Legii bugetului de asigurari sociale.
    Art. 18. – În anul 2016 valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei

Senatoarea Anghel Cristina-Irina, discurs despre minciuna prin omisiune

$
0
0
Doamna senator a sustinut un excelent discurs in Senat cu ocazia incuviintarii arestarii preventive a unui senator. Prin ricoseu, l-a facut zob pe fostul primare de Sibiu, Klaus Iohannis.
Presa obedienta a continuat minciuna prin omisiune, lasînd in uitare discursul senatoarei.
Pentru ca doamna senator a promovat interesele militarilor in Parlament, spargând blocajul in care intrase adoptarea Legii pensiilor militare, public acel discurs pentru a fi ascultat si de cititorii acestui blog.

Test de orientare politica

$
0
0
Raspunde cu "DA" sau "NU" la întrebarea "Este acest desen un cerc?"

Interpretarea raspunsurilor peste câteva zile.

Circula pe INTERNET un draft al unei OUG de modificare a Legii 223/2015

$
0
0
Draftul poate fi citit AICI 
A fost preluat de pe acest site- Roarmy230





Primele observatii

Ar avea o noima modificarile propuse in acest proiect de act normativ, in sensul ca stim ce urmareste initiatorul sau cel care a comandat modificarea legii:
- micsorarea drastica a bazei de calcul si a procentului de pensie.
- plafonarea cuantumului reclaculat, prin aplicarea procentului de pensie si a procentelor pentru pensia suplimentara, la  85% din baza de calcul, astfel, incât, si aplicarea sporului de  20% pentru OMM clasa I sa duca pensia abia la 102% din baza de calcul, in loc de 130,08%, cum rezulta din simularea pe Legea 223.
-labartarea la 2 ani de la intrarea in vigoare a legii a termenului de recalculare pentru toate categoriile de pensii in plata.
Coerenta modificarii s-a poticnit la art. 29. Acesta nu e deloc corelat cu art.16, 17 si 18 referitoare la pensiile de serviciu.
Nu poti sa scoti omul la pensie pentru limita de vârsta la o vechime efectiva de 25 de ani si sa-l si penalizezi cu 5% pentru ca impricinatul nu are si 30 de ani vechime cumulata.
Aberatia este atât de evidenta incât cineva i-a pus cruce art. 29. Intentia ramâne.
Adevaratul text modificat al articolului 29, precum si al articolelor 109, 110 si 122 il gasiti la paginile 11 si 12 ale documentului, daca aveti rabdarea sa rulati cu cursorul câteva pagini goale.
-Singurul lucru pozitiv il  vad la articolele 109 si 110 in care, in sfârsit, se reglementeaza ceea ce trebuia prevazut de la inceput ca, actualizarea bazei de calcul, din cele 6 luni alese, se face la data intrarii in vigoare a legii, nu la data deschiderii dreptului de pensie. Numai ca, pîna se recalculeaza in 2 ani, soldele activilor pot sa mai creasca.
-Se doreste marirea la 5 ani, incepând cu 01 01 2016, a termenului  in care cei ce se pensioneaza in acest interval de timp au drept de optiune intre Legea 223/2015 si Legea 263/2010

Da, iata ORDONANTA de URGENTA a GUVERNULUI CIOLOS, de modificare a L 223/2015, pe ordinea de zi a Guvernului

$
0
0
Ordonanta a fost deja aprobata in sedinta de guvern din 09 12 2015 si urmeaza a fi depusa la Secretariatul Senatului. Intra in vigoare de la 01 01 2016.

In afara miscarilor de protest, care pot fi declansate de organizatiile asociative ale militarilor, impotriva masurilor abuzive luate de guvernul tehnocratitelor, prin aceasta  tehno-ORDONANTA, avem si instrumente juridice :


Prin aceasta ordonanta o buna parte dintre pensionarii militari, cei care prin sporul pentru conditiile de munca si prin stagii realizate ulterior pensionarii depasesc vechimea cumulata de 45 ani,  sunt deposedati de un drept pentru care au platit contributie de asigurare, respectiv sunt deposedati de pensia suplimentara.


De asemenea, prin aceasta tehno-ordonanta sunt reduse cu pâna la 15% drepturile ce ni se cuvin din aplicarea sporului pentru OMM.

Putem  ataca in Justitie ciuntirea acestor drepturi pe calea Contenciosului administrativ si, in subsidiar, in aceeasi actiune se poate  ridica si exceptia de neconstitutionalitate a art. 30 al Legii 223/2015, asa cum este modificat prin aceasta tehno-ordonanta, Baza legala este art. 9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ

Cum poate sindicalistul Coarna sa afirme ca aceste ciuntiri sunt compensate? Cum este compensata reducerea procentului de pensie de la 85% la 65%? Cum este compensata plafonarea cuantumului pensiei la 85% din baza de calcul in loc de 100%, cum a fost in textul adoptat de Parlament? Cum este compensata pierderea, comparativ cu textul initial al legii, a unei bune parti din sporul pentru Ordinul Meritul Militar prin limitarea cuantumului pensie la 85% din baza de calcul?  


Din titlul ordonantei nici n-ai zice ca tehnocratii modifica o ditai lege organica privind pensiile militare



ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare
................................
       având în vedere că Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat intră în vigoare la 1 ianuarie 2016 și luând în considerare faptul că în textul acesteia există prevederi arbitare în interpretare care pot determina diferenţieri de tratament aplicabil pensionarilor în etapa de stabilire, recalculare şi/sau actualizare a pensiilor militare de stat, 
       ținând cont că, în condițiile nedoptării măsurilor de modificare și completare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, este imposibilă emiterea normelor juridice de rang inferior și există riscul apariţiei unui nou val de litigii de anvergura celui din anii 2010 – 2012,
         având în vedere obligaţia adoptării şi publicării până la 31 decembrie 2015 a actelor cu putere de lege cu privire la transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2015/2060 a Consiliului din 10 noiembrie 2015 de abrogare a Directivei 2003/48/CEE privind impozitarea veniturilor din economii 
................
Art. 36 - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:


 1. Articolul 22 se abrogă.
 2. La articolul 25, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins
: ,,(1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condiţiile art. 16-18 şi art. 32 şi perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.”
 3. La articolul 26, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
 „(1) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.”
 4. Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c), în care nu se includ:
 a) diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer;
 b) compensaţiile lunare pentru chirie;
 c) valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană;
 d) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecţie a muncii, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament;
 e) primele şi premiile, cu excepţia primelor de clasificare, de specializare şi de ambarcare pe timpul cât navele se află în baza permanentă;
 f) indemnizaţiile de instalare şi de mutare, precum şi sumele primite potrivit legii, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul serviciului;
 g) contravaloarea transportului ocazionat de efectuarea concediului de odihnă, precum şi a transportului la şi de la locul de muncă;
 h) plăţile compensatorii şi ajutoarele la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie;
 i) compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat;
 j) restituiri şi plăţi de drepturi aferente altei perioade de activitate decât cea folosită la stabilirea bazei de calcul;
 k) majorările/stimulările financiare acordate personalului pentru gestionarea fondurilor comunitare, precum şi a împrumuturilor externe contractate sau garantate de stat;
 l) drepturile salariale acordate personalului didactic salarizat prin plata cu ora și drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar;
 m) sumele încasate în calitate de reprezentanţi în adunările generale ale acţionarilor, în consiliile de administraţie, în comitetele de direcţie, în comisiile de cenzori sau în orice alte comisii, comitete ori organisme, acordate potrivit legislaţiei în vigoare la acea dată, indiferent de forma de organizare sau de denumirea angajatorului ori a entităţii asimilate acestuia;
 n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român;
 o) sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale acordate şi personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute în Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Învăţământ” şi în Anexa nr. III – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate” la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare; p) alte venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.
 (2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
 (3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
 (4) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru perioadele în care personalul s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate este cea prevăzută la alin. (1) sau (2) corespunzătoare funcţiei militare/de poliţie/de penitenciare pe care este încadrat în ţară sau, la alegere, media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
 (5) Pentru personalul care a fost detaşat în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, la determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), se utilizează salariile lunare corespunzătoare funcţiei exercitate, la care se adaugă drepturile de soldă/salariu plătite de instituţiile din care aceştia au fost detaşaţi.
 (6) La determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), pentru perioadele în care personalul a exercitat o funcţie de demnitate publică se utilizează media drepturilor salariale lunare corespunzătoare funcţiei exercitate. În cazul personalului suspendat ca urmare a exercitării unei funcţii de demnitate publică, se poate utiliza, la alegere, media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori datei suspendării.
 (7) Pentru soţul/soţia, militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru a-şi urma soţia/soţul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, în ultimii 5 ani anteriori îndeplinirii vârstei standard de pensionare, se utilizează ca bază de calcul media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate anterior intrării în concediu fără plată, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
 (8) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de urmaș, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea unei pensii este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază de către susținător în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de 29 militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor pensiei de urmaș.
 (9) În situaţia în care titularul/susţinătorul nu a realizat venituri cel puţin 6 luni consecutive, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei o reprezintă media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază de către titular/susţinător în lunile de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată la data deschiderii drepturilor de pensie.
 (10) Alegerea perioadei care se ia în considerare la stabilirea bazei de calcul a pensiei militare de stat se poate face o singură dată. (11) La determinarea soldelor/salariilor lunare brute nu se au în vedere dispoziţiile Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare.”
 5. Articolul 29 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 29. - (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
 a) militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
 b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în condițiile legii cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).”
 6. Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins:
 ,,Art. 30 - Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.”
 7. La articolul 31, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
 „(1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar 30 brut, iar în situaţia în care aceasta este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon.”
 8. La articolul 31, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
(3) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.”
 9. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
 „(1) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la art. 32 lit. a), şi elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia celor din învăţământul liceal, care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza activităţii desfăşurate în aceste instituţii.
 (2) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), baza de calcul pentru stabilirea pensiei o reprezintă solda de funcție minimă corespunzătoare primului grad militar/profesional din cadrul corpului pentru care se pregătește.”
 10. Articolul 39 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 39. - (1) Cuantumul pensiei de invaliditate se stabilește conform prevederilor art. 29 şi art. 30. (2) Vechimea utilizată pentru calculul pensiei de invaliditate se stabilește potrivit prevederilor art. 23  (3) La suma procentelor cuvenite pentru vechimea cumulată se adaugă, pentru fiecare an potențial, până la realizarea vechimii de 25 de ani prevăzută la art. 16 alin. (1) lit. b), următoarele procente: a) 1% pentru invaliditate de gradul I; b) 0,8% pentru invaliditate de gradul II; c) 0,6% pentru invaliditate de gradul III.”
 11. Articolul 40 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 40. - Pentru invaliditatea survenită ca urmare a unor acțiuni specifice, din cauza unor accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operații în afara teritoriului statului român, militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special beneficiază de o pensie egală cu baza de calcul prevăzută la art. 28, dacă aceasta este mai avantajoasă decât o altă categorie de pensie la care au dreptul.”
 12. La articolul 55, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: 
 „(1) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, beneficiază de o pensie de urmaș egală cu baza de calcul prevăzută la art. 28.”
 13. La articolul 60, alineatul (2) se abrogă.
 14. La articolul 64, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 64. - (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă.”
 15. Articolul 70 se abrogă. 
16. La articolul 76, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: 
 „(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea din urmă nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
 17. La articolul 88, litera i) se abrogă. 
18. La articolul 92, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
 „a) nerespectarea metodologiei şi a criteriilor de încadrare în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă;”
19. Articolul 94 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 94 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 92 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 93 se fac de către organele de control ale instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională.”
20. Articolul 108 se modifică și va avea următorul cuprins:
 ,,Art. 108 – Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: a) 3% pentru o vechime a contribuției între 5-15 ani; b) 6% pentru o vechime a contribuției între 15-25 ani; c) 9% pentru o vechime a contribuției peste 25 de ani.”
21. Articolul 109 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 109 -
(1) Pensiile militarilor, polițiștilor şi funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea 32 unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum şi pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele ale căror drepturi de pensie se recalculează potrivit dispoziţiilor alin. (1) depun cerere pentru alegerea perioadei în vederea determinării bazei de calcul prevăzute la art. 28. În situaţia în care nu depun cerere în acest sens, recalcularea se face, din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate desfăşurată în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special.
 (3) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
 (4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi. (5) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condițiile prezentei legi, și în situația depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se cuvin începând cu luna următoare depunerii documentelor și se acordă în termen de cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă.
(6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii. (7) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) și termenul de emitere a deciziei se stabilesc prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).”
22. La articolul 110, alineatele (1), (2), (4) și (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit 33 prevederilor prezentei legi, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele ale căror drepturi de pensie se recalculează potrivit dispoziţiilor alin. (1) depun cerere pentru alegerea perioadei în vederea determinării bazei de calcul prevăzute la art. 28. În situaţia în care nu depun cerere în acest sens, recalcularea se face, din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate desfăşurată în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special. ....................................................................................................................
(4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi. ....................................................................................................................
 (8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) și termenul de emitere a deciziei se stabilesc prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).”
23. Articolul 111 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 111. - În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau art. 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”
 24. Articolul 122 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 122. - În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta, o singură dată, pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau pentru cel prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.”
25. După articolul 122 se introduce un nou articol, art. 122-1 , cu următorul cuprins:
 „Art. 122-1 . - În aplicarea prezentei legi pot fi emise norme aprobate prin ordin comun al ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii.” 

Nici Departamentul Juridic al SCMD nu intelege toate monstruozitatile juridice ale tehno-ordonantei de taiere a pensiilor militare

$
0
0

Reamintesc domnilor din Departamentul Juridic al SCMD ca Legea 223/2015, adoptata de Parlament si promulgata de Presedinte, nu se atingea de nicio centima din drepturile de pensie ce se cuveneau tuturor militarilor, indiferent de vechime, care decurgeau din asigurarea pentru pensie suplimentara, au platit contributii de asigurare, si din  sporul acordat prin Legea 80/1995 pentru cei decorati cu Ordinul Militar, clasele I, II si III.
Prin noua formulare a art. 30 ,,Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.” au fost ciuntite sau chiar desfiintate drepturile despre care am vorbit mai sus, pentru pensionarii care au realizat vechime cumulata de peste 45 de ani, lucrând ca militari in conditii speciale de munca sau alte conditii, ori  prin stagii de munca ulterioare pensionarii. Acesti militari ajung la limita de 85% din baza de calcul, pierzând total asigurarea pentru pensia suplimentara. Proportional le sunt diminuate si drepturile ce li se cuveneau prin aplicarea sporului pentru OMM. 
Cu multa usurinta s-a strecurat in nota de informare  asertiunea: 
„Pentru cei cu o vechime cumulata de peste 25 ani scaderea procentului din 80 la 65%, rescpectiv limitarea la 85% nu au un impact major, deoarece oricum se ajunge la un procent aproape de 100%, in functie de speta (cu aplicarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 - “Pensionării militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei” si a dispozitiilor din art.108 – sporul de 3, 6 sau 9% pentru contributia la bugetul de stat sau la asigurari sociale).”
Tehnocratii nu inteleg principiul egalitatii de la art. 2 lit. b), ramas intact in lege, dar vad ca nu-l inteleg nici domnii de la SCMD.

b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;

De când pensia suplimentara, repet, drept decurgând dintr-o asigurare, se  acorda numai celor care au o vechime mai mica si se taie celor care au stagii de cotizare mai indelungate?
O fi acest mod de gândire un principiu liberal? Sa-i testam pe liberali cât mai repede!
Art. 108 privind pensia suplimentara trebuie scos de sub incidenta art.30

In alta ordine de idei, de ce dezbatere in Parlament a Ordonantei dupa Anul Nou, daca in Constitutie se spune ca Senatul, prima Camera sesizata, se convoaca in termen de 5 zile de la depunerea Ordonantei, chiar daca este in vacanta?

Subiect: OUG care modifica Legea nr.223/2015 privind pensile militare de stat
 Continut:
           Dupa cum stiti, in ultimele doua-trei saptamani au tot circulat zvonuri privind intentia guvernului colectiv emanat din strada, de a schimba unele prevederi ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, in pofida angajamentului public asumat de noul premier ca se vor respecta legile si alte acte normative promovate de vechiul guvern. Dupa o serie dura de contacte (impropriu numite negocieri, pentru ca s-au intamplat la insistenta si incapatanarea unor lideri sindicali si nu la invitatia guvernantilor, inclusiv sub amennintarea ca daca se vor desfasura proteste de amploare se va renunta la modificarea legii, dar se va proroga intrarea ei in vigoare !!!) aceasta intentie s-a materializat in sedinta din 09.12.2015, cand Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare.
            Trecand peste aspectul includerii OUG pregatita pentru  reducerea pensiilor militare inca nerecalculate intr-o alta OUG cu un alt scop (la art. 36si peste – mai grav ! – prevederile contitutionale (art. 115) sau ale Legii nr. 24/2000, privind normele de tehnica legislativa care interzic modificarea unei legi organice printr-o OUG, facem in continuare cateva referiri asupra celor mai importante modificari ale legii in speta:
- S-a urmarit in principal micsorarea cuantumului pensiei, pentru a diminua impactul bugetar, estimat la 40%, prin intrarea in vigoare a noii legi de la 01.01.2016, prin doua aspecte : micsorarea procentului din baza de calcul a pensiei de la 80% la 65%, respectiv prin inlocuirea sintagmei « media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni ….. »  cu «media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive».  Ambele aspecte au influenta asupra cuantumului pensiei (asta si in functie de situatia concreta a fiecarei spete), dar consideram ca o consecinta mai importanta o are inlocuirea veniturilor cu solda/salariul titularului dreptului de pensie. Tot la art. 28 s-a introdus o enumerare in 16 puncte a unor drepturi care nu se includ in calculul pensiei. Daca unele dintre acestea sunt de inteles (diurne, compensatii, indemnizatii, restituiri, ajutoare), nu intelegem de ce unele drepturi legitime ( cu titlu de exemplu drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar sau drepturile specifice (nu diurnele din timpul misiunii) acordate personalului care a participat la operaţii în afara teritoriului statului roman) au fost excluse din baza de calcul, acestea facand parte intrinseca din profesie.
- Articolul 29 s-a modificat și va avea următorul cuprins: (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: a) militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28; b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, in timp ce art. 30 va avea de acum urmatorul continut: ,,Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.”  Pentru cei cu o vechime cumulata de peste 25 ani scaderea procentului din 80 la 65%, rescpectiv limitarea la 85% nu au un impact major, deoarece oricum se ajunge la un procent aproape de 100%, in functie de speta (cu aplicarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 - “Pensionării militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei” si a dispozitiilor din art.108 – sporul de 3, 6 sau 9% pentru contributia la bugetul de stat sau la asigurari sociale).
- Un articol de mare interes, nr.111 (respectarea dreptului castigat), a ramas practic neschimbat:”În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau art. 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”
- Sa remarcam si modificarea termenului de la art.122 din 3 in 5 ani, termen in care se poate opta pentru aplicarea uneia sau alteia dintre cele doua legi incidente in domeniul  pensiilor: «În termen de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta, o singură dată, pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau pentru cel prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.”

          Pentru cei care doresc sa vada continutul in intregime al art. 36 din OUG, atasam la nota de informare documentul in speta.
          De remarcat ca modificarile introduse prin OUG nu vizeaza sub niciun aspect dispozitiile privind reanalizarea conditiilor de munca, actualizarea pensiilor, indexarea si – foarte important – restituirea sumelor retinute abuziv prin procesul de revizuire.
          OUG isi va produce efectele de la data intrarii in vigoare, dar va fi supusa dezbaterii si respingerii, adoptarii sau adoptarii cu modificari/completari de  catre Camera Deputatilor. Pe cale de consecinta, dupa Anul Nou, toate eforturile SCMD, in coordonare cu sindicatele din MAI, se vor indrepta catre deputatii de care suntem reprezentati in sensul respingerii OUG si mentineii in vigoare a Legii nr. 223/2015 asa cum aceasta a fost votata in Parlament, aproape in unanimitate, in iulie 2015.

               2. Art. 115 din ConstitutiaRomaniei

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col. (r) Monica I. CALOIAN

In sfârsit, suntem siguri ca se indexeaza si pensiile militare

$
0
0
Noroc ca MApN si-a adus aminte si a inserat, ieri, in MEGA-TENNO-ORDONANTA de Urgenta si indexarea pensiilor militare. In forma care Ordonanta a intrat in  discutie , spre aprobarea Guvernului, nu era decât mentiunea cu indexarea punctului de pensie pentru pensiile din sistemul public.
Nici domnul Toba de la MAI nu si-a adus aminte? De cei de la servicii nu mai intreb. Ei nu participa la sedintele de Guvern.
Oricum, cu 1%  adaugat la 65%, nu 2% ca in Legea 164/2001, pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 25 ani si cu plafonarea cuantumului la 85% din baza de calcul, pentru foarte multi pensionari, inclusiv pentru beneficiarii Legii 241/2013, disponibilizatii, aceasta va fi ultima indexare. Dupa primirea deciziilor de recalculare vor avea pensiile stopate o buna perioada.... din motiv de aplicare a principiului cuantumului mai avantajos.  

Comunicat de presă





Ministerul Apărării Naţionale 
Direcţia Informare şi Relaţii Publice 
E-mail: presamapn@mapn.ro 
Contact: 021-319.60.22



COMUNICAT NR. 259 
Data: 10.12.2015 

Indexarea pensiilor militare în anul 2016


La propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul României a aprobat miercuri, 9 decembrie, prin Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ca în anul 2016 pensiile militare de stat să se majoreze cu 5 procente.

Astfel, se asigură pensionarilor militari un tratament echitabil şi nediscriminatoriu în relaţia cu cei din sistemul unitar de pensii publice, prin indexarea pensiilor cu acelaşi procent.


Biroul de Presă

Un comunicat al MApN intru tamâierea pensionarilor militari

$
0
0

De ce tac MAI si Serviciile. Vad ca MApN isi asuma responsabilitatea atât a demersului pentru indexarea pensiilor militare cât si pentru taierea substantiala a drepturilor de pensie stabilite prin Legea 223/2015 si, asa cum vom demonstra, si a drepturilor stabilite de Legea 164/2001, drepturi de care cateva zeci de mii de pensionari, preponderent disponibilizati, beneficiaza in momentul de fata, prin dispozitiile Legii 241/2013.
Este o prostie sa scazi procentul de pensie la 65%, aproape de cel reglementat de Legea 164/2001, si sa mentii 1% pentru fiecare an peste vechimea de 25 ani, in loc de 2% ca in aceeasi lege. Mai mult, mai dispui, arbitrar, si plafonarea cuantumului la 85% din baza de calcul, plafon in care introduci si sporul pentru pensia suplimentara. Si toate acestea in conditiile care pentru alte categorii de pensionari, cu pensii speciale, procentul de pornire este de 80%. S-a lucrat cu dusmanie impotriva militarilor. Cu acel numai 1% adaugat la 65%, disponibilizatii vor avea o pensie mai mica decât cea care li s-a stabilit prin Legea 164/2001.
Din motive de orgolii intre ministere se bate apa in piua cu drepturi nesalariale sau conjuncturale, care ar fi putut fi incluse in baza de calcul conform reglementarii initiale. Baza de calcul, asa cum este normal, nu va fi niciodata egala pentru toti militarii si politistii, mai ales ca lucreaza in domenii diferite.
Mai multa deruta decât cea introdusa de Ordonanta in art. 28 nici ca se putea. Ce sa insemne oare „ media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază”?
In Comunicat se vorbeste la trecut de existenta in lege a principiului egalitatii, desi principiul a ramas si in forma netehnoordonantata. S-au produs alte inegalitati care vor putea fi atacate in instante, concomitent cu ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate.
Cum or putea sa sustina cu atâta seninatate ca modificarile aduse nu vor afecta drepturile in plata ale pensionarilor? Afecteaza sperantele pe care militarii si le pusesera in seriozitatea celor care au adoptat Legea 223/2015, drept respect pentru cei care poarta haina militara. 
Nu trebuie sa fii cine stie ce expert contabil ca sa nu-ti dai seama ca pensiile recalculate prin tehnordonanta vor fi cu  pâna la 18% mai mici decât pensiile stabilite pe Legea 164. Nu avem un termen de comparatie cu pensiile stabilite pe Legea 119/2010  si Legea 263/2010. Dar, cum peste 80% din pensiile contributive au fost mai mari decât fostele pensii militare, rezultatul este previzibil. Când vor primi deciziile de recalculare, cei care vor mai trai peste 2 ani, socul va fi comparabil cu cel din ianuarie 2011.




Ministerul Apărării Naţionale 
Direcţia Informare şi Relaţii Publice 
E-mail: presamapn@mapn.ro 
Contact: 021-319.60.22



COMUNICAT NR. 260 
Data: 10.12.2015 

Comunicat de presă


Prevederile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul României miercuri, 9 decembrie, cu referire la modificarea şi completarea Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, sunt rezultatul mai multor etape de negocieri la care au participat echipe de specialişti din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu reprezentanţi ai structurilor sindicale şi asociative din sistem, precum şi ai pensionarilor militari.

Misiunea asumată de echipa interministerială de specialişti a fost aceea de a remedia blocajele şi dificultăţile de natură legală şi procedurală manifestate în punerea în aplicare a noii legi a pensiilor militare de stat. 

Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, de aceea era absolut necesar să se găsească o formulă care să fie adoptată până la sfârşitul anului şi care să creeze condiţiile aplicării acesteia, într-o formă sustenabilă şi previzibilă, într-o manieră care să asigure echilibrul, coerenţa, realismul, dar şi justa recompensare a rigorilor, constrângerilor şi riscurilor specifice carierei militare. 

A fost nevoie de clarificarea unor prevederi ale legii, care nu asigurau tratamentul unitar, just şi echitabil între toţi militarii, atât între cei care urmează să se pensioneze, cât, mai ales, între aceştia şi cei deja pensionaţi. 

Prin modificările survenite în cursul procesului legislativ al adoptării Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, se creaseră contradicţii de reglementare. Astfel, legea prevedea, la art. 2 lit. b) principiul egalităţii în stabilirea drepturilor, potrivit căruia se asigură un tratament nediscriminatoriu persoanelor aflate în aceeaşi situaţie juridică, însă lăsa posibilitatea luării în considerare, la stabilirea bazei de calcul, a unor venituri conjuncturale, de natură nesalarială, neaccesibile tuturor cadrelor militare, conducând astfel la stabilirea unor pensii foarte diferite în cuantum pentru militari care au avut cariere cvasiidentice. 

În ceea ce priveşte modificările aduse nivelului de pornire a calculului pensiei, principiul avut în vedere este acela al evaluării juste a importanţei carierei militare, cadrele fiind astfel motivate şi cointeresate să dezvolte evoluţia profesională pe durate cât mai mari, în consonanţă şi cu interesele instituţiilor angajatoare. Concret, pornind de la pragul de 65% stabilit pentru o vechime cumulată de 25 de ani, militarii primesc procente pentru fiecare an lucrat peste această limită, până la maximum 85%. Mai mult, la cuantumul pensiei stabilite astfel se adaugă, potrivit Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, un spor de până la 20% pentru militarii care au îndeplinit serviciul militar cel puţin 25 de ani.

Totodată, precizăm că, prin modificarea legii, neintrată încă în vigoare, nu au fost afectate dispoziţii care protejează drepturile deja câştigate de beneficiari, respectiv menţinerea în plată a cuantumului mai avantajos, precum şi posibilitatea de a opta pentru modul de calcul mai favorabil pentru o perioadă de cinci ani de la aplicarea legii. Au fost, de asemenea, menţinute prevederile referitoare la restituirea sumelor de care au fost privaţi unii pensionari în momentul trecerii la sistemul public de pensii.

Aceste abordări vin să garanteze faptul că niciunui pensionar militar nu îi vor fi, în niciun caz, diminuate veniturile aflate în plată.

PROLEX ii linisteste pe politisti in privinta tehnoordonantei de taiere a pensiilor militare

$
0
0
Un lider sindical minimalizeaza efectele plafonarii cuantumului pensiilor militare la 85% din baza de calcul.
Recomanda invocarea exceptiei de neconstitutionalitate numai pentru ca o lege organica a fost modificata prin ordonanta de urgenta. Primii care pot invoca aceasta exceptie in instanta sunt cei care isi deschid drepturile de pensie in anul 2016.

OUG nr. 57/2015 privind indexarea actualelor pensii pentru militari si de taiere a viitoarelor pensii militare

$
0
0
Ministrul M.M.
Ordonanta a fost publicata in MO nr. 923 de vineri 11 decembrie 2015 si intra in vigoare de la 01 01 2016.
La articolul 14 alin. (2) este reglementata indexarea pensiilor militare cu 5%, incepând cu luna ianuarie 2016.
Cuantumul indexat in luna ianuarie 2016, cumulat cu indexarea probabila din ianuarie 2017, va constitui termen de comparatie cu cuantumul rezultat din recalcularea de peste 2 ani, pentru punerea in plata a cuantumului mai avantajos. Asa ca, dupa primirea deciziilor de recalculare,  la sfârsitul anului 2017, pensionarii cu un cuantum in plata mai mare decât cel recalculat vor fi stopati de la urmatoarele indexari si actualizari prevazute in articolele 59 si 60.  
La art. 40  din Ordonanta de Urgenta este macelarita Legea 223/2015  care urma sa intre in vigoare de la 01 01 2016. 
De interes sunt modificarile la art. 29 din lege, prin care procentul de calcul al pensiei a fost redus la 65% fata de 80% in legea initiala, si art. 30, prin care procentul de calcul al pensiei a fost plafonat la 85% din baza de calcul, plafon in care a fost inclus si sporul pentru pensia suplimentara. Legea initiala avea plafonul de 100% din baza de calcul, plafon care nu includea sporul pentru pensia suplimentara, drept patrimonial obtinut de militari prin plata unei contributii de asigurare suplimentara pentru pensie. 
Prin plafonarea de la art.30 sunt desfiintate drepturile patrimoniale ce se cuvin militarilor pentru vechimea cumulata de peste 45 ani si drepturile pentru pensie suplimentara. 
Comparativ cu Legea 223/2015, Ordonanta reduce cuantumul pensiilor militare cu 15%  pentru militarii cu vechime cumulata de 25 ani, crescator, pâna la 28,8%, pentru militarii cu o vechime cumulata de peste 45 ani.
Totodata, aceeasi ordonanta prelungeste la 2 ani, de la data intrarii in vigoare a legii, termenul in care se vor recalcula potrivit noii legi toate pensiile militare in plata la 01 01 2016.

Provizoriu, puteti citi Monitorul Oficial nr. 923/11 12 2015 AICI

http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43MzI5NzIwODk2NjIyRSszMA==

Dupa ce apare pagina alba a MO dati inca o data ENTER, punând cursorul in bara de sus cu link-ul, pentru a intra pe paginile Ordonantei







Baza de calcul a pensiei nu poate fi alta decât baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sau a contributiei pentru pensia suplimentara

$
0
0
Toba, de carte
Baza de calcul a pensiei nu poate fi stabilita  decât in concordanta cu prevederile legale anterioare
care au reglementat plata de catre asigurati a contributiei de asigurari sociale si a contributiei pentru pensia suplimentara.
Prezint mai jos istoricul platii contributiei individuale pentru pensia suplimentara si  a contributiei individuale de asigurari sociale pentru militari, incepând cu Decretul 141/1966, pentru a sublinia ca baza de calcul a fost definita a fi solda lunara sau retributia tarifara lunara pâna in 2001, si solda lunara bruta, in Legea 164/2001 si in Legea 263/2010.
Initiatorii Ordonantei de Urgenta nr.57/2015 nu pot, prin definitia „solda lunara realizata la functia de baza” si prin excluderile de la articolul 28, nici sa extinda si nici sa restrânga baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei pentru pensia suplimentara, pe care militarii le-au platit la fondurile de pensii sau la bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, baza de calcul din cele sase luni alese trebuie sa coincida cu veniturile impozabile sau cu veniturile la care s-au platit contributia de pensie suplimentara si contributia de asigurari sociale, potrivit statelor de plata din cele sase luni.
Definirea  si sfera de cuprindere a veniturilor din baza de calcul a pensiei militare nu sunt  lasate la vointa discretionara a unor guvernanti vremelnici.Orice restrângere sau orice adaugare de venituri in baza de calcul a pensiei fata de baza de aplicare a contributiilor pentru pensii reprezinta un abuz si temei de contestare in instanta.
Tehnocratii nu pot emite pretentia ca au reinventat roata in redefinirea bazei de calcul a pensiei militare când, indiferent de denumirea bazei de calcul in ea au fost cuprinse aceleasi venituri impozabile.
Mai mult, constatam ca autoritatile comuniste din anii 60-80 erau mai capitaliste si mai liberale decât post-comunistii de dupa 1989. Contributia pentru pensia suplimentara nu a fost topita in Bugetul statului ci a fost depusa in conturi, aducatoare de dobânzi, la Banca Nationala sau la CEC. Contributia se restituia in cazul in care contributorul nu beneficia de pensia suplimentara.
                          *    
Pentru a-si spala rusinea,  Moțocul trebuie sa bata Toba in Parlament, astfel, incât, parlamentarii care sustin Guvernul sa vina cu amendamente prin care sa indrepte improvizatiile hei-rupiste din articolele 28, 30 si 108 si sa le demita pe slugile incompetente care au redactat art. 40 al  Ordonantei de Urgenta  nr. 57/2015

Art. 8.
(1) Pensia de serviciu pentru 25 ani vechime în serviciu se stabileşte în procente din solda lunară, după cum urmează:
Art. 58.
Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afara pensiei militare de stat, pensia suplimentară, care se bazează pe principiul mutualităţii între militari.

Art. 59.

(1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formează din contribuţia tuturor militarilor din cadrele permanente. Această contribuţie este de 2 la sută din solda lunară şi se varsă, prin unităţi, într-un cont special la Banca Naţională a Republicii Socialiste România.
(2) Banca Naţională a Republicii Socialiste România va plăti la sumele depuse o dobîndă anuală de 1,5 la sută, cu care se întregeşte fondul pentru pensia suplimentară.

Art. 11.

(1) Retributia tarifara care se ia ca baza de calcul la stabilirea pensiei este media retributiilor tarifare lunare din 5 ani de serviciu consecutivi in cadrele permanente, la alegere, din ultimii 10 ani premergatori iesirii din cadrele permanente

Art. 60.


(1) Pensia suplimentara se bazeaza pe principiul mutualitatii intre militarii din cadrele permanente, care contribuie, in acest scop, cu 2 la suta din retributia lor tarifara lunara.

(2) Militatii din cadrele permanente pot contribui benevol cu inca 2 la suta din retributia tarifara lunara pentru pensia suplimentara. In acest caz, contributia totala va fi de 4 la suta din retributia tarifara. Cei care au contribuit cu 4 la suta din retributia tarifara beneficiaza de o pensie suplimentara majorata, potrivit prezentului decret.

(3) Contributia pentru pensia suplimentara se retine de unitati si se vireaza de catre acestea prin Directia financiara a Ministerului Apararii Nationale, respectiv Ministerului de Interne, intr-un cont special la Casa de Economii si Consemnatiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3 la suta anual.

Legea 164/2001
Art.78
(3) Cota de contributie individuală este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va
determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.


Legea 263/2010

Art. 33. — (1) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale în cazul asiguraților o constituie:
a) câștigul salarial brut/solda brută, în cazul asiguraților prevăzuți la art. 6 alin. (1) pct. I și II
(3) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) și (2) nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

Art. 34. — (1) Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator o constituie suma câștigurilor salariale brute/soldelor brute lunare, precum și asimilate acestora.

Legea 223/215

Art. 31. – (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.

Domnii tehnocrati, in loc sa faca atâta tevatura pe art.28, doar pentru a acoperi taierile de pensii din articolele  29 , 30 si 108, trebuia doar sa puna de acord art, 28 cu art. 31 din lege.

As fi foarte dezamagit daca la redactarea acestei Ordonante a participat si vreun finantist. Acesta ar fi stiut care sunt veniturile militarilor de pe statele de plata pentru care se percepe contributie  individuala la bugetul de stat. 

Interesul pe regiuni pentru informare pe legea pensiilor militare

$
0
0
63 ora 20,00
OraşUtilizatori activi
1.Bucharest22
34,92%
2.Cluj-Napoca4
6,35%
3.Brasov3
4,76%
4.Buzau3
4,76%
5.Ploiesti3
4,76%
6.Timisoara3
4,76%
7.Arad2
3,17%
8.Constanta2
3,17%
9.Galati2
3,17%
10.Onesti2
3,17%
11.Ramnicu Valcea2
3,17%
12.Bacau1
1,59%
13.Bistrita1
1,59%
14.Botosani1
1,59%
15.Braila1
1,59%
16.Campia Turzii1
1,59%
17.Caracal1
1,59%
18.Fetesti-Gara1
1,59%
19.Focsani1
1,59%
20.Mangalia1
1,59%
Viewing all 3575 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>