Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3583 articles
Browse latest View live

Creste norma de hrana pentru militari, politisti si personalul civil din domeniul securitatii nationale

$
0
0
Demersuri ale vicepremierului Gabriel Oprea pentru creșterea normei de hrană a militarilor și polițiștilor
Ca urmare a demersurilor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor va creşte începând cu luna octombrie a acestui an.

Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti va creşte de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.

Demersul de recalculare a normei de hrană a fost realizat de către specialiştii din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, conform prevederilor legale.

Menţionăm că Ordonanţa de Urgenţă 26 din iunie 2015, iniţiată de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, şi aprobată de Guvernul României, a eliminat interdicţia de recalculare şi punere în plată a normei de hrană pentru angajaţii sistemului de securitate naţională.
Postat la ora 13:37, miercuri, 02 septembrie 2015
Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne




Imigrantii si Spatiul Senghen ca un instrument de penetrare

$
0
0
Serviciile militare de informatii austriece dau in vileag implicarea ONG -urilor americane pentru democratie si a miliardarului evreu Soros in finantarea traficului de irakieni, sirieni si libieni spre Europa..
Minunati-va ce facilitati sociale aveau libienii pe vremea regimului Gadafi. Si... totusi,  l-au omorât. Acum au luat calea exilului, ajutati fiind de cei care le-au distrus tara si i-au amagit cu democratia occidentala. Daca democratia occidentala nu poate fi exportata in spatiul musulman, vin musulmanii in spatiul Occidental.
In 1989... nici noi n-am fost prea departe de o situatie asemanatoare de teroare. Extremisti, vopsiti in anticomunisti,  erau si la noi cu duiumul. Noroc ca, atunci, nu au fost lasati sa ajunga la putere. In 1997, când s-a produs alternanta la putere, zelul revansard le fusese potolit de preocuparile de inavutire.


Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.(In limba franceza, pentru Reseau International)
Fragmente din articol.
Exodul libienilor, sirienilor si irakienilor din aceste zile, aminteste de vremea marilor migratii de la începutul secolului al X-lea. Se ajunge în Europa, prin granitele maritime ale Spaniei, Greciei si Italiei, apoi se trec granitele Macedoniei, Serbiei si Ungariei, cu destinatia Germania, Austria si Suedia. Nimeni nu poate opri valul acesta urias de sute de mii de imigranti care ia cu asalt Europa, întrucît cel mai probabil el este o operatiune bine organizata. De cineva care îsi îndeplineste un obiectiv de politica externa prin generarea unei crize umanitare soldata cu pierderea de vieti a unor oameni nevinovati.

S-a estimat ca pentru fiecare persoana care ajunge în Europa ca refugiat, pretul platit porneste de la 3.000 de euro si ajunge la 7.000-14.000 de euro. În acest caz fiind facute peste noapte conexiuni solide cu nenumarate retele ilegale, specializate de traficul de persoane. Cine plateste, caci imigrantii sunt saraci, iar afacerea e bine organizata si necesita o finantare de cîteva zeci de milioane de euro ? Cotidianul austriac ”InfoDirekt”, citeaza un raport al serviciilor de informatii ale armatei care identifica organizatii neguvernamentale din SUA care ar finanta traficul de imigranti catre Europa. Concret, ar fi vorba de ONG-uri create de Departamentul de Stat al SUA si cele apartinînd miliardarului american de origine evreiasca George Soros, parintele cunoscutei Human Rights Watch.


Cel mai interesant amanunt care nu poate fi explicat este :  de ce imigrantii ocolesc califatele bogate ale Golfului : Arabia Saudita, Kuweit Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman ? Unde se întregistreaza cel mai ridicat nivel de trai de pe glob si unde imigrantii se pot integra mult mai usor, întrucît vorbesc aceasi limba si au aceeasi religie.
Încercînd sa raspund la aceste întrebari, ocolind cliseele propagandistice lansate de americani, trebuie sa identific mai întîi, sursa care a provocat dezastrul în cîteva din statele care furnizeaza acesti imigranti. Saddam Hussein a constituit pentru SUA un obstacol de politica externa în zona Golfului si l-au înlaturat printr-o invazie militara. N-a contat faptul ca Irakul era o republica laica, cu un sistem de învatamînt gratuit de tip european, cu o evoluata retea de asistenta medicala gratuita.  Totodata, printr-o cruzime exacerbata, SUA trebuia sa dea un exemplu întregii lumi.
Dupa ce au distrus tot ce se putea distruge în Irak, SUA au pus în loc o administratie corupta, formata din slugile lor. Special selectata din oameni incapabili sa faca fata noului fenomen jihadist ISIS, venit din Siria si creat de Arabia Saudita, Qatar si Turcia. Rolul ISIS este acela de a rade totul de pe suprafata pamîntului ( traditii, vestigii istorice, obiective economice, progres si civilizatie ).
A urmat ”primavara araba” din 2011 ale carei obiective au coincis din nou cu interesele SUA în zona, adica debarcarea de la putere a lui Gaddafi din Libia si a lui Bashar al-Assad din Siria. La modul declarativ, era vorba tot de ”democratizarea” acestor tari, desi califatele feudale subordonate SUA ( Arabia Saudita, Kuweit Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman ) nu respectau nici 10 %  din regulile democratice din Siria si Libia.
Impunerea de no-fly-zone în Libia a însemnat nimicirea fortelor armate ale acestei tari, acapararea puterii de catre hoarde islamiste, special recrutate de serviciile secrete occidentale si transformarea Libiei în ruine. La aceasta opertiune participînd SUA si satelitii sai : Franta, Anglia, Belgia, Olanda, Canada, Danemarca, Italia, Norvegia, Spania, Turcia ( toate membre NATO ), Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Suedia. La 4 ani de la ”democratizarea” Libiei, tara ramîne un teatru de lupta pentru împartirea puterii, între bandele formate de SUA pentru a-l rasturna de la putere pe Gaddafi.
Ce au cîstigat libienii prin ”democratizarea” impusa de americani, se vede odata cu valurile migratiei catre Europa. Mai important de mentionat este ce au pierdut libienii, dar si sirienii din cauza impunerii intereselor americane în zona ?
Libia sub Gaddafi nu avea datorii. Pretul unui litru de benzina în Libia era de 0,14 USD, iar în Franta de 1,77 USD. În Libia pretul unei pîini era de 0,15 USD. Învatamîntul în Libia era gratuit, un cetatean libian admis într-o universitate straina mai primea si o bursa de studii anuala de la statul libian de 2.500 USD si un automobil nou. Sistemul medical era gratuit, o asistenta medicala fiind platita cu minim 1.000 USD/luna.
În întreaga Libie exista o vasta retea de magazine pentru familiile cu multi copii, unde preturile erau simbolice. Pentru fiecare copil nascut, familia libiana primea un ajutor material de 7.000 USD.Tinerii casatoriti primeau 64.000 USD de la statul libian pentru a-si cumpara o locuinta, fiecare familie libiana avînd propria casa. Intermedierea în vînzarea imobilelor era interzisa prin lege. În Libia nu se platea impozit pentru imobile de locuit ( case, apartamente ). Energia electrica furnizata consumatorilor casnici era gratuita.
Ajutorul de somaj era de 750 USD. Fiecare întreprinzator libian care-si deschidea o afacere, primea de la stat o subventie de 20.000 USD, într-o singura transa. Cetatenii libieni primeau credite de la stat, fara dobînda. În 40 de ani de ”dictatura” Gaddafi populatia Libiei a crescut de 3 ori, mortalitatea infantila a scazut de 9 ori, speranta de viata a crescut de la 51,5 ani la 74,5 ani. Tot în ”dictatura” Gaddafi, negrii din sudul Libiei au primit drepturi egale cu ceilalti cetateni libieni.

Legea nr.238/1998 privind Ordinul „Meritul Militar” pentru pensionarii militari

$
0
0


LEGE nr.238 din 14 decembrie 1998
privind conferirea Ordinului "Meritul Militar" pensionarilor militari, veterani de război
Textul actului publicat în M.Of. nr. 480/14 dec. 1998




Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. - Se conferă Ordinul "Meritul Militar" pensionarilor militari, veterani de război, a căror vechime în serviciu, înainte şi după 23 august 1944, este de minimum 15 ani.
Art. 2. - Ordinul "Meritul Militar" se conferă persoanelor prevăzute la art. 1, astfel:
a) Ordinul "Meritul Militar" clasa I, pentru 25 de ani vechime în serviciu;
b) Ordinul "Meritul Militar" clasa a II-a, pentru 20 de ani vechime în serviciu;
c) Ordinul "Meritul Militar" clasa a III-a, pentru 15 ani vechime în serviciu.

Art. 3. - Vechimea în serviciu, în înţelesul prezentei legi, se socoteşte de la acordarea gradului de ofiţer, de maistru militar sau de subofiţer în activitate, până la trecerea în rezervă sau direct în retragere a celor în cauză. Timpul în care cadrele militare au întrerupt serviciul în activitate nu va fi socotit la calculul vechimii în serviciu, în afară de cazul în care, prin ordinul de rechemare în activitate, s-a prevăzut anularea ordinului de trecere în rezervă sau în retragere.

Art. 4. - Pensionarii militari, veterani de război, decoraţi cu Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I, beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, de 20% din cuantumul pensiei.
Art. 5. - Orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abrogă.
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 1 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 noiembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ANDREI CHILIMAN
Bucureşti, 14 decembrie 1998.
Nr. 238.

Angela Merkel, nudul cel mai preocupat de soarta nudurilor lumii!

$
0
0

Angela Merkel, nudul cel mai preocupat de soarta nudurilor lumii!

Angela Merkel pare cel mai activ lider european, preocupat de soarta imigranților. Alăturarea celor două fotografii, cu celebrele ”refugiate” și actualul cancelar în tinerețe, în ipostază nudă, pe care o face un cititor al AMPress, ar vrea să arate că, dincolo de ironia, ”nud la nud trage”, există o sinceră dragoste și compasiune între oameni.

Impozitul si Contributia de asigurari sociale de sanatate din pensii, in baza noului Cod Fiscal

$
0
0

Câteva noutati care aduc mici cresteri ale pensiilor:

-Se deduce Contributia de asigurari sociale de sanatate(in proiect nu se deducea)
-Suma neimpozabila lunara creste anual, de la 1000 lei,  cu câte 50 lei, pâna ajunge la 1200 lei
-Contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste numai pentru partea din pensie care depaseste valoarea unui punct de pensie stabilit pe anul fiscal. In prezent valoarea dedusa este de 740 lei. 
                                                                              *                                 *
                                                                                                 *
-Codul Fiscal a fost pus in acord cu prevederile Legii pensiilor militare referitoare la neplata de catre militarii in activitate a contributiei la Fondul de pensii si  deducerea contributiei individuale la bugetul de stat de la baza de impozitare a soldei - art.78 alin.(2), art.141 lit. c).
                              Dispozitii ale Codului Fiscal - forma pentru promulgare
Venituri din pensii 
 Definirea veniturilor din pensii 
Art..  99- Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat, diferenţe de venituri din pensii, precum şi sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie.
 Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
 Art. 100.- (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:
 a) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii;
b) suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.
 (2) Suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar.
Reţinerea impozitului din venitul din pensii 
Art. 101. - (1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se reţine la data efectuării plăţii pensiei şi se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul reţinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) În cazul unei pensii care nu este plătită lunar, impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte prin împărţirea pensiei plătite la fiecare din lunile cărora le este aferentă pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat, reţinerii şi plății acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmaş vor fi individualizate în funcţie de numărul acestora, iar impozitarea se va face în raport cu drepturile cuvenite fiecărui urmaş.
(8) În cazul veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, 115 impozitul se calculează asupra venitului impozabil lunar şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii şi se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(9) În cazul veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii, sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie stabilite în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive și irevocabile/hotărârilor judecătoreşti definitive și executorii, impozitul se calculează separat faţă de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului impozabil, impozitul reţinut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabileşte prin deducerea din suma totală a contribuțiilor sociale obligatorii calculate, reținute și suportate de persoana fizică și a sumei neimpozabile lunare, stabilită potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii. Impozitul se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii şi se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
(10) Impozitul pe veniturile din pensii se reţine şi se plătește la bugetul de stat.
(11) Plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil. Acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinației unei sume din impozit.

Contributia de asigurari sociale de sanatate.

Art. 156.- Cotele de contribuţii de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
 a) 5,5% pentru contribuţia individuală;
 b) 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator.

 Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii

Art. 160. - (1) Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.
(2) Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(3) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, în situaţia în care veniturile bază de calcul prevăzute la alin. (1) și (2) depășesc valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează în limita acestui plafon.

Ministrul Apararii despre Legea salarizarii militarilor.

$
0
0
22 07 2015, interiorul curtii Primariei din Hamburg

Institutiile din sistemul national de aparare, sub comanda vicepremierului Oprea, au trimis deja propunerile la Ministerele de Finante si Muncii care, pâna la 15 octombrie, s-au angajat sa depuna proiectul de salarizare a bugetarilor in Parlament. Opinia lui Dusa este ca majorarea sa fie mai consistenta pentru functiile mai mici, soldatii si gradatii.
Ascultati interviul cu Mircea Dusa, din 08 09 2015, in Jurnalul de seara al DIGI 24 de la 1 ora si 56 minute.



Cum ar putea reglementa Ordinul comun recalcularea pensiilor in plata ale militarilor?

$
0
0

Ramasite di Zidul Berlinului
Legea nr.223/2015 nu dispune emiterea unui act normativ care sa reglementeze procedura de recalculare a pensiilor militarilor aflate in plata la data de 31 12 2010, cu toate ca in articolul 109 alin.(1)  se prevede ca toate pensiile militarilor aflate in plata la data intrarii in vigoare a legii devin pensii militare in intelesul legii si se recalculeaza.
Legea prevede ca Ordinul comun al institutiilor militare va stabili procedura de recalculare a pensiilor stabilite in baza L 263/2010 si a pensiilor mai vechi, acestea din urma in situatia in care titularii lor cer recalcularea in baza unor documente nevalorificate pâna la data de 31 12 2015.
Vidul de reglementare in legatura cu procedura de recalculare a restului de pensii va trebui sa fie umplut de acelasi Ordin Comun. Constitutia prevede ca o dispozitie legala nu poate fi niciodata interpretata in sensul nerealizarii ei.
Procedura de recalculare a pensiilor in plata la data de 31 12 2010 nu va diferi de recalcularea pensiilor de la art. 109 alin (3) si 110, cu exceptia, poate, a termenelor de realizare a si a datei de la care se platesc drepturile.
Ordinul comun va trebui sa tina seama de art. 28, privind modalitatea de alegere a bazei de calcul  a pensiei militare si de art. 60 referitor la cererea pentru alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani de activitate necesare actualizarii pensiilor. Vrând , nevrând, Ordinul va trebui sa se raporteze si la momentul majorarii soldelor activilor, de la care incepe sa curga termenul de 6 luni pentru depunerea cererilor in vederea actualizarii.
Se cam stie ca Legea salarizarii intra in Parlament pâna pe 15 octombrie si este suficient timp sa fie adoptata in aceasta sesiune parlamentara, astfel incât prima transa a majorarilor de salarii/solde sa se aplice incepînd cu 01 01 2016.
In aceste conditii, Ordinul comun fiind emis dupa 01 01 2016, exista premise ca termenul de 6 luni prevazut de art. 60 pentru depunerea cererilor de actualizare sa conteze  si  pentru recalcularea pensiilor in plata. Acest termen ar putea sa fie 31 06 2016. Depasirea acestui termen ar atrage recalcularea din oficiu  a pensiilor in plata, luând ca baza de calcul media veniturilor brute din ultimele 6 luni de activitate.
Ordinul ar putea sa prevada si o ordine a recalcularii in functie de data deschiderii dreptului la pensie, ultimele recalculari privind pensiile stabilite in baza Legii 263/2010, la termenele  stipulate in art.110 alineatele (2) si (4).

Proiect de lege a salarizarii militarilor si elementele de salarizare care pot influenta recalcularea si actualizarea pensiilor militare

$
0
0
Draftul Legii salarizarii, ANEXA 7, privind personalul bugetar din Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. publicat pe site-ul Sindicatului Lucratorilor din Penitenciare, are o eroare de redactare.
Desi titlul Capitolului I si câteva articole  din Anexa ne informeaza ca tabelul cuprinde soldele de functie/ salariile de functie, in capatul de tebel scrie ca ar fi vorba de soldele functiei de baza. Inclin sa cred ca Tabelul cuprinde soldele de functie. Totusi, tabelul nu ar putea cuprinde o functie compusa din mai multe elemente de salaizare, asa cum este definita solda functiei de baza.
Nu stim daca soldele din draft vor ramâne si in proiectul care va ajunge in Parlament, dar ne putem face o imagine la ce nivel se vor actualiza soldele de grad si de functie care intra in componenta bazei de calcul a pensiilor care se recalculeaza /actualizeaza in conformitate cu Legea 223/2015.








----------------------------------------------------------------


Pentru restul draftului cititi aici

Fagaduinta care l-a amagit pe Vadim

$
0
0
Politicianul, patriotul si nationalistul Corneliu Vadim Tudor(1949-2015) s-a savârsit din viata. Ramân operele sale, printre care se numara si câteva poezii, devenite nemuritoare prin punerea lor pe note si cântate  de Marian Nistor si Mirabela Dauer.
                             *
Promisiunea care l-a amagit pe Vadim Tudor:
-Vadime, ramâi patriot si nationalist si vei primi ce n-o sa vezi in viata ta.
-Ce?
-Aplauze de la multimi care te conduc pe ultimul drum.








Basescu, deconspirat de Silvian Ionescu, fost ofiter CIE

$
0
0
In esenta, fostul ofiter de informatii al Centrului de Informatii Externe din Departamentul Securitatii Statului, intrat in politica in 1989, fondator al FSN, membru marcant al PD-ului condus de Basescu, ne spune ca Basescu a fost in perioada in care a activat la Anvers, in Belgia, colaborator cu aprobarea PCR al UM 195, unitatea de Contrainformatii(CI) din Centrul de Informatii Externe al DSS. Cu alte cuvinte era un colaborator al unei unitati de politie politica care ii urmarea pe diplomatii romani aflati in misiune la ambasade, intre care se aflau si cadre acoperite ale CIE. Era o activitate asemanatoare cu cea a CI-stilor din unitatile noastre militare.
Am putea spune ca Directia de Contrainformatii Militare Interne, care l-a recrutat pe vremea când Traian Basescu era elev al Scolii de Marina din Constanta, l-a dat in primire Unitatii de Contrainformatii Externe. Se intelerge,  acum, de ce CNSAS nu-i mai gaseste dovezile de colaborator al securitatii.

Totusi, cam multe greseli gramaticale pentru un ofiter de informatii externe, domnule Silvian Ionescu. Ca sa nu va compromiteti, platiti un redactor sau un corector pe Facebook.



Am spus-o de mai multe ori:firea de lichea lui Basescu nu-l lasa sa nu gafeze!
Sa ranjesti la moartea tribunului e blasfemie, dupa ce l-ai folosit si in 2004 si in 2008 ca sa iti faci majoritatea si la Bucuresti si la prezidentiale!
Mai mult,sa faci alianta TU PERSONAL,intuitu personae,cu Profesorul,cu Tribunul,si apoi sa ii faci "solutie imorala"si sa te maimutaresti acum cu OPREA,e uluitor,e 
nemernic!
Sa-l faci pe VADIM,DUMNEZEU sa-l odihneasca!,DELATOR cand tu insuti aifost "COLABORATOR MEMBRU DE PARTID"al CI-ULUI DIE,inseamna sa fii o jigodie fara de pereche!Adica tu ii turnai pe toti romanii care iti treceau prin fata.Am tacut zeci de ani pentru prestigiul tarii.AJUNGE!
Ca sa intelegeti,el,BASESCU,era turnatorul tuturor matrozilor care treceau prin ANVERS si cumparau si ei lantisorul de aur mai ieftin decat putea el.Asta era jale!I In timp ce el,BASESCU,ciordea din curse zeci de mii de dolari din bunkeraj,shipchadlering si altele!Stiu ei toti comandantii cum se chiverniseau pe banii prostilor!
Cati nebuni mai avem,sa creada ca inca LEPRA ASTA mai e necesara neamului?
Mi-asi dori ca toti cei ce agreaza cele de mai sus sa inteleaga tacerea mea anterioara,sa ma ierte,dar mai presus de toate sa dea "SHARE" pentru ca tot mai multi sa stie adevarul despre aceasta monumentala JIGODIE!
Chiar nu scapam de comunisti,cum sugera chiar el!

Simulare actualizare/recalculare pensii militare

$
0
0

-Potrivit art.60  din Legea 223/2015, pensiile militare, indiferent când au fost stabilite, se actualizeaza la valorile soldelor de functie si grad din legea salarizarii pentru militari, lege din care cunostem, deocamdata, doar draftul proiectului care urmeaza sa fie supus adoptarii de catre Parlament. Vezi valorile AICI

-Valorile soldelor militare din draft, sau ale celor care vor fi adoptate de Parlament, se vor aplica etapizat, nimeni n-ar trebui sa inteleaga ca ele vor majora soldele lunare ale militarilor cu valorile respective inca de la 01 01 2016. Din unele estimari, de la 01 01 2016 majorarea va fi doar de 60% din cresterile de solde fata de valorile actuale. Aceasta va conta si ca prima majorare a soldelor cadrelor militare in functie de care se va efectua prima actualizare a pensiilor militare potrivit art.109 alin.(2)
-Se vor actualiza acele venituri ale soldei lunare avute de militari in perioada aleasa, de 6 luni, care se regasesc si in noua lege a salarizarii. De exemplu... a disparut indemnizatia de dispozitiv.
-Alte sporuri si indemnizatii nu pot depasi 30% din solda functiei de baza, adica nu pot fi mai mari de suma de 30%  solda de functie + solda de grad + gradatiile + indemnizatia de comanda.

Sa vedem ce pensie va primi un colonel cu o vechime efectiva de peste 25 de ani, cu o vechime cumulata de peste 45 de ani, care nu a avut indemnizatie de comanda. Tinem cont de valorile soldelor din draftul proiectului de lege a salarizarii

-Media actualizata a soldei de functie pe 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate= 3664 lei, presupunând ca a avut aceeasi functie la maxim corespunzatoare gradului de colonel.  
-Solda actualizata a gradului avut la data pensionarii = 356 lei 
-Gradatii la data pensionarii 7. Valoarea lor actualizata in solda functiei de baza: 7 x 3%.3664= 800 lei
Total solda functiei de baza actualizata = 4820 lei

Daca a avut si alte sporuri si indemnizatii, acestea nu pot depasi 30% din solda functiei de baza, adica=1446 lei.

Baza de calcul actualizata, adica veniturile brute actualizate  =  6266 lei.

Cuantumul pensiei dupa aplicarea art.29, tinând cont de vechimea cumulata, este 100% din 6266 lei, chiar daca baza de calcul ar fi majorata  cu 15%, conform art.28.

Cuantumul pensiei dupa aplicarea procentului de 9% pentru pensie suplimentara este 6266 + 9% din 6266 = 6830 lei
Cuantumul pensiei dupa aplicarea procentului de 20%,  pentru OMM, este de 8196 lei.
Aceasta ar fi varianta optimista, cu sporuri de 30% din solda functiei de baza.

Putem sa calculam pensia si fara aceste sporuri, cu baza de calcul actualizata, venituri brute actualizate, de 4820 lei:
-4820 + 9%.4820(pensia suplimentara) = 5253 lei 
-5253 + 20% . 5253( OMM )  = 6304 lei

Poate acum inteleg mai multi cititori de ce prima  actualizare a pensiilor militarilor valoreaza cât o recalculare.
Calculul este orientativ si neoficial.

Top 10 articole... la sfârsitul lunii septembrie 2015

$
0
0
Mânastirea Horezu, vazuta de pe dealurile sudice
Clasamentul celor mai citite articole din perioada octombrie 2013- octombrie 2015 ne indica interesul cititorilor pentru chinurile lungului proces de restabilire a pensiilor militare. Asa cum se observa, bazele noii legi, Legea 223/2015, au fost puse de cele doua proiecte publicate in toamna anului 2013, respectiv Proiectul Comisiei Sârbu si, mai ales, Proiectul Dusa. acesta din urma fiind reluat si in initiativa guvernamentala care a fost supusa adoptarii Parlamentului.
Se cuvine sa aducem multumiri tuturor celor care s-au batut pentru elaboarea si adoptarea acestei legi, actori pe care ii redescoperiti daca veti reciti aceste articole.
Acest blog nu a facut altceva decât sa va informeze si sa publice opiniile dumneavoastra despre fiecare moment al elaborarii legii.
Batalia s-a dus pentru revenirea la pensiile militare dar. mai ales, pentru ce fel de proiect urma sa fie propus spre adoptare Parlamentului.
Ramâne o necunoscuta cât am putut contribui noi la indreptarea prevederilor initiale ale Proiectului.  

IntrareAfişări de pagină
27767
20550
12073
11364
10164
9678
9271
19 iul. 2015, 50 comentarii
7728
7191
7159

Reglementarile Legii 223/2015 pentru militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie

$
0
0
Tema articolului este generata de o intrebare primita pe formularul de contact al blogului. Cred ca raspunsul este de interes pentru mai multi cititori care se afla in aceeasi situatie cu domnul maior in rezerva.
jp2005@gmail.com 
Subject:informatii pensii 
Message:Buna ziua, sunt placut impresionat de profesionalismul manifestat pe acest site si de aceea va adresez o mica intrebare in scop de informare.
Sunt nascut in martie 1962, am absolvit scoala de ofiteri de 4 ani, am lucrat ca militar in conditii speciale 12 ani si 3 luni, am parasit sistemul militar in 2005, am mai lucrat in viata civila inca 18 ani pana in prezent. Va rog sa/mi spuneti ce drepturi de pensie am dupa noua lege care va intra in vigoare in ian 2016, daca raspunsul este afirmativ, va rog sa/mi spuneti cum sa aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani, intrucat in 2001 eram sef birou 1 cu grad de capitan, iar in 2004 eram ofiter specialist 2 nivel 3 cu grad de maior pana la trecerea in rezerva, totodata va rog sa/mi spuneti de ce documente am nevoie, intrucat la trecerea in rezerva am primit doar o adeverinta cu perioada lucrata in conditii speciale de munca.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate si probitate profesionala.
Reglementari care ii vizeaza pe militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie gasim in mai multe articole din lege, cea mai importanta fiind cea din articolul 19.

Art. 19. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Din articol rezulta ca pentru a beneficia de pensie militara, militarul rezervist trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. La data trecerii in rezerva sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu (limita de vârsta, anticipata sau anticipata partial), dar putea sa obtina o pensie de invaliditate.
2. Sa aiba o vechime in serviciu, ca militar, in conditiile art.3 lit. e), de cel putin 10 ani, dar sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu la data trecerii in rezerva.
3.Sa fi implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârsta prevazuta in lege, respectiv in Anexa legii, in functie de data nasterii. Beneficiaza de reducerea vârstei standard  de pensionare, in conditiile art. 21, doar cei care la data trecerii in rezerva aveau vechimea efectiva de 25 de ani, din care 15 ani vechime in serviciu, asa cum se prevede in art. 16 alin.(1) lit. b).
Desi formularea nu este prea clara, am putea sa ne gândim ca este vorba de militarii trecuti in rezerva cu pensie de invaliditate dar care, intre timp, au renuntat la pensie, optând pentru salariu in civilie.

O alta reglementare gasim in Articolul 26. Ii priveste pe cei care la data trecerii in rezerva aveau 10 ani vechime in serviciu, dar nu indeplineau nici conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu si nici conditiile pentru o pensie de invaliditate si au continuat sa munceasca in alt sistem de asigurare pentru pensii.

Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.

O prevedere interesanta gasim in art. 110 pentru cei care au deja drepturi de pensie stabilite in baza L.263/2010 la Casele Teritoriale si au realizat un stagiu de cotizare in specialitate potrivit acelei legi. Acestia pot opta in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii 223/2010 pentru recalcularea pensiei in conditiile acestei legi.
Si aici textul este neclar; legea 263/2010 opereaza cu notiunile de stagiu complet de cotizare in specialitate, care urca de la 20 la 25 de ani, sau de stagiu minim de cotizare in specialitate, care urca de la 15 ani la 20 de ani. In schimb. Legea 223/2015 opereaza cu termenul de vechime in serviciu.
Art.110
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin.(5), dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin.(2).
(7) În situaţia în care cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (2), drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
(8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) şi alin. (5) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).

Domnul maior in rezerva indeplineste conditiile de vechime pentru a obtine o pensie militara, mai degraba potrivit art. 26, dar numai dupa ce-si deschide drepturile de pensie in ultimul sistem de asigurae.  

In articolul 28 gasim reglementari referitoare la baza de calcul a pensiei acestor rezervisti , cum si când se actualizeaza aceasta baza de calcul.

Art. 28.– (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
 La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 39, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

Din articolul 29 al legii, pentru domnul maior este de interes alin.(2)

Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
 a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală



Cererea de pensionare se depune in functie de structura militara in care a lucrat, in conformitate cu art. 61 alin.(3) lit. b), astfel:
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector sau la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea din care a făcut parte, după caz, în situaţia celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data trecerii în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu;
  
In cazul pensionarii potrivit art. 19, odata cu cererea, trebuie depusa si Fisa stagiilor de cotizare in civile, eliberata de Casa Judeteana de Pensii sau Casele Judetene la care erau arondate institutiile sau societatile in care a lucrat, sau Cartea de munca pentru perioadele in care nu se tinea evidenta centralizata a stagiilor de cotizare. Aici nu pot fi decât stagii in civile realizate dupa renuntarea la o pensie militara de invaliditate.

Eu i-as recomanda sa aleaga 6 luni din perioada in care a fost sef de birou, când, probabil, desi era capitan, a exercitat   o functie corespunzatoare unui grad superior.


Militarii pensionari, beneficiari ai Legii 241/2013, pot trimite de pe acum cerere pentru restituirea diferentelor fata de anul 2010

$
0
0
Asa rezulta din raspunsul dat unei petitii de Casa de Pensii Sectoriala a MApN.
Preluat de peroarmy230.
Nu stim raspunsul celorlalte doua Case Sectoriale.

Raspunsul Casei Sectoriale infirma comunicatul Departamentului Juridic al SCMD de pe pagina sindicatului.



Blogul a trecut in regim privat, accesibil numai invitatilor.

$
0
0
Adeptii politicii strutului au reclamat ca acest blog le aduce deservicii pentru faptul ca a facut publice soldele activilor din Draftul proiectului legii salarizarii si a simulat efectele pe care le-ar produce acele solde in actualizarea pensiilor militare.
Cei care privesc lucrurile doar contrainformativ, prin ochelari de cal, nu observa ca acelasi Draft introduce salarii duble pentru alte categorii de bugetari.
Pentru a nu mai primii reprosuri directe sau indirecte, am decis ca blogul sa continue in regim privat, cu toate greutatile de logare pe care trebuie sa le suporte cititorii.
Cei care doresc sa mai citeasca acest blog sunt rugati sa trimita un mesaj pe Formularul de contact din antetul blogului cu adresa de mail cu care doresc sa se logheze pe blog, pentru a primi invitatia din partea adminului.
Cei care ati mai corespondat cu Adminul pe Formularul de contact ati primit deja invitatia, dar numai câtiva au raspuns invitatiei de accept.
Puteti sa va exprimati optiunea si pe Google+. sau direct pe adresa de email huhurez2013@gmail.com 
In scurt timp blogul va fi setat pe Privat.

Pensiile se indexeaza de la 01 01 2016 cu 5%

$
0
0


Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie cu aproape un procent mai mult decât era stabilit.

Mai exact, în loc de indexarea de 4,31%, Guvernul va face o majorare de 5%. Ministrul Muncii, Rovana Plumb a explicat că acest lucru se datorează creşterii economice peste aşteptări.

De pensii mai mari vor beneficia, de la 1 ianuarie, 5.300.000 de persoane. Valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 830 de lei, va ajunge la 866 de lei
********************************************************************************
Desigur ca, in contextul in care de la 01 01 2016 pensiile militarilor, in cuantumul calculat pe Legea 263/2010, recalculat, revizuit sau reintregit potrivit Legii 119/2010. L 165/2011 si Legii 241/2013, devin pensii militare in intelesul Legii pensiilor militare, L 223/2015, multi se intreaba daca indexarea se aplica si pensiilor militare.
In conditiile in care in anul 2016 sunt slabe sperante de recalculare si actualizare, pensiile militarilor pot fi indexate in acelasi procent  ca si pensiile civile, potrivit art. 59 din Legea 223/2015, cu conditia ca acest lucru sa se prevada exprex intr-un act normativ( OUG sau legile bugetului pe anul 2016).
De indexare beneficiaza toate pensiile in plata, inclusiv cele reintregite potrivit Legii 241/2013. Dupa cum va amintiti din discutiile anterioare, acesta era si motivul pentru care conducerile structurilor asociative ale militarilor acceptasera transformarea pensiilor civile in pensii miltare, fara recalculare.Se inlatura stoparea indexarii pâna la concurenta cuantumului din 2010. 
In eventualitatea recalcularii si actualizarii pensiilor militare, cuantumul mai avantajos se va calcula intre cuantumul indexat in anii urmatori si cuantumul recalculat prin actualizarea fata de soldele activilor.
Cuantumul indexat cu 5% devine cuantumul in plata al pensiei militare, in functie de care se stabileste cuantumul mai avantajos in etapele de recalculare a pensiilor militare in conformitate cu dispozitiile Legii 223/2015.
   
  

Despre deschiderea dreptului de pensie si stabilirea dreptului de pensie in Legea 223/2015

$
0
0
Deschiderea dreptului de pensie se refera la verificarea conditiilor de vechime si vârsta pe care pensionarul trebuie sa le indeplineasca potrivit legii in vigoare la data depunerii cererii de pensionare.
Daca sunt indeplinite conditiile pentru deschiderea unui drept de pensie (de serviciu, de invaliditate sau de urmas) se procedeaza la stabilirea dreptului de pensie, altfel spus, la calcularea cuantumului dreptului de pensie.
Cele doua notiuni dau continut caracterului de drept subiectiv patrimonial al dreptului de pensie.
Dupa stabilirea initiala a dreptului de pensie, acesta poate fi modificat prin indexari, actualizari sau recalculari efectuate in baza legii valabile la data deschiderii dreptului de pensie sau a unor legi ulterioare succesive.
Expresia pensii stabilite in baza unei legi cuprinde pensii deschide in baza acelei legi cât si pensii deschise in baza legislatiei anterioare dar recalculate potrivit respectivei legi.
Sa vedem ce consecinte juridice poate produce folosirea  in Legea 223/2015 a expresiilor drepturi de pensie deschise sau drepturi de pensie stabilite. Desigur ca ne vom ocupa de articolele care reglementeaza recalcularea/actualizarea drepturilor de pensie deschise inainte de intrarea in vigoare a  Legii 223/2015., pensii care de la 01 01 2016 devin pensii militare in cuantumul in plata stabilit  pâna la acea data in baza legilor 263/2010, 241/2013, 165/2011, 119/2010.
Depasim articolul 26 in care cei care au trecut in rezerva fara a avea dreptul de pensie de serviciu sau de invaliditate pot solicita pensie militara la implinirea vârstei standard de pensionare,  daca au  avut 10 ani vechime in serviciu, dar numai dupa ce si-au deschis drepturile de pensie in sistemul in care indeplineste conditiile cumulative de pensie

Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19. 

In privinta actualizarii pensiilor militare, formularea articolului 60 alin.(1) litera a) nu lasa loc de interpretare.Toate drepturile de pensie deschise anterior intrarii in vigoare  a noii legi vor avea un regim unitar de actualizare, astfel:
-se actualizeaza ori de câte ori se majoreaza soldele de grad si de functie ale militarilor in activitate
-conteaza gradul militar avut la data trecerii in rezerva si media soldelor de functie pe sase luni consecutive din ultimii 5 ani de activiate.
- in vederea primei actualizari, conform alin. (2) al art.60, cele sase luni se aleg de fiecare pensionar prin cerere adresata Casei Sectoriale in urmatoarele 6 luni de dupa prima majorare a soldelor activilor. Daca se omite trimiterea cererii, actualizarea se face din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie din ultimele sase luni de activitate, dupa expirarea celor 6 luni in care pensionarul avea dreptul sa aleaga.
.
Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel: a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

Sa analizam acum in ce masura formularea de la articolul 109 alin.(2) este compatibila cu cea din articolul 60  alin. 1 litera a).

Art. 109
(2)Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.

In primul rând, observam ca este vorba de aceleasi categorii de pensionari. Formularea alin. (1) a art. 109 se refera la toate pensiile recalculate potrivit Legii 119/2010, revizuite potrivit Legii 165/2011, reintregite potrivit Legii 241/2013, stabilite in baza Legii 263/2010. Ca sfera de cuprindere, toate aceste pensii pot fi definite si prin termenul drepturi de pensie deschise anterior Legii 223/2015, utilizat in art.60 alin.(1) litera a) .
Corelând cele doua texte, putem sa concluzionam ca procesul de actualizare a pensiilor in plata la data de 01 01 2016 incepe, la cerere sau din oficiu, dupa 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor reglementata legal dupa 31 12 2015 si se incheie in maximum 24 de luni de la aceeasi data. Drepturile actualizate se cuvin din luna in care a avut loc majorarea soldelor activilor. 
Presupunând ca prima majorare a soldelor va opera de la 01 01 2016, procesul de actualizare va avea urmatoarele etape:
-perioada 01 01 2016-31 06 2016, depunerea cererilor pentru exprimarea optiunii pentru cele 6 luni in vederea calcularii mediei soldelor de functie.
-perioada 01 07 2016- 31 12 2017, calculul efectiv al actualizarii.
- in perioada de 2 ani pot avea loc noi majorari ale soldelor activilor,  potrivit aplicarii etapizate a legii salarizarii. Actualizarile pensiilor trebuie sa tina cont si de aceste majorari, 
-Dupa finalizarea procesului de calcul, care poate fi si mai devreme de 31 12 2017 incepe plata, probabil esalonata, a drepturilor  retroactive ce se cuvin din luna ianuarie 2016.


Sa vedem cum este cu recalcularea pensiilor stabilite prin Legea 263/2010, asa cum se reglementeaza in articolul 110 din Legea 223/2010.

 Art. 110. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici  cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. 
(2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. 
(3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii. 
4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2)

In Art. 110 nu este folosita expresia restrictiva drepturi de pensie deschise in baza legii 263/2010. Se foloseste expresia pensii stabilite in baza L 263/2010, ceea ce inseamna atât pensii deschise in baza acestei legi, cât si pensii deschise in baza unor legi anterioare, dar stabilite prin recalculare, la cerere, potrivit art. 107  sau, din oficiu,  prin indexarile succesive din anii 2013-2015. In aceasta interpretare, qvasi-majoritatea pensiilor in plata la data de 01 01 2016 se recalculeaza in termen de un an, la valorile pe care soldele activilor le au la acea data, indiferent daca intra sau nu in vigoare legea salarizarii.
Mai precis, recalcularea  s-ar putea realiza in perioada 01 07 2016 - 31 12 2016, dupa expirarea termenului prevazut de art. 60 alin. (2), de depunere a cererilor pentru exprimarea optiunii pentru media pe 6 luni a soldelor de functie.
Sumele in plus care ar rezulta din recalcularea pensiilor se cuvin din luna februarie 2016 si se platesc incepând cu luna februarie 2017. 

Hodoronc-tronc, cu infractiuni contra umanitatii la Mineriada

$
0
0
Foto- Ziaristi Online
Nu cred ca Justitia din România se va mai face inca o data de râs, dupa ce l-a condamnat pe Ceausescu la moarte pentru genocid si subminarea economiei nationale. Pe cât de fantasmagorice au fost acele acuzatii, la fel sunt si acuzatiile impotriva lui Iliescu pentru masurile intreprinse de restabilire a ordinii publice in zilele de 14-15 iunie 1990, dupa vandalizarea Burestilor si atacarea institutiilor statului, confirmate de alegerile din 20 mai, de grupari anarhiste care nu se mai identificau cu Piata Universitatii. Aducerea minerilor pentru a suplini depasirea fortelor de ordine a fost o greseala, dar sa ajungi de aici la acuzatii de infractiunii contra umanitatii este descalificant pentru intreaga conducere a Ministerului Public. Unde este caracterul sistematic al actelor de executie ale infractiunilor? Unde este atacul generalizat sau sistematic lansat impotriva unei populatii civile, când masurile din 14-15 iunie au fost punctuale pentru respingerea asaltului gruparilor anarhiste.
Plângerea la CEDO a anarhistului Maries a fost admisa pe latura civila a procesului penal. Nu avea legatura cu incadrarea juridica a faptelor.
Parchetul forteaza acum incadrarea faptelor la infractiuni contra umanitatii, nu pentru ca ar fi convins de justetea acestor masuri procedurale ci pentru ca aceste infractiuni sunt singurele care nu s-au prescris,
dupa 26 de ani.
Este dificil sa incadrezi evenimentele din iunie 1990 la infractiuni contra umanitatii,  chiar si in redactarea mai larga data de Noul Cod Penal, in articolul 439. Doar crimele contra umanitatii definite  in formularea data de Tribunalul de la Nuremberg si validate de ONU sunt imprescriptibile.      


 Art. 439: Infractiuni contra umanitatii
(1) Savarsirea, in cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, a uneia dintre urmatoarele fapte:
populatii sau parti a acesteia, in scopul de a o distruge in tot sau in parte, la conditii de viata menite sa determine distrugerea fizica, totala sau partiala, a acesteia;
c) sclavia sau traficul de fiinte umane, in special de femei sau copii;
d) deportarea sau transferarea fortata, cu incalcarea regulilor generale de drept international, a unor persoane aflate in mod legal pe un anumit teritoriu, prin expulzarea acestora spre un alt stat sau spre un alt teritoriu ori prin folosirea altor masuri de constrangere;
e) torturarea unei persoane aflate sub paza faptuitorului sau asupra careia acesta exercita controlul in orice alt mod, cauzandu-i vatamari fizice sau psihice, ori suferinte fizice sau psihice grave, ce depasesc consecintele sanctiunilor admise de catre dreptul international;
f) violul sau agresiunea sexuala, constrangerea la prostitutie, sterilizarea fortata sau detentia ilegala a unei femei ramase gravida in mod fortat, in scopul modificarii compozitiei etnice a unei populatii;
g) vatamarea integritatii fizice sau psihice a unor persoane;
h) provocarea disparitiei fortate a unei persoane, in scopul de a o sustrage de sub protectia legii pentru o perioada indelungata, prin rapire, arestare sau detinere, la ordinul unui stat sau al unei organizatii politice ori cu autorizarea, sprijinul sau asentimentul acestora, urmate de refuzul de a admite ca aceasta persoana este privata de libertate sau de a furniza informatii reale privind soarta care ii este rezervata ori locul unde se afla, de indata ce aceste informatii au fost solicitate;
i) intemnitarea sau alta forma de privare grava de libertate, cu incalcarea regulilor generale de drept international;
j) persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international;
k) alte asemenea fapte inumane ce cauzeaza suferinte mari sau vatamari ale integritatii fizice sau psihice,
se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele prevazute in alin. (1) , savarsite in cadrul unui regim institutionalizat de oprimare sistematica si de dominare a unui grup rasial asupra altuia, cu intentia de a mentine acest regim.la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Anul 1990 va ramâne in istorie ca un an de intense batalii politice si electorale pentru preluarea puterii postcomuniste, an in care Iliescu si partidul sau au câstigat totul in batalia cu fortele politice interne si externe care li s-au opus.
Ar fi un amestec inadmisibil in lupta politica de atunci, lupta in care Justitia a evitat sa se implice pâna acum. 
Cu toate greselile sale, Iliescu a fost un factor de echilibru in viata politica a tarii care a evitat caderea tarii in anarhie, asa cum vedem ca s-a intâmplat ulterior  de atâtea ori in imploziile regimurilor totalitare. Vezi  Jugoslavia, Ucraina, Irak, Afganistan, Egipt, Libia, Siria. Ce s-a ales de aceste tari dupa ce anarhistii au preluat puterea imediat dupa caderea dictaturilor?
Cui vrea Parchetul sa dea satisfactie? Partidele Opozitiei de atunci nici nu mai sunt.

Directorul Casei Sectoriale mentine suspansul in legatura cu recalcularea pensiilor militare

Parada militara feminina la Beijing

Viewing all 3583 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>