Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3578 articles
Browse latest View live

Presedintele trebuie sa trimita Legea pensiilor militare pentru reexaminare in Parlament

$
0
0

        Toata stima pentru membrii Comisiilor raportoare din cele 2 Camere, care au grabit procedurile de adoptare a Legii pensiilor militare si au tinut cont de multele propuneri venite din partea militarilor pensionari, adoptând amendamente prin care au infrânt dorinta initiatorilor de a aplica diferentiat, functie de momentul deschiderii drepturilor de pensie, prevederile noii legi.
      Din pacate, textul final are câteva necorelari, generate de amendamentele aprobate, denumite de specialisti erori de tehnica de legiferare, care creeaza greutati de aplicare sau dau posibilitatea institutiilor care trebuie sa emita Ordinul Comun, privind recalcularea si actualizare pensiilor in plata, sa introduca reglementari prin care sa restranga baza de calcul a recalcularii pensiilor in plata, daca nu s-a reusit  pastrarea in legea adoptata a prevederilor din Proiect care exludeau de la recalculare pensiile stabilite inainte de anul 2011, potrivit legislatiei anterioare L 263/2010. 
     Reexaminarea de catre Parlament ar trebui sa priveasca  punerea in acord a dispozitiilor  articolelor 28- 30, atât intre ele cât si cu amendamentele care s-au aprobat la articolele 60, 109 si 110.
            1In primul rând articolul 28 nu defineste ce inseamna baza de calcul pentru recalcularea pensiilor in plata, asa cum s-a aprobat prin amendamentele aduse de Comisii in articolele 109 si 110. 
Din contra, prin formularea „la alegerea persoanelor prevazute la art. 3 lit.a)-c)” , excluzând lit. d), sunt omisi pensionarii militari.
         Daca in art.28 alin (1) s-a introdus un alineat cu  baza de calcul a pensiei celor trecuti in rezerva fara drept de pensie (  articolele 19 si 26) si pentru invalizi din motive care nu au legatura cu serviciul - art. 38, nu art. 39, cum gresit a ramas in textul pentru promulgare, trebuie sa se introduca o dispozitie care sa defineasca baza de calcul in vederea recalcularii pensiilor in plata. Nu e suficiet sa se adauge in text si lit. d) din art. 3, ci trebuie sa se prevada ca acea baza de calcul se actualizeaza pâna la data intrarii in vigoare a legii, urmând ca actualizarea finala sa se faca potrivit art. 60.      
      Actualizarea pâna la data deschiderii dreptului de pensie, corecta pentru cei care urmeaza sa se pensioneze, este inadecvata pentru cei care si-au deschis drepturile in urma cu 15-20 de ani. Ce facem, le luam si actualizarile aduse pe Legea 164/2001, pâna in anul 2008?
         2. Eliminarea din text a art. 30, care a ramas fara obiect dupa amendarea articolului 29, amendament prin care procentele de pensie diferentiate in functie de conditiile de munca in care s-a obtinut vechimea au fost inlocuite de un procent unic, 80%.
        Daca nu se elimina articolul 30, ar trebui sa i se modifice continutul astfel incât el sa defineasca in ce conditii se poate acorda sporul de 15% la baza de calcul, asa cum a fost introdus de Camera Deputatilor in art. 28 alin. (1). E mai corect sa stabileasca legea cum se acorda acel spor... in loc sa decida niste ministri politici.

           3.Necorelari intre articolele 60, 109 si 110.
    - Termenul pentru emiterea Ordinului comun al institutiilor militare, prevazut in art. 60 alin.(4) sa fie de 2 luni si sa curga de la data publicarii legii in MO, nu de la intrarea legii in vigoare.
    - Termenul pentru exprimarea in scris a optiunii pentru cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate curge pentru pensiile stabilite in baza L 263/2010 de la data primei majorari a soldelor in activitate, evident in vederea actualizarii, art. 60 alin.(2), in timp ce art.110 alin (2) prevede ca aceste pensii trebuie recalculate in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a noii legi. Daca majorarea soldelor celor in activitate intârzie, cum ar putea fi calculate aceste pensii in termenul de un an, daca nu s-au depus cererile de exprimarea optiunii.
    - Reformularea art. 109 alin.( 2) astfel incât sa nu se inteleaga ca se aplica si celor pensionati pe Legea 263/2010 din cauza trimiterii la art.61 alin(1) lit. a), aplicabil tuturor pensionarilor in plata. S-ar putea intelege ca si pensiile acestei categorii de militari se actualizeaza tot in termenul de 24 luni de la la majorarea soldelor activilor.
       De altfel, este cinica si lipsita de omenie aceasta amânare a actualizarii pensiilor stabilite inainte de anul 2011. Ea se adreseaza  celor mai in vârsta militari pensionari. Peste doi ani, plus perioada nedefinita dintre 01 01 2016 si data majorarii soldelor, câteva mii dintre ei vor fi in lumea celor drepti.
      Asa cum la pensionarii stabiliti in baza Legii 263/2010 a fost prevazut un termen de recalculare a pensiei, asa ar trebui sa se prevada un termen rezonabil si pentru cei mai in vârsta pensionari.


Articolul ramâne deschis exprimarii si  altor opinii.
   
.


De ce nu pleaca Ponta de la guvern? Sa nu vina aia care au distrus tara

Recalcularea pensiilor in plata ale militarilor ar duce la „beneficii deloc meritate”?

$
0
0
Comandorul AC
Nu ma numar printre detractorii de serviciu ai SCMD si ai presedintelui acestui sindicat. Dimpotriva, am apreciat rolul pe care aceasta organizatie l-a avut in temperarea zelului regimului Basescu de a taia pensiile militarilor. Ordonanta nr.1/2011, de revizuire a pensiilor stabilite pe Legea 119/2010, nu aparea daca nu erau miscarile SCMD de la Bucuresti, Constanta si Iasi. Toate acestea, spre deosebire de obedienta conducerilor asociatiilor cadrelor militare din toate ministerele.
De doi ani, de când scriu pe acest blog, am combatut actiunile sindicatului care se limitau doar la repunerea in vigoare a Legii 164/2001, cu toate imperfectiunile ei ramase dupa 8 ani de modificari. 
Sunt de poveste socotelile pe care le facea minoritatea afectata de micsorarea pensiilor prin recalculare/revizuire, sustinuta frenetic de conducerea SCMD, cu privire la pagubele aduse bugetului de stat prin majorarea pensiilor la cca 90% dintre militari. 
Dupa intrarea in vigoare a Legii 241/2013, conducerea sindicatului a ramas fara sprijinul multor sindicalisti, care s-au retras dupa ce si-au dobândit cuantumul pensiei din 2010.
Demersurile SCMD pentru elaborarea unei noi legi a pensiilor militare s-au limitat, in ceea ce-i priveste pe pensionarii in plata, la restituirea diferentelor pierdute in perioada ianuarie 2012-oct 2013 si la transformarea pensiei civile in pensie militara, fara recalculare, pentru ca pensiile convenabile, stabilite in baza Legii 164/2001, repuse in plata prin Legea 241/2013, sa poata fi indexate. 
Intentiile conducerii SCMD si ale ANCMRR din MApN , aceasta din urma reprezentata de sinistrul Comandor, Constantin Alexandru, sunt transpuse in aplicare in Proiectul Dusa, publicat pe acest blog in noiembrie 2013 si in Proiectul actualizat, care a fost aruncat in Senat, in primavara acestui an, ca initiativa legislativa, prin intermediul unor novici parlamentari.  Omiterea de la recalculare a pensiilor stabilite inainte de 01 01 2011 s-a perpetuat, din pacate, si in proiectul guvernamental.
Fara sprijinul organizatiilor asociative ale militarilor, pensionarii au luat cu asalt site-ul Senatului  pe care fusese publicata initiativa legislativa, cerând vehement recalcularea dupa noul algoritm a tuturor pensiilor militare. Fiecare s-a descurcat cum a putut pentru  ca mesajul lor sa ajunga la parlamentarii din comisiile raportoare.
Comisiile raportoare din cele doua Camere ale Parlamentului au prevazut in cele din urma recalcularea tuturor pensiilor, dar au ramas nemodificate alte articole aplicabile doar in cazul celor care s-au pensionat dupa anul 2011, pe Legea 263/2010  Au ramas in vigoare dispozitiile care amânau  recalcularea si actualizarea pensiilor in plata pe termene de 2-3 ani. Sunt confuze dispozitiile care se refera la recalcularea si actualizarea pensiilor in plata. 
Citind Comunicatele SCMD si ale ANCMRR din MApN, celelalte asociatii nu prea conteaza, publicate dupa adoptarea legii,  nu ne putem astepta ca aceste organizatii sa faca vreun demers pentru aplicarea echitabila a legii pentru toti pensionarii, mai ales ca sunt consultate in elaborarea Ordinului Comun pentru recalcularea si actualizarea pensiilor.
In comunicatul de ieri, domnul Dogaru spune caSCMD este preocupat de aplicarea corecta a legilor, numai pentru membrii de sindicat si militarii activi” ..... „Legea pensiilor militare de stat (nume impus de presedintele SCMD inca din 2012) aceasta este reparatorie pentru toti, indiferent de anul trecerii in rezerva, si tot pentru toti este, asa cum ne va demonstra viitorul apropiat ... ULTIMUL TREN. Asumandu-mi aceste afirmatii, transmit tuturor camarazilor cu judecata limpede rugamintea de a respinge afirmatiile si actiunile paranoide ale pescuitorilor in ape tulburi care isi doresc stoparea Legii, neavand de aparat decat propria micime si unele beneficii deloc meritate!” 
Despre consulul militar, juristul comandor al ANCMRR din MApN, ce sa mai spunem când sustine direct, cu ura  si  nediplomatic, pe site-ul oficial sau ca simplu postac, vorba Johannisului, ca pensiile stabilite inainte de 2011 nu trebuie recalculate.
M-am intrebat de multe ori ce-i mâna pe acesti domni impotriva pensionarilor care si-au deschis drepturile inainte de anul 2011 ca, doar, si ei fac parte din aceeasi categorie. Singura explicatie este dorinta de a-i pedepsi pe cei care prin vechime si conditii de munca au avut pensia majorata pe principiul contributivitatii, dar ar beneficia de pensii mari... si daca li s-ar aplica recalcularea si actualizare potrivit algoritmului noii legi. 
Domniile lor, cu vechime mica si cu conditii de munca la nivelul celor deosebite, au prins ULTIMUL TREN, Legea 164/2001, cu soldele astronomice trase in ultimele luni de activitate. Soldele respective ar conta si potrivit bazei de calcul reglementate de noua lege... dar de unde vechime, conditii speciale si alte conditii, OMM  clasa I ?
Pentru domniile lor, aplicarea  dispozitiilor  noii legi tuturor celor pensionati inainte de 2011 ar echivala cu obtinerea de„beneficii deloc meritate”.

Iata de ce cred ca aplicarea legii, respectiv Ordinul Comun, nu trebuie sa ajunga la cheremul unor astfel de frustrati, trimiterea legii spre examinare la Parlament fiind singura posibilitate de a aplica nediscriminatoriu  si cu obiectivitate noua lege, asa cum am aratat intr-un articol anterior.  

Ionut Vulpescu poate readuce PSD in matca social-democrata

$
0
0
Am mai scris despre Ionut Vulpescu pe acest blog. Vezi „Un tânar politician de stânga -filosof teolog - matura pe jos cu filosoful lui Basescu Remarcam atunci lipsa de complexe la tânarul politician in a afirma solide conceptii de stânga in momente in care intelectualii se cam feresc sa nu fie etichetati comunisti, daca exprima vederi social-democrate. Intre timp, deputatul Ionut Vulpescu, fost consilier al presedintelui Iliescu, a ajuns ministru al Culturii.
De la Iliescu incoace, obligati de imprejurarile adearii la NATO si UE, ca in cazul lui Adrian Nastase, sau lipsiti de convingeri social-democrate autentice, ca in cazurile lui Geoana si Ponta, liderii PSD au avut un comportament politic mai apropiat de liberalism, justificat oficial pe esicherul politic ca orientare de centru-stânga. Asa s-a si putut alcatui faimoasa constructie USL intre Ponta si Crin Antonescu. 
Electoratul de stânga, care nu s-a mai simtit a fi reprezentat de partidul succesorilor lui Iliescu, a votat cu partidele nationaliste sau populiste, ca PRM, PDL sau PPDD, ori nu s-a prezentat la vot. Guvernele PSD s-au remarcat prin exces de masuri liberale, pentru a nu fi acuzate in tara si strainatate ca stângiste. Norocul PSD-ului a fost ca intre timp nu s-a cristalizat un alt partid de stânga, asa cum s-a intâmplat in Grecia si Spania, cu Syriza si Podemos.
Profitând de plecarea fortata de la conducerea partidului a fost liberalului in tinerete, Victor Ponta, PSD trebuie sa aleaga un lider care nu doar mimeaza social-democratia ci, chiar,  poate s-o afirme si s-o aplice din convingere. Asa s-ar separa doctrinar apele pe esicherul politic unde toti se inghesuie sa afirme ca sunt de centru, pentru a capta atentia atât a electoratului de dreapta cât si a celui de stânga.
O astfel de orientare a PSD ar determina o clarificare doctrinara mai rapida chiar si in interiorul noului PNL, liberalii urmând sa se distanteze de populari.


Asa arata cererea de reexaminare a legii pensiilor speciale pentru parlamentari.

$
0
0
Bucureşti, 10 iulie 2015

Arhivă | Contact | Hartă site


Domnului Călin Popescu-Tăriceanu
Domnului Valeriu Ştefan Zgonea
Președintele Senatului Preşedintele Camerei Deputaţilor


În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind
Statutul deputaţilor şi al senatorilor



Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor are ca obiect de reglementare instituirea unei indemnizații pentru limită de vârstă acordată, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât și celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept. Absența oricărei fundamentări a rațiunii instituirii acestui drept, precum și caracterul excesiv și discriminatoriu al acestuia impun reexaminarea de către Parlament a Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor pentru considerentele prezentate mai jos.
În ceea ce privește fundamentarea noii reglementări, această indemnizaţie are - potrivit expunerii de motive - un rol compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară, justificat de gradul sporit de responsabilitate şi de interdicţiile şi incompatibilităţile ce decurg din statutul deputaţilor şi senatorilor similare celor impuse magistraţilor. În opinia noastră însă, drepturile speciale instituite de legiuitor pentru magistrați ori alte categorii de personal au la bază, pe de o parte, contributivitatea acestora pe parcursul întregii lor cariere, iar pe de altă parte, nevoia statului de a asigura în serviciile publice un corp de profesioniști care, în absența acestor beneficii, prin expertiza și experiența acumulate ar putea fi tentați să părăsească serviciul public. Or, această rațiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relație cu alegătorii pe care, în mod liber și acceptând rigorile demnității publice, aleg să îi reprezinte. 

În al doilea rând, considerăm că indemnizația pentru limită de vârstă ce se acordă deputaților și senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Astfel, prin faptul că dreptul la această indemnizație se naște la momentul îndeplinirii condițiilor vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-ar putea înțelege că această indemnizație este asimilată cu o pensie. Spre deosebire de pensie - indiferent dacă aceasta este stabilită potrivit legii generale sau altor legi speciale - dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuția la sistemul de asigurări sociale. 
Pe de altă parte, instituirea acestui drept este legată de exercitarea unei funcții de demnitate publică, respectiv cea de parlamentar, cuantumul indemnizației fiind calculat ca produs al numărului lunilor de mandat. Din această perspectivă, și având în vedere faptul că indemnizația pentru limită de vârstă nu este legată de o contribuție la sistemul de asigurări sociale, aceasta apare cu atât mai mult ca nejustificată cu cât pentru perioadele respective parlamentarii în cauză au beneficiat ori beneficiază de indemnizații lunare pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului. Așadar, dreptul la indemnizația pentru limită de vârstă poate fi considerat un drept arbitrar și aleatoriu instituit deoarece, pe de o parte, acesta se naște la împlinirea vârstei de pensionare (element fără relevanță pentru mandatul de parlamentar, a cărui exercitare nu este condiționată de vârsta de pensionare), iar pe de altă parte, nu are în vedere nici importanța demnității de parlamentar de vreme ce cuantumul său se acordă în limita a trei mandate deținute. 

În al treilea rând, fiind un drept instituit în considerarea calității de parlamentar, indemnizația prevăzută de legea transmisă la promulgare instituie un tratament juridic diferențiat pe criterii de vârstă pentru parlamentarii aflați în exercițiul mandatului. Astfel, unii deputați și senatori, respectiv cei care au împlinit vârsta de pensionare, vor beneficia în exercitarea mandatului de drepturi suplimentare față de ceilalți parlamentari. Așadar drepturile bănești cuvenite unui parlamentar, potrivit legii, vor fi diferite după cum aceasta a împlinit vârsta de pensionare sau nu, aspect ce intră în contradicție cu dispozițiile art. 69-72 din Constituție, care prevăd un statut nediferențiat între membrii Parlamentului.

În al patrulea rând, pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfăşurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiţie a însumării a 6 luni, fie chiar şi neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constituţie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu și în contradicție cu jurisprudența Curții Constituţionale ce a statuat că asigurarea unei indemnizaţii şi a altor drepturi de natură să prevină deturnarea opţiunii politice către interese de ordin personal poate apărea ca o garanţie a independenţei parlamentarului. În aceeaşi măsură însă obţinerea unor astfel de drepturi nu trebuie să constituie criteriul obţinerii unui mandat parlamentar, ceea ce ar reprezenta, de asemenea, o îndepărtare de la scopul existenţei acestuia. (Decizia Curții Constituționale nr. 105/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 163 din 13 martie 2012).

Nu în ultimul rând, considerăm că dispoziţiile referitoare la excluderea din sfera beneficiarilor indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, ar trebui corelate şi cu dispoziţiile ce reglementează încetarea mandatului de deputat sau de senator datorată pierderii drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă sau incompatibilităţii (art. 7 alin. (1) lit. c) şi e) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cu modificările şi completările ulterioare). Astfel, un deputat sau un senator căruia i-a încetat mandatul pentru motive ce îi sunt imputabile nu va putea beneficia de indemnizația pentru limită de vârstă, ceea ce în opinia noastră răspunde, cel puțin, exigențelor de ordin moral ale exercitării mandatului de parlamentar. Pe de altă parte, excluderea de la beneficiul acestui drept doar a parlamentarilor care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în această calitate a unei infracţiuni de corupţie prevăzute de noul Codul penal (Titlului V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal) nu îşi găseşte justificare, cu atât mai mult cu cât de acest drept urmează să beneficieze şi acei senatori ori deputaţi cărora le-a încetat mandatul ca urmare a unei condamnări definitive pentru o infracţiune incriminată de un alt text de lege. Din această perspectivă, este cel puțin paradoxală posibilitatea acordării acestui drept parlamentarilor care au fost condamnaţi pentru o infracţiune de serviciu sau chiar de corupţie în temeiul vechii legi penale.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.






PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS
Departamentul de Comunicare Publică
10 Iulie 2015

Promulgare versus trimitere spre reexaminare

$
0
0
Specialistii insarcinati cu elaborarea Ordinului comun privind procedurile de recalculare/revizuire apensiilor militare au ajuns deja la concluzia ca nu pot aduce din condei toate necorelarile ramase in textul Legii pensiilor militare, dupa amendamentele de ultima ora aduse si aprobate in cele doua Camere ale Parlamentului.
-Nu pot defini baza de calcul in vederea recalcularii pensiilor in plata fara sa adauge la lege.   
-Abordari diferite intre ministere au aparut si in legatura cu definirea conditiilor in care se acorda sporul de pâna la 15% la baza de calcul, introdus de Camera Deputatilor la art.28 alin.(1). In functie de conditiile de munca, unii propun acordarea proportionala a sporului, altii propun acordarea unor procente ca la pensia suplimentara.
-Nu pot sa indrepte greseala din art.28 alin.(2) unde a ramas citat art. 39 si nu 38, asa cum a fost renumerotat?
-Cum sa scoata articolul 30 din text, ramas fara obiect dupa modificarea art. 29?
-Cum sa recalculeze pensiile de invaliditate din articolul 39, renumerotat, prin aplicarea art. 30, ramas fara obiect?
-Modificarile aduse la art.60, actualizarea, nu se mai coreleaza cu termenele de .recalculare ramase in art. 110.
-Alineatele (2)-(4) ale art. 109, pregatite in textul initial pentru situatia in care pensiile anterioare Legii 263/2010 ramâneau nerecalculate, sunt acum o piedica pentru recalcularea prevazuta in alin.(1). 
 La Cotroceni, unde specialistii au sesizat aceleasi erori de redactare, se lucreaza pe doua variante.
-Prima, cea mai facila, promulgarea legii in aceasta forma, care fac aproape imposibile recalcularea si actualizarea pensiilor in plata intr-o perioada definita. Ar fi o decizie politica, in contextul actualelor disensiuni dintre palate, pentru a sublinia neprofesionalismul din Parlament si Guvern  si pentru ca politicul sa se confrunte cu nemultumirile celor afectati de proasta reglementare. Varianta ar fi si pe placul conducerilor SCMD si ANCMRR din MApN, spre pedepsirea celor pensionati inainte de anul 2011, care s-au zbatut pentru ca si pensiile lor sa fie recalculate potrivit noii legi, indiferent ca au fost recalculate/revizuite sau reintregite ca pensii c ontributive.  
-A doua, cea mai responsabila, se lucreaza deja la textul cererii de trimitere a legii spre reexaminare in Parlament, nu in sensul cererii de reexaminare, practic de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, ci pentru indreptarea rapida a erorilor de redactare.
Decizia o vom vedea in saptamâna urmatoare.

Fiti primii care afla daca....

$
0
0
...se promulga Legea pensiilor militare... sau e trimisa spre reexaminare, AICI
Urmariti Comunicatele de presa ale Aministratiei prezidentiale din saptamâna care urmeaza.

Va doresc succes! 

Vaaaacantaaaaa!


Stanca Loreley, Valea Rinului
Karlovy Vary

Unde situeaza noua lege a pensiilor militare pensiile recalculate pe Legea nr. 263/201

$
0
0
Articolul 110 al Legii pensiilor militare reglementeaza modul de calcul al pensiilor stabilite in baza Legii nr. 263/2010.
De observat ca aici, spre deosebire de art. 60 , textul se refera la pensii stabilite in baza Legii nr. 263,  nu la drepturi de pensie deschise in baza acestei legi.
Se pune intrebarea:
-putem incadra drepturile de pensie deschise in baza legislatiei anterioare anului 2011, dar recalculate potrivit articolului 107 din aceasta lege, ca pensii stabilite in baza Legii 263/2010 ?
Din cate imi amintesc, nu am decizia cu mine, recalcularea pentru stagiile ulterioare pensionarii a dat o noua baza juridica intregii decizii, punctajul pentru stagiile ulterioare fiind parte integranta a noii  decizii de pensie.
Onor institutiile care elaboreaza Ordinul comun ar face bine sa incadreze in articolul 110 si pensiile recalculate in  baza Legii 263.
Frankfurt pe Main

Legea nr. 223/2015 - Legea pensiilor militare

Cererea de actualizare/recalculare a pensiilor militare in plata la data de 01 01 2016

$
0
0
Karlovy Vary, Cehia
Potrivit art. 109 din Legea 223/2015, pensiile militarilor, in plata la data de 01 01 2016, devin pensii militare in intelesul acestei legi.
Abia in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor celor in activitate, care se va produce dupa 31 12 2015, pensionarii in plata, chiar si cei stabiliti pe Legea 263/2010, au obligatia sa-si aleaga, prin cerere, cele sase luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, din care se va calcula media  soldelor de functie care, alaturi de solda ultimului grad, constituie baza actualizarii. Fara aceasta alegere actualizarea pensiilor in plata se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate.
 Art. 60
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la Art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel: 

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi; 

b) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor Art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi. 
(2) În situatia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorari( care majorare????...nm), persoanele îndreptatite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate. 
(3) În anul în care pot fi aplicate atat prevederile Art. 59, cat si cele ale alin. (1) se aplica dispozitiile cele mai favorabile. 
(4) Procedura de actualizare prevazuta la alin. (1) se stabileste prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, emis în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi. 


Dupa cum se observa, pentru actualizare conteaza sa alegem doar soldele de functie din care se va calcula o medie pe sase luni. Interesul nostru este sa alegem 6 luni consecutive in care am avut functia cea mai mare, respectiv cel mai mare coeficient de ierarhizare pentru solda de functie, potrivit Legii salarizarii cadrelor militare.
 Solda de grad se pune din oficiu, fiind solda ultimului grad detinut in activitate.
Nu se cer veniturile lunare din 6 luni consecutive, asa cum se prevede in art.28 ca se calculeaza baza de calcul pentru pensionarii care isi deschid drepturile de pensie potrivit noii legi. 
In lipsa unor prevederi concrete referitoare la procedura racalcularii, putem specula ca initiatorii legii au gândit prima actualizare a pensiilor militare in plata ca pe o modalitate de recalculare a acestor pensii, aducând la zi valoarea coeficietilor de ierarhizare corespunzatori gradului militar avut la pensionare si mediei soldelor de functie din 6 luni consecutive, alese din ultimii 5 ani de activitate. Cunoscând coeficientii de ierarhizare ai soldei de grad si ai soldei de functie se pot calcula si celelalte componente ale soldei lunare care sunt cote procentuale din solda de grad si functie, exceptând premiile.
Totalul coeficientilor se va inmulti cu valoarea de referinta sectoriala care se va stabili la prima majorare a soldelor celor in activitate, dupa care se adauga procentele prevazute la articolele 29 si 108. 
Altfel, ce rost ar avea alin.(2) al art. 109, care ne spune când se face actualizarea prevazuta de art.60... tocmai la acest articol unde se prevede recalcularea pensiilor in plata.
Art. 109
(2) Prima actualizare prevazuta la Art. 60 alin. (1) lit. a) se realizeaza în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari a soldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor de functie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special si se aplica începand cu luna majorarii acestor drepturi.      
Urmatoarele actualizari se vor face numai pentru diferenta dintre noile valori sectoriale de referinta si cele precedente.
Probabil, Ordinul comun va prevedea ca prima actualizare, in fapt o recalculare, se va realiza in termen de 24 de luni de la data majorarii soldelor activilor si se va plati retroactiv de la data majorarii soldelor activilor, potrivit art. 109 alin.(2).
Exceptiile de la aceste termene sunt:

1.-recalcularea in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la data majorarii soldelor activilor(art. 60), a pensiilor stabilite potrivit Legii 263/2010. Si acestia trebuie sa depuna cerere, dar au avantajul ca drepturile recalculate/actualizate se cuvin din luna februarie 2016.

2.-recalcularea in caz de valorificare a unor stagii anterioare intrarii in vigoare a legii- art 109 alin.(3) ;
3.-recalcularea pensiilor de urmas, când se modifica numarul urmasilor, art.112;
4.-recalcularea pensiilor de invaliditate când se modifica gradul de invaliditate, art.112.

E bine ca in cererile de recalculare, adresate Caselor Sectoriale  potrivit exceptiilor 2-4, sa se mentioneze  si cele 6 luni consecutive care se aleg pentru recalculare, potrivit noii legi.

UPDATE
Cei care doresc sa stie coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie, separat pentru MApN, politie si alte structuri, precum si coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad pot studia tabelele A, A1, B si C din Anexa 1 a legii 138/1999 actualizata AICI

Directorul Casei de Pensii Sectoriale a MApN, despre aplșicarea unitara a Legii 223/2015

Pensiile militarilor nu cresc in urmatorii 2 ani, domnilor propagandisti demolatori ai noului Cod Fiscal.

$
0
0
Praga. Parti anatomice lustruite de credinta turistilor ca atingerea lor le aduce noroc
De câteva zile, propaganda johanista, in fapt propaganda basista sub acoperire, si-a intensificat activitatea de demolare a noului Cod Fiscal, introducând Legea pensiilor militare, la pachet cu celelalte legi de restabilire a pensiilor speciale si cu alte masuri de cresteri salariale, cum ar fi cresterea exponentiala a salariilor inaltilor demnitari, printre riscurile de tara generate de Guvernul Ponta.
Diversiunea pedelisto-liberalo-cotrocenista informeaza publicul ca noua lege a pensiilor militare genereaza o crestere substantiala a pensiilor militare,  afectând bugetul.statului in contextul in care Codul Fiscal reduce TVA si alte taxe si impozite. Se ignora expunerea de motive a initiatorului, Guvernul, in care se precizeaza ca legea nu are impact bugetar, in sensul ca  pensia militara  medie nu creste.
Pe de alta parte, prevederile exprese ale legii doar transforma, de la 01 01 2016, cuantumul actual al pensiei contributive in pensie militara, amânând pentru 1-2 ani recalcularea si actualizarea pensiilor militare dupa sistemul de calcul al noii legi.
In realitate, in anul 2016,  actualele pensii ale militarilor vor creste doar cu procentul de indexare a punctului de pensie pentru toti pensionarii, daca guvernul nu uita sa faca precizarea, in proiectul Legii bugetului de asigurari sociale de stat, ca majorarea se va aplica si pensiilor militare.

A aflat si seful Oficiului Juridic al ANCMRR ca se recalculeaza toate pensiile militarilor

$
0
0
Noua arhitectura din portul Hamburg


Sunt cunoscute comentariile domnului Cdr(r) Constantin Alexandru in care sustinea, si dupa adoptarea Legii Pensiilor Militare de catre Parlament, ca pensiile recalculate/revizuite in baza Legii 119/2010 si OUG nr.1/2011 nu este cazul sa mai fie recalculate, inca o data, in baza Legii 223/2015. Noroc cu intâlnirea de la sediul Asociatiei cu directorul Casei Sectoriale de Pensii a MApN, dl col Luca Constantin, ocazie cu care a aflat si domnia sa ca se  recalculeaza toate pensiile militarilor, redevenite pensii militare prin art. 109 alin.(1) al Legii 223/2015. Domnul director a mai informat ca Ordinul Comun cu procedura de recalculare/revizuire va fi elaborat imediat dupa promulgarea legii. Sa vedem....ca a cam trecut o luna de la promulgare.

COMUNICAT Nr.18 din 21.07.2015

Stimați camarazi,
Astăzi, 21.07.2015, la sediul central al Asociației a avut loc, la cererea conducerii ANCMRR, o întâlnire cu directorul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N., dl. col. Luca Constantin.
Subiectul întâlnirii a fost discutarea, pentru o mai bună înțelegere, a unor prevederi ale Legii pensiilor militare de stat, aprobată de Parlament și aflată la Președinția României, pentru promulgare.
Din discuțiile purtate a rezultat că dispozițiile noii legi, care prevăd recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, asigură menținerea cuantumului favorabil beneficiarului și sunt condiții ca foarte multe din aceste pensii să fie mai mari decât cele actuale. De asemenea, sunt prevederi care asigură recuperarea sumelor din pensii reținute ilegal prin legislația anterioară.
În ce privește modalitatea de recalculare, aceasta va fi detaliată prin Normele de aplicare ce vor fi întocmite imediat după publicarea legii în Monitorul Oficial.
Vă vom ține la curent cu evoluția situației noii legi a pensiilor militare de stat. Oricum, sunt garanții că  nimeni nu trebuie să fie îngrijorat.
Șeful Serviciului Juridic,
Cdr.(rez) Constantin  Alexandru

Col(r) Filip Teodorescu despre ACMRR din SRI si antisecurismul unor copii ai demnitarilor comunisti

$
0
0
VITRALII - LUMINI ŞI UMBRE, an V, nr.20, septembrie - noiembrie 2014

AJUNGE!
Interviu cu domnul colonel (r) Filip Teodorescu, preşedintele A.C.M.R.R. – S.R.I
.
PAUL CARPEN: Domnule preşedinte, Statutul Asociaţiei în fruntea căreia vă aflaţi prevede, ca obiectiv al acesteia, apărarea demnităţii şi a onoarei membrilor săi. Recunoscând progresele semnificative făcute în acest domeniu – să nu uităm că am pornit la drum atunci când încă mai reverberau ecourile sintagmei nefericite, „Securişti–terorişti” – fiind deci cu toţii conştienţi de modificările intervenite în percepţia colectivă, nu putem să nu constatăm că, ici-colo, mai izbucneşte vreo frază plină de venin, aşa după cum pe corpul unui organism aflat în însănătoşire după o grea boală, mai răsare câte un furuncul purulent.
Cum calificaţi dumneavoastră drumul parcurs şi situaţia actuală, limitându-ne strict la percepţia societăţii asupra principalei instituţii informative a statului român?
FILIP TEODORESCU: Aţi îmbrăcat întrebarea într-un comentariu destul de larg, ceea ce mă obligă să formulez un răspuns pe măsură.
Voi încerca să abordez, pe rând, problemele pe care le-aţi evocat.
Într-adevăr, Asociaţia noastră s-a constituit în momentele în care îşi făcea efectul propaganda neagră, abil organizată din exterior şi minuţios dirijată în ţară, ani de-a rândul, prin persoane care se autointitulau „vectori de opinie”. Altfel spus, aceştia erau cei care indicau membrilor societăţii cum să gândească, ce opinii au dreptul să formuleze şi să susţină. Această propagandă a fost, în decembrie 1989, absolut aberantă și ticăloasă, producând o adevărată isterie colectivă. Victime ale acestei propagande au fost, în primul rând, persoanele cu o cultură politică limitată, uşor influenţabile, dispuse a se lăsa cu uşurinţă conduse de cel care îşi arogă rolul de lider.
Situaţia a fost excelent rezumată în volumul domnului dr. Florian Banu, cercetător principal în cadrul CNSAS, care scrie: „Naşterea unei adevărate culturi a zvonului a permis forţelor interesate o masivă dezinformare a populaţiei în decembrie 1989. Astfel, de la teroriştii care îşi ascundeau pistoalele în tăvile de colivă cărate de băbuţe evlavioase, până la otrăvirea cu cianură a surselor de apă potabilă din marile oraşe, informaţiile cele mai abracadabrante erau preluate şi răspândite cu nonşalanţă atât de simpli cetăţeni, cât şi de mass-media”.
Referirea la momentul înfiinţării Asociaţiei noastre îmi impune, de asemenea, să subliniez că ea s-a constituit în conformitate cu legea, pe baza unei hotărâri judecătoreşti, obţinând în prealabil toate avizele şi îndeplinind toate celelalte formalităţi necesare. Subliniez aceasta întrucât, nu demult, la o conferinţă publică, atunci când domnul general (r) Vasile Mălureanu, dorind să pună o întrebare simplă, s-a prezentat, aşa după cum este civilizat, cu funcţia sa, aceea de vicepreşedinte al Asociaţiei, cel care îşi asumase rolul de amfitrion al manifestării, domnul Ion Caramitru, a exclamat cu o surprindere bine mimată: „I-auzi, domnule, ăştia sunt organizaţi!”.
Da! Suntem organizaţi. Şi nu suntem puţini! Este bine să se știe aceasta.
Propaganda anti-Securitate a urmărit, în opinia mea, mai multe obiective. În primul rând a stabilit „vinovatul” asupra căruia trebuia să se îndrepte oprobriul public, autorul crimelor şi al distrugerilor provocate în acel sângeros decembrie 1989. De aceea, în perioada iniţială ea a fost susţinută cu atâta înflăcărare de către unii generali şi ofiţeri superiori ai armatei române, cei mai mulţi dintre ei cu studii de specialitate în măreaţa Uniune. Ei eludau astfel propriile răspunderi referitoare la distrugerile și violențele pe care le comiseseră.
O altă categorie de persoane care au aderat la ideile anti-Securitate şi le-au susţinut este reprezentată de cei care, gândind în perspectivă sau deţinând informaţii asupra perspectivei, au ajuns la concluzia că un organ informativ timorat, slăbit, dezorientat, reprezintă o condiţie absolut necesară pentru ca ei să poată ţine sub obroc matrapazlâcurile pe care urmau să le facă. Aceștia pot fi regăsiți astăzi în rândurile profitorilor de pe urma aşa-zisei revoluţii, în rândurile îmbogăţiţilor de război. În mâinile lor s-a strecurat averea colectivă, rod al muncii şi al sacrificiilor unui întreg popor.
Nu putem să nu-i amintim aici şi pe intelectualii1 sau chiar oamenii simpli, gen Dincă „Gogoşarul”, care vedeau unica şansă pentru devenirea lor socială în aderarea la noile idei, din care ei nu puteau vedea însă decât latura distructivă, fără a fi capabili să prezinte şi latura referitoare la noua societate care trebuie construită.
1 Vezi Florin Abraham (citat după Florian Banu – România şi războaiele minţii): „critica ideologiei comuniste a devenit o chestiune de prestigiu social, transformându-se în element principal al mecanismului acceptării sau excluderii din interiorul grupului social al istoricilor”.

Aceştia – dar nu numai ei – au fost vectorii campaniei de ură, de învrăjbire socială. Rolul principal a revenit însă factorului politic.
PAUL CARPEN: Domnule preşedinte, nu putem totuși să nu constatăm că lucrurile au început să se schimbe. Propaganda ostilă unei instituţii menite să obţină informaţii secrete, utile conducerii ţării, s-a diminuat. Oamenii au conştientizat că asemenea instituţii există în orice ţară, că la noi ele au apărut, ca structură de stat, încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, că ele sunt absolut necesare şi în România democratică în care trăim.
FILIP TEODORESCU: Sunt multe aspecte de comentat, pornind de la cele ce aţi afirmat acum. Este adevărat că lucrurile se schimbă, că „lungul drum al zilei către noapte” este, pentru noi, lungul drum al adevărului către lumină, către mintea şi sufletul oamenilor. Şi, anticipând concluzia la cele ce voi afirma în continuare, le-aş aminti tuturor celor care au răspândit şi împrăştie şi acum ura fără temei o veche zicere populară: Românul este amarnic atunci când îşi dă seama că a fost înşelat. Şi de răzbunarea lui să-l ferească Dumnezeu pe făptaş. Ţin să subliniez că trezirea oamenilor la realitate, împrăştierea fumului amăgitor al minciunii în spatele căruia s-au clocit marile afaceri de vânzare a ţării este, în primul rând, o consecinţă a lărgirii posibilităţilor de informare ale populaţiei şi de ridicare a nivelului general de înţelegere a realităţilor lumii în care trăim.
Un viciu major al propagandei de dinainte de 1989 a fost acela că se baza pe „linia unică” transmisă de la nivelul conducerii politice prin canalele autorizate, respectiv televiziunea şi presa de partid. Aceasta a fost „calea bătătorită” pe care s-a calat propaganda din timpul evenimentelor din decembrie 1989. De aceea au căpătat atât de rapid credibilitate informaţiile false difuzate atunci prin televiziunea devenită, chipurile, liberă.
Deci meritul principal pentru modificarea percepţiei generale, atât cea asupra evenimentelor din decembrie 1989, cât şi cea asupra oamenilor care au făcut parte din instituţia Securităţii revine populaţiei acestei ţări, care s-a trezit încet-încet la realitate.
Un al doilea factor important pentru schimbarea acestei percepţii îl reprezintă acei ziarişti din presa scrisă şi audiovizuală care au preferat să prezinte adevărul aşa cum au reuşit ei să îl cunoască, fără a aborda linia facilă a conformismului. Viaţa acestora a devenit astfel mai grea, dar ei dovedesc că

verticalitatea şi profesionalismul se situează pe scara valorilor lor pe o treaptă mai înaltă decât aşa-numita corectitudine politică. Exemplul excelentei redactoare care este Monica Ghiurco, a cărei emisiune, „Moştenirea clandestină”, a fost abuziv întreruptă în timpul transmisiei, este ilustrativ în acest sens.
Nu putem subaprecia, în acest context, apariția revistei noastre „Vitralii – Lumini și umbre”, o revistă în care câteva zeci de autori – veterani ai serviciilor de informații, dar nu numai – au prezentat fapte nude, majoritatea referitoare la evenimentele din decembrie 1989, lăsându-i pe cercetătorii istoriei recente să le analizeze, să tragă cuvenitele concluzii, pe care să le împărtășească publicului larg.
Colecția revistei noastre însumează doar 20 de numere, care au la un loc aproape 3000 de pagini. Deși din punct de vedere cantitativ nu s-ar putea spune că am scos la viață un volum mare de informații, revista a reușit să se impună ca o autoritate în materie, a reușit să adune un mare număr de aprecieri pozitive. Acest fapt ne-a determinat să edităm, în urma unei selecții riguroase, volumul „Adevăruri incomode” care, de asemenea, s-a bucurat de frumoase aprecieri din partea publicului. Este de datoria noastră, a Colegiului de redacție, să găsim noi tematici interesante, noi autori dispuși să prezinte publicului larg adevăruri greu de contestat, oricât de incomode s-ar dovedi acestea pentru unii. Succesele obținute trebuie dezvoltate, iar pentru dificultățile întâmpinate să stabilim împreună modalități prin care să evităm repetarea lor.
PAUL CARPEN: Și totuși, domnule președinte, analizând noua percepție generală, recunoscând modificarea acesteia în sens pozitiv, nu putem să nu luăm notă de faptul că unii politicieni, unii ziariști folosesc cu sens peiorativ cuvântul „securist”. Ba unii au inventat și un adjectiv: „securistic”. Sigur, de la „fotbalist” putem deriva adjectivul „fotbalistic” și să spunem „un excelent spectacol fotbalistic”; de la „artist” putem forma adjectivul „artistic” și să vorbim, de exemplu, despre „calitățile artistice” ale unei lucrări. Dar nu putem spune, în niciun caz, „tractoristic, farmacistic sau infanteristic ori cavaleristic”. Iar cei care fac, totuși, așa ceva nu pot fi altfel decât ridicoli. Așa stau lucrurile și cu termenul „securistic”. Cine vrea să dovedească faptul că nu stăpânește limba română este liber să se facă de râs în continuare.

FILIP TEODORESCU: Am remarcat și eu aspectul la care ați făcut referire. Cred că, în bună măsură, cei care încearcă acum – și repet: acum – să resuscite și să întrețină pe această cale atmosfera de ură de acum 25 de ani sunt aceleași persoane care au generat această atmosferă, angajându-se în acea propagandă mincinoasă pe care o cunoaștem cu toții. Pe undeva, ei parcă încearcă să își dea singuri dreptate, spunând „Ei, nu au existat ei securiști-teroriști, nu au existat gorilele teroriste, nu au existat nici indivizii care trăgeau din toate pozițiile, dar iată că am descoperit securiști torționari. Așa că trebuie să îi urâm pe acești oameni, să-i ostracizăm! Pentru că sunt răi”.
Promotorii acestei linii consideră că nu au nevoie de nicio argumentație logică. Dânșii fac o simplă translație: Au fost penitenciarele, ca și DSS, în structura Ministerului de Interne? Au fost. S-au comis acolo, într-o anumită perioadă, fapte nedemne? S-au comis! Atunci, pe această linie de gândire, și toți cei care au lucrat în DSS au încălcat drepturile omului, sunt torționari! Indiferent de domeniul în care au activat.
Nu poate să existe o prostie mai mare decât aceea de a pleda în favoarea pedepsei colective pentru culpe individuale. Dar iată că mai sunt și asemenea voci. Sau, mai bine spus, încă mai sunt și asemenea voci.
Astfel se explică, în opinia mea, lucrurile: Observând diminuarea drastică a credibilității pe care o avea, în opinia publică, susținerea „securiști-teroriști”, cei care au primit misiunea (de la cine oare?) de a decredibiliza serviciul național de informații atacând Securitatea încearcă să inducă o confuzie în percepția publică. Ei încearcă să pună semnul egalității între ofițerul de informații și gardienii închisorilor. Și fac aceasta vânturând sintagma „securiști-torționari”.
PAUL CARPEN: Nu pot să nu mă întreb – și să vă întreb – cum de mai este posibil așa ceva? Când orice om cu o cultură medie știe că instituții menite să apere statul, comunitatea, există în toate țările lumii. Că ele furnizează conducerii politice informații secrete pe baza cărora să poată fi luate decizii corecte, că arma lor este stiloul și nu pistolul, că preocuparea lor majoră este reprezentată de spioni, de trădători, de cei care atentează la pacea și liniștea socială.
FILIP TEODORESCU: Îmi amintesc că în timpul procesului care a fost intentat „lotului Timișoara”, judecătorul mi-a adresat o întrebare legată de armele folosite de Securitate în acele zile și nopți de teroare din decembrie 1989. I-am

răspuns, cu tot respectul, că ofițerii de Securitate nu pot avea nimic în comun cu folosirea armamentului, pentru că arma noastră este pixul nu pistolul.
Începând cu decembrie 1989 am „beneficiat” de posibilitatea de a cunoaște, din interior, sistemul penitenciar din România. Nu sunt amintiri câtuși de puțin plăcute, dar nu am nimic cu cei care își desfășoară activitatea în sistemul penitenciar. Dacă nu ar fi fost nevoie de închisori, ele ar fi fost desființate.
Cred însă că penitenciarele ar trebui să fie pregătite să primească un număr mare de „chiriași” din rândul celor care în decurs de 25 de ani au distrus economia țării, iar ei au devenit miliardari din salariul pe care l-au primit în calitate de bugetari harnici. Sunt convins că nația română are capacitatea de a scăpa de politicianismul ieftin în exprimare, dar foarte scump pentru economia țării. Aceasta ar fi tema asupra căreia ar trebui să insiste formatorii de opinie cinstiți, care au permanent în vedere interesul național, șansa de supraviețuire a acestui popor român.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este simplu. Ignoranța este solul fertil pe care se prinde și se dezvoltă propaganda mincinoasă. Apoi: o minciună repetată cu insistență, mai ales atunci când emană de la persoane deținând un rang social înalt, sfârșește prin a fi crezută. În fine, comoditatea în gândire a unora îi face să accepte soluțiile cele mai simple sau, mai bine zis, simplificatoare.
PAUL CARPEN: Cum vedeți perspectiva?
FILIP TEODORESCU: Am arătat deja că oamenii descoperă, într-o măsură tot mai mare, adevărul. Am subliniat rolul pozitiv al gazetarilor corecți. Treptat-treptat se dezvoltă o cultură de securitate, acțiune la realizarea căreia contribuie numeroșți factori. Inclusiv revista noastră, „Vitralii – Lumini și umbre”. Cred că de acum înainte va fi necesar să ne expunem cu mai multă hotărâre punctele de vedere. Afirm aceasta pentru că prea am tăcut multă vreme. Și atunci mistificatorii adevărului au prins curaj. Ne-am gândit că nu merită a fi băgați în seamă. Dar, pe bună dreptate, un coleg ne atrăgea atenția că tăcerea poate fi interpretată drept acceptare.
Vom continua prezentarea realităților, dar va fi poate necesară o abordare mai directă, mai explicită. Iată un exemplu: ca să părăsească garnizoana (orașul) în care lucra, ofițerul nostru trebuia să facă un raport scris, menționând unde se duce, la ce oră pleacă, la ce oră se va întoarce, raport care trebuia aprobat. Despre deplasări în străinătate, cu excepția acelei deschideri timide realizate pe vremea cât la conducerea Securității s-a aflat marele om Ion Stănescu, nici nu era vorba. Cealaltă față a monezii ni-i arată pe cei care, de douăzeci și ceva de ani, plâng pe orice umăr găsit disponibil, povestind cât de oprimați și de încorsetați erau ei, dar care hălăduiau prin Europa și America cu titlu personal sau cu însărcinări fantomă primite pe linie de partid. Nu aș dori să fac nominalizări, pentru că lista ar fi prea lungă.
O altă situație asupra căreia va trebui să ne îndreptăm atenția este aceea a acuzațiilor formulate „după ureche” sau „din auzite”. Așa după cum am mai spus, faptul că CNSAS a pus la dispoziția publicului larg documente esențiale privind activitatea Securității ne-a determinat să salutăm această componentă a activității sale. Cine ține neapărat să scrie ori să vorbească despre Securitate să citească mai întâi acele culegeri de texte.
Pentru că, iată, tineri care în vara lui 1989 ieșeau la joacă în pantaloni scurți sau participau cu entuziasm la activitățile pionerești, vin acum, încruntați și încrâncenați, și rostesc fraze acuzatoare, sentințe grave despre stări de fapt pe care nu au avut posibilitatea să le cunoască direct.
Că un loc de frunte printre aceștia îl dețin copiii unor demnitari ai regimului comunist este o circumstanță agravantă și deloc întâmplătoare.
Tuturor celor care consideră profitabilă pentru cariera lor abordarea unei asemenea linii de conduită, le adresez un singur cuvânt:
AJUNGE!

Europenii redescopera folclorul românesc prin Andre Rieu


Domnul Dogaru neaga activitatea de colaborator, dar nu ne spune daca a fost sau nu sef de birou la Directia Siguranta Militara.

$
0
0
Trimiteri la acest document despre activitatea domnului Dogaru Mircea, presedinte SCMD, au mai aparut pe acest blog, dar am refuzat sa le acord atentie atâta timp cât nu aveam o reactie din partea istoricului militar. Replica a aparut pe site-ul SCMD. In loc de un  raspuns convingator, domnul presedinte o da tot pe istorie. Si....culmea, pe acoperitii infiltrati in Sindicat. 
Dupa ce Robert Turcescu ne-a demonstrat ca ani de-a rândul a facut politica militanta in presa, sub dirijarea DGIA, de ce n-am crede ca in preocuparile acestui serviciu departamental de informatii intra, contrar Legii Sigurantei Nationale, si miscarea sindicala. 
Public aici replica integrala de pe site-ul SCMD pentru a putea fi comentata de catre cei care doresc. Din nefericire, pe site-urile patronate de SCMD nu se poate comenta.


miercuri, 26 august 2015

RICHARD SORGE RASPUNDE
IN ATENTIA TUTUROR CELOR CARE NU AU CEVA MAI BUN DE FACUT DECAT SA PLECE URECHEA LA SCREMATURILE BASISTE
Doamnelor si domnilor,
Circula din nou, pe diferite site-uri, un pseudodocument fabricat in 2011, de un la fel de pseudoziarist, negru si pe din afara si in cerul gurii, care, pana in 2008 se visa un al doilea Zelea Codreanu, clamandu-si patriotismul pe langa defunctul senator Mihai Ungheanu, pentru ca, din 2009, din considerente pragmatice, sa devina sabia lui Basescu. Va reamintesc faptul ca am prezentat respectivul document, cu zgarieturi de pisica pe post de semnaturi, la CNR 2011. Asta ca sa intelegem cu totii cat de tare statea si sta SCMD in gatul Puterii. Care Putere s-a straduit cu cerul si pamantul sa desfiinteze sindicatul prin toate mijloacele, inclusiv acuzandu-i si improscandu-i cu toate mizeriile pe acei membri care s-au ilustrat prin tenacitate si curaj in lupta pentru drepturile tuturor. Aceasta este singura legatura dintre SCMD si servicii... Faptul ca au incercat in permanenta sa ne incalece sau sa ne distruga si n-au reusit, din considerente care le raman straine si astazi.
Reamintesc tuturor ca, pana in 2008 (apropo de zisa “Operatiune SINDICATUL” din … 2004), si eu as fi ras daca cineva mi-ar fi vorbit de un sindicat al militarilor. Ca documentele referitoare la existenta unor sindicate ale militarilor activi in statele UE, inclusiv celebra Recomandare a Consiliului Europei nr. 1572/2002, mi-au fost date de lideri ai sindicatelor revolutionarilor si ca tot acestia, prin juristii lor, ne-au ajutat sa invingem opozitia si filajul si sa inscriem SCMD.
La cresterea importantei SCMD, au contribuit substantial Traian Basescu si Emil Boc, prin toate incalcarile de Constitutie si iesirile isterice din media impotriva „nesimtitilor cu pensii nesimtite de 20 de milioane”. Am reusit pentru ca in intemeierea sindicatului, am aplicat, ca istoric, principiul lui Henric al IV-lea (Iti asiguri Tara apoi asediezi Capitala si-i dai o liturghie) impotriva principiului masonic prin care s-au infiintat la noi toate partidele si ONG-urile (Ai Capitala, ai Tara!). Am inceput intemeierea de filiale dinspre granite spre interior, primele fiind filialele 1 Calarasi, Botosani, Oradea si lasand Capitala de izbeliste, la mana serviciilor care ne-au infestat cu „acoperiti” si dirijati.
Afirm in fata lui Dumnezeu si al oamenilor ca daca nu era SCMD, mai traiau sub 10% din rezervisti astazi (si asa au murit peste 30.000, pentru ca s-a tras in ei nu cu gloante ci cu zeci de decizii de pensie). SCMD a stopat razboiul psihologic si mediatic declansat de basisti impotriva noastra, adunand sub acelasi steag, pentru prima data in istoria neamului, militari (in rezerva) din toate structurile (Armata, Interne, Servicii) si, in pasul doi, pe toti cei programati sa ne sfasie (pensionari civili, revolutionari, profesori, medici, ceferisti, mineri, profesori, functionari etc.), in cadrul CNSC (7-8 octombrie 2011). Ca masa impresionanta de vot, am negociat cu opozitia de atunci (USL), pentru drepturile tuturor, SCMD lansand termenii de „basism”, „basist” si „debasificare” ca actiune politica obligatorie, necesara salvarii Romaniei. Desi am atras atentia inca din 2011 ca USL este ultima speranta si ca esecul ar genera o tragedie de proportii, adica pierderea increderii romanilor in intreaga clasa politica si decimarea acesteia, am primit in schimb tergiversari in indeplinirea promisiunilor, tradari si „coabitarea cu Basescu”, inclusiv cooperarea cu trambitele, implantatii basisti in servicii si structurile de politie politica, impotriva noastra. In aceste conditii, din 2011 si pana astazi, SCMD si numai SCMD a reusit, acordand in acelasi timp sprijin tuturor categoriilor socio-profesionale, sa obtina atingerea tuturor obiectivelor propuse in favoarea rezervistilor privind cuantumul pensiilor, statutul acestora garantat prin lege ca pensii militare de stat si nelimitarea dreptului la munca. Este adevarat, nu am fi reusit daca, in final, nu i-am fi convins pe colegii nostri activi sa respinga etichetele si lozincile basiste referitoare la noi, sa-si inteleaga propriul interes si sa actioneze in aceeasi directie.
Era, de asemenea firesc, pentru ca suntem romani si asta e boala nationala, ca in caz de Victorie sa se intample ce s-a intamplat: 1) oportunistii si cei obisnuiti sa stea ca bivolul pe coada, lasandu-i pe altii sa se lupte pentru ei, vazandu-si sacii in caruta, sa ne paraseasca; 2) falosii de sprit, adica cei care au salvat Romania si omenirea intreaga, pe cand erau ei sefuti pe undeva, cei care se uita in oglinda, asteptandu-se sa-l vada pe Napoleon si nu vad nimic, decat, eventual, ceva cu mot, sa ne atace, asa cum fostii sugatori la Ceausescu au atacat, dupa executia acestuia, cu manie proletara... comunismul, sau fostii tucalari ai lui Basescu au devenit peste noapte iohannisti (pentru a-si atribui nu numai meritele altora ci si un alt caracter);
3) era tot normal ca slugile fidele lui Basescu, de teama eventualei pedepse pentru tot ceea ce dictatorul ne-a facut si a facut, sa ne atace.
Dar nu ne-am asteptat la revenirea in forta a isteriei din anii 2010-2012, cu reluarea tuturor laturilor pe care specialistii basisti din servicii le-au aruncat asupra noastra! In actualul context, cand avem si n-avem presedinte, avem si n-avem premier, avem si n-avem Parlament, avem si n-avem partide, Traian Basescu, avand de ales exclusiv intre Parnaie si Putere, incearca sa se intoarca prin mijloace disperate in fruntea statului. Si vede in SCMD, obstacolul greu de zdrobit de care s-a izbit in 2010-2012. Drept care, la toate laturile aruncate de „genialii” basisti constanti, asupra mea si a SCMD, nu le voi raspunde decat in felul urmator: „Domnilor, este inutil sa incercati sa faceti din rahat bici, adica sa-l transformati pe Basescu in salvatorul natiei, comparativ cu situatia din Grecia. A fost un tiran odios, patronand o clica de incompetenti, hoti, lacomi si tupeisti al caror loc este in puscarie. In ceea ce ma priveste, oricat ati incercat sa ma catalogati drept agent (in ordine cronologica) CIA, KGB/FSB, SRI, MI, DGIA etc. oricat veti adauga faptul ca am fost si MI 6, SDCE, MOVE sau KEOD, MOSAD, de ce nu SIE, SPP, STS etc. ca sunt martian sau ca i-am asasinat pe fratii Kennedy, oricat m-ati uri ca am reusit, in slujba si in interesul Tarii, ca militar, ceea ce nici unul dintre voi, nici macar nu indrazneste sa gandeasca, nu veti putea escamota realitatea de mai sus. Romania nu poate avea viitor daca Basescu si basistii nu vor fi pedepsiti! Si daca mancatorii de rahat basisti si trompetele lor nu vor fi pusi/e la locul cuvenit!
Dar daca nu este opera basistilor si ei sunt, ca de obicei, unelte? Daca opereaza temerea externa, ca SCMD ar putea infiinta un partid al societatii civile? Sau, daca este vorba despre supararea sefilor B’nai Brith? Care sefi au bunul obicei sa convoace generalii armatei romane la etajul VI al Camerei de Comert, prelucrandu-i ca, daca vor sa traiasca bine, sa renunte la contestarea Legii nr. 217/2015, admitand ca armata romana si Antonescu ar fi comis genocid peste genocid si holocaust in al II-lea razboi mondial? Iar daca respectivii sunt patrioti si rezista ii calca DNA-ul, inventandu-le fraude de milioane de euro! Orice e posibil intr-o tara ai carei locuitori, spalati pe creier de 35 de ani, indopati cu lozinci si etichete, avand drept modele televizate curve siliconate si gainari, lupta la greu impotriva propriilor interese!
Cat despre rusi, la intrebarea pe care o pun ca istoric, “Cui foloseste?”, raspunsurile ar fi: Basescu a distrus miscarea patriotica dintre Prut si Nistru, obligandu-l pe Iurie Rosca sa-l sprijine pe Voronin (contra 8 vagoane de vin), Basescu ne-a vaduvit de 4 miliarde euro/an, refuzand tranzitul gazului rusesc pe la noi (Proiectul SOUTH STREAM) si sustinand fantasma NABUCCO, Basescu l-a insultat inutil pe Putin, impiedicandu-ne sa avem un cuvant de spus in ceea ce priveste soarta teritoriilor romanesti (Maramuresul istoric, Muncaci, Ivano-Frankivsk, Herta, nordul Bucovinei si Basarabiei, Volhinia, Pocutia, sudul Basarabiei, Transnistria si „Marginea” adica u Craina dintre Bug si Nipru, totalizand aproape 200.000 de kmp) si a romanilor bastinasi care inca supravietuiesc acolo sub diverse nume (Volochi, Loscarini, Rumani, Moldoveni, Nistreni, etc.), Basescu le-a protejat fostilor tragatori de elita din 1989 afacerile, etc. Asadar, Basescu si apropiatii lui (un El si o Ea) ombilical legati de LUKOIL si ALRO Slatina sunt in fapt promotorii intereselor rusesti in Romania. Iar in tara in care hotii striga cu tupeu ... „Hotii!”, securistii tradatori – „Moarte securistilor!” si naimitii rusilor – „Kaghebistii!” este normal ca ultimii patrioti sa fie vestejiti in toate felurile. Pentru ca se mizeaza pe cunoasterea psihologiei colective, pe punerea botului de catre prostii fuduli la tot ceea ce-i depaseste, pe necunoasterea adevarului si neincrederea fireasca, bazata pe experienta ultimilor 25 de ani, in lideri, ale oamenilor cinstiti!
 In rest, le urez respectivilor anonimi, „acoperiti” sau nu, „Pofta buna!” si „S-auzim numai de bine”!
HONOR ET PATRIA! VAE VICTIS!
PRESEDINTELE S.C.M.D.

Col. (r.) dr. Mircea DOGARU

In atentia militarilor care inca se mai pensioneaza in baza L 263/2010

$
0
0
Observatorul Militar nr.31/2015
Audienţe
Marţi, 4 august, la sediul MApN au fost primite persoanele care au solicitat audienţă la ministrul apărării naţionale. Acestea şi-au prezentat problemele în faţa secretarului general al MApN, Codrin-Dumitru Munteanu, şi a reprezentanţilor structurilor abilitate să rezolve situaţiile respective. Chemarea/rechemarea în activitate, aprobarea trecerii în alt corp de cadre, precum şi clarificarea unor aspecte privind drepturile de pensie au constituit obiectul solicitărilor petenţilor înscrişi pe lista de audienţe. Sunt domenii de activitate în care este nevoie să ai anumite aptitudini. Dacă nu eşti înzestrat de natură cudorinţa de a-i ajuta pe cei din jur, nu numai pe tine însuţi, mai bine nu îţi alegi o profesie care presupune lucrul cu oamenii, consilierea acestora sau gestionarea situaţiilor ce implică acordarea  unor drepturi. Când consideri că eşti mult mai important faţă de ceilalţi din colectiv, că funcţia pe care o ocupi îţi dă dreptul de a-i privi de sus, când adopţi o atitudine de om foarte ocupat şi te arăţi deranjat când ţi se solicită sprijinul, oamenii evită să te contacteze. Aşteaptă să se rezolve lucrurile de la sine şi, uneori, constată că tactica lor a fost greşită, că, poate, altul ar fi fost rezultatul dacă erau mai insistenţi. În ultimii ani, trecerea în rezervă la împlinirea vârstei standard de pensionare presupune întocmirea unui dosar complex în vederea obţinerii pensiei. Legile s-au schimbat şi, cum nu toată lumea are acces la Monitorul Oficial sau ştie să interpreteze anumite prevederi din acte normative, cadrele militare ar trebui consiliate asupra modului cum se procedează. De exemplu, puţini ştiu că, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010, pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, se stabileşte prin decizie a casei de pensii sectoriale şi se acordă de la data înregistrării cererii.Au fost cazuri când cererea a fost înregistrată la  unitate după o perioadă de timp. Astfel, pensionarii în cauză au avut surpriza să constate că data de la care primesc pensia nu coincide cu aceea a trecerii în rezervă. În asemenea situaţii se poate vorbi, pe deoparte, de neglijenţa lor,  care nu s-au interesat cu privire la prevederile legii, dar, pe de altă parte, şi de „bunăvoinţa” celor care puteau să-i consilieze. Bunăvoinţă în ghilimele, evident, pentru că este vorba mai mult de rea credinţă şi de dezinteres, căci nu putem crede că aceia care lucrează în domeniile resurse lor umane sau financiare nu cunosc prevederile legii. Dar, sunt oameni între oameni. Din păcate, există şi unii care, deşi sunt profesionişti pe segmentul lor de activitate, nu-şi pot înfrâna anumite răutăţi. Vor, cu orice chip, să demonstreze că fără contribuţia lor nu se pot rezolva favorabil anumite situaţii. Şi se poartă ca atare, fără a lua în calcul supărarea pe care o provoacă. Viaţa ne demonstrează de multe ori că a fi om înseamnă altceva decât a fi un bun funcţionar, că, pentru a se întâmpla, atât ghinionul, cât şi şansa pot fi provocate de un impuls dinafară…


UPDATE
Indolenta si nepasare, in informarea pensionarilor militari si a cadrelor militare care urmeaza sa se pensioneze, gasim si pe site-urile Caselor de Pensii Sectoriale, cu exceptia Casei Sectoriale a MAI;
Vezi:
Casa de Pensii Sectoriala a MApN -din 2011 nu s-ar mai  fi adresat vreo intrebare. 

Casa de Pensii Sectoriala a MAI - singura casa care da unele informatii preliminare despre L 223/2015

Casa de Pensii Sectoriala a SRI -nicio comunicare dupa Legea nr. 241/2013 

Ce facem cu stagiile ulterioare pensionarii, nevalorificate inca?

$
0
0
     Cecilienhoff din Potsdam, ultimul palat construit de familia Hohenzollern in 1917. Poarta numele ducesei Cecilia, sotia printului Wilhelm, mostenitorul coroanei germane. Dupa Primul Razboi Mondial, Wilhelm a luat calea exilului iar Cecilie a locuit aici, singura, pâna in anul 1945, când a fugit de trupele sovietice, care au ocupat capitala Germaniei. 
     In acest palat s-a tinut faimoasa Conferinta de la Potsdam din iulie 1945. Aici au decis impartirea Germaniei  Winston Churchill, Attle Clement, Iosif Stalin si Harry Truman. Au stabilit, de asemenea, despagubirile de razboi pe care urmau sa le plateasca tarile invinse, printre care si România.



Solutia o gasim, de la caz la caz,  in reglementarile urmatoarelor articole din Legea 223/2015, Legea pensiilor militare.
Art. 28. –
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.


Art.29
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie

Art.109
(3) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor.
(4) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

Art. 119.
– Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii si asigurari sociale.

In principiu, din aceste reglementari intelegem ca:

-Limita impusa de articolul 29 se refera la venitul brut utilizat la calculul pensiei, nu la baza de calcul majorata cu 15%. Astfel, cuantumul pensiei calculat potrivit lit. a) reprezinta 80% din veniturile brute majorate cu 15% sau  92% din veniturile brute, pentru 25 de ani vechime cumulata. Pâna la 100% din veniturile brute utilizate la calculul pensiei ar mai fi loc de aproape 7 puncte procentuale, adica cca. 7 ani peste 25, fiecare an aducator  al unui spor de  câte 1% din aceleasi venituri brute majorate cu 15%.

(80+7)%( B+15%B)=87%B+13,05%B=100,05%B ~1 B,  in care B este media veniturilor brute.

Altfel spus, in calculul pensiei militare, tot ce depaseste vechimea cumulata de 25+7= 32 ani este de prisos.
Daca in articolul 29 alin. (2) se prevedea sintagma „fara a depasi baza de calcul prevazuta la art.28” cuantumul calculat potrivit art. 29 ar fi fost limitat de veniturile brute majorate cu 15%, adica B+15%B si se puteau valorifica mai multi ani peste 25. Calculul stabilit de articolele 28 si 29 ii avantajeaza pe cei care au vechime cumulata de numai 25 de ani, care sar de la 80% la 92 % din media veniturilor brute.
- In situatia in care  art. 28 se aplica si pensiilor in plata, cei care au deja o vechime efectiva de peste 32 de ani, in decizia de pensie calculata in puncte de pensie,  nu are rost sa mai astepte valorificarea altor stagii dupa 01 01 2016, pentru ca nu le mai aduce niciun leut in plus. 
-Celor care au vechime efectiva apropiata de 32 ani si stagii ulterioare considerabile, le-as recomanda sa le valorifice pe Legea 263/2010,  pâna la 31 12 2015, pentru a beneficia de prevederile art. 119 din L 223/2016, reprodus mai sus, si de cuantumul mai avantajos. Pot sa-si lase si câteva luni pentru dupa 01 01 2016,  pentru a beneficia de recalcularea din art.109 alin(3).
-Cei care au vechime efectiva apropiata de 32 ani si stagii nesemnificative nevalorificate, de 1-2 ani, pot sa introduca cerere de recalculare dupa 01 01 2016 pentru a beneficia de art. 109 alin.(3).

Mircea Dusa despre NATO, DGIA, Steaua si problemele sociale ale militarilor

Cuza si Carol I au dat primele legi referitoare la pensiile militarilor, nu Adrian Nastase, in 2001, domnule parlamentar Barbu T

$
0
0
Un obscur parlamentar al noului PDL, fost ziarist la 0Tv, intrat in Parlament pe imaginea disparutei avocate Elodia, ca (!) candidat DDD, a sustinut o absurditate care-l descalifica atât ca parlamentar cât si ca ziarist. Unde oare? La B1 Tv, intr-o emisiune girata de EvZ, in care erau criticate masurile fiscale si sociale ale guvernului. Tudor Barbu a cuvântat ca pensiile militare au fost introduse in premiera in România de Adrian Nastase, in anul 2001.
Urmariti-l in inregistrare, la orele 17,23 aici
Ii rugam pe Tudor Barbu si pe alti propagandisti, care se impiedica de Legea pensiilor militare, sa citeasca articolul de mai jos, publicat in Natiunea, ca sa se documenteze cine a introdus pensiile militare in România.
Le mai sugerez sa citeasca si Decretele din perioada comunista care au reglementat regimul pensiilor pentru militari.

Cuza și militarii Armatei Române: drepturi și obligații

El însuși având gradul de colonel, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul evenimentului din 24 ianuarie 1859 intrat în istorie ca ”Mica Unire”, a fost preocupat de situația militarilor din armata română – grade inferioare și superioare – precum și a familiilor acestora.
Primele prevederi legale referitoare la pensiile militare, precum și la ajutoarele de stat acordate militarilor invalizi sau celor morți în campanie, i se datorează lui Cuza. Evident, toate această preocupare a sa față de armată, pleca de la ideea de respect, onoare și demnitate pentru cei capabili a face dovada sacrificiului suprem. Legislația lui Cuza avea la bază un studiu temeinic și fundamentat al unor prevederi din legislația franceză.
De asemenea, Cuza a ținut seama și de posibilitățile economice ale tânărului stat născut în condiții atât de vitrege. Desigur, la vremea aceea nu era o ”inflație” de generali. Salariul unui general era de doar 1200 lei, a unui colonel de 1000 lei, a unui maior de 800 lei, a unui căpitan de 600 lei, iar a unui subofiţer de 400 lei – lunar. Important de menționat este și faptul că paritatea legală a leului, în aur, în perioada 1867-1914, a fost  0,3226 gr. aur cu titlul de 900 la sută. Domnitorul Carol – viitorul Rege Carol I – și el având instrucție și grad militar dobândit încă din armata prusacă, a completat această legislație cu aceeași atentă preocupare și respect.
Legea din 3 iulie 1865
PREVEDERI  LEGALE:
  1. Subofiţerii şi soldaţii  care vau servit sub drapel 25 de ani, vor avea dreptul la pensie.
  2. Nu au dreptul la pensie cei judecaţi de Codul  penal militar ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti.
  3. Indiferent de timpul servit în armată, subofiţerii şi soldaţii care au suferit răni, contuzii, infirmităţi incurabile pe timp de război vor avea dreptul de pensie.
  4. Subofiţerii şi soldaţii care au suferit răni, contuzii, infirmităţi incurabile pe timpul serviciului vor primi pensie cu o valoare de două treimi.
  5. Pensiile se acordă astfel:
-          Pentru serviciu de 25 de ani serviţi sub drapel 600 lei pe an
-          Pentru cazurile prevăzute la punctul 3, 600 lei pe an
-          Pentru cazurile prevăzute la punctul 4, 400 lei pe an
  1. Pentru cei care nu au probleme cu rănile, contuziile şi care nu sunt suferinzi vor primi 600 lei ajutor.
  2. Constatarea rănilor se va face de către Consiliul de administraţie al corpului din care face parte militarul.
  3. Ministerul de război va elibera sub ori ce titlu, mijloace de transport pentru cei răniţi.
  4. Pensiile sunt viagere şi se vor socoti şi văduvelor soldaţilor morţi în război primind jumătate din pensie, pe câtă vreme vor rămâne necăsătorite.
Legea din 15 februarie 1868 (Completată)
EXTRAS:
1. Funcţionarii Statului, civili, militari şi eclesiastici, care vor servi cu bună credinţă şi onestitate vor avea dreptul la pensie astfel:
- Militarii după împlinirea vârstei de 50 de ani, civilii şi eclesiasticii după împlinirea vârstei de 60 de ani.
- Proporţia de a avea drept la pensie:
- pentru 18 ani serviţi în cariera militară sau 20 de ani în serviciu civil şi ecleziastic, dreptul la pensie este de jumătate din retribuţia de mijloc primită în ultimii cinci ani;
-  pentru 25 de ani de serviciu în armată sau 30 de ani ca civil sau ecleziastic pensia este de ¾ din retribuţia de mijloc ce s-a primit în ultimii 5 ani;
2. În termenul de retribuţie de mijloc se calculează leafa postului care a fost cel mai bine retribuit.
3. Nici o pensie nu poate fi mai mare de 18 mii lei pe an.
4. Pensia se calculează începând cu intrarea în vigoare a legii de faţă.
5. timpul servit în campanie de către ofiţeri, civili şi ecleziaşti, ataşaţi la armată se va socoti îndoit la calcularea pensiei.
6. Văduva funcţionarului, militarului sau ecleziastului va primi jumătate din pensie, până la o nouă căsătorie. Văduva cu copii va prini ¾ din pensie, iar în caz de căsătorie, copii vor primi ½ din pensie. Dacă militarul decedat nu era căsătorit părinţii pot primi pensie în cuantum de 1/3 din pensia cuvenită.
Viewing all 3578 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>