Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3578 articles
Browse latest View live

DNA- divizie penala a SRI si anexa politica a noului PNL

$
0
0
Asfintit de Luna intr-un rasarit de Soare pe Litoralul Marii Negre
Multi analisti politici au denumit DNA divizia penala a SRI dupa dezvaluirile unor magistrati si, mai ales, dupa asmutirea DNA asupra oponentilor lui Basescu potrivit interceptarilor SRI. Respectivii n-au indraznit sa spuna ca, in acelasi timp, DNA era, prin multi dintre parchetarii sefi, o anexa politica a fostului PDL. Moraru si Kovesi i-au ocrotit penal pe Basescu si pe cei din gasca lui politica . Dupa plecarea lui Basescu, sistemul mafiot care a penetrat si vârfurile autoritatii Judecatoresti a fost recuperat de noul PNL, inghitit politic de fostul PDL, si de actualul presedinte, ales in urma unei eficiente propagande diversioniste.
Sistemul era inghesuit fatal dupa cazul Rarinca si dupa dezvaluirile in legatura cu implicarea politica a unor inalti magistrati din conducerile organelor autoritatii judecatorest -CSM, DNA, ICCJ- in plasmuirea Eratei CCR, care a modificat conditiile de validare a Referendumului din 2012, de demitere a creatorului sistemului mafiot. 
Scandalurile au fost acoperite  vineri 5 iunie 2015 când un obscur parchetar, Jean Nicolae Uncheselu, numit procuror prin decret basit in 2011, adus anul trecut prin detasare, la DNA, de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova, a aprins o ditai vâlvataie politica, spre satisfactia sefei Codruta Kovesi, anuntând inceperea urmaririi penale pentru niste suspiciuni rezonabile de fapte infractionale, pe care premierul Ponta le-ar fi savârsit  in urma cu 7-8 ani, când era avocat, in fapt un amestec grosolan in raporturile comerciale si profesionale dintre 2 case de avocatura, si ca a informat Camera Deputatilor in speranta ca aceasta va cere inceperea urmaririi penale pentru niste suspiciuni rezonabile ca  Ponta a savârsit alte infractiuni in legatura cu exercitarea functiei de prim ministru, prin numirea lui Sova ca ministru. Normal ar fi ca parlamentarii sa respinga informarea DNA si sa adopte o Hotarâre de condamnare a amestecului autoritatii judecatoresti in activitatea autoritatii executive prin impertinenta de a considera activitate infractionala dreptul constitutional al premierului desemnat de a-si alege echipa guvernamentala. 
Jean de la Craiova putea sa nu realizeze ca face un joc politic, atâta il duce mintea, dar politruca basista Codruta Kovesi stia ce face când a autorizat citarea Premierului si sesizarea Camerei Deputatilor chiar in ziua in care pedelistii vopsiti in liberali introduceau Motiune de Cenzura impotriva Guvernului Ponta...doar, doar realizeaza ea visul nemtalaului de a avea un guvern personal, daca liberalii nu sunt in stare.  
Ponta s-a dovedit a fi un politician slab dupa preluarea conducerii executive, atât in timpul desfasurarii referendumului de demitere a lui Basescu cât si ulterior, complacându-se in complicitati cu structurile mafiote create de Basescu si desconsiderând mesajul popular transmis la referendumul din 2012 si la alegerile parlamentare din acelasi an: debasificarea României. 
Chiar si-o fi inchipuit ca respectivele structuri nu-l vor plesni, fie si pentru a obtine o amânare a destructurarii  lor?
Rezistenta pe care o opune Ponta are valoare doar pentru a obliga structurile mafiote sa scoata la bataie toate fortele si dispozitivele de care dispun. Cariera sa politica este compromisa. Mai devreme sau mai târziu pedelistii vor prelua conducerea Guvernului. Odata cu ei va retriumfa si sistemul pensiilor contributive.
..................................................................................................................................................................

Exista si posibilitatea ca dupa prezentarea demisiei de catre actualul premier Ponta,  cel mai probabil dupa respingerea Motiunii de cenzura si a informarii catre Camera Deputatilor de a cere DNA inceperea urmaririi penale impotriva lui Ponta, actuala majoritate parlamentara sa se mentina si sa solicite presedintelui sa-l desemneze candidat pentru functia de prim-ministru pe Gabriel Oprea, liderul UNPR, sau pe Calin Popescu Tariceanu, liderul PLR.
Neamtul nu-si permite sa riste o suspendare in cazul in care l-ar propune candidat la functia de prim-ministru pe preferatul sau pedelist Catalin Predoiu.
    


Uncheselu, ocaua mica a presedintelui Johannis

$
0
0
Ca sa intelegi un eveniment politic nu trebuie decât sa te intrebi: cui foloseste?
Raspunsul vine simplu, de la sine, ar zice prezidelul nostru.

In vremurile de glorie ale guvernarii Boc, Ion Oltean de la Bistrita, cel cu broscoiul in gât, si cu infuzia de Miss-uri pe la Retrocedari, facea celebra propunere ca unitatea de masura in partid sa fie BOCUL.
Acum, când pedelistii se ascund pe sub fustele prospaturilor care au mai ramas din istoricul PNL, vechea unitate de masura a fost asimilata de cei care vor sa defineasca incompetenta in politica. 
Noii conducatori ai fostului PDL s-au straduit, s-au perpelit, s-au ...etc, etc,  pentru a-i face pe plac Wernerului ales,  sa-i  daruiasca in prima parte a anului 2015 un guvern pe care sa-l poata nominaliza ca fiind al sau - guvernul român al neamtului Werner. Nu s-a putut pentru ca Cârlanul social-democrat s-a imbatosat dupa pierderea alegerilor prezidentiale, aruncând pe piata cu masuri liberale, sprijinit de cel care pastreaza marca originala a fostului PNL. Ce program liberal alternativa la programul Micului Titulescu sa mai propuna Vasile, Alina si Catalin- candidat al presedintelui tacut?
Domnului presedinte nu i-a mai ramas decât posibilitatea sa masluiasca, „Pas cu Pas”, unitatea de masura a competitiei politice, delegând-o, in „Primul pas” pe Codruta sa gaseasca o masura cu care sa-l puna pe fuga pe copilotul Ponta.
Baschetbalista la origine, Codruta s-a executat si a gasit tot un sportiv, pe Uncheselu. E drept ca a fost doar profesor de sport prin câteva comune de pe lânga Craiova, inainte de a studia Dreptul de la distanta. 
Profesorul de sport s-a rascracanat pe Noul Cod Penal si pe Noul Cod de Procedura Penala, asemenea vecinului sau Mircea Badea in emisiunile TV, si i-a trântit lui Ponta o Comanda(Ordonanta) de „stânga'mprejur” prin care l-a pus in disputa de interese cu avocatul Sova.
Dupa buimaceala din primele momente ale zilei in care Vasile si Alina se  potrivisera in pasul Motiune cu Uncheselu, fostul procuror Ponta a rupt frontul si a iesit la contraatac. Zice ca o sa conteste la procurorul ierarhic ocaua mica cu care umbla Iohannis. Cam riscant! Daca se alege cu o noua invinuire de conflict de interese, de data asta cu ierarhica Codruta, pe care el a propus-o ca sefa la organul devenit anexa la noul PNL?
Sa urmarim Pasii urmatori ai competitorilor politici!

Criza politica, dar Comisiile permanente ale Senatului continua discutiile pe proiectul Legii pensiilor militare

$
0
0

                                                                                                                           Termen Raport
1 L212/2015    Proiect de lege privind      Raport comun             17.6.2015 
                         pensiile militare de stat     (Comisia pentru muncă)        



Deocamdata, aceasta este planificarea de lucru in comisii. Pâna pe 17 iunie se mai pot intâmpla multe. Momentul critic al crizei politice este cel de dupa respingerea motiunii de cenzura. Pentru a scapa de presiunile politiei politice puse in slujba lui Johannis, Coldea nu a uitat de amenintarea lui Ponta ca ar fi trebuit sa-si gaseasca alta slujba daca el era ales presedinte, probabil ca Ponta va alege sa-si dea onorabil demisia din functia de Premier, pentru a se victimiza; nu a cazut prin motiune de cenzura si nici prin suspendare.
Johannis il va desemna premier interimar pe Gabriel Oprea pâna la formarea noului Guvern. 
Se stie ca Oprea ramâne in actuala coalitie guvernamentala atâta timp cât Ponta este prim ministru.
Se creeaza toate conditiile ca viitorul premier desemnat de Johannis sa fie Alina Gorghiu cu Gabriel Oprea vice-premier.
Acesta ar fi scenariul care ar permite PSD-ului un ragaz pentru a pregati alegerile de anul viitor, cu un alt lider daca Ponta nu reuseste sa invinga politia politica.
Se poate alege si varianta unei maxime confruntari politice intre actuala coalitie guvernamentala si sistemul de forta preluat de Johannis de la Basescu. Varful de lance al confruntarii va fi, in aceasta varianta, un nou ministru al Justitiei, respectiv senatorul N.S, spun cei informati; o adevarata sperietoare pentru basistii din sistemul judiciar.





„Golanii si curvele” mai importante pentru cațele de la Antena 3 decât semnarea contractului pentru Autostrada Sibiu-Pitesti

$
0
0
Miercuri seara, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a informat intr-o emisiune la DiGi 24 ca, vineri 12 iunie, va semna contractul de finantare a mult disputatei Autostrazii Pitesti-Sibiu, din fonduri europene si de la bugetul de stat, si ca luna aceasta vor demara lucrarile la Autostrada Bucuresti-Brasov, cu fonduri de la bugetul de stat. In acest context si-a exprimat speranta ca mâna calificata de munca se va reintoarce in tara, chiar daca va castiga mai putin, rezolvând astfel si gravele probleme sociale pe care le-a generat migrarea fortei de munca din tara. Este adevarat ca ministrul, ardelean fiind, a avut o exprimare mai bolovanoasa, ceea ce a sensibilizat urechile unor ipocriti din televiziuni.
In loc sa transmita din sfert in sfert de ora stirea ca se creeaza mii de locuri de munca in constructia de autostrazi, niste ipocrite de la A3 transmiteau doar partea inregistrarii in care Rus deplângea dramele familiilor ramase in tara, „ copiii au ajuns golani si femeia curva”. 

Scandalul mediatic monstru a trecut pe planul n semnarea contractului, ministrul anuntându-si demisia. Si când te gândesti ca Rus a realizat in 2002 acordul de libera circulatie a românilor in UE, dupa catastrofala guvernare a CD( PNL+PNTCD).
Se duce Mihai Gâdea sa semneze contractul autostrazii?
Aceasta putea fi stirea principala a zilei de joi:
 „Vineri, poimâine, cred că se va putea semna contractul şi după aceea urmează un montaj financiar pe treaba aceasta, după ce durează un an de zile studii geo etc., etapizarea lucrărilor pe tronsoane, astfel încât să începem din multe puncte simultan. S-ar putea ca să începem partea în care nu avem nevoie de atâtea studii geo. Este o porţiune de la Sibiu spre munte şi de la Piteşti spre munte în care am putea începe mai repede lucrările decât în interiorul defileului sau chiar în interiorul strict montan. Dar acolo mai avem de lucru. Vineri se semnează contractul şi considerăm problema încheiată că, odată începută, cineva o va şi termina. Că noi, că următorii...", a spus Rus. 
"În luna iunie, adică luna aceasta, dăm drumul şi la Bucureşti - Braşov. Avem schemă de finanţare, avem tot ce ne trebuie ca să începem lucrările la Bucureşti - Braşov. Începem şi lucrările la bucăţica aia de intrare în Bucureşti", a spus Rus. 

Sa mai spuna cineva ca nu suntem bolnavii din Legenda Mesterului Manole! Se gasesc mereu... un uncheselu,  o coman care sa darâme noaptea ce au zidit altii ziua.

Cum si-a micsorat Gabriel Oprea propria pensie militara

$
0
0
Seful partidului balama
Invitat fiind in emisiunea lui Gâdea pentru a da explicatii de ce nu voteaza motiunea de cenzura Johannis-Blaga-Gorghiu( atentie, pronuntati Gor-ghi-u cu accent pe prima silaba, asa cum pronunta insasi  domnia sa), vice-premierul Gabriel Oprea a facut un bilant al activitatii sale in toate ministeriatele in care a fost nominalizat. Vreo 7, spunea.
A povestit si cum a fost indus in eroare de finantisti in 2010, când s-au desfiintat pensiile militare. Personal si-a depus demisia de 3 ori pe masa lui Boc, in momente in care se incerca adoptarea unei legi de micsorare a pensiilor militarilor.
Il ameninta pe Boc ca va iesi de la guvernare daca o singura pensie va fi mai mica. Pentru forma care a fost trimisa spre adoptare la Parlament, specialistii in finante de la ministere si de la cele 3 Case Sectoriale l-au asigurat ca nu se va micsora nicio pensie. In baza acelor asigurari, care s-au dovedit ulterior a fi neintemeiate, domnia sa a facut cunoscutele declaratii. 
A luat totul asupra sa, nu a mai invinuit pe nimeni, când, la aplicarea Legii 119/2010, s-a constatat ca 10% din pensii, in special ale disponibilizatilor, se micsorau substantial. Inclusiv pensia sa ar fi fost micsorata. 

12-14 iunie, academiada de la Prundeni, Valcea

$
0
0
Afisul Sesiunii
Academia Oamenilor de Stiinta din România a trimis un numar important de personalitati la Ateneul Satesc Zavideni, din comuna Prundeni, judetul Vâlcea, lânga Dragasani, unde inimosul  animator cultural din Rm Vâlcea, Ion Maldarescu, presedinte al Societatii Culturale ART- EMIS, a organizat o sesiune de comunicari stiintifice in probleme de securitate nationala, sub deviza AMOR PATRIAE NOSTRA LEX-Legea noastra este dragostea de PATRIE. 
Printre organizatori s-a numarat si ACMRR din SRI-Sucursala Vâlcea, totul beneficiind de incredibila baza materiala culturala creata de primarul Ion  Horăscu in comuna Prundeni.
Rar iti este dat ca intr-o sesiune de comunicari sa intâlnesti atâtea personalitati ale vietii culturale, stiintifice, istorice, militare si din mass media, asa cum s-a intâmplat in zilele de vineri si sâmbata la, de retinut, Ateneul Satesc Zavideni.
Asistenta a fost asigurata de membri ai Forumului Cultural Rm Vâlcea si cadre militare in rezerva din Garnizoana Rm Vâlcea.
A fost un regal sa asculti asemenea oameni cu astfel de comunicari:
Machete cu blindate si avioane din dotarea, in timp, a Armatei Române

-Col. (r) Prof. univ. dr. ing. Marian Rizea - Informaţia, cea mai veche, perfecţionata şi perfectibilă armă din arsenalul umanităţi
- General Br. (r) Prof. univ. dr. Cristian Troncotă - Discursul antisecurist în spaţiul public românesc - decembrie 1989.
- Prof. univ. dr. Corvin Lupu - Criza alimentara si energetica din România anilor '80, componentă a Planului „Dniestr". 
Rationalizare de combustibil si alimente la consum in timp ce depozitele erau pline
Ion Maldarescu, Ion Horescu si Jipa Rotaru la prezidiu, in prim plan M.Ghiurco si M.Chelaru
- Dr. Florian Bichir, membru CNSAS - Francmasoneria în atenţia Securităţii
Bichir, pe care il cunosteti si din emisiuni de Televiziune, are cercetari despre evolutia supravegherii de catre Securitate a  organizatiilor masonice. Anecdotic: masonul Ralea a fost numit ambasador in SUA in 1946. Presedintelui Truman i s-a redactat un mic rezumat despre România pentru a fi informat cu ocazia prezentarii scrirorilor de acreditare, in care rezumat se spunea ca stramosii românilor sunt dacii.  Truman a facut urmatoarea remarca dupa prezentarea scrisorilor: noi pe aici ne-am descurcat cu indienii, voi mai aveti probleme cu dacii?

- Comandor (r) Prof. dr. Jipa Rotaru (A.O.Ş.R.) - De la Trianon la Dictatul de la Viena; 75 de ani de la destrămarea teritorială a României Mari. 

- General (r) Prof. dr. Mircea Chelaru - Despre securitatea vulnerabilă şi consolidarea alianţelor. Excurs în diplomaţia informativă. A subliniat irosirea permanenta a românilor  in trecuta. 

- Dr. Monica Ghiurco, redactor la TVR - Serviciile speciale ale României si noile provocări de securitate-actiunile asimetrice si necesitatea pregatirii fortelor de ordine care, asa cum s-a vazut in Franta, vin primele in contact cu elementele teroriste si nu stiu cum sa actioneze eficient, ba, mai mult, devin primele victime ale agresorilor teroristi.
 Prof.Univ. George Potra si Filip Teodorescu, presedinte ACMRR din SRI....o asculta pe Monica Ghiurco
 -Comandor Prof. dr. Olimpiu Glodarenco - Problema submarinelor la Conferinţa de Pace de la Paris din anul 1919

- Prof. univ. dr. Petre Ţurlea (A.O.Ş.R.) - România în cel de-Al Doilea Război Mondial - Probleme controversate. Prezentarea volumului „Evrei şi români în secolul XX", vol.II
- Prof. univ. dr. George Potra (A.O.Ş.R.) - Actualitatea unui discurs: Nicolae Titulescu „Inima României", Ploieşti, 3 mai 1915. Prezentarea volumului „Nicolae Titulescu - Arhivele pierdute. Dosarul unei recuperări", 2015
- Dr. Alba Popescu - Observaţii privind actualitatea războiului hibrid în Ucraina şi capacitatea României de contracarare a unor atacuri de tip hibrid
- Nicoleta Nistoroiu - Interesul politic în falsificarea istoriei moderne si contemporane
-Publicistul - Corneliu Vlad - Copiii nedoriţi ai lumii libere
- Dr. Liviu Ţăranu - Între istorie și memorie. 50 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Comisia de Aparare din Senat propune PLENULUI un amendament care permite recalcularea tuturor pensiilor in plata ale militarilor

$
0
0
Dintre toate amendamentele luate astazi in discutie in sedinta comuna a Comisiilor de Aparare si Munca ale Senatului, retine atentia amendamentul nr.20 care propune modificarea art. 111 din Proiect in asa fel incât si pensiile militarilor stabilite in baza legislatiei anterioare Legii 263/2010 ar urma  sa fie recalculate potrivit algoritmului stabilit de noua lege.
Sa vedem cum vor aparea amendamentele in Raportul comun al celor doua comisii de aprobare a proiectului Legii pensiilor militare, Raport care ar urma sa fie supus aprobarii PLENULUI SENATULUI.





Ce brânza au facut azi comisiile de Aparare si Munca ale Senatului ? Restul... saptamâna viitoare.

$
0
0
De dimineata, membrii Comisiei de aparare au socializat intr-una din bazele de antrenament ale SPP-ului.
Reveniti la munca, impreuna cu senatorii Comisiei de munca au si dat iama prin proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare, aducând baza de calcul a pensiei militare la venitul brut al functiei de baza din ultimele 6 luni si, lucru previzibil, de altfel, plafonarea pensiei la 100% din baza de calcul. 
Marius Obreja, presedinte Comisia de aparare

Președintele Comisiei pentru apărare a Senatului, liberalul Marius Obreja, a afirmat marți :
"Am avut în vedere prin această lege ca niciun militar aflat în pensie să nu se trezească cu pensiile diminuate și disonanțele din actuala lege să fie puse în regulă. Nimeni nu va avea o pensie mai mică decât acum", a declarat Obreja, potrivitAgerpres.
El a precizat că într-o primă dezbatere a proiectului în ședința comună a Comisiei de apărare și Comisiei de muncă ale Senatului au fost amendate două articole, restul proiectului urmând a fi analizat săptămâna viitoare. Nici gând sa respecte termenul de 17 iunie stabilit de conducerea Senatului pentru depunerea Raportului.
"Au fost admise două amendamente, care se referă la baza de calcul pentru pensiile militare de stat, care este venitul brut al funcției de bază pe ultimele șase luni, la care se adaugă brutul funcției militare avute. Un alt amendament se referă la plafonarea la 100% a pensiei, pentru că în varianta Guvernului putea să ducă la o pensie de peste 100% din veniturile avute în timpul activității. Pensiile militarilor sunt luate ca 80% din veniturile brute avute în ultimele șase luni de activitate".

Alo, Comisia de Aparare! Stânga-mprejur la articolul 28 din proiectul Legii pensiilor militare

$
0
0
Din interviul domnului senator Obreja, acordat Agerpres, a rezultat  ca, in dezbaterile din data de 16 06 2015, Comisiile raportoare la proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare au acceptat un amendament de modificare a art.28, referitor la baza de calcul  a pensiei militare.
Amendamentul aprobat, revenirea la  solda functiei de baza din ultimele 6 luni de activitate, ca in fosta L 164/2001, ii  pedepseste pe militarii care, in loc sa se se pensioneze inainte de vreme, prin disponibilizare, au ales sa ramâna in activitate, chiar daca  a trebuit sa fie detasati in alte garnizoane, pe functii mai mici. Pensionarea ulterioara, la termen, i-a prins tot pe acele functii mai mici.
Proiectul Guvernului a tinut seama de situatia acestei categorii de militari, acordându-le sansa sa-si aleaga pentru pensie solda pentru functia de baza din  6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Reglementarea din proiectul guvernamental nu-i afecteaza cu nimic pe cei care doresc sa-si aleaga ultimele 6 luni de activitate, perioada care, de altfel, este inclusa si in formularea initiala a articolului  nr,28.
Nu as vrea sa fiu rautacios cu cei care au propus acest amendament cu solda functiei de baza din ultimele 6 luni, dar, se pare, acestia nu au trecut prin procesul de disponizbilizari din  Armata, potrivit Ordonantei nr.7/2008. 
Rugamintea catre cele 2 Comisii  ar fi ca, in sedinta din 23 iunie, sa lase  articolul 28 asa cum a chibzuit Guvernul.
Le multumim anticipat daca modifica articolul 111, asa cum este depus un amendament, in sensul ca toate pensiile militarilor, aflate in plata la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor militare, sa fie recalculate potrivit sistemului de calcul instituit de aceasta lege.

Noul Partid Nenational Liberal a luat-o la vale in sondaje.

$
0
0
Tendinta descrescatoare era previzibila! Cum sa nu fie sanctionat electoral partidul care a strâns sub umbrela sa toate cazaturile politice portocalii ale regimului Basescu?
De bine de rau, guvernul actualei majoritati parlamentare, prin componenta  liberala- Tariceanu, a luat cele mai liberale masuri din ultimii 10-15 ani, fara sa afecteze nivelul de trai al populatiei.Scaderea contributiilor sociale si a TVA sunt doar 2 masuri care au lasat partidul tripletei Blaga-Gorghiu-Predoiu fara munitie electorala.



Familia regala engleza se dezlantuie

A fost publicat Raportul cu amendamentele la proiectul Legii pensiilor militare.

$
0
0
Raportul comun al Comisiilor de aparare si munca a aprobat amendamentul de modificarea a art. 111.  -Toate pensiile aflate in plata la data intrarii in vigoare a noii legi se recalculeaza.

-Baza de calcul este formata din media veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie/trecerii in rezerva. (Multumim doamnei senator Cristiana Anghel)
-Procentul de pensie este unic- 80 % din baza de calcul pentru o vechime de 25 ani.
-Sporul pentru fiecare an vechime  peste 25 este 1%, nu 2%.
-Pensia se plafoneaza la 100% din baza de calcul, neincluzând aici sporul pentru OMM.
-Actualizarea reglementata de art. 61 se face din oficiu, nu la cerere ca in proiect, in procentele din articolele 29-31 si 110, potrivit  gradului avut la data pensionarii si mediei soldelor de functie indeplinite in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, pentru pensiile in plata la data intrarii in vigoare a legii, si potrivit gradului militar avut la data pensionarii si mediei soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate, pentru cei care isi deschid drepturile de pensie pe  noua lege. 

Acest Raport va fi supus aprobarii Plenului Senatului, moment in care senatorii  vor aproba sau vor respinge documentul. E greu ca din acest moment sa mai fie aprobat vreun amendament in Senat.
Modificari se mai pot face in Camera decizionala, Camera Deputatilor.  
Cititi Raportul cu amendamentele admise sau respinse  AICI sauAICI









900 002

$
0
0

Multumiri militarilor pensionari care se informeaza pe acest blog!



   90000
Afişări de pagină astăzi
                                                    4.256
Afişări de pagină  ieri                                                 
5.509
Afişări de pagină luna trecută                                   
65.856
Istoricul general al afişărilor de pagină                 
  900.002


Formula de recalculare a pensiilor militare. Baza de calcul definita la art.28, conform amendamentelor, nu se aplica in cazul recalcularii pensiilor

$
0
0

In primul rand sa vedem care este baza de calcul pentru recalcularea pensiilor existente in plata la data intrarii in vigoare a legii.
Formularea amendamentului de la art.28 exclude pensionarii militari, asa cum sunt definiti in art 3 lit e), din categoria militarilor care pot beneficia de aceasta prevedere. Daca s-a modificat articolul 111 in sensul ca recalcularea se aplica tuturor pensiilor in plata, trebuia modificat si art.28 astfel incât baza de calcul respectiva sa fie aplicabila si pentru art.3 lit.e), respectiv pentru pensionarii militari. Poate fi inca o necorelare a modificarilor aduse de Comisiile Senatului, asa cum am mai semnalat si altele. Este inca o dovada ca articolul 111 a fost mult discutat si ca, in ultima instanta a fost acceptata recalcularea tuturor pensiilor in plata, fara a se face, insa,  corelarea cu ansamblul textului legii.
Asa ca, Legiuitorul trebuie sa se hotarasca in privinta bazei de calcul in cazul recalcularii pensiilor in plata: veniturile brute, ca pentru activi, asa cum este prevazut in articolul 28,  modificat de Comisii, sau solda bruta a functiei de baza, asa cum Comisiile au completat, cam stângaci si neclar, corpul alin.(1) al art. 61, referitor la actualizarea pensiilor militare ori de cîte ori se majoreaza soldele de grad si functie. Zic... fara un inteles clar, pentru ca textul din corpul alineatului se aplica atât pentru lit. a) cât si pentru lit. b), respectiv... si pentru militarii pensionari, cât, si pentru cei care ies la pensie in baza noii legi.
Pentru a va face o imagine ce inseamna veniturile lunare brute si solda functiei de baza, republic mai jos doua din paginile unei lucrari de specialitate, de care am mai vorbit si in articolul Componentele soldei functiei de baza.


Pensia maxima pentru un militar cu 45 de ani vechime totala, care a platit peste 25 de ani contributie  pentru pensie suplimentara/contributie individuala la bugetul de stat si are OMM clasa I.


[B  x (80% + n.1%)] x 9%  x 20% = B x 130,8%, in care

-B=baza de calcul
-(80% + n.1%) < sau =  100%
- n = 20, numarul anilor peste 25
-9% = sporul maxim pentru pensie suplimentara
-20%= sporul pentru OMM clasa I.


28 iunie 1940, România a cedat sovieticilor, fara lupta, Basarabia si Bucovina de Nord.

$
0
0
Trupele sovietice defileaza cu tancuri la Chisinau dupa ocuparea Basarabiei si Bucovinei de Nord.
Vai, câta populatie asista la spectacol! 



Dezinformarea unor membrii ai Consiliului de Coroană a dus la „cedarea Basarabiei” ?

SHARE    
 / 49 0
Bucuresti-1940-Ziua-cand-ne-a-fost-rapita-Basarabia1O nouă perspectivă asupra evenimentelor care au avut loc în zilele destrămării României Mari este avansată de către istoricul Gheorghe Buzatu în lucrarea Hitler, Stalin, Antonescu. 
„(…) Cât de exacte au fost datele expuse în ședințele Consiliilor de Coroană din 27 iunie 1940 de către persoanele cele mai autorizate – premierul Gheorghe Tătărescu, generalul Florea Țenescu, șeful Marelui Stat Major, și generalul Ioan Ilcuș, ministrul de Război?
Spre edificare, propunem ca, înainte de orice, să-i ascultăm – după varianta Gheorghe Tătărescu – pe șefii militari:«Aceștia– avea să relateze, la 1 mai 1943, fostul premier –, în fraze sobre, expun un punct de vedere comun: de va fi nevoie, armata se va bate, dar se va bate într-o disproporție de forțe care nu poate lăsa nici o îndoială asupra sfârșitului».
După mai puțin de trei ani, Gheorghe Tătărescu avea să pretindă că cel mai elocvent a fost generalul Țenescu. Să-l ascultăm, deci, pe memorialist:
«O expunere completă și, în același timp, impresionantă a situațiunii create a fost făcută de șeful Statului Major, generalul Țenescu, care, după ce a declarat că armata își va face datoria, a stăruit asupra inegalității forțelor ce aveau să se înfrunte. El a pus în lumină capacitatea de luptă, instrucții și utilaj a Armatei Sovietice și a conchis că armata noastră ar putea rezista câtăva vreme, retrăgându-se pe Siret, numai dacă ar putea conta pe sprijinul ulterior al unei mari armate aliate, pusă în mișcare de crearea unui front politic, care ar crea un nou front militar. Fără de acest sprijin, șeful Statului Major este de părere să acceptăm ultimatumul, pentru a nu fi obligați să cedăm mâine mai mult decât ceea ce ni se cere azi».
Apelând la sursa Petre Andrei, cunoaștem că generalul Țenescu a avansat cifre, în ședința Consiliului de Coroană din seara zilei de 27 iulie 1940. Esențială, în determinarea unui curent de opinie favorabil acceptării revendicărilor Moscovei, a fost comunicarea potrivit căreia România nu putea opune mai mult de 40 de divizii celor peste 140 de divizii reunite ale posibililor inamici (Bulgaria, Ungaria, U.R.S.S.), din care numai U.R.S.S. dispunea de 100 divizii de infanterie, 20 de brigăzi de cavalerie, 7 divizii moto și parașutiști.
Editat și publicat de Lena Captari / romaniabreakingnews.ro / Sursa:  historia.ro

România trebuie sa conduca in regiunea sa

$
0
0

Mesaj din SUA pentru Romania: acum, ori niciodata!

Mesteceni in pozitie de manechine
JUNE 27, 2015 —

Wess Mitchell

As vrea sa nu fiu patetic si nici sa va panichez. Dar va implor sa cititi textul de mai jos! Este o scurta conferinta- sustinuta astazi intr-unul din amfiteatrele Facultatii de Drept- de Wess Mitchell, presedintele CEPA. Detalii despre autorul conferintei veti gasi la finalul acestui articol, la fel si despre CEPA. Dar mai important decit autorul sau acronimul CEPA este textul conferintei in sine. Cititi-l cu atentie, va rog! Raspinditi-l, faceti-l sa circule, incercati sa convingeti cit mai multi romani sa citeasca aceste rinduri! E mai important ca oricind! Pentru noi toti, pentru Romania, pentru viitorul copiilor nostri!
Romania după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități
„Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit astăzi aici și pentru oportunitatea de a vorbi aici (Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, n.m.). Doresc să mulțumesc bunului meu prieten Don Lothrop, care a fost un susținător remarcabil și un mentor al întregii noastre organizații la CEPA. Mulți dintre voi nu realizează amploarea impactului pe care Don îl are pentru țara dumneavoastră ca ambasador în Statele Unite. Don depune eforturi formidabile în a educa Guvernul SUA, think-tank-urile și comunitatea de afaceri cu privire la potențialul României și la importanța strategică a acesteia pentru Statele Unite. Don este unul dintre fondatorii Inițiativei SUA-România la CEPA, iar munca sa privind Inițiativa România One a fost o sursă de inspirație pentru noi toți la CEPA, în misiunea noastră de a reprezenta la Washington singurul think-tank dedicat promovării unei Europe Centrale înfloritoare din punct de vedere economic, stabilă geopolitic și liberă din punct de vedere politic, având legături strânse și durabile în Statele Unite.
Astăzi vreau să vorbesc despre a doua parte a misiunii CEPA: geopolitica.
În cadrul ultimelor opt luni, războiul a revenit în Europa Centrală și de Est. Cea mai mare țară din Europa de Est, o națiune suverană de 45 de milioane de oameni, ale cărei granițe au fost garantate de Marile Puteri, a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse. Această țară a fost invadată în mod repetat, cetățenii săi au fost uciși, teritoriul său a fost ocupat. Peste 3.000 de persoane au fost ucise. Frontierele au fost redesenate. Un avion civil a fost doborât. Iar Occidentul a intrat într-un concurs prelungit de geopolitică cu Rusia. Europa de Est a devenit, încă o dată, în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională. Iar toate acestea s-au petrecut într-o țară care se află la câteva ore de unde ne aflăm azi. O țară care împarte o frontieră de 600 de kilometri cu România.
De la începutul acestei crize, politica de securitate a Occidentului a pus accentul pe Nordul Europei Centrale, pe Polonia și pe Statele Baltice. Dar vreau să vorbesc în această după-amiază despre ce înseamnă războiul din Ucraina pentru geopolitica sud-estului Europei și, în special, ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și pentru România ca stat.

Acesta nu este un subiect despre care discutăm foarte des. Pentru cei mai mulți, geopolitica nu este ceva la care noi, cei din Occident sau românii, în special, să fi avut destul timp să ne gândim. În ultimii 25 de ani am trăit una dintre cele mai stabile perioade din istoria omenirii. Ani de pace și prosperitate, liberi de Vechiul Haos al geopoliticii și de războiul Marilor Puteri.
Europa Centrală a fost simbolul suprem al acelei prosperități: această regiune s-a bucurat de o siguranță, de o acumulare de bogăție și de o libertate politică mai mare decât în orice moment în cei 1.000 de ani de istorie. În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani. PIB-ul a crescut cu 150%. A atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine. A atins una dintre cele mai rapide rate de creștere economică din lumea occidentală. Și a trecut prin șapte transferuri consecutive, pașnice, ale puterii în Parlament.

Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric. Timp de 25 de ani, pentru prima dată în istoria modernă, România nu s-a confruntat cu o amenințare militară venită din partea unei puteri din afară. Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ. Și a avut parte de influența modernizatoare și reformatoare a celui mai mare bloc comercial din lume.
Acest set de condiții a creat un fel de moment „Goldilocks” pentru toată Europa Centrală, care a permis țărilor din această regiune să se vindece de rănile comunismului și să se concentreze pe construirea capitalului uman, a instituțiilor politice și a economiilor deschise ale statelor europene moderne. Nici o națiune nu merita această oportunitate mai mult decât România, victima statului polițienesc condus de Ceaușescu.
Momentul de după Războiul Rece a permis României o suspendare a legilor normale ale geografie și ale puterii care au dominat cea mai mare parte a istoriei sale și care au supus-o pe ea și pe vecinii săi la ceea ce Churchill a numit „torturile pe care poeții vechi și teologii le rezervă damnaților”.
Într-o măsură chiar mai mare decât Polonia, România a reușit să uite de dictatele strategice și diplomatice. A muncit din greu pentru a intra în NATO. A adus contribuții operațiunilor conduse de SUA în Afganistan. Dar nu a fost nevoie să-și facă griji cu privire la nivelul de bază/fundamental al geopoliticii, acela de a asigura statul și teritoriul său împotriva unei invazii, a constrângerilor sau împotriva extincției în mâinile puterilor ostile. Securitatea teritoriului românesc, integritatea sistemului său guvernamental, stabilitatea mediului său pentru atragerea de investiții și dezvoltare – toate aceste condiții prealabile pentru succesul statului român modern au fost asigurate în numele său, în mare măsură, de puteri din exterior.
Această perioadă liniștită a istoriei a fost o mare realizare atât pentru România, cât și pentru Occident ca un întreg, care acum pot sărbători 25 de ani de la tranziția din comunism.
Dar condițiile care au făcut posibilă această vacanță de geopolitică se apropie de sfârșit.
Invazia rusească din Ucraina reprezintă o provocare directă și foarte violentă la adresa bazelor juridice și teritoriale ale securității spațiului european. Aceasta semnalează modificări ale peisajului geopolitic din sud-estul Europei care vor modifica, la rândul lor, profund și permanent, mediul extern al României în moduri care vor pune sub semnul întrebării succesul său continuu ca stat european democratic în curs de dezvoltare.
Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa. Războiul din Ucraina arată că Rusia este dispusă să joace acest rol, folosind nu doar tactici de subversiune, luare de mită și intimidare, ci și prin utilizarea forței militare împotriva vecinilor săi.
În multe feluri, Vladimir Putin este deja în război cu Occidentul și câștigă. Nu a întâmpinat nimic în răspunsul națiunilor occidentale care să-l descurajeze să folosească aceleași tehnici pentru a teroriza, a destabiliza și a rearanja alte state de-a lungul frontierei de est a Europei.
Renașterea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune pentru Occident, atunci când Pax Occidentalis înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România. SUA sunt un aliat prin tratat al României; sunt și vor rămâne ferm angajate în apărarea sa. Dar natura influenței Americii în Europa Centrală se schimbă: bugetele noastre de apărare sunt în scădere, presiunile strategice de gestionare a mai multor regiuni la nivel mondial sunt în creștere și, teoretic, pe orice plan, iar influența Americii în sud-estul Europei este înlocuită de alte puteri.
În același timp, motoarele tradiționale de integrare occidentală încetinesc. Criza din Ucraina a demonstrat limitele capacității UE de a exporta modelul său de guvernare în spațiile în litigiu împotriva voinței unei Rusii determinate fără a poseda elementele tradiționale ale puterii geopolitice. Agenda de reforme a stagnat în multe țări din UE. Populismul și naționalismul sunt în creștere în sud-estul Europei, iar euroscepticismul este în creștere.
Aceste evenimente nu se petrec în vid. Trăim într-o perioadă de transformări globale extraordinare. Puterile în ascensiune și cele revizioniste testează capacitatea de rezistență a ordinii occidentale. Forme hibride de autoritarism sunt în creștere. Tacticile beligerante ale lui Vladimir Putin în Crimeea sunt reflectate de agresiunea maritimă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Niciodată n-a mai fost astfel contestată puterea Americii, și nici rivalii atât de numeroși. Bazele lumii de după Războiul Rece se cutremură/se zdruncină în jurul nostru.
Acum, o mulțime de români ar putea asculta toate acestea și ar putea spune: “Sigur, lucrurile par instabile. Ucraina este o tragedie. UE este o harababură. SUA au problemele lor din Asia. Dar România este în NATO. Avem articolul 5. Avem trupe americane pe teritoriul românesc. Avem o economie de succes și un sector energetic în plină expansiune. Acum nu este momentul să-i perturbăm pe investitori cu geopolitica. Vom crește costurile apărării cu câteva puncte zecimale, dar, în cele din urmă, criza va dispărea și ne vom putea întoarce la afacerile noastre”.
Aceasta este o imagine tentantă, dar e iluzorie. Cred că, în anii următori, geopolitica de modă veche va începe să afecteze România în moduri care ar putea prezenta probleme grave pentru dezvoltarea sa economică și politică internă. Bazându-mă pe tendințele regionale actuale, văd cinci riscuri emergente cu care este probabil ca România să se confrunte:
• Riscul unei frontiere militare reactivate pe frontul estic: avansarea continuă a Rusiei în sudul Ucrainei pune o presiune directă asupra României. În anii următori, România trebuie să se aștepte la frecvente încălcări ale spațiului său aerian din partea forțelor ruse, la hărțuire maritimă a navelor și platformelor din Zona Economică Exclusivă a României și la o mai mare agitație în Republica Moldova și Transnistria.
• Riscul de a remilitariza Marea Neagră: Anexarea Crimeii pune Rusia în poziția de a perturba dezvoltarea energetică maritimă și economică a României. Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene. Până și o atacare fără succes a hotărârii din 2009 a Curții Internaționale de Justiție ar putea schimba climatul de risc pentru dezvoltarea sectorului energetic în spațiul Mării Negre și să împiedică planurile României pentru independența energetică până în 2020.
• Riscul de incertitudine economică regională: Investitorii nu agreează războaiele. Comunitatea Europeana a prosperat din punct de vedere economic, deoarece două decenii de stabilitate au făcut din aceasta un loc sigur în rândul piețelor globale emergente. Dacă se pierde această stabilitate, veți pierde mai mult din baza necesară creșterii în viitor decât vă dați seama. Este exact ceea ce un raport recent al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) a avertizat că se va întâmpla în CE în cazul în care criza din Ucraina se va întinde pe durata unui al doilea an.
• În al patrulea rând, riscul naționalismului regional resuscitat/reînviat : Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.
• Riscul de cooptare prin corupție: România este un „stat câmp de luptă” al Balcanilor. Intensificarea concurenței geopolitice crește atractivitatea sa ca țintă pentru puteri străine, care s-ar putea folosi de corupția din sistemul său politic ca de o breșă în securitatea națională.
În toate direcțiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere. La est, o națiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democrației liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani rusești și de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat.
În acest context, România nu mai poate presupune că condițiile externe benigne, care i-au permis să prospere în ultimii 25 de ani, vor continua la nesfârșit. Ea nu mai poate presupune că nu se va confrunta cu o amenințare externă a intereselor sale sau chiar a teritoriului propriu; că un aliat din exterior va reuși să ofere stabilitatea mediului înconjurător; sau că puteri din afara nu vor folosi vulnerabilitățile României ca arme strategice împotriva sa.
Acestea sunt riscuri de care România nu a trebuit să își facă griji în mod semnificativ timp o lungă perioadă a vieții noastre. În stadiul său actual de tranziție, pericolul pe care îl prezintă pentru România este frânarea dezvoltării – pericolul că un mediu extern neospitalier va încetini sau va împiedica creșterea economică ori consolidarea politică a României într-un moment de răscruce în evoluția sa postcomunistă.
Dacă acest lucru sună exagerat, luați în considerație România interbelică: o țară mare, cu resurse naturale din belșug, care a fost cel mai mare beneficiar al Tratatului post-1919 și unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, după SUA. Despre Constituția României din 1923 s-a susținut că este un „model de idealuri democratice liberale”. În termen de o generație, acest prim experiment al democrației românești a eșuat. Mediul strategic s-a schimbat. Liderii români au sustras resurse de stat și au pierdut încrederea poporului. Investitorii din Vest au dispărut. Puteri revizioniste au umplut vidul astfel creat. Românii au renunțat la democrație. Capturarea statului a survenit rapid, atât din exterior, cât și din interior.
Nu aceasta va fi soarta României din vremurile noastre. Nu suntem în 1930, iar România modernă a construit baze solide pentru un stat de succes. Dar, de asemenea, România nu va putea să se comporte strategic ca și cum am fi încă la începutul anilor 2000. Împrejurimile geopolitice se schimbă, iar România va trebui să se adapteze dacă dorește să reușească.
Într-o măsură mai mare decât în trecut, România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic. Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.
Navigarea în acest nou mediu va necesita cel puțin trei lucruri din partea României, lucruri despre care nu era cazul să discutăm în primele etape ale erei post-Război Rece.
În primul rând, România va trebui să aibă capacitatea fizică de a modela mediul său extern.
• Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern. Astăzi, Armata română este foarte respectată în România și în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, ea reflectă, de asemenea, realitățile strategice de după Războiul Rece: bugete mici, o preocupare cu misiuni în alte zone, cum ar fi ISAF, și o prioritizare a personalului în concordanță cu aptitudinile lui.
• Unele forțe din România de azi folosesc același echipament din 1988, când eu eram în clasa a cincea și România era încă semnatară a Tratatului de la Varșovia. Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata română a finalizat 15.
• Acest lucru ar fi justificabil pentru un stat mic. Dar România nu este un stat mic; nu este Bulgaria sau Ungaria. România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune.
• România trebuie să-și reevalueze prioritățile de modernizare militară în lumina peisajului conflictului din Ucraina. Este nevoie de reformă și modernizare cuprinzătoare, similar cu ceea ce Polonia a început cu un deceniu în urmă. Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de “area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii. În al doilea rând, România are nevoie de o strategie pentru transformarea succesului autorității sale naționale în autoritate regională.
• România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel. Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.
• Strategia României pentru a face acest lucru ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.
• Oportunitatea imediată de autoritate este in energie. Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună. Aceasta este o veste bună pentru CE, dar României îi lipsește o strategie pe termen lung pentru exploatarea în mod sistematic a acestei oportunități.
• O strategie energetică regională românească ar depăși actuala încurajare a producției offshore și onshore. Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional. Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crea responsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia șiChina.
În al treilea rând, România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil.
• Securitatea națională și guvernarea sunt strâns legate. Acest lucru este valabil în toate țările – inclusiv în Statele Unite ale Americii.
• Diferența în cazul României este că mizele sunt mai mari aici. Trăiți într-un mediu ostil. Tocmai pentru că jucați un rol crucial în succesul Occidentului în această regiune sunteți o țintă pentru forțele din exterior – fie ea Rusia sau China – care ar folosi procesul neterminat al tranziției voastre democratice împotriva voastră. Sistemul vostru imunitar trebuie să fie chiar mai puternic decât cel al altor state.
• Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci ca stat. Pretindeți conducătorilor dumneavoastră o guvernare mai bună – săli de judecată transparente, urmărirea penală în caz de mită, insistarea asupra integrității și transparenței în spațiul public este unul dintre cele mai patriotice lucruri pe care românii de rând le pot face.
Tema comună în toate aceste domenii este conducerea (leadership).

Vladimir Putin și Viktor Orban au invocat diferite versiuni ale aceleiași tezei: ordinea democratică pe care am construit-o în Europa Centrală după 1989 a fost temporară – că aceasta poate fi contestată și chiar înlocuită dacă suntem dispuși să încălcăm regulile, fie că se utilizează bani murdari, tancuri sau urne de vot.
Succesul României este contra-dovada esențiala a acestei teze. România este o dovadă că idealurile și instituțiile occidentale „funcționează” într-un moment din istorie în care avem nevoie cu disperare de exemple de succes ale Occidentului la nivel mondial.

Gândiți-vă pentru o clipă la cum ar putea arăta viitorul României dacă aceasta ar atinge potențialul său maxim: al 6-lea stat ca mărime din Europa, cu 20 de milioane de oameni, si a treia cea mai mare rezervă de gaze în UE, toate acestea ca o democrație consolidată în inima sud-estului Europei, cu instituții stabile, un standard de trai în creștere, investiții stabile din Vest și un sector energetic în plină expansiune. Aceasta este o Românie cu viziune transatlantică, ce ar fi un exemplu puternic de stabilitate, de soluții de energie și democrație în fața vecinilor săi.
Aceasta este România de care are nevoie Occidentul, din punct de vedere strategic, în aceste vremuri. Ne așteaptă în anii următori o competiție geopolitică și ideologică globală mai crâncenă decât ne-am fi putut imagina oricare dintre noi în urmă cu 25 de ani. America va avea nevoie de aliați maturi care sunt capabili să ofere securitate regiunii lor și să modeleze succesul ordinii Vestice. Angajamentul nostru strategic și economic va fi cu atât mai mare pentru aliații care reușesc cel mai mult în aceste domenii. Cu cât România va avea mai mult succes, cu atât mai mult Statele Unite vor fi prezente în țara și în regiunea dumneavoastră.
Despre România interbelică s-a spus că a reprezentat o „stare de necesitate”. Aceasta este valabil și pentru România de astăzi. Sunteți într-o „stare de necesitate” pentru America și pentru alianța occidentală. Au fost momente în istorie când cel mai sigur lucru pentru România a fost să păstreze un profil scăzut și să acționeze ca un stat mai mic (neînsemnat) decât în realitate. Acum nu ne aflăm într-unul din acele momente. Acesta este un moment în care românii trebuie să fie subiecte mai degrabă decât obiecte ale istoriei. Un moment în care să conduceți în regiunea dvs. – în guvernare, securitate și energie – în ciuda faptului că totul în jurul vostru se mișcă în direcția opusă.

Eu cred că România este pregătită pentru acest moment. Dispuneți de instituții mai stabile, de resurse financiare mai mari și de aliați mai buni decât dispunea statul român în perioada interbelică. Ultimii 25 de ani au oferit toate ingredientele necesare succesului dumneavoastră. Tot ceea ce aveți nevoie acum este încrederea. Alegerea este a dumneavoastră, în cele din urmă. Dar Occidentul are nevoie de România pentru a reuși, pentru viitorul vostru si pentru viitorul nostru.
Vă mulțumesc.

Nota: sublinierile imi apartin. Traducerea din textul original (engleza) a fost realizata in timp record cu sprijinul unor colaboratori carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale. Imi asum eu, insa, in cazul in care apar mici stingacii de exprimare, orice posibila greseala. Pentru conformitate si confruntare cu textul original voi posta la final si textul in limba engleza.
Despre autor: A. Wess Mitchell is President and Co-Founder of the Center for European Policy Analysis (CEPA), a U.S. foreign policy institute dedicated to the study of Central Europe. At CEPA, he leads in the strategic direction of the institute, the intellectual and financial development of major programs, and the executive management of Center resources and staff. In helping to form CEPA, Mitchell has sought to reinforce Central Europe’s position in U.S. global strategy and strengthen America’s diplomatic, commercial and security relationships with key allies in the region.

Sedinta in direct a Senatului, 29 iunie, in care se voteaza Legea pensiilor militare

$
0
0

http://www.senat.ro/Live.aspx



Inca nu s-a ajuns la punctul III, vot final. Se discuta punctul II. 

Se intra pe punctul III-
Domnul Gabriel Oprea sustine de la microfon, din partea Guvernului, proiectul Legii pensiilor militare.  
-ora 17.07: Proiectul de lege a fost adoptat cu 120 de voturi din 124.
-Presedintele de sedinta, Cristian Dumitrescu, cere ca proiectul sa fie trimis imediat, chiar astazi, la Camera Deputatilor.

-A fost respins proiectul de lege privind acordarea pensiilor de serviciu pentru personalul diplomatic si consular. Grupul parlamentar PNL a votat impotriva. Consultari pentru reluarea votului, la cererea senatorului PSD, Ilie Sarbu.
Se reia votul la proiectul cu pensiile diplomatilor. 
Este aprobat, in cele din urma, si acest proiect, cu 111 voturi pentru.
                                    *      *
La punctul INTERPELARI de pe ordinea de zi, senatorul Cordos, de la Cluj, cere ministrului Dusa sa raspunda in scris daca in proiectul referitor la introducerea stagiului militar, pe baza de voluntariat, pentru tinerii de vârsta 18-25 ani, nu are in vedere si folosirea personalului militar in rezerva calificat, dar neutilizat.

S-a incheiat transmisia in direct.
Pentru cei care vor sa vada inregistrarea sedintei vor putea accesa  arhiva sedintelor din Senat aici

Legea pensiilor militare, azi pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

$
0
0


6.Pl-x 529/2015Proiectul de Lege privind pensiile militare de stat (PL-x 529/2015) -lege organică Adoptat de Senat -29.06.2015
Raport comun - Comisia pentru muncă şi Comisia pentru apărare (Adoptare) - distribuit - 30.06.2015
Cameră decizională 


Transmisiunea in direct a sedintei AICI

Vedeti forma Proiectului adoptat de SENAT AICI
Cititi amendamentele propuse de Comisiile Camerei Deputatilor  AICI surprize...

Amendamentele aprobate de Camera Deputatilor la Legea pensiilor militare.Legea a fost adoptata.

$
0
0

Sa nu uitam de stradaniile ministrului DUSA
Amendamentele Camerei decizionale pot fi citite aici
Proiectul Pl- x 529/2015 a fost adoptat in sedinta CD din 30 06 2015.
Au fost corectate, in special, imperfectiunile de tehnica legislativa ramase dupa amendamentele adoptate in Senat.
Se recalculeaza toate pensiile militarilor aflate in plata  la data de 01 01 2016 tinând cont de vechimea din ultima decizie de pensie.
Atentie, sporul de pâna la 15% care poate fi adaugat la baza de lucru se refere numai la categoriile de militari de la literele a)-c) din art. 3, nu si la pensionari-lit e).
Pot opta pentru sistemul din Legea 263/2010 doar militarii care isi deschid drepturile pe noua lege.
Dupa intercalarea amendamentelor adptate in Camera decizionala, textul legii va fi inaintat spre promulgare la Presedintie si apoi la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Formula de recalculare pe care am lansat-o la un articol anterior ramâne valabila.
Pensia maxima pentru un militar cu 45 de ani vechime totala, care a platit peste 25 de ani contributie pentru pensie suplimentara/contributie individuala la bugetul de stat si are OMM clasa I.

(80+n)% B+ 9%.100%B+20%(100%B+9%.100%B) = 100%B+9%B+20%B+1,8%B=130,8%B=1,308B
 in care

-B=baza de calcul
-(80% + n.1%) < sau =  100%
- n = 20, numarul anilor peste 25
-9% = sporul maxim pentru pensie suplimentara
-20%= sporul pentru OMM clasa I.


Formula de calcul urmareste ca procentul final sa se raporteze tot la baza de calcul.

Legea pensiilor militare, text in forma pentru promulgare

$
0
0
Legea a fost publicata pe site-ul Camerei Deputatilor si o puteti citiAICI


UPDATE


Deocamdata toata lumea studiaza textul legii in forma pentru promulgare, text care nu va mai suferi modificari pana la aplicare, daca presedintele nu-si exercita artibutiile de retrimitere la Parlament sau de sesizare a CCR, pentru control constitutional anterior. 

Blogul este deschis tuturor celor care doresc sa adreseze intrebari si tuturor celor care doresc, in calitate de economisti sau juristi, sa raspunda intrebarilor. Sunt multi specialisti printre rezervisti, important este sa se implice. 

Noutati vom mai avea doar in urmatoarele 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii (adica pâna la 31 martie 2016), când se va emite Ordinul comun al institutiilor militare cu procedurile de recalculare si actualizare. Alta era urgenta emiterii acestui ordin daca in art. 60 se prevedea ca Ordinul va fi emis in urmatoarele 90 de zile de la publicarea legii in MO. Este o mare diferenta intre data in care va fi publicata legea si data intrarii in vigoare, prevazuta in art.123, respectiv 01 01 2016.
Oricum, recalcularea tuturor pensiilor va ridica noi dificultati pentru Casele Sectoriale. Va fi greu si pentru pensionarii mai vechi sa-si aleaga cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate pentru media veniturilor brute.

O salvare ar putea sa vina, pentru cei pensionati inainte de anul 2001, de la realitatea ca in dosarul de pensie exista deja veniturile pe ultimii 10 ani, din care se alegeau atunci cei 5 ani din care se stabilea baza de calcul.



Viewing all 3578 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>