Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3578 articles
Browse latest View live

Schi la sfârsit de aprilie pe pârtia Alpina de la Vidra, Voineasa

$
0
0
Cu putinul care a mai ramas din ce a furat ministresa Elena Udrea, la Voineasa, Vâlcea, s-a facut
o investitie mai mult decât necesara pentru iubitorii de schi, sanius si snowboard.
Dincolo de disputele politice, Guvernul Ponta si cle care vor urma ar trebui sa continue investitiile pentru punerea in valoare a conditiilor naturale practicarii sporturilor de iarna in muntii Parângului, o zona bogata in precipitatii.
Versantul nordic al Muntilor Capatinii pastreaza un strat apreciabil de zapada pâna la jumatatea lunii mai.
De altfel, prin anii 70, dupa finalizarea lucrarilor la Complexul Hidroenergetic Lotru, se intentiona realizarea aici a unei Statiuni Olimpice de iarna.
Sâmbata si duminica, 18-19 aprilie 2015, au fost zile pline de schi pentru amatorii din Valcea, Hunedoara, Alba si Sibiu. Stratul de zapada pe pârtie era de cca 70 cm, cel mai gros din toate statiunile de iarna din România. Instalatiile Telegondolei si Telescaunului au functionat sub supravegherea unor voluntari.
Se intrevad inca 2 saptamâni de schi.
Din pacate, drumurile de acces dinspre Voineasa si Sugag sunt pline de gropi iar Transalpina este inchisa in sezonul de iarna.
 Au inceput sa apara si investitiile private pentru spatiile de cazare. Vedeti in imagini Hanul Haiducilor, situat la 7 km de pârtie, lânga batrâna Cabana de la Obârsia Lotrului.

Sâmbata  18 aprilie, viscol pe pârtie


La chioscul de la prima escala cu Telegondola, ceai cald si vin fiert

Adăugaţi o legendă
Duminica, soare
Hanul Haiducilor de la Obârsia Lotrului


Pentru ce ar mai trebui sa existe pensii speciale, intreaba Klaus Iohannis

$
0
0
Intr-o conferință de presă, susținută, luni, 20 aprilie 2015, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele politice, presedintelui Iohannis i s-a cerut sa comenteze problema pensiilor speciale pe care parlamentarii vor sa si le atribuie din nou, prin modificarea statutului lor. 
Johannis nu s-a rezumat sa raspunda doar, punctual, la intrebare ci a pus sub semnul intrebarii  necesitatea existentei oricarei forme de pensii speciale. Raspunsul ar trebui sa-l dea Guvernul.

„Dacă pensiile se impun sau nu e o discuție care ar fi trebuit să pornească de la situația mai generală, dacă este bine să existe pensii speciale sau dacă nu este bine. Din păcate, constat că iarăși se ajunge la a discuta anumite chestiuni importante foarte personalizat. Ar fi excelent dacă cu această ocazie în Parlament chestiunile ar fi tranșate un pic la modul mai general. (...) Ar trebui să ne gândim dacă pensiile speciale ca și formă trebuie să existe, pentru ce ar mai trebui să existe sau dacă se rămâne la sistemul general. Aștept cu mare interes această chestiune să fie clarificată de cei care sunt aleși pentru a o clarifica. Politica la modul general în acest domeniu ar fi bine să fie definită de Guvern" 

CES-Consiliul Economic si Social- avizeaza nefavorabil proiectul lui Dogaru

$
0
0






CONSILIUL ECONOMIC ȘI SOCIAL
Bd. Magheru 28-30, et. 2, sector 1, cod 010336, Cod fiscal 10464660, Bucureşti
referitor la propunerea legislativă privind pensiile militare de stat (b 123/24.03.2015)
CONSILIUL ECONOMIC ŞI SOCIAL
În temeiul art. 5 lit. a) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, în şedinţa din 16.04.2015, avizează NEFAVORABIL prezentul proiect de act normativ, cu următoarea motivare:
• iniţierea propunerii legislative nu este oportună, în contextul în care proiectul de Lege privind pensiile militare de stat se află în lucru la nivelul Guvernului, acesta fiind în etapa de finalizare;
. iniţiatorii proiectului de act normativ nu precizează sursele financiare necesare aplicării
măsurilor propuse. Se încalcă astfel dispoziţia art. 138 alin. (5) din Constituţia României,
republicată, care prevede că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de
finanțare; în același sens, art. 15 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că cazurile în care se fac propuneri de elaborare
a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea
cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea
minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor.
Președinte,
Florian COS

Guvernul a aprobat Proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare

$
0
0
In curs de redactare

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi un proiect al Legii pensiilor militare. Proiectul va fi trimis zilele urmatoare la Parlament. Probabil ca va fi un proiect foarte apropiat de Proiectul „Dusa”.

Ca asa e, o demonstreaza si comunicatul de presa al Guvernului:
Se recalculeaza doar pensiile stabilite in temeiul Legii 263/2010.
O prima deosebire fata de proiectul Dusa, in care contributia individuala a activilor era de 5%. 
-Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale

22 Aprilie
 Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de Lege prin care se revine, în privința pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulțumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.
Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:
•    Pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI și SRI.
•    Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, în sensul că angajatorul nu va mai fi obligat să plătească contribuția aferentă acestuia la bugetul asigurărilor sociale.
•    Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.
Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislația actuală și cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia de serviciu anticipată și pensia de serviciu anticipată parțială.
De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislației specifice categoriilor de personal cu statut special din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, în vigoare până la data de 01.01.2011. 
Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta.
În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual.

Discursul premierului la inceputul sedintei de Guvern:



Ponta: „Al doilea lucru, la fel de important: adoptăm astăzi - ca proiect de lege, evident, nu ordonanţă de urgenţă - o lege extrem de importantă, care a fost lucrată foarte mult timp, legea pensiilor pentru militari. Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... Cum sunt, doamna ministru?
Rovana Plumb: Îndreptăm anumite erori...
Victor Ponta: Atât, doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut. Şi cred că era necesar acest lucru. Am mai îndreptat pentru o parte dintre militari. Stabilim un sistem foarte clar, care este un sistem aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări într-o ţară NATO, aşa cum este România. În mod special am vrut să legăm adoptarea proiectului şi trimiterea spre parlament. Mâine este Sfântul Gheorghe, Ziua Forţelor Terestre. Vreau să le urez tuturor militarilor români toate cele bune şi să le mulţumesc pentru ce fac pentru ţară şi cred că acest proiect de lege e un moment simbolic potrivit să-l trimitem către parlament, spre adoptare şi dezbatere.”

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, despre adoptarea proiectului Legii pensiilor militare

$
0
0
În contextul aprobării, de către Guvernul României, a proiectului de lege privind pensiile militare de stat, vă transmitem, alăturat, declarația viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea:

”Legea pensiilor militare pe care am adoptat-o în Guvern este o măsură reparatorie și necesară pentru cei care își dedică viața și cariera domeniului securității naționale.

Am fost și rămân un susținător al intereselor legitime ale militarilor români, ale poițiștilor, jandarmilor, pompierilor și ale tuturor funcționarilor cu statut special care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru români și pentru România.

În cazul acestor oameni, nu este vorba de pensii speciale sau de privilegii, ci de recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și își slujesc țara sub jurământ.

Așa se întâmplă în fiecare stat NATO, iar România are obligația de a-și trata militarii cu aceeași onoare și recunoștință.

O carieră militară înseamnă foarte multe constrângeri și privațiuni, pe care alte profesii nu le au.

Pentru cei care muncesc zeci de ani în acest sistem, suntem obligați să asigurăm o pensie demnă.

Pentru concretizarea acestui proiect de lege, am colaborat foarte bine cu șefii instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

La proiect au lucrat specialiști din aceste instituții și am lucrat, de asemenea, foarte bine, cu toate asociațiile rezerviștilor și militarilor în retragere, cu sindicatele din Poliție și Corpul Național al Polițiștilor.

Pe toți i-am asigurat că nimeni nu va pierde drepturile câștigate. Iar acest lucru l-am introdus în noua lege! Așadar, dacă în urma recalculării, cuantumul pensiei devine mai mic decât cel aflat în plată la acest moment, pensionarii își vor păstra pensiile mai mari.

Și în 2010 m-am bătut pentru ca pensiile militarilor, să nu fie afectate de deciziile politice de atunci și nu am să mă dezic niciodată de acest principiu, pentru că înainte de orice funcție și demnitate pe care am avut-o sau o voi avea în stat, rămân UN MILITAR ROMÂN și sunt mândru de asta!”

Proiectul Lergii pensiilor militare, initiat de Guvern, va fi publicat

$
0
0
.... in zilele urmatoare  AICI


Pâna apare inregistrarea proiectului la SENAT, cititi opiniile la B123/2015, proiectul lui Dogaru
Unii au luat de bun acest proiect in conditiile in care, pe toate canalele de comunicare, se anunta ca Guvernul a aprobat alt proiect. O spune si Consiliul Economic si Social, care a avizat nefavorabil proiectul Dogaru.

Pensiile militare recalculate, revizuite, reintregite revin. toate, la cuantumul din decembrie 2010?

$
0
0
Cel putin asa rezulta din expunerea de motive laProiectul Dusa.
Nici art. 110 din Proiect nu pare sa spuna altfel. Rezulta ca 90% dintre pensionarii militari si-ar pierde cresterile de pensie obtinute prin Legea 119/2010 si OUG nr.1/2011.
Sa presupunem ca se va aplica, totusi, cuantumul mai avantajos. Consecinta ar fi ca 90% dintre pensii ar ramâne blocate in cuantumul prezent, pâna  când, prin actualizare, pensia militara din 2010 va depasi pensia in plata.  
Sa vedem daca aceeasi intentie se va pastra si in Proiectul care va fi depus la Senat. Se pare ca da, daca unele televiziuni si ziare au citat acest paragraf din expunerea de motive.

Citat din Expunerea de motive:
„Mecanismul prin care se revine la sistemul pensiilor ocupaţionale , presupune: 
- repunerea în plată a pensiilor stabilite în temeiul Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicatft, cu modificările şi completările ulterioare, în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010, pentru cadrele militare trecute în rezerva  până la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010;
 - recalcularca pensiilor aflate in plată stabili te în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezervă în intervalul cuprins intre data de 01.01.2011 si data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta; ”


Art. 110. din Proiectul Dusa
- Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate şi revizuite în baza Legii m. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 112011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Legii nr. 241/20 13 privinqs.ta1JiJi~ţa,ul~oI< }1}ăs:l.lri în domeniul pensiilor acordatcbeneficiarilorprov~niţi din sistemul de apărare, ordiÎ1e publică şi siguranţă naţională c1evih pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi.

Inmadulare reusita

$
0
0

Stiri pe surse.ro
O echipă de medici din Africa de Sud a declarat, cu o intarziere de trei luni,  ca a efectuat prima operatie reusita de transplant de penis, informeaza  20minutes.fr 
"Sunt privilegiat să fi participat la acest prim transplant de succes din lume", a declarat profesorul Frank Graewe, șef al departamentului de chirurgie reconstructiva la Universitatea din Stellenbosch (Sud-Vest).
Organul transplantat pacientului din Africa de Sud, de 21 de ani, a revenit după trei luni la  toate funcțiile urinare și reproductive ale corpului său, a declarat profesorul Graewe.
Penisul ii fusese amputat în urmă cu trei ani dupa o infecție provocată de o circumcizie slab realizată, într-o ceremonie tradițională africană.
Tânărul a fost operat pe Cape Tygerberg Spitalul timp de nouă ore, la 11 decembrie. Penisul a fost luat de la un donator decedat.
"Am dovedit că a fost posibil. Putem da cuiva un corp la fel de bun cum a fost cel pe care l-a avut inainte", a spus profesorul Graewe într-o declarație.
Acest lucru va avea un ecou foarte special în Africa de Sud, tara in care acest tip de accident în timpul ceremoniei de inițiere este destul de comun.
Circumcizia tradițională, preputul brut ablatie, apare de obicei in adolescenta tarzie, în mai multe culturi din Africa de Sud, după o perioadă de inițiere..
"Un test de stoicism si de curaj", a declarat decedatul președinte sud-african, Nelson Mandela, în memoriile sale.
În fiecare an, țara deplânge o serie de morti si mutilati din cauza circumciziei.
Între 2008 și 2013, 486 de tineri au murit ca urmare a acestor ritualuri de trecere la maturitate, de obicei, din cauza unei infecții sau gangrene consecutive la circumcizie.
Unii au supraviețuit dar sunt mutilați pe viață.
"Exista o nevoie mai mare de acest tip de operațiune în Africa de Sud decât oriunde altundeva în lume", a recunoscut profesorul Andre van der Merwe, membru al echipei chirurgicale și șef al departamentului de urologie la Stellenbosch.
"Scopul nostru a fost ca penisul transplantat să devină complet funcțional, după doi ani, și suntem foarte surprinși de această recuperare rapidă", a spus despre pacientul lui.
"Pentru un tânăr de 18 sau 19 de ani, pierderea de penis poate fi un traumatism profund", a spus profesorul. La aceasta varsta, victima "nu are forta si capacitatea de a gestiona psihologic un asffel de traumatism. Au fost raportate sinucideri in randul tinerilor. "
Adresându-se presei, profesorul van der Merwe a spus ca "eroi" ai acestei povești au fost donatorul și a familia sa.
"El a salvat multe vieti, deoarece au dat inima, plamanii, rinichii, ficatul, pielea, corneea și penis", a explicat el.


Consiluil Legislativ a avizat Proiectul guvernamental la Legii pensiilor militare

$
0
0
Scoala de ceramica „M&M Biscu-Horezu”
In data de 22 aprilie 2015, Guvernul a trimis spre avizare Consiliului Legislativ proiectul Legii pensiilor militare. Avizul si observatiile Consiliului au fost comunicate Guvernului inca din 23 04 2015
Din avizul la B123/2015 rezulta ca proiectul guvernamental este similar cu Proiectul B123 inregistrat la Senat. Similar nu inseamna identic.
La proiectul B 123, Consiliul Legislativ a facut o serie de 30 observatii ce tin de tehnica legislativa. Se recomanda reformularea art.28 si 124 , fiind apreciate neclare.
Aceleasi observatii vor fi fost trimise si la Proiectul Guvernului.
Probabil ca Proiectul GUVERNULUI va fi trimis la Senat dupa indreptarea textului, potrivit observatiilor Consiliului Legislativ.
Multa superficialitate la Guvern in redactarea proiectelor de lege!

Cititi Avizul Consiliului Legislativ AICI, emis pe 29 aprilie 2015, publicat pe site-ul Senatului, la initiativa legislativa B123/2015

Camera Deputatilor adopta astazi legea speciala pentru pensiile grefierilor si criminalistilor

$
0
0
Camera Deputatilor este Camera Decizionala, Pensia grefierilor va fi 80% din media salariilor din ultimele 6 luni.
Discutie savuroasa pe un post de televiziune intre M. Dogaru si ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Liviu Pop, pe tema proiectului legii  pensiilor militare.
Invitat sa comenteze in calitate de initiator al legii de modificare a statutului grefierilor, domnul Pop a repetat in emisiunea de la orele 11, Antena 3, spre stupefactia domnului Dogaru, aflat in studio, ca Guvernul, in speta ministrii Oprea si Dusa, lucreaza si la Proiectul legii pensiilor militare...ca masura de indreptare a abuzurilor guvernarii Boc-Basescu.
Domnul Dogaru a sarit ca ars, atragându-i atentia ministrului ca Proiectul pentru militari este deja inregistrat la Parlament si ca deja a fost aprobat de Guvern. Ministrul a ignorat interventia sefului SCMD.

 Foto de pe contul facebook al lui Liviu Pop

Proiectul Legii pensiilor pentru grefieri, in forma adoptata de Senat, AICI

Proiectul Guvernului al Legii pensiilor militare a fost depus la Senat

$
0
0
Il puteti citi AICI Are indicativul B218/2015



Expunerea de motive AICI.




Se pare ca, spre deosebire de Expunerea de motive la Proiectul Dusa, aici si-au ascuns mai bine intentia de a readuce pensiile stabilite inainte de 2011 in cuantumul avut in decembrie 2010, pentru ca, ulterior, abia peste câtiva ani, sa le actualizeze si sa le recalculeze potrivit algoritmului din viitoarea lege. Vezi art. 61 si 111 din Proiect.

Extras din Expunerea de motive:

„Principalele modificări ce vor viza sistemul de pensii faţă de actualul sistem sunt următoarele:

- pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii;

- sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat să plătească contribuţia aferentă lui;

- angajatul va plăti lunar o cotă de contribuţie egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brutăsalariul lunar brut. Proiectul de act normativ instituie reglementări prin care se revine, în principal, la regulile care caracterizau sistem al pensi militare de stat, astfel:
-vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate şi pensii de urmas.
- pensiile de serviciu vor fi de trei feluri: O pensie de serviciu pentru limită de vârstă, în care limitele de vârstă sunt cele prevăzute de legislaţia actuală şi cresc, gradual, de la 55 anila 60 ani;
© pensie anticipată; pensie anticipată parţială. Vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu.
Mecanismul prin care se revine la sistemul pensiilor ocupaţionale presupune:
- revenirea la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislaţiei specifice categoriilor de personal cu statut special din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în vigoare până la data de 01.01.201 1;
- recalcularea pensiilor aflate în plată stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între data de 01.01.201 1 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta;
- stabilirea drepturilor de pensie, pentru categoriile de personal cu statut special din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, după o metodologie care are în vedere, media soldelor funcţiei de bazăsalariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la alegere, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, mai puţin solda de gradsalariul gradului profesional avute la data trecerii în rezervăîncetării raporturilor de serviciu.
În cazul pensiilor care prin actualul mod de calcul au fost diminuate faţă de cuantumul aflat în plată, acestea îşi vor păstra cuantumul din plată dacă este superior celui rezultat prin aplicarea noii formule.
Perioada de trecere de la sistemul actual de acordare a pensiilor la noua lege ce va fi adoptată va fi relativ scurtă, iar dispoziţiile propuse elimină incertitudinile cu privire la exactitatea datelor care au stat la baza stabilirii pensiilor în sistemul contributiv actual”





Expunerea de motive a Proiectului Legii pensiilor militare incalca o decizie a CCR

$
0
0
Spuneam ca Expunerea de motive la Proiectul guvernamental al Legii pensiilor militare este formulata dezechilibrat, generalizând situatia câtorva mii de pensionari, ale caror drepturi au fost micsorate prin recalcularea potrivit Legii 119/2010, in detrimentul  celor peste 80% cu pensiile marite,  pe care ii lasa sa inteleaga ca vor reveni la cuantumul din 2010, inainte de a li se aplica si lor recalcularea potrivit noii legi, in termenul de 2-3 ani.
Principala idee a motivarii, nerespectarea de catre Legea 119/2010 a principiului cuantumului mai avantajos, reglementat de art. 180 alin.(7), ridicata ca exceptie de neconstitutionalitate de un  rezervist, a fost respinsa printr-o Decizie a CCR .
Mai multe puteti citi AICI

Iata pe scurt motivarea CCR:
În ceea ce privește criticile de neconstituționalitate aduse dispozițiilor art.7 alin.(1) din Legea nr.119/2010 și celor ale art. 180 alin.(7) din Legea nr.19/2000, Curtea s-a pronunțat prin Decizia nr.1.268 din 27 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.826 din 22 noiembrie 2011, reținând că dreptul ca, în urma recalculării, să fie păstrat în plată cuantumul pensiei cel mai avantajos „a fost prevăzut de Legea nr.19/2000 numai pentru pensiile din sistemul public de pensii, respectiv cele întemeiate pe sistemul contributiv, întrucât numai în acest caz cuantumul pensiei poate fi considerat ca fiind un drept câștigat”. Prin urmare, Curtea a reținut că „nu se poate vorbi despre o identitate de situații între prevederile Legii nr. 19/2000 și dispozițiile de lege criticate ale Legii nr.119/2010, astfel că tratamentul juridic diferit nu poate dobândi semnificația unei încălcări a principiului egalității în drepturi a cetățenilor ori a principiului neretroactivității legii civile”.


Initiatorii proiectului n-or fi stiut de Decizia CCR, daca au consumat atâta energie pentru a redacta acest lung fragment al Expunerii de motive?
„În cazul pensiilor militare de stat, legiuitorul, odată cu trecerea acestora la sistemul public de pensii, nu a prevăzut menţinerea în plată a pensiei de serviciu existente ca măsură de protecţie a celor care, fără voia lor, urmau să suporte consecinţele recalculării pensiilor aflate în plată, deşi există precedent în acest sens în legislaţia asigurărilor sociale. Astfel, în art. 180 alin. (7) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, abrogată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se prevedea că In situaţia în care cuantumul pensiilor stabilit conform alin. (6) este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos.”

Acest text de lege din Legea nr. 19/2000 ar fi trebuit să li se aplice beneficiarilor pensiilor militare de stat, în mod firesc, în virtutea faptului că art. 1 din Legea nr. 1 19/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor prevede că pensiile de serviciu, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.”


Inca o gafa a initiatorului Legii pensiilor militare in Expunerea de motive

$
0
0
Adrian Nastase atragea atentia, recent, pe blogul sau, ca in Parlament nu mai exista juristi de calitate.
Constatam ca nici la Guvern nu mai exista juristi specializati in tehnica legislativa.
Altfel, cum s-ar explica multimea de observatii din Avizul Consiliului Legislativ si gafa de a da copy-paste de pe Expunerea de motive a Proiectului Dusa, document redactat in 2013 de specialistii din MApN, in conditiile in care s-au  adus câteva modificari esentiale acelui proiect.
De altfel, nici Consiliul Legislativ nu a observat inadvertentele din Expunerea de motive.
In forma finala a Proiectului, Guvernul a introdus art. 124 care da posibilitatea pensionarilor militari sa opteze pentru sistemul de calcul al Legii pensiilor militare sau pentru sistemul public de pensii- Legea 263/2010. Ca urmare a fost modificat si art. 126, nemaiabrogând nicio dispozitie a Legii 263/2010.
Modificare Proiectului impunea si modificare Expunerii de motive? De unde? Au pastrat motivarea de la Proiectul Dusa.

Secțiunea a -a Efectele proiectului de act normativ asupra legislației în vigoare
- Este necesará elaborarea/modificarea următoarelor acte normative:
a) Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – ca urmare a abrogării unor prevederi din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 233/2011 privind organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale.

b) elaborate de norme metodologice privind aplicarea proiectului de act normativ, aşa cum sunt prevăzute în proiectul de lege.

Doar pensionarii militari neinformati vor ramâne cu pensiile nerecalculate timp de trei ani.

$
0
0
Ca si Legea 164/2001, Proiectul noii legi a pensiilor militare esaloneaza recalcularea pensiilor in plata pe durata mai multor ani, pentru ca impactul financiar, vizibil pentru specialisti, sa nu se manifeste in anul intrarii in vigoare a legii. Cine ar putea crede ca pensia medie a militarilor nu va creste, asa cum se spune in expunerea de motive, când procentul de pensie este mult mai mare decât cel din L 164/2001 si pensia nu mai este limitata la 100% din baza de calcul.
In Legea 164/2001 discriminarea pensionarilor aflati in plata, proveneau din sistemul comunist, nu?, a fost mult mai brutala.
-Recalcularea rezultata din actualizarea soldelor la luna aprilie 2001 a fost esalonata in rate bianuale pâna la mijlocul anului 2004.
-Procentul de pensie a fost stabilit pentru toti la minim, adica 60% si nu au beneficiat de vechimea suplimentara pentru grupele de munca.
-In limitarea pensiei la 100% din baza de calcul, intra si sporul pentru OMM.
-Pensia suplimentara a ramas in cuantumul existent in luna aprilie 2001.
Inlaturarea discriminarilor a inceput prin anul 2004 si a durat pâna in 2008, neinformatilor aplicându-li-se sporul pentru conditiile de munca abia prin Legea 119/2010.
Cine vrea sa se informeze mai mult poate sa citeasca HG 1188/2001 care a aprobat Metodologia de recalculare, in forma initiala, ceva asemanator cu cea pe care o asteptam si dupa intrarea in vigoare a noii legi.

In Proiectul final, spre deosebire de forma initiala din 2013, in care pensiile stabilite inainte de 2011 erau  excluse de la recalculare, s-au introdus câteva artificii care permit, totusi. in cel mult trei ani, recalcularea tuturor pensiilor militare stabilite inainte de intrarea in vigoare a L 263/2010.
Principalele artificii sunt introduse in articolul 111, dupa ce se da „sentinta” ca pensiile celor recalculati/revizuiti/reintregiti devin pensii militare in intelesul noii legi.

O prima posibilitate de recalculare este prevazuta la alin.(2) al art. 111,  in corelare cu art. 61 alin(1) lit. a) si alin.(2), dar ea depinde de o prima actualizare a soldelor activilor, masura dispusa dupa intrarea in vigoare a legii. Spuneam intr-un articol anterior ca actualizarea prevazuta in art. 61 valoreaza cât o recalculare. Aici, pensionarii revizuiti au un termen de 6 luni, de la data majorarii soldelor, in care trebuie sa depuna o cerere prin care isi aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, pentru media soldelor de functie care intra in baza de calcul. Daca nu depun aceasta cerere, actualizarea/recalculare se face din oficiu, lund in baza de calcul media soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate. Din oficiu sau la cerere, in privinta soldelor de functie, aceasta actualizare/recalculare se finalizeaza intr-un termen de 2 ani de la data majorarii soldelor activilor. Drepturile recalculate se platesc de la data majorarii soldelor activilor

O alta posibilitate de recalculare este cea mentionata in alin.(3) al aceluiasi art. 111, ea depinzând de o cerere de recalculare la care se ataseaza un document referitor la elementele componente ale bazei de calcul a pensiei militare, nu contributive, nevalorificate pâna la intrarea in vigoare a legii. Nu intâmplator se mentioneaza document nevalorificat si nu doar stagii nevalorificate, ca in alineatul urmator. Se extind posibilitatile de a beneficia de recalculare si pentru cei care nu mai au stagii de adaugat.
Recalcularea se face in termen de 2 ani de la depunerea documentelor si drepturile se platesc din luna urmatoare depunerii documentelor.

Ultimii recalculati, dupa 3 ani, vor fi cei neinformati, si am vazut ca sunt o multime, carora, din cauza ca nu isi vor exprima optiunea de calcul potrivit art 124,  pensie militara sau pensie civila, in lipsa altei prevederi, li se aplica regula generala, in sensul ca ramân in sistemul militar, unde ii introduce art. 111 alin.(1). Aceasta ipoteza cade in stuatia care, in primi trei ani dupa adoparea legii, are loc o majorare a soldelor activilor sau daca pensionarul introduce la CPS documente nevalorificate inainte de intrarea in vigoare a legii, care se refera la orice element  al bazei de calcul a pensiei militare.
Atentie pentru cei care isi exprima optiunea  conform art. 124.
Daca au stagii nevalorificate, este musai sa le alature cererii de recalculare, altfel risca sa nu le mai poata introduce ulterior in calculul pensiei militare.
Dupa cum sunt formulate alineatele (2) si (3) ale art.111 estimez ca exprimarea optiunii prevazute in art. 124 si depunerea de documente noi, nevalorificate, inainte de o majorare a soldelor activilor,  nu vor putea permite aplicarea art. 61 alin.(1) lit. a), actualizarea soldelor de functie si grad facându-se numai pâna la data deschiderii dreptului de pensie, asa cum scrie in art 28. Aducerea la zi a actualizarii soldelor de functie si grad, potrivit art.61,  urmeaza sa se produca abia dupa prima majorare a soldelor activilor.
Ar trebui ca in art.111 sa se introduca un paragraf in care sa se stipuleze ca actualizarea  soldelor,  in cazul unor astfel de recalculari,  sa mearga pâna la data intrarii in vigoare a legii, urmând ca art. 61 sa se aplice dupa prima majorare a soldelor activilor. Prevederea din art. 28 alin (1) referitoare la actualizarea soldelor pâna la data deschiderii dreptului de pensie  ii dezavantajeaza temporar, pâna la prima majorare a soldelor activilor, pe toti pensionarii aflati in plata, inclusiv pe cei pensionati dupa anul 2011, pe L 263/2010.
Sa urmarim cum evolueaza dezbaterile in Comisii si in Plen si apoi Metodologia de recalculare  a pensiilor, aprobata in  termen de 90 de zile( muuuult prea lung)  prin  Ordin comun al conducatorilor institutiilor din ANOPSN. 



Componentele soldei functiei de baza care intra in baza de calculare a pesiei militare

$
0
0
Potrivit art. 28 din Proiect, dintre componentele soldei functiei de baza se elimina soldele de grad  pentru a calcula media soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie, la alegerea beneficiarului pensiei. La media obtinuta se adauga solda ultimului grad detinut la trecerea in rezerva si astfel se obtine totalul bazei de calcul, la care se aplica procentele de pensie prevazute in articolele  29 si 31. Urmeaza apoi majorarea cu sporurile pentru pensia suplimentara si OMM.  
Sa vedem care sunt componentele soldei functiei de baza/salarilui functiei de baza.

http://www.armyacademy.ro/biblioteca/CARTI/adm_publica/floristeanu/a4.pdf









Lectia de limba româna, publicitate pentru concertele lui Enrique Iglesias

$
0
0
Cu sloganurile „Antena 3 e aici!” si „Jos Basescu” Gâdea a facut reclama pentru concertele Iglesias de la Cluj si Bucuresti. Sicofantii basisti au luat foc.
Sa ascultam Bailando(dansând) pentru care Enrique este dat in judecata ca a plagiat.


Comisia de buget, finante a Senatului a avizat Proiectul de lege privind pensiile militare si a respins 2 amendamente

Generalul SRI care a scandalizat simtirile magistratilor

$
0
0
La sfârsitul lunii aprilie a.c.  generalul  Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice a SRI( de ce o fi nevoie de un general la Directia Juridica?) a acordat un interviu pe juridice.ro in care, la intrebarea reporteritei, a dat un raspuns riscant despre coruptia din Justitie si SRI.  Riscant nu din motivele aiuritoare pe care le invoca asociatiile magistratilor, doar s-a dovedit ca exista coruptie destula si  printre magistrati, ci chiar pentru credibilitatea SRI. Daca este adevarat ca, de la o vreme,  SRI urmareste cursul sesizarilor sale pentru fapte de coruptie, pâna se da o solutie definitiva, s-ar putea interpreta ca si SRI este complice la lasarea in nelucrare de catre Parchete a dosarelor de coruptie care ii priveau pe Basescu si pe acolitii sai  din PDL. 
Monitorizarea faptelor de coruptie din rândul magistratilor nu inseamna amestec in actul de justitie cum fortat interpreteaza domnii din asociatiile magistratilor. Sondajele arata ca justitiabilii apreciaza priponirea politicienilor, magistratilor, oamenilor de afaceri si  capitalistilor. Nicidecum nu le trece prin minte sa invoce amestecul SRI pentru a cere anularea hotarârilor care li se par nedrepte. 


Iata fragmentul de interviu care i-a oripilat pe magistrati. 

Alina Matei: Fenomenul corupţiei se află în atenţia Serviciului Român de Informaţii. Corupţia nu a fost şi nu este o noutate, însă extinderea corupţiei în medii precum cel juridic creează o problemă de percepţie a imaginii Justiţiei. Cum identifică SRI silueta manifestării corupţiei?
Dumitru Dumbravă: Fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI. Încercăm să ne convingem că este doar o etapă, determinată de persistenţa acestui fenomen social şi, mai ales, de consecinţele grave pe care le generează, dată fiind amploarea sa deosebită, cu forme variate şi complexe manifestate la toate nivelurile societăţii.
Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie şi mă bucur că, în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat. Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii.
Să nu uităm că, înainte de orice, procurorii sunt cei care instrumentează diferitele fapte de corupţie săvârşite de către magistraţi, iar nişte judecători îi condamnă.
Alina Matei: Te-ai aştepta de la oameni care au făcut şcoli de Drept şi care sunt de ani de zile în sistemul de Justiţie să nu fie tentaţi de nişte răsaduri de flori, excursii sau bani. Dar, de ce nu? Care este scopul menţiunii din comunicatele DNA, DIICOT cum că procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii? Nu este presupusAre efect de calmare sau de atenţionare că suntem cu ochii şi, mai ales, cu urechile şi pe voi?
Dumitru Dumbravă: Am vorbit puţin înainte de o anumită patologie şi încep uneori să cred că săvârşirea unor fapte de corupţie este o boală care macină societatea românească, după ce decimează conştiinţele unor oameni îndeobşte educaţi, absolvenţi de drept, care s-ar putea revendica unei elite. Da, aţi amintit de răsaduri, excursii… Eu îmi amintesc de un Ipad, telefoane mobile… Uneori este vorba despre funcţii înalte sau materiale de construcţii – în funcţie de creativitatea mituitorului, miza aflată în joc şi rezistenţa magistratului supus unei astfel de presiuni.
SRI acordă sprijin DNA, DIICOT şi structurilor locale ale Ministerului Public, fie informativ, fie tehnic, sens în care suntem, pe bună dreptate, menţionaţi în acele comunicate. De aici şi până la a considera că suntem cu ochii pe toţi actorii sistemului judiciar e cale lungă şi, oricum, este mai mult o percepţie care, este drept, poate avea şi efecte disuasive.
Realitatea este că, în foarte puţine cazuri de corupţie în sistemul judiciar, SRI pleacă de la un anumit magistrat corupt. Am spune mai degrabă că, aplecându-ne asupra fenomenului, am determinat analitic câteva pattern-uri infracţionale care apar ca nişte anomalii în sistem. Acestea fac obiectul efortului nostru investigativ, iar schemele infracţionale sunt apoi decriptate pas cu pas, identificând actorii şi partiturile jucate de aceştia, fie că este vorba de poliţişti, de procurori, judecători și, de ce nu, SRI-işti.
Un lucru nu încetează să mă uimească de fiecare dată. Sunt momente în care toate ecranele televiziunilor de ştiri se îngălbenesc de breaking-news-uri. Ei bine, pe acest fond, maladiv, hepatic, sunt unii care privesc şi-şi numără banii primiţi drept mită, crezându-se imuni la reacţia autorităţilor. Vestea proastă pe care le-o dau este că statul român şi-a dezvoltat sistemul imunitar, iar SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltaţi şi echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei.
În altă ordine de idei, aceste comunicate trebuie privite ca o recunoaştere a muncii desfăşurate în tăcere, cu profesionalism şi dedicare de către personalul Serviciului. Dat fiind că situaţiile în care un ofiţer SRI poate să vorbească despre ceea ce face pentru ţară nu sunt multe, aceste comunicate reprezintă, în fapt, o minimă recompensă pentru aceia care, ani la rând, îşi dedică viaţa asigurării liniştii cetăţenilor.
Tot interviul Aici.

Prima actualizare va fi intârziata pentru toate pensiile militare in plata

$
0
0
Prima majorare a soldelor militarilor in activitate, dispusa dupa intrarea in vigoare a Legii pensiilor militare, este un reper de care depinde actualizarea tuturor pensiilor aflate in plata, indiferent daca au fost stabilite inainte sau dupa 01 01 2011.
O astfel de actualizare, reglementata de art. 61,  nu se raporteaza la cuantumul pensiei in plata ci la majorarea soldelor de functie si grad corespunzatoare  gradului detinut la data pensionarii si mediei soldelor de functie indeplinite in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
La cresterea de solde prin majorare se aplica procentele din articolele 29-31 si 110 , zice proiectul, dar si procentul OMM, zic eu. Astfel, la o majorare de functie si grad de 100 lei se poate ajunge la o crestere de pensie de 130-140 lei, functie de procentele corespunzatoare vechimii valorificate prin ultima decizie de pensie. Cresterea de 130-140 lei se adauga la cuantumul aflat in plata, care poate fi recalculat sau nerecalculat in sistemul noii legi.
Toti militarii pensionari in plata la data intrarii in vigoare a noii legi au un termen de 6 luni de la data primei majorari a soldelor activilor in care trebuie sa expedieze catre Casa Sectoriala o cerere prin care isi aleg cele 6 solde consecutive de functie din ultimii 5 ani de activitate. Daca nu fac alegerea, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie din ultimele 6 luni de activitate, spune art. 61 alin.(2).
Art.111 alin.(2) face o prima diferentiere, in privinta actualizarii, intre militarii pensionati inainte si dupa 01 01 2011. Pensiile stabilite inainte de anul 2011 se actualizeaza intr-un termen de 24 de luni de la data majorarii soldelor celor in activitate si se platesc de la data respectivei majorari.

In acesti termeni poate fi interpretata actualizarea pensiilor militare reglementata de Proiect. Sa vedem ce vor stabili Comisiile de specialitate din cele 2 Camere ale Parlamentului si votul final.
De asemenea  procedura de actualizare va fi stabilita prin Ordinul comun al institutiilor militare de aplicare a procedurilor de actualizare si recalculare reglementate de articolele 61, 111 si 112.







Functionarii publici parlamentari vor avea pensii speciale in procedura de urgenta

$
0
0
Se trezeste Mamaia
Asa cum s-a mai procedat si in cazul altor beneficiari de pensii speciale, iata ca si functionarii publici parlamentari vor avea pensii speciale printr-o lege care modifica statutul acestor functionari, scotându-i de sub incidenta L 119/2010  care, in forma initiala, desfiintase toate pensiile speciale .
Interesant este sa aflam ca mai exista pensii speciale stabilite prin hotarâri judecatoresti care n-au fost inca revizuite potrivit OUG nr. 59/2011, ceva similar cu OUG nr.1/2011 pentru militari.
Aceasta lege acopera abuzul unor Case teritoriale de pensii care n-au aplicat o ordonanta de urgenta si o Decizia a ICCJ, intr-un RIL promovat de procurorul Gerneral.
Proiectul aflat in dezbaterea Senatului, in procedura de urgenta, are codul L 250/2015


Viewing all 3578 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>