Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3593 articles
Browse latest View live

Iohannis și Dorneanu, perpendiculari la bilanțul ICCJ

$
0
0
Discursul presedintelui ICCJ, doamna Corina Corbu, și al lui Iohannis.

CCR este singurul reper instituțional care garantează păstrarea ordinii constituționale, grav perturbată în ultimul deceniu de președinți și premieri abuzivi, instițuții din sistemul judiciar, servicii, instituții media și influențe străine tutelare.

Decât Parlament dizolvat pentru 3 luni, mai bine suspendarea lui Iohannis pe o lună!

$
0
0
Goleșteanul Cîțu
Iohannis ignoră Decizia CCR, dar și acționează impotriva ei.
Puțin s-a discurtat despre faptul că Iohannis nu a făcut nicio referire la Decizia CCR din 24 02 2020 în discursurile de convocarea partidelor parlamentare la consultări și de nominalizare a lui Cîțu la funcția de candidat de premier.
La prima vedere s-a înțeles că, propagandistic, Iohannis a dorit să ostilizeze electoratul împotriva PSD, trecând sub tăcere faptul că Orban și-a depus mandatul ca urmare a deciziei CCR și nu din cauza că  nu s-a întrunit cvorumul în Parlament. Dacă nu era decizia CCR, Parlamentul urma să stabilească o nouă dată pentru dezbaterea Investiturii și Orban nu-și depunea mandatul. Termenul de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului continua să curgă de la data de 10 februarie, cănd Orban a solicitat investirea guvernului său. Decizia CCR a determinat relurea procedurii de desemnare a premierului.
Păcat că Ciolacu și PSD și-au legat astăzi mâinile și picioarele prin neprezentarea unui candidat la funcția de premier, susținut de o majoritate parlamentară, imprejurare care ar fi scos și mai mult  în evidențâ reaua credința a lui Iohannis, în batjocura deciziei CCR, prin nominalizarea unui candidat care a primit 2 avize negative și o moțiune de cenzură simplă în Parlament. 
Este evident că Iohannis a acționat agresiv la adresa Parlamentului, continuând să se comporte ca un decident provocator al dizolvării Parlamentului, nu ca un mediator care să antameze constituirea unei majorități parlamentare.
Decât un Parlament dizolvat și un guvern interimar pe o durată de trei luni, până la alegeri anticipante, este preferabil, pentru stabilitatea țării, suspendarea lui Iohannis pe o perioadă de 30 de zile, timp în care Parlamentul învestește un guvern constituțional, care să administreze țara până la alegerile parlamentare la termen. 

Bășinoșii pot răspândi coronavirusul!

$
0
0

În mediul online a apărut întrebarea  dacă virusul poate fi transmis prin intermediul flatulenţelor. 
Experţi în sănătate din China au venit cu explicaţii în acest sens.
Centrul pentru Controlul Bolilor din districtul Tongzhou al oraşului Beijing, capitala Chinei a explicat, într-o postare publicată pe reţeaua de socializare WeChat, care sunt şansele ca virusul COVID-19 să fie transmis prin intermediul flatulenţelor, transmite publicaţia Global Times.
În mod normal nu există acest risc, dar nu este exclus ca virusul să fie transmis şi pe această cale, dacă cineva se află suficient de aproape de persoana infectată care eliberează gazele intestinale, potrivit experţilor în sănătate, care au răspuns la o întrebare pusă de utilizatori. Altfel, în mod normal, pantalonii şi lenjeria intimă reprezintă un filtru eficient.
Întrebarea a apărut după ce un medic a descoperit urme de coronavirus în fecalele şi urina persoanelor infectate.
Potrivit unui experiment realizat în urmă cu câţiva ani de Karl Kruszelnicki şi Luke Tennent, oamenii nu trebuie să poarte filtre şi în zona posteriorului, deoarece pantalonii pot stopa eficient bacteriile şi virusurile.
În concluzie, spun experţii chinezi, dacă toată lumea poartă pantaloni, nu există riscul transmiterii COVID-19 şi prin intermediul gazelor intestinale, potrivit Mediafax.
Dacă un om infectat nu poartă pantaloni sau lenjerie intimă şi eliberează gaze, există posibilitatea ca persoanele aflate în apropiere să fie infectate cu coronavirus.

CES a eliminat gafa inițiatorilor Proiectului B 586 de modificare a legii pensiilor militare

$
0
0
Consiliul Economic și Social, din care face parte și Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Polițiștilor, a dat aviz favorabil, cu amendamente, proiectului inițiat de LADPM, agreat de SCMD și depus ca inițiativă legislativă la Senat de parlamentarii Dumitru Lupescu și Ion Mociolcă.
Intreg documentul poate fi citit AICI 


Dumitru Coarnă a formulat plângere penală împotriva ministrului MAI, VELA

$
0
0
Intreg documentul, cu acuzațiile de nerespectare a  hotărârilor judecătorești care au dipus salarizarea polițiștilor la nivelul maxim al funcțiilor deținute și abuz în serviciu, poate fi citit  AICI.


Mediul vâlcean din care descinde Floooriiin Cîțu

$
0
0
Nu au importanța acuzațiile pe care și le aduc Nicolae Minea (condamnat 8 ani cu închisoare) și Elena Cîțu(mama lui Florin) din Rm Vâlcea, acționari prin metoda MEBO ai fostului hotel Alutus, dar articolul preluat din săptămânalul Indiscret de Oltenia, nr. 112/2016,  descrie mediul în care a crescut și s-a format  candidatul lui Iohannis la funcția de prim ministru al României.
Interogarea Google după numele Elena Cîțu vă va dezvălui și alte surprize.
Cert este că, în prezent, Hotelul Alutus din Rm Vâlcea a devenit proprietate  a familiei Ion Tudor, fost ofițer la Scoala Militară de Geniu "Panait Donici" din Rm Vâlcea, între anii1981 şi 1996, a fost modernizat și face parte din lanțul hotelier Ramada.


Trei mahări ai Vâlcii, pârâţi la Parchet


Trei dintre numele sonore ale judeţului Vâlcea sunt acuzate de conducerea SC Batroscom SA , firmă care a preluat parţial o parte din activele fostei SC Alutus SA, de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, ameninţare şi şantaj
de Cătălin Bunescu
Acuzele au fost materializate într-o plângere penală adresată recent noului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Teodor Trancă. Potrivit acestei plângeri penale, deputatul de Vâlcea, Aurel Vlădoiu, Maria Tudor, cunoscut om de afaceri, şi Gheorghe Gogârnoiu, directorul executiv al Direcţiei Finanţelor Publice Vâlcea, se folosesc de poziţiile pe care le deţin pentru a menţine situaţii conflictuale între foştii acţionari ai SC Alutus, pentru a-şi însuşi direct sau indirect patrimoniul foarte valoros al celei mai cunoscute firme cu profil de turism din judeţul Vâlcea.
Indiscret în Oltenia, ca de altfel orice canal media, nu este în măsură să dea verdicte, acesta este apanajul instanţelor de judecată, doar informează cititorii despre un nou episod din acest scandal, vechi de câţiva ani. În mai multe rânduri, deputatul Vlădoiu, ca de altfel şi Gheorghe Gogârnoiu, a afirmat că nu sunt interesaţi de SC Alutus şi nu se fac vinovaţi de acuzele conducerii Batroscom. Numai că reprezentanţii acestei firme susţin contrariul. Unde să fie, oare, adevărul?

Surse bine informate susţin că, la sfârşitul săptămânii trecute, doi angajaţi ai DGFP Vâlcea au fost supuşi judecăţii comisiei de disciplină a acestei instituţii, sub învinuirea că ar fi ridicat, în mod legal, susţin ei, sechestrul de pe
casa de schimb valutar a Elenei Cîţu. Să fie aceasta o metodă a “strânsului curelei”, aşa cum susţine Batroscom?


DOMNULUI PRIM-PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL VÂLCEA

Subscrisa SC BATROSCOM SA (fosta SC ALUTUS SA), cu sediul ales în Scuarul Mircea cel Bătrân nr. 2, judeţul Vâlcea, reprezentată prin Cristea Adin - administrator, formulează următoarea :

PLÂNGERE PENALĂ

Prin care va aducem la cunoştinţă o serie de aspecte, cu rugămintea de a dispune cercetarea şi sancţionarea, în măsura în care sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art.323 Cod penal - asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, art 193 Cod penal - ameninţare, art.194 Cod penal - şantaj, a următoarelor persoane: Gogârnoiu Gheorghe, director al DGFP Vâlcea, Maria Tudor - om de afaceri din Râmnicu Vâlcea, Vlădoiu Aurel - deputat de Vâlcea şi Cîţu Elena - acţionar la SC BATROSCOM SA şi patroană la casa de schimb valutar.
În fapt, de multă vreme, Cîţu Elena, personal sau prin firmele pe care le deţine, se află în relaţii litigioase comerciale cu societatea BATROSCOM SA, dar şi penale cu conducătorii acesteia.
Aceste litigii sunt cunoscute de multe persoane «suspuse» care, în încercarea de a pune mâna pe activele societăţii BATROSCOM SA, se folosesc de orice situaţie conflictuală ivită între societatea noastră şi alţii.
Vă rugăm să verificaţi dacă ce se aude în ultima perioadă, adică faptul că Elena Cîţu este ameninţată şi şantajată de către Maria Tudor să facă plângeri penale şi să depună mărturie împotriva domnului Hrebenciuc Sorin, pentru faptul că acesta din urmă l-ar consilia pe Minea Nicolae (acţionar majoritar al SC BATROSCOM SA) pentru bani.
Totodată, vă rugăm să verificaţi dacă, aşa cum se aude, Maria Tudor i-ar fi promis Elenei Cîţu că, dacă face acest lucru, va primi de la ea active ale SC BATROSCOM SA (clădiri şi terenuri) în schimbul acţiunilor pe care aceasta, împreună cu Asociaţia Acţionarilor Minoritari ALUTUS, le deţin la societate.
Tot astfel, se spune că Gogârnoiu Gheorghe, vechi prieten cu Cîţu Elena, o sfătuieşte pe aceasta să facă plângere penală şi să depună mărturie, pentru că el o va ajuta pe Maria Tudor să obţină activele societăţii BATROSCOM SA şi astfel, aceasta se poate ţine de cuvânt.
Vă rugăm să verificaţi şi dacă este adevărat că Aurel Vlădoiu a ameninţat-o pe Cîţu Elena că dacă nu depune mărturie şi nu face plângere penală împotriva d-lui Hrebenciuc o să aibă de suferit fiul ei, care lucrează la ING Bank, pentru că el este prieten cu şeful acestuia, Negriţoiu Mişu.
Având în vedere toate aceste presiuni, se aude că Elena Cîţu este speriată şi nu ştie ce să facă.
Faţă de cele precizate, solicităm cercetarea aspectelor arătate şi, în cazul în care sunt întrunite condiţiile obiective şi subiective ale infracţiunilor prevăzute de art.323 Cod penal - asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, art 193 Cod penal - ameninţare, art.194 Cod penal- şantaj, să dispuneţi în consecinţă.
În drept, invocăm dispoziţiile art. 222 Cod procedură penală, art.323 Cod penal, art. 193 şi art. 194 Cod penal.
În dovedirea acţiunii înţelegem să ne folosim de orice probă cu acte şi de orice probă vom considera necesar.
SC BATROSCOM SA

Gral sri(r) V.Mălureanu, despre intelectualitatea română în regimul ceaușist.

$
0
0
Florian Bichir și Dan Andronic au realizat interviuri, sub egida revistei Evenimentul Istoric, cu generalul Sri în rezervă, Vasile Mălureanu, incitați fiind de recenta carte publicată de acesta despre elita intelectualității din România... în interacțiune cu fosta securitate.
Cartea a fost lansata, cu o prezență selectă, în luna ianuarie a.c. la Fundația Nicolae Titulescu.
După 30 de ani de ostilitate la adresa securității, iată că se găsesc ziariști și cercetători istorici dispuși să asculte și opiniile unor importanți ofițeri de informații, câți or mai trăi după trei decenii de la desființarea securității de către cei care s-au considerat oprimați de acest temut organ informativ.
Vasile Mălureanu, deși nu este un strălucit orator, surprinde, atât în carte cât și în interviu, cu informații relevante despre intelectualitatea română din perioada comunismului ceaușist, nu din perioada tutelării de către sovietici.
Aflăm și de ce evenimentele din anul 1989 au răbufnit cu o atât de mare violență, dar și date inedite despre acțiunile securității pentru salvarea tezaurului arhivistic referitor la fostele teritorii românești.
Cartea și interviul vor genera numeroase controverse, mai ales că sunt vizate evenimente și persoane importante ale vieții politice, militare, culturale și artistice din România.
Primul tiraj al cărții este deja epuizat, spune Florian Bichir.


Imagini de la lansarea cărții la Fundația Nicolae Titulescu. Curea, Nastase, Mălureanu și Coja

Interviul poate fi urmărit, împărțit în două episoade, mai jos.
https://evenimentulistoric.ro/legatura-serviciilor-secrete-straine-cu-ziaristi-si-artisti-romani-nume-mari-apar-intr-un-interviu-bomba-cu-un-fost-ofiter-de-securitate.html

https://evenimentulistoric.ro/interviu-eveniment-un-important-fost-ofiter-de-securitate-raspunde-la-intrebarea-ii-era-frica-lui-ceausescu-de-intelectuali-evenimentul-istoric-tv.html



Imagini de groază de la Wuhan, China


Curtea de Apel București a obligat CPS a MAI să adauge sporul OMM la pensia militară calculata conform art 30 din L 223/2015

$
0
0
Cred că era mai corect ca C. Apel să decidă adaugarea sporului de 20% la cuantumul calculat potrivit art. 60 din Lege modificat prin OUG nr. 59/2017. Prevăd că temerarul contestator va trebui să apeleze la executarea silită. Este totuși un pas înante fată de Sentința Tribunalului.









Nr. unic (nr. format vechi) :





9295/3/2019 (3768/2019 )
Data inregistrarii19.08.2019
Data ultimei modificari:26.02.2020
Sectie:Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale
Materie:Asigurări sociale
Obiect:contestaţie decizie de pensionare
Stadiu procesual:Apel
25.02.2020
Ora estimata: 13:00
Complet: S7 C.5A AS-LM
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă, în tot, sentinţa apelată, în sensul că: Admite acţiunea. Anulează Hotărârea nr.19210/13.03.2019 a Comisiei de Contestaţii din cadrul MAI şi decizia nr.202469/19.12.2018 emisă de Casa de Pensii Sectorială a MAI. Obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială a MAI la recalcularea drepturilor de pensie cuvenite reclamantului prin aplicarea sporului de 20%, cuvenit pentru Semnul Onorific în Serviciul Patriei, la cuantumul pensiei rezultat din aplicarea art.30 din Legea nr.223/2015. Definitivă. Pronunţată azi, 25.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre  347/2020  25.02.2020

Iată ce hotărâse Tribunalul București în același dosar

27.06.2019
Ora estimata: 09:00
Complet: C27
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Cu apel, în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Pronunţată astăzi, 27.06.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei.
Document: Hotarâre  3925/2019  27.06.2019

A apărut Mircea Badea cu fustă!

$
0
0
Nu știam cine este și unde prestează Dana Budeanu, deși de ceva vreme am citit schelălăieli de la cei ridiculizați de ea.
Dana Budeanu a studiat marketing-management la Royal Holloway of London, a facut un master in european business la London School of Economics, iar in prezent isi da doctoratul in integrare europeana la University College London.

A ajuns la episodul 9 pe un Vloger găzduit de site-ul Stiri pe surse:


Zilele trcute au fost luați liberalii în buzele țuguiate ale acestei doamne, pe motiv că nu au fost în stare să găsească un om al lor, ca să candideze la Capitală, apelând la serviciile gângavului care a zis că salvează România dar s-a pierdut pe el.
Despre Iohannis, puțini au vorbit în halul ăsta, ca Dana Budeanu:

"Hohanis, aka popou de vădană, a ieşit cu un mesaj extrem de periculos. Pur şi simplu Hoha şi aceşti pensaţi iritaţi de la epilat fac pipi pe Constituţie. Măi, nenorociţilor, nimeni, nici dansatoarele lui Hoha, Stanciu şi Tănăsescu, nu a votat împotrivă", mai spune Dana Budeanu, despre reacţiile la decizia CCR.

La Chișinău, veteranii au atacat Guvernul cu buzduganele!( In Chisinau the reservists attacked the Government with the Buzdugan)!

$
0
0
Consiliul Național al Veteranilor de război din Republica Moldova a organizat un protest în fața Guvernului din Chișinău pentru a cere demisia Executivului, iar în timpul manifestației un bărbat înarmat cu un buzdugan a ajuns până la ușa de sticlă a clădirii și a spart-o, informează ZDG.
Protestatarii solicitau să fie lăsați în interioriul Guvernului pentru a purta discuții cu autoritățile, cerând pensii mai mari și condiții mai bune de trai.
Sute de oameni s-au adunat în fața Guvernului și cer demisia premierului Ion Chicu și a președintelui Igor Dodon.
Manifestanții sunt, în mare parte, veterani de război.
Ei acuză autoritățile că nu le respectă drepturile și nu le acordă anumite facilități, cum ar fi medicamente gratuite.
În fiecare an, la 2 martie, în Republica Moldova, sunt comemorați cei care au pierit în Războiul de la Nistru din 1992, pentru apărarea integrității țării.
Astăzi la Chișinău

La un moment dat, unul din participanții protestului a înaintat spre ușa de la intrarea în Guvern și a spart-o cu un buzdugan.

In timp ce Iohannis se joacă de-a dizovarea Parlamentului, iată ce fac miile de refugiați la granița turco-greacă, la Evros

$
0
0

Refugiați și migranți în Evros. Credit foto: George Sinapidis / Reporter grec
Mii de refugiați și migranți continuă să se adune la granița Greciei cu Turcia la Evros, în urma deciziei Ankara de a opri împiedicarea migranților de a pleca spre UE.
Refugiați și migranți în Evros. Credit foto: George Sinapidis / Reporter grec
Sâmbătă dimineață, tensiunile au crescut în timp ce grupuri de refugiați și migranți au încercat să treacă ilegal frontiera și să intre pe teritoriul grec.
Refugiați și migranți în Evros. Credit foto: George Sinapidis / Reporter grec
Grecia continuă să își consolideze prezența poliției și militare în zonă, deoarece premierul său Kyriakos Mitsotakis a declarat că Atena nu va tolera nicio intrare ilegală în țară.
Partea turcă nici măcar nu încearcă să oprească refugiații și migranții, care se îndreaptă către Evros din toate părțile țării, deoarece zvonul că „granițele sunt deschise” s-a răspândit peste tot.
Situația este haotică, deoarece există rapoarte pe social media care sugerează că partea turcă împinge migranții către partea greacă, în timp ce poliția greacă răspunde cu gaze lacrimogene pentru a-i împinge înapoi.
Grănicerii greci, împreună cu membrii FRONTEX, care este agenția de frontieră externă a Uniunii Europene, au încercat să localizeze toți cei care încearcă să intre pe teritoriul Greciei și, prin urmare, al UE.
Majoritatea refugiaților și migranților sunt acum blocați în zona dintre Grecia și Turcia, pe partea turcă a râului Evros, așteptând să găsească posibilitatea de a traversa.
Întâlnire la Atena
Criza migrației a făcut obiectul unei ședințe interministeriale ample, prezidată de premierul Kyriakos Mitsotakis, la Conacul Maximos, sâmbătă dimineață.
La întâlnire participă ministrul Afacerilor Externe, Nikos Dendias, ministrul protecției cetățenilor, Michael Chrisochoides, și ministrul adjunct Lefteris Oikonomou, ministrul Apărării, Nikos Panagiotopoulos, și ministrul adjunct Alcibiades Stefanis, șeful Statului Major General al Apărării Naționale Elene (GEETHA), generalul Konstantinos Floros, și reprezentanți a Gărzii de coastă grecească.
Situația din Marea Egee
Un număr de 300 de imigranți și refugiați au traversat Marea Egee de Est și au debarcat pe insulele Greciei în ultimele 24 de ore.
Dinghies care încearcă să ajungă pe țărmurile Greciei au fost observate pe insulele Lesvos, Samos și Chios și Megisti, pe Castellorizo.
Autoritățile elene cresc prezența Gărzii de Coastă și a FRONTEX peste granița maritimă cu Turcia.

Poluarea măsurată de un senzor din județul Ilfov, în ultimele 24 de ore.

$
0
0
Monitorizarea privată pornește din data de 01 03 2020, orele 21,00 până la 02 03 2020, orele 20,00.
Nu este nevoie ca să mai stăm la mâna autorităților de mediu.
Se spune că miticii din județul Ilfov au un obicei străvechi de lăsarea Secului Mare, după Cârneneji, de a arde vreascuri în noaptea din care nu se mai dedulcesc timp de 7 săptămâni la carne, lapte și pofte trupești. 
Mă mir că se mai păstrează asemenea obiceiuri păgâne, când vechii ilfoveni sunt pe cale de dispariție. 


Cum se pedepsește penal nerespectarea hotărărilor judecătorești privind pensiile

$
0
0
Noul Cod penal a reunit în același articol mai multe ipoteze ale infracțiunii, anterior acestea fiind prevăzute în alte legi speciale.
Art. 287
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;
c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;
f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.



Principiul general în materia executării hotărârilor judecătorești este că aceasta are loc de bunăvoie. În situațiile în care cel care trebuie să execute o astfel de hotărâre refuză să dea curs celor menționate în dispozitivul ei, legiuitorul a prevăzut remedii de natură să conducă la o executare promptă și, în cazuri excepționale, să sancționeze comportamentele contrare legii, chiar pe calea dreptului penal. Infracțiunea generală în materie, care reunește cele mai multe ipoteze, este cea de nerespectare ahotărârilor judecătorești, prevăzută la art. 287 C. pen.
După cum se vede, actele de impotrivire sau refuz de sprijin, definite la literele a)și c) ale art. 287, presupun declanșarea deja  a executării silite a unei hotărâri judecătorești.
In cazul hotărârilor judecătorești care privesc stabilirea, plată, actualizarea și recalcularea pensiilor, lit. f), simpla nerespectare a dispozitivului unei hotărări judecătorești de către Casele de pensii întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, dacă partea interesată depune plângere penală.
Soluția este notificarea Casei Sectoriale cu hotărărea rămasă definitivă, chiar dacă și CSP-urilor le-a fost comunicată din oficiu jotărârea rămasă definitivă. 
Casele Sectoriale nu au decât varianta executării benevole a hotărârii judecătorești.
Totuși, Casele Sectoriale pot face contestatie la executare chiar dacă nu s-a început executarea silită impotriva lor în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. In cazul acesta interpretarea o asigură o instanță.
Altfel, refuzul CSP de a pune în executare hotărârea sau aplicarea parțială sau eronată a dispozitivului hotărârii  judecătorești vă dă dreptul să depuneți plângere penală la Parchet.
Am impresia că unele Case Sectoriale  se cam joacă cu focul, din cauză că nu au asumat pericolul penal ce pândește din art. 287 lit f).

Tribunalul ALBA a desființat alegațiile MAI care justificau eliminarea Sporului OMM din drepturile de pensie plătite contestatorului

$
0
0

Apelul declarat de CPS a MAI se judecă astăzi 04 03 2020.
NU pot exista surprize, fața de motivarea instanței de fond.










Dosar nr. 1476/107/2019
14.11.2019
Ora estimata: 11:00
Complet: C1 AS
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite acţiunea civilă formulată de către reclamantul Dan Nicolae,împotriva părătelor Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi în consecinţă: Anulează decizia de pensie nr. 2048458/21.03.2019, emisă de către pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează Hotărârea nr. 19455/6.06.2019,emisă de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, să procedeze la recalcularea pensiei lunare,cu consecinţa emiterii şi comunicării unei noi decizii de pensie militară,cu adăugarea sporului pentru meritul militar la valoarea netă a pensiei militare pentru limită de vârstă aflată în plată. Obligă părătele să plătească reclamantului suma de 200 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 14.11.2019.Document: Hotarâre  1621/2019  14.11.2019
Chestorul Ion Lucian Muntean, director al CPS a MAI, pe vremea când era seful Inspectoratului Vâlcea


!62114-11-2019

Contestatie decizie de pensionareTribunalul ALBA

Pretențiile contestatorului
Consideră că această hotărâre este nelegală și netemeinică, având în vedere următoarele considerente:

- prin contestație a susținut faptul că nu i s-a luat în calcul sporul pentru ordinul "MERITUL M______ CLASA I"în procent de 20 %, stipulat de prevederile art. ll din Legea nr. 80/1995, iar cu toate acestea C______ de Contestații din cadrul Ministerului A_________ I______ nu răspunde acestor critici;
- deși în cuprinsul deciziei este indicat faptul că beneficiază de acest spor, de 20%, printr-un simplu calcul matematic, rezultă faptul că acesta nu este aplicat corect bazei de calcul.
Dispozițiile art. 11 din Legea nr. 80/1995, prevăd că „Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul M______" clasele a I I I-a, a I I -a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
Deși în nicio dispoziție din lege nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru Ordinul "Meritul M______", așa cum nu se reglementează nici modul de acordare al indemnizației de 50% din pensia militară, C___ sectoriala a M__ aplică diferit sporul pentru Ordinul "Meritul M______" - pentru unele persoane după plafonare, iar la altele în plafonare.
Conform Casei sectoriale, sporul de 10%, 15%, 20% pentru ordinul "Meritul M______", reglementat de art. 11 din Legea nr. 80/1995 pentru colegii care au ieșit la pensie până la 15.09.2017, se aplică după calculul cuantumului pensiei militare de stat, plafonat conform art.30 din Legea 223/2015, la 85% din baza de calcul, motivând că dreptul este stipulat în altă lege.
Pentru cei care au ieșit la pensie după data de 15.09.2017, ca în cazul său , la calculul cuantumului pensiei militare, este aplicată a ceastă plafonare, dar în această plafonare este introdus și sporul pentru ordinul "Meritul M______", cu toate că sporul pentru ordinul "Meritul M______", este stipulat în altă lege, respectiv în Legea nr.80/1995.
Pe de altă parte, susține reclamantul că , pentru colegii care au ieșit la pensie înainte de data de 15.09.2017, raportat la dispozițiile Legii nr.223/2015 și au primit ordinul "Meritul M______", la data de 01.12.2017, se aplică sporul după calculul cuantumului pensiei militare de stat, plafonat la 85% din baza de calcul și beneficiază de acest spor.
Deși a pr imit ordinul "Meritul M______", întrucât a ieșit la pensie după data de 15.09.2017, față de poziția pârâtei, nu po a t e valorifica acest spor din cauza modului eronat de a interpreta dispozițiile art.60 din Legea nr.223/2015.
Susțin e că această plafonare, aplicată greșit de C___ sectoriala de p_____, este echivalentă cu diminuarea sau anularea unui drept cuvenit militarilor decorați cu ordine militare. Astfel, legal este ca sporul pentru ordinul "Meritul M______", să se aplice după calculul cuantumului pensiei militare de stat plafonat conform art. 30 si art. 60 din Legea nr.223/2015, modificată prin O.U.G. nr. 57/2015 si O.U.G. nr. 59/2017.
Sublini ază că prin introducerea calcului sporului pentru ordinul "Meritul M______" prevăzut de Legea nr. 80/1995 în Legea nr.223/2015, s-ar ajunge în situația ca două persoane care au vechime diferită să aibă aceeași pensie, ceea ce este inechitabil.
In altă ordine de idei, solicit ă ca instanța de judecată să aibă în vedere dispozițiile art.2 lit.b din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că:
Având in vedere aceste considerente, solicit ă admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată.
Alegațiile susținute în întâmpinare de MAI prin Comisia de Contestații. CPS nici nu a depus întâmpinare
Pe fondul cauzei, apreciază Hotărârea Comisiei de Contestații din cadrul M.A.I. nr. xxxxx/06.06.2019 ca fiind temeinică și legală pentru următoarele motive:
Potrivit art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind sistemul unitar de p_____ publice, modificată prin O.u.G. nr. 59/2017, „la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi m__ mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei".
Plafonul net stabilit de legiuitor cu privire la pensia în plată prin art. VII punctul 3 din O.u.G. nr. 59/2017 este reprezentat de media netă a salariilor/soldelor care se iau în calcul la determinarea bazei de calcul. Astfel, atât timp cât i s-a acordat o pensie netă în plată egală cu acest plafon net legal, iar pe durata celor 6 luni de activitate în calitate de militar, polițist sau funcționar cu statut special alese prin cererea de pensie nu a existat vreun drept salarial derivat din art. 11 din Legea nr. 80/1995 care să ____________________________ net, reclamantul nu are temei legal pentru a pretinde să îi fie plătită această majorare a pensiei.
Î n aplicarea dispozițiilor legale, la cuantumul pensiei militare brute cuvenite reclamantului, C___ de P_____ S_________ a M.A.I. a aplicat sporul de 20%, aferent Semnului onorific „în Serviciul Patriei" pentru 25 ani.
Potrivit Casei de P_____ S_________ a M.A.I. majorarea corespunzătoare semnului onorific deținut, în sumă de 1.019 lei este legal aplicată și însumată în pensia militară brută de 6.250 lei, care a determinat pensia militară netă de 3.506 lei, obținută potrivit Codului fiscal prin utilizarea noțiunii definite de art. 3 lit. m) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare (pensie netă-pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit).
Astfel, în mod corect C______ de Contestații a reținut prin Hotărârea nr. xxxxx/06.06.2019 că algoritmul de calcul prin care a fost stabilit cuantumul pensiei militare de stat respectă integral prevederile Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, fiind determinat prin utilizarea mediei de 3.506 lei a salariilor nete realizate în perioada aleasă de contestator, respectiv ianuarie-iunie 2018, a procentului de 9% corespun zător perioadei de contribuție la fondul pentru pensia suplimentară, a sporului aferent Semnului Onorific „în Serviciul Patriei" pentru 25 ani și a vechimii cumulate de 41 ani, 6 luni și 8 zile.
Contrar susținerilor reclamantului, sporul aferent ordinului meritul militar a fost aplicat corect, întrucât cele două interdicții/plafonări stabilite prin dispozițiile art.30, respectiv art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, au caracter general, în sensul că se aplică tuturor pensiilor stabilite, recalculate sau actualizate, adică tuturor acelor situații în care procentul concret obținut de pensionar, după acordarea procentelor de majorare ar putea depăși cele două plafoane stabilite succesiv de lege.
Astfel, atât timp cât revederile art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 nu disting dacă sporul de 20% trebuie adăugat la pensia brută, sau la pensia netă, devine pe deplin aplicabil principiul „ubi lex non disting uit nec nos disting uere debemus", prin aceea că nu se pot crea situații juridice noi acolo unde chiar legiuitorul nu le-a avut în vedere și, m__ ales, acestea nu pot înfrânge caracterul general imperativ al interdicției conținute în art. 30, respectiv de art. 60 alin. (1) din legea pensiilor militare de stat, care fac trimiterea clară la momentul stabilirii pensiei.
Or, în aceste condiții, pretenția reclamantului referitoare la adăugarea la pensia de serviciu netă în plată a sporului de 20%, aferent Semnului Onorific "în Serviciul Patriei" pentru 25 ani, echivalează cu instituirea unui drept în favoarea sa, de care acesta nu beneficiază, în sensul că, practic, ar însemna aplicarea acestuia de două ori a acestui spor, atât înainte, cât și după plafonare.
Prin urmare, atât timp cât reclamantul a beneficiat de aplicarea sporului de , p revederile legale arătate m__ sus, nu există un temei legal care să susțină raționamentul adăugării acestui spor la pensia netă aflată în plată.
Pe de altă parte, fiind un drept care a fost calculat la momentul stabilirii pensiei, nu se poate afirma că acesta are caracter salarial, întrucât el nu a fost acordat pe parcursul desfășurării relațiilor de muncă.
Față de cele arătate, solicită respingerea acțiunii ca neîntemeiată.
    Analizând actele și înscrisurile depuse în probațiune la dosarul cauzei civile instanța de judecată reține următoarele :
        Stabilirea,determinarea și deschiderea dreptului la pensie prin plata efectivă a acestor prestații pecuniare cu titlu venit de înlocuire,trebuie să se facă  și să fie circumscrie normelor de drept incidente și cuprinse  în legislația  din domeniu în vigoare evidențiată și cuprinsă expres,imperativ și limitativ în legea 223/ 24 iulie 2015(*actualizată*),privind pensiile militare de stat dar și HG nr.146/10 martie 2016,privind aprobarea normelor pentru aplicarea prevederilor art.121 din legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat respectiv Ordinul nr.31/12 februarie 2016,pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat.
    Cu preemțiune,potrivit normelor procedurale incidente și aplicabile, instanța de judecată urmează a se pronunța cu celeritate asupra excepției lipsei calității procesuale pasive, invocată de către pârâta de ordin 2 C______ Centrală de Contestații,potrivit celor cuprinse în întâmpinarea depusă la fila 20-24,în sensul respingerii acesteia ca neîntemeiată,în condițiile în care această pârâtă este emitenta hotărârii nr.xxxxx/6.06.2019,script dispozitiv criticat de către partea interesată,având sub acest aspect deplină și vădită calitate și legitimitate procesuală pasivă,neputând a fi primite aprecierile și susținerile invocate în motivarea excepției invocată.
    În prezenta cauza civilă se reține faptul că entitatea juridică pârâtă de ordin 2 respectiv c___ de p_____ s_________ a emis decizia de stabilire/deschidere inițială a  pensiei de serviciu-pensie militară pentru limită de vârstă aflată în prezent în plată nr. xxxxxx/21.03.2019 depusă la fila 5-7,pensia lunară fiind în sumă netă de 3.506 lei începând cu data de 1.03.2019,împreună cu buletinul în extenso. Este realizată și făcută inclusiv dovada îndeplinirii de către partea interesată și care are deplină legitimitate procesuală activă a procedurii prealabile,în sensul promovării în termenul legal de 30 de zile potrivit art.97 alin. 1 din legea 223/2015 actualizată,a contestației către pârâta C______ de contestații nr.xxxxxxx/25.04.2019 menționată la fila 8,sens în care a fost emisă și comunicată Hotărârea pârâtei C______ de Contestații nr19455/6.06.2019 depusă la fila 8-9,reclamantul potrivit cererii introductive solicitând desființarea celor 2 scripte dispozitive anterior menționate,emise de către entitățile juridice pârâte . Se evidențiază și se valorifică de către instanța de judecată faptul că prin această decizie de pensie militară de serviciu au fost reținute și evidențiate elementele și algoritmului de calcul uzitate în mod just la calculul acestei prestații pecuniare succesive potrivit buletinului de calcul întocmit și depus în probațiune .
  Instanța de judecată apreciază că se  impune admiterea cererii dedusă judecății de către reclamant privind  acordarea și plata efectivă a majorării pensiei potrivit art.11 din legea 80/ 11 iulie 1995,privind statutul cadrelor militare,fiind înlăturate ca vădit nejustificate  cele învederate de către  pârâta de ordin 2 prin întâmpinarea depusă la  fila 20-24,în sensul că modalitatea de calcul a pensiei respectă integral prevederile legii iar dreptul solicitat nu are caracter salarial ,în condițiile în care în mod evident la pronunțarea hotărârii de respingere a contestației,această pârâta a studiat în mod evident toate scriptele aflate în dosarul de pensie al reclamantului, dosar care se află în posesiunea  administrativă a pârâtei de ordin 1 c___ s_________  de p_____,inclusiv a livretului militar precum și a oricărui ordin/atestat aflat în mapa profesională a reclamantului. Această ultimă pârâtă respectiv c___ s_________ de p_____, deși legal citată potrivit normelor procedurale,nu a depus întâmpinare văzând cererile,susținerile și pretențiile reclamantului evidențiate în cererea introductivă dedusă aprecierii judecătorești.
   Pretenția și cererea expresă a reclamantului de acordare a sporului de 15% corespondent ordinului "Meritul M______" clasele a II-a,urmează a fi apreciată și calificată ca fiind deplin justificată și întemeiată,astfel că potrivit art.11  din legea nr.80/1995 modificată,pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul M______" clasele a III-a, a II-a si I beneficiază de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.Ca urmare acestui fapt cert circumscris acordării meritului militar,urmează a se face corecta aplicabilitate a prevederilor art.60 și urm din legea nr.223/2015 actualizată și modificată inclusiv prin OUG 59/2017,în sensul obligativității adăugării sumei datorată și cuvenită reclamantului la pensia deja stabilită și astfel recalculată prin ultima decizie de pensie.
     Sunt avute în vedere și dispozițiile cuprinse în art.67 alin.3 din legea 24/200 modificată, în sensul că evenimentele legislative implicite nu sunt recunoscute in cazul actelor normative speciale ale căror dispoziții nu pot fi socotite modificate,completate sau abrogate nici prin reglementarea generală a materiei,decât dacă acest lucru este exprimat expres dar și normele cuprinse în legea 573/ 14 decembrie 2004 privind Semnul onorific In Serviciul Patriei pentru ofițeri și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri,în vigoare din data de 1.01.2005-art.12  astfel modificat de punctul 9, articolul II din legea nr. 149/ 22 iunie 2018, unde se prevede expres în sensul că o fițerii, funcționarii publici cu statut special,cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițerii, si preoții militari, decorați cu Ordinul Meritul M______, instituit in anul 1954, cu Semnul onorific In Serviciul Armatei și cu Semnul onorific In Serviciul Patriei, beneficiază de prevederile legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare,cu modificările și completările ulterioare. În aceste condiții,sporul pentru semnul onorific în mod  cert nu face parte din pensia militară stabilită și recalculată,aceasta trebuind a fi adăugat la cuantumul acesteia, deoarece are un alt caracter juridic decât pensia,această majorare se calculează și evident se adaugă la pensie, doar după ce se cunoaște cuantumul final al pensiei militare.   
    Prevederea potrivit căreia la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi m__ mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei,trebuie apreciată în sensul că acesta reglementează strict,limitative și exclusive numai cu privire la pensie,și  nu la suplimentele și majorările care se impun a fi adăugate ulterior la  aceasta. În  cauza pendinte, acest drept material nu este parte a calculului cuantumului pensiei, ci un adaos la aceasta,diferit de la caz la caz,în funcție de meritele și condițiile de acordare,cu valorificarea faptului că art.28 din legea nr.223/2015 prevede că în baza de calcul nu se includ  sporurile prevăzute la literele a-p,prin raportare și coroborare cu prevederile art.6 din Ordinul nr.31/M/2016 al M.A.I și art.11 alin.4) din legea nr.80/1995,conform cărora recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza art.28 din legea nr.223/2016, baza de calcul necuprinzând sporul pentru semnul onorific. Din coroborarea art. 28 din legea nr.223/2015 modificată, care interzice includerea sporurilor în baza de calcul, cu art. 60 din același act normativ care trimite expres la media din baza de calcul, a rezultat fără echivoc că suma,respectiv media netă a celor 6 luni salarii din baza de calcul, nu cuprinde sporul pentru semnul onorific. Apreciindu-se că la cele 6 salarii/solde corespondent perioadei menționată expres de către contestator nu a fost adăugat sporul pentru meritul militar/ semnul onorific și, cum OUG nr. 59/2017 nu putea anula art. 11 alin. (4) din legea nr. 80/1995 art. 12 din legea nr. 573/2004, art. 12 din legea nr. 574/2004, dreptul la acest spor fiind legal câștigat, instanța de judecată va admite  cererea  reclamantului sub acest aspect.
   Se impune ca în mod  deplin întemeiat ca instanța de judecată în prezenta cauză supusă aprecierii judecătorești,să dispună  adăugarea la valoarea pensiei militare nete deja stabilită valoric și nu includerea acestei majorări în baza de calcul,având în vedere faptul că pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul M______" clasele a III-a, a II-a si I beneficiază de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei, și evident plata majorării corespondent a pensiei militare lunare aflată în plată,cu evidențierea și plata efectivă a sumei reprezentând meritul militar, începând cu data de 1.03.2019,aceasta fiind data  stabilirii inițiale a venitului de înlocuire menționată expres  în cuprinsul deciziei a cărei anulare se solicită. În aceste condiții,în situația î n care, ulterior stabilirii si/sau plății drepturilor de pensie,se constată diferențe _________________________/sau plătite si cele legal cuvenite, pârâta c___ de p_____ s_________ operează din oficiu ori la cererea persoanelor îndreptățite,modificările ce se impun,prin decizie de revizuire,ori această ultimă pârâtă care are posesiunea dosarului administrativ de pensie, urmează a proceda în consecință potrivit prezentei.
    Instanța de judecată apreciază că obligația expres stabilită potrivit legislației în materie menționată m__ sus,corespondent inclusiv aplicabilității Ordinului nr.31/12 februarie 2016,pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat,nu a fost realizată de către cele două entități   pâr âte potrivit deciziei și a hotărâri emise,conform prerogativelor și competențelor atribuite acestora,în condițiile în care   pârâta C___ de P_____ S_________ are obligația să valorifice in integrum toată evoluția și traseul profesional al titularului dreptului material sub toate aspectele și elementele necesare,inclusiv a stabilirii și plății sumei reprezentând majorarea procentuală corespondentă meritului militar acordat prin ordin , sens în care este reținut și valorificat inclusiv inclusiv atestatul nr.146/23.11.2017 depus la fila 32.Astfel, s-a evidențiat prin reținere în decizia emisă și comunicată de către   pârâta CPS,ca elemente necesare și definitorii unei  corecte stabiliri a venitului de înlocuire datorat  reclamantului cu titlu pensie de serviciu-pensie militară pentru limită de vârstă ,vechimea/stagiul total de cotizare realizat,vechimea în serviciul militar,vechimea cumulată și rezultată ca urmare a aplicabilității dispozițiilor art.25, art.77 și art.106 din legea 223/2015,cu evidențierea contribuției pentru pensie individuală suplimentară cu determinarea deplin legală a bazei de calcul potrivit art.28, art.59-60 din legea 223/2015,dar și a cuantumului procentual al pensiei lunare potrivit art. 29-30 din acest ultim act normativ,dar cu excluderea neîntemeiată a acordării inclusiv a majorării pecuniare datorată și corespondentă meritului militar decât în condițiile lipsite de suport juridic a includerii sumei fixe de 1.019 lei în baza de calcul uzitată alături de celelalte elemente salariale potrivit celor evidențiate la fila 7,la stabilirea pensiei lunare nete,ori sporul procentual cuvenit în mod cert reclamantului, trebuie adăugat la valoarea netă a pensiei militare și nu inclus în algoritmul și baza de calcul uzitate, aceasta în mod evident potrivit inclusiv normelor de drept reținute și valorificate de către instanța de judecată prin prezenta .
   Concluzionând,instanța de judecată apreciază că modalitatea de aplicare a dispozițiilor art. 11 din legea nr.80 /1995 privind statutul cadrelor militare actualizată, trebuie realizată în sensul că pensionarii militari decorați cu meritul militar - semnul onorific clasele a III-a, a II-a și I-a beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20%  la cuantumul pensiei, astfel că această majorare trebuie să se aplice la cuantumul pensiei prin adăugare la pensia netă stabilită și nu prin includerea în baza de calcul a pensiei militare lunare astfel determinată. În condițiile în care textul de lege vorbește de cuantumul pensiei iar nu de baza de calcul a pensiei, instanța de judecată consideră în mod dispozitiv că majorarea  procentuală aferentă și corespondentă sporului datorat, se calculează după plafonarea pensiei, conform art. 30 din legea 223/2015 actualizată,la 85% din baza de calcul prevăzută la art.28 din acest ultim act normativ,deci în afara  plafonării valorice impusă de normele legale incidente și aplicabile.
       Pentru  toate aceste considerente si motive de fapt si de drept, și având în vedere incidența și forța juridică aplicabilă și corespondentă datelor și elementelor dispozitiv-imperative cuprinse fără echivoc inclusiv în înscrisurile anterior menționate,urmează a se dispune cu deplin temei si suport juridic  admiterea  acțiunii civile formulată de către  reclamant ca fiind  vădit întemeiată,cu consecința justă și legală a  dispunerii anulării deciziei de pensie militară pentru limită de vârstă nr.xxxxxx/21.03.2019 cât și a Hotărârii nr xxxxx/6.06.2019,cu consecința obligării  intimatei de ordin 1-c___ s_________ de p_____,să procedeze la reconsiderarea prin recalculare a pensiei lunare, cu consecința emiterii și comunicării unei noi decizii de pensie militară cu stabilirea prin adăugare la valoarea pensiei lunare netă deja determinată și aflată în plată,a majorării procentuale corespondente dată  de acordarea prin ordin a meritului militar,cu plata pensiei lunare astfel stabilită și evident a diferențelor bănești datorate reclamantului începând cu data de 1.03.2019,având în vedere considerațiunile instanței de judecată anterior menționate strict sub aspectul datei obligativității recalculării și plății efective a  pensiei lunare astfel stabilită ,existând și fiind făcută justa aplicabilitate de către instanța de judecată a norme lor și prevederi lor legale care să susțină în mod dispozitiv,raționamentul și obligativitatea adăugării acestui spor la pensia lunară netă aflată în plată.
   In prezenta cauza civilă se retine aplicabilitatea prevederilor procedurale privind plata cheltuielilor de judecată respectiv art.451 C.Pr.Civ.urmănd a fi obligate pâr âtele să plătească reclamantului suma de 200 lei cu acest titlu, astfel solicitată potrivit petitului introductiv și dovedită la fila 34.

Alte Sentința a Tribunalului Alba
12.02.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: C7 AS
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul Moldovan A. Alexandru –CNP --- împotriva pârâtelor Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul în -------------şi Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul în----şi în consecinţă : Anulează Hotărârea nr. 19452/6.06.2019, emisă de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează decizia de pensie nr. 204876/19.03.2019, emisă de către Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, să procedeze la recalcularea pensiei lunare, cu consecinţa emiterii şi comunicării unei noi decizii de pensie militară, cu acordarea sporului în procent de 20% al cuantumului pensiei, corespondent ordinului "Meritul Militar". Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 200 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 12 Februarie 2020.
Document: Hotarâre  131/2020  12.02.2020

05.11.2019
Ora estimata: 11:00
Complet: C10 AS
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite acţiunea civilă formulată de către reclamantul Hirean G. Gabriel, împotriva pârâtelor Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi în consecinţă: Anulează decizia de pensie nr. 204919/26.03.2019, emisă de către pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează Hotărârea nr.19458/6.06.2019, emisă de către pârâta Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să procedeze la recalcularea pensiei lunare, cu consecinţa emiterii şi comunicării unei noi decizii de pensie militară, cu adăugarea sporului pentru meritul militar la valoarea netă a pensiei militare anticipată parţial aflată în plată. Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 200 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 5.11.2019.
Document: Hotarâre  1481/2019  05.11.2019

Alt complet al Tribunalului ALBA, aceeași soluție de adaugarea a sporului OMM la cuantumul net al pensiei militare

$
0
0
Dosar nr, 1475/107/2019
05.11.2019
Ora estimata: 11:00
Complet: C10 AS
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de către pârâta Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite acţiunea civilă formulată de către reclamantul Hirean G. Gabriel, împotriva pârâtelor Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi în consecinţă: Anulează decizia de pensie nr. 204919/26.03.2019, emisă de către pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează Hotărârea nr.19458/6.06.2019, emisă de către pârâta Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să procedeze la recalcularea pensiei lunare, cu consecinţa emiterii şi comunicării unei noi decizii de pensie militară, cu adăugarea sporului pentru meritul militar la valoarea netă a pensiei militare anticipată parţial aflată în plată. Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 200 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 5.11.2019.
Document: Hotarâre  1481/2019  05.11.2019

Apelul se judecă pe
09.04.2020
Complet A10



1481/201905-11-2019

Contestatie decizie de pensionareTribunalul ALBA

 Analizând actele și înscrisurile depuse în probațiune la dosarul cauzei civile instanța de judecată reține următoarele :
        S tabilirea ,determinarea și deschiderea dreptului la pensie prin plata efectivă a acestor prestații pecuniare cu titlu venit de înlocuire,trebuie să se facă  și să fie circumscrie normelor de drept incidente și cuprinse  în legislația  din domeniu în vigoare evidențiată și cuprinsă expres , imperativ și limitativ în legea 223/ 24 iulie 2015(*actualizată*),privind pensiile militare de stat dar și HG nr.146/10 martie 2016,privind aprobarea normelor pentru aplicarea prevederilor art.121 din legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat respectiv Ordinul nr.31/12 februarie 2016,pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat.
    Cu preemțiune,potrivit normelor procedurale incidente și aplicabile, instanța de judecată urmează a se pronunța cu celeritate asupra excepției lipsei calității procesuale pasive, invocată de către pârâta C______ Centrală de Contestații,potrivit celor cuprinse în întâmpinarea depusă la fila 19-23,în sensul respingerii acesteia ca neîntemeiată,în condițiile în care această părătă este emitenta hotărârii nr.xxxxx/6.06.2019,script dispozitiv criticat de către partea interesată,având sub acest aspect calitate și legitimitate procesuală pasivă,neputând a fi primite aprecierile și susținerile invocate în motivarea excepției invocată.
    În prezenta cauza civilă se reține faptul că entitatea juridică părătă de ordin 1 respectiv c___ de p_____ s_________ a emis decizia de stabilire/deschidere inițială a  pensiei de serviciu-pensie militară anticipată parțial aflată în prezent în plată nr. xxxxxx/26.03.2019 depusă la fila 6-9 în sumă netă de 4.598 lei începând cu data de 1.03.2019, împreună cu buletinul în extenso. Este realizată și făcută inclusiv dovada îndeplinirii de către partea interesată și care are deplină legitimitate procesuală activă a procedurii prealabile,în sensul promovării în termenul legal de 30 de zile potrivit art.97 alin. 1 din legea 223/2015 actualizată,a contestației către pârâta C______ de contestații nr.xxxxxxx/25.04.2019 menționată la fila 10,sens în care a fost emisă și comunicată Hotărârea părătei C______ de Contestații nr19458/6.06.2019 depusă la fila 10,reclamantul potrivit cererii introductive solicitând desființarea celor 2 scripte dispozitive anterior menționate,emise de către entitățile juridice părăte. Se evidențiază și se valorifică de către instanța de judecată faptul că prin această ultimă decizie de pensie militară de serviciu au fost reținute și evidențiate elementele și algoritmului de calcul uzitate în mod just la calculul acestei prestații pecuniare succesive potrivit buletinului de calcul întocmit și depus în probațiune .
    Instanța de judecată apreciază că se  impune admiterea cererii dedusă judecății de către reclamant privind  acordarea și plata efectivă a majorării pensiei potrivit art.11 din legea nr. 80/ 11 iulie 1995,privind statutul cadrelor militare,fiind înlăturate ca vădit nejustificate  cele învederate de către  părăte prin întâmpinările depuse la  fila 19-23respectiv fila 25-27,în sensul că modalitatea de calcul a pensiei respectiv cuantumul acesteia,respectă în integralitate prevederile legale suma solicitată fiind însumată în baza de calcul fiind stabilit cuantumul brut din care s-a dedus impozitul pe venit ,în condițiile în care pârâta c___ s_________ are posesiunea livretului militar precum și a oricărui ordin aflat inclusiv în mapa profesională a acestuia,astfel că în aceste condiții pretenția și cererea de acordare a sporului de 15% corespondent ordinului "Meritul M______" clasele a II-a,urmează a fi apreciată și calificată ca fiind deplin justificată și întemeiată. Se reține faptul că potrivit art.11  din legea 80/1995 modificată,pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul M______" clasele a III-a, a II-a si I beneficiază de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.Ca urmare acestui fapt cert circumscris acordării meritului militar,urmează a se face corecta aplicabilitate a prevederilor art.60 și urm din legea nr.223/2015 actualizată și modificată inclusiv prin OUG 59/2017,în sensul obligativității adăugării sumei datorată și cuvenită reclamantului la pensia deja stabilită și astfel recalculată prin ultima decizie de pensie.
     Sunt avute în vedere și dispozițiile cuprinse în art.67 alin.3 din legea 24/200 modificată, în sensul că evenimentele legislative implicite nu sunt recunoscute in cazul actelor normative speciale ale căror dispoziții nu pot fi socotite modificate, completate sau abrogate nici prin reglementarea generala a materiei, decât dacă acest lucru este exprimat expres dar și normele cuprinse în legea 573/ 14 decembrie 2004 privind Semnul onorific In Serviciul Patriei pentru ofițeri și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri,în vigoare din data de 1.01.2005-art.12  astfel modificat de punctul 9, articolul II din legea nr. 149/ 22 iunie 2018, unde se prevede expres în sensul că o fițerii, funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițerii, si preoții militari, decorați cu Ordinul Meritul M______, instituit in anul 1954, cu Semnul onorific In Serviciul Armatei si cu Semnul onorific In Serviciul Patriei, beneficiază de prevederile legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare,cu modificările și completările ulterioare.
  În aceste condiții,sporul pentru semnul onorific în mod  cert nu face parte din pensia militară stabilită și recalculată,aceasta trebuind a fi adăugat la cuantumul acesteia, deoarece are un alt caracter juridic decât pensia,această majorare se calculează și evident se adaugă la pensie, doar după ce se cunoaște cuantumul final al pensiei militare.  Prevederea potrivit căreia la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi m__ mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei,trebuie apreciată în sensul că acesta reglementează strict,limitative și exclusive numai cu privire la pensie, și  nu la suplimentele și majorările care se impun a fi adăugate ulterior la  aceasta. În  cauza pendinte, acest drept material nu este parte a calculului cuantumului pensiei, ci un adaos la aceasta,diferit de la caz la caz,în funcție de meritele și condițiile de acordare,cu valorificarea faptului că art.28 din legea nr.223/2015 prevede că în baza de calcul nu se includ  sporurile prevăzute la literele a-p,prin raportare și coroborare cu prevederile art.6 din Ordinul nr.31/M/2016 al M.A.I și art.11 alin.4) din legea nr.80/1995, conform cărora recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza art.28 din legea nr.223/2016, baza de calcul necuprinzând sporul pentru semnul onorific.  
    Din coroborarea art. 28 din legea nr. 223/2015, care interzice includerea sporurilor în baza de calcul, cu art. 60 din același act normativ care trimite expres la media din baza de calcul, a rezultat fără echivoc că suma,respectiv media netă a celor 6 luni salarii din baza de calcul, nu cuprinde sporul pentru semnul onorific. Apreciindu-se că la cele 6 salarii/solde corespondent perioadei menționată expres de către contestator nu a fost adăugat sporul pentru meritul militar/ semnul onorific și, cum OUG nr. 59/2017 nu putea anula art. 11 alin. (4) din legea nr. 80/1995 art. 12 din legea nr. 573/2004, art. 12 din legea nr. 574/2004, dreptul la acest spor fiind legal câștigat, instanța de judecată va admite  cererea  reclamantului sub acest aspect.Se impune ca în mod  deplin întemeiat ca instanța de judecată în prezenta cauză supusă aprecierii judecătorești,să dispună  adăugarea la valoarea pensiei militare nete deja stabilită valoric și nu includerea acestei majorări în baza de calcul,având în vedere faptul că pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul M______" clasele a III-a, a II-a si I beneficiază de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei, și evident plata majorării corespondent a pensiei militare lunare aflată în plată, cu evidențierea și plata efectivă a sumei reprezentând meritul militar, începând cu data de 1.03.2019,aceasta fiind data  stabilirii inițiale a venitului de înlocuire menționată expres  în cuprinsul deciziei a cărei anulare se solicită. În aceste condiții,în situația in care, ulterior stabilirii si/sau plății drepturilor de pensie,se constată diferențe _________________________/sau plătite si cele legal cuvenite,părăta c___ de p_____ s_________ operează din oficiu ori la cererea persoanelor îndreptățite,modificările ce se impun,prin decizie de revizuire,ori această ultimă părătă care are posesiunea dosarului administrativ de pensie, urmează a proceda în consecință potrivit prezentei.
    Instanța de judecată apreciază că obligația expres stabilită potrivit legislației în materie menționată m__ sus,corespondent inclusiv aplicabilității Ordinului nr.31/12 februarie 2016,pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat,nu a fost realizată de către cele două entități   părăte potrivit deciziei și a hotărâri emise,conform prerogativelor și competențelor atribuite acestora,în condițiile în care   pârâta C___ de P_____ S_________ are obligația să valorifice in integrum toată evoluția și traseul profesional al titularului dreptului material sub toate aspectele și elementele necesare,inclusiv a stabilirii și plății sumei reprezentând majorarea corespondentă meritu lui militar acordat prin ordin. Astfel, s-a evidențiat prin reținere în decizia emisă și comunicată de către   pârâta CPS,ca elemente necesare și definitorii unei  corecte stabiliri a venitului de înlocuire datorat  reclamantului cu titlu pensie de serviciu-pensie militară anticipată parțial,vechimea/stagiul total de cotizare realizat, vechimea în serviciul militar,vechimea cumulată și rezultată ca urmare a aplicabilității dispozițiilor art.25, art.77 și art.106 din legea 223/2015, cu evidențierea contribuției pentru pensie individuală suplimentară cu determinarea deplin legală a bazei de calcul potrivit art.28, art.59-60 din legea 223/2015,dar și a cuantumului procentual al pensiei lunare potrivit art. 29-30 din acest ultim act normativ,dar cu excluderea neîntemeiată a acordării inclusiv a majorării pecuniare datorată și corespondentă meritului militar decât în condițiile lipsite de suport juridic a includerii sumei fixe de 908 lei în baza de calcul uzitată alături de celelalte elemente salariale, la stabilirea pensiei lunare nete,ori sporul procentual cuvenit în mod evident și neechivoc trebuie adăugat la valoarea netă a pensiei militare și nu inclus ca sumă fixă în baza și algoritmul de calcul uzitate, aceasta potrivit inclusiv normelor de drept reținute și valorificate de către instanța de judecată prin prezenta .
   Concluzionând,instanța de judecată apreciază că modalitatea de aplicare a dispozițiilor art. 11 din legea 80 /1995 privind statutul cadrelor militare actualizată, trebuie realizată în sensul că pensionarii militari decorați cu meritul militar - semnul onorific clasele a III-a, a II-a și I-a beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20%  la cuantumul pensiei, astfel că această majorare trebuie să se aplice la cuantumul pensiei prin adăugare la pensia netă stabilită și nu prin includerea în baza de calcul a pensiei milit are lunare astfel determinată. În condițiile în care textul de lege vorbește de cuantumul pensiei iar nu de baza de calcul a pensiei, instanța de judecată consideră în mod dispozitiv că majorarea  procentuală aferentă și corespondentă sporului solicitat se impune a fi calcul at după plafonarea pensiei, conform art.30 din legea nr. 223/2015 actualizată,la 85% din baza de calcul prevăzută la art.28 din acest ultim act normativ,deci în afara  plafonării valorice impusă de normele legale incidente și aplicabile.
       Pentru  toate aceste considerente si motive de fapt si de drept, și având în vedere incidența și forța juridică aplicabilă și corespondentă datelor și elementelor dispozitiv-imperative cuprinse fără echivoc inclusiv în înscrisurile anterior menționate,urmează a se dispune cu deplin temei si suport juridic  admiterea  acțiunii civile formulată de către  reclamant ca fiind  vădit întemeiată,cu consecința justă și legală a dispunerii anulării deciziei nr.xxxxxx/26.03.2019 cât și a Hotărârii nr xxxxx/6.06.2019,cu consecința obligării  părătei de ordin 2- c___ s_________ de p_____,să procedeze la reconsiderarea prin recalculare a pensiei lunare, cu consecința emiterii și comunicării unei noi decizii de pensie militară cu stabilirea prin adăugare la valoarea pensiei lunare netă deja determinată și aflată în plată,a majorării procentuale corespondente dată  de acordarea prin ordin a meritului militar,cu plata pensiei lunare astfel stabilită și evident a diferențelor bănești datorate reclamantului începând cu data de 1.03.2019,având în vedere considerațiunile instanței de judecată anterior menționate strict sub aspectul datei obligativității recalculării și plății efective a  pensiei lunare astfel stabilită , existând și urmând  a se face aplicabilitatea norme lor și prevederi lor legale care susțin în mod dispozitiv, raționamentul și obligativitatea adăugării acestui spor la pensia lunară netă aflată în plată.

Iohannis, vuvuzuit la bilanțul MAI

$
0
0
Sindicaliștii lui Coarnă au respectat momentele solemne ale primirii lui Iohannis la bilanțul MAI. Pe Sică nu l-au băgat în seamă.
Vuvuzelele au fost suflate doar când Iohannis a ajuns pe scările fostului CC, sub balconul lui Ceaușescu.
Protestul a vizat salarizarea și pensiile.

Niciun politician român nu a avut curajul să intre în gura presei. Nici măcar Arafat

$
0
0
Pe lângă respectarea strictă a regulilor de igienă, una din măsurile urgente care se impun în cazul unei epidemii este limitarea accesului în public a persoanelor bolnave sau suspecte ca purtători de viruși. Nu neapărat în locuri special amenajate, ci  la domiciliu.
Ințelepciunea românilor mai în vărstă a acționat instantaneu la difuzarea știrii că, în Italia, face ravagii coronavirusul.
Gândindu-se că s-ar putea să rămână izolați în casă, timp de 2 săptămni, ei au început să se aprovizioneze cu apă și produse neperisabile.
Televiziunile și presa în general a început o campanie, ca pe timpul lui Ceaușescu, împotriva celor care golesc magazinele de produse alimentare.
Noroc că, până se prinde presa, oamenii și-au făcut deja aprovizionarea în așteptarea pandemiei de virus și, pentru că populația mai tânără este habarnistă în asemenea situați, rafturile magazinelor s-au golit în ritm treptat.
Autoritățile ar fi trebuit să dea un asemenea semnal către populație din primele momente ale estimării pericolului.  Autoritățile noastre au transmis indicații contrare, pentru a nu intra în opoziție cu agenda culpabilizatoare a presei avide de senzațional.
Ce să vezi! Aseară au rămas mască toți "teroriștii" bunului simț, când au transmis știrea că președintele, nu al nostru, ci al americanilor, le-a recomandat yankeilor să-și facă provizii de alimente și de apă pentru 2 săptămâni, în eventualitatea că vor fi nevoiți să nu iasă din casa din cauza iminentei pandemiei cu coronavirus.
 Ia să fi spus asa ceva un politician de la noi! L-ar fi terminat presarii... doar în câteva ore.
Ce să zicem de politicieni, când vedem că și cetățenii se iau după clișeele tembele, unele pline de ură, propagate de organele de presă unități militare. Dacă spun ăia că Antena 3 este Latrina 3, așa îngână și ascultătorii/cititorii lor. 

Pe vremea când românii nu erau slugile britanicilor.

Dănuța presară "Verdict politic" despre Coarnă cu gesturi obscene involuntare

Viewing all 3593 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>