Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3648 articles
Browse latest View live

A intrat în conturi indexarea de 4,6%

$
0
0
Pensiile militare au fost indexate din oficiu de la 01 01 2020, conform art. 59 din Legea 223/2015 modificat prin OUG 59/2017 și art. 84 din OUG 114/2018, cu 4,6%, rata inflației corespunzătoare anului 2018.
Pensia indexată a și fost virată în carduri de unele bănci.



Invățați semnalele de alarmare aeriană a populației și de dezastre

$
0
0
Sirenele au sunat astăzi în multe localități din Romînia în cadrul exercițiului lunar „Miercurea Alarmelor”
Se urmăreşte verificarea mijloacelor de alarmare, îmbunătăţirea timpului de răspuns din partea autorităţilor publice şi, nu în ultimul rând, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.
Populația României cu vârsta sub  75 de ani nu a trait spaima alarmelor aeriene reale.
Iată in ce condiții populația Bucureștilor a luat contact cu primul bombardament american din 04 aprilie 1944, atac care a produs 5000 de victime, morți și răniți.
Bombardamentul a picat cum nu se poate mai prost, la două ore după un exercițiu de verificare a măsurilor de apărare pasivă, exercițiu dintr-o nesfârșită serie, în care bucureștenii erau obligați să lase ceea ce făceau și să se ascundă la cel mai apropiat adăpost antiaerian. Dacă la ora 11:00, ora exercițiului, cetățenii s-au adăpostit conform instrucțiunilor, la ora 13:30, ora când primele bombardiere au apărut deasupra Bucureștiului, oamenii au ignorat complet sirenele, sătui de atâtea exerciții.
Pe traseul Calafat - Rosiori - București aviația de vânătoare a României nu a putut să se ridice la plafonul la care zburau bombardierele americane. Cu atât mai puțin pe drumul de intoarcere. După lansarea bombelor asupra Bucureștilor, bombardierele s-au ridicat la 8000 m înâlșime.
Au fost grav avariate Gara de Nord, Atelierele Grivița și Triajul Chitila
Fotografii cu momentul bombardarii Garii de Nord în 04 aprilie 1944.


90% din teritoriul României, în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene

$
0
0
După prezentarea documentată a lui Radu Tudor... a fost o intervenție în direct a ministrului Apărării, Nicolae Ciucă,
Nu l-am audiat de multe ori pe acest general, atât de apreciat de Blocant... încât, prin el, a creat și o criză la conducerea Armatei, dar a fost un adevărat supliciu pentru ascultători să distingă interesantele informații despre Deveselu și sistemul de antirachetă printre extrem de multele ți supărătoarele ăăăă-ri și îîîîî-uri din greoaia sa vorbire.
Radu Tudor i-a făcut ieri un imens deserviciu generalului Ciucă, introducându-l în direct pe post pentru a vorbi liber.
Este dovada unei grave indolențe, dacă domnul Ciucă a ajuns în înalte funcții militare și nu s-a străduit să-și cizeleze, cât de cât, dicția.

Avem Anexa 2 a preconizatei Ordonanțe de modificare a Legii nr. 223/2015

$
0
0
Draftul circulã în prezent între instituțiile de aparare nationalã pentru avize.
Valorile din Anexa 2 reprezintă pensia militară minimă pentru o vechime în serviciu de 25 ani.
Intregul draft al proiectului de ordonanțã, fãrã Anexa 2, despre care se fãcea vorbire în corpul proiectului, a fost publicat in luna noiembrie 2019 AICI
Mulțumiri domnului C!


Cine e-li-mi-nea-ză politrucii care i-ni-ți-a-li-zea-ză alegeri parlamentare concomitent cu cele locale.

$
0
0
Neamțul de la Cotroceni țo-pă-ia-ză în ultima vreme prin vocabularul limbii române mai ceva decât Eba și Veorica la un loc.
In timp ce românii rămași prin țară stau cu ochii pe televizor, ca pe butelie, ca să afle ce mai spun Orban, Câțu, Țurcana  și Violeta despre salarii, pensii și alocații... că așa au fost obișnuiți și plictisiți de  ciuma rosie, Iohannis se ține de glume și inițializeză discuții la Cotroceni cu Sică, fost șomer, pentru i-ni-ți-a-li-za-rea trântirii actualului guvern liberal, în așa fel încât la vară să avem alegeri parlamentare anticipate, concomitent cu cele locale, la termen.
Cum ultimele alegeri locale au avut loc pe 05 mai 2016, in-sem-nea-că alegerie locale din acest an nu se pot desfășura mai târziu de  duminica 31 mai 2020.
De ce vrea Iohannis alegeri anticipate?
Păi... se gândește că, până în noiembrie, liberalii își pierd mult din încrederea pe care i-au arătat-o lui, la alegerile prezidențiale. Si nu vrea în ruptul capului ca alegerile parlamentare să fie după 01 09 2020, dată la care ar trebui să mărească punctul de pensie pentru 5 milioane de pensionari  și lefurile cadrelor didactice. Dacă data de 01 09 2020 ar fi după alegeri, pro-ro-ghea-de nu se văd, atât pensiile, cât și lefurile.
Să zicem că liberalii își do-bo-rea-ză de trei ori guvernul în Parlament, deși este greu de realizat, dar ce se fac cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu Deciziile CCR pe această temă?
In anul 2012, Băsescu a vrut să organizeze alegeri parlamentare concomitent cu alegerile locale.
Liberalii de atunci și pesediștii au contestat legile la CCR și iată cum a motivat CCR  decizia nr. 51/2012 prin care a constatat neconstituționalitatea acelor legi:

„ Curtea mai reține că organizarea la aceeași dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art. 37 din Constituție. Aceasta întrucât există situații în care un candidat care nu a câștigat un mandat de ales local (primar sau președinte de consiliu județean) să își exprime dorința de a participa la alegerile naționale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfășoară la date diferite. Or, legea criticată prevede că, în cazul organizării și desfășurării alegerilor pentru Parlament la aceeași dată cu alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator.”

Eu zic că, dacă declanșează criza guvernamentală, este posibil ca Parlamentul să investească unul din candidații de premier propuși de formă de Iohannis sau să constituie o nouă majoritate parlamentară, fără PNL, numai să continue legislatura până la alegerile la termen din noiembrie.
.

Episod din „colonizarea” Canadei de către români!

$
0
0
Români care nu se jenează că sunt români!

Comunitatea românească din Montreal. Mulțumesc din suflet tuturor organizatorilor bisericii românești "buna vestire". Sunt mândru că sunt români 👏👏👏
Grupul de dans românesc "Vatra" cu instructorul său, Irina Chirca, ne-a uimit cu profesionalismul lor! Foarte bine! 👏👏


Cine spunea că s-au secretizat soldele?

$
0
0
MAPN a transmis public salariile nete pentru fiecare funcție, de la locotenent la general. Creșterile din 2017 până în 2019 sunt uriașe, iar pentru fiecare grad în parte, cu excepția căpitanului, au venituri de peste 3.000 de lei.
Astfel, un locotenent care încasa în 2017 1.753 de lei, în acest an primește 2.681 lei. Salariul căpitanului, care era în 2017 – 2.205 lei, a urcat în 2019 cu peste 700 de lei, de la 2.205 lei, la 3.283 lei. Generalul, cea mai înalt grad, încasează lunar 17.195 lei.
Evoluția soldelor în anii 2017-2019
„Solda are caracter individual, fiind stabilit atât prin însumarea unor elemente salariale prevăzute de legislația în vigoare la data de 31 decembrie 2009, majorate potrivit legii, în perioada 2010-2019, cât și prin adăugarea unor drepturi specifice prevăzute de legile anuale de aplicare etapizată a legilor-cadru de salarizare”, a informat MAPN, potrivit Libertatea.ro.

Scrisoare deschisă alarmantă ...către doamna Col. Andrițoiu, director al CPS a MApN.

$
0
0
Am primit zilele acestea spre publicare scrisoarea deschisă a unui fost angajat al Casei Sectoriale a MApN, în care este descrisă starea de spirit din interiorul acestei instituții de aplicarea legii in domeniul pensiilor militare pentru cca 80 000 de rezerviști și urmași.
Nu știu cine este semnatarul scrisorii, dar contez pe încrederea în cel care mi-a trimis-o.
Am ezitat să o public... și nici nu aș fi publicat-o dacă aspectele semnalate nu veneau să confirme cauzele multor erori,  nepermis de multe erori, pe care Casa Sectorială  le-a comis în ultimii ani în aplicarea Legii 223/2015. Am suspiciunea că a și contribuit la dezinformarea factorilor de decizie pentru emiterea unor acte normative, vezi eliminarea actualizării pensiilor militare, prin care au fost diminuate drepturile pensionarilor militari.
Cele mai flagrante interpretări eronate ale decidenților din domeniul aplicării legii pensiilor militare, care au generat numeroase procese, sunt:
-1. Eliminarea indexării de 5% , aferentă anului 2016, din deciziile de actualizare emise la data de 30 06 2017, ca urmare a majorării soldelor de funcție cu 15% potrivit Legii 152/2017, completate de OUG nr. 56/2017. Au inventat năstrușnicia că indexarea dispusă prin OUG 57/2015 ar fi fost valabilă numai în anul 2016, pentru că nu au știut ei cum să aplice articolul 60 alin.(3) al Legii 223/2015.
Nu i-au convins nici documentele publicate de CPS a MAI care a operat corect actualizarea.
-2. In aceleași decizii de actualizare nu au respectat precizarea introdusă de OUG nr. 56/2017 in OUG 99/2016 că majorarea de 15% se aplică și se adaugă la o soldă de funcție, desigur.. în cuantum compus, care nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie. Aici au inventat povestea că dispoziția respectivă ar fi aplicabilă doar cadrelor în activitate, lovind în cei mai defavorizați pensionari militari.
-3. Aplicarea greșită a dispozițiilor art. VII din  OUG 59/2017 privind plafonarea pensiilor militare stabilite după 15 sept 2017 la nivelul mediei soldelor nete din compunerea bazei de calcul. Au introdus și sporul SOSP în cuantumul net, operațiune echivalentă cu eliminarea lui din drepturile de pensie stabilite după data de 15 sept. 2017.
Erorile de mai sus sunt discutate intens pe acest blog, fără ca domnilor de la MApN să le pese.
Pentru fiecare eroare semnalată mai sus  sunt și decizii definitive ale instanțelor de corectare și de obligare a CSP să emită noi decizii de pensie pentru contestatori.





Să-l cunoastem pe col.(r) Iulian Rotaru

$
0
0
Așadar, domnul Rotaru Iulian există în realitate, spre dezamăgirea scepticilor de serviciu. A absolvit Scoală Militară de la Sibiu în anul 1983(al doilea din stânga în fotografie) și a avut o carieră militară interesantă, așa cum este descrisă de administratorul Blogului Financiar 1983, unde și coadministratorul IR  scrie articole.  
Si domnul colonel Rotaru pare un sceptic. Mai curajos este adminul  blogului Financiar.

Frumoasă zi de noiembrie !

Azi, 3 noiembrie 2019, la București, este o zi frumoasă. Cald, peste 15 grade, cer senin, zi însorită! Cum o fi ziua în zona Vrancea, mai precis, în localitatea Tâmboești ? Heei ! nu vă duceți imediat cu gândul la cunoscuta etichetă : Vin de Tâmboești, nu asta era ideea! Vroiam să va aduc în atenție  ziua de naștere a colegului nostru, Iulică Rotaru ! Da, azi e ziua lui de naștere, mulți dintre noi i-am adresat (prin mijloace moderne, adesea impersonale) tradiționala urare de “La mulți ani !”. Dar asta nu spune totul. Cine este Iulică Rotaru pentru noi, colegii lui de promoție ?  Dar pentru noi, cei de la plutonul 1 ?  Nu e greu de răspuns. Iulică a fost un șef de când s-a născut și nouă, celor din plutonul 1 cel puțin, ne-a fost șef de clasă în primii doi ani, anii cei mai grei din școala militară. Apoi, în ultimul an, în anul III, când noi ne delectam cu privilegiile anului terminal, Iulică făcea instrucție în calitate de gradat la anul I ! Ba, a evitat la mustață, oprirea lui în școală, în calitate de comandant de pluton elevi ! (între noi fie vorba, nu era ceva de lăsat ; era o onoare, asumată spre exemplu de Mocanu Stelică, sau de mulți alții care au lăsat repartiția la un obscur batalion din divizia X, în favoarea unei onorante poziții de comandant de subunitate de elevi în Școala Militară; altfel mai aveam privilegiul unor comandanți precum cpt. Chirica, Lt.maj. Motrună, Vișan, lt. Ivanciu ?) Dar să revenim la Iulică Rotaru. A fost repartizat, pe merit, după medie, în București, la R 45 Trs. din subordinea A I. (prescurtarile, nu pun probleme celor avizați). Regiment, maior clasa 6 ! Ușor ? Nu ! Peste 600 de cadre, peste șase sute de m.t.,  militari cu termen redus, inevitabilii problematici p.m.c. ! ( pt. cine a uitat, personal muncitor civil ). S-a descurcat și cu tentațiile vârstei/epocii și deși supus unor tentații/presiuni, și-a menținut morala sănătoasă deprinsă în familie, nimeni nu ar avea azi ceva să-i reproșeze. Cinste lui ! ( unii,în acel timp, am mai coborât ștacheta, ca să ne înfruptăm din ofertele momentului ) Apoi, l-am întâlnit la curs la Chitila prin 1987, la Academia Militară prin 1988 -1990 și după aceea de foarte multe ori, până azi, ziua în care scriu acest articol. Totdeauna a arătat aceeași frumoasă deschidere față de foștii camarazi, indiferent de decalajul conjunctural între pozițiile sociale ale lui,  în raport cu aceștia. Între laurențiu Vânău, Țucă Dumitru, sau oricine îl solicită, Iulică este egal. Dă fiecăriua răspunsul bun, oportun, necesar ! ( Am uitat să vă spun că după inevitabila ieșire la pensie, Iulicăactivează, după un concurs pe bune, la Secțiapensiimilitare). Ce să mai spun ? Că are un fiu, inginer la o multinațională ( cred că ne dăm seama cu toții, aici nu poate fi vorba de…pile !) , fiu pe care îl  asistă în construierea unei frumoase case la Mogoșoaia, zonă exclusivistă a Bucureștiului ? Una peste alta, zic și eu, în firea mea,” După faptă și răsplată ! Pot scrie mult, mult mai multe ! Doamne, câte nu ași putea spune! Dar mai am timp. Promit că voi atinge în articolele mele viitoare, întâmplări cu sărbătoritul de azi, dragul nostru Iulian Rotaru !

La mulți Ani, Iulică ! “
(S.D. Pl. !)

Comentarii
Anonim says:
Mulțumesc mult pentru cuvintele alese ale administratorului blogului! Nu știu dacă le merit pe toate… Și sunt convins că firea țepoasă de scorpion a deranjat de multe ori. Îmi cer scuze de la cei pe care i-am jignit cu sau fără voie! Să fiți sănătoși cu toții! I.Rotaru



Ciolacu îi lasă pe Blocant și Trubadur fără muniția politică....pensiile speciale.

$
0
0
Iohannis și Orban de Dâmbovița trâm-bi-ți-o-nea-ză amenințarea cu alegerile anticipate pentru descurajarea opoziției să nu depună moțiune de cenzură. 
In realitare, Mandolică dorește sub această amenințare să-și impună măsurile promise clientelei liberale, din păcate în această clientelă s-a strecurat și o parte importantă dintre magistrați, mai ales procurori, prin asumare de răspundere, fără dezbateri parlamentare.
Aici este evidentă contradicția dintre Blocant și Sică. Primul vrea alegeri anticipate, pentru că este vizibilă pierderea încrederii populației în guvernul instalat de adunătura antipesede. Până la alegerile la termen, intențiile de vot pentru PNL-ul băsescizat ar putea scădea dramatic, nu neapărat numai în favoarea PSD ci și a altor formațiuni prezente...dar și în curs de formare. 
Se caută fel de fel de motive pentru convocare de sesiuni parlamentare speciale sau de asumarea răspunderii.
Alături de desființarea SIIJ și alegeri  locale în două tururi o altă temă de dispută este cea a desființării pensiilor speciale.
Proiectul este în faza finală de dezbatere în Camera decizională, cu Raport și amendamente de aprobare a  desființării tuturor pensiilor și indemnizațiilor reglementate de legi speciale, mai puțin cele reglementate de Legea 223/2015 privind pensiile militare.
Astăzi, Marcel Ciolacu a propus în CEx-ul social democrat și a obținut acordul pentru convocarea unei sesiuni speciale la sfîrșitul lunii ianuarie, având  ca ordine de zi aprobarea legii privind desființarea pensiilor speciale, pentru a găsi fonduri necesare  dublării alocațiilor pentru copii, măsură dispusă prin lege promulgată astăzi de Iohannis.

"Deoarece a ieşit informaţia în spaţiul public că nu pot fi dublate alocaţiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară, iar pe ordinea de zi să fie eliminarea pensiilor speciale", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

90% din pensiile militare au cuantumul sub nivelul Anexei 2 a preconizatei ordonante Ciucă?

$
0
0
Asa se spune în materialul următor!

 Am primit e-mail o analiză interesantă a proiectului de ordonanță inițiat de MApN, aflat spre avizare la instituțiile din domeniul apărării.
Analiza este foarte apropiată de cele discutate pe acest blog, dar prezentată  într-o altă logică, accesibilă și celor fără studii juridice.
Studiul pare a fi elaborat în alt mediu profesional  decât cel al MApN.
Vă las plăcerea de a studia documentul!
Celor care se încumetă le adresez invitatia
 să identifice câteva mici inadvertente față de conținutul draftului proiectului pe care îl găsiți AICI.
Una v-o spun eu, acum.
Recalcularea din anul 2022 ar cuprinde și creșterile de solde de funcție din perioada 2018-2019 prevăzute pentru militari în art. 38 din L 153/2017 cu modificările ulterioare, nu numai cele de după 2019.



"După o analiza meticuloasă și în urma consultării cu alți colegi, am ajuns la concluzia că daca  proiectul de OUG inițiat de M.Ap.N. atașat va fi adoptat în forma expusă, cei care au contribuit la redactarea textului, precum și Gl. (rez) Ciucă, merită cu adevărat niște statui! 
La acest moment, din vehiculatele proiecte de acte normative care vizează pensiile militare, proiectul de OUG inițiat de M.Ap.N., este de departe cel mai reușit! Este de admirat ingeniozitatea celor care l-au redactat și care au găsit o formulă echilibrată prin care, pe de o parte se majorează imediat pensiile mici ale militarilor, iar pe de altă parte proiectul blochează în mod inteligent efectele celebrelor ordonanțe care au făcut un haos din sistemul pensiilor militare de stat!
Pentru a fi perceput în mod corect proiectul, trebuie înțeles faptul că acesta cuprinde 3 faze,după  cum urmează:

Faza I. Toate pensiile în plată cu un cuantum brut mai mic decât cuantumurile de referință din anexa (peste 90% din pensii sunt în această situație), vor fi achitate în cuantumurile brute prevăzute în anexă. De când? Imediat după adoptarea ordonanței de urgență! Până când? Până la data de 01.01.2022 (dată de la care începe Faza a II-a, respectiv recalcularea). Un exemplu: unui locotenent-colonel (are cuponul prezentat de colegul M. N.) pensionat prin anii 2000 și care în luna decembrie 2019 a avut o pensie brută în plată de 2895 lei, îi va fi achitată începând cu luna adoptării ordonanței, o pensie brută de 5803 lei. În acest mod, pensia locotenent-colonelului din exemplu, care a avut ghinionul să se nască mai devreme, se apropie de cuantumul pensiei omologului său pensionat în anii 2016-2019! În această fază nu se recalculează nimic, pur și simplu, cine are o pensie brută mai mică decât cuantumurile de referință din anexă, i se pune în plată cuantumul din anexă. Mențiune: cuantumurile din anexă se pun în plată tuturor celor cu o vechime minimă efectivă de 25 ani! Cei care au o vechime efectivă mai mică de 25 ani, vor fi penalizați cu 1% pt. fiecare 6 luni lipsă din vechimea de 25 ani (sau 2% pt. fiecare an lipsă), care se scade din cuantumul de referință (în ciuda penalizării, tot pe plus remarcabil ies și cei cu vechime sub 25 ani. Pt. a percepe corect concepția cuantumului de referință, acesta reprezintă un fel de pensie minimă socială garantată pt. militari! Și încă un element important: cuantumul de referință rezolvă inclusiv situația celor pensionați după data de 01.09.2017, cărora le-a fost limitată pensia netă la media a 6 solde nete.

Faza a II-a. Recalculare în perioada 01.01.2022-31.12.2022. În această perioadă, se va efectua recalcularea propriu-zisă. Întrucât cuantumul de referință de la Faza I este o sumă fixă generică (o medie ponderată între gradele funcțiilor) și nu reflectă elementele proprii ale fiecăruia, în Faza a II-a, fiecăruia i se va recalcula pensia pe baza propriilor elemente. În această etapă, întrucât în ianuarie 2020, 2021 și 2022 au loc majorări salariale, avem practic de-a face cu o actualizare indusă a pensiilor, la nivelul soldelor în plata la data de 01.01.2022. Pe de altă parte, tot în această etapă, urmează ca pensia suplimentară de 3-6-9% să fie adaugată la plafonul de 85%. Și în această etapă, dacă ar apărea cazuri de pensii care în urma recalculării ar fi mai mici decât cuantumurile de referință (caz rar sau imposibil), atunci se va menține în plata cuantumul de referință.
Faza a III-a. Actualizarea. Va redeveni permanentă începând cu data de 01.01.2023. Pensiile urmând a fi majorate după această dată, instantaneu, ori de câte ori se majorează soldele militarilor activi. Tot începând cu data de 01.01.2023, prezenta ordonanță abrogă complet efectele OUG 59/2017 și OUG 114/2018.
Proiectul de ordonanță se află în curs de avizare între ministere.

Cine a descoperit teoria relativității, Einstein sau Eminescu?

$
0
0
Filosofia lui Eminescu a pătruns acolo unde teoriile  matematice nu au ajuns nici astăzi, susține fizicianul vâlcean Cristian Presură, doctor în fizică și cercetător la Philips Research Eindhoven și autorul cărții Fizica povestită. 
Cristian Presură crede în România cu tărie: ”Mie îmi place să trăiesc în țara asta, eu iubesc țara asta și mă gândesc foarte serios să mă întorc definitv.”
Astăzi, când aniversăm nașterea lui Eminescu, să-l ascultăm pe fizicianul Presură ce spune despre filosofia cosmică a poeziei poetului național. 



Să vedem mai jos care este relația fizicianului Presură cu religia,într-un interviu din Hotnews:
”Fizica o faci dacă ești preocupat de ce e lumea asta din jurul tău... Fizicianul să spună sincer că nu știe. Lumea asta e ca o ceapa, dai pe rând la o parte straturi ale cepei, care e realitatea, și niciodată nu știi dacă ajungi la esență care e foarte departe. Noi, în Fizică, am dat până acum doar 6-7 straturi ale cepei și ele or fi o mie până acolo și stai și te uiți în adâncimea aia și te gândești Doamne, cât de departe sunt eu de adevărul ăla fundamental”, spune Cristian Presură.
”În esență, Fizica te învață ce este lumea, dar numai prin lucrurile pe care le vedem direct în jurul nostru, dar dacă in spatele acestei creații există un Dumnezeu-poate că există-dar atâta timp cât acest Dumnezeu nu se manifestă prin niște măsurători fizice, cum a făcut apostolul Toma, atunci, pentru fizician EL nu există. (...) Lumea îsi imaginează însă că toți fizicienii sunt atei. E foarte ușor să-ți imaginezi un fizician ateu, numai că adevărule e că fizicianul e un om, fizicianul suferă, fizicianul are familie, are probleme medicale. Fizicianul, ca om, este pus în fața acestor probleme.
Eu am o experiență personală în descoperirea religiei și am avut experiențele mele personale religioase, am fost la biserică și, uite, îți spun acum, am citit la Biserică apostolii în fiecare săptămână, și am avut aceste experiențe religioase de existență a divinității. Și, pot să-ți spun, am avut zile în care am simțit că am plutit pe pământ. De ce? Pentru că în zilele respective eram convis că Dumnezeu există. Și am zis, Doamne, dacă tu ești, ăsta e lucrul cel mai important lucru de pe toată lumea asta, pentru că, dacă tu ești, viața mea are ceva dincolo, viața mea are un sens, mie nu are să-mi mai fie frică de nimic pe lumea asta, pentru că tu exiști. Am avut această experiență religioasă a existenței divinității și am purtat-o cu mine și am zis că nu e nimic mai frumos pe lumea asta decât să crezi în Dumnezeu”, a povestit fizicianul.

Însă, a precizat el, „la un moment dat, mintea ta începe să îți spună că tot ceea ce gândești tu e doar o invenție a minții tale”.

„Și atunci credința poate să se spargă, să dispară până ajungi aprope de nihilism. În mare parte, așa s-a întâmplat la mine. Ceea ce am crezut a dispărut, s-a spart în bucățele și acum eu sunt pe undeva în partea de jos, destul de aproape de nihilism, și încerc să trăiesc așa împotriva la ceea ce se spunea că secolul următor va fi religios sau nu va fi deloc . Secolul ăsta va fi, chiar dacă va fi nihilist. Și eu tot trebuie să trăiesc, chiar dacă nu mai am credința în Dumnezeu și încerc să imi găsesc acele mecanisme de înțelegere a lumii, dar oricum o simt ca o pierdere”, spune Cristian Presură.

Confortul moral și spiritual pe care vi-l provoacă artefactele și livrabilele Comisiei de contestații

$
0
0
    Reproduc mai jos prezentarea în cuvinte și fraze bombastice a  paginii celebrei Comisii de contestații din MApN, cu care mulți dintre d-voastră v-ați amărât confortul psihic și emoțional(citat din textul prezentării) prin lipsa de răspuns, răspuns cu întârziere sau numai după ce contestațiile au ajuns în instanțe, iar dacă ați primit răspuns, acesta era general sau șablonizat, care nu răspundea la contestațiile dvs. punctuale.
Din cauză că atât Casa  de Pensii Sectorială cât și Comisia de contestații au aceeași subordonare, aspect valabil și pentru MAI și SRI, această procedura prealabilă administrativă, obligatorie, înainte de sesizarea Tribunalului, a verificării legalității deciziilor de calculare/recalculare/actualizare, nu și de revizuire, a pensiilor militare a devenit formală și lipsită de eficiență.
Unitatea de simțiri între cele două organisme este supărător de vizibilă în întâmpinările aproape copy-paste pe care le depun în instanțe.
Hotărârile Comisiei de contestații produc în instanțe  multe bătăi de cap contestatorilor, majoritatea neasistați de apărători: fie instanțele ridică din oficiu excepții de procedură pentru că nu au fost contestate și aceste Hotărâri, deși ele au fost emise după sesizarea instanței, fie MApN ridică excepția lipsei calității procesuale pasive în proces, când contestatorul nu omite contestarea sau completează ulterior acțiunea.
Este vizibil că acest organism de control nu are o autonomie de decizie prin care ar putea să critice linia oficiala a instituției militare de interpretare a legii pensiilor militare, linie impusă și Casei de pensii, motiv pentru care activitatea Comisiei nu reprezintă un adevărat filtru de îndreptare a deciziilor de calculare/recalculare/actualizare emise de Casa sectorială.
Un asemenea organism autonom ar fi observat că eliminarea indexărilor din anul 2016 din deciziile de actualizare din anul 2017 este ilegală sau că, includerea sporului SOSP în plafonul net al pensiei militare este, de asemenea,  ilegală, în deciziile de calculare emise după 15 09 2017. OUG 59/2017 a stabilit acel plafon doar pentru cuantumul pensiei militare calculat potrivit Legii 223/2015.
Căte acțiuni în instanță ar fi fost prevenite!






 DRPCVP
Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului
 Comisia de contestaţii pensii 
DESPRE NOI:
Cadrul legislativ care reglementează activitatea Comisiei de Contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale îl reprezintă Ordinul comun al ministrului apărării naţionale, al ministrului afacerilor interne şi al directorului Serviciului Român de Informaţii nr. 8/39/8026 din 7 ianuarie 2016 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcţionarea şi structura comisiilor de contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Comisa de Contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale este organismul de verificare şi control care examinează şi hotărăşte asupra deciziilor de pensii emise de Casa de pensii sectorială din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, iar procedura de examinare a deciziilor de pensie supuse contestării reprezintă, potrivit legii, procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicţional.
RESPONSABILITĂTI:
       Comisia de contestaţii examinează deciziile de pensie emise în condiţiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, deciziile de pensie emise în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele emise în conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare, potrivit legii.
ORGANIZARE:
      Secţia suport tehnic soluţionare contestaţii se subordonează secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului. În cadrul Secţiei funcţionează Comisia de contestaţii – organism de verificare şi control care examinează şi hotărăşte asupra deciziilor de pensie emise de Casa de pensii sectorială, fiind formată din 6 membri numiţi prin ordin al ministrului apărării naţionale şi se află în strânsă legătură cu Casa de pensii sectorială.
 ROLUL COMISIEI DE CONTESTAŢII PENSII ÎN SPRIJINUL STRUCTURII DE FORŢE:
      Comisia de contestaţii asigură, atât prin rolul de organ de verificare şi control, cât şi prin hotărârile/artefactele pe care le produce, confortul moral şi emoţional de care beneficiază cei care au făcut parte din structurile de forţe, actualmente pensionari militari.
        Calitatea livrabilelor pe care le produce Comisia de contestaţii se reflectă în calitatea vieţii personalului în rezervă/retragere, ca urmare a emiterii unor hotărâri legale, corecte, explicite şi utile în înţelegerea situaţiei de fapt şi de drept în care se află beneficiarii pensiilor militare.
CONDUCERE:
          Preşedinte: P.c.c. Ioana PEREVERZOV
Adresa: Mun. Bucureşti, str. Drumul Taberei nr. 7-9, sector 6.
Tel. 021.3195799

Vi-l mai amintiți pe Don Corleone din Bartolomeu?

$
0
0

Mare băsist și iute vărsător de zarvă pe când semna @akord 87
Mai nou... este preocupat de ecologie. Nu-l mai interesează pensiile militare!

Plan de măsuri în MApN; Proiectul OUG Ciucă va fi aprobat în primul semestru al anului 2020

$
0
0
Așa rezultă din Planul de măsuri al cooperării dintre MApN și structurile asociative ale rezerviștilor și activilor, adoptat recent de Departamentul pentru relația cu Parlamentul și aprobat de ministrul Nicolae Ciucă.
Rugați-vă să nu cadă Guvernul până în noiembrie!
Mulțumesc Costică!

De interes sunt și măsurile de la punctele: 
-  9 privind asistența medicală
-10 privind ordinul de funcționare a CCMRR
-17 privind transformarea unor cazărmi disponibile în  cămine de bătrâni pentru rezerviști
-21 privind actualizarea soldei de grad reglementată de L 153/2015
-22 privind abrogarea art. 41 din OUG 114/2018, care a eliminat ajutoarele și indemnizațiile la trecerea în rezervă.




Mai pot fi făcute amendamente în plen la Plx-292/2019 privind desființarea pensiilor și indemnizațiilor speciale?

$
0
0
  • Camera Deputaților va dezbate pe 28 februarie 2020, în sesiune extraordinară, Raportul de adoptare cu amendamente a inițiativei legislative privind desființarea pensiilor și indemnizațiilor speciale, raport întocmit de Comisia de muncă.  

  • Raportul proiectului de lege care va fi supus adoptării, Plx - 292/2019, poate fi citit AICI 

  • Președintele Camerei a anunțat că în cursul dezbaterilor se va propune un amendament prin care se va elimina din Raport propunerea de desființarea a indemnizațiilor de merit pentru sportivi și artiști.
  • Să citim din materialul de pe site-ul Camerei pentru a vedea dacă este posibilă formularea unor  amendamente la Raport!
  • Să analizăm  și ce consecințe juridice ar avea respingerea prin votul plenului Camerei Deputaților, cameră decizională,  a amendamentului referitor la Legea 223/2015, privind pensiile militare, de la nr. 5, pag 35 din Anexa nr. 1 - AMENDAMENTE ADMISE

  • DEZBATEREA ÎN PLEN

    După aprobarea ordinii de zi de către Cameră, proiectele de lege şi propunerile legislative se supun dezbaterii şi adoptării, în succesiunea în care ele au fost înscrise în ordinea de zi. 
  • Derularea procedurii legislative în plenul Camerei comportă o dezbatere generală asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative şi o dezbatere pe articole dacă în raportul comisiei sesizate în fond există amendamente admise sau respinse. Dezbaterea generală este precedată de prezentarea de către iniţiator a motivelor care au condus la promovarea iniţiativei legislative. Intervenţia iniţiatorului este urmată de prezentarea raportului comisiei permanente sesizate în fond. Raportul este prezentat de preşedintele comisiei sau de un raportor desemnat de aceasta. 
  • După prezentarea raportului, preşedintele de şedinţă dă cuvântul deputaţilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. Iniţiatorul proiectului sau al propunerii legislative, preşedintele comisiei sesizate în fond sau raportorul acesteia au dreptul să ia cuvântul înainte de închiderea dezbaterii generale. 
  • În faza dezbaterilor generale, nu pot fi propuse amendamente. Dacă în raportul comisiei se propune respingerea iniţiativei legislative, după încheierea dezbaterii generale preşedintele de şedinţă supune votului Camerei iniţiativa, sau votul poate fi dat şi într-o şedinţă specială de vot. 
  • Dacă în raportul comisiei sesizate în fond există amendamente admise sau respinse, Camera trece la dezbaterea pe articole a iniţiativei legislative. La discutarea articolelor pot lua cuvântul: deputaţii, reprezentantul Guvernului sau al iniţiatorului şi raportorul comisiei sesizate în fond. În luările de cuvânt, pot fi făcute doar amendamente ce privesc probleme de corelare tehnico-legislativă, gramaticale sau lingvistice. 
  • Discutarea articolelor începe cu amendamentele depuse la comisii, admise şi respinse. 
  • În cazul în care amendamentele au consecinţe importante asupra proiectului de lege sau propunerii legislative, preşedintele de şedinţă poate hotărî trimiterea textelor în discuţie comisiilor sesizate în fond. Iniţiatorul amendamentului şi reprezentantul Guvernului au dreptul să fie ascultaţi în cadrul comisiei. 
  • Camera se pronunţă prin vot distinct asupra fiecărui amendament, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Rareș Bogdan, despre avocați cu pensie de magistrat. Uniunea Barourilor reacționează.

$
0
0

Pe acest blog am criticat dispoziția legală din Statutul magistraților, care permite ...nu numai avocaților, ci și altor juriști,  transformarea stagiilor din profesia de avocat, notar, politist, consilier juridic etc, în stagii de magistrat AICI

Pe fondul discuțiilor despre pensiile speciale, în care, incorect, chiar asociațiile magistraților- vezi aici- acreditează ideea potrivit căreia ar exista decizii ale CCR care  nu permit plafonarea pensiilor magistraților, europarlamentarul Rareș Bogdan a ridicat, în această emisiune tv

https://www.youtube.com/watch?v=2k5W8bKWVUM

problema unui avocat care a obținut pensia de magistrat cu numai un an stagiu de judecător.
Uniunea Națională a Barourilor,  într-un comunicat țâfnos, a mutat fondul discuției, în stil avocățesc,  pe o afirmație colaterală, legată de exercitarea profesiei de avocat.

COMUNICAT
Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii.
Dincolo de dezbaterea asupra pensiilor speciale,  problematică sensibilă a societății românești, afirmația este de natură să aducă prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci și justiției în general, pentru că avocatul este partener indispensabil al justiției prin lege.
„Este regretabil că un  europarlamentar român lansează o atare idee cu privire la rolul avocatului în sistemul de justiție, cu atât mai mult cu cât a făcut aceste remarci într-un context în care vorbea de apărarea independenței justiției.
În primul rând, avocatul nu apără infractori sau infracțiuni, ci drepturile și libertățile cetățenilor.  Nu poate exista justiție independentă  fără avocați. Orice om are dreptul la apărare și niciun om nu poate fi numit infractor  înainte să fie condamnat în mod definitiv. Chiar și după acest moment, cel condamnat definitiv continuă să aibă drepturi în legătură cu modul de executare a pedepsei, cu condițiile de detenție, viața și sănătatea, drepturi care în mod legitim trebuie apărate într-o societate care se întemeiază pe statul de drept.
Avocatul nu poate fi un complice al clientului, el este dator să apere drepturile și libertățile legitime ale cetățenilor. Fără funcția apărării, exercitată de către avocat, eventuala pedeapsă nu ar avea fundament într-un proces echitabil.
Cine nu ține seama de aceste aspecte fundamentale ale legii,  nu cred că ar trebui să se pronunțe asupra problematicii sistemului judiciar!”, a spus av. dr. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.
Ne exprimăm speranța că aceste declarații au fost pur contextuale și din rațiuni de retorică, nereprezentând concepția reputatului politician asupra rolului și funcțiilor apărării în procesul penal.
Uniunea Națională a Barourilor din România analizează cazul și urmează să fie luate măsurile care se impun potrivit legii.

Vela vrea să mute Jandarmeria la țară

$
0
0
Ministrul MAI, Marcel Vela propune ”comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei, pentru a 
crea o structură unică de poliţie, compactă şi eficientă. (...) Poliţia va executa toate 
misiunile specifice pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în mediul urban în timp ce 
Jandarmeria va prelua aceste atribuţii (inclusiv cele specifice poliţiei judiciare) în 
mediul rural. În plus, în reformarea MAI se are în vedere şi reintroducerea poliţistului 
sectorist” se arată într-un document consultat de Adevărul.
In felul acesta putem vorbi de o reală desființare a fostelor trupe de securitate, înlocuite
în postcomunism de Jandarmerie.
Dacă îi lăsau pe #rezistenți să o dea jos pe Veorica pe 10 august... nu-i durea acum nici în
cascheta cu vizetă.

Pe cine doresc magistrații să intimideze cu protestele lor față de eliminarea pensiilor speciale?

$
0
0


Protest al magistraților pe vremea cân considerau că OUG  13 le afectează independența, nu protocoalele cu Coldea 
Liberalii și #rezist vorbesc de circa un an de zile, nu numai că vorbesc, dar au depus și proiecte de lege în Parlament, că vor desființa pensiile speciale, nu și pe cele militare.
Isonul le-a fost ținut de președintele Iohannis, care a fost reales cu un scor depășit doar de Iliescu, în primi ani de postcomunism.
Conform voinței populare, în luna decembrie 2019, Comisia de muncă din Camera Deputaților, condusa de un predestinat Solomon,  a întocmit un Raport la un proiect de lege, prin care a ras de pe fața României de dreapta pensiile și indemnizațiile speciale, adăugând cu supramăsură indemnizațiile sefilor de stat, indemnizațiile de merit ale artiștilor, sportivilor campioni olimpici  și mondiali, precum și indemnizațiile pensionarilor membri ai Uniunilor de creație. Nu știu cum de le-a scăpat e-li-mi-ni-za-rea pensiilor minime pentru agricultori și a celor care nu au muncit deloc, că nici acelea nu sunt contributive.
Cei mai gălăgioși protestatari față de măsurile luate de noua guvernare în domeniul pensiilor sunt magistrații, încercând să intimideze politicienii și parlamentarii. Reușesc doar cu politicieni de calibrul  LOV și Ciolacu care, din lipsă de pregătire juridică, se fac de râs pe posturile de televiziune cu afirmația că pensiile speciale sunt drepturi câștigate protejate de decizii ale CCR.

Hai să vedem ce zice CCR despre pensiile de serviciu, când este solicitatâ să se pronunțe dacă este constituțională plafonarea cuantumului pensiilor militare la 85% din baza de calcul, dispusă prin OUG nr. 57/2015. 

Domnilor magistrați, domnilor politicieni, partea necontributivă  a pensiilor de serviciu nu este un drept viitor, câștigat pentru eternitate, obligația statului fiind aceea de a nu reduce cuantumul pensiei de serviciu sub nivelul dreptului garantat, dat de partea contributivă a pensiei de serviciu.
Așa au decis în anul 2018 judecătorii CCR, colegi cu magistrații, prin Decizia nr. 652/2018 și cele anterioare, amintite în aceeași decizie. 
Legea care va fi aprobată de Camera Deputaților pe 28 ianuarie  nu-și propune altceva decât să elimine din pensiile speciale suplimentul necontributiv, fără a afecta partea contributivă a pensiilor de serviciu.

Iată considerațiile CCR care au fundamentat Decizia CCR nr. 652/2018 pe care ar trebui să le știe și magistrații care au decis să  facă grevă în zilele următoare.
Se pare că liberalii au o pregătire juridică mai temeinică dacă îndraznesc să elimine toate pensiile și indemnizațiile speciale.
  
Extras din Decizia 652/2018.
17. În jurisprudența sa referitoare la acordarea pensiei de serviciu, Curtea a reținut, prin Decizia nr. 1.284 din 29 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 25 noiembrie 2011, că pensiadeserviciu este compusă, principial, din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, și anume: pensia contributivă și un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Acordarea acestui supliment ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu se subsumează dreptului constituțional la pensieca element constitutiv al acestuia. Obligația statului este aceea de a nu reduce cuantumul pensiei sub nivelul stabilit în sistemul general de pensionare, întrucât, prin calitatea de asigurat la sistemul de asigurări sociale, persoana în cauză și-a garantat dreptul la pensia de drept comun, tocmai prin plata contribuțiilor. Este un drept pe care l-a obținut și realizat prin plata contribuțiilor legal datorate. De asemenea, nu există un drept constituțional la pensie de serviciu, astfel încât, cu privire la suplimentul acordat de stat, nu se poate susține că este un drept viitor câștigat ad aeternam din moment ce este sub condiție.

Nu desființați pensiile magistraților! Plafonați-le la limita componentei lor contributive!

$
0
0
A fost o perioadă când legislativul a fost bulversat de niște decizii ale Curții Constituționale de prin anul 2000, potrivit cărora magistrații sunt o emanație a Constituției și, ca atare, nimeni nu se poate atinge de statutul lor, de lefurile și pensiile lor, de parcă acestea ar fi fost prevăzute de Constituție, nu de legi organice ale Parlamentului.
Zăpăceala a ținut și în anul 2010, când guvernul a desființat toate pensiile de serviciu, inclusiv pensiile magistraților, dar o decizie a CCR a spus că este neconstituțională doar eliminarea pensiilor magistraților. 
Chiar și înghețarea pensiilor speciale prin celebra OUG 59/2017 i-a ocolit pe magistrați, din aceeași teamă a guvernelor PSD, partid care duce o lipsă acută de juriști de marcă, mai ales constituționaliști.
In ultimii 2-3 ani, Curtea Constituțională a fost asaltată de câteva sute de excepții de neconstituționalitate ridicate în instanțe de pensionarii militari, în special privind dispozițiile OUG 57/2015 și OUG 59/2017, care au introdus două plafonări ale pensiilor militare: una la 85% din baza de calcul și cealaltă la cuantumul net al bazei de calcul. 
Ultima ordonanță a generat mari discrepanțe între pensionarii militari din diverse generații, iar cea din 2015 a cauzat scăderea cuantumului recalculat al pensiei militare pe Legea 223/2015 sub nivelul cuantumului contributiv, pentru mai bine de 60% din pensiile  în plată ale militarilor  de la data de 01 01  2016. Norocul militarilor a fost atunci că pensia calculată pe contributivitate este un drept câștigat și s-a menținut în plată cuantumul mai avantajos.
Este adevărat că CCR nu a admis nicio excepție până în prezent, dar, pentru a respinge cererile contestatorilor, a fost nevoită să motiveze de ce sunt constituționale plafonările, extinzând  explicațiile cu privire la conceptul de drept câștigat la toate pensiile de serviciu, nu numai la cele militare.
Aceste decizii ale CCR au menirea de a clătina serios cvasiconvingerea decidenților că pensiile magistraților, inclusiv ale celor de la CCR, sunt intangibile. 
Curtea Constituțională a reiterat în mai multe decizii că doar partea contributivă a pensiilor de serviciu, cea calculată potrivit L 263/2010, reprezintă un drept câștigat, nu și partea necontributivă a pensiei de serviciu a cărei plată este asigurată de la bugetul de stat.
Per a contrario, se poate spune că pensiile militare, fiind în totalitate necontributive, nu reprezintă un drept câștigat și pot fi plafonate de guvernanți până la limita suportabilității sociale.
Curtea Constituțională spune guvernanților prin ultimele decizii că orice pensie de serviciu poate fi micșorată sau plafonată, dar nu mai jos de cuantumul ei contributiv stabilit potrivit L 263/2010.
De ce mai fac magistrații grevă precum cei de la Constanța? 
Aaaa! Ei se leagă de faptul că Proiectul de lege care se discută pe 28 ianuarie 2020 prevede abrogarea articolelor 82-86 din Statutul Magistraților, echivalentă cu desființarea pensiilor pentru magistrați, fapt care ar putea fi speculat si de CCR într-o  mai mult ca sigură sesizare a sa.
Le sugerez parlamentarilor să înlocuiască abrogarea acelor articole cu textul:
„Pensiile magistraților calculate potrivit articolelor 82-86 din Legea 303/2004, cu modificările ulterioare, nu pot avea cuantumul mai mare decât cuantumul contributiv calculat potrivit Legii 263/2010.”
Ce ar putea să mai zice magistrații, cu ce i-ar mai putea ajuta CCR?!
Ar fi doar o plafonare, similară cu plafonările pensiilor militare, confirmate de instanțele de judecată prin zeci de mii de hotărâri judecătorești și de CCR prin zeci de decizii.
Redau și aici un extras din decizia CCR  pe care se susține acest topic!

Extras din Decizia CCR nr. 652/2018
17. În jurisprudența sa referitoare la acordarea pensiei de serviciu, Curtea a reținut, prin Decizia nr. 1.284 din 29 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 25 noiembrie 2011, că pensia de serviciu este compusă, principial, din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, și anume: pensia contributivă și un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Acordarea acestui supliment ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu se subsumează dreptului constituțional la pensieca element constitutiv al acestuia. Obligația statului este aceea de a nu reduce cuantumul pensiei sub nivelul stabilit în sistemul general de pensionare, întrucât, prin calitatea de asigurat la sistemul de asigurări sociale, persoana în cauză și-a garantat dreptul la pensia de drept comun, tocmai prin plata contribuțiilor. Este un drept pe care l-a obținut și realizat prin plata contribuțiilor legal datorate. De asemenea, nu există un drept constituțional la pensie de serviciu, astfel încât, cu privire la suplimentul acordat de stat, nu se poate susține că este un drept viitor câștigat ad aeternam din moment ce este sub condiție.

19. Referitor la instituirea prin lege a unui plafon al pensiei militare de stat, prin Decizia nr. 450 din 30 mai 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 558 din 28 iunie 2006, Curtea a constatat că dreptul la pensie este un drept fundamental, consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, dar se exercită în condițiile prevăzute de lege. Astfel, legiuitorul este liber să stabilească în ce condiții și pe baza căror criterii se acordă pensia, baza de calcul și cuantumul acesteia, în raport cu situația concretă a fiecărui titular al dreptului. Nici Constituția și nici vreun instrument juridic internațional nu prevăd cuantumul pensiei de care trebuie să beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabilește prin legislația națională. Astfel, legiuitorul poate să prevadă și o limită minimă a cuantumului pensiei, precum și plafonul maxim al acesteia. Norma criticată pentru neconstituționalitate prevede, ca și în cazul tuturor celorlalte tipuri de pensie de serviciu, că, indiferent de rezultatul calculului aritmetic privind adăugarea sporurilor, cuantumul pensiei acordate nu poate fi mai mare de 100% din baza de calcul. Curtea a apreciat că această reglementare nu are caracter discriminatoriu, ci reprezintă o dispoziție de plafonare a cuantumului pensiei, care se înscrie între prerogativele legiuitorului. Totodată, prin Decizia nr. 1.234 din 6 octombrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 4 decembrie 2009, Curtea a reținut că prevederile art. 25 din Legea nr. 164/2001 instituie un principiu general valabil în sistemul public de pensii, potrivit căruia cuantumul pensiei nu poate depăși venitul. Cu respectarea acestui principiu, fiecare pensionar militar beneficiază de pensie în cuantumul rezultat în raport cu vechimea în activitate și venitul realizat anterior pensionării. Această reglementare este în perfect acord cu principiul consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia cetățenii au dreptul la pensie și la alte drepturi de asigurări sociale, în condițiile legii. Astfel, legiuitorul este în drept să stabilească conținutul dreptului la pensie și condițiile acordării acestuia, precum și să le modifice în funcție de resursele financiare existente la un anumit moment. Extinderea incidenței acestui principiu și asupra sporului acordat pentru contribuția la fondul de pensie suplimentară, ca efect al prevederilor art. 48 alin. (1) din Legea nr. 164/2001, nu poate fi privită nici ea ca generând un tratament discriminatoriu, de vreme ce se aplică nediferențiat tuturor persoanelor care au dreptul să beneficieze de acest spor.

Viewing all 3648 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>