Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3590 articles
Browse latest View live

PSD-ului i-ar trebui un asemenea președinte. Și mai urgent, România are nevoie de un presedinte ca Pleșoianu.

$
0
0
Scrisoare deschisă către ambasadele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei

ROMÂNIA NU E COLONIA VOASTRĂ! De Augustin Lazăr NU ziceți nimic, nimic, pseudodemocraților!?

În calitate de deputat ales în Parlamentul României, vă transmit următoarele:

1. România NU este colonia voastră! Suntem un stat SUVERAN, care va legifera SUVERAN oricât de mult v-ar deranja pe voi asta!

2. Dată fiind încălcarea grosolană a Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (Art. 41, alin. 1), care prevede cât se poate de clar că ambasadorii „au datoria de a respecta legile și regulamentele statului acreditar”, precum și „datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat”, consider că statul român ar trebui să solicite acreditarea la București a altor ambasadori, cu mult mai mult bun-simț diplomatic și cu mult mai mult bun-simț în general.

3. Vă faceți că nu cunoașteți subiectul zilei în România? Faptul că Procurorul General Augustin Lazăr a refuzat doi ani la rând eliberarea unui dizident anticomunist TORTURAT în temnițele comuniste NU vă determină să scrieți scrisori deschise? TORTURA e în regulă în mințile voastre?

4. Aveți tupeul INUMAN de a ne da nouă lecții despre „lupta anticorupție” în condițiile în care țările voastre EXPORTĂ CORUPȚIE în valoare de MILIARDE DE EURO în fiecare an!? Aveți tupeul de a ne vorbi nouă despre stat de drept, câtă vreme statele voastre tolerează DAREA DE MITĂ în străinătate, în valoare de MILIARDE DE EURO anual, pe care o practică mega-companiile voastre (în multe dintre ele chiar statele voastre deținând pachete majoritare de acțiuni)!?

Este INTOLERABIL ce faceți de ani buni aici, iar România NU vă va mai permite să vă comportați ca niște stăpâni care dau cu biciul pe plantație! Suntem un stat SUVERAN, INDEPENDENT, să vă intre bine în cap asta și să transmiteți mai departe!

În final, vă fac cadou o listă, LISTA RUȘINII voastre:

- ING (Olanda), ABN Amro (Olanda), Raiffeisen (Austria) – operațiuni de SPĂLARE DE BANI de „doar” câteva sute de MILIARDE de euro;

- Siemens (Germania): amendă de 1,6 MILIARDE de dolari;

- Telia Company AB (Suedia): 965 de MILIOANE de dolari;

- VimpelCom (sediu în Olanda) 795 de MILIOANE de dolari;

- Alstom (Franța): 772 de MILIOANE de dolari;

- KBR / Halliburton (SUA): 579 de MILIOANE de dolari;

- Och-Ziff (SUA): 412 MILIOANE de dolari;

- BAE (Marea Britanie): 400 de MILIOANE de dolari;

- Total SA (Franța): 398 de MILIOANE de dolari;

- Alcoa (SUA): 384 de MILIOANE de dolari;

- Snamprogetti Netherlands B.V. / ENI S.p.A (Olanda/Italia): 365 de MILIOANE de dolari.

...Desigur, ar trebui să adăugăm celebrul caz de rușinoasă ÎNȘELĂTORIE la nivel global: Volkswagen (Germania), scandalul „Dieselgate” – amendă de 14,7 MILIARDE de dolari!

Ar trebui să ne referim și la cele 13 MILIARDE de euro pe care compania americană APPLE a... „omis” să le plătească în Irlanda.

Și nu putem să uităm nici amenzile astronomice cu care au fost sancționate băncile care au generat criza economică și financiară mondială:

- JPMorgan Chase (SUA): 5,29 MILIARDE de dolari;
- Credit Suisse (Elveția): 5,3 MILIARDE de dolari;
- Wells Fargo (SUA): 5,35 MILIARDE de dolari;
- Deutsche Bank (Germania): 7,2 MILIARDE de dolari;
- Bank of America (SUA): 8,5 MILIARDE de dolari;
- BNP Paribas (Franța): 8,9 MILIARDE de dolari;
- Bank of America (SUA, nouă amendă): 11,8 MILIARDE de dolari;
- JP Morgan Chase (SUA, nouă amendă): 13 MILIARDE de dolari;
- Bank of America (SUA, nouă amendă): 16,65 MILIARDE de dolari.

În plus, ar trebui să ne spuneți și unde este în opinia voastră CORUPĂTORUL în celebrele dosare Microsoft și EADS, dosare instrumentate de nu mai puțin celebra Laura Codruța Kovesi, cea pe care cu toții ați lăudat-o sau chiar ați medaliat-o. Unde e CORUPĂTORUL din țările voastre?

STOPați exportul de #CORUPȚIE! Companii de renume din țările voastre DAU MITĂ în alte țări, inclusiv în România. România NU exportă corupție! Statele voastre însă o fac! Și e vremea ca acest lucru să înceteze.

Cu speranța că veți începe să luptați cu adevărat împotriva #CORUPȚIEI colosale din țările voastre, vă asigurăm de tot sprijinul nostru. România NU exportă corupție și este un model din acest punct de vedere. Puteți apela oricând la ajutorul nostru dacă întâmpinați dificultăți în eradicarea corupției de MILIARDE de dolari care a cuprins mult prea multe dintre companiile voastre de renume mondial...
Liviu Plesoianu

Dragnea, despre pensii militare, luni seara la Ciutacu, în concurenţă cu meciul de fotbal.

$
0
0
Urmăriţi discuţiile după ora 22,00. Căteva constatări ale lui Dragnea. Doar câţiva ofiţeri au ieşit cu pensii astronomice. Sunt generali şi colonei cu pensii mai mici decât căpitanii. Aici e vorba şi de onoare. Săptămâna viitroare vom avea prima formă de discuţie a iniţiativei legislative.

Dragnea:
Vreau să vorbesc despre pensiile din sistemul de apărare naţională. Este un subiect sensibil dar nu mă feresc să-l atac. Si aici sunt mari nedreptăţi, pentru că o parte, mă rog, un număr de ofiţeri au ieşit  cu nişte pensii neverosimile, mă rog, sfidătoare, şi lumea nu a vrut să se mai aplece aupra nedreptăţilor  de aici, şi anume sunt generali care au nişte pensii mai mici decât un căpitan. Păi, aşa ceva este inadmisibil..
Ciutacu
Pensii mai mici decât ale unui judecător sau procuror de judecîtorie
Dragnea
Si atunci, am avut o întâlnire cu aceste asociaţii, şi i-am rugat şi pe ministrul muncii şi pe pe ministrul de finanţe  ca în scurt timp, săptămţna asta trebuie să avem o primă formă...să se întâlnească cu acei ofiţeri, pentru că rapid trebuie să punem ordine si în acest sistem. Domne... la aceşti oameni, normal, este vorba şi de bani, dar cel mai mult doare că nu este respectată munca lui şi gradul... este vorba de onoare. Si nu putem să rămânem aşa. Aşa cum am avut curajul să intrăm în sistemul public de pensii , mult mai complicat, şi am scos o lege bună, aşa vom face şi aici. Săptămâna asta vom.... (ca de regulă, pentru că nu sunt atenţi, reporterii întrerup interlocutorii...tăman când urmau să spună un lucru important)


Proasta educație, nu atât drumurile proaste, aduce moartea șoferilor români

$
0
0
"Educaţia şoferului român este precară. Omul se urcă la volan, vede drumul bun, dacă mai are şi o maşină bună adusă din Germania atunci înseamnă accelarația călcată la fund şi merge cât poate de tare. Eu zic că cel de la volan este principalul vinovat de accidente, indiferent cât ar fi de rău drumul", a spus Titi Aur.

div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

Vocea Basarabiei. Investitorul român încurajează ROADA autohtonă

$
0
0
Clienții Victoriabank  din Chișiunău, în care asociat majoritar este Banca Transilvaniei, au avut surpriza să fie serviți la ghișee cu mere din producția Basarabiei, semn de încurajare a agriculturii R. Moldova
Vocea Basarabiei
.

Punctul de vedere al CPS din MApN pentru sedinţa CCR din 14 04 2019

$
0
0
Nimic despre nerespectarea principiului legalităţii prin art. 40 din OUG nr. 40 al OUG nr.57/2015, care a modificat baza  de calcul a pensiei militare, reglementată de art. 28 al L 223/2015, în discordanţă cu art. 31 din aceeaşi lege, care reglementează baza de calcul a CIBS(contribuţia individuală la bugetul de stat), respectiv a cotaţiei de 25% din solda lunară brută. 
Baza de calcul a pensiei militare nu poate fi diferită de baza de calcul a  contribuţiei în baza căreia militarul este asigurat pentru dreptul de pensie.
Pentru a beneficia de pensie militară, începând cu anul 2011, militarii plătesc o asigurare pentru pensie egală procentual cu contribiţia pentru asigurari sociale plîtită de civili, conform L 263/2010.
Punctul de pensie se stabileşte la civili din veniturile salariale brute, din care li se reţine şi CAS, nu  numai dintr-o parte a veniturilor brute, cum a reglementat OUG nr. 57/2015 pentru militari,  sau, şi mai rău, din veniturile nete, cum a reglementat, tot pentru militari,  art. VII din OUG nr. 59/2017.
Această argumentaţie nu mai poate fi folosită în şedinţa CCR din 16 aprilie 2019 decât dacă a existat şi în capătul de cerere de la instanţa care a aprobat sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 28 din L 223/2015, modificat de OUG nr. 57/2015.
O pot folosi cu succes noii pensionari militari care plătesc 25% CIBS  din solda lunară brută, nu din solda lunară netă sau din solda lunară diminuată conform art. 28.





Col(r) Filip Teodorescu, președintele ACMRR din SRI, despre culisele negocierilor dintre asociaţii şi președintele Camerei Deputaților

$
0
0
Am primit o serie de înregistrări "off the recorde".
Le public, fiind de interes maxim pentru pensionarii militari.
Termenele despre care se vorbeşte sunt deja depăşite cu o zi.












Să râdem cu pedelistul Rareş Bogdan, cap de listă la europarlamentare!

Senatorul Liviu Pop, PSD, despre impozitarea pensiilor mai mari de 10 000 lei

$
0
0
România TV anunță o initiativa legislativă pentru impozitarea progresivă a pensiilor... cu până la 90%.
Sa vedem cine este initiatorul!
Update
Liviu Pop, fost ministru PSD, a intervenit în direct pe post și a anunțat că are o inițiativă personală prin care propune impozitarea cu 90% a pensiilor mai mari de 10 000 lei.
Fostul ministru PDL, Ialomițeanu, a replicat ca o impozitare mai mare de 50% este considerată confiscare.



Facebook
Liviu Marian Pop


🇷🇴 În conformitate cu prevederile art. 74 alin (l) și ale art. 75 din Constituția României republicată și cu prevederile art. 92 din Regulamentul Senatului, am înaintat Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 101 din LEGEA nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul Fiscal.
➡️ 1. Alin. (2) al art. 101 se modifică și va avea următorul cuprins:
”(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii.''

2. După alin (2) al art. 101 se introduce un alin nou, alin (2 1) cu următorul cuprins:


Pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.”
🔊 Expunerea de motive ⬇️


Consiliul Consultativ de pe lângă ministrul Leș o avea și juriști în compunerea sa?

$
0
0

Cândva, domnul general Gropan avea obiceiul să citească și acest blog.
Am subliniat de atâtea ori că, potrivit normelor de tehnica legislativă din Legea nr. 24/2000, abrogarea unui act normativ nu repune în vigoare normele abrogate prin actul abrogat.
Pe înțelesul tuturor, abrogarea Art. VII din OUG 59/2017 printr-o ordonantă de Guvern nu repune în vigoare articolele 59 și 60 din Legea 223/2015, așa cum au fost ele până pe 04 08 2017.
Legea 24 /2000 stabilește o singură excepție:

Art. 64 din L 24/2000
(3) Abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ inițial. Fac excepție prevederile din ordonanțele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare și au fost respinse prin lege de către Parlament.

Solutia este modificarea celor trei ordonanțe prin legile de adoptare a lor, nu prin emiterea altei legi sau a altei ordonanțe.
Comisiile raportoare din Camera Deputaţilor trebuie convinse să accepte modificările propuse de Consiliul Consultativ.


Nicolae Gropan

INFORMARE
Ieri 15.04.2019 s-a desfasurat întâlnirea de lucru a ConsiliuluConsultativ de pe langa cabinetul ministrului apararii nationale. S-a definitivat si aprobat Metodologia de lucru. In cadrul intalnirii am prezentat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind abrogarea art.40 din OUG nr 57/2015, art.VII din OUG nr 59/2017, art.41 si 84 din OUG nr.114, proiect aprobat in unanimitate de memrii Consiliului, urmând sa fie prezentat domnului ministru, de catre consilierul desemnat, pentru a fi promovat in Guvern.
Proiectul arata astfel:

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. .... din ......................... 2019 privind abrogarea articolului 40 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2017 si articolelor 41 si 84 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018,,
EMITENT GUVERNUL
.
Articolul I- Articolul 40 din Ordonanţa de urgenţă ale Guvernului nr. 57/2015, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.923 din 11 decembrie 2015 se abroga.
Articolulu II- Articolul VII din Ordonanţa de urgenţă ale Guvernului nr. 59/2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.648 din 7 august 2017 se abroga.
Articolulu III- Articolele 41 si 84 din Ordonanţa de urgenţă ale Guvernului nr. 114/2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1116 din 29 decembrie 2018 se abroga.
Articolul IV Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
VASILICA – VIORICA DANCILA

Contrasemnează: (ministrii de resort)

P.S.1 - dupa cum se poate observa proiectul este ferm pentru respectarea Constitutiei, pentru recunoasterea Armatei ca institutie fundamentala a statului.
P.S.2 - personal cred cu tarie ca primul pas in redobândirea drepturilor noastre este acesta. In pasul 2 trebuie sa prezentam, documentat, amendarea Legii 223/2015, pentru eliminarea eventualelor inadvertente sau confuzii in interpretare.
P.S.3 - acum putem vedea bunele intentii ale decidentilor
sau tragerea de timp pana la alegerile europarlamentare.
P.S.4 - Orice acceptare de introducere in rezolvarea problemelor a unor elemente perturbatorii - impozitare progresiva sau contributivitate inseamna - nu inseamna altceva decat a ne face complicii decidentilor in amânarea nedreptatilor noastre. E bine sa retinem ca respectând tehnica legislativa in elaborarea actelor normative referitoare la cele doua variante discutate cu LOV - perioada minima de adoptare a actelor respective va fi , cel mai ferict caz un an, intrucat sunt angrenate si alte reglementari legislative ce trebuie modificate, cum ar fi Codul fiscal si chiar o noua lege a pensiilor care sa aiba la baza noi principii si reguli determinate de contributivitate. Si aici va intreb pe toti : CARE CONTRIBUTIVITATE LA MILITARI? REVENIM IAR LA ABERATIILE ASIMILATIVE DIN 2010?
Va salut cu respect.

Doar #rezist și neomarxiștii se vor exprima la referendumul lui Iohannis

$
0
0
Iohannis va culege roadele politicii trufaşe de a promova ura nu numai împotriva PSD şi ALDE ci şi dispreţul faţă de electoratul social democrat şi autentic liberal.
Va purta sigmatul acestui electorat în tot ce va intreprinde până la alegerile prezidenţiale din acest an.
S-a dovedit ca nu poate fi preşedintele tuturor românilor ci doar al trupelor de anarhişti care au susţinut abuzurile din justiţie, numai pentru ca adversarii lor politici erau victimele abuzurilor. Iohannis a incurajat acbuzurile din justiţie şi  acţiunile politice interne şi externe care au compromis grav credibilitatea justiţiei din România.
Deşi Lazăr Augustin îşi va încheia la termen mandatul de procuror general, graţie complicităţii de tip mafiot a preşedintelui, ruşinea pe care acesta a adus-o statului de drept îl va demola pe Iohannis în următoarele confruntări electorale. 
In aceste circumstanţe, este un gest sinucigaş să mai şi propui un referendum pe justiţie.
PSD şi ALDE, din motive politice, nu vor boicota oficial referendumul lui Iohannis, organizat de acesta contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia,  recomandări cu care Blocannis, liberalii şi USR în + ne-au ameţit în ultimii ani.Iată cum, din interese meschine, ei sunt primii care le încalcă.
Electoratul social democrat şi cel autentic liberal va face distincţia necesară între alegerile europarlamentare şi referendumul  blocant. In semn de dispreţ faţă de organizator, nu se va exprima la referendum.
Fără  participarea acestui electorat, referendumul nu poate atinge condiţiile de validare impuse de legea referendumului.

Tribunalul Buzău a anulat o decizie emisă de CPS a MApN în baza art. 60 din L 223/2015, înlocuit prin OUG nr. 59/2017

$
0
0
In câteva articole am atras atenţia că se aplică greşit noul articol 60 din Legea 223/2015, modificat prin OUG nr. 59/2017, în privinţa calculului sporului pentru SOPS/ OMM.
Vezi  https://www.huhurez.com/2019/01/noile-pensii-militare-sunt-

https://www.huhurez.com/2018/12/drepturile-de-pensie-militara-stabilite.html
     

Iată cum Tribunalul Buzău a anulat atât Hotărârea Comisiei de Contestaţii cât şi decizia de pensie, obligând Casa Sectorială  să recalculeze pensia militară prin adăugarea sporului OMM/SOPS după finalizarea stabilirii cuantumului în baza art. 60.
În cauză, încă de la început, s-a solicitat întocmirea unui raport de experetiză. Petentul nu s-a zgârcit, aşa cum spun că fac unii dintre cititori, să cheltuiască o sumă modică de bani pentru a convinge instanţa de temeinicia cererii sale.
Dosar nr.
2452/114/2018
PETCU GHEORGHE     reclamant
CASA DE PENSII SECTORIALĂ - MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE         pârât   
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE ÎN CALITATE DE REPREZENTANT LEGAL AL COMISIEI DE CONTESTAŢII    Pârât
12.04.2019
Complet: LMAS 3
Tip solutie: Admite cererea

Solutia pe scurt: Admite contestaţia. Anulează Hotărârea 36973/27.08.2018 emisă de pârâta Comisia de Contestaţii din cadrul MAN, precum şi decizia de calculare a pensiei nr. 160183/1/11.05.2018 emisă de pârâta Casa de Pensii Sectorială a MAN şi obligă această din urmă pârâtă la recalcularea drepturilor de pensie cuvenite reclamantului prin aplicarea sporului pentru Ordinul „Meritul Militar” după determinarea cuantumului pensiei potrivit art. 60 din Legea 233/2015 cu modificări şi completări ulterioare. Obligă pârâtele la 1600 lei cheltuieli de judecată către reclamant. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul, sub sancţiunea nulităţii, se depune la Tribunalul Buzău. Pronunţată în şedinţă publică azi, 12 aprilie 2019. 

Document: Hotarâre  564/2019  12.04.2019

MApN persistă diabolic să confunde regularizarea dintre actualizarea și indexarea din anul 2017 cu aplicarea cuantumului mai avantajos reglementat de art 111 din L 223/2015

$
0
0
Am primit recent un document emis de Comisia de Contestații din MApN prin care este respinsă contestația privind decizia de actualizare a pensiei militare, contestație care reclama că din cuantumul actualizat conform articolului 60 alin (1), dar și al art. 60 alin (3), lipsește indexarea de 5% din anul 2016
Nu am primit și Nota de calcul  a deciziei de actualizare, dar este posibil, la un cuantum atât de mic, să nu se fi aplicat nici  dispoziția din OUG nr. 56/2017, de completare a L nr. 152/2017, care prevede că îndexarea de 15% se aplică la solda de funcție de minim 1450 lei.  
Ar însemna că există și alt motiv de contestare, respectiv neaplicarea procentului de 15%  la cuantumul compus al soldei de funcție  de minim 1450 lei , astfel încât numai acel  cuantum compus al soldei de funcție din nota de calcul a deciziei de actualizare să fie de 1667,5 lei.
Comisia de contestații îl imbrobodește pe contestatar cu aspecte legate de recalcularea pensiei militare, când, și dacă s-ar fi ridicat astfel de aspecte nu mai puteau fi contestate pe motiv de prescriptie a termenului.
In principal, Comisia trebuia să stăruie pe actualizare și pe motivarea absenței indexării din 2016 din cuantumul actualizat al pensiei.
Chiar și din actul de respingere rezultă că domnii de la MApN refuză să mai aplice prevederile art. 60 alin (3) care obligă la alegerea operațiunii  mai avantajoase pentru pensionar în cursul anului 2017, respectiv indexarea de 5,25% sau actualizarea soldei de funcție cu 15%.
Pe înțelesul tuturor, inclusiv al celor care persistă în greșeală, la cuantumul în plată la 01 01 2017, care include și indexarea de 5% din 2016, se adaugă ori indexarea de 5,25% din 2017 ori diferența dintre cuantumul indexat în 2016 potrivit art. 60 alin. (1) și cuantumul recaculat din decizia de recalculare,  Asta înseamă,  domnilor,  aplicarea operațiunii mai favorabile, dintre indexare și actualizare, nu aplicarea cuantumului mai avantajos. 

De altfel, în cazul contestatarului nici nu operează aplicarea art. 111 pentru că domnia sa are cuanumul recalculat mai mare decât cuantumul în plată la 31 12 2015.
Pe baza datelor furnizate de Comisia de contestații să stabilim reperele care să ne conducă spre  operaţiunea care trebuia aplicată de CPS în anul 2017 și care ar trebui să fie cuantumul pensiei militare după actualizarea conform art. 60 aliniatele (1) și (3) din Legea 223/2015, așa cum era în vigoare la la 30 06 2017, sub rezerva că, in cazul contestatorului, cuantumul compus al soldei de funcție nu a fost mai mic de 1450 lei.
-Cuantumul recalculat potrivit art 109  este de 1625 lei.
-Cuantumul indexat cu 5% în 2016 este de 1707 lei, în plată la 31 12 2016 
-Indexarea de 5,25% pentru anul 2017 este de 90 lei.
-Cuantum actualizat potrivit art. 60 alin (1) este de 1784 lei
-Diferența dintre cuantumul actualizat și cel recalculat este de 1784 lei-1625 lei = 159 lei 
-159>90
-Conform art 60 alin (3), în anul 2017 se aplica actualizarea de 15%,  nu indexarea de 5,25%.
-In consecinţă, procesul de actualizare se finalizează prin adăugarea la suma de 1707 lei, cuantum al pensiei militare existent în plată la 31 12 2016,  a operaţiunii mai favorabile pensionarului, asa zice alin (3), respectiv a sumei de 159 lei.
-Cuantumul corect al pensiei militare actualizate este de  1707 lei +  159 lei =1866 lei
Este o diferentă evidentă intre acest cuantum şi cuantumul în plată la data de 30 06 2017, de 1797 lei, botezat ilegitim de MApN ca fiind cuantum mai avantajos.
Doar dacă după aplicarea art. 60 alin (3) rezulta un cuantum mai mic decât cel în plată, situaţie care se va putea  întâlni doar atunci când indexarea este mai mare decât actualizarea, intervine aplicarea art. 111, cel  cu cuantumul mai avantajos
In cazul nostru ca şi în toate cazurile în care. prin recalculare, pensionarii militari au primit un cuantum mai mare decât cel pe legea contributivităţii(cca 30% dintre pensionari), actualizarea cu 16% în anul 2017 a adus un cuantum mai mare decât cuantumul în plată la 30 06 2017. La fel şi pentru pensionarii care au ieşit la pensie pe L 223/2015 până pe 15 sept 2017.
Pensionarii rămaşi în plată cu cuantumul de pe legea contributivităţii(70%) au rămas cu acelaşi cuantum şi după actualizarea  din 2017.
Cred că IT-iştii  care au realizat programul de actualizare potrivit L 152/2017, completată de OUG nr. 56/2017,  au fost păcăliţi de  modul de actualizare a acestei ultime categorii de pensii militare. Ei au scuza că nu sunt şi jurişti.






Sentinţe de admitere a contestaţiilor împotriva deciziilor emise de Casele de Pensii Sectoriale

$
0
0
Mai sunt câteva zeci de dosare rămase în pronunţare în luna care urmează.
Amatorii pot căuta toate dosarele în care sunt părţi Casele de Pensii Sectoriale intrând pe Portalul instanţelor de judecată în care în bara de sus la cputare scriu doar ...casa Sectoriala.
Tribunalul Galaţi
Dosar nr.2223/121/2018


19.04.2019
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Atanasiu Ioan Sergiu în contradictoriu cu pârâtele Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Na?ionale şi Comisia de Contestaţii prin Ministerul Apărării Na?ionale. Anulează Hotărârea nr. 36228/04.05.2018 emise de Comisia de contesta?ii din Cadrul Ministerului Apărării Na?ionale şi a deciziei de recalculare nr. 45299/1 din 11.10.2017 a pensiei militare emisă de Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Na?ionale. Obligă pârâta Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Na?ionale la recalcularea pensiei cuvenite reclamantului şi emiterea unei noi decizii de recalculare a drepturilor de pensie, în temeiul art. 109 alin. 1 din Legea nr. 223/22015, cu luare în considerare la stabilirea bazei de calcul a pensiei a veniturilor realizare în perioada iulie-decembrie 1995 cu actualizările prevăzute de lege. Obligă pârâta Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Na?ionale la plata către reclamant a diferen?elor rezultate ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, începând cu data de 01.01.2016, şi a dobânzii legale aferente acestora începând cu data de 22.06.2018 şi până la data plă?ii efective. Respinge, ca neîntemeiat, capătul de cerere privind plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Galaţi - Secţia I Civilă. Pronun ţată în ?edin?ă publică, astăzi, 19.04.2019, cu punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor prin mijlocirea grefei instan?ei. 
Document: Hotarâre  396/2019  19.04.2019


Tribunalul Alba Iulia
19.04.2019
Dosar nr.
14600/3/2017

Solutia pe scurt: Admite contestaţia formulată de contestatorul Sindicatul C. M. D. cu sediul în ., pentru M. A. – CNP .în contradictoriu cu intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, cu sediul în Bucureşti, str. Drumul Taberei, nr. 7-9, sector 6 şi Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, cu sediul în Bucureşti, str. Izvor, nr. 110, sector 5 şi în consecinţă : Anulează Hotărârea nr. 32579/22.03.2017 emisă de intimata Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Anulează Decizia nr. 142622/5.09.2016 emisă de intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale. Obligă Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale să emită pentru M. A., o decizie de recalculare a pensiei. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba. Executorie. Pronunţată în şedinţa publică din 29 Aprilie 2019. 
Document: Hotarâre  628/2019  19.04.2019


Si... o sentinţă ciudată

Tribunalul Teleorman
Dosar.nr.
57/87/2018
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul Stanimir Emil Florian, în contradictoriu cu pârâţii Casa Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne şi Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează decizia de pensionare nr 197912/18 10 2017, emisă de pârâtă şi Hotărârea nr 16327/08 12 2017 emisă de Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pârâtul Casa Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne să emită reclamantului o nouă decizie de pensionare în care să facă aplicarea majorării de 5,25 %,a pensiei aflată în plată, la cuantumul de 10984 lei. Obligă pârâtul Casa Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne la plata către reclamant a diferenţelor de pensie rezultate în urma recalculării în cuantum de 6064 lei net. Obligă pârâtele la plata către reclamant a sumei de 2000 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată-onorariu avocat şi expert contabil. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Teleorman. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18.04.2019. 
Document: Hotarâre  193/2019  18.04.2019

Algoritmul matematic al art. 60 din Legea nr. 223/2015

$
0
0
Mulțumesc domnului cititor J J. Costică pentru transpunerea în formule matematice a dispozițiilor juridice din articolul nr. 60 din Legea nr. 223/2015 privind actualizarea pensiilor militare, în vigoare la 30 06 2017.
Materialul este util și pentru experții contabili care vor fi numiți de instanțe în judecarea contestațiilor la deciziile de actualizare emise de CPS din MApN și SRI.

Metodologie de actualizare
"Doresc să prezint, pentru decidenții din MApN și SRIși pentru CPS ale acestor instituții, modalitatea/metodologia de actualizarea a pensiilor militare la data de 30.06.2017 cu exemple practice, modalitate pe care noi pensionarii, în mare parte, o cunoaștem foarte bine și care a fost dezbătută foarte mult, dar din păcate fără nicio reacție din partea decidenților.

În activitatea de actualizare a pensiilor la data de 30.06.2017 trebuie pornit de la pensia stabilită/recalculată în anul 2016 prin decizia de stabilire/recalculare.
În deciziile de stabilire/recalculare apar următoarele elemente:
  1. baza de calcul utilizată (Bci);
  2. procentul de calcul al pensiei (p);
  3. spor pentru O.M.M./S.O.S.P. (s);
  4. procentul de majorare aferent anului 2016 de 5%;
  5. pensia de serviciu pentru limită de vârstă (Psi), calculată prin aplicarea procentului de calcul al pensiei (p) la baza de calcul (Bci ):
Psi = Bci * p
  1. suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Soi), calculată prin aplicarea sporului pentru O.M.M./S.O.S.P. (s) la pensia de serviciu pentru limită de vârstă (Psi):
Soi = Psi * s
  1. suma pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016), calculată prin aplicarea procentului de 5% la pensia de serviciu pentru limită de vârstă (Psi) și la suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Soi):
Sm2016 = (Psi + Soi) * 5%
  1. total pensie stabilită/recalculată (Tpi), stabilită prin însumarea pensiei de serviciu pentru limită de vârstă (Psi), a sumei corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Soi) și a sumei pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016):
Tpi = Psi + Soi + Sm2016

Exemplu practic nr. 1:
  1. baza de calcul utilizată (Bci) = 6.327 lei;
  2. procentul de calcul al pensiei (p) = 85%;
  3. spor pentru O.M.M./S.O.S.P. (s) = 20%;
  4. pensia de serviciu pentru limită de vârstă (Psi):
Psi = Bci * p = 6.327 * 85% = 5.378 lei;
  1. suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Soi):
Soi = Psi * s = 5.378 * 20% = 1.076 lei;
  1. suma pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016):
Sm2016 = (Psi + Soi) * 5% = (5.378 + 1.076) * 5% = 323 lei;
  1. total pensie stabilită/recalculată (Tpi):
Tpi = Psi + Soi + Sm2016 = 5.378 + 1.076 +323 = 6.777 lei.


Conform art. II alin. (3) lit. b) din Legea nr. 152/2017pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, la data de 30.06.2017 s-a majorat cu 15% cuantumul brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate, precum și ale soldaților și gradaților voluntari.
În baza acestei prevederi și a celor de la art. 60 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările si completările ulterioare, după stabilirea bazei de calcul al pensiei ca urmare a majorării cu 15% a soldelor de funcție, se procedează la actualizarea pensiilor militare de stat.
În deciziile de actualizare trebuie să fie trecute elementele din deciziile de stabilire/recalculare, precum și pensia aflată în plată la data de 29.06.2017, astfel:
  1. baza de calcul utilizată actualizată (Bca);
  2. procentul de calcul al pensiei (p);
  3. spor pentru O.M.M./S.O.S.P. (s);
  4. suma aferentă majorării de 5% acordată în anul 2016 (Sm2016);
  5. pensia de serviciu pentru limită de vârstă actualizată (Psa), calculată prin aplicarea procentului de calcul al pensiei (p) la baza de calcul actualizată (Bca ):
Psa = Bca * p
  1. suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. actualizată (Soa), calculată prin aplicarea sporului pentru O.M.M./S.O.S.P. (s) la pensia de serviciu pentru limită de vârstă actualizată (Psa):
Soa = Psa * s
  1. total pensie actualizată (Tpa), stabilit prin însumarea pensiei de serviciu pentru limită de vârstă actualizată (Psa), a sumei corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. actualizată (Soa) și a sumei pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016):
Tpa = Psa + Soa + Sm2016
  1. total pensie aflată în plată la data de 29.06.2017 (Tpp) care are inclusă pensia din       decizia de stabilire/recalculare aflată în plată la 31.12.2016 (Tpi) și suma aferentă majorării de 5,25% acordată de la 01.01.2017 în baza art. 12 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2016 (Sm2017) (Sm2017 = Tpi *5,25%):
Tpp = Tpi  + Sm2017

După stabilirea acestor elemente trebuie să se procedeze la compararea pensiei actualizate ca urmare a majorării cu 15% a soldelor de funcției (Tpa) cu pensia aflată în plată la data de 29.06.2017 (Tpp):
  1. dacă Tpa este mai mică decât Tpp, se menține în plată Tpp;
  2. dacă Tpa este mai mare decât Tpp, de la data de 30.06.2017 se acordă Tpa.

Exemplu practic nr. 2:
Pornind de la exemplul de mai sus și de la actualizarea bazei de calcul avem următoarele elemente:
  1. baza de calcul utilizată actualizată (Bca) = 6.799 lei;
  2. procentul de calcul al pensiei (p) = 85%;
  3. spor pentru O.M.M./S.O.S.P. (s) = 20%;
  4. pensia de serviciu pentru limită de vârstă (Psa):
Psa = Bca * p = 6.799 * 85% = 5.779 lei;
  1. suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Soa):
Soa = Psa * s = 5.779 * 20% = 1.156 lei;
  1. suma pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016):
Sm2016 = 323 lei;
  1. total pensie (Tpa):
Tpa = Psa + Soa + Sm2016 = 5.779 + 1.156 +323 = 7.258 lei;
  1. total pensie aflată în plată la data de 29.06.2017 (Tpp):
Tpp = Tpi + Sm2017 = Tpi + Tpi * 5,25% = 6.777 + 6.777 * 5,25% = 6.777 + 356 = 7.133 lei.

În urma comparației Tpa  = 7.258 lei cu Tpp = 7.133 lei, rezultă că Tpa este mai mare decât Tpp, iar de la data de 30.06.2017 trebuie să se acorde Tpa = 7.258 lei, și nu Tpp = 7.133 leiși care a fost menținută în plată, în mod eronat, de CPS a MapN, întrucât nu a luat în calcul și suma pentru majorarea de 5% aferentă anului 2016 (Sm2016).

Prezint mai jos o altă modalitate de calcul care conduce la același rezultat al Tpa  = 7.258 lei, respectiv:
  1. se stabilește diferența între baza de calcul (Dbc) utilizată actualizată din decizia de actualizare (Bca) și baza de calcul utilizată din decizia de stabilire/recalculare (Bci):
Dbc = Bca – Bci = 6.799 – 6.327 = 472 lei
  1. se calculează influența diferenței de la lit. a) asupra pensiei:
b.1) diferența la pensia de serviciu (Dp) prin aplicarea procentului de calcul al pensiei (p) la diferența de la litera a):
Dp = Dbc * p = 472 * 85% = 401  lei
b.2) diferența la suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Do) aplicarea sporului pentru O.M.M./S.O.S.P. (s) la diferența la pensia de serviciu (Dp):
    Do = Dp * s = 401 * 20% = 80 lei
b.3) suma totală reprezentând influența asupra pensiei (Td) prin însumarea diferenței la pensia de serviciu (Dp) și diferenței la suma corespunzătoare O.M.M./S.O.S.P. (Do):
    Td = Dp + Do = 401 + 80 = 481 lei
  1. se compară suma totală reprezentând influența asupra pensiei (Td) cu suma reprezentând majorarea de 5,25% acordată de la 01.01.2017 (Sm2017):
Td = 481 > Sm2017 = 356
  1. se stabilește totalul pensiei actualizate (Tpa) prin adunarea sumei mai avantajoase, respectiv Td = 481 lei, la pensia din decizia de stabilire/recalculare aflată în plată la 31.12.2016 (Tpi):
Tpa = Tpi + Td = 6.777 + 481 = 7.258 lei

Se poate observa că pensia actualizată după această metodă, care este în litera și spiritul art. 60 alin. (3) din Legea 223/2015 (În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile),este identică cu suma de la lit. g) din exemplul practic nr. 2 privind actualizarea pensiei prezentat de mai sus.


Tribunalul Hunedoara a admis actualizarea soldei de functie de minimum 1450 lei, dar....

$
0
0
Motivarea este subțirica, desființată deja de Curtea de Apel Alba Iulia.
Altfel vorbeam dacă Sentința se întemeia pe dispozițiile speciale, derogatorii de la legea cadru a salarizării, din OUG nr. 99/2016, astfel cum au fost completate prin Legea 152/2017 și OUG nr. 56/04 08 2017, completări care au impus ca majorarea cu 15% să se aplice și să se adauge la Solda de functie care nu poate fi mai mica de 1450 lei, salariul minim pe economie.
Așteptăm surpriza de la Bacău.

TRIBUNALUL HUNEDOARA

Dosar nr. 4115/97/2018

IONESCU CLAUDIU ŞTEFAN

CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE BUCUREŞTIPârât

Şedinţe

23.04.2019
Ora estimata: 09:00
Complet: C1 LM-AS
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Ionescu Claudiu Ştefan, în contradictoriu cu pârâtul Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, Bucureşti. Obligă pârâtul la actualizarea pensiei militare de serviciu de care beneficiază reclamantul la nivelul unei solde lunare brute realizate la funcţia de bază în valoare de 1450 lei, începând cu data de 01.02.2017, potrivit HG nr. 1/2017. Obligă pârâtul la plata diferenţelor de pensie rezultate din actualizare, sume ce vor fi actualizate cu rata indicelui de inflaţie şi asupra cărora se va calcula dobânda legală penalizatoare începând cu data de 01.02.2017 şi până la data plăţii efective a drepturilor. Respinge în rest acţiunea ca neîntemeiată. Fără cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Hunedoara. Pronunţată în şedinţa publică din data de 23.04.2019.
Document: Hotarâre  355/2019  23.04.2019

M.72/11 04 2019, Norme metodologice privind încadrarea în condițiile de muncă.

$
0
0
În Monitorul Oficial nr.317 din 23.04.2019 s-a publicat Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.72/11.04.2019 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar, aprobate prin Ordinul M.123/2015.


Pledoaria col.(r) Iosif Vasile în sedința CCR din 16 04 2019

$
0
0

Inregistrare AUDIO
https://aorr.org.ro/wpwebsite/wp-content/uploads/2019/04/Sedinta-publica-2019.04.16_inregistrare-2177D.mp3


După cum se vede din lista dosarelor aflate pe rol la CCR, excepțiile ridicate în legătură cu articolele 28, 29 și 30 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare au fost respinse.
DE subliniat că doar actul prin care instanțele de judecată sesizează CCR, excepțiile, motivările și articolele din Constituție încălcate, contează în Decizia CCR
Pledoariile în fața CCR trebuie să se circumsscrie actului de sesizare.


Per a contrario la întrebările referendumului din 26 mai

$
0
0

O purtătoare de vorbe de la Cotroceni a ieșit pe sticlă ca să anunțe întrebările la care leneșul de la Sibiu a cugetat timp de 2 ani, dar nu s-a obosit să le anunțe chiar el  supușilor români.
Iată ce mărgici a ouat sasul nostru din Sibiu, margici cu care electoratul este rugat să se mânjească pe mâini pe 26 mai:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"
Dacă s-ar transpune în lege si în Constituție cele 2 intrebări, printr-o interpretare per a contrario guvernele și parlamentele viitoare vor avea voie de la populime să emită legi pentru amnistierea infracțiunilor de hoție, tâlhărie, omor, viol, spionaj, trădare și a oricăror fapte penale care nu sunt catalogate acte de corupție, precum și ordonanțe pentru grațierea pedepselor pentru asemenea infractori periculoși. 
 Prin întrebarea batjocoritore de la nr. 2, pe care nici Sică, nici Bârnă nu vor stampila DA, ar însemna ca Guvernul, indiferent care, să nu mai poată realiza politica penală a statului.
Poate le şopteşte cineva juriştilor de la Cotroceni că şi în prezent ordonanţele pot fi atacate la CCR pe calea contenciosului administrativ, cu condiţia ca ordonanţa să fie în vigoare.
In penal, se aplică principiul dispoziţiilor mai favorabile făptuitorului, astfel că "penalii" vor profita de un astfel de act normativ şi dacă ar fi rămas în vigoare doar un minut. 
La asemenea întrebări, asemenea atentie. Alianța de la guvernare trebuie să se concentreze pe alegerile europarlamentare și să nu intreprindă ceva strident prin care să stârnească hoardele #rezist la vot.
Ca să-l cităm chiar pe iniţiatorul referendumului, totul este o Golăneală!

Obiceiuri de Paște la greci, în Noua Marmara

Să ne apropiem pe mare, dinspre Kasandra, de Muntele Athos

$
0
0






Mâmăstirea ruseasca Sf. Pantelimon de la Muntele Athos. 


Viewing all 3590 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>