Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3683 articles
Browse latest View live

Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019 care ii lasă fără pensie specială pe magistraţii care părăsesc sistemul din motive imputabile

$
0
0
Până la art 14, Ordonanţa completează condiţiile de admitere la Institutul de Mgistratură.
In următoarele articole înlătură improvizaţiile prezente prin care ajungeau în funnncţie de conducere în parchete procurori delegaţi, limitează.dreptul CSM de a mai emite regulamente care adaugă la lege, completează dispoziţiile privind pensia de magistrat şi declanşează procedura de investire pe funcţiile de conducere vacante sau ocupate prin delegare din Parchete.
Putem să ne facem o imagine cu privire la motivele pentru care protestează magistraţii statului profund. 







Rezultate ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova

$
0
0
Maia Sandu-Blocul ACUM
UPDATE 7.20: Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a peste 96% din procesele verbale. Comform acestor date, PSRM a obţinut 31,45% din voturi,
 "ACUM" DA şi PAS -25,90 %, 
PDM -24,12%, , 
PP "Şor" -8,5 %,
 PCRM -3,8%

LIVETEXT Rezultate Alegeri Republica Moldova, ora 1.45. Au fost numărate 70% din voturi. 
PSRM - 31,2%, 
PDM - 25,8%, 
Blocul ACUM - 24,3% 
Partidul Şor - 9,1%,
 PCRM - 3,8%.

LIVETEXT Rezultate Alegeri Republica Moldova, ora 1.20. Au fost numărate 60% din voturi. 
PSRM - 31,3%, 
PDM - 26,3%, 
Blocul ACUM - 23,9% 


LIVETEXT Rezultate Alegeri Republica Moldova, ora 1.00. Au fost numărate 55% din voturi. 
PSRM - 31,4%,
 PDM - 26,3%, 
Blocul ACUM - 23,6% 




LIVETEXT Rezultate Alegeri Republica Moldova, ora 00.45. Au fost numărate 50% din voturi. 

PSRM - 31%, 

PDM - 26,5%, 

Blocul ACUM - 23,5% 

3

Orele 24, 00
După numărarea a 31% din procesele verbale de la secțiile de votare rezultatele sunt
Partidul Socialist din R Moldova, Dodon- pro rus-  29,5%
Partidul Democrat- al oligarhului Plahotniuc  28,7%
 Blocul ACUM - pro european- Maia Sandu  22%
Partidul Şor al rosofonilor        10%
Partidul Comunistilor       4,5%

Curtea de Apel a casat sentinţa Tribunalului Cluj care obligase MAI să calculeze drepturile salariale din nivelul salariului minin stabilit de HG nr.1/2017

$
0
0
Curtea de Apel Cluj
11 02 2019
Dosar nr. 8330/117/2017
Admite recursul formulat de recurentul M A I împotriva Sentinţei civile nr. 1847 din 7 iunie 2018, pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 8330/117/2017, pe care o casează în întregime şi, în rejudecare, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 11 februarie 2019.
Tribunalul Cluj
Dosar nr. 8330/117/2017
07.06.2018
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamanta M D G în contradictoriu cu pârâtul MAI, şi pe cale de consecinţă, Obligă pârâtul ca la calcularea şi plata drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, pentru perioada 01.02.2017-31.05.2017, să aibă în vedere salariul minim brut pe ţară, în cuantum de 1450 lei. Obligă pârâtul la calcularea şi plata diferenţelor de drepturi salariale pentru perioada 01.02.2017-31.05.2017, urmare a stabilirii salariului de bază la 1450 lei, actualizat în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii. Obligă pârâtul la plata dobânzii legale aferente diferenţelor salariale neachitate, calculate de la data scadenţei achitării acestora şi până la data plăţii efective. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, conform art.396 (2) C.pr.civ., 07.06.2018.
Document: Hotarâre  1847/2018  07.06.2018

„Marea” actualizare a pensiilor militare, promisă de ministrul Leş, se rezumă doar la solda de grad

$
0
0
Comisia de apărare din Senat a emis un aviz pentru OUG nr. 114/2018 în care, printre altele,  propune modificarea art. 84 referitor la neactualizarea pensiilor militare.


Bariera din Rm Vâlcea a rămas de poveste.

$
0
0
Mulți români și străini pierdeau timpul  la bariera de cale ferată care îi aștepta imediat ce traversau Oltul pe vechiul podul de fier construit pe vremea regelui Carol I. 
Prin anii 60-70, în lunile de vară. se formau cozi imense de mașini  conduse de germani democrați, cehoslovaci, polonezi și unguri, care foloseau Valea Oltului pentru a ajunge la Marea Neagră, singura mare caldă la care aveau accesul liber cei din Lagărul Socialist. Polonezii vindeau la negru Biseptol și Vodca Poloneză.
De câțiva ani, noul pod de peste Râul Olt a fost prelungit până peste calea ferată și o rețea de bretele leagă pasajul suprateran cu străzile care merg spre sudul și nordul orașului. Strada din stânga  căii ferate va trece prin curtea unei unități militare, care în trecut a adăpostit o unitate de Vânători de munte și, mai recent, Institutul Militar Panait Donici, care a format și specializat ofițeri de geniu.

Imaginea pasajului la care în prezent se  adăuga bretelele și sensurile giratorii vizibile în Proiect

Partidele se întrec în câştigarea voturilor militarilor, după ce 4 ani i-au ignorat

$
0
0
De data aceasta vorbim despre o iniţiativă a partidului PRO Romania, desprins din PSD, nu din motive doctrinare ci doar doar pentru menţinerea  puterii în interiorul partidului.
Niciunul din conducătorii organizaţilor de rezervişti prezenţi la întâlnirea cu Ponta, Tutuianu şi Mocioalcă nu s-a invrednicit să-i bată obrazul domnului Tutuianu pentru declaraţiile iresponsabile date cu privire la pensiile militare în timpul scurt cât a fost ministru al Apărării, declaraţii care au premers şi au justificat OUG nr. 59/2017, ordonanţă prin care au fost îngheţate pensiile militare prin eliminarea actualizării lor. Cine vrea să-şi reamintească, poate să citească acest articol  http://www.huhurez.com/2017/08/doua-minciuni-colportate-si-de.html?m=0&hl=en
Chiar şi LOV a recunoscut recent la Craiova că Ordonanţa 59/2017 a dat-o fiind dezinformată de ministrul Apărării, domnul Tutuianu.




Comunicat PRO Romania
PRO România a organizat marți, 26 februarie 2019, o întâlnire de lucru cu asociațiile și sindicatele reprezentative din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.
La întrevedere au fost prezenți gl. Nicolae Băhnăreanu, din partea Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, gl. Virgil Bălăceanu, gl. Dan Grecu și col. Constantin Monah, din partea Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, col (r) Marian Tudor, gl. Alexandru Cotoară și lt. col (r) Dragoș Icleanu, din partea Asociației Militarilor din România, col(r) Mircea Dogaru, din partea Sindicatului Cadrelor Naționale Disponibilizate, Dumitru Coarnă din partea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Alexandru Andone din partea Sindicatului Agenților de Poliție. Din partea PRO România au participat președintele partidului, Victor Ponta, secretarul general, Ion Mocioalcă, fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu și purtătorul de cuvânt al PRO România, Gabriela Podașcă.
În cadrul discuțiilor, a fost subliniată cooperarea foarte bună pe care Guvernul Ponta a avut-o de-a lungul timpului cu reprezentanții polițiștilor și rezerviștilor militari și s-a exprimat interesul comun pentru consultarea permanentă asupra problematicilor specifice domeniului apărării naționale și protejării drepturilor militarilor și polițiștilor.
De asemenea, s-a realizat și o analiză a contextului geopolitic și geostrategic contemporan și a necesității eforturilor proprii pentru consolidarea capacității de apărare națională, în context european și euroatlantic; au fost identificate limitele actualei legislații naționale care reglementează domeniul apărării, considerată ca incluzând multe prevederi fie învechite în raport cu realitatea contemporană, fie inaplicabile sau pur și simplu neaplicate; a fost manifestat interesul rezerviștilor pentru starea Armatei, în general și a Forțelor de Rezervă, în special, vorbitorii având o poziție critică față de rezultatele MApN în aplicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.
În acest context, PRO România va susține o serie de modificări legislative pentru a readuce legea 223 privind pensiile militare de serviciu la forma inițială din 2015, după ce aceasta a fost modificată prin multiple ordonanțe de urgență care au redus drepturile rezerviștilor militari.
De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru sprijinirea militarilor activi, în sensul repunerii carierei militare pe locul meritat și corespunzător misiunii constituționale, după ce reprezentanții asociațiilor au prezentat cazuri concrete prin care, de exemplu, un soldat profesionist este echivalat în actuala lege a salarizării unitare cu un muncitor necalificat.

Procurorul Gheorghe Stan le-a răspuns magistraţilor #REZIST

$
0
0
O mână de procurori și judecători politizați și ong-izați încalcă legea care reglementează Statutul magistraților, intrerupând activitatea unor unități de parchet sau ale instanțelor judecătorești, cu pretenția că acest demers nu s-ar chema grevă.
Tinta răzmeriței acestor magistrați este noua Sectie de investigare a infracțiunilor din justiție. In realitate ei se opun deportocalizării justiției.
Ii deranjează inlăturarea improvizațiilor  care in sistemul judiciar s-a pietrificat prin clientelismul delegărilor.
Din declarația de presă aflăm ;
-piedicile puse de taica Lazăr pentru operaționalizarea sectiei speciale,
-DNA a deschis dosare judecătorilor, autosesizându-se numai pentru deciziile date și considerate greșite.
-A justificat de ce a dat publicității numărul dosarelor existente impotriva lui Kovesi, niciunul nefiind deschis prin autosesizarea sectiei.
-A spus numărul procurorilor și judecătorilor implicați în dosarul  Tel Drum, motiv pentru care secția are competență să facă investigații în cauză.


De la minutul 6.

Dispare o legendă!

$
0
0

„Silance”, melodia pe care Tudorică trompetistul o cânta pe Stadionul Giuleşti

Generaţii de giuleşteni au suferit sau au trăit bucurii pe acest stadion, alături de echpa muncitorească de fotbal a CFR. Rapid Bucureşti Nimic nu i-a umilit mai mult, nici dinamoviştii nici steliştii, cât au pătimit din cauza noii poliţii politice instaurate de Macovei şi Băsescu. Echipa a intrat în faliment pentru că patronul Copos, întâmplător, se afla în tabăra politică a lui Voiculescu, duşmanul de moarte al Binomului aflat în curs de formare. Trustul de presă Intact a rezistat asaltului devastator declanşat de Băsescu prin slugile  Maior, Coldea, Morar şi Kovesi. Trustul a fost salvat de audienţa ridicată a Antenelor. dar Clubul Rapid nu a rezistat fără finanţarea lui Copos. 
Copos şi alti investitori din fotbal, care au finanţat fotbalul românesc în perioada post comunistă, după retragerea statului din acest fenomen social şi sportiv, nu au fost nişte sfinţi, dar puteau fi readuşi în legalitate fără să fie băgaţi la închisoare. Astfel, era salvat fenomenul social. 
Ce s-a întâmplat cu fotbalul este simptomatic pentru întreaga economie de piaţă din România.  Mesianicii cu vederi stângiste şi globaliste au considerat infracţiune mai tot ce a insemnat tranzacţii economice efectuate de intreprinzătorii români..Cei străini au fost protejaţi.
Statul depune acum eforturi pentru construirea unor stadioane, dar dacă nu sprijină prin facilităţi fiscale investitorii din fotbal, stadioanele noi vor cădea în paragină ca multe altele din ţară, iar românii vor mai vedea fosbal doar la televizor. 

.

Curtea de Apel Cluj dă și decizii nefavorabile pentru Casele Sectoriale.

$
0
0
Selecție din ultimele dosare aflate pe rolul CA Cluj în care Casele Sectoriale au calitatea de pârât apelant.
Toate cauzele aflate pe rolul Curții de Apel Cluj în care Casele Sectoriale apar în calitate de apelant pârăt sau intimat pârât le puteți studia aici


Curtea de Apel Cluj

Dosar nr.  217/117/2018

CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI DE INTERNE Apelant pârât

Nu s-a  fixat încă termen.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
20.09.2018
Dosar nr. 570/117/2018

Tribunalul Cluj
Complet: Complet 2 ASS - L
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată şi completată de reclamantul R. I. împotriva pârâtei Casa de Pensii Sectorială a MAI şi în consecinţă: Anulează deciziile nr.167950/08.01.2018 şi nr. 167950/30.03.2018. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 20.09.2018. 



Curtea de Apel Cluj
Dosar nr. 570/117/2018
25.02.2019

Apel formulat de CPS a MAI
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâta C.S.P. a M.A.I. împotriva sentinţei civile nr. 2515 din 20.09.2016 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr. 570/117/2018, pe care o menţine. Decizia este definitivă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din data de 25.02.2019.
Document: Hotarâre  292/2019  25.02.2019

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Tribunalul Maramures
NR. dosar 785/100/2018
21.09.2018

Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia formulată de reclamantul M. V. A., în contradictoriu cu pârâtele Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează decizia nr. 199372/21 noiembrie 2017 emisă de pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează Hotărârea nr. 17130/02.03.2018 emisă de pârâta Comisa de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pe pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să emită în favoarea reclamantului o nouă decizie de pensionare care să cuprindă majorarea de 5.25%, urmând ca drepturile să fie acordate începând cu data de 01.09.2017. Cu drept de apel la Curtea de Apel Cluj în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Maramureş. Pronunţată azi, 21.09.2018, prin punerea solu?iei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. 

Curtea de Apel Cluj
NR. dosar 785/100/2018

Apel declarat de CPS A MAI

19.02.2019
Complet: A2
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelurile declarate de pârâtele C.C. din cadrul M.A.I. şi C.P.S. a M.A.I. împotriva sentinţei civile nr. 1090 din 21.09.2018 a Tribunalului Maramureş, pronunţată în dosar nr. 785/100/2018, pe care o schimbă în tot în sensul respingerii acţiunii reclamantului M.V.A.în contradictoriu cu pârâtele C.C. din cadrul M.A.I. şi C.P.S. a M.A.I. Decizia este definitivă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 19.02.2019.


NOTA HuHu
Soluția Curții de Apel este corectă. Pensia deschisă in noiembrie 2017 nu de mai indexa cu 5,25%. Intrase în vigoare OUG nr. 59/2017 $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

TRibunalul Maramures

Dosar nr. 794/100/2018

04.10.2018

Solutia pe scurt: Admite contestaţia formulată de reclamantul T.G. în contradictoriu cu pârâtele Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reprezentată de Direcţia Generală Juridică din cadrul MAI şi Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi, în consecinţă: Anulează decizia nr. 199349/23 noiembrie 2017 emisă de pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anulează Hotărârea nr. 17096/02.03.2018 emisă de pârâta Comisa de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Obligă pe pârâta Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să emită în favoarea reclamantului o nouă decizie de pensionare care să cuprindă majorarea de 5.25%, urmând ca drepturile să fie acordate începând cu data de 31.08.2017. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Maramureş. Pronunţată la data de 04.10.2018 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Curtea de Apel CLUJ

Dosar nr. 794/100/2018

18.01.2019

Tip solutie: Schimbat total

Solutia pe scurt: Admite apelul declarat de pârâta C.S. a M.A.I. Cluj împotriva sentinţei civile nr. 1129 din 04 octombrie 2018 a Tribunalului Maramureş pronunţată în dosarul nr. 794/100/2018, pe care o schimbă în tot, în sensul că respinge acţiunea reclamantului T.G. în contradictoriu cu C.C. din cadrul M.A.I. şi C.S.P. din cadrul M.A.I. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 18.01.2019.$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Tribunalul Cluj
Dosar Nr 5176/117/2017
12.02.2018

Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite excep?ia lipsei calită?ii procesuale pasive a UM.0603 CLUJ-NAPOCA ?i respinge cererea formulata în contradictoriu cu aceasta pârâtă ca fiind promovată împotriva unei persoane fără calitate procesuala pasivă. Admite în parte actiunea formulată si precizata de reclamantul T. M. împotriva pârâtului. Anulează în parte decizia nr. 88250/31.10.2016 emisă de S. R. I. – Casa de Pensii Sectoriala ?i Hotărârea nr. 139/04.04.2017 emisă de Comisia de Contesta?ii. Obligă pârâta să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei cu luarea în considerare a adeverin?ei nr. 3201438/25.02.2011 emisă de S. R.I. – U. M. 0603 Cluj Napoca începând cu data de 01.01.2016. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la TRIBUNALUL CLUJ. Pronuntata in sedinta publica din data de 12.02.2018. 

Curtea de Apel Cluj
Dosar Nr 5176/117/2017

Apelant CPS a SRI

04.12.2018

Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâtul S.R.I - C.P.S. a SRI - UM 0994 Buc împotriva sentinţei civile nr.415 din 12.02.2018 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr. 5176/117/2017, pe care o menţine. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor a soluţiei, în data de 04.12.2018.

No country should accept the appointment of Codruta Kovesi as European Prosecutor

$
0
0
Adrian Severin, fost ministru de externe si europarlamentar, cere guvernului Dăncilă să notifice Comisiei Europene retragerea României din proiectul consolidat al procurorului european dacă  Laura Kovesi va fi numită sef al Parchetului european. 

Adrian Severin, ancien ministre des Affaires étrangères et député européen, demande instamment au gouvernement Dăncilă d'informer la Commission européenne du retrait de la Roumanie du projet consolidé du procureur européen si Laura Kovesi devait être nommée à la tête du Parquet européen.

„De ce atunci ar mai rămâne România legată de proiectul 
procurorului european în forma actuală? Când Parlamentul
 european consideră că un procuror revocat în țara sa pentru
 repetate încălcări ale Constituției, violări ale drepturilor 
omului și erori manageriale grave care au transformat
 cercetarea penală în instrument de tortură și de distrugere
a elitelor naționale și a destinelor individuale, poate fi șef al 
parchetului european, țara respectivă nu mai poate accepta 
să rămână sub jurisdicția transnațională a acestuia. 
(De fapt nici o țară, cu excepția celei care îl manipulează, nu
 ar trebui să o accepte.)” spune Adrian Severin, și el 
condamnat pentru corupție în calitate de europarlamentar.
"Why then would Romania still be linked to the current European prosecutor's project? When the European Parliament considers that a prosecutor revoked in his country for repeated violations of the Constitution, violations of human rights and serious managerial errors that have transformed criminal investigation into a tool of torture and destruction of national elites and individual destinies may be the head of the prosecutor's office European Union, that country can no longer agree to remain under its transnational jurisdiction. (In fact, no country except the one who manipulates it should accept it.) "
Adrian Severin says, and he also condemned corruption as a MEP,  on DCNews
Dacă se dorea cu orice preț un procuror român în funcția de procuror șef european,
 în considerarea prestigiului școlii române de drept ori a faptului că România, fiind o
 țară de dimensiuni mijlocii, nu are capacitatea politică de a-l folosi în scopuri străine
 intereselor comune europene, putea fi ales unul dintre mulții profesioniști ai dreptului
 românesc fără implicare în activități oculte antinaționale și antidemocratice. De ce nu 
s-a întâmplat așa, este clar.
Guvernul român poate opera retragerea din proiectul de cooperare consolidată privind
 procurorul european printr-o simplă notificare, fără ca aceasta să afecteze calitatea 
de membru UE a României. Dacă un stat membru se poate retrage din UE, cu atât mai 
mult un astfel de stat poate părăsi un grup care doar cooperează în interiorul uniunii.

Pentru cei care contestă neincluderea în cuantumul actualizat al pensiei militare a majorării de 5% din anul 2016

$
0
0
Reluare, cu precizări, a articolului dedicat răspunsului neprofesionist al adjunctului CPS din MApN.

Cum să dai un  răspuns atât de neglijent unui pensionar care a beneficiat la data de 01 01 2016 de majorarea cuantumului brut al pensiei militare cu 5%? 
Răspunsul ar fi fost corect pentru un pensionar care şi-a deschis drepturile de pensie ulterior anului 2016. Intr-adevăr, un asemenea pensionar nu mai putea avea pretenţia să primească şi majorarea pensiei din anul anterior, când nu a avut calitatea de pensionar militar.
Textul ordonanţei la care face referire domnul adjunct( eu cred că râspunsul a fost compus de secretara dânsului)   spune aşa:
OUG 57/2015, Art. 14
(2) Prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în anul 2016 pensiile militare de stat se majorează cu 5%.
Asta a însemnat că întreg cuntumul brut  al pensiei  aflat în plată la data de 31 12 2015 s-a majorat cu 5%, concomitent cu transformarea pensiei de asigurări sociale în pensie militară . De aceeaşi majorare cu 5% au beneficiat şi drepturile de pensie militară deschise în anul 2016.
In succesiunea majorărilor, cuantumul brut al pensiei militare aflat în plată la 31 12 2016, inclusiv majorarea de 5% aferentă anului 2016, s-a majorat cu 5,25%, de la 01 01 2017, potrivit OUG nr. 99/2016.
Si atunci de unde ați scos perla că majorarea de 5% a fost valabilă numai în anul 2016, pentru că aşa ceva se înțelege din răspunsul dvs, cum greşit spuneţi că  „actul normativ precizat anterior(art. 14 alin (2) al OUG 57/2015-n.m) face strict referire la anul 2016”.
Indexările și actualizările sunt valabile si în anii ulteriori anului în care se aplică
Pensiile militare stabilite sau recalculate până la data de 30 06 2017, data actualizării potrivit L 152/2017, poartă în cuantumul lor brut și indexările aferente anilor 2016  și 2017 sau numai  anului 2017(pentru cele deschise între 01 01 2017-30 06 2017).
Actualizarea nu era decât o nouă recalculare a cuantumului pensiei prin majorarea cuantumului soldei de funcție cu 15%.
Nu vă cerea nimeni să majorați cu 5% și suma care reprezintă creșterea cu 15% a soldei de funcție din cuantumul pensiei actualizate ci să adăugați la pensia actualizată  suma reprezentând indexarea  de 5% aferentă anului 2016, consemnată deja în deciziile de calculare/recalculare. Altfel spus, trebuia să păstrați în cuantumul actualizat suma aferentă majorării cu 5%  a cuantumului brut recalculat/calculat  prin decizia de recalculare, aplicabilă de la 01 01 2016, sau prin decizia de calculare pentru drepturile deschise în anul 2016.
Indexarea de 5,25% aferentă anului 2017 se compară cu actualizarea de 15% a soldei de funcție( mă rog, cuantumul compus)  și se aplică suma cea mai favorabilă din cele două.
Sumă regularizată(suma cea mai mare, comparând suma cu care a crescut pensia prin  indexarea cu 5,25% a brutului cu  suma rezultată din actualizarea de 15% a cuantumului compus al soldei de funcție) se adaugă la cuantumul  stabilit/recalculat și indexat cu 5%, pentru pensiile aflate în plată la 31 12 2016, sau la pensia brută, neindexată cu 5,25%, pentru pensiile stabilite în perioada 01 01 2017-30 06 2017. 

PRECIZARE
Cele de mai sus sunt valabile pentru pensiile calculate după noua lege dar și pentru pensiile care după recalcularea pe L 223/2015 au primit un cuantum mai mare sau egal cu cuantumul în plată pe legea contributivității, aflat în plată la 31 12 2015.
O situație mai doesebită este la pensiile care după recalculare au primit un cuantum mai mic decât cel în plată, din cauză că funcționărimea din ministere  a decis să aplice majorările conf. art. 59 la cuantumul în plată și nu la cuantumul calculat/recalculat, așa cum se procedase pe Legea 164/2001. S-au temut de reacția nefavorabilă a celor peste 70% dintre pensionari care s-au trezit cu pensia militară recalculată conf L 223/2015 cu un cuantum mult mai mic decât cuantumul în plată la data de 31 12 2015. 
In mod normal, așa cum a fost până în anul 2010 pe Legea 164/2001, pensia în plată trebuia stopată la valoarea cuantumului rămas în plată la momentul recalculării până când era depășită de majorările și actualizările ulterioare.  
Astfel s-a intrat în coliziune de calcule la prima actualizare de pensii militare conform art. 60, pentru că actualizarea se aplică la baza de calcul a pensiei militare și influențează numai cuantumul recalculat, nu și cuantumul în plată. 
Contabilii ministerelor din sistemul de apărare au simțit încurcătura și au încercat să suspende actualizările pensiilor militare prin Legea 153/2017. 
Au trimis-o pe LOV la inaintare, dar le-a dat Dragnea peste mână, trimițând-o pe LOV în Comsia de muncă din CD pentru a-l forța pe impertinentul  președinte de comisie să scoată din Raport suspendarea actualizării pensiilor speciale și militare, abia aprobat cu o zi mai devreme. 
Mai mult,  în acele zile de iunie 2017 era în discuție în CD legea de aprobare a OUG nr. 99/2016 privind măsuri bugetare. Nu mai știu cine a avut ideea să introducă niște amendamente, printre care și  majorarea soldelor de funcție cu 15%. Acel articol din L 152/2017 a căzut ca un trăznet peste contabilii din ministerele de apărare, mai ales că această lege a intrat în vigoare cu numai câteva ore înaintea Legii 153/2017 privind salarizarea. 
De parcă nu era destul, a mai venit și OUG nr. 56/2017 care a preciat că solda de funcție la care se aplică majorarea de 15% nu poate fi mai mică de 1450 lei, salariul minim pe economie   
Au dat ei...cei cu cotiere.... în luna august,  OUG 59/2017, tot prin LOV ghidonată de premierul Tudose, anulând pentru totdeauna actalizarea pensiilor militare, dar încurcătura deja fusese făcută prin Legea 152/2017 care trebuia aplicată
Cele trei case sectoriale nu au putut să se pună de acord pentru emiterea unui Ordin comun privind procedura de actualizare  si a fost nevoie  să  pună mintea la treabă, fiecare cum s-a priceput, pentru actualizarea pensiilor militare. A ieșit o varză oltenească, după zicerea „câte bordeie atâtea obiceie”.
 Vor fi zeci de mii de procse pentru că   au ieșit la suprafață o serie de neclarități: 
-definirea soldei de funcție, 
-cuantumulcompus al soldei de funcție, 
-solda de funcție din 2009 sau cuantumul compus al soldei de funcție trebuie să fie cel puțin egal cu 1450 lei ,
- se majorează sau nu cu 15% toate elementele salariale care se determină procentual din solda de funcție, 
-ce facem cu actualizarea de 5% din 2016, 
-cum regularizăm indexarea de 5,25% din anul 2017 cu actualizarea de 15%. 
Toate aceste aspecte trebuiau reglementate prin Norme de aplicare .

Soluția pentru majorarea  cu 5% din 2016 ar fi următoarea pentru pensiile recalculate cu un cuantum mai mic decât cel în plată:
La pensia actualizată prin regularizarea cu majorarea de 5.25% din anul 2017 se adugă și indexarea cu 5% din anul 2016, majorare aplicată la cuantumul recalculat din decizia de recalculare nu la cuantumul  în plată. 
Sa presupunem că după recalcuarea pensiei militare în anul 2016 cuantumul în plată este de 1700 lei în timp ce cuantumul recalculat este de 1200 lei. 
 Pe Decizia de recalculare apare majorare conf OUG 57/2017=85 lei, care este evident că derivă din cuantumul  de 1700 lei.
Prin procedura de actualizare  din 30 06 2017  trece doar cuantumul  recalculat de 1200 lei, motiv pentru care la cuantumul actualizat/regularizat în 2017 se adaugă numai creșterea de 5% din 1200 lei, respectiv suma de 60 lei. 









Doar bucureştenii trecuţi de 50 de ani îşi mai pot aminti acest zgomot sinistru!

$
0
0
Un magnetofon, rămas în funcţiune pe timpul pauzei unui concert din sala Radiodifuziunii din Bucureşti, a inregistrat zgomotul sinistru al cutremurului din 04 martie 1977 şi panica generală care i-a cuprins pe cei prezenţi la concert.
56 de secunde infernale din seara zilei de 04 03 1977..
 Ascultă!
 Atenție,însă, sunt sunete care vă pot afecta emoțional!

Comandant doctor în fizică Dan Băzăvan, cu ce ocazie a ţinut domnul general Gropan acest discurs?

$
0
0
Am preluat acest video de pe contul dvs fb.


Am subliniat de atâtea ori pe acest blog că asociaţiile rezerviştilor îşi irosesc de multe ori forţele în contestarea unor probleme de drept pe care Curtea Constituţională le-a soluţionat prin multiple decizii şi care, oricum, sunt apanajul specialiştilor în dreptul constituţional.
CCR a respins toate excepţiile extrinseci de neconstituţionalitate referitoare la ordonanţele de urgenţă  57/2015 şi 59/2017, ridicate pe motivull că guvernul nu ar avea dreptul să legifereze în domeniul legilor organice.
Domnule Gropan, ordonanţele de urgenţă sunt tot legi, dacă sunt emise de guvern în condiţiile art. 115 alin(4) şi următoarele din Constituţie.
Intr-adevăr, Guvernul nu poate legifera prin ordonanţe simple în domeniul legilor organice, dar ordonanţele de urgenţă nu sunt ordonanţe simple.
Singurele domenii în care nu se poate legifera prin ordonanţe de urgenţă sunt cele enumerate explicit în alin.(6) al art. 115 din Constituţie.
In rest, tot respectul pentru cei care se zbat pentru abrogarea dispoziţiilor de ordonanţe prin care s-au îngheţat pensiile militare.
Abrogarea acelor dispoziţii este o problemă de voinţă politică, nu una de constituţionalitate.
Ar fi o mare victorie, în sensul înlăturării discriminărilor între militarii rezervişti, dacă obţinem reintroducerea în Legea 223/2015 a art. 60, forma adoptată în anul 2015, astfel încât pensiile militare să fie actualizate cu majorările prevăzute de Legea 153/2017 pentru soldele de funcţie.

Din secretele arhivei Fundației Gorbaciov despre revoluțiile din anul 1989.

$
0
0
Un student pe nume Pavel Stroilov, amic al politologului Vladimir Bumovschi, a sustras documente din calculatoarele Fundației Gorbaciov si le-a transferat in Anglia unde a emigrat si el mai apoi.
Dintr-un amplu interviu realizat la Londra si publicat de HotNews, în urmă cu 10 ani, am reţinut următoarele informaţii despre România:
Pavel Stroilov


Reporter: In Romania, fosti membri ai Partidului Comunist au avut sau inca au roluri importante in partide infiintate sau resuscitate dupa revolutia din 1989 
Pavel Stroilov: S-a intamplat peste tot in Europa, tocmai pentru ca nu am deschis arhive si nu am stabilit adevarul istoric despre comunism, insa nu doar atat. La un nivel mai mare, acesta a fost si scopul revolutiilor false din 1989 din Europa de Est: pentru a da comunistilor o aterizare moale, sa zic asa.

Adevarat, a ratat pastrarea sistemului comunist la locul sau, dar le-a dat mana libera sa controleze banii, economia, presa, sistemul academic – la momente istorice cruciale, cand se formau noile elite nationale. Nici nu s-a pus problema trimiterii comunistilor pe esafod pentru uciderea a mii de oameni, In schimb, li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice. 

Nu a existat o de-comunizare adevarata, asadar o victorie asupra comunismului nu s-a intamplat niciodata cu adevarat. Comunismul a existat in mai multe roluri: ca regim, ca miscare politica si ca mafie. Fara dubii, a cazut ca regim, a primit o lovitura puternica in rolul de miscare politica; insa mafia politica n-a facut decat sa infloreasca.



Reporter: Te referi la KGB? 

Pavel Stroilov: KGB conduce Rusia si coruptia post-comunista ca o consecinta a faprului ca nu am reusit sa rezolvam problema de-comunizarii. Nu pot da vina doar pe Vest, ci este un lucru care trebuia facut de noi toti in Estul Europei. Dar ca oameni ai lumii libere, [occidentalii] au ratat incheierea Razboiului Rece. Au fost gata sa accepte o simpla perestroika, o oarecare liberalizare a regimului, ceva forma de socialism cu fata umana.

Motivul sta in faptul ca nu au vazut niciodata comunismul cum l-am vazut noi, drept raul pur care este. Pentru ei, a fost doar o alta problema. Cautau o solutie care sa il faca inofensiv pentru ei. Nu si-au dat seama ca socialismul este o epidemia serioasa, care nu a ruinat doar Rusia si Europa de Est, dar a subminat si a corupt societatea Vestica intr-o masura enorma. Este mai dificil sa-ti revii din acest sistem decat din fascism sau nazism.

Reporter: Cum asa? 
Pavel Stroilov: Nazismul este mult mai direct, bazandu-se pe forta fizica bruta. A fost si el totalitarism, insa doar o umbra a comunismului. Comunismul otraveste intreaga panza a societatii. Ii face pe toti complici la crima in mod deliberat. Ii invata pe copii sa-sii toarne parintii. Distruge toate legaturile pe care se bazeaza o societate.

Singurul drum spre refacere este sa te gandesti la episodul prin care ai trecut. Este nevoie de un proces dureros de... nu vreau sa aduc religia in conversatia asta, dar singurul cuvant este cainta. Trebuie sa-ti dai seama ca nu te poti invinui decat pe tine. Trebuie sa-ti condamni trecutul si sa-l respingi. Atunci si doar atunci poti, de abia, incepe sa recladesti o civilizatie din ruine.

De aceea, nu exista nimic mai important azi decat sa scoatem la lumina secretele comuniste si sa le facem publice. Toate secretele arhivelor trebuiesc deschise, pana la ultimul document. Sunt mandru ca mi-am adus contributia furand aceasta arhiva si nu pot decat sa sper ca voi reusi sa fac ceva la fel de important in restul vietii mele. 



Extras din transcriptul discutiei dintre Mihail Gorbaciov si presedintele Poloniei, Wojciek Jaruzeslki 

13 aprilie 1990 

Wojciek Jaruzeslki: Cei care inca ne mai reproseaza ca de buna voie am cedat puterea in mainile opozitiei, nu iau in calcul faptul ca, in caz contrar, am fi fost nevoiti sa rezolvam contradictiile ulterioare prin metoda romaneasca, ba poate chiar una mai rea, pentru ca la noi nu s-ar fi gasit un Iliescu



Extras din transcriptul discutiei dintre Gorbaciov si presedintele prezidiului suprem al consiliului partidului socialist bulgar, A. Lilov 

23 mai 1990



M.Gorbaciov: Bine ca ati reusit sa evitati evolutii ale situatiilor precum cele din RDG si Romania. Este foarte important ca ati dat dovada de o initiativa indrazneata si inteleapta. E adevarat si Iliescu conduce lucrurile destul de bine in Romania. 

A.Lilov: Da, a repurtat o victorie frumoasa. Cred ca noi in Bulgaria nu vor reusi o asemenea victorie la viitoarele alegeri. 

M.Gorbaciov: Poate nici nu aveti nevoie de o asemenea victorie. Important nu este sa impingeti opozitia, ba dimpotriva, sa o atrageti in treburi, sa o includeti in procesele de inoire. Sa-si asume responsabilitati. Noi asa punem problema la noi acasa. Dar multi prefera sa se ocupe de altele, refuza chiar functii cu raspundere, unde trebuie zi de zi, practic, sa te ocupi intens de treburi reale…. 

A.Lilov: Se pare ca atat Mitterand, cat si Thatcher se cam tem de unificarea Germaniei. 

M.Gorbaciov: Da, asa e. Dar ei ar dori ca impotriva procesului de unificare sa se ridice URSS. Tinem cont si ne aparam interesele, fara sa lasam posibilitati pentru a ne pune in confruntare cu nemtii. Linia principiala privitoare la aderarea la NATO a Germaniei unificate va continua. 

A.Lilov: Pentru noi e important sa stim punctul Dumneavoastra de vedere, sa intelegem pozitia Dumneavoastra vizavi de aceasta problema, pentru ca trebuie sa intretinem relatii si cu RFG, si cu Germania unificata. 

M.Gorbaciov: Da, deosebit de important sa pastrati intelegerea reciproca si conlucrarea pe acest vector deosebit de responsabil al politicii externe. Esential ca acest lucru sa fie constientizat in toate tarile vizate in mod particular. 

A.Lilov: Din cate ne putem dam seama, acest lucru este constientizat si in Romania. Ma refer inainte de toate la Ion Iliescu. 

M.Gorbaciov: Da, el a adoptat pozitii echilibrate, gandite, manifesta disponibilitate pentru colaborare constructiva. Dar cred ca apropierea abordarilor noastre nu trebuie excesiv afisata. ….

Comisia de Contestaţii din MApN recunoaște într-o Hotărâre majorarea pensiilor militare în anul 2016

$
0
0
Aşadar, Comisia recunoaşte că pensiile militare actualizate trebuie să includă şi majorarea de 5% acordată pentru anul 2016 prin OUG nr. 57/2015. De ce nu apare şi în deciziile de actualizare?



Carol al II-lea va fi depus în Noua Catedrală de la Curtea de Arges, Elena Lupescu rămâne în cimitir

$
0
0
Carol al II-lea și Elena Lupescu în exil
Carol al  II-lea, abdicat de Ion Antonescu in septembrie 1940, după ce România pierduse la masa verde Basarabia, Nordul Bucovinei, Nordul Ardealului și Cadrilaterul, a murit la Estoril in Portugalia.
    Sicriele lui Carol al II-lea și Elenei Lupescu, ultima sotie a fostului rege, au fost aduse în țară în anul 2003 de fostul premier Adrian Năstase, sub stăruințele istoricului Răzvan Teodorescu, ministrul culturii de atunci.
    La ceremoniile de la Curtea de Arges nu a vrut sa participe  Mihai, fiul fostului rege, urcat pe tronul României tocmai de cel pe care, 4 ani mai târziu, avea să-l aresteze și să-l dea pe mâna rușilor.
    Sicriul lui Carol al II-lea a fost depus într-o capelă din incinta mânăstirii Curte de Arges, în timp ce sicriul Elenei Lupescu a fost depus intr-un cimitir discret, departe de privirile vizitatorilor.


    Știre adusă pe blog de monarhistul @Leonard
    "Sicriul lui Carol al II-lea, depus la Curtea de Argeş.
     Astăzi, la ora 18:00, 11 militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada“ din Curtea de Argeş vor scoate sicriul Regelui Carol al II-lea din capela din curte şi îl vor duce în Vechea Catedrală, unde va fi aşezat pe catafalc. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, şi o coroană albă de flori vor fi aşezate deasupra. Ceremonia religioasă va fi transmisă în direct de Televiziunea Română sâmbătă, la ora 12:00, într-o ediţie specială. 
    Carol al II-lea va avea parte şi de o ceremonie militară. După ce sicriul va fi scos din Mănăstirea Curtea de Argeş, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“ vor prezenta onorul şi semnalul funerar lung. Sicriul va fi purtat de brigada de elită a armatei la Noua Catedrală. Pe traseu vor fi militari de la Vânătorii de Munte, precum şi preoţii din eparhie. Osemintele vor fi aşezate apoi în Noua Catedrală, la două morminte distanţă de cele ale Regelui Mihai şi soției Ana"






    Ce nu poate să explice doamna Andrițoiu!

    $
    0
    0
    In răspunsul dat unui pensionar, doamna director Andrițoiu, semnatara documentului, nu poate să explice clar că pensia militară rămasă în plată după operațiunea de actualizare din 30 06 2017 include și majorarea de 5% din anul 2016.
    Să urmărim raționamentul în 5 pași!
    1 .pensia calculată/recalculată în 2016 + indexarea de 5%=pensia militară brută la 31 12 2016
    2. pensia brută la 31 12 2016 + îndexarea de 5,25% =pensia militară brută la 30 iunie 2017.
    3. pensia calculată/recalculată în  2016 +actualizarea de 15% a soldei de funcție= pensia brută  actualizată și neindexată în anii 2016 și 2017.
    4. Pensia calculată/recalculată în 2016, actualizată cu 15% în 2017 se compară  cu pensia brută din 30 06 2017, pensie care include și indexarea de 5% din 2016 și indexarea de 5,25% din 2017.
    5. Rămâne în plată cuantumul cel mai mare.
    Acesta este artificiul de calcul prin care casele sectoriale au inclus și indexarea din anul 2016 în regularizarea dintre indexarea și actualizarea din anul 2017.
    La același rezultat se ajungea și dacă la pensia calculată/recalculată  în anul 2016  se adăuga indexarea din anul 2016 și suma rezultată din compararea valorii indexării din anul 2017 cu creșterea soldei de funcție prin actualizarea din 30 06 2017, sau dacă la pensia actualizată prin regularizare în anul 2017 se adauga indexarea din 2016(aplicată la cuantumul calculat/recalculat, nu la cuantumul în plată) variantă pe care, probabil, a ales-o CPS a MAI.



    Curtea de Apel Cluj a validat construcția salarială cuantum compus, folosit și în recalcularea/actualizarea pensiilor militare

    $
    0
    0
    Rămâne în actualitate dispoziția legală din OUG nr. 56/2016 potrivit   căreia valoarea soldei/salariului de funcție (cuantumului compus) la care se aplică și se adaugă majorarea de 15%, potrivit Legii nr. 152/2017, nu poate fi mai mică de 1450 lei .


    Decizia CA Cluj

    S-a luat în examinare recursul formulat de recurentul-reclamant M_________ A_________ I______ în contradictoriu cu intimata-reclamantă M______ D_____ G_______ împotriva Sentinței civile nr. 1847/07.06.2018 pronunțată de Tribunalul Cluj în dosar nr. XXXXXXXXXXXXX, cauza având ca obiect litigiu privind funcționarii publici statutari - stabilirea și plata drepturilor salariale.
    Procedura de citare este legal îndeplinită.
    La apelul nominal făcut în ședință publică, se prezintă reprezentanta intimatei-reclamante, avocat P_______ G______, cu împuternicirea avocațială la fila 23 din dosar, lipsă fiind        recurentul-reclamant.
    S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință care învederează instanței că dosarul a fost amânat pentru acest termen de judecată în vederea emiterii unei adrese la Tribunalul Cluj cu solicitarea de a se comunica documentele secrete reprezentate de statele de plată vizând-o pe reclamantă. La data de 06.02.2019 intimata reclamantă a depus note scrise, respectiv filele 48 – 50 din dosar.
    Reprezentanta intimatei-reclamante depune la dosarul cauzei înscrisuri în probațiune reprezentate de dovada comunicării prin e-mail a notelor scrise depuse la dosarul cauzei la data de 06.02.2019 către recurenta pârâtă, două extrase de pe portalul Tribunalului Cluj și o hotărâre anonimizată de la Tribunalul B_____, cu mențiunea că nici una dintre acestea nu sunt definitive, un răspuns de la M_________ A_________ I______ - IGPR în atenția Sindicatului Polițiștilor din România Diamantul din care rezultă că noțiunea de „salariul pentru funcția îndeplinită” nu există în legislație, o dispoziție emisă de Inspectoratul de Poliție Județean M________, inspectorat care a înțeles să pună în aplicare de bună voie HG nr. 1/06.01.2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe economi e, respectiv filele 52-64 din dosar.
    La solicitarea instanței, reprezentanta intimatei reclamante arată că nu mai are alte cereri de formulat și excepții de invocat.
    Nemaifiind alte cereri de formulat și excepții de ridicat, Curtea declară închisă faza de cercetare judecătorească, deschide dezbaterile și acordă cuvântul asupra recursului formulat de recurentul-reclamant M_________ A_________ I______.
    Reprezentanta intimatei-reclamante M______ D_____ G_______ solicită respingerea recursului formulat, menținerea ca temeinică și legală a  sentinței civile nr. 1847/2018 pronunțată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. XXXXXXXXXXXXX, fără cheltuieli de judecată. Arată că în cazul funcționarilor/personalului contractual din cadrul MAI există o lege specială din anul 2003, respectiv OUG nr. 38/2003 care stabilește componența dreptului salarial, salariul de funcție reprezentând o valoare de referință sectorială de 197,33 și care este înmulțită cu coeficientul de ierarhizare a funcției, respectiv 4,7 pentru reclamantă, rezultând un salariu de bază de 928 lei. Acest salariu de bază, solda de funcție, se regăsește pe statele de plată care au fost la grefa instanței, la capitolul II și, de asemenea, în decizia de pensie, în anexă, la momentul la care apare desfășurătorul elementelor salariale. Aceste documente: decizie de pensie și state de plată aferente intimatei confirmă că cei ce vin din structurile MAI anterior intrării în vigoare a Legii nr. 330/2009 vin pe acest mod de stabilire a salariului prezentat anterior. Ulterior, acest mod de calcul nu era diferit pentru cei care erau angajați la MAI în luna decembrie 2009, pentru toți noii angajați stabilirea salariului mergând pe o reconstrucție a dreptului salarial. Lucrurile s-au schimbat la momentul la care a intrat în vigoare HG nr. 1/2017 și la momentul la care salariul de funcție stabilit a ajuns să fie sub salariul minim pe economie.
    În răspunsul MAI – Inspectoratul General al Poliției Române nr. xxxxx/SI/CM din 15.01.2019 depus la acest termen de judecată, la fila 62, rezultă că salariul de funcție este identic cu salariul de bază pentru personalul contractual, noțiunea de salariu de funcție îndeplinită neexistând în lege. La momentul la care avem un istoric al componenței dreptului salarial ca valoare de referință înmulțit cu coeficient de ierarhizare, trebuie să se respecte prevederile HG nr. 1/2017, care arată că salariul minim brut în plată este de 1450 lei și că salariul de încadrare, obligatoriu, în baza Codului Muncii, nu cuprinde alte sporuri și alte indemnizații. Arată, de asemenea, că la momentul la care instanța ar compara strict statele de plată aflate de dosarul cauzei și anexele la decizia de pensie ar constata că salariul minim garantat în plată nu a fost respectat în ceea ce o privește pe reclamantă .
      Reprezentanta intimatei-reclamante M______ D_____ G_______ apreciază, din documentele depuse la dosarul cauzei și din perspectiva modificărilor legislative, că s-a mers pe următoarea variantă: în momentul în care sunt noi angajați și salariul de funcție stabilit este sub salariul minim pe economie, i se acordă acestuia salariul minim pe economie în plată, tocmai în vederea respectării prevederilor Codului Muncii și a celorlalte prevederi legale dar pentru cei care vin din sistemul de salarizare mai vechi nu s-a aplicat această regularizare și creștere a salariului. Contrar celor susținute de MAI și conform calculelor făcute către reclamantă, care a avut specialitatea de auditor pe domeniul salarizării în cadrul MAI, apreciază că creșterea drepturilor salariale nu este așa de exorbitantă, cum susține pârâtul, reclamanta trebuind să beneficieze de o diferență brută de aproximativ 6000 lei.
    Pentru cele arătate mai sus, reprezentanta reclamantei intimate solicită respingerea recursului și apreciază că trebuie să fie avut în vedere aspectul că salariul de funcție stabilit și acordat reclamantei este sub valoarea salariului minim pe economie și că  nu respectă prevederile HG nr. 1/2017.

    CURTEA

    Deliberând asupra cauzei civile de față, instanța constată următoarele:

    Prin Sentința civilă nr. 1847 din 7 iunie 2018, pronunțată de Tribunalului Cluj în dosarul nr. XXXXXXXXXXXXX, a fost admisă acțiunea formulată de reclamanta M______ D_____-G_______ în contradictoriu cu pârâtul M_________ A_________ I______, a fost obligat pârâtul la calcularea și plata drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, pentru perioada 01.02.2017 – 31.05.2017, prin raportare la salariul minim brut pe țară în cuantum de 1.450 de lei, a fost obligat pârâtul la plata diferențelor de drepturi salariale actualizate cu indicele de inflație, a fost obligat pârâtul la plata dobânzii legale aferente acestor drepturi salariale și a fost obligat pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 500 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.
    La data de 23 iulie 2018 recurentul M_________ A_________ I______ a formulat cerere de recurs împotriva acestei sentințe, solicitând casarea în tot a sentinței atacate.
    În motivarea recursului s-a arătat, în esență, că prima instanță a interpretat în mod greșit prevederile legale care reglementează acordarea drepturilor salariale, că legiuitorul a avut în vedere majorarea salariului de bază minim brut pe țară și nu a reglementat vreo modificare a modalității de salarizare stabilită pentru personalul bugetar, că această salarizare nu poate fi modificată prin hotărâri de guvern, că salariul minim trebuie analizat comparativ cu nivelul salariilor de bază/soldelor de bază/salariile de funcție aflate în plată și că prima instanță s-a raportat la legislația în vigoare la data de 31.12.2009 și nu la salariul de funcție actual.

    Analizând motivele de casare invocate de recurentul M_________ A_________ I______, instanța reține următoarele:

    Criticile formulate de recurent se circumscriu motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C . proc. civ., respectiv când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material.
    Prin sentința atacată prima instanță a obligat recurentul să calculeze și să plătească intimatei drepturile salariale pentru perioada 01.02.2017 – 31.05.2017 prin raportare la valoarea salariului minim brut pe țară de 1.450 de lei reținând, în esență, că salariul de funcție al intimatei în perioada respectivă a fost de 928 de lei, nefiind respectate astfel prevederile art. 164 C . muncii și HG nr. 1/2017, prin care s-a stabilit un salariu minim garantat în plată în cuantum de 1.450 de lei.
    Curtea reține că raționamentul primei instanțe este eronat, deoarece face abstracție de evoluția sistemului de salarizare în sectorul public ulterioară anului 2010.
    Astfel, după cum chiar intimata a arătat prin acțiunea introductivă de instanță, în perioada vizată de prezentul litigiu, salariul său de funcție era format din salariul de funcție + foste sporuri (incluse în salariul de funcție prin Nota la anexa IV/1A la Legea nr. 330/2009 + sume compensatorii tranzitorii (în baza art. 6 alin. (1) din OUG nr. 1/2010). Acest salariu de funcție, calculat prin însumarea elementelor de mai sus, era superior valorii de 1.450 de lei.
    Întreaga filozofie a Legii nr. 330/2009 a fost de a elimina o parte dintre sporurile acordate personalului plătit din funcții publice însă, pentru ca suma de bani efectiv încasată să nu scadă, eliminarea s-a făcut prin includerea acestora în salariul de bază – indiferent care ar fi denumirea acestuia prin raportare la diferite categorii de salariați. Procedând de această manieră, sporurile în discuție și-au pierdut individualitatea, devenind parte a salariului de bază.
    În acest sens sunt prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 330/2009, potrivit cărora începând cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, și, după caz, indemnizațiile de conducere, care potrivit legii făceau parte din salariul de bază, din soldele funcțiilor de bază, respectiv din indemnizațiile lunare de încadrare, prevăzute în notele din anexele la prezenta lege, se introduc în salariul de bază, în soldele funcțiilor de bază, respectiv în indemnizațiile lunare de încadrare corespunzătoare funcțiilor din luna decembrie 2009, atât pentru personalul de execuție, cât și pentru funcțiile de conducere , ale art. 1 alin. (5) din Legea nr. 285/2010, potrivit cărora în salariul de bază, indemnizația lunară de încadrare, respectiv în solda funcției de bază/salariul funcției de bază aferente lunii octombrie 2010 sunt cuprinse sporurile, indemnizațiile, care potrivit Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, făceau parte din salariul de bază, din indemnizația de încadrare brută lunară, respectiv din solda/salariul funcției de bază, precum și sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, acordate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcții a unor categorii de personal din sectorul bugetar și stabilirea salariilor acestora, precum și alte măsuri în domeniul bugetar, cu modificările ulterioare. Sporurile stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului necuprinse în Legea-cadru nr. 330/2009, cu modificările ulterioare, și care au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu sau, după caz, ca sporuri la data reîncadrării se introduc în salariul de bază, în indemnizația de încadrare brută lunară, respectiv în solda/salariul de funcție, fără ca prin acordarea lor să conducă la creșteri salariale, altele decât cele prevăzute de prezenta lege și ale art. 5 alin. (1) din OUG nr. 1/2010, potrivit cărora la salariul de bază corespunzător funcțiilor avute la data de 31 decembrie 2009, se adaugă cuantumul sporurilor și indemnizațiilor care se introduc în acesta, prevăzute în notele la anexele la anexele la Legea-cadru nr.330/2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, în măsura în care își desfășoară activitatea în aceleași condiții .
    Faptul că există acte normative prin care legiuitorul s-a referit la salariile de funcție în care nu sunt incluse sume compensatorii reflectă o anumită politică de salarizare, dar nu este de natură să invalideze cele arătate mai sus.
    De asemenea, împrejurarea că în practica administrativă aceste sporuri continuă să fie evidențiate separat, ca elemente distincte de salarizare, este irelevantă câtă vreme, pe de o parte, o practică administrativă nu poate invalida prevederi legale și, pe de altă parte, chiar dacă se acceptă că ele sunt elemente salariale separate, acestea contribuie la formarea salariului de funcție și nu mai reprezintă sporuri sau adaosuri.
    În concluzie, salariul de funcție al intimatei din data de 31.12.2009 a încetat să existe, fiind înlocuit de un nou salariu de funcție, în care au fost incluse mai multe sporuri. Rezultă de aici că în mod eronat prima instanță s-a raportat la salariul de funcție din anul 2009, comparându-l cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin HG nr. 1/2017, întrucât ceea ce ar fi trebuit cu comparat cu acest salariu minim este noul salariu de funcție.
    În ceea ce privește susținerile intimatei, potrivit cărora salariul de bază este, în cazul polițiștilor, salariul de funcție, curtea reține că ele sunt corecte, numai că este vorba despre noul salariu de funcție, nu despre cel din 2009.
    Referitor la comunicatul Direcției de informare și relații publice a M.A.I. (f. 50) sau la Dispoziția Șefului I.G.P.R. (f. 63), la care intimata face referire, curtea reține că acestea se referă la salarizarea personalului al cărui salariu de funcție este mai mic de 1.450 de lei, dar nu se specifică faptul că ar fi vorba despre salariul de funcție aferent anului 2009, deci nu pot dovedi existența unei practici administrative în acest sens care să poată, eventual, să fie luată în considerare de către instanță.
    Împrejurarea că potrivit HG nr. 1/2017 salariul de bază reprezintă suma care nu include sporuri sau alte adaosuri nu schimbă cu nimic raționamentul de mai sus deoarece prin această prevedere s-a intenționat ca salariul care se raportează la salariul minim să fie cel calculat fără sporuri sau adaosuri. Or, după cum deja s-a arătat, sporurile incluse în salariul de funcție al intimatei și-au pierdut individualitatea, fiind doar elemente pe baza căruia acest salariu a fost calculat, astfel că nu mai reprezintă nici sporuri și nici adaosuri. De altfel, nu trebuie uitat că HG nr. 1/2017 nu se adresează exclusiv salariaților din fonduri publice – caz în care ar fi putut fi eventual acceptată interpretarea intimatei – ci tuturor salariaților, astfel că ceea ce s-a intenționat să se sublinieze este că fiecare angajator trebuie să plătească un salariu în cuantum brut de 1.450 de lei, indiferent de ce alte sporuri sau avantaje de natură salarială oferă, nicidecum că trebuie să se facă abstracție de principiile legilor succesive de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.
    Pe de altă parte, curtea reține că reglementările care stabilesc nivelul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice reprezintă reglementări speciale, derogatorii de la dreptul comun și, prin urmare, și în ipoteza în care s-ar accepta că acestea se află în contradicție cu prevederile C. muncii, acestea ar avea prioritate de aplicare.
    O asemenea soluție nu ar fi nici inechitabilă și nici discriminatorie câtă vreme este evident că, de facto , drepturile salariale încasate de intimată în perioada vizată erau mult superioare salariului minim brut în cuantum de 1.450 de lei. Or, intenția legiuitorului, atunci când a stabilit conceptul de salariu minim garantat în plată, a fost de a se asigura că orice angajat primește, drept contravaloare a muncii lui, o sumă decentă, de natură să îi acopere nevoile de bază, iar această intenție este respectată prin raționamentul de mai sus.

    Având în vedere aceste motive, curtea reține că hotărârea atacată este nelegală, astfel că va admite recursul formulat, va casa această hotărâre și, în rejudecare, va respinge acțiunea ca neîntemeiată.

    Să corectăm împreună o decizie de recalculare emisă de CPS a MApN

    $
    0
    0

    Avem mai sus prima pgină a deciziilor de actualizare şi de recalculare ale aceluiaşi pensionar militar.
    Pentru demonstraţia pe care vrem să o facem nici nu mai contează notele de calcul pentru stabilireaa bazelor de  calcul ale recalculării sau actualizării. Le luăm aşa cum sunt consemnate ele pe prima pagină.
    Cuantumul recalculat al pensiei militare, stabilit în anul 2016, potrivit OUG 57/2015, fără indexarea de 5%, este de 6234 lei.El a fost obţinut prin aplicarea plafonului de 85% la valoarea bazei de recalculare de 6111 lei şi a majorării cu 20%, sporul pentru OMM.
    Cuantumul actualizat al pensiei militare, fără indexări, este de  6812 lei. El a fost obţinut prin aplicarea aceloraşi procente la baza de actualizare de 6678 lei, consemnată în decizia de actualizare.
    Observăm că prin operaţiunea de actualizare a bazei de calcul din decizia de recalculare, prin majorarea cu 15% a cuantumului compus al soldei de funcţie, pensionarul a obţinut un câştig la pensie de   6812-6234 = 578 lei, fără a lua în calcul îndexările din  anii 2016 şi 2017.
    Valoarea indexării de 5,25%, aplicată la pensia în plată de la 31 12 2016, este  de 6890-6546=344 lei
    Avînd stabilite câştigul pe care l-ar obţine  pensionarul  prin actualizarea bazei de calcul, urmare a  majorarii soldei de funcţie cu 15%,  şi câstigul deja existent în pensia în plată la 30 06 2017, prin indexarea cu 5,25% în anul 2017, putem să decidem în cunoştinţă de cauză care dintre aceste operaţiuni este mai favorabilă pensionarului, potrivit art. 60 alin.(3) al Legii 223/2015.
    578 lei, creşterea prin  actualizare, este mai favorabilă decât creşterea de 344 lei prin indexarea din 2017.
    Drept urmare, pentru anul 2017, prin regularizare, eliminăm indexarea de 5,25% şi menţinem în calcul actualizarea, respectiv suma de 6812 lei.
    OOOPS!
    Dar, suma de 6812 lei nu include în ea nici indexarea de 5% aferentă anului 2016 şi nici indexarea de 5,25% aferentă anului 2017. Absenţa indexării din 2017 este justificată de aplicarea art. 60 alin.(3) din Legea 223/2015, dar ce aţi făcut cu indexarea de 5%, din 2016, domnilor  de la CPS a MApN?.
    Este tocmai ce  bănuiam! Aţi introdus-o greşit în regularizarea prevăzută de art. 60 alin (3).
    Suma de 6890 lei rămasă în plată conform deciziei dvs de actualizare este compusă din
    6234 lei cuantum recalculat
      312 lei indexarea de 5% din 2016
      344 lei indexarea de 5,25% din 2017.
    Lipseşte din ea suma de 578 lei reprezentând  căstigul prin actualizare.
    Potrivit art, 60 alin.(3,)  cuantumul final al actualizării reţine creşterea de 578 lei şi elimină indexarea de 344 lei aferentă anului 2017.dar nu şi indexarea de 312 lei din 2016.
    Drept urmare cuantumul corect al pensiei militare rămas în plată după procesul de actualizare din 30 06 2017 este.
    6234+
      312+
      578
    ----------
    =7124 lei

    (în curs de redactare)

    Realitatea TV schimbă macazul!

    $
    0
    0
    Spuneam în comentariile anterioare că, de la o vreme, Cosmin Guşă încearcă să scoată postul Realitatea TV de sub era talibanizării de tip #rezist, în care o afundaseră Rareş Bogdan şi Denise Rifai,
    Mai întâi, Guşă le-a interzis celor 2 să mai invite în emisiuni tipi bizari ca Oreste.
    Apoi , de câteva săptămâni, Cosmin  a realizat  emisiuni în direct in orasele din Transilvania, transmise  exact pe spaţiul obişnuit de emisie al lui Rareş Bogdan.
    Ceva se schimbă în politica editorială a postului Realitatea TV.
    Nu este clară direcţia, dar putem previziona câte ceva după celebra întâlnire de la Belgrad dintre Sebastian Ghiţă. Dan Andronic şi Cosmin Guşă.
    După mulţi ani, a fost pentru prima dată când am urmărit cu plăcere emisiunile Realitate TV realizate în serile de la sfârşitului de săptămână de Cosmin Guşă şi Octavian Hoandră

    Octavian Hoandră a răbufnit într-o emisiune de saptămâna trecută în direct în faţa lui Guşă:


    "Cine-i mă baiatu' (Tudor Chirilă-n.r.) de la protest?


     Vine apoi și Șora și ne spune... Trebuie să ne spună cineva cum e cu Justiția? Trebuie să vadă și partea cealaltă: oamenii nevinovați, oamenii torturați, cei puși să dea declarații ca să-i bage pe alții la pușcărie, oamenii omorâți în pușcării. Pe ei nu-i mai văd filozofii ăștia? Mă, mai lasă-mă în pace că iar mă enervez și iar luăm amendă. Nu mai pot, mă ! Toată lumea vrea să ne dea sfaturi. Avem și noi creiere, avem biblioteci, mai citim și noi. Toți suntem luați de proști? Vine băiatul ăla de 25 de ani(Tudor Chirilă-n.r.) să-mi spună mie la 50 de ani, care am fost legat de calorifer ce-i cu justiția? Păi ia să lăsăm chestiile astea. Vin ei să ne spună cum e cu Justiția? Mergeți mă la pușcărie mai întâi și să vedeți apoi cum e cu Justiția. Spuneți-mi după cum e cu Justiția, că eu nu știu, sunt prost. Mergeți și pupați-o în c˙r pe Kovesi," a spus Octavian Hoandră la emisiunea lui Cozmin Gușă de la Realitatea TV. 
    Viewing all 3683 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>