Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3574 articles
Browse latest View live

5 555 555 accesări

$
0
0


Mulțumiri celor care timp de trei ani s-au informat de pe acest blog.


Utilizatori  09 2013-2612 2016
427.899
Afișări de pagină
5.223.406


Topul celor mai accesate postări în 3 ani:
IntrareAfișări de pagină
44857

30416

27754

22386

21694

21557

20545

18082

17777

16348

CCR a stabilit procedura obligatorie pentru desemnarea prim-ministrului

$
0
0
Readucere în actualitate a unui articol publicat pe 12 10 2016
Cadouri nocturne
Extras din Decizia nr. 80/2014 a CCR privind desemnarea prim-ministrului
Respingând textul propus, în anul 2014, de Comisia parlamentară Crin Antonescu, pentru revizuirea Constituției, CCR a clarificat  înțelesul Art. 103, punând capăt tentațiilor unor președinți de a desemna discreționar candidatul la funcția de prim ministru.

. Articolul 103 – Învestitura 
313.
 Prin articolul unic pct.91 şi 92 din propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei se modifică alin.(1) şi (3) al art.103 din Constituţie şi se introduc trei noi alineate, alin.(31 )-(33 ), în cadrul aceluiaşi articol, după cum urmează:
 „(1) Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri și care au obţinut acelaşi număr de mandate, Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor.
 140 (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Senat şi de Camera Deputaţilor, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor”. „(31 ) În cazul în care candidatul pentru funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri care au obţinut al doilea cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. 
(32) În cazul în care cel de-al doilea candidat la funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de primministru pe reprezentantul propus de o coaliţie de formaţiuni politice parlamentare care însumează majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. (33) În cazul în care cel de-al treilea candidat la funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele României dizolvă Parlamentul”. 
314. Modificările propuse la art.103 din Constituţie reglementează o nouă procedură de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Potrivit acesteia, Preşedintele României este obligat să desemneze drept candidat pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare sau, în caz 141 de paritate a numărului de mandate, pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Dacă acesta îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele României este obligat să desemneze drept candidat pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care a obţinut al doilea cel mai mare număr de mandate parlamentare. Dacă şi acesta îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele României va desemna drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de o coaliţie de formaţiuni politice parlamentare care însumează majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În fine, dacă nu se reuşeşte formarea Guvernului nici după această a treia încercare, Preşedintele este obligat să dizolve Parlamentul. 
315. Curtea observă că iniţiatorii propunerii de revizuire a Constituţiei aduc în discuţie o procedură de desemnare a candidatului pentru funcţia de primministru în trei trepte bazată atât pe rezultatul electoral obţinut de partidele sau alianţele politice participante la alegeri clasate pe primele două poziţii, cât şi pe capacitatea unei alianţe politice parlamentare de a asigura majoritatea absolută a mandatelor parlamentare. Astfel, Curtea constată că textul analizat pune accent pe rezultatul electoral obţinut de partidele sau alianţele politice participante la alegeri, conferind doar un caracter ultim şi subsidiar capacităţii unei alianţe politice parlamentare de a asigura majoritatea absolută a mandatelor parlamentare. 
316. În accepţiunea propunerii legislative de revizuire, aceste criterii nu sunt concurente, ci consecutive, astfel încât doar dacă nu se reuşeşte, din vreun motiv sau altul, învestirea Guvernului în baza primului criteriu, Preşedintele 142 României va apela la cel de-al doilea. Stabilirea unei ordini rigide în desemnarea candidatului poate crea serioase probleme de natură să afecteze buna funcţionare a statului, dintre care Curtea reţine situaţia în care partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare nu dispune de majoritatea absolută a mandatelor parlamentare. De multe ori, există înţelegeri/ acorduri între partide/ alianţe politice – care nu au obţinut cel mai mare număr de mandate - cu privire la desemnarea unei anumite persoane drept candidat pentru funcţia de primministru, mai ales în cazul în care două sau mai multe partide au obţinut un număr de mandate foarte apropiat; în acest caz, se poate ajunge la coagularea unei majorităţi parlamentare absolute din partidele sau alianţele politice aflate pe locurile imediat următoare. Or, potrivit textului propus, Preşedintele României este obligat să desemneze drept candidat o persoană propusă de partidul/ alianţa politică ce a câştigat numărul cel mai mare de mandate, deşi este evident, încă de la început, că acesta nu va putea obţine votul de învestitură din partea Parlamentului. De aceea, noul text nu ţine cont de realitatea politică şi este de natură a crea premisele unor alegeri anticipate repetate. 
317. De asemenea, Curtea observă că textul propus a fi introdus la art.103, respectiv alin.(33 ), nu este corelat cu cel propus la art.89 alin.(1) din Constituţie, în sensul că, dacă Preşedintele României este obligat să dizolve Parlamentul, nu se mai justifică necesitatea consultării preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi a preşedinţilor partidelor, formațiunilor sau alianţelor politice parlamentare. O atare consultare ar fi fost necesară doar în situaţia în care acesta poate să dizolve Parlamentul – astfel cum prevede actualul art.89 alin.(1) din Constituţie. De asemenea, Curtea mai observă că nu se prevede termenul în care va fi dizolvat Parlamentul.
 318. Având în vedere neajunsurile la care conduce procedura mai sus 143 analizată, Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menţionate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorităţi parlamentare în vederea obţinerii votului de încredere. 
319. De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului. 
320. Mai mult, Curtea observă că actualul text al art.103 din Constituţie se referă şi la situaţia în care mandatul Guvernului încetează înainte de termen, potrivit art.106, art.107 alin.(3) teza întâi, art.113 sau art.114 din Constituţie. Noua reglementare propusă are ca premisă doar situaţia în care Preşedintele Românei desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru imediat după ce au avut loc alegerile parlamentare. Astfel, chiar dacă Guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură, propunerea candidatului va aparţine invariabil partidului/ alianţei politice participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare indiferent de situaţia politică existentă. Totodată, se poate întâmpla ca pe parcursul legislaturii partidul politic sau alianţa politică participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare să se desfiinţeze sau să se scindeze, ceea ce implică atât dificultăţi în determinarea partidului politic sau alianţei politice a cărui reprezentant trebuie desemnat drept 144 candidat, cât şi obligativitatea parcurgerii unei proceduri care oricum nu ar avea nici o finalitate sub aspectul obţinerii votului de încredere. 
321. În consecinţă, Curtea constată că textul propus, prin mecanismul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, instituie un monopol al partidului politic sau alianţei politice participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, fără a deţine majoritatea absolută, în privinţa propunerii reprezentantului ce urmează a fi desemnat drept candidat, neţinând cont de necesitatea asigurării actului de guvernare în condiţiile unei susţineri parlamentare care să permită obţinerea votului de învestitură şi realizarea programului de guvernare. Or, în aceste condiţii, reglementarea unui mecanism constrângător în privinţa libertăţii de acţiune a partidelor politice parlamentare are drept efect imposibilitatea adaptării soluţiei normative analizate la noile situaţii intervenite. 
322. Astfel, deşi aparent textul analizat clarifică competenţele Preşedintelui României, prin rigidizarea excesivă a procedurii de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, pe de o parte, nu acoperă toate ipotezele constituţionale posibile, iar, pe de altă parte, nu ţine cont de configuraţia/ situaţia politică existentă în Parlament. În aceste condiţii, o atare procedură lipsită de flexibilitate poate da naştere cu uşurinţă la crize politice şi, astfel, se constituie într-un obstacol constituţional real. 
323. Curtea mai observă că, sub aspectul terminologiei folosite în privinţa candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, se repetă sintagma „îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere” în condiţiile în care toate cele trei ipoteze au în vedere faptul că acesta nu a obţinut votul de încredere indiferent de motivele care au determinat acest lucru. 145
 324. Pe de altă parte, prin modalitatea de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, se ajunge la o nesocotire a votului liber exprimat de către alegători în cadrul alegerilor parlamentare, deoarece creează premisele desemnării candidatului din rândurile partidului politic sau alianţei politice cu cel mai mare număr de mandate sau voturi în detrimentul unei alianţe politice postelectorale care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului. De aceea, rezultatul electoral, ce reprezintă voinţa corpului electoral exprimată prin vot, impune ca Preşedintele României să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului. 
325. A reglementa, chiar la nivel constituţional, dreptul unei minorități parlamentare de a propune desemnarea, în mod invariabil, a candidatului pentru funcţia de prim-ministru înseamnă a accepta că se poate învesti un Guvern fără legitimare electorală. A nu ţine cont de faptul că cetăţenii au ales în favoarea unor competitori electorali care formează sau pot forma o majoritate absolută, de natură a asigura învestirea Guvernului, înseamnă a afecta în mod decisiv dreptul de vot, întrucât exprimarea dreptului de vot vizează, în mod direct, configuraţia politică a Parlamentului, iar, indirect, învestirea Guvernului. În aceste condiţii, Curtea constată că textul propus suprimă o garanţie a dreptului de vot, şi anume respectarea rezultatului votului liber exprimat. 
326. Pentru aceste considerente, cu majoritate de voturi, Curtea constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.103 alin.(1) şi (3) din Constituţie, precum şi a completării art.103 din Constituţie cu trei noi alineate, alin.(31 )-(33 ), referitoare la modalitatea de desemnare de către Preşedintele României a 146 candidatului la funcţia de prim-ministru, întrucât încalcă limitele revizuirii, prevăzute la art.152 alin.(2) din Constituţie.

.....................................................................................
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din 16 februarie 2014.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN                                             Prim magistrat-asistent,
                                                                                              Marieta Safta

Stiați de această alertă seism?

$
0
0

Alerta seism.

Cu ajutorul aplicaţiei Alertă seism dezvoltată de INFP.ro, românii pot primi o notificare cu aproximativ 1 minut înainte de un cutremur. INFP garantează că pentru bucureşteni avertizarea se va face cu 25-30 secunde înainte de producerea unui cutremur.

Cum poţi afla de un cutremur în România cu 1 minut înainte


Atenție! Pentru a fi atenționat de această aplicație, va trebui să fiţi conectat în permanență la acest website, fie că este activ (direct pe aceasta pagina), fie că utilizați alte siteuri sau că browserul de internet este pus în bara de start.



la Chilia-n port, cu Ghiță. Dâncu și Kovesi

$
0
0
Varianta originală cu Ionel Tudorache Varianta statului de drept

Cum a fost respinsă, pe muțește, turcoaica româncă, Sevil, de șeful statului român, sasul Klaus?

$
0
0
Interviu care arată, în discordanță cu propaganda Binomului, excelenta calitate umană și profesională a doamnei Shhaideh.

Un nou an fericit!

Discursul lui Grindeanu din 05 06 2015 arată de ce este el reprezentativ pentru noii social democrați.

$
0
0
Discursul rostit la Timișoara este publicat de Evz. pentru a demonstra că Sorin Grindeanu este împotriva Justiției, astfel spus, pentru că ar fi împotriva Binomului. Fiecare înțelege ce vrea și cum îi convine. 
Il difuzez pentru a înțelege și mai bine care va fi raportul de forțe între instituțiile statului în următorii ani.
Președintele și Sistemul care l-a luat prizonier primesc reacția unui teribil „fanatic” social democrat, cum rar mai găsești printre cei din noua generație de PSD-iști. Nu este de mirare că acest Grindeanu l-a făcut uitat la Timișoara pe Ilie Sârbu și a adus acolo prima victorie în alegeri a PSD. Nu este el prea bun orator, dar demonstrează că are convingeri. 
Dacă il mai ține lângă el și pe Ionut Vulpescu, se conturează o nouă echipă de social democrați, care va avea curajul să și afirme că PSD este un partid de stânga, nu doar de centru-stânga.
Pentru liniștea sa, Klaus ar fi fost mai inspirat dacă o desemna  pe Sevil Shhaideh.   


  

O sursa a Ambasadei SUA la Bucureşti, ministru al Apărării?

$
0
0
Georgian Pop... Coldea
Georgian Pop apare în cărți, propunere ca ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu.

Georgian Pop (40 de ani). Georgian Pop este deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. A fost până zilele trecute presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. El si-a inceput cariera politica in 2005, cand a devenit consilier al presedintelui PSD, Mircea Geoana. In 2008, Pop a devenit parlamentar PSD, mandat reinnoit in 2012.

Pop aparea intr-o telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti din 2009 cu apelativul Deep Throat. In acea telegrama, Pop era desemnat drept o sursa care "da in vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidentiale". Potrivit telegramei Wikileaks, Pop le-ar fi spus diplomatilor americani ca Iulian Iancu, si el parlamentar PSD, ar fi influentat de Gazrpom.

Cine vrea să ale cum a fost agățat Georgian de americani să citească interviul acordat de dânsul în Evz în urmă cu 6 ani. Se autodenunță singur.

Georgian Pop, după dezvăluirile Wikileaks: "Sunt un politician cu bune conexiuni internaţionale"


Care vor fi primii magistrați anchetați de viitoarea Divizie specială de procurori

$
0
0
Dragnea a arătrat pisica  neagră către Binom, aseară, în declarația făcută în direct la televiziunea autodenunțătorului Ghiță.

"Eu nu resping ideea unei legi a răspnderii magistraţior, dar trebuie să existe şi un sistem în care judecătorii să fie protejaţi, să existe o garanţie că deciziile judecătorilor sunt luate doar în acord cu conştiinţa personală.
Mulţi judecători se tem să ia decizii împotriva propunerii procurorilor, deoarece se gândesc că pot fi ei mâine în boxa acuzaţilor. Propun înfiinţarea unei divizii speciale de procurori care să ancheteze doar magistraţi şi să nu mai poată face asta orice procuror. E nevoie de un echilibru. Am vorbit cu mai mulţi oameni din sistem şi mi-au zis că ar putea fi o idee bună.
Trebuie să avem o discuţie în care să fie implicaţi oameni din Justiţie, din societatea civilă, oameni din presă care se pricep. Această discuţie trebuie lansată curând şi nu poate dura la nesfârşit”

Pensii fără CASS de la 01 02 2017. Pensii impozitate cu 16% după deducerea sumei de 2000 lei

$
0
0
Cristiana-Irina Anghel
Comisia de finanţe şi banci a depus raportul care va fi aprobat astăzi in Plenul Camerei Deputaţilor. La amendamente respinse figurează unul propus de un udemerist, care cerea ca numai pensiile din sistemul public să beneficieze de scutirile sau reducerile fiscale.
Iniţiativa legislativă, care propunea eliminarea totală a impozitului pe pensii, a aparţinut senatoarei Cristiana-Irina Anghel in legislatura trecută, doamnă care  nu a mai intrat în noul Parlament, deşi a candidat pe listele ALDE, la Mehedinţi.  Pensionarii militari îi transmit sincere mulţumiri.


05.01.2017   primire raport favorabil (23 amend. admise, 14 amend. respinse) de la:

PDF formatComisia pentru buget, finanţe şi bănci
face parte din categoria legilor ordinare

Un avocat cere Procurorului General cercetarea lui Coldea și a Codruței Kovesi pentru infracțiunea de trădare

$
0
0
După ce a audiat la RTv ultima inregistrare difuzată de Sebastian Ghită, avocatul Sergiu Andon i-a cerut Procurorului General, Augustin Lazar, punerea sub acuzare a numiților Coldea Florian și Codruța Kovesi, sub aspectul  infracțiunii de trădare, prevăzută și pedepsită de Codul Penal, art. 394 lit. b).
Se bazează pe dezvăluirile că la întâlnirile Coldea-Kovesi-Ghiță din sediile acoperite ale SRI participau și șefii Stației CIA la București, ”Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi și Eric Easley, poate actualul şef al doamnei Kovesi”, după afirmațiile lui Ghiță,  motiv pentru care Ponta o acuza pe Kovesi că instrumentează dosare penale pentru politicieni la cererea CIA.
După cum se vede din textul Codului Penal, subiectul infracțiunii este cetățeanul român, agentul străin aparține unei puteri străine, fără să distingă că este prietenă sau inamică, iar fapta, intrarea în legătură, are ca finalitate suprimarea suveranității prin subminarea politică a statului.
Art. 394
Trădarea
Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale,
se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.



Vezi emisiunea Ora de vârf din 05 01 2017, ora 20,00 cu Ionela Năstase, ultima parte:

Sună goarna pentru liberali

$
0
0
Incepe tunsul Turcanelor moscovite


”Dragi prieteni liberali,
Vă scriu aceste rânduri dumneavoastră, liberalilor care aţi ales să rămâneţi în Partidul Naţional Liberal în speranţa unor zile mai bune.
Ziua de 6 ianuarie este una cu o însemnătate aparte pentru liberalii din România. În urmă cu 27 de ani, împreună cu un grup de colegi, înregistram Partidul Naţional Liberal la Tribunalul Bucureşti. În 1990, refacerea Partidului Național Liberal a însemnat totodată și renașterea liberalismului în politica românească, după o lungă perioadă de restriște în care statul comunist a călcat în picioare democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Îmi pare rău să văd că politicienii care conduc acum PNL au trecut sub tăcere această dată. Probabil, pentru că actuala conducere nu mai are nimic de a face cu valorile şi idealurile care ne-au animat în 1990.
Anii ’90 nu au reprezentat o perioadă uşoară pentru PNL. Au fost ani în care am luptat pentru ca România să se înscrie pe un parcurs euroatlantic, pentru ca atitudinea autorităţilor faţă de mediul de afaceri să se schimbe, pentru ca principiile economiei de piaţă să fie adoptate şi pentru ca libertăţile câştigate în 1989 să fie păstrate. Am printre dumneavoastră colegi şi prieteni cu care am colaborat în acele luni şi ani şi vreau să vă mulţumesc.
După 2004, Partidul Naţional Liberal a avut şansa de a conduce România. Ca Prim Ministru şi preşedinte al PNL am condus o echipă de oameni extraordinari care au muncit zi şi noapte pentru a creşte economic România şi a câştiga statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Din nou, vreau să vă mulţumesc pentru munca pe care cei dintre dumneavoastră care eraţi în PNL în acei ani, aţi depus-o. Împreună, în guvernarea 2004-2008 am arătat românilor, ce înseamnă ca România să fie condusă după principiile şi valorile liberale.
În 2012, ne-am înscris împreună pe un drum pentru a repara greşelile şi deciziile injuste ale regimului Băsescu-Boc. Din păcate, în urmă cu trei ani am trăit un moment antitetic celui din 1990. Dacă anul 1990 a fost anul renașterii liberalismului, anul 2014 a fost anul marii trădări a acestuia de către cei care ar fi trebuit să fie apărătorii și promotorii săi în cadrul societății românești.
Din 2014, de când PNL a părăsit grupul liberalilor europeni, cu fiecare zi partidul a făcut câte un pas greşit: mai departe de ce înseamnă valorile liberale, mai aproape de ce înseamnă populism, demagogie, subordonare faţă de instituţiile de forţă şi eşecuri electorale.
Astăzi, din păcate, din vechiul Partid Naţional Liberal a mai rămas doar numele. PNL a ajuns în mâinile unor persoane cărora le este imposibil să înţeleagă spiritul liberal, interesul românilor. PNL este astăzi un partid golit de conţinut. Partidul liberal la renaşterea căruia am contribuit a dispărut. PNL-ul de azi nu mai are nicio legătură cu liberalismul, el fiind trecut, în mod forţat, la tabăra popularilor europeni.
Ştiu că, în toţi aceşti ani de după 2014, aţi trăit cu iluzia că Partidul Naţional Liberal va reveni la liberalism şi se va întoarce din nou spre electoratul liberal. Acum, nu mai există iluzii, ci doar certitudini. PNL este pe punctul de a fi preluat în totalitate de către oamenii din PDL, ceea ce nu va face decât să adâncească criza şi să îndepărteze definitiv electoratul liberal.
Din 2014, vocea liberalismului a fost preluată de ALDE. Sunt 3 ani de când am decis, alături de un grup de prieteni liberali, să ne asumăm încă o dată continuarea tradiţiei liberale în România. ALDE este astăzi singurul partid liberal din România, cel care duce mai departe liberalismul promovat ani la rândul de PNL, dar de care liderii săi s-au debarasat. Rolul nostru, al celor care am pus bazele ALDE, este unul extrem de important, având responsabilitatea de a duce mai departe liberalismul în România și de a continua promovarea unor politici și soluții liberale.
Mişcarea liberală din România poate fi consolidată doar în jurul ALDE. Electoratul român, electoratul liberal ne-a validat în acest an pe scena politică românească în două rânduri, la alegerile locale şi la alegerile parlamentare. Suntem pe drumul cel bun, un drum pe care ALDE poate creşte şi poate deveni o forţă politică puternică a României.
Vă scriu pentru a vă cere să veniţi alături de mine în acest proiect politic de viitor. Împreună vom face din ALDE partidul cel mai puternic pe zone de centru-dreapta din România şi vom duce mai departe valorile liberalismului.
Cu respect,
Călin Popescu-Tăriceanu”

OUG nr.2/2017 privind majorarea valorii punctului de pensie

$
0
0
Ordonanța s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 16/2017. Vezi AICI

A intrat indexarea cu 5,25%

$
0
0
Vechiul Guvern a dispus prin OUG 99/2016 indexarea, mă rog, ei au spus majorarea, pensiilor militare cu 5,25%.
In ciuda casandrelor care cântă neputința noilor guvernanți de a  se ține de promisiunile sociale, astăzi am prima dovada că măsurile dispuse se aplică.
Pensia pe luna ianuarie 2017 a intrat în cont, în cuantumul indexat, dar și majorat cu câțiva lei, prin creșterea deducerii la impozitare de la 1050 lei  la 1100 lei. .
Aștept promulgarea rapidă și publicarea în MO, în cursul lunii ianuarie, a legii adoptate de Parlament ( vezi aici ) astfel încât în luna februarie pensia să crească și mai consistent, prin eliminarea integrală a CASS și a impozitului de 16% pe cuantumul pensiei cuprins între 1100 lei și 2000 lei. 

Variațiunile cuantumului pensiei militare în perioada următoare. Hopul de la actualizare.

$
0
0
In cursul lunii ianuarie 2017 pensiile militare în plată,  calculate sau nerecalculate, au fost indexate cu 5,25% și majorate cu suma rezultată din creșterea deducerii fiscale de la 1050 lei la 1100 lei.
Putem spune că, în această privință, s-au adeverit informările prezentate de unele Case de Pensii Sectoriale potrivit cărora dispozițiile art. 59 al Legii 223/2015 se aplică cuantumului mai avantajos, rămas în plată după recalculare, chiar dacă este mai mic decât cel recalculat, și că dispozițiile acestui articol nu urmăresc, în timp, confundarea celor două cuantumuri.
In luna februarie avem garanția că se va aplica recenta lege aprobată de noul Parlament, prin care se elimină complet CASS pe cuantumul pensiilor iar deducerea fiscală crește de la 1100 lei la 2000 lei. Garanția este asigurată de anunțul făcut astăzi de Iohannis, după consultările bugetare cu premierul Grindeanu,  că va promulga această lege. Desigur că, măsurile fiscale din luna februarie vor viza tot cuantumul brut în plată al pensiilor militare.
Mai mult de jumătate din pensiile militare sunt nerecalculate.  
Deciziile de recalculare  de pensii militare, potrivit articolelor 109 și 110, vor trebui să cuprindă de acum încolo  și indexarea cu 5,25%  aferentă anului 2017. Astfel că,  pentru cei care au norocul să le crească pensia după recalculare, vor primi sume diferențiate   perioadei anterioare recalcularii după cum urmează:
-incepând cu ianuarie 2016, cuantum recalculat potrivit vechimii din decizia de pensie anterioară;
-un alt cuantum din luna următoare depunerii  unei cereri de recalculare, cu documente nevalorificate pentru perioada anterioară anului 2016, potrivit art. 109 alin.(5) al Legii 223/2015.  Casa  de Pensii Sectoriale a MApN   prezumă că toate cererile pentru grupele de muncă depuse la Centrele Militare în cursul anului 2015, după publicarea Legii 223/2015, au fost depuse în luna ianuarie 2015, astfel că drepturile aferente sunt plătite din  luna februarie 2015. In aceste situații se emit doua Decizii de recalculare: 
   -decizia xxxx/1 cu cuantumul recalculat pe luna ianuarie 2016
   -decizia xxxx/2 cu cuantumul recalculat pe luna februarie și următoarele.
Modificările de cuantum net, datorate măsurilor fiscale din luna februarie 2017, nu necesită evidențieri în decizile de recalculare emise ulterior.
Si... acum, să vorbim despre  operațiunea de actualizare a pensiilor militare, care nu a mai avut loc din anul 2009, din simplul motiv că de atunci nu s-a mai produs nicio mărire a soldelor  de grad și funcție ale militarilor.
Articolul 60  din Legea 223/2015  reglementează că actualizarea are lor de fiecare dată când se măresc soldele activilor. Următoarea actualizare ar urma să se producă concomitent cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, lege  pe care noul guvern a promis că o va adopta până în luna iunie. a.c.
Ineditul actualizării este dat și de faptul că noua lege introduce sume valorice pentru soldele de funcție de grad și funcție, desființând coeficienții de ierarhizare și valoarea sectorială de referință.
Pentru actualizare,  contează funcțiile de grad avute de militari în cele șase luni alese pentru calculare/recalculare și gradul avut la data trecerii în rezervă.

Articolul 60(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

Noile solde  de grad si funcție trecute prin operațiunile prevăzute în articolele 29, 30 și 108 vor da noul cuantum al pensiei actualizate. Acesta va fi in mod sigur mai mare decât cuantumul recalculat al tuturor pensiilor militare.Care va fi însă raportul dintre cuantumul actualizat  conform articolului 60 și cuantumul mai avantajos rămas în plată, conform articolului 111, după recalcularea potrivit articolelor 109 și 110?  E clar că acele cuantumuri mai avantajoase mai mici decât cuantumul actualizat vor fi inlocuite de noul cuantum.Ce se va intâmpla însă cu cuantumurile mai avantajoase, rămase în plată după recalculare, care vor rămâne mai mari și față de  cuantumul  actualizat?Legea 223/2015, chiar modificată de art. 40 al OUG 57/2015, tace. Nu prevede aplicarea cuantumului mai avantajos și după actualizarea potrivit art. 60.

De aproape un an se clatina Coldea

$
0
0
A trebuit să aduca fugarul Ghiță facturi din Insulele  
Seychelles ca să fie suspendat.

Articol postat în 31 03  2016

Generalii SRI pusi la colt de Hellvig
In timpul bilantului din data de 29 martie 2016, pe perioada in care directorul Helvig a citit Raportul in fata presedintelui si premierului, sa fi fost vreo 45 de minute, cinci generali au fost tinuti in picioare, aliniati in fata auditoriului asezat pe scaune.

Oare de unde a importat domnul Hellvig aceasta moda care aduce mai mult a pedeapsa pentru distinsii generali?
Nu a avut SRI-ul suficiente scaune si, ca o gazda buna, i-a sacrificat pe cei de-ai casei sa stea in picioare?
Sau a fost intentia de a demonstra  opiniei publice ca temutul general Coldea se plictiseste repede si, dupa câteva minute, nu-si mai poate controla miscarile, ii cad pleoapele si capul de zici ca a atipit, se leagana ca suflat de vânt, inghite in sec si da semne ca se sufoca?
Semnele erau mult mai evidente in urma cu un an, spune un cunoscut medic din Iaşi, Răzvan Constantinescu, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie. Medicul afirmă că generalul Coldea ar putea suferi de "Coreea Huntington", o afecţiune neurodegenerativă progresivă, caracterizată prin mişcări involuntare, distonie, declin cognitiv şi tulburări comportamentale .
Se apropie sfârsitul erei Coldea in SRI?






Ambasada SUA este implicată într-un imens scandal de corupție imobiliară

$
0
0
Preluat de pe Bugetul.ro



Ambasada SUA a fost prinsă în mijlocul unui scandal imens de corupție, despre care în mod paradoxal, s-a vorbit foarte puțin în presă, DNA fiind actorul principal în această speță.
Pe 21 decembrie 2012, procurorii anticorupție au trimis rechizitoriul unui dosar extrem de controversat în instanță, la Curtea de Apel București, dosar cu numărul 9577/2/2012.
Despre ce este vorba? În perioada 2000-2004, Alecu Ioan Niculae, rectorul  Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.),  ajutat de mai multe persoane, au făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha, care aparținea statului român, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de celebrul om de afaceri Puiu Popoviciu. Acest lucru este stipulat chair în unul din comunicatele DNA.

Odată ajuns în posesia lui Puiu Popoviciu, care este și cetățean american, acest teren a fost vândut, o parte și către Ambasada SUA. Mai exact americanii aveau de plătit 15 milioane de dolari pentru terenul respectiv, timp de 99 de ani, 8 milioane chiria efectivă și alte 7 pentru investiții necesare spațiului. Surse susțin că ar fi fost un fel de donație mascată, întrucât terenul ar fi valorat mult mai mult.
„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp, sustine DNA în comunicatul dat când au trimis dosarul în judecată.
Pe 23 iunie 2016, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat  la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în acest dosar. Așadar DNA a câștigat în primă instanță procesul. 

Urmează judecarea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și dacă DNA va câștiga din nou, statul poate confisca terenul pe care se află în acest moment Ambasada SUA, pentru că acesta a făcut obiectul unei tranzacții ilegale, care implică și fapte de corupție. În prezent, dosarul nu este înscris pe site-ul ICCJ, iar hotărârea nu apare încă motivată de prima instanță. 
Este interesant ce poziție va avea ambsada SUA în acest caz, ținând cont de multele luări de poziție privind corupția din România și susținerea pe care ambsadorul Klemm a arătat-o de atâtea ori DNA-ului și luptei anticorupție

În acest moment terenul pe care se află Ambasada SUA este pus sub sechestru asigurator în cadrul acestui dosar.

Guvernul tehnocrat a confiscat dreptul de pensie suplimentară pentru militarii cu vechime cumulată de peste 45 de ani

$
0
0

OUG nr. 57/09 12 2015 i-a redus domnului rezervist drepturile de pensie ce i se cuveneau  potrivit Legii 223/2015, aprobată de Parlament, prin plafonul de 85% instituit în art. 30,  cu  9 procente corespunzătoare nivelului maxim de pensie suplimentară. Omul a plătit degeaba, timp de 31 de ani, contribuția pentru pensia suplimentară. A rezultat o pensie militară recalculată mai mică decât pensia contributivă în plată.  Titularul  nu ne spune dacă a contestat această decizie.
Legea de adoptare a Ordonanței nr. 57/2015, PL x 82/2016, prin care majoritatea parlamentară ar fi putut să elimine tăierea unor drepturi de pensie, deși este în procedură de urgență, zace din aprilie 2016, în sertarele comisiilor raportoare, finanțe bănci, juridică și apărare, timorate de scrisoarea avertisment primită de la foștii ministri de Apărare și MAI, domnii Motoc și Tobă. Doar Comisia de muncă, în fruntea căreia s-a aflat doamna Rovana Plumb, a întocmit un raport preliminar, blocat de comisiile raportoare menționate mai sus.



Draftul cu soldele militarilor în varianta din 2015 a Rovanei Plumb

$
0
0
"Legea salarizării unitare va fi discutată cu partenerii sociali. Avem 32 de miliarde de lei prinse în următorii 3 ani pentru creşterile de salarii, începând din februarie. După ce terminăm cu bugetul de stat, pentru că asta e prioritatea zero pentru noi, vom intra în discuţii cu partenerii. Termenul dat e trimestrul al doilea, deci până în iunie suntem obligaţi să avem legea dată în Parlament. Nu avem de ce s-o amânăm, pornim de pe legea Rovanei Plumb, şi aceea trebuie un pic periată, dar nu vom merge pe legea tehnocraţilor. Acolo e o creştere de 19,5 miliarde de lei, noi am prognozat 32 de miliarde de lei", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.





"

Dragnea și Grindeanu, invitați la ceremonia de instalare a lui Trump

$
0
0
Administrația republicană a lui Donald Trump i-a invitat pe Liviu Dragnea, președinte PSD, și Sorin Grindeanu, premierul României, la ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, anunță DC News.
„Cele două personalități din România vor merge în SUA pentru instalarea oficială a președintelui american. Aceștia vor avea o întâlnire cu generalul Thomas Flynn care va fi numit consilier pentru securitatea națională al SUA. Flynn a fost șeful Defense Intelligence Agency. Pe lângă participarea la ceremonie, vor avea o scurtă întrevedere cu vicepreședintele Pence. Invitarea celor două personalități din România este un semnal clar că SUA respectă votul dat de români în 11 decembrie. 
Pe surse am aflat că SUA doresc începerea unei noi etape în parteneriatul strategic cu România. În zilele următoare sunt așteptate alte semnale din partea noii administrații republicane de la Washington față de țara noastră. Invitarea lui Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea se dorește a fi doar un prim semnal în sensul în care esențiale pentru SUA rămân valorile fundamentale, așa cum sunt respectarea democrației și a drepturilor omului, independența adevărată a justiției, prosperitatea și stabilitatea României ca partener strategic al SUA în Estul Europei.
Vizita nu are legătură cu Ambasada României la Washington.”
Viewing all 3574 articles
Browse latest View live