Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3585 articles
Browse latest View live

UNIPOL si SCMD spun ca au reusit sa convinga membrii Comisiei de munca

$
0
0
Din ampla relatare de pe site-ul UNIPOL despre dezbaterile de la Comisia de munca a CD, privind legea de adoptare a OUG nr. 57/2015, retinem eforturile pe care cele doua entitati, SCMD si UNIPOL , le-au depus pentru a convinge membrii comisiei ca sporul pentru pensia suplimentara si sporul pentru OMM nu trebuie incluse in plafonul de 100% din baza de calcul, corespunzator cuantumului pensiei militare  stabilit in functie de vechimea efectiva.
O pozitie mai inteleapta decât propunerea radicala de respingere a ordonantei, prin legea de adoptare.




"Cu toate interferențele negative ale intervențiilor peste rând ale liderilor grupului sindicatelor pro-guvernamentale, delegațiile UNIPOL și SCMD au reușit să convingă membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților cu privire la următoarele aspecte esențiale:
     -sporul procentual la cuantumul pensiei militare, prev. de art. 108 din L223/2015, provine din pilonul II al sistemului de pensii și nu poate face obiectul includerii și plafonării în pensiile stabilite în Pilonul I (din care fac parte si pensiile militare de stat). Militarii (ca și polițiștii, până în anul 2002 și după) au contribuit, prin efectul legii, la constituirea Pilonului II, urmând ca, la deschiderea dreptului la pensie, pensia militară să fie SUPLIMENTATĂ cu între 13-22%, pensie privată, în funcție de stagiul și perioada de cotizare (conf. Lg 27/1966, Decretului 232/1986, OUG 31/1998 și ulterior Lg. 19/2000);
     -sporul procentual la cuantumul pensiei militare, prev. de art. 11 din Legea  80/1995 privind statutul cadrelor militare și legislația ulterioară (Legea nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri și Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiştri militari, subofiţeri şi pentru funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri) ține de beneficiile sistemului naţional de decoraţii al României (Cancelaria Ordinelor), nu provine din vreunul dintre piloanele sistemului de pensii și nu poate face obiectul includerii și plafonării în pensiile militare de stat.
     Din cadrul sindicatului nostru la dezbateri au participat Marius Idita –  președinte, Col. (r) Bălan Octavian – consilier – și cms. șef dr. Marius Boncu – consilier, iar din partea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate– SCMD, Col.(r) dr. Mircea DOGARU – președinte, Gl. Fl. Aer. (r) Bălan Iosif – secretar general (interimar), Col. (r) Pricina Valeriu – vicepreședinte și Col. (r) Caloian Monica – Coordonator Departament Juridic."


Extras din Comunicatul SCMD
"La punctul privind amendamentele, marea majoritate a amendamentelor Federatiei Militarilor n-au fost asumate de nici un deputat si au fost respinse. In ceea ce priveste amendamentele de la Senat, asumate ca autor de dl. Coarna si prietenii domniei sale, acestea au fost modificate in sensul Legii 223/2015. Au ramas plafonul de 100% si procentul de 80%, deputatii, in frunte cu doamna Rovana PLUMB, domnul Nicolae MIRCOVICI si presedintele de sedinta, intelegand ca Meritul Militar este instituit de o alta lege, ca adauga o indemnizatie la pensia de stat, constituind o motivatie pentru militari si politisti sa-si duca pana la capat cariera si ca pensia suplimentara este in fapt o pensie privata, altceva decat pensia militara de stat. A baga pensia suplimentara in baza de calcul a pensiei militare de stat inseamna nu numai a legifera un furt calificat, cum s-a exprimat presedintele S.C.M.D. ci si a declansa procesul confiscarii pensiilor private ale civililor din Pilonii II, III si IV. Mai mult, a pastra aici amendamentele din Senat cu aceste precizari, ar insemna reducerea dreptului la pensie al tuturor rezervistilor la 44% iar al militarilor profesionisti, inca activi, la 44% din salariul minim pe economie.
Comisia a ramas in pronuntare. Rezervistii s-au retras, nu inainte ca S.C.M.D. si UNIPOL sa precizeze inca odata ca legea este reparatorie, restaurand statutul de rezervist, nu ordonanta care ciunteste drepturile tuturor, lovind in mod deosebit agentii, militarii profesionisti (caporalii), subofiterii si maistrii militari si categoriile speciale (piloti, parasutisti, scafandri, marinari, radiolocatoristi, specialisti in cercetare diversiune, in informatii si contrainformatii etc.).

Urmeaza ca saptamana viitoare, sa aiba loc dezbaterile in Comisiile de Aparare, Juridica si Buget, Finante, in vederea intocmirii raportului comun de inaintare a Plx nr. 82/2016, plenului Camerei Deputatilor, cu recomandarea abrogarii Art. 40 din OUG 57/2015 sau votarii acestuia cu amendamentele admise la Comisia de Munca si a celor care vor mai apare."

Comisia de Servicii a CD a adoptat si ea amendamentele la OUG 57 aprobate de Senat

$
0
0
Primavara, in padurile de foioase din M-tii Capatânii
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
Comisia pentru industrii si servicii
PLx.82/2016 Bucureşti 31.03.2016
 4c-3/118/2016
AVIZ
asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene precum şi unele măsuri fiscal-bugetare

În conformitate cu prevederile art.95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată spre dezbatere şi avizare, în procedură de urgenţă, cu proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, transmis cu adresa nr.PLx.82 din 21 martie 2016 şi înregistrat cu nr.4c-3/118 din 22 martie 2016.
Avizul va fi transmis Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Senatul în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat acest proiect de Lege în şedinţa din 14 martie 2016.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unui număr de 23 de acte normative cu o sferă variată a obiectului propriu de reglementare. Astfel, domeniile vizate sunt:
salarizarea, pensiile militare de stat, pensiile din sistemul public de pensii, codul fiscal şi alte acte normative cu caracter fiscal şi bugetar, implementarea programului „Prima casă”, legea cadastrului şi publicităţii imobiliare, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi prorogarea unor
termene din Ordonanţa Guvernului nr.5/2013, Ordonanţa Guvernului nr.6/2013, Ordonanţa Guvernului nr.7/2013.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă cu cu unele
observaţii şi propuneri, care au fost însuşite de iniţiatori, conform avizului nr.1286 din 10 decembrie 2015.
Potrivit prevederilor art.61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru industrii şi servicii a dezbătut iniţiativa legislativă menţionată mai sus în şedinţa din data de 31.03.2016.
În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât cu majoritate de voturi, să avizeze favorabilproiectul de Lege, cu amendamente admise prezentate în anexa la prezentul aviz.
În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Conform prevederilor art. 75 alin.(1) din Constituţia României, republicată şi ale art.92 alin. (9) pct.1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare Camera Deputaţilor este Cameră Decizională.

2.31.03.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Industrii

Au dat avizul fara sa observe ca OUG nr. 57/2015 reglementeaza si reducerea cu 28% a pensiilor militare

$
0
0
Pacalicea, e dep Eugen Nicolicea

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
Plx nr.82/2016
asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare

În conformitate cu prevederile art.95 și 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, Biroul permanent a trimis,Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, spre avizare, în procedură de urgență, proiectul de Lege pentru 
aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare (PLx nr.82/2016).
Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare introducerea unor măsuri cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, precum și a unor măsuri cu caracter fiscal și bugetar.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri, conform avizului nr.1286/10.12.2016.
Senatul a adoptat proiectul de lege, în ședința din 14 martie 2016.
În raport cu obiectul de reglementare, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, iar în aplicarea dispozițiilor art.75 alin.(1) din Constituția României, Camera Deputaților este Cameră decizională.
Potrivit prevederilor art.61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au dezbătut proiectul de lege şi au hotărât, cu unanimitate de voturi a membrilor prezenţi, 
avizarea favorabilă a acestuia cu amendamentele admise cuprinse în anexă.


PREŞEDINTE, 
Eugen Nicolicea
07.04.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Tehnologia informa



Babele fac cozi la moaste si tinerii mediteaza in spirale

$
0
0
România dezorientata.
Imagine PRO TV
Lume, lume..... la marginea Bucureștilor, pe un câmp privat,  dincolo de prelungirea Ferentari, pe Litoral, la Herculane etc.
In lipsa  Bivolarului porno, s-au adunat in MISA neadaptatii vremurilor moderne, posibilii fauritori ai unei noi religii, excesiv de permisiva într-ale moralei.
Babele fac cozi la moaste si tinerii mediteaza in spirale!!!

Parlamentarii forteaza majorarea valorii punctului de pensie

$
0
0
"Cazaturi" nevalorificate


3B169/2016
Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.263 privind sistemul unitar de pensii publice

Inițiatori:
Andronescu Ecaterina - senator PSD; Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Badea Leonardo - senator PSD; Banias Mircea-Marius - senator PC; Barbu Daniel-Constantin - senator Independent; Biró Rozalia-Ibolya - senator UDMR; Boboc Cătălin - senator PNL; Bodog Florian Dorel - senator PSD; Bota Marius-Sorin-Ovidiu - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Burlea Marin - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Cadăr Leonard - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurenţiu-Florian - senator PSD; Cordoş Alexandru - senator PSD; Corlăţean Titus - senator PSD; Creţu Gabriela - senator PSD; Deneş Ioan - senator PSD; Dobriţoiu Corneliu - senator PNL; Dumitrescu Cristian-Sorin - senator PSD; Durbacă Eugen - senator PC; Duruţ Aurel - senator PSD; Ehegartner Petru - senator Independent; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Frătean Petru-Alexandru - senator PSD; Grapă Sebastian - senator UNPR; Iliescu Lucian - senator UNPR; Ioniţă Dan Aurel - senator Independent; Iovescu Ioan - senator UNPR; Isăilă Marius Ovidiu - senator UNPR; Lazăr Sorin-Constantin - senator PSD; Marian Valer - senator Independent; Mihai Cristian-Dănuţ - senator PNL; Mihai Neagu - senator UNPR; Mohanu Nicolae - senator PSD; Neculoiu Marius - senator PNL; Nicoară Marius-Petre - senator PNL; Nicolae Şerban - senator PSD; Nistor Vasile - senator PC; Niţă Mihai - senator PC; Păunescu Teiu - senator UNPR; Popa Florian - senator PSD; Popescu Dumitru-Dian - senator Independent; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Saghian Gheorghe - senator Independent; Severin Georgică - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Stuparu Timotei - senator PSD; Teodorovici Eugen-Orlando - senator PSD; Vasiliev Marian - senator UNPR; Vegh Alexandru - senator UDMR; Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR; Voinea Florea - senator PSD; Andea Petru - deputat PSD; Axente Ioan - deputat PSD; Bănicioiu Nicolae - deputat PSD; Buicu Corneliu-Florin - deputat PSD; Călin Ion - deputat PSD; Cătăniciu Steluţa-Gustica - deputat Independent; Cupă Ion - deputat Independent; Dalca Ştefan-Petru - deputat PSD; Deaconu Mihai - deputat Independent; Delureanu Virgil - deputat PSD; Diaconu Adrian-Nicolae - deputat PSD; Dîrzu Ioan - deputat PSD; Dobre Mircea-Titus - deputat PSD; Drăguşanu Vasile-Cătălin - deputat PC; Frăticiu Gheorghe - deputat PSD; Gheorghe Florin - deputat UNPR; Grindeanu Sorin Mihai - deputat PSD; Intotero Natalia-Elena - deputat PSD; Ionescu Aurelian - deputat PC; Irimie Vicenţiu-Mircea - deputat PC; Khraibani Camelia - deputat PSD; Matei Călin-Vasile-Andrei - deputat PSD; Mincă Liliana - deputat PSD; Moldovan Ioan - deputat PC; Negruţ Cornelia - deputat PC; Niculescu Dumitru - deputat UNPR; Nistor Laurenţiu - deputat PSD; Pârgaru Ion - deputat PSD; Petric Octavian - deputat PSD; Rădulescu Cătălin-Marian - deputat PSD; Smarandache Miron Alexandru - deputat PSD; Stroe Radu - deputat PSD; Tiuch Cătălin - deputat PSD; Tocuţ Dan-Laurenţiu - deputat Independent; Tudorie Violeta - deputat PSD; Vainer Aurel - deputat FCER (minoritãti); Zaharcu Neviser - deputat PSD; Zisopol Dragoş Gabriel - deputat UER (minoritãti)
înregistrat la Senat pt. dezbatere

Procedura de urgență:Da
Stadiu:înregistrat la Senat pt. dezbatere
Caracterul legii:-
Opiniile persoanelor interesate asupra propunerilor legislative aflate în consultare publică:Opinii trimise (1)

Derularea procedurii legislative:
DataAcțiunea
05-04-2016Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b169

 - adresa de înaintare a iniţiativei legislative pentru dezbatere
 - forma iniţiatorului
 - expunerea de motive la iniţiativa legislativă

Rapoarte si avize ale Comisiilor CD pe PL 82/2016

$
0
0

Dati refreche Aici

Documentedin anul 2016
rapoarte si avize asupra PL nr.82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
înregistrări găsite: 3
Nr.
Crt.
PDFDataTitluComisia
1.07.04.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Tehnologia informaţiei
2.06.04.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Învăţământ
3.31.03.2016AVIZ asupra PL nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Industrii

Cu trufie despre smerenie

$
0
0
Spatiile mici, din lemn, nu sunt durabile. Si carii le doboara.
Cui nu-i convine ca semnele credintei in ortodoxism si in mântuirea neamului românilor sa fie durabile?
Prietenii taximetristului par a fi niste agnosticei atei  din tara Mesterului Manole.


Proiectul Ordonantei salarizarii suspenda art. 60 din L223/2015 privind actualizarea pensiilor militare

$
0
0
Extrase din Proiectul de Ordonanta care ar urma sa intre in vigoare la 01 08 2016.
Continutul intreg al ordonantei il puteti citi  AICI


Art. 7 - Termeni
Termenii utilizați în prezenta ordonanţă de urgenţă au următoarea semnificație:
a) salariul de bază reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul plătit din fonduri publice, corespunzător funcției, gradului/treptei profesionale, gradației, nivelul instituției la care se prestează activitatea: central, teritorial, local, astfel cum este stabilită în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă. Pentru personalul militar, polițiști, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, echivalentul salariului de bază îl constituie solda funcției de bază, respectiv salariul funcției de bază;
b) solda de funcție/salariul de funcție reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, stabilită în condițiile prezentei ordonanţe de urgenţă;
c) indemnizația de încadrare reprezintă suma de bani corespunzătoare funcției, gradului, gradației și vechimii în funcție, stabilită potrivit anexelor la prezenta ordonanţă de urgenţă;
d) indemnizația lunară pentru funcţiile de demnitate publică reprezintă suma de bani la care au dreptul persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică sau asimilate acestora, fiind unica formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcției acestora; persoanele care ocupă funcții de demnitate publică nu beneficiază de sporuri permanente, sporuri temporare și/sau de doctorat;
e) salariul funcţiei de bază se compune din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă;
f) solda funcţiei de bază se compune din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă;
g) câştigul salarial brut lunar cuprinde salariul de bază sau salariul funcţiei de bază, ori, după caz, indemnizația de încadrare, compensaţiile, indemnizațiile, sporurile, primele, premiile, precum și celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar;
h) solda lunară cuprinde solda funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale în bani;
i) funcție similară reprezintă o funcție de același fel din cadrul aceleiași instituții sau autorități publice, care implică aceleași condiții de studii, grad/treaptă profesională, gradație, vechime și condiții de muncă;
j) funcția de demnitate publică este acea funcție care se ocupă prin mandat obținut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, în condițiile legii;
k) sporul reprezintă un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație, în condițiile legii, pentru fiecare categorie de personal;
l) gradația reprezintă dreptul salarial acordat în raport cu vechimea în muncă, în condițiile prezentei ordonanţe de urgenţă;
m) treapta profesională reprezintă nivelul de ierarhizare în cadrul funcţiilor cu studii medii, după caz, studii postliceale, gimnaziale sau fără studii;
n) gradul profesional reprezintă nivelul de ierarhizare în cadrul funcţiilor cu studii superioare, după caz, cu studii superioare de scurtă durată și studii medii în cazul funcționarilor publici;
o) venitul salarial al personalului plătit din fonduri publice se compune din câştigul salarial brut lunar și din celelalte drepturi salariale acordate personalului din instituțiile publice, potrivit legii.

Art. 39 - Pensiile de serviciu
Începând cu 1 august 2016, pe durata aplicării prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari reglementată de alin. (5) al art. 731 din Legea nr. 215/2015, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României reglementată de alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015, ale judecătorilor şi procurorilor reglementată de alin. (5) al art. 85 din Legea nr. 303/2004, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reglementată de art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.  (se va face prin lege, separat, conform legii fundamentale)


Art. 48- Intrarea în vigoare
(1)           Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 1 august 2016 și se aplică până la aprobarea unui nou act normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Grila de salarizare pentru militari in Ordonanta Ciolos

$
0
0




ANEXA NR. VII 
FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE „APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SECURITATE NAŢIONALĂ” 
CAPITOLUL I 
Soldele/salariile de funcţie pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională



7 Funcţii corespunzătoare gradului de general de brigadă,               Stud  Min          Max

   general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor
  de poliţie/penitenciare                                                                           S 3840      4400
8 Funcţii corespunzătoare gradului de colonel, comandor,
 comisar-şef de poliţie/penitenciare                                                        S 2760       3472
9 Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent-colonel
, căpitan–comandor, comisar de poliţie/penitenciare                             S 2312         2672
10 Funcţii corespunzătoare gradului de maior, locotenent-
comandor, subcomisar de poliţie/ penitenciare                                      S 1864         2224
11 Funcţii corespunzătoare gradului de căpitan, inspector
principal de poliţie/penitenciare                                                             S 1688          1784
12 Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent, inspector de          S 1640         1672


 13 Funcţii corespunzătoare gradului de sublocotenent, aspirant
, subinspector de poliţie/penitenciare                                                     S 1600        1624 
14 Funcţii corespunzătoare gradului de subinspector de
 poliţie/penitenciare debutant                                                                  S - 1600 
15 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru militar
 principal/plutonier adjutant principal/şef 
                                                                                                                S 1568          1592
                                                                                                               PL 1392        1416 
                                                                                                               M 1352          1376 
16 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru militar
     cls.I/plutonier adjutant                                                                       S 1536         1560 
                                                                                                               PL 1360        1384 
                                                                                                                M 1312        1336 
17 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru militar 
cls. a II- a/plutonier major                                                                      S 1504          1528
                                                                                                                PL 1328        1352 
                                                                                                                 M 1280        1304 
18 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru militar
 cls. a III-a/plutonier                                                                                 S 1472         1496  
                                                                                                                 PL 1288        1312 
                                                                                                                  M 1248        1272 
19 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru militar 
cls. a IV-a/sergent major                                                                         S 1440           1464
                                                                                                                 PL 1256         1280
                                                                                                                  M 1216         1240 
20 Funcţii corespunzătoare gradului de agent-agent şef 
principal de poliţie/penitenciare (şef formaţiune**)                                 S 1568          1592 
                                                                                                                   M 1352        1376 
21 Funcţii corespunzătoare gradului de agent-agent 
şef principal de poliţie/penitenciare                                                          S 1440        1592 
                                                                                                                   M 1216       1376
 22 Funcţii corespunzătoare gradului de maistru
 militar cls. a V- a/sergent/agent de poliţie/penitenciare
 debutant                                                                                                   PL - 1216 M - 1200 
23 Funcţii corespunzătoare gradului de caporal clasa I                        - 1112 
24 Funcţii corespunzătoare gradului de caporal clasa a II-a                   - 1104 
25 Funcţii corespunzătoare gradului de caporal clasa a III-a                  - 1096 
26 Funcţii corespunzătoare gradului de fruntaş                                     - 1088 
27 Funcţii corespunzătoare gradului de soldat                                        - 1080


Art. 7. – (1) Pentru gradul militar pe care îl deţine, ca drept al titularului şi recunoaştere în plan social, personalul militar, respectiv poliţistul şi funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, beneficiază de soldă de grad, respectiv de salariul gradului profesional deţinut.
(2) Cuantumurile soldelor/salariilor de grad sunt următoarele:
Ofiţeri:
- General, amiral, chestor general de poliţie 1250 lei
- General-locotenent, viceamiral, chestor-şef de poliţie 1175 lei
- General-maior, contraamiral, chestor principal de poliţie 1100 lei
- General de brigadă, general de flotilă aeriană,
contraamiral de flotilă, chestor de poliţie/penitenciare 1025 lei
- Colonel, comandor, comisar-şef de poliţie/penitenciare 900 lei
- Locotenent-colonel, căpitan–comandor,
comisar de poliţie/penitenciare 850 lei
- Maior, locotenet-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare 800 lei 

Căpitan, inspector principal de poliţie/penitenciare 750 lei
- Locotenent, inspector de poliţie/penitenciare 700 lei
- Sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie/penitenciare 650 lei
Maiştri militari
- Maistru militar principal 600 lei
- Maistru militar clasa I 550 lei
- Maistru militar clasa a II-a 500 lei
- Maistru militar clasa a III-a 450 lei
- Maistru militar clasa a IV-a 400 lei
- Maistru militar clasa a V-a 375 lei
Subofiţeri şi agenţi de poliţie/penitenciare
- Plutonier adjutant principal/şef, agent-şef principal de poliţie/
penitenciare 600 lei
- Plutonier adjutant, agent-şef de poliţie/penitenciare 550 lei
- Plutonier major, agent-şef adjunct de poliţie/penitenciare 500 lei
- Plutonier, agent principal de poliţie/penitenciare 450 lei
- Sergent major, agent de poliţie/penitenciare 400 lei
- Sergent 375 lei
Soldaţi şi gradaţi profesinonişti
- Caporal clasa I 350 lei
- Caporal clasa a II-a 325 lei
- Caporal clasa a III-a 300 lei
- Fruntaş 275 lei
- Soldat 250 lei
(3) Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează în 

mod corespunzător actualizării soldelor de bază, prin hotărâre a Guvernului

Protestul unei asociatii a rezervistilor mai putin cunoscute

$
0
0
2014-REZERVA MILITARĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI DUPĂ 10 ANI ÎN CIOR - NATO, REPERE ŞI MODELE



Teapa mare pentru cei care s-au grabit sa se pensioneze in prima parte a anului 2016

$
0
0
Era evident, dupa aparitia OUG nr. 57/2015, de micsorare  cu pana la 28% a drepturilor stabilite de L 223/2015, ca trebuie evitata, daca e posibil,  deschiderea dreptului de pensie militara inainte de intrarea in vigoare a legii de adoptare a acestei ordonante.
Cu toate acestea, se spune ca a fost o avalansa de pensionări, mai ales la MAI, motivul fiind ca s-a zvonit inasprirea conditiilor de pensionare, in special pensionarea anticipata partiala, dupa aprobarea legii de adoptare a OUG 57.  Riscul de a avea pensia calculata cu cota procentuala de 65% din baza de calcul a fost asumat corect, gândind ca, dupa adoptarea ordonantei,  vor beneficia si ei de o eventuala crestere a cotei la 80%.
Sperantele noilor pensionari se legau si de emiterea  unei noi legi a salarizarii pentru cadrele active, crestere care aducea, prin art. 60 din Legea 223/2015,  actualizarea din oficiu a pensiei abia calculate.
Proiectul unei ordonante de urgenta, care urmeaza sa grabeasca salarizarea bugetarilor dupa noi principii, da o lovitura puternica celor care isi vor deschide drepturile inainte de 01 august 2016, punându-i in aceeasi situatie juridica cu militarii care si-au deschis drepturile anterior Legii 223/2015.
Pe durata, nedefinita clar,  a aplicarii ordonantei salarizarii, vezi art. 39, se suspenda actualizarea pensiilor militare aflate in plata la data de 01 august 2016.
Cu alte cuvinte, drepturile de pensie care se vor deschide dupa 31 iulie 2016 vor avea un cuantum calculat,  potrivit art. 28 al Legii 223/2015, modificat prin OUG 57, din media veniturilor celor sase luni actualizate la data pensionarii, adica soldele brute lunare majorate dupa 01 august 2016, prin noua ordonanta a salarizarii.
Daca se adopta ordonanta, soldele brute ale activilor, in functie de care se actualizeaza baza de calcul a pensiei militare,  au cuantumul stabilit la data de  31 iulie 2016 conform Legii 138/1999, cu mici modificari ulterioare, prin coeficienti de ierarhizare si vrs,   iar  a doua zi, pe 01 august, au cuantumul calculat potrivit noii ordonante a salarizarii, in solde nominale pentru grad si functie.
Pentru a vedea care este diferenta intre soldele lunare  din  31 iulie  2016 si cele din 01 08 2016, comparati soldele de functie si grad din grila ordonantei de salarizare cu soldele de grad si functie prezente,  pe care le gasitiaici .









Astazi s-a depasit numarul de 3 milioane accesari pe blog

$
0
0
Multumiri celor care se informeaza pe acest blog!




Afișări de pagină astăzi                                21 147

Afișări de pagină ieri
23.959
Afișări de pagină luna trecută
444.520
Istoricul general al afișărilor de pagină
3.005.061

Soldele functiei de baza actualizate in ianuarie 2016, fara indemnizatie de comanda

$
0
0
Actualizare din  18 01 2016

 Soldele functiei de baza calculate fara indemnizatia de comanda si solda de merit, asa cum le are majoritatea cadrelor militare.
La soldele functiei de baza, majoreate cu 10%,poate adauga fiecare indemnizatia de dispozitiv, dupa formula 25%(SG+SF+SM+IC+Gr ) si cu asta ne-am cam apropiat de baza de calcul a majoritatii militarilor, din care la recalculare potrivit OUG 57/2015 vor primii maximum 85%, cu sporul pentru pensia suplimentara inclus in acelasi procent. Nu toti militarii au avut indemnizatie de comanda si solda de merit.
Nu am inclus si indemnizatia de dispozitiv in tabel pentru ca aceasta nu face parte din solda functiei de baza.
Spre exemplu, colonelul din tabel, fara indemnizatie de comanda, solda de merit si alte sporuri va avea o baza de calcul 2045,5 + 25% x 2045,5= 2045,5 + 511,37=2556, 88 lei
Am folosit coeficientii soldei de functie si soldei de grad din Legea 138/1999, cu modificarile ulterioare, inca in vigoare prin amânarea aplicarii Legii 284/2010, legea cadru a salarizarii.
Majoram cu 10% si obtinem baza de calcul pentru colonel pe Legea 223/2015 si OUG nr. 57/2015 = 2813 lei
Mai trebuie sa calculam ce pensie recalculata  va avea? 



grad
cf la maxim
vrs
functie(sf
grad (sg)
comanda (ic)
gradatii (gr)
solda functiei de baza 2016
Maj 10%
Formula
cf x vrs
cg x vrs
n% x sf
n%(sf+sg+ic+Sm)
sf+sg+gr 
slt
f=2,90
g=1,50
197,33
 572,26 2960 868,26955,1 
lt
f=3,10
g=1,55
197,33
 611,72 305,866% x 917,58=55.05 972,63 1069,9
cpt
f=3,70
g=1,60
197,33
 730,12 315,72 12%x1045,84=
125,5
 1171,341288,5 
mr
f=4,10
g=1,65
197,33
 809,1 325,60 24%x1134,7=272,33 14071547,7 
lt.col
f=4,60
g=1,70
197,33
 907,7 335,45 36%x1243.15=444,53 1690,681859,7 
col
f=5,50
g=1,80
197,33
 1085,32 355,2 42%x1440,5=605 2045,52250 
 mmpr
plt ad, sef
 f=
 Stud S-3,20

Stud Med-2,90
g=1,45
197,33631,45




572,26
286,12




286,12
42% x 917,6=385,4



42% x 858,38= 360,51
1303




1218,9
1433,3




1341
 mm cl 1
plut adj
f=
Stud S-2,90

 Stud Med-2,60
g1,40
197,33572,26



513
276,3



276,3
42% x 848,56=356,39


42% x 789,3=331,5
1205



1121
1325



1232

Care vor fi efectele legii de adoptare a art. 40 al OUG nr. 57/2015 privind pensiile militare.

$
0
0
 Legea 223/2015 se va aplica in forma modificata prin art. 40 a OUG nr. 57/2015 atât timp cat nu e modificata prin alt act normativ sau prin legea de adoptare a Ordonantei 57/2015 de catre Parlament.
Drepturile de pensie stabilite in acest interval de timp vor avea  cuantumul calculat in cota procentuala de 65% din baza de calcul definita de art. 28, modificat prin  ordonanta, plafonul de 85% din aceeasi baza de calcul, plafon in care intra si sporul pentru pensia suplimentara, si valoarea maxima de 102% din baza, dupa adaugarea sporului pentru OMM
Tranzitia de la Legea 223 modificata prin ordonanta la  legea de adoptare a ordonantei se va face conform principiilor de succesiune in timp a actelor normative. Prevederile noii legi se aplica  dupa 3 zile de la publicarea in MO si nu au efect retroactiv.
Orice modificare adusa dispozitiilor referitoare la modul de calcul al cuantumului pensiilor militare, reglementat prin articolele 28, 29 si 30, atrage dupa sine emiterea unei decizii de recalculare, nu revizuire,  a pensiilor stabilite dupa   data  01 01 2016. Noile decizii  vor fi emise din oficiu si vor fi aplicabile din luna imediat urmatoare lunii in care a intrat in vigoare legea de adoptare a ordonantei. Doar daca s-ar modifica optiunea pentru baza de calcul din art. 28  ar fi nevoie de o noua cerere adresata Casei Sectoriale.
Ce se va intâmpla daca pensiile recalculate vor avea cuantumul mai mic sau mai mare decât cuantumul stabilit prin decizia de calculare emisa in baza OUG nr. 57?
In primul rând nimeni nu trebuie sa se teama ca va urma vreo regularizare pentru perioada anterioara, in sensul de a se recupera sume considerate necuvenit platite , in cazul in care cuantumul recalcuat  ar urma sa fie mai mic. O astfel de situatie s-ar inregistra in cazul in care  Camera Deputatilor ar adopta amendamentele aprobate de Senat. Cadrele nou pensionate cu vechime cumulata mare, de peste 45 ani,   ar avea cuantumul recalculat cu 2% mai mic decât cuantumul calculat pe OUG.
Regularizare nu se va efectua nici in cazul in care cuantumul recalculat va fi mai mare, situatie intalnita in cazul pensionarilor cu vechime mica. Nimeni nu va putea pretinde ca noul cuantum sa-i fie platit si pentru lunile anterioare recalcularii.
In al doilea rând, dupa recalculare va ramâne in plata cuantumul mai avantajos.
In cazul ipotetic  in care amendamentele din legea de adoptare ar viza inasprirea conditiilor de pensionare pentru pensia anticipata partiala, pentru pensia de invaliditate sau pentru  militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie ...si acestea se aplica doar celor care solicita deschiderea dreptului de pensie dupa ntrarea in vigoare a legii de adoptare a ordonantei. Cei care  au cerut si indeplineau conditiile cerute de legea modificata prin ordonanta ramân pensionari, chiar daca nu ar mai indeplini noile conditii.

Care a fost motivul implicarii Comisiei juridice a CD in dezbaterea pe fond a PL 82/2016?

$
0
0
PL-x nr. 82/2016
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015
29.03.2016   Biroul permanent aproba solicitarea de sesizare în fond primita de la:


Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
   trimis pentru raport la:


Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

A trecut neobservat evenimentul din 29 03 2016  din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor in care a fost aprobata solicitarea Comisiei juridice ca si ea sa fie sesizata in fond, in legatura cu examinarea proiectului de lege de adoptare a OUG nr. 57/2015.
Nu stim care a fost motivatia Comisiei, dar trebuie sa fi fost ceva destul de convingator din punct de vedere juridic, daca Biroul a acceptat cererea , desi pe data de 21 03 fusesera sesizate in fond comisiile de buget, munca si aparare.
Mai mult, in aceeasi zi au fost resesizate in fond cele trei comisii care aveau deja in lucru proiectul primit de la Senat.
Banuim ca membrii Comisiei juridice au depistat grave probleme de ordin constitutional in corpul art. 40 al OUG 57/2015 si au solicitat temporizarea procedurii de adoptare pentru o temeinica documentare.
Altfel, de ce sa se fi amânat sedinta comuna a celor patru comisii raportoare,  planificata pe data de 05 03 2016? Doar Comisia pentru munca a discutat si aprobat amendamente la proiect, amendamente pe care nu le-a dat publicitatii.
Din ce s-a publicat pe site-ul Camerei, nici saptamâna viitoare proiectul nu intra pe ordinea de zi a celorlalte comisii raportoare.
Daca are cineva date concrete despre subiectul pus in discutie este rugat sa comenteze.






PNL le vinde bucurestenilor elefantul roz

Ministrii se schimba, suspendarea actualizarii pensiilor militare continua

$
0
0
Dragos Paslaru...la munci
Noua ordonanță privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Guvern sub coordonarea proaspătului ministru al Muncii, va include indexări în trepte care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, și până la un nivel de sustenabilitate bugetară care va fi definit prin calcule, va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie 7 categorii de plăți sociale, au declarat pentru Profit.ro surse din Guvern.
Inechitățile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021.
Cele 7 categorii de plăți sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 - având în vedere că ordonanța de urgență pregătită de Executiv, denumită "corecții aduse la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice", va fi aplicată din august, cu primele plăți în septembrie - sunt:
1) Indemnizațiile, compensațiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare
2) Pensiile de serviciu (pentru funcționari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, judecători și procurori, militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare)
3) Indemnizațiile consilierilor locali și consilierilor județeni
4) Indemnizația de limită de vârstă pentru deputați și senatori
5) Suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor
6) Diurna deputaților și senatorilor
7) Indemnizațiile de pensionare
Vor fi păstrate clasele de salarizare prevăzute în Legea-cadru 284/2010, precum și actuala încadrare a personalului pe clase de salarizare.
Sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menținte în cuantumul avut la nivelul lunii iulie 2016 și nu vor fi determinate prin aplicarea procentului prevăzut în Legea 284/2010 la salariul de bază.
Pentru a putea să își impună ordonanța de urgență, Guvernul va transmite liderilor sindicali că rezolvarea acestei probleme necesită "solidaritate" din partea salariaților ale căror remunerații nu vor fi ajustate și li se va spune că este o situație temporară, "pentru care este nevoie de înțelegere din partea partenerilor sociali", au arătat sursele citate.
Guvernul le va promite în același timp că va propune curând un proiect de lege care va rezolva până în 2020/2021 și inechitățile rămase nerezolvaCabinetul Cioloș a pregătit și un calendar de aprobare a ordonanței, care prevede aproximativ 3 săptămâni de analiză și adoptarea actului normativ într-o ședință deja programată în acest sens pentru 1 iunie, astfel încât ordonanța să poată fi introdusă în ședința de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare și aplicată din august.

O fi secta lui Basescu sau reteaua "agents of change" din justitie?

$
0
0


Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanțe judecătorești, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în același timp, avem dreptul și chiar obligația să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democrației și a pluralismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil și notoriu.
Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca și decizia ÎCCJ, sunt acțiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată. Practici democratice devenite tradiționale au consacrat rolul partidelor de a mobiliza cetățenii la vot pe baza convingerilor politice și argumentelor conținute în programele și proiectele cu care liderii de partid se prezintă în campaniile electorale.
Dacă am lua drept model de comportament politic pentru viitor acuzațiile aduse lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendum”, partidele ar fi paralizate și nu și-ar mai putea desfășura comunicarea cu cetățenii.
Aceste interpretări absolut originale sunt parte a unei acțiuni concertate, prin care în procesul alegerilor intervin instituții de forță ale statului care cenzurează „de facto” puterea politică, în loc ca lucrurile să stea invers. Am putea spune că, sub lozinca luptei anticorupție, instituții de forță ale statului fac o preselecție nemaiîntâlnită a candidaților și viitorilor aleși.
De multă vreme, am fost o voce singulară în a trage semnale de alarmă privind dezechilibrul puterilor în stat și acapararea nedemocratică a puterii politice de către forțele oculte. La semnalele mele, în marea ei majoritate, clasa politică s-a mulțumit cu rolul de spectator. Cred că, indiferent de apartenența politică, a venit momentul când trebuie să acționăm solidar pentru salvgardarea libertăților câștigate cu multe sacrificii la Revoluție.
Pe lângă aspectele menționate, condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul” poate induce în mod pervers la o concluzie revoltătoare: la referendumul din 2012, românii NU l-au vrut demis pe Băsescu, pentru că în realitate Liviu Dragnea ar fi falsificat indirect rezultatele votului.
Călin Popescu – Tăriceanu,


Reiau aici un articol  de pe blog , de la inceputul lunii,  despre autodenuntul judcatorului Danilet.
Secta sau reteaua i-a executat pe principaliivactori ai referendumului de demitere a lui Basescu

Multi se intreaba de unde tupeul unor reprezentanti ai parchetelor si ai instantelor judecatoresti de a aplica discretionar si selectiv legea penala?
Altii se intreaba de ce ambasadorii americani de la Bucuresti sustin incalcarea principiului separatiunii puterilor in stat, condamnand orice incercare a Legislativului din România de a restabili echilibrul intre autoritatile statului si de a tempera abuzurile pe care si le permit unele institutii ale sistemului judiciar?
Oare de ce a fost aruncat la gunoi votul a peste 7 milioane de români la referendumul din 2012?
Raspunsul il avem dintr-un interviu pe care Cristi Danilet, judecator in CSM, l-a acordat in luna noiembrie 2013 in Ziare.com, la intoarcerea de la o reuniune de la Praga a CEELI Institute (Central & Eastern European Judicial Exchange Network), o organizatie non-guvernamentala aflata in legatura directa cu Departamentul de Stat al SUA,interviu pe care l-a reprodus pe blogul sau sub titlul Afara cu coruptii!” – interviu Ziare.com.
Citam din acel interviu:

-Reporter Ziare. com; Ce s-a discutat la reuniunea de la Praga?
Judecator Cristi Danilet„Statele Unite investesc in mai multe programe din Europa pentru dezvoltarea democratiilor si in special a celor din tarile din centrul si estul Europei. Unul dintre programe este cel din cadrul CEELI Institute (Central & Eastern European Judicial Exchange Network), o organizatie non-guvernamentala aflata in legatura directa cu Departamentul de Stat al SUA.
In 2008, eu am participat in Statele Unite la un program similar, la finalul caruia mi-am obtinut si certificatul de magistrat pregatit in domeniul anticoruptiei judiciare. Acum insa se doreste mai mult decat atat, si anume institutionalizarea in Europa a acestui tip de pregatire.
La Praga s-au reunit judecatori din tarile aflate inca in tranzitie dupa caderea comunismului. Au fost invitati cate 1-2 reprezentanti din 15 state, pentru training si schimb de experienta. Doi judecatori cu cariere in magistratura de peste 20 de ani, unul din SUA si unul din Olanda, ne-au spus cum stau lucrurile la ei, incepand de la independenta justitiei si mergand pana la chestiuni de integritate. Ne-au vorbit despre cat de curajosi trebuie sa fie judecatorii in functie.
Intentia este sa se constituie un fel de retea europeana pentru aceste state, iar noi, la randul nostru, sa devenim un fel de experti pentru colegii nostri din tara. „Agent of changes” se numesc, adica oameni care pot sa schimbe lucruri la ei in tara.
Din Romania am fost invitat eu si doamna judecator Camelia Bogdan, despre care s-a scris in presa cu ocazia celebrului dosar Sorin Ovidiu Vintu. Noi am fost de acord sa facem parte din aceasta retea, urmeaza sa ne intalnim cu totii din nou in luna decembrie.”

Constatam din spusele judecatorului Danielet ca SUA si-a creat o retea de agenti in randul magistratilor din România, care nu se supun numai juramântului pe Constitutia României ci si unor comandamente straine, necontrolate de vreo autoritate româna.
Putem astfel avea raspunsul de ce DNA aplica selectiv legea penala  si tine la sertar dosare in nelucrare, de ce unii judecatori dau sentinte aiuritoare, ca in dosarele „ICA” si „Microsoft”, de ce judecatoarea Camelia Bogdan a fost teleghidata in cateva zile sa judece dosarul ICA.
Isi propune oare vreun parlamentar sa ceara infiintarea unei Comisii de ancheta pentru identificarea intregii retele americane din rândul magistratilor si care sunt obiectivele pe care le urmareste in România?    

Armata germana intra in Romania

$
0
0

Preşedintele SUA, Barack Obama, va cere Germaniei să se implice mai mult în misiunile de apărare a statelor din partea de est a Alianţei Nord-Atlantice, afirmă surse citate de revista Der Spiegel, precizând că efective suplimentare NATO ar urma să fie trimise în România, Polonia şi ţările baltice. - 


Potrivit unor surse guvernamentale germane, Barack Obama îi va cere cancelarului german, Angela Merkel, să aprobe trimiterea de efective militare germane în partea de est a Alianţei Nord-Atlantice, pentru descurajarea Rusiei.
Barack Obama se va întâlni luni, în oraşul german Hanovra, cu Angela Merkel, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, cu premierul Italiei, Matteo Renzi, şi cu şeful Guvernului de la Londra, David Cameron.
Conform surselor citate, Statele Unite se aşteaptă ca Germania şi Marea Britanie să trimită efective militare în România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia

Romania in imagini fantastice

$
0
0

Potrivit lui Laurenţiu Bălăceanu, cel care a postat filmuletul pe internet, filmările au durat nouă luni şi au fost realizate, spune acesta, pentru a promova România ca destinaţie turistică.
- See more at: http://www.dcnews.ro/frumusetile-romaniei-prezentate-intr-o-superba-filmare-aeriana_503748.html#sthash.nBozhQp2.dpuf
Viewing all 3585 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>