Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3590 articles
Browse latest View live

CA, un psiho-energo sugestiv jurist al ANCMRR

$
0
0
Constantin Alexandru
Navy Comandor (Retired)alextradu@yahoo.com

MARTURII: Constantin Alexandru

Timp de peste 25 de ani am lucrat in domenii care presupun o foarte buna cunoastere a omului, atat sub aspect fiziologic, functional, dar mai ales din punct de vedere psihologic, atat in conditii normale, dar mai ales in situatii de tensiune, de criza. In ultimii ani, am reusit sa structurez cunostintele acumulate si sa inteleg spectrul extrem de complex al energiilor generate de organismul uman. Dar ce a fost si este mai important, am reusit sa inteleg, poate nu in totalitate, interactiunea energiilor generate de organismul viu cu energiile existente in mediul universal. Am inteles ce inseamna capacitatea organismului uman de a emite si receptiona energii modulate cu informatii complexe si exacte despre starea si functionarea organismelor vii, inclusiv cel uman, de la celula vie pana la organele care formeaza intregul fiintei. Este vorba de inforenergie, respectiv energia subtila, de stare, pe care sunt modulate toate informatiile privind functionarea celulei, organului sau segmentului de organ studiat. De aceste probleme se ocupa, de multi ani, diversi oameni de stiinta din SUA, Rusia, din alte tari, inclusiv Romania.

Pentru ca astfel de cunostinte sa fie puse in slujba sanatatii omului, am lucrat si lucrez cu dl Bologan Vasile, caruia i-am impartasit cunostintele mele, avand in vedere ca acesta dispune de capacitati si cunostinte de bioenergie si hipnoterapie, dublate de o cultura generala si medicala remarcabila. Este unul dintre foarte putinii oameni care poseda toate aceste capacitati. Cunostintele in materie de inforenergie si radiestezie acumulate rapid, capacitatea de a lucra cu oameni avand diverse afectiuni fizice sau psihice, dar si disponibilitatea de a comunica usor cu diverse persoane, au facut ca acesta sa obtina rezultate remarcabile in tratarea unor afectiuni in fata carora medicina alopata este aproape neputincioasa. Este vorba de dereglari si disfunctii energetice ale organismului, de afectiuni psihologice generate de astfel de disfunctii. Nu se substituie insa medicinei alopate, atunci cand este vorba de interventii chirurgicale, boli infectioase, psihiatrie, degenerescenta, s.a.
–Constantin Alexandru, Bucuresti, Romania


Ordinul M 123/ 23 12 2015 privind aprobarea noilor Norme referitoare la incadrarea in conditii deosebite, speciale si alte conditii ale personalului militar din MApN

$
0
0
Ordinul si Normele sunt publicate in Monitorul Oficial nr. 982 din 30 12 2015 si intra in vigoare de la 01 01 2016. Cu aceeasi data se abroga Ordinul M 116/2002

Cititi Ordinul M 123/2015 AICI (dupa clik duceti cursorul in bara si apasati pe enter)

Ordinul nr. 123/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar

În vigoare de la 01.01.2016

Pentru aplicarea prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare, şi ale art. 11 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.

Art. 1.

Se aprobă Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.116/2002*) pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice cadrelor militare în activitate, cu modificările şi completările ulterioare.
*) Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.116/2002 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece are ca obiect reglementări din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Art. 3.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
Ministrul apărării naţionale,
Mihnea Ioan Motoc

Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar din 23.12.2015

Art. 1.

În sensul prezentelor norme metodologice, noţiunea de personal militar este cea definită la art. 3 lit. a) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2.

(1) Locurile de muncă şi activităţile ce dau dreptul personalului militar din Ministerul Apărării Naţionale la sporuri de vechime în serviciu pentru stabilirea pensiei, în sensul Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare.
(2) Denumirile locurilor de muncă, unităţilor, activităţilor şi/sau ale funcţiilor care se încadrează în prevederile anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, menţionate la alin. (1), sunt prevăzute în anexa nr. 1*).
*) Anexa nr. 1 la normele metodologice nu se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind clasificată potrivit art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.
(3) Locurile de muncă şi activităţile care nu se regăsesc în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, se încadrează în condiţii de muncă potrivit legislaţiei anterioare şi în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

Art. 3.

Perioadele lucrate în aceleaşi condiţii de muncă se însumează, obţinându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucraţi. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se ia în calcul un spor de vechime proporţional cu timpul lucrat.

Art. 4.

(1) Perioadele în care personalul militar se află în incapacitate temporară de muncă, concediu de odihnă anual, concediu de odihnă suplimentar, se consideră ca fiind lucrate în condiţiile locului de muncă în care cei în cauză şi-au desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.
(2) Concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru creşterea copilului, concediul pentru creşterea copilului cu handicap, concediu de studii, învoiri, permisii, concediul fără plată, suspendarea din funcţie ca urmare a cercetării şi judecării în stare de arest preventiv şi perioada de predare a funcţiei după trecerea în rezervă/retragere nu se iau în calcul la stabilirea timpului efectiv lucrat în condiţiile locului de muncă în care personalul militar şi-a desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.
(3) Evidenţa perioadelor prevăzute la alin. (2) se ţine în Fişa de evidenţă a timpului care nu se ia în calcul la stabilirea timpului efectiv lucrat în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 5.

(1) Locurile de muncă în care personalul militar desfăşoară, permanent sau temporar, activităţi în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii sunt stabilite, de regulă, o dată pe an, prin Ordinul de zi pe unitate nr. 1 şi atunci când intervin modificări în statele de organizare şi/sau în fişele posturilor, de către comandantul unităţii, la propunerea comisiei formate din:
a) locţiitorul şefului/comandantului sau, după caz, directorul/directorul adjunct sau şeful de stat major pentru structurile militare unde nu este prevăzută în statul de organizare o astfel de funcţie;
b) şeful fiecărui/fiecărei modul/entităţi organizaţionale din care fac parte locurile de muncă ce urmează a fi încadrate în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii;
c) ofiţerul cu activitatea de personal;
d) ofiţerul cu activitatea financiară;
e) responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă;
f) medicul unităţii
(2) În cazul în care membrii comisiei prevăzute la alin. (1) nu se regăsesc în structura organizatorică a unităţii militare, responsabilitatea îndeplinirii atribuţiilor corespunzătoare revine celor care îndeplinesc sarcinile în domeniul respectiv.
(3) Pentru perioadele în care personalul militar se poate încadra concomitent atât în condiţii de muncă deosebite, cât şi în condiţii de muncă speciale şi alte condiţii, se iau în calcul sporurile de vechime în serviciu cele mai avantajoase.

Art. 6.

(1) Evidenţa perioadelor în care personalul militar lucrează în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se ţine de către structura de resurse umane pe Fişa cu locurile de muncă care dau dreptul la încadrare în locuri de muncă şi activităţi cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3, denumită în continuare fişa de evidenţă, şi se certifică prin semnătură de către şeful structurii de resurse umane prin menţiunea "certific exactitatea datelor".
(2) Fişa de evidenţă se înregistrează şi se păstrează în memoriul original/dosarul personal şi se aduce la cunoştinţa personalului militar, anual, de regulă în perioada luării la cunoştinţă a aprecierilor de serviciu sau în perioada efectuării consilierii individuale, pe bază de semnătură în locul destinat din fişa matricolă.
(3) Înscrierea în fişa de evidenţă se face la începutul activităţii în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, precum şi la încetarea activităţii în aceste condiţii.
(4) Fişa de evidenţă se completează de către fiecare unitate militară, numai pentru perioada în care personalul militar se află în evidenţa acesteia.
(5) Pentru perioada anterioară intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, unităţile militare actualizează, după caz, fişele de evidenţă pentru întregul personal militar, urmând ca după mutarea din unitate să se procedeze potrivit alin. (4).
(6) Fişa de evidenţă se întocmeşte pe baza documentelor de evidenţă a personalului, a înscrisurilor din memoriul original/dosarul personal, a extraselor din ordinele de zi pe unitate, a fişei postului, a adeverinţelor eliberate de unităţile militare, a altor documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă sau, după caz, a carnetului de muncă. Adeverinţele se solicită de către persoanele interesate unităţilor militare în care au fost încadrate ori structurilor care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate, numai pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţiile speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine sau nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal.
(7) Centrele militare sau structurile militare care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale eliberează, la cerere, personalului militar trecut în rezervă/retragere din structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi celui transferat şi trecut în rezervă/retragere de la celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională ori urmaşilor acestora, fişele cu locurile de muncă/adeverinţele privind încadrarea activităţilor şi a locurilor de muncă în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, numai pentru perioadele cât au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale.
(8) Pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal ori încadrarea în acestea a fost reconsiderată, centrele militare/structurile militare care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cerere, întreprind toate demersurile necesare în scopul obţinerii adeverinţelor de la unităţile militare în care acestea au fost încadrate ori de la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate.

Art. 7.

(1) Încadrarea întregii perioade de muncă a personalului militar în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi se consemnează în fişa de evidenţă.
(2) În situaţia în care locurile de muncă în care a lucrat personalul militar în activitate şi activităţile desfăşurate de acesta nu se mai regăsesc în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, se încadrează ca locuri de muncă şi activităţi în alte condiţii, condiţii speciale, respectiv condiţii deosebite, în funcţie de sporul de vechime care se acordă până la intrarea în vigoare a hotărârii.
(3) Dovada încadrării în locurile de muncă şi activităţile prevăzute la alin. (2) se face cu documente de evidenţă a personalului, înscrisuri din memoriul original/dosarul personal, extrase din ordinele de zi pe unitate, fişa postului, adeverinţe eliberate de unităţile militare, alte documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă sau, după caz, cu carnetul de muncă potrivit reglementărilor anterioare intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

Art. 8.

(1) Condiţiile în care a lucrat personalul militar şi care a fost încadrat, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa a II-a de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii speciale sunt stabilite pentru întreaga perioadă de lucru a personalului militar în activitate ca locuri de muncă şi activităţi cu condiţii speciale.
(2) Condiţiile în care a lucrat personalul militar şi care a fost încadrat, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa I de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii deosebite sunt evidenţiate distinct ca perioade lucrate în grupa I de muncă până la 9 aprilie 2001.

Art. 9.

(1) Personalul militar care urmează cursurile de zi ale unei instituţii militare de învăţământ poate beneficia de condiţiile de muncă stabilite de către conducătorii acestor instituţii, în raport cu activităţile de instruire şi pregătire pentru luptă la care participă.
(2) Personalul militar care urmează cursuri sau se află la misiuni ori posturi permanente, stagii de practică/pregătire, în străinătate, poate beneficia de condiţii de muncă dacă desfăşoară activităţi prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.
(3) Personalul militar specializat nominalizat în echipele de asanare, instruit conform legislaţiei, pe baza pregătirii profesionale şi conform atribuţiilor funcţionale/fişei postului, beneficiază de încadrare în alte condiţii de muncă pe toată durata anului calendaristic dacă execută cel puţin o asanare în acel an, aşa cum este definită potrivit reglementărilor în vigoare, pe baza documentelor legale justificative.

Art. 10.

(1) Perioadele în care personalul militar este detaşat la alte unităţi militare, instituţii militare de învăţământ sau în afara Ministerului Apărării Naţionale şi desfăşoară activităţi ce se încadrează în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se înscriu în fişa cu locurile de muncă de către unitatea în evidenţa căreia se află.
(2) Personalul militar detaşat în afara Ministerului Apărării Naţionale beneficiază de condiţii de muncă specifice funcţiilor din care a fost detaşat sau funcţiilor asimilate/similare, după caz.
(3) Personalul militar pus la dispoziţie în vederea încadrării, trecerii în rezervă/în retragere ori ca urmare a cercetării şi judecării în stare de libertate beneficiază în aceste perioade de încadrare în condiţiile de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice locului de muncă şi activităţii pe care o desfăşoară.
(4) Înscrierea perioadelor în fişele de evidenţă pentru personalul militar prevăzut la alin. (3) se face de către unitatea în care acesta este încadrat, pe baza documentelor de personal, a înscrisurilor din memoriile originale/dosarele personale, a adeverinţelor eliberate de unităţile militare, a extraselor din ordinele de zi pe unitate şi a altor documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă şi, după caz, a comunicărilor unităţilor în care cei în cauză îşi desfăşoară activitatea.
(5) Certificarea exactităţii datelor înscrise în fişa de evidenţă se face de către comandantul/şeful unităţii militare şi persoana care face înscrierea, prin semnătură şi aplicarea ştampilei unităţii, la mutarea personalului militar din unitate sau la întocmirea fişelor cu locurile de muncă/adeverinţelor de către centrele militare pentru personalul militar în rezervă/retragere.

Art. 11.

Personalul militar care lucrează în condiţii de muncă deosebite sau condiţii speciale potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, beneficiază de încadrarea în condiţii de muncă potrivit legii.

Art. 12.

Pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015 fişa de evidenţă reflectă conţinutul "Declaraţiilor privind evidenţa nominală a personalului militar asigurat în sistemul public de pensii şi a obligaţiilor de plată către Bugetul asigurărilor de stat" depuse de către ordonatorii de credite şi condiţiile de muncă pentru care s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale.

Art. 13.

Centrele militare sau structurile militare, care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cererea acestuia, înaintează fişele cu locurile de muncă/adeverinţele caselor de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii sau celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Art. 14.

Direcţia management resurse umane şi Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale verifică modul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernuluinr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi ale prezentelor norme metodologice, în toate structurile Ministerului Apărării Naţionale.

Art. 15.


Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Petiția Col. av. Iepure Viorel către Avocatul Poporului

Informari, dar si dezinformari penibile ale Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

$
0
0

                                        „Iarna in Caraibe”

Informații esențiale
 pentru beneficiarii Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare 

Având în vedere iminenta dată de intrare în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare (01.01.2016), facem următoarele precizări:

1. Începând cu data de 01.01.2016, toate pensiile  militare de stat (astfel cum acestea au fost reglementate prin Legea nr. 223/2015), se majorează cu 5%, în conformitate cu art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. De asemenea, prin aplicarea noului Cod Fiscal vor rezulta creşteri ale cuantumului pensiei nete puse în plată, determinate de deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor: a) contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii - baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal 2016, respectiv - 871,7 lei; b) suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.

2. Începând cu aceeaşi dată de 01.01.2016 pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau plătite în baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul, actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor (cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcţiilor de bază din luna decembrie 2015). Recalcularea se face pe baza perioadelor alese sau, în cazul nedepunerii unei cereri în acest sens, din oficiu. Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Pentru fiecare an care depăşeşte cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul. Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9% în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget. Pensia astfel stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul (plafonul este 85%). 2 din 3 La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de ordinul „Meritul militar” deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20%, prevăzut la art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Procedura de recalculare a pensiilor şi termenul de emitere a deciziei se vor stabili prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Legii. În acest moment, proiectul se află în fază avansată de elaborare, fiind demarată deja şi procedura de avizare internă în cadrul instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu.

4. În vederea recalculării pensiei, beneficiarii acestor drepturi trebuie să transmită la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale o cerere prin care să aleagă 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. În caz contrar, recalcularea se va face din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate, desfăşurată în calitate de militar. Recalcularea pensiilor se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, iar drepturile vor fi acordate cu data de 01.01.2016.

 5. Militarii care au trecut în rezervă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, respectiv până la data de 31.12.2010, trebuie să adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, în vederea reîncadrării activităţilor desfăşurate în condiţii de muncă, similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislaţia actuală. Pentru punerea în aplicare a acestor noi prevederi ale Legii nr. 223/2015, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a fost emis Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.123/2015 pentru aprobarea „Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar”, care a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 982 din data de 30.12.2015, data de intrare în vigoare a acestuia fiind de asemenea, 01.01.2016.

 6.În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Menţionăm că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.

7. Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (01.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.

8. Diferenţele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi cele ale O.u.G. nr. 1/2011, se restituie la cererea beneficiarilor, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. 3 din 3 Modalitatea de acordare a diferenţelor se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare Legii. La această dată, proiectul de hotărâre susmenţionat este deja elaborat, fiind demarată procedura de semnare de către instituţiile cu atribuţii în acest domeniu în vederea includerii pe agenda şedinţei Guvernului de la începutul lunii ianuarie 2016.

9.În conformitate cu dispoziţiile art. 122 din Legea nr. 223/2015, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care vor ieşi la pensie după data de 01.01.2016, şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noua Lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016

....................................................................................................................
Dezinformarile directe sau prin omisiune le gasim la punctele 6, 7 si 9











Casa de pensii, un organism tehnic al ministerului, se lanseaza intr-o campanie jegoasa de dezinformare, de parca s-ar adresa prostilor.
I .Ma refer la punctul 6 al documentului.
De cand cu moda recalcularilor de pensii, lansata prin Legea 19/2000, pentru civili, si Legea 164/2001, pentru militari, aplicarea cuantumului mai avantajos a presupus coexistenta a doua cuantumuri pentru pensionarii care s-au pricopsit cu un cuantum recalculat mai mic decât cel in plata:
-cuantumul recalculat, cel din Decizia de recalculare, mai mic
-cuantumul in plata, cuantumul vechi, pe Talonul de pensie, mai mare.
Orice pensionar care a beneficiat de cuantumul mai avantajos stie ca a ramas cu acela multi ani, pentru ca indexarile si actualizarile se aplica la cuantumul recalculat, nu la cel in plata.
Abia dupa ce cuantumul recalculat, indexat si actualizat, depaseste cuantumul in plata se bucura si pensionarul de urmatoarele indexari si actualizari.
Legea 223/2015, nici revizuita de mârsava OUG 57/2015, nu contine dispozitii din care sa rezulte ca in viitor se va proceda altfel.
Articolele 59 si 60 se refera la cuantumul pensiei militare, nu la cuantumul aflat in plata.
Anul acesta se aplica indexarea, poate si la anul, pentru ca abia peste 2 ani vor fi emise deciziile de recalculare.
Cum deciziile se aplica din luna ianuarie 2016, poate ne trezim si cu decizii de regularizare si retineri pentru cei care vom avea cuantum recalculat mai mic, si vom fi destui, comparativ cu cuantumul in plata la 31 12 2015. Adica sa restituim indexarile din 2016 si 2017.
Sa nu ne mai abureasca domnii de la Casa Sectoriala cu astfel de minciuni.
II. Daca la punctul 6 este o propaganda rau intentionata, dezinformarea de la punctul 7 este din lipsa de atentie in citirea articolelor 109 si 110.
Cel care a intocmit Sinteza ii sperie pe pensionarii care inca nu si-au valorificat stagiile anterioare datei de 01 01 2016 ca o vor mai putea face doar in sistemul public de pensii.
In realitate, textele din lege, chiar modificate prin OUG, permit valorificarea acestor stagii pâna in momentul recalcularii pensiilor militare, teoretic, inca 2 ani. Incepând cu luna ianuarie a.c. se pot depune decumente de recalculare referitoare la stagii anterioare anului 2016, bineinteles daca nu prisosesc peste limita de 85% din baza de calcul. Alin. (5) din art 109 obliga Casa Sectoriala ca odata cu luarea in calcul a noilor stagii sa procedeze la recalcularea intregii pensii in baza Legii 223/2015. Din momentul in care s-a emis aceasta decizie de recalculare nu mai puteti introduce in calculul pensiei militare si alte stagii uitate.

Iata reglementarile din art. 109, modificat:
(5) Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condiţiile prezentei legi, şi în situaţia depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor.
 (6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (5), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

III. La punctul 9 nu ne explica onor Casa Sectoriala cum ar putea un militar sa indeplineacă,  in luna ianuarie 2016, concomitent, atât vârsta standard prevazuta de Legea 223/2015, cât si vârsta standard din Anexa 5, pentru barbati si pentru femei, din Legea 263/2010, ca sa poata opta intre cele 2 legi? Textul Ordonantei trebuia sa precizeze, daca tot a modificat art.122 din Legea 223/2015, ca se refera la conditiile de pensionare pentru militari din Anexa 5 a Legii 263/2010. 




Pensionarii MAI colaboreaza cu Inspectoratele si unitatile care au intocmit dosarele de pensionare in vederea alegerii celor sase luni necesare recalcularii pensiilor

$
0
0

Raspunsurile Casei de Pensii Sectoriale a MAI la intrebarile pensionarilor

Contact direct cu un operator

Telefon: 021.26.48.505

Contact email

Adresa de corespondență

Adresă: Strada George Georgescu nr.3, sector 4, Bucureşti, cod postal 040131


1. Ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată la 31.12.2015, conform Legii nr. 223/2015 ?
Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut public special în plată la 31.12.2015 devin pensii militare de stat şi se recalculează. Pensiile aflate în plată se majorează cu 5 %.

2. Ce pensii sunt supuse recalculării potrivit Legii nr. 223/2015 ? 
Conform art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea 223/2015, SE RECALCULEAZĂ pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special:
- recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor,
- revizuite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, - pensiile plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională,
- pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, - pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

 3. Care sunt principalele operaţiuni derulate în procesul de recalculare a pensiilor militare de stat? 
În vederea recalculării, pensionarii aflaţi în evidenţa Casei de Pensii Sectorială a M.A.I., transmit până la data de 30.06.2016 o cerere, prin care aleg perioada de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate.
 Aceste cereri vor fi transmise de către Casa de Pensii Sectorială, unităţilor care au întocmit dosarele de pensie, pentru a comunica situaţiile cu soldele/salariile lunare brute, actualizate. După primirea situaţiilor întocmite, se emit deciziile de recalculare iar drepturile băneşti se acordă începând cu 01.01.2016.
În situaţia în care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării va fi mai mic, se păstrează în plată cuantumul avantajos. Recalcularea pensiilor militare se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015.

4. Ce se întâmplă în situația în care beneficiarii de pensii nu depun până la data de 30.06.2016, cererea prin care să aleagă perioada de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate în vederea determinări bazei de calcul? 
În cazul în care titularul pensiei nu depune/transmite cerere de recalculare până la 30.06.2016, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va solicita unităţilor care au întocmit dosarul de pensie, situaţiile cu soldele/salariile lunare brute, actualizate, pentru ultimele 6 luni de activitate. După primirea situaţiilor întocmite, se emit deciziile de recalculare iar drepturile băneşti se acordă începând cu 01.01.2016. În situaţia în care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării va fi mai mic, se păstrează în plată cuantumul avantajos. Recalcularea pensiilor militare se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015.

5. Poate utiliza Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. în procesul de recalculare adeverinţele utilizate la revizuirea pensiei conform O.U.G. nr. 1/2011? 

Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. nu poate utiliza pentru recalculare adeverinţele cu veniturile realizate lunar care au servit la revizuirea pensiilor conform O.U.G. nr. 1/2011, pentru că acestea nu respectă prevederile legale actuale care reglementează salarizarea, sumele nefiind actualizate la data intrării în vigoare a legii.
După 01.01.2016, nicio pensie nu poate fi mai mică decât cea existenta in plata.


Nota mea
Pe unde vor scoate camasa domnii de la Casa Sectoriala a MAI, daca pensiile din deciziile de recalculare potrivit OUG 57/2015 vor fi in proportie de peste 50% mai mici decât pensiile in plata? 
Puteau sa spuna ceva mai prudent in sensul ca nimeni nu va pierde dupa recalculare, pentru ca se aplica, peste tot, cuantumul mai avantajos.



Precizari in Observatorul Militar referitoare la intrarea in vigoarea Legii 223/2015

$
0
0
Potecarul, pe frânghie, in aplicatie natoista, in Italia

Ce rusine!
Aceleasi dezinformari ca in precizarile de pe pagina Casei Sectoriale. De fapt, sunt copiate raspunsurile de acolo.
Ce legatura au defectiunile de tehnica legislativa ale textului trecut prin Parlament cu taierile de pensii prin OUG? Ce ii deranja pe scrupulosii tehnocrati procentele de 80% si limitarea cuantumului la 100% din baza de calcul
Ar trebui ca reprezentantii Casei Sectoriale sa precizeze care este temeiul legal al afirmatiei ca in cazul aplicarii cuantumului mai avantajos se indexeaza cuantumul in plata si nu cel recalculat. Din articolul 59, referitor la indexari, nu rezulta.
Ar fi fost culmea sa ne spuna ca pensiile militare se si actualizeaza la cuantumul in plata, nu la cel recalculat. De fapt, prin omisiune, domnii evita sa spuna ca, daca in urma recalcularii rezulta un cuantum mai mic decât cel in plata, s-ar putea ca pensionarii militari sa nu beneficieze efectiv de cresterile primelor actualizari, nici de cea de la art. 109 alin.(2).
Iata de ce am sustinut permanent necesitatea ca amarâtii de la Cotroceni sa-l determine pe Iohannis sa retrimita imediat, in vara, legea in Parlament, pentru indreptarea si ordonarea textului. Nu ar mai  fi avut contopistii functionari de prin structurile militare motiv ca, pentru niste virgule si  texte uitate, sa intervina in mod mod brutal si obedient in substanta legii.

Precizari ale Casei de Pensii Sectoriale a SRI privind recalcularea si actualizarea pensiilor militare

$
0
0
Litoral in Martinica

PRECIZĂRI
 privind stabilirea şi recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii nr. 223 din 27 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare

 Începând cu data de 01.01.2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele elemente de noutate aduse de acest act normativ sunt:
1) Baza de calcul pentru stabilirea şi recalcularea pensiilor militare de stat o reprezintă media soldelor brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie, la alegerea pensionarului. Din baza de calcul fac parte sporuri, indemnizaţii, compensaţii şi alte drepturi incluse în solda lunară brută cu excepţia celor prevăzute la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.

2) Algoritmul de calcul al pensiei militare constă în aplicarea unui procent de maxim 85% asupra bazei de calcul, acesta fiind stabilit astfel: - 65% pentru 25 de ani de vechime cumulată; - 1% din baza de calcul pentru fiecare an care depășește vechimea cumulată de 25 ani; - un spor de 3%, 6% sau 9%, potrivit legii, pentru contribuția la Fondul pentru pensia suplimentară și/ sau contribuţia individuală la buget. Valoarea astfel obținută se majorează prin adăugarea sporului procentual acordat pentru Semnul Onorific în Serviciul Patriei de 10%, 15% sau 20%, conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Prin această modalitate de calcul, cuantumul pensiei militare de stat poate fi de maxim 93,5%, 97,75% sau 102% din baza de calcul, respectiv media soldelor brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, în funcţie de Semnul Onorific în Serviciul Patriei deţinut.
3) Pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau plătite conform legislaţiei anterioare devin pensii militare de stat şi se recalculează în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor, acest proces urmând a se finaliza în termen de maxim 24 de luni de la intrarea în vigoare a legii. În acest sens, începând cu luna ianuarie 2016, vor fi parcurse următoarele etape:
  informarea pensionarilor, prin intermediul unui mesaj inscripţionat pe taloanele de pensie, de către Casa de Pensii Sectorială, despre necesitatea formulării opţiunii scrise privind alegerea celor 6 luni în funcţie de care se stabileşte baza de calcul;
  comunicarea prin intermediul ACMRR şi al unităţilor centrale şi teritoriale a unor clarificări necesare pentru consilierea pensionarilor în procesul de recalculare;
 completarea de către pensionari a unei cereri, pe suport hârtie, cuprinzând opţiunea celor 6 luni alese ca bază de calcul şi transmiterea acesteia la Casa de Pensii Sectorială, până la finele lunii iunie 2016. În cazul în care aceştia nu îşi exprimă opţiunea în acest termen, se utilizează ultimele 6 luni de activitate;
  centralizarea opţiunilor pensionarilor la nivelul Casei de Pensii Sectoriale şi transmiterea de către aceasta la unităţile militare care au eliberat adeverinţele de venit pentru recalcularea pensiilor, în vederea detalierii şi actualizării veniturilor care constituie baza de calcul;
 recalcularea pensiilor şi emiterea deciziilor de pensie de către Casa de Pensii Sectorială în baza adeverinţelor cu veniturile actualizate;
În cazul în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, va fi păstrat în plată cuantumul cel mai avantajos beneficiarului de pensie militară de stat. Astfel nicio pensie aflată în plată nu va scădea.
 Pensiile astfel recalculate se plătesc începând cu luna următoare emiterii deciziei de pensie şi se cuvin începând cu data de 1 ianuarie 2016.
 Proiectele ordinelor comune privind Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare și Procedurile de recalculare și actualizare a  pensiilor militare de stat sunt în fază avansată de elaborare și avizare în cadrul instituțiilor cu atribuții în acest domeniu.
4) În termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, militarii care vor ieşi la pensie în această perioadă pot opta pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acesta este mai avantajos.
5) Diferenţele rezultate între cuantumul pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie titularilor la cererea acestora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data de 01.01.2016, în baza normelor aprobate prin hotărâre a guvernului, act normativ aflat în procesul de avizare și aprobare.
6) Începând cu data de 01.01.2016, toate pensiile militare de stat se majorează cu 5%, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.
 De asemenea, prin aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal vor rezulta și creșteri ale cuantumului pensiei nete puse în plată, determinate de modificarea deducerilor din venitul din pensie, astfel:
  Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea din venit care depășește valoarea, întregită în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul 2016, respectiv 871,7 lei;
 Suma neimpozabilă lunară crește la 1050 lei.
 7) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad şi/ sau soldele de funcţie ale militarilor. În situaţia în care în acelaşi an au loc și indexări se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
 Link-uri utile:
- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizareapersonalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unortermene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

Cum se actualizeaza pensiile militare potrivit modificarilor aduse de OUG nr.57/2015

$
0
0
Asfintit in Caraibe, Martinica

Iata textul  din Legea 223/2015  ramas in vigoare dupa abrogarea alin.(2) al art.60 si alin.(2) al art. 109.
Art. 60.
 – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
 a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
 b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform 23 prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
 (2) Abrogat În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Am putea spune ca, in legatura cu actualizarea pensiilor militare, OUG nr.57/2015 aduce singurele clarificari in favoarea pensionarilor militari in plata, in sensul ca nu mai amâna prima actualizare la doi ani dupa prima majorare a soldelor activilor. Nu este chiar asa. Chiar daca au fost abrogate textele care amânau prima actualizare a pensiilor militare, operatiunea nu poate avea loc inainte de emiterea deciziilor de recalculare, peste 2 ani, pentru ca nu se pot actualiza in functie de soldele de grad si functie decât pensii calculate in algoritmul Legii 223/2015. E dificil sa transformi punctele de pensie, din actualul cuamtum in plata, in solde.
Asadar, in cazul in care in anul 2016 are loc o majorare a soldelor activilor, prin aplicarea legii salarizarii, aceasta nu s-ar putea materializa intr-o actualizare in pensiile militare decât dupa emiterea deciziei de recalculre si nu in decizia de recalculare. Pentru recalculare, soldele se actualizeaza, potrivit art.109, la data de 01 01 2016. Prima actualizare a pensiilor recalculate, se va face din oficiu, fara alta cerere de alegere a celor 6 luni, si ar putea sa  materializeze una sau doua majorari ale soldelor activilor din anii 2016-2017.
Pâna la emiterea deciziei de recalculare, doar indexarile se aplica la cuantumul in plata, respectiv la cel contributiv, Legea 119/2010, Legea 263/2010, sau reintregit, potrivit legii 241/2013, avut de militari la 31 12 2015, transformat de Legea 223/2015 in pensie militara.
Aici se strecoara cei de la MApN cu dezinformarea ca indexarile se aplica la cuantumul in plata.

Cât din majorarea soldelor activilor se transfera, prin actualizare, in pensii?
Raspunsul este dat de art. 60 alin.(1). In procentul stabilit fiecarui pensionar, in Decizia de recalculare, prin aplicarea articolelor 29, 30 si 108, adica pâna la maximum 85% din majorarea primita la solde de cadrul activ.
Cred ca este clar pentru toata lumea ca actualizarile se aplica la cuantumul stabilit prin decizia de recalculare si nu la cuantumul in plata.
Concurenta indexare-actualizare, dupa emiterea deciziilor de recalculare, reglementata de alin. (3) al art. 60. 
De regula, daca se aplica, indexarile  sunt prevazute la inceput de an, in Bugetul de stat. Daca in cursul acelui an are loc si o majorare a soldelor activilor, aceasta se aplica si  pensionarilor, in masura in care actualizarea este mai mare decât indexarea. Spre exemplu, daca actualizarea(85% din majorarea soldelor) este o crestere de 10% a pensiei,  iar la inceputul anului indexarea a reprezentat o crestere de 4% , pensionarul va primi doar diferenta de 6 procente.
Altfel spus, actualizarea se aplica integral doar daca in respectivul an pensiile nu s-au indexat. Daca actualizarea ar fi mai mica decât indexarea de la inceputul anului,   nu se va mai aplica.
Ghici... ghicitoarea mea! La care cuantum se aplica indexarile? 


Model orientativ de cerere si adresele Caselor de Pensii Sectoriale

$
0
0


   Casa de Pensii Sectoriala a MApN - str. Drumul Taberei nr. 7-9, Sect 6, 

 cod poştal 061418

Casa de Pensii Sectoriala a MAI - str. George Georgescu nr. 3, Sect 4

cod postal 040131 

     Casa de Pensii Sectoriala a SRI - str Piata Amzei nr. 4, Sect. 1, Bucuresti




Catre
Casa de Pensii Sectoriala a

Subsemnatul(a)  (grad, nume, prenume)                                                                                     având CNP                                             domiciliat(a) in localitatea                                                 str.                                       nr.         bl.         sc          etj             judetul                                  posesor/posesoare al(a) actului de identitate  Seria            nr.                     eliberat de                                          la data de                     nascut(a)  la data de                                            in localitatea                                                              
judetul                                       fiul(fiica) lui                                                     si al(a)                                                    
dosar pensie nr.                                         ,  aleg urmatoarea perioada de 6 luni consecutive:
                                         (luna/an)                                                                  luna/an    din ultimii 5 ani de activitate pentru recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Am completat si am citit cu atentie continutul cererii de mai sus dupa care am semnat.

                    Data  
                                                                                                                    Semnatura

O bautura pentru deblocarea venelor inimii

$
0
0
Difuzata de Lupus in 17 05 2013


Remediu natural pentru deblocarea venelor inimii

Dacă suferiţi de o afecţiune cardiacă, dacă vi s-a recomandat o angiografie sau un bypass, aşteptaţi puţin.. Înainte de a proceda fie la angiografie sau bypass, încercaţi cu încredere acest remediu care vă poate vindeca.

Ingredientele necesare:

1 ceaşcă suc de lallămâie
1 ceaşcă suc deghimbir
1 ceaşcă suc de usturoi
1 ceaşcă oţet demere

Se amestecă aceste ingrediente, iar amestecul se fierbe la foc mic, timp de 60 de minute sau până se reduce volumul la 3 ceşti. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se adaugă 3 ceşti de miere naturală, se amestecă, iar remediul rezultat se păstrează într-un borcan.

Se consumă câte o lingură pe zi, înainte de micul dejun. Blocajul venos va ceda în majoritatea cazurilor.

Un remediu plăcut la gust!

(SHRI SHANKRITI AYURVEDA INTERNATIONAL RESEARCH JOURNAL

Scoateti si scriptic sporul pentru Ordinul Meritul Militar din cuantumul pensiei militare

$
0
0
Martinica

Din punct de vedere juridic, sporul pentru OMM nu este reglementat de legile pensilor militare sau pentru militari. Este prevazut in art. 11 al Legii nr.80/1995, Statutul cadrelor militare, fiind reconfirmat printr-o lege speciala, respectiv in Legea 238/1998, cu extindere si pentru militarii care au activat inainte de 23 August 1944. 
Se acorda doar, dupa pensionare, cadrelor militare carora li s-au conferit Ordinul Meritul Militar.Nu toate cadrele militare beneficiaza de acelasi spor ci, diferentiat, functie de clasa Ordinului.
Sporul acordat nu face parte din cuantumul pensiei militare ci se adauga la cuantumul pensiei, in proportiile stabilite de aceleasi legi speciale, nu in legea pensiilor militare.
Prin modul de calcul dar si de evidentiere in Deciziile si Taloanele de pensie, a devenit un lucru comun ca sporul pentru OMM ar face parte din cuantumul pensiei. Nu a deranjat pe nimeni aceasta confuzie, pentru ca nimeni nu s-a gândit ca va veni timpul când unor Mos Teaca de prin structurile functionaresti ale institutiilor militare, invidiosi pe vechimea cumulata de cei care au muncit in conditii speciale si alte conditii, le va veni ideea sa instituie un plafon al cuantumului pensiei de 85% din baza de calcul, ca  sa le mai reteze  militarilor decorati din drepturile de pensie, ce li se cuvin  din vechimea cumulata si sporul pentru pensia suplimentara, cu explicatia nastrusnica pentru cei avizati ca aceste pierderi sunt compensate, pâna la 100% din baza de calcul, prin sporul conferit militarilor decorati cu OMM.
Spre exemplu, un militar cu vechime efectiva de 30 ani, din care 20 in alte conditii, are o vechime cumulata de 40+10=50 de ani. Ajunge la plafonul de 85% din baza de calcul cu 45 de ani din cei 50, dar pierde integral si sporul pentru pensia suplimentara. De ce il sanctionam in comparatie cu alt militar care are aceeasi vechime efectiva, din care 20 in conditii deosebite? Acesta realizeaza o vechime cumulata de 30+8=38 ani; isi valorifica in pensie intreaga vechime cumulata si inca 7 procente din pensia suplimentara, pâna la plafonul de 85%.  
  
Pe Taloanele de pensie apar consemnate in prezent, separat, drepturi conferite pensionarilor prin alte legi speciale: drepturi  pentru revolutionari, veterani, deportati, prizonieri, Ordinul Mihai Viteazul, stagii militare in detasamentele de munca, membri ai uniunilor de creatie, etc.
In niciuna din situatiile enumerate nu se face confuzie intre dreptul de pensie al titularului si celelalte drepturi conferite de legi speciale.
De exemplu, ca tot vorbea un comentator pe acest blog, si domnul Dogaru in ultimul Comunicat, indemnizatia conferita membrilor uniunilor de creatie de interes public, prin Legea nr.8/2006,  este de 50% din cuantumul pensiei acordate in sistemul public de pensii, drepturi de care au beneficiat si militarii pâna la 01 01 2016. A zis cineva ca 50% din dreptul de pensie acordat creatorilor militari, in plus peste cuantumul pensiei contributive,  ar face  parte din cuantumul pensiei? Se mai pune intrebarea daca procentul de 50% se aplica la cuantumul calculat in puncte de pensie sau la acel cuantum majorat cu sporul pentru OMM?  
Este evident pentru toata lumea ca in cuantumul pensiei militare calculat potrivit Legii 223/2015, chiar modificata prin OUG nr. 57/2015, nu este inclus si sporul conferit celor decorati cu Ordinul Meritul Militar.
Sa vedem ce confuzie creeaza OUG nr. 57 prin scortosenia celor care au dorit sa fie mai precisi in art. 111, referitor mentinerea in plata a cuantumului mai avantajos.

Articolul 111
În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.

Ce compara domnii  tehno-ordonantisti? Compara cuantumul calculat potrivit art. 109 si 110, care nu include sporul pentru OMM, cu cuantumul contributiv, in puncte de pensie, din Decizia emisa in baza Legii 263/2010, sau cu cuantumul in plata care, conform confuziei, cuprinde si sporul pentru OMM?

Iesirea din confuzie nu poate fi realizata decât prin consemnarea separata pe Talonul de pensie, asa cum este calculat, separat, si in Decizia de pensie, a sporului pentru Ordinul Meritul Militar, sub titulatura de „Drepturi conferite in baza legii 238/1998” , alaturi de alte drepturi conferite de alte legi speciale.
Poate asa inteleg si domnii tehno-ordonantisti de prin ministerele militare ca este neconstitutional sa instituie o plafonare a cuantumului pensiei militare mai jos de 100% din baza de calcul. Creeaza inegalitati intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica in valorificarea dreptului de pensie. 

Inlocuirea(substituirea) Ordinului Meritul Militar cu Semnul onorific In Serviciul Patriei

$
0
0

Pentru linistirea celor care s-au alertat ca nu ar mai exista o baza legala pentru acordarea sporului pentru Ordinul Meritul Militar.




Legea nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri

Art. 10.

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, se instituie în locul vechiului Ordin Meritul Militarşi al Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru ofiţeri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 29/2000.

Art. 11.

Ordinul Meritul Militar, instituit în anul 1954 şi care s-a conferit ofiţerilor anterior intrării în vigoare a Legii nr. 29/2000, este substituit cu următoarele semne onorifice:
a) Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru ofiţerii care au 15 ani de activitate în armată, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, şi cu Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţerii şi funcţionarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, care au 15 ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, la data intrării în vigoare a prezentei legi;
b) Ordinul Meritul Militar clasa a II-a, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru ofiţerii care au 20 de ani de activitate în armată, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, şi cu Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţerii şi funcţionarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, care au 20 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, la data intrării în vigoare a prezentei legi;
c) Ordinul Meritul Militar clasa I, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru ofiţerii care au 25 de ani de activitate în armată, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, şi cu Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţerii şi funcţionarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, care au 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. 12.

Ofiţerii şi funcţionarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, decoraţi cu Ordinul Meritul Militar, instituit în anul 1954, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei şi cu Semnul onorific În Serviciul Patriei, beneficiază de prevederile Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (4) pct. IX poz. 6 din Legea nr. 29/2000.( asa cum a fost modificat prin Legea nr.189/2011, art.  IV , pct. 7)

Art. 13.

La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanţa Guvernului nr. 104/2000 privind Semnul onorific În Serviciul Armatei pentru ofiţeri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 3 septembrie 2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 650/2001, cu modificările ulterioare.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR





Pentru subofiteri si maistri militari a fost data o lege asemanatoare, Legea 574/2004
PREŞEDINTELE


De ce nu mai beneficiaza cadrele militare in activitate decorate de reducerea impozitului pe venit?

$
0
0
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
– SECTIILE UNITE –

DECIZIA Nr. LV (55)
din 4 iunie 2007

Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 138/22.02.2008
Dosar nr. 20/2007
Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu aplicabilitatea dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, privind dreptul cadrelor militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar" de a beneficia de reducerea impozitului pe venit, in raport cu modificarile aduse acestei legi prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit.
Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 90 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.
Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii astfel cum a fost formulat, cerand sa se constate ca art. 10 din Legea nr. 80/1995, potrivit caruia cadrele militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar" beneficiaza de reducere de impozitul pe venit, a fost abrogat, cu caracter definitiv, prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu aplicabilitatea dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 80/1995 referitor la dreptul cadrelor militare in activitate de a beneficia de reducerea impozitului pe venit, in raport cu modificarile legislative survenite ulterior.
Astfel, unele instante, considerand ca dispozitiile art. 10 din Legea nr. 80/1995 mai sunt in vigoare, s-au pronuntat in sensul ca, potrivit distinctiilor din cuprinsul acestora, cadrele militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar" beneficiaza de reducerea impozitului pe venit.
S-a motivat ca, desi textul de lege mentionat a fost abrogat prin art. 86 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, aceasta abrogare nu a dobandit caracter definitiv deoarece acea ordonanta a fost respinsa de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 206/2002.
S-a mai relevat ca, in raport cu dispozitiile art. 62 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, ordonantele Guvernului care au prevazut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de catre Parlament sunt exceptate de la regula instituita in prima parte a acestui alineat, potrivit careia nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior sa se repuna in vigoare actul normativ initial.
Alte instante, dimpotriva, au considerat ca dispozitiile art. 10 din Legea nr. 80/1995 au fost abrogate cu caracter definitiv prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, intrucat aceasta ordonanta a fost mai intai abrogata prin Ordonanta Guvernului nr. 7/2001, astfel ca respingerea ei ulterioara, prin Legea nr. 206/2002, nu mai putea produce niciun efect.
Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Intr-adevar, potrivit reglementarii instituite prin art. 10 din Legea nr. 80/1995, "cadrele militare in activitate decorate cu ordinul «Meritul Militar» clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de reducere a impozitului pe venit cu 30%, 40% si, respectiv, 50%".
La data de 1 ianuarie 2000, insa, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, prin aceasta dispunandu-se, intre altele, la art. 86 alin. (9), ca se abroga "prevederile art. 9 lit. c) referitoare la reduceri sau scutiri de impozit pe venit si ale art. 10 referitoare la reducerea impozitului pe venit din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare…".
Dar, este de observat ca Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 a fost mai intai abrogata prin art. 85 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2002, fiind ulterior respinsa de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 206/2002.
Ulterior, la data de 1 aprilie 2004, Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 a fost abrogata ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Ca urmare a crearii acestei situatii de ordin legislativ, in vederea asigurarii corectei interpretari a dispozitiilor la care s-a facut referire, se impune sa se recurga si la continutul reglementarilor corespunzatoare din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
In aceasta privinta este de relevat ca, in conformitate cu art. 62 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, republicata [art. 60 alin. (3) in structura initiala], "abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv" si "nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior sa se repuna in vigoare actul normativ initial".
Fiind instituit astfel, prin Legea nr. 24/2000, republicata, principiul inadmisibilitatii repunerii in vigoare a actului normativ initial, ca efect al abrogarii actului de abrogare anterior, se impune a se considera ca nu se mai poate reveni asupra abrogarii unei legi cat timp aceasta abrogare a fost dispusa cu respectarea procedurilor in vigoare la momentul respectiv.
Este adevarat ca ulterior, prin art. I pct. 18 din Legea nr. 189/2004, intrata in vigoare la data de 24 mai 2004, a fost completat alin. (3) al art. 60 din Legea nr. 24/2000, adaugandu-i-se urmatoarea dispozitie: "Fac exceptie prevederile din ordonantele Guvernului care au prevazut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de catre Parlament."
Dar, cata vreme aceasta completare adusa textului de lege mentionat este ulterioara Ordonantei Guvernului nr. 73/1999, prin care au fost abrogate prevederile art. 10 din Legea nr. 80/1995, referitoare la reducerea impozitului pe venit pentru cadrele militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar", este evident ca ea nu poate sa retroactiveze in sensul de a face neaplicabila la data de 1 ianuarie 2000, cand ordonanta a intrat in vigoare, dispozitia de abrogare pe care a reglementat-o.
Cu toate ca Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 a fost respinsa, ulterior, prin Legea nr. 206/2002, o atare situatie nu poate inlatura caracterul definitiv al abrogarii art. 10 din Legea nr. 80/1995, dispusa prin art. 86 alin. (9) din aceasta ordonanta, cata vreme aceeasi ordonanta a fost mai intai abrogata printr-un alt act normativ de rang egal, respectiv prin art. 85 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001.
Asa fiind, din moment ce efectul normei de abrogare este instantaneu, in sensul ca aplicabilitatea dispozitiilor abrogate inceteaza odata cu intrarea in vigoare a textului abrogator, iar caracterul abrogarii nu poate fi decat definitiv incat, in lipsa unei prevederi exprese, dispozitiile abrogate nu mai pot fi reactivate in viitor, se impune ca, fata de aceasta particularitate a unei astfel de norme, de aplicare a ei o singura data, dar cu efect definitiv, sa se considere ca nici nu are relevanta daca textul abrogator a fost abrogat la randul lui sau nu.
in consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca art. 10 din Legea nr. 80/1995, potrivit caruia cadrele militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar" beneficiaza de reducere a impozitului pe venit, a fost abrogat, cu caracter definitiv, prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii
D E C I D:
Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc:
Art. 10 din Legea nr. 80/1995, potrivit caruia cadrele militare in activitate decorate cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de reducere a impozitului pe venit cu 30%, 40% si, respectiv, 50%, a fost abrogat, cu caracter definitiv, prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1999.
Obligatorie, pentru instante, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica din data de 4 iunie 2007.
PRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

Prim-magistrat-asistent

Iohannis, dispus sa joace Hora Unirii la Iasi.

$
0
0
Mediafax
„Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să participe la manifestările de Ziua Unirii de la Iaşi, susţin surse politice, în timp ce prezenţa liderilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga a fost confirmată oficial de liberalii ieşeni.”
Cu ochii in promter, de Anu Nou

Oare a uitat ce i-au facut rezervistii, acum 5 ani,  lui Basescu? Atunci era vorba de o Hotarâre de Guvern,  HG 735/2010, de aplicare a Legii 119/2010, care a socat sute de mii de  pensionari militari. Dupa huiduielile de la Iasi, hotarârea a fost abrogata prin OUG nr.1/2011.
Acum este in joc OUG 57/2015 a Guvernului sau, de modificarea a Legii 223/2015. Nefiind inca transpusa in decizii de pensii militare, ordonanta i-a socat doar pe rezervistii bine informati. Pâna pe 24 Ianuarie a.c. , prin comunicarea neoficioasa, tot mai multi militari se vor dumiri cât de nefavorabila le este OUG nr. 57/2015.
La Iasi va fi o concurenta serioasa la Hora Unirii pe care SCMD o pregateste in Piata Victoriei din Bucuresti.

Pensiile militare si schizofrenia care a lovit Romania

$
0
0

Intoricul si publicistul Florian Bichir, Doctor in teologie, doctorand in stiinte politice, absolvent al C.N Ap, membru in Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a scris un articol in Evenimentul Zilei dedicat pensiilor militare, impresionat fiind de editorialul lui Florin Sperlea din Observatorul Militar.


„Urmăresc de câţiva ani scandalul în jurul pensiilor militarilor. Încă din perioada interbelică, o groază de pseudo-intelectuali se întrebau, evident pe timp de pace, la ce este folositoare Armata. Mircea Eliade le-a dat un răspuns tăios, iar istoria i-a dat dreptate. Astăzi asistăm cu mici excepţii la acelaşi scenariu. “La ce le trebuie acestor apevişti pensii mari dacă nu au luptat în niciun război şi au tăiat frunza la câini prin garnizoane şi cazarme?” e o întrebare aproape virală în societatea românească. Conform acestei logici de pacifist lombrozian pensie merită doar cei care au murit sau eventul au fost răniţi într-un conflict. Spre deosebire de ei cred că Armata sau cătănia este una dintre cele mai periculoase, dacă nu cea mai, profesii din lume. Nu în orice îndeletnicire ţi se cere să faci contract cu viaţa ta! De aici şi respectul meu enorm pentru haina militară.


Din acest punct de vedere urmăresc cu atenţie subiectul pensiilor militare, iar sentimentele mele au fost controversate. Mi le-a spulberat colonelul Florin Şperlea, redactorul şef al “Observatorului Militar” în ultimul său editorial “Valoarea contractului cu Ţara”. Integru, colonelul nu uită să precizeze că “vă mărturisesc, cu toată onestitatea, că mă tem pentru dreptul meu la pensie în viitorul apropiat”. Rândurile sale sunt însă exemplare pentru schizofrenia care a lovit România:
“În nicio ţară care face parte din Alianţa Nord Atlantică nu-mi amintesc să fi văzut rezervişti în stradă, cerându-şi insistent drepturile de pensie, după cum nu ştiu să fi citit în vreo ştire, fie şi strecurată discret de agenţiile mari de presă, că lideri ai unor state din NATO vor fi pomenit, în discursurile lor, de pensile „nesimţite” ale militarilor”, scrie Şperlea
Iar analiza sa este imbatabilă: “Militarul – dincolo de Jurământul faţă deŢară şi Drapel şi valoarea lui supremă, concretizată, adesea, în sângele vărsat pe câmpul de luptă sau chiar şi în misiuni în timp de pace – încheie, la intrarea în sistemul militar, un tip de contract. (…) Şi chiar dacă armata română nu a fost efectiv implicată într-un conflict militar din mai 1945 până astăzi, asta nu înseamnă că aceste privaţiuni au fost puţine sau că nu s-a murit la datorie. Când statul, prin decidenţii săi, schimbă regulile jocului, declanşând o falsă dezbatere publică privind drepturile compensatorii şi pensile militare de stat, la care se simt îndreptăţiţi să ia parte toţi aceia care iau o pensie în statul român, atunci lucrurile capătă turnuri groteşti”.


Norme de restituire a diferentelor dintre pensia militara din 2010 si pensiile platite pâna la 30 09 2013 (proiect)

$
0
0
 Proiect in dezbatere pe site-ul MApN

Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

FISIERE DISPONIBILE:        (DATA AFISARII: 12.01.2016)
Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail dlaj@mapn.ro, în termen de 10 de zile de la afisare.


GUVERNUL ROMÂNIEI



HOTĂRÂRE
privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat



În temeiul prevederilor art.108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 121 alin. (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aprobă Normele pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Bucureşti,
Nr.


ANEXA


NORME
pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat


Art. 1. - Prevederile art. 121 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, denumită în continuare lege, se aplică titularilor drepturilor de pensie aflaţi în evidenţele Caselor de pensii sectoriale aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii la data recalculării şi/sau revizuirii pensiilor şi care depun, în termenul prevăzut de lege, cererea de restituire a diferenţelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr.165/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. - În sensul prezentelor norme, prin termenul prevăzut de lege se înţelege perioada de 2 ani de la data intrării în vigoare a legii, respectiv perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017, inclusiv.
Art. 3. - (1) Prevederile art. 121 alin. (1) din lege nu se aplică persoanelor care, deşi depun în termenul prevăzut de lege cererea de restituire şi, la data respectivă, se află în evidenţa casei de pensii sectoriale, ulterior acestei date se constată că nu îndeplineau condiţiile legale pentru acordarea acestora, fiind scoase din evidenţă din cauza încetării calităţii de pensionar.
(2) Prevederile art. 121 alin. (1) din lege nu se aplică persoanelor cărora li s-au plătit respectivele diferenţe în baza unor hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile sau, după caz, definitive.
Art. 4. - Restituirea diferenţelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr.119/2010 şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr.165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se face doar la cererea depusă de titularul dreptului de pensie la casa de pensii sectorială în evidenţele căreia se află sau de tutorele ori curatorul acestuia, de către persoana căreia i s-a încredinţat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială.
Art. 5.– (1) Fac obiectul restituirii sumele reprezentând diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele efectiv plătite în baza Legii nr.119/2010 şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr.165/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Sumele ce urmează a fi restituite pensionarilor nu se actualizează cu indicele de inflaţie şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere.
Art. 6.– Sumele prevăzute la art. 5 din prezentele norme fac obiectul compensării cu:
  1. sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi nerecuperate în baza art. 2 alin. (2) din Legea nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare;
  2. sumele care au fost/vor fi restituite în baza Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Art. 7. – În situaţia procedurilor de executare silită având ca obiect restituirea diferenţelor  prevăzute la art. 1 din prezentele norme, procedura de restituire se suspendă până la soluţionarea acestora.
Art. 8.– (1) După înregistrarea cererii, casa de pensii sectorială verifică îndeplinirea condiţiilor legale pentru restituirea diferenţelor şi, în situaţia în care acestea sunt îndeplinite, calculează diferenţa totală de restituit şi stabileşte cuantumurile plăţilor eşalonate potrivit prezentelor norme.
(2) În situaţia în care se constată că titularul dreptului de pensie a avut dosarul de pensionare transferat de la o altă casă de pensii sectorială, cererea de restituire se depune la casa de pensii sectorială în a cărei evidenţă se află.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), în vederea efectuării plăţii diferenţelor, casa de pensii sectorială la care s-a depus cererea solicită informaţii în scris celeilalte case de pensii sectoriale cu privire la datele necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentelor norme.
Art. 9. – Pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentelor norme, casele de pensii sectoriale emit doar buletine de calcul.
Art. 10. - Restituirea diferenţelor prevăzute la art. 5 se realizează în termenul prevăzut de art. 2 din prezentele norme, eşalonat, astfel:
a) pentru cererile depuse până la data de 30 septembrie 2016, inclusiv:
- în luna noiembrie 2016, pentru diferenţele aferente anilor 2011 şi 2012;
- în luna noiembrie 2017, pentru diferenţele aferente anului 2013;
b) pentru cererile depuse după data de 30 septembrie 2016 diferenţele aferente anilor 2011-2013 se achită într-o singură tranşă, în lunile noiembrie sau decembrie 2017, după caz;
c) pentru cererile depuse până la data de 31 decembrie 2017, în cazul cărora nu s-a efectuat plata diferenţelor până la finalul anului 2017, restituirea se efectuează într-o singură tranşă, în trimestrul I din anul 2018.   
Art. 11. - (1) În situaţia în care cuantumul total al diferenţelor pentru anii 2011, 2012 şi 2013 se situează sub valoarea unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare la data efectuării plăţii, acesta se achită într-o singură tranşă, şi anume în luna noiembrie 2016, dacă cererea a fost depusă până la data de 30 septembrie 2016.
(2) În situaţia cererilor de restituire depuse în cursul anului 2015 la casele de pensii sectoriale competente, potrivit prevederilor art. 4 din prezentele norme, eşalonarea la plată este cea corespunzătoare cererilor depuse în cursul lunii ianuarie 2016.
Art. 12. - Suma de restituit se achită odată cu drepturile de care beneficiază solicitantul, prin aceleaşi mijloace de plată.
Art. 13. - Pe talonul de plată al drepturilor de pensii se înscrie distinct cuantumul diferenţelor plătite, potrivit prezentelor norme.
Art. 14. - În situaţia persoanelor care, la data efectuării plăţilor unei tranşe, nu mai sunt în evidenţa caselor de pensii sectoriale, suma de restituit se plăteşte prin mandat poştal.
Art. 15.– În situaţia în care titularii au decedat ulterior depunerii cererii prevăzute la art. 4 din prezentele norme, diferenţele cuvenite şi neîncasate de către titular se restituie potrivit prezentelor norme şi se plătesc, prin mandat poştal, soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor, ori, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
Art. 16. - Fondurile necesare pentru plata diferenţelor ce se restituie potrivit prezentelor norme se suportă de la bugetul de stat, prin bugetele aprobate instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) din lege.

In sfarsit, Federatia Militarilor se revolta pe OUG 57/2015 a Guvernului Ciolos

$
0
0
Felicitari Federatiei Militarilor din România, d-lui Gl. bg (r) Nicolae Gropan - presedinte- pentru organizarea in sediul Parlamentului a acestei intruniri selecte o Ostirii Române in Rezerva. Nu credeam ca intr-un Forum al militarilor se poate ajunge sa se discute atât de liber despre problemele militarilor in relatiiile  cu autoritatile publice vremelnic diriguitoare. S-au spus lucruri, destul de apasat, despre guvernanti, unele mai vehemente decât cele care se pot citi pe acest blog. 
Singurul care a incercat s-o scalde a fost domnul Coarna, liderul Sindicatului Politistilor. De altfel, din desele sale interventii, a rezultat ca se numara printre putinii consultati de tehnocrati in elaborarea ordonantei, justificând neconvingator anumite compromisuri care s-ar fi facut, in fata amenintarii ca, in caz contrar, Legea 223/2015 ar fi fost prorogata la aplicare.
Majoritatea  Forumului a votat recomandarea ca asociatiile participante sa-si  mobilizeze membrii pentru Mitingul din 24 Ianuarie din Piata Victoriei, trecând peste orgoliile si resentimentele fata de organizatori.
Mandatul participarii la protest a fost de respingerea a art. 40 al  OUG 57/2017 si de aplicare imediata a Legii 226/2015, desi au fost si voci, intre care cea a dlui Coarna, de a se aduce amendamente in Parlament.
In luarile de cuvânt s-a subliniat  rolul nociv pe care il are ANCMRR din MApN.
De interes au fost si luarile de cuvânt ale domnului General Chelaru.

Ordinul comun de recalculare/actualizare a pensiilor militare in forma apropiata de cea finala

$
0
0
Documentul a fost distribuit de un participant la  Forumul din  13 01 2016 al  Federatiei Militarilor din România, in forma nesemnata de institutiile militare. Despre acest Ordin a vorbit in Forum sindicalistul Coarna.
Documentul de lucru poate fi studiat AICI

Pensii injumatatite pentru cei condamnati pentru fapte impotriva persoanelor persecutate politic

$
0
0
  • Ar putea fi vizati cei care au lucrat in serviciile de informatii si contrainformatii, militie, aparatul de partid PCR, procurori, judecatori.
  • Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
  • 15 ianuarie 2016

  • Decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945.
  • Forma pentru promulgare, initiator Guvernul Ponta in anul 2013

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL
L E G E
privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. – (1) Prin prezenta lege se constituie un fond destinat plăţii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
(2) Fondul este alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire potrivit art. 2 şi 3 şi se utilizează pentru completarea sumelor plătite de la bugetul de stat, potrivit legii, persoanelor prevăzute la alin. (1).
(3) Modul de constituire şi de administrare a fondului prevăzut la alin. (1) se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.
Art. 2. – (1) Persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unor dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, sunt obligate la
2
plata unor prestaţii băneşti lunare, cu titlu de despăgubire.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică indiferent de forma de participaţie penală reţinută în sarcina persoanei condamnate.
(3) Hotărârea definitivă de condamnare se comunică de instanţa de executare Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Art. 3. – (1) Instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare, stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al despăgubirii.
(2) Durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de 5 ani.
(3) Cuantumul lunar al despăgubirii nu poate fi mai mic de 50% din venitul lunar net al persoanei condamnate şi nici mai mare de 75% din acest venit. Prin venit lunar net, în sensul prezentei legi, se înţelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor şi alte venituri lunare periodice.
(4) La stabilirea cuantumului lunar al despăgubirii şi a duratei, instanţa are în vedere criterii precum: fapta săvârşită, poziţia deţinută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activităţii acesteia, măsura în care, prin activitatea desfăşurată de aceasta, au fost lezate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor.
Art. 4. – În vederea garantării executării obligaţiei de plată a despăgubirii, luarea măsurii asigurătorii a popririi asupra veniturilor prevăzute la art. 3 alin. (3) este obligatorie şi se dispune de către procuror ori, după caz, de instanţa de judecată, în condiţiile Codului de procedură penală.
3
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
PREŞEDINTELE SENATULUI
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Bucureşti, Nr.

Ne-a scris domnul Gl.bg(rtr) Nicolae Gropan, presedintele Federatiei Militarilor din România

$
0
0



Nicolae Gropan a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Formular de contact": 

In ziua de 11.01.2016 a avut loc masa rotunda cu tema: : „ Contributia structurilor asociative ale militarilor la elaborarea Ordinului comun pentru aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat”
Inca de la inceput sunt necesare cateva precizari lamuritoare pentru cei care au cautat si mai cauta inca sa dezinformeze opinia publica referitor la organizatorul acivitatii si scopul urmarit.
Activitatea a fost initiata si organizata de Federatia Militarilor din Romania si desfasurata in parteneriat cu toti membrii Forumului structurilor asociative din sistemul de securitate nationala, nu de Ministerul Apararii Nationale cum rau intentionat au prezentat situatia unii specialisti in dezinformare.
Trebuie precizat de asemenea ca in toate actiunile sale , inclusiv in sesizarea Avocatului Poporului, Federatia Militarilor din Romania a ramas si ramane consecventa apararii principiilor statului de drept,respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, transparentei decizionale, a unui dialog civic si social real, a dreptei aprecieri a specificului, interdictiei si limitarilor de drepturi categoriei socio-profesionale a militarilor.
Motivarea actiunii din 11 ianuarie 2016, ca de altfel si a celei din 10 decembrie 2015, inscrisa si in textul invitatiei se refera la ,,Motivarea actiunii noastre este inserata si textul invitatiei Avand in vedere ca pana in prezent prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala itan administratia publica, nu au fost respectate in elaborarea OUG nr.57/2015 sSAi a actelor subsecvente Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat”
In urma dezbaterilor ce au avut loc au reiesit cateva concluzii printre care cele mai importante au fost:
- Se consta existenta unei continue presiuni a politicului, indiferent de culoare, asupra militarilor in activitate,in rezerva sau retragere, boala contagioasa ce a atins acum inclusiv guvernul tehnocrat ;
- Nici un demnitar pana acum nu a raspuns pentru actiunile sale aducatoare de gravele prejudicii si traume pentru slujitorii tarii in haina militara;
- Ceea ce nu intelege niciun responsabil al statului roman, al Guvernului sau al Cotroceniului - unde totusi se afla Comandantul Armatei - este ca umilinta prin care sunt obligati sa treaca acesti oameni, nu ar fi trebuit sa aiba loc niciodata. Ea este gratuita si nociva si este mai mult decat o bataie de joc. Sa nu cadem nici in capcana patetica a celor care exagereaza si distorsioneaza sau speculeaza suferinta pensionarilor militari;
- Insa imaginile si mai ales mesajele acestor oameni care au fost gata in fiecare clipa a vietii lor sa isi dea viata pentru tara, care si-au trait viata zi de zi dupa un cod al onoarei si dupa reguli clare, care au renuntat la majoritatea libertatilor de care toti ceilalti se bucura - acesti oameni nu pot fi tratati astfel fara ca cineva sa plateasca.
- In lumea lor, unde onoarea, cuvantul dat si regulile reprezinta singurul bun si unica mandrie, ceea ce primesc acum din partea guvernantilor si a insusi Comandantului lor este umilinta cea mai crunta pe care o puteau indura. Probabil ca pentru majoritatea celor care isi dau cu parerea despre acest caz faptul nu reprezinta o prea mare branza. Pentru ca ei nu au nici onoare, nici cuvant si nici demnitate.
- Cand un stat a ajuns sa se umileasca pe sine insusi, calcandu-si in picioare cei mai de seama slujitori si aparatori, atunci acel stat este in coma. Iar cei care se lauda ca abia asa il pun pe picioare sunt ori inconstienti ori sunt in slujba altora care le impune un astfel de comportament.
- Cine da dreptul guvernantilor indiferent culoare politica sau tehnocrati sa nu respecte Constitutia si legile tarii?
* Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. 
* Nimeni nu este mai presus de lege. 
* Legea transparentei decizionale este valabila sau facultativa?
- Gl.bg.(rtr) Nicolae. Gropan
Presedintele Federatiei Militarilor din Romania





NOTA
Cititorii acestui blog au avut la dispozitie inregistrari ale luarilor de cuvânt in acest Forum AICI
Am prezentat si inregistrarea intrunirii din februarie 2015, AICI, pe vremea când actiunile Federatiei erau agreate de Presedintie si MApN 

Inca o data aducem multumiri domnului General Nicolae Gropan pentru rigoarea si profesionalismul actiunilor pe care Federatia Militarilor din România le intreprinde pentru restabilirea  respectului fata de Ostirea in Rezerva, in contrast cu obedienta conducerilor Asociatiilor de Rezervisti  din toate institutiile militare. Se completeaza de minune cu actiunile mai intempestive, dar destul de utile, ale SCMD.
Personal, ma bucur ca acest blog este citit de conducerea Federatiei Militarilor.
Viewing all 3590 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>