Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3577 articles
Browse latest View live

Falsurile din Livretul lui Robert Turcescu

$
0
0
Nici macar prezentarea livretului in copie xerox nu estompeaza urmele de falsificare a Livretului Militar Seria M, Nr 025365.
Se vede cu ochiul liber ca primele 3 rubrici de pe prima pagina, corespunzatoare numelui de familie, prenumelui tatalui si prenumelui titularului sunt completate cu un tus negru de o nuanta diferita de cea folosita pentru scriera originala a celorlalte rubrici.
O expertiza grafoscopica a originalului, nu a copiei xeroxate, ar scoate in evidenta si ca rubricile 1,2,3 au fost completate de alt scriptor, cu un scris mai inhibat, si cu un alt instrument de scris, in comparatie cu restul rubricilor.
Nu este exclus ca rubricile 1,2,3 sa fi fost completate peste texte eliminate prin razuire.


Pe pagina 2 sunt modificate  rubricile  Gradul militar si Numarul ordinului de inaintare in grad. Aici este mai evident ca a fost sters textul initial.
Stampila aplicata pe fotografia de la pag. 3 prezinta unele deformari si discontinuitati la marginea fotografiei.
Stampila de pe fotografie este mai clara, semn ca a fost aplicata, dupa curatare, la alt moment decât cel la care au fost aplicate celelalte doua.
Semnaturile emitentului Livretului nr. 025365, de  la SMG, sunt autentice


Initiativa legislativa pentru pensiile minerilor si artistilor

$
0
0
B530 / 2014      Propunere legislativă de completare şi modificare a alineatului 5  al articolului 56  din Legea nr.283/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completarile  ulterioare 


 - forma iniţiatorului

Din Legea 263/2010

Art. 30 
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din: 
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva; 
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii; 
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi; 
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1; 
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3; 
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4. 
(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale. 
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. 
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca. 
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca. 

Art. 56 
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a) si f). 
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), reducerea varstei standard de pensionare este de: 
a) 20 de ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a); 
b) 15 ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. f). 
(3) Varsta standard de pensionare redusa potrivit prevederilor alin. (2) lit. a) nu poate fi mai mica de 45 de ani. 
(4) Varsta standard de pensionare redusa potrivit alin. (2) lit. b) nu poate fi mai mica de 50 de ani, cu exceptia balerinilor si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati. 
(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 30 de ani. 

Stiati ce religie au candidatii la presedintie?

$
0
0

Ma scuzati, oameni buni, dar sa stiti ca nu votez nici un presedinte ne-ortodox

bogdan bun
Mi-a placut la nebunie corul trepanatilor, care a inteles din editorialul anterior ca eu cred ca orice om care a facut un copil este mai bun decat orice om care n-a facut/nascut/adoptat un copil. Ei, bine nu sunt atat de cretin.
M-am luat de Udrea si de Johannis pentru ca, desi au avut toata puterea si influenta posibila, n-au adoptat un copil, doi, trei (observati cat sunt de generos si cat las de la mine, plecand de la premisa ca n-au putut sa-l faca, fiziologic vorbind).  Dar sa-l adopte, de ce n-au putut? Ce, n-au trecut ancheta sociala?! Vreo casierita din Carrefour a facut presiuni si le-a suflat copilul de sub nas? Ce naiba, ei erau legea, puteau sa adopte cate zece fiecare. Astia doi nu doresc copii, ce nu va e clar?
In acelasi sens, n-am spus nici ca acest criteriu – posesia/lipsa copiilor – este cel care ma va face sa aleg un candidat. Am spus ca asa ii elimim pe unii, din lista. Si am vorbit mereu la persoana intai. Asa cum unii nu voteaza pesedisti, sau liberali, eu nu votez neparinti. Nu vrea zambila mea, intelegeti?
Acum o s-o luati razna din nou, ca nu votez un presedinte ne-ortodox… O sa lasati comentarii in care o sa spuneti ca-s un vandut al pesedistilor; ca-s omul bisericii. Sau, din nou, ca sunt prost.
Si-o sa gresiti din nou.

In opinia mea, Biserica Ortodoxa Romana este cel mai mare rau potential al Romaniei. Si daca vom avea un presedinte de alta religie decat cea ortodoxa, orice incercare de a frana expansiunea Bisericii in economie, politica, finante, imobiliare, invatamant, va fi taxata ca venind din partea unui “necrestin”.
Mie personal mi se pare vital ca in urmatorii patru-cinci ani sa se ia cateva masuri care sa reglementeze activitatea bisericii:
-          Scoaterea religiei din scoli, pentru ca nu e normal sa-i bagi religie in cap unui copil, daca parintii vor sa-l lase sa aleaga singur mai tarziu carui Dumnezeu o sa i se inchine.
-          Control fiscal asupra activitatilor economice ale bisericii, pentru ca nu e normal ca Fiscul sa nu dea o amenda sutelor de firme ale bisericilor, controlate doar de preotii-contabili ai BOR.
-          Impozitarea veniturilor bisericii, pentru ca nu e normal ca Biserica sa nu plateasca impozite, in timp ce fiecare amarat o face.
-          Oprirea retrocedarilor istorice de terenuri agricole catre Biserica, pentru ca nu e normal sa dai zeci de mii de hectare in baza unor inscriptii scrise pe piei de miel, acum 3-500 de ani, cand boierii care jefuiau taranii, prin forta, de terenuri, pe care le faceau cadou bisericii.
-          Decaderea din drepturile preotesti ale acelor clerici care fac infractiuni rutiere sau economice, pentru ca nu e normal, frate, sa omori un om cu masina si pe urma sa te duci sa predici despre bunatate in biserica!
Corneliu Vadim Tudor si William Branza sunt evanghelisti. Klaus Iohannis este luteran. Zsolt Szilagyi, Hunor Kelemen si Monica Macovei sunt greco-catolici. Calin Popescu Tariceanu este romano-catolic. Pun pariu ca habar n-aveati ce religie au astia, pentru ca v-ati obisnuit sa va alegeti liderii pe considerente emotionale. Va luati doar dupa ce vedeti la tv, nu faceti o minima documentare pe tema candidatilor.
Eu sunt doar practic. Ce sanse sunt sa scoatem manualele de religie din scoli, cu un  presedinte care nu face parte din religia promovata in acele manuale? Ce sanse avem sa se dea verde procurorilor in arestarea preotilor-spagari, cu un presedinte care se inchina la altceva decat au infractorii astia desenat pe haine?
Va spun eu: nici una. Riscam chiar, intr-o situatie de tipul asta, ca Biserica sa-I starneasca pe oameni impotriva statului. “Opriti paganul fara Dumnezeu care vrea sa distruga Biserica!”. N-ar fi prima oara, in istorie. Si cum candidatii de mai sus stiu exact ca nu se pot pune cu Biserica Ortodoxa Romana, va asigur ca n-o s-o faca. Iar BOR va deveni si mai puternica decat este….
Stiu, n-avem nici o garantie ca ortodocsii de Ponta, Udrea sau Melescanu vor da in cap Bisericii pana ajunge la dimensiunile normale, de entitate neutra. Dar tot avem o sansa, pe care candidatii ne-ortodocsi n-o vor avea niciodata. Avem sansa sa incepem noi, astia multi, o miscare, pe care presedintele, oricine ar fi el, sa n-o poata bloca.

Senatul dezbate miercuri, 01 octombeie a,c, Proiectul legii pensiilor ocupationale, nu militare, cum ne informeaza SCMD.

$
0
0
 Nota
Dupa sedinta Biroului Permanent de la orele 14,00 au fost sterse toate initiativele legislative care urmau sa intre in dezbatere in zilele de luni si marti. Proiectul pensiilor ocupationale a fost scos de pe ordinea de zi  a din 30 septembrie si introdus la pozitia 34 din 01 octombrie.
Vezi Ordinea de zi a Senatului din aceasta saptamâna!

Ordinea de zi a Senatului pentru sedinta de miercuri, 01 octombrie

Nr 34   L362/02.06.2014      -Propunerea legislativă privind pensiile                                                                      ocupaţionale. 
                                                                       -(termen de adoptare tacită: 21.10.2014)
                                                                      Comisie fond: Comisia pentru muncă, familie şi
                                                                      protecţie socială
                                                                        Raport de respingere
                                                                        Caracterul legii: organică


 - forma iniţiatorului

Sa vedem pe ce se bazeaza Comunicatul lui Dogaru!

luni, 29 septembrie 2014


Comunicat

Deoarece pana joi, 02.10.2014, Parlamentul Romaniei va dezbate Proiectul Legii pensiilor militare de stat, SCMD suspenda pichetarile preconizate la sedile PSD din Bucuresti si din tara, pana luni, 06.10.2014.

In functie de rezulatul dezbaterilor, SCMD va declansa actiunile de protest fie la sediile PSD, in cazul in care majoritatea parlamentara nu va adopta proiectul de lege, fie la Palatul Cotroceni, in scopul urgentarii promulgarii Legii pensiilor militare de stat.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU


Cine si pentru care lege a pensiilor militare este chemat de SCMD sa protesteze?

$
0
0
Sediul Central al PSD din Soseaua Kiseleff nr.10
In ultimele zile, SCMD a lansat o serie de comunicate care prevesteau iminenta dezbatere in Parlament a unui proiect al Legii pensiilor militare. Parlamentul si-a suspendat dezbaterile pâna dupa alegerile prezidentiale fara sa se sinchiseasca de avertismentele domnului Dogaru. De ce ar fi raspuns majoritatea parlamentara solicitarilor SCMD, tocmai acum când s-a aflat ca onor sindicatul militarilor disponibilizati a trudit pentru strângerea de semnaturi pentru candidatul serviciilor secrete la Presedintie, domnul Melescanu, cel care abia asteapta sa pice neamtul in incompatibilitate pentru a fi adoptat el candidat al popularilor lui Basescu din ACL?

Lui Dogaru nu i-a mai ramas decât sa picheteze sediul PSD din Kiseleff, in ciuda lui Victor Ponta.
In primul rând, demersul lui Dogaru nu are nicio noima, in afara de cea electorala, pentru ca la Parlament nu este inregistrata nicio initiativa legislativa  pentru reintroducerea pensiilor militare, initiativa care ar presupune o masiva modificare a Legii 263/2010,  lege cadru a sistemului public de pensii.
In al doilea rand inca nu stim despre care proiect de lege a pensiilor militare tot vorbeste SCMD; cel intocmit pe timpul lui Dobritoiu, de Comisia Sârbu, publicat cu unele imbunatatiri pe site-ul SCMD, sau cel intocmit de specialistii lui Dusa si pus in dezbatere in toate structurile militare active? Nota: ambele proiecte le puteti citi si pe acest blog la Articole Populare de pe prima pagina.
Eu cred ca domnul Dogaru si putinii rezervisti care au mai ramas pe lânga SCMD si-ar dori o simpla revenire la Legea 164/2001.
Sansele cele mai mari de adoptare, daca se va decide revenirea la pensiile militare, le are proiectul Dusa,  proiect care se adreseaza doar militarilor care s-au pensionat ori se vor pensiona in baza Legii 263/2010. Fiind intocmit de cadre militare active, acest proiect va rezista si in cazurile in care pleaca ministrul Dusa sau actuala majoritate parlamentara se dizolva.
Cine o sa-l urmeze pe domnul Dogaru in demersul sau revendicativ? Poate organizatiile civile din CNC-ul sau, pentru ca pensionari militari nemultumiti au mai ramas putini dupa adoptarea Legii 241/2013 si indexarile puncului de pensie din anii 2013 si 2014. Dupa cum se mai cârcoteste pe site-urile frecventate de miliatari, nemultumuti sunt doar cei care au avut o pensie atât de mare pe L 164/2001, in  comparatie  cu pensia contributiva, incât, chiar daca le-a fost reintregita, nu se va mai indexa multi ani dupa adoptarea L 241/2013.
*                                 *                              *                             *                         *                    *
Cât despre politicile guvernamentale, iata ce prevedeau programele guvernamentale pentru perioada 2013-2016. Problema pensiilor militare era privita a fi rezolvata prin corelarea statutului cadrelor militare cu reglementarea pensiilor ocupationale.


4. Proiect de Lege pentru
modificarea Legii nr.263/2010
privind sistemul unitar de
pensii publice
PRIORITATE LEGISLATIVĂ
- prima sesiune 2013
MAN Mai
2013
- reglementarea pensiilor ocupaţionale;
- corelarea cu reglementările privind statutul cadrelor
militare. 

Les jeux sont faits.... pentru prezidentiale...rien ne va plus

$
0
0
"Raportul de cercetare - Sondaj național 20-25 septembrie 2014", realizat de SC AB RESEARCH GRUP SRL la comanda Institutului de Studii Liberale. - 
Sondaj telefonic a fost efectuat pe un eșantion de 1.600 persoane, la nivel național - urban și rural. Marja de eroare este de +/- 2,5%. -

Sa intelegem ca va fi o majorare de 5%,dincolo de indexarea anuala a pensiilor?

$
0
0
Pensiile vor creşte cu 5 procente, de anul viitor. Victor Ponta susţine că noul buget poate susţine majorarea pensiilor cu până la 5%, faţă de indexarea anuală.
Si daca Ponta iese presedinte, noul guvern ce va zice?

Cum au ajuns Mircea Dogaru si SCMD in pixul lui Cristoiu si in rechizitoriul politic al procuroresei Monica Macovei.

$
0
0
Marea pichetare a sediului PSD de catre SCMD, in 06 10 2014
Informatia despre strângerea semnaturilor pentru candidatul Teodor Melescanu de catre SCMD, chiar daca a fost negata de beneficiar, a permis editorialistului Ion Cristoiu si candidatei Monicai Macovei sa-l atace pe respectivul candidat, aruncând in el cu dogarisme si secemedisme.
Iata câteva pasaje din editorialul lui Cristoiu inEvz:

”Scandalul mediatic impune în conştiinţe noua ipostază a politicianului, sporeşte interesul marelui public faţă de candidat.
Scandalul produs de candidatura lui Teodor Meleşcanu a avut acest rol.
Printre altele, s-a spus că semnăturile sau o parte din semnături au fost strînse de Sindicatul cadrelor Militare Disponibilizate, condus de Mircea Dogaru. Teodor Meleşcanu a dezminţit informaţia. Despre aşa-zisul colonel şi, mai ales aşa zisul doctor în istorie, Mircea Dogaru, am o părere execrabilă. Intervenţiile sale în scris şi oral put de la o poştă a moletiere. nespălate.
E un soi de Mugur Ciuvică trecut în rezervă şi cu ifose de istoric.
Dacă ştirea ar fi fost adevărată, Teodor Meleşcanu putea fi acuzat că se bazează sau că s-a bazat pe sprijinul unei organizaţii conduse de un personaj sinistru prin poziţiile sale mocirloase. Eu cel puţin n-aş vota în veci un asemenea candidat care, dintr-un post zis de Inteligence, ajunge la mîna unui ins zis de Prostie.
Monica Macovei, sprijinită de cîteva persoane care sînt mai degrabă activişti decît ziarişti, a ţinut o conferinţă de presă, miercuri, 24 septembrie 2014, în cadrul căreia l-a acuzat pe Teodor Meleşcanu de a fi fost ajutat la strîngerea semnăturilor de o organizaţie pro-rusă:
„În timp ce era şeful SIE, dînsului i s-au strîn semnături de colonelul Dogaru, care conduce o organizaţie pro-rusă. Cum a apărat domnul Meleşcanu interesele României, românilor, în raport cu pericolul pe care îl reprezintă Federaţia Rusă?Ce încredere au partenerii noştri, aliaţii noştri occidentali, NATO, UE, SUA, dacă şefului SIE din România i se adună semnături de către o organizaţie pro-rusă, în condiţiile în care noi, în PE, avem foarte multe rezoluţii împotriva agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina.”
Deşi, aşa cum arătam mai sus, cred că aşa-zisul colonel e un personaj sinistru, i-ar aşa-zisul Sindicat un buboi pe obrazul României europene, la Declaraţia Monicăi Macovei am simţit nevoia să pun întrebarea pe care o pun de obicei cînd văd pe cineva luînd-o razna:
Ce-a apucat-o?
Pentru că:
1) Aşa-zisul Sindicat al aşa-zisului colonel dr. nu e o organizaţie pro-rusă.
Am jigni Rusia lui Cehov şi Tolstoi dacă am acuza de aşa ceva Sindicatul lui Mircea Dogaru.”

Legea 125/2014, amnistia fiscala pentru pensionari, a intrat in vigoare de la 01 10 2014

$
0
0

-Urmeaza ca pâna la sfârsitul lunii octombrie sa fie emis un ordin comun  al ministrilor muncii si finantelor de aprobare a Normelor de aplicare.

-Sumele retinute potrivit deciziilor de regularizare se restituie numai pe baza de cerere, in baza unei proceduri stabilite de ordinul comun. Probabil ca in ordin vor fi mentionate documente  care trebuie sa insoteasca respectiva cerere.

-Pentru ca restituirile sa inceapa cu data de 01 01 2015, cererile ar trebui depuse la Casele teritoriale sau sectoriale pana  cel mai tarziu pe 15 decembrie 2014. 

-Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor retinute. 

-Depunerea cu intârziere a cererii, dupa 01 01 2015, atrage dupa sine  si intârzierea restituirilor, probabil in lunile urmatoare datei inregistrarii cererii, dar nu mai târziu de termenul general de prescriptie de 3 ani. 


Amnistia fiscala pentru pensionari. Legea 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii. Lege nr. 125/2014



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 700 din 24 septembrie 2014 

Amnistie fiscala pentru pensionari 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 


Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza. 
(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.



(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale. 

(4) Nedepunerea cererii prevazute la alin (3) atrage nerestituirea sumelor. 
(5) Sumele ce urmeaza a fi restituite pensionarilor in conditiile alin (2) nu se actualizeaza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intrarziere, dupa caz.


(6) Procedura de efectuare a restituirilor prevazute la alin. (2) va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei , protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.

(7) Contributia de asigurari sociale de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata, potrivit prevederilor alin (1), nu se recupereaza. 


Art. 2
Debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiei care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu venituri din activitatile independente, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi. 



Art. 3
Scutirea de la plata a debitelor, precum si restituirea prevazuta la art. 1 alin (2), conform prevederilor prezentei legi, se aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor. 



Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: 
a) Legea nr. 120/2014 pentru scutirea la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale ale agricultorilor catre bugetul de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 541 din 22 iulie 2014; 
b) articolul 2 din Legea nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 19 iulie 2013; 
c) articolul XXII din Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 89 din 12 februarie 2013; 
d) articolul IX din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 68 din 31 ianuarie 2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 214/2013. 



Art. 5
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se emit normele metodologice de aplicare, care se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice. 



Art. 6
Prezenta lege intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare datei publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 



Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Johannis: mesaj subliminal de campanie prezidentiala

$
0
0
Johannis vrea sa scoata hotia
Punînd degetul pe rom-ul din România.

SRI-pisica cu clopoțel pentru expansionismul rusesc

$
0
0

Decât sa-l pună pe Tache sa publice articolul de mai jos in National, SRI ar fi fost mai util acestei tari dacă tacea, acționa si nu-i lăsa pe ruși sa pătrundă cu afacerile pana pe preșul familiei prezidențiale. Vezi afacerile Aluminiu Slatina -Basescu, Udrea, Stolojan, Stoica - si afacerea benzinariilor Gazprom care a pornit de la PDLSibiu si s-a decontat in biroul notarial al Ioanei Basescu.

NAŢIONAL- Contraspionajul în alertă maximă: Ruşii cumpără tot!

Sursa, autor: Naţional, Catalin Tache.
"Ce-i drept, in Romania inca nu si-au facut aparitia deja celebrii „omuleti verzi”, cum sunt numiti agentii rusi apartinand unor trupe paramilitare de elita si a caror principala misiune este destabilizarea din interior a tarilor considerate potrivnice Moscovei. Si pentru ca tara noastra nu este nici Ucraina, nici Moldova, ci un stat membru cu drepturi depline al UE, strategii spionajului rusesc forteaza acum implementarea scenariului de succes din alte doua tari europene, Cehia si, mai ales, Ungaria.

Asa ca, dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete, contraspionajul romanesc a trecut in stare de alerta maxima, existand informatii ca Moscova a avizat punerea la dispozitie a unui buget de-a dreptul impresionant pentru ca agentii sai de influenta sa cumpere tot ce se poate cumpara in tara noastra. De la obiective industriale strategice si afaceri de succes ale unor intreprinzatori, pana la oameni cu functii importante sau fundatii si alte ONG-uri reprezentative ale societatii civile.

S-au identificat „tintele”

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, in urma cu cateva luni, Serviciul Roman de Informatii a declansat, la cererea partenerilor americani, o ampla operatiune de identificare a spionilor rusi care isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii noastre.

Iar graba cu care s-a declansat aceasta actiune a contraspionajului romanesc se datoreaza, in primul rand, noii strategii adoptate de Moscova cu privire la destabilizarea tuturor statelor considerate potential inamice. Mai mult, informatiile primite erau la randul lor extrem de ingrijoratoare, indicand o triplare a numarului de agenti rusi dislocati in ultima vreme in Romania. Insa principala grija a structurilor de contraspionaj romanesc a fost nu identificarea acestor nou veniti, ci a veteranilor care actioneaza pe teritoriul tarii noastre la adapostul unor importante companii, unele chiar multinationale, care domina piata din Romania.

Bataie pe cetatenia romana

Iar reactualizarea bazei de date a aratat ca unii dintre suspectii care acum sunt onesti oameni de afaceri erau suspectati ca ar fi agenti rusi inca de pe vremea lui Ceausescu.

Mai mult chiar, au fost identificate si situatii de-a dreptul halucinante, in care respectivii „turisti” rusi din decembrie 1989 figureaza ca au fost raniti la Revolutie, in zona Televiziunii, si au primit ulterior atat certificate de revolutionari, cat si cetatenia romana! Ceea ce arata inca o data vulnerabilitatea sistemului in primii ani de dupa Revolutie, cand „agenturili straine” au penetrat cu prea mare usurinta diverse institutii romanesti, inclusiv serviciile secrete. Extrem de interesant este ca obtinerea cetateniei romane a reprezentat, mai ales dupa intrarea noastra in Uniunea Europeana, o adevarata obsesie pentru serviciul de spionaj extern al Federatiei Ruse, care, pe filiera moldoveneasca, a incercat constant sa-si faca rost de „cetateni europeni”.

Rezista Serviciile?

Ce-i drept, in ultimii ani SRI-ul a reusit o curatenie fara precedent in propria ograda, eliminandu-i pe capete pe ofiterii din vechea garda, suspectati de simpatii sau chiar legaturi primejdioase cu „colegii” rusi. Iar indeplinirea cu brio a acestei misiuni si explica, intr-o mare masura, sprijinul neconditionat de care se bucura din partea americanilor actuala echipa de conducere a principalului serviciu secret al tarii. Numai ca, in pragul inevitabilelor schimbari de dupa alegeri, asta daca nu cumva se va ajunge din nou la epurari politice de-a dreptul haotice, spionajul rus a declansat o ofensiva fara precedent. Pe de o parte, se zvoneste tot mai insistent ca vor fi readusi pe inalte functii de conducere „pensionarii” din sistem. Pe de alta parte, dincolo de functii, se pare ca agentii rusi au la dispozitie si bani, foarte multi bani, cu care sa cumpere bunavointa unor personalitati ale vietii publice romanesti. Iar in aceasta conjunctura, agravata de ceea ce se intampla la granitele Romaniei, principala intrebare care se pune este daca vor rezista sau nu serviciile secrete presiunilor tot mai mari ale „Noii Rusii” dorite de presedintele Vladimir Putin.

Pe sestache sau pe fata?

Un scenariu asemanator a fost folosit de catre Moscova si in penetrarea unor structuri vitale ale altor doua tari membre ale UE. Insa modalitatea in care au actionat in cele doua cazuri au fost total diferite. Astfel, in Cehia au cumparat, in cel mai mare secret, tot ce le-a iesit in fata ochilor, creand astfel adevarate imperii financiare controlate de diversi oligarhi, dar aflate sub controlul strict al serviciilor secrete de la Moscova. Iar pana se se dumireasca autoritatile cehe ce se intampla chiar sub nasul lor, celebra statiune Karlovy Vary, de exemplu, intrase in proportie de suta la suta in posesia „intreprinzatorilor” rusi. In schimb, in Ungaria, oamenii lui Putin nu s-au sfiit sa opereze pe fata, facand oferte de miliarde de euro, care au fost aprobate de catre demnitarii maghiari, in ciuda „urechelilor” tot mai fatise venite din partea occidentalilor. Insa, dupa modul in care au inceput sa acapareze tot mai multe obiective industriale sau sa sprijine carierele unor oameni politici sau tineri de valoare din toate domeniile, mai mult ca sigur ca, pentru Romania, spionajul rus a pregatit reteta din Cehia.

Propuneri serioase inaintate de ANCMRR ministrului Dusa

$
0
0
....dar si mici cerseli.

COMUNICAT Nr.46 din 10.10.2014

   ÎNTÂLNIRE LA M.Ap.N.   -
În ziua de 07.10.2014, la solicitarea conducerii A.N.C.M.R.R.,ministrul Apărării Naționale, Domnul Mircea DUȘA, a primit o delegație a ANCMRR formată din : Gl.(r) prof.univ.dr. Mihai  ILIESCU – președinte, Gl.lt. (r) Victor  DUMITRESCU – primvicepreședinte, Gl.mr. (r) Victor  CONSTANDA – vicepreședinte și purtător de cuvânt și Gl.bg. (r) Constantin  MIHĂLCIOIU – vicrepreședinte.
Din partea conducerii M.Ap.N. au mai participat: Doamna Otilia  SAVA – Secretar de Stat pentru Relația cu Parlamentul, Informare Publică și Creșterea Calității Vieții Personalului, precum și contraamiral de flotilă Tiberiu  FRĂȚILĂ – Șeful Direcției Personal și Mobilizare din S.M.G..
Întâlnirea a avut drept scop reluarea unor propuneri anterioare cum ar fi:
-  Sprijin pentru a obține fonduri necesare unor nevoi ale A.N.C.M.R.R., ca urmare a statutului de utilitate publică;
-    Urgentarea apariției legii pensiilor militare de stat;
-  Modificarea Codului Fiscal privind dreptul pensionarilor militari de a dispune de un procent de până la 2% din impozitul pe pensii pentru a fi redirecționat în folosul asociației;
-    Asigurarea unui număr de 200 – 300 de exemplare din ziarul „OBSERVATORUL  MILITAR” pentru filialele și subfilialele din teritoriu, în regim de gratuități;
- S-a solicitat sprijin pentru simplificarea metodologiei de eliberare gratuită a medicamentelor pentru pensionarii militari.
-   Promovarea propunerilor conducerii A.N.C.M.R.R. privind înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă / retragere.
Cu această ocazie, ministrul Apărării Naționale a precizat că va întreprinde diligențele necesare, în limita posibilităților ministerului, pentru a soluționa solicitările noastre.
Apreciind deschiderea manifestată de conducerea M.Ap.N., Gl.(r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU a mulțumit pentru timpul afectat întâlnirii și l-a asigurat pe ministrul Apărării Naționale că și în continuare A.N.C.M.R.R. va rămâne o componentă de bază a armatei de rezervă.
VICEPREȘEDINTE și PURTĂTOR DE CUVÂNT
Gl.mr. (r)  //  Victor  CONSTANDA  //

Numarul platitorilor de CAS a depasit numarul pensionarilor de asigurari sociale

$
0
0
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a vorbit, duminică,  la Antena 3, despre evoluția numărului de angajați înregistrați oficial în România. 
"Avem o modificare totală, în sensul că INS, desigur el are o altă metodă de a analiza și de a numără salariați, anunță deja o modificare în sensul creșterii numărului de salariați. Casa Națională de Pensii îmi prezintă numărul de asigurați, aveam 5.300.000 la sfârșitul lunii iunie. La septembrie 2014, numărul de salariați, în revisal corelat cu ANAF, înseamnă 5.700.000 de contracte active, 5.200.000 de salariați care au contracte pe o perioadă nedeterminată, de opt ore normal, contracte pe o perioadă de 22 de zile. Diferența de aproape 520.000 o reprezintă cei care lucrează în regim part-time sau independenții. Important este că am ajuns la o cifră aproape egală a numărului de contributori - numărul de salariați cu contract individual pe perioadă nedeterminată cu contarct de muncă - cu numărul de asigurați", a declarat ministrul Rovana Plumb.
Este o premieră după anul 1990, când am avut cel mai mare număr de salariaţi raportat la numărul de pensionari, scrie sursa citată.
După acel an, numărul şomerilor a crescut continuu, culminând cu anul 2008 când a intervenit criza gestionată defectuos de Băsescu şi PDL, și când au fost făcute cele mai multe disponibilizări şi tăieri de salarii şi pensii, a adăugat Rovana Plumb.
Vezi si situatia statistica a pensionarilor in Trim II 2014

Chiar daca Ponta a fost ofiter acoperit al SIE, Basescu a ramas complet descoperit in fata legii

$
0
0
Dupa ce a iesit la Cotroceni, la ora cucului, sa presteze pentru fosta pereche a lui Cocos, Basescu si-a comandat o emisiune la raresul lui Guse pentru a face niste dezvaluiri, promise de ceva timp. despre ofiterul acoperit care candideaza la prezidentiale.
Nu mai era niciun secret ca Basescu il viza pe Ponta. Problema era cum va demonstra Basescu banuiala sa fara sa se trezeasca a doua zi acuzat de divulgarea secretului de stat sau de inalta tradare. A ales o modalitate a la Gâgă, punându-l pe Rares in situatia penibila de a citi niste Hotarâri de Guvern de parca SIE emite HG-uri pentru a incadra ofiteri de informatii. Bine spuneau unii analisti ca pâna si Turcescu a fost mai credibil când s-a autodenuntat ca ofiter acoperit in presa.
Prestatia lui Basescu la Realitatea a ramas in stadiul de afirmatie nedovedita, facuta in scopuri electorale in  avantajul contracandidatilor lui Ponta, Iohannis si Elena Udrea.
In schimb, din cauza pierderii controlului de sine, Basescu a confirmat declaratiile lui Melescanu cu privire la insistentele matrozului de a afla ofiterii SIE, in marea lor majoritate lucrând sub acoperire.

Lucrul cel mai grav pe care l-a spus Basescu a fost ca de circa un an de zile, de cînd seful SIE a refuzat sa-i divulge informatiile cerute, Basescu a lucrat direct cu cadrele de comanda SIE, ocolindu-l pe seful SIE, Melescanu.
Comisia parlamentara de control SIE trebuie sa demareze de urgenta o ancheta pentru a evalua consecintele intruziunii nebunului de la Cotroceni in activitatea interna a SIE si sa propuna Parlamentului masuri constitutionale de sanctionare.

Nu este exclus ca Basescu sa fi aplicat aceleasi ilegalitati si in relatia cu celalalt serviciu de informatii al tarii, dând ordine directe ofiterilor operativi din subordinea lui Maior.
Basescu nu intelege un lucru simplu:in exercitarea functiei, presedintele nu are acces la orice fel de informatie secret de stat din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Aceste institutii au obligatia sa-i prezinte informatii, pastrând insa secretul asupra modalitatii obtinerii lor.

Pensiile vor fi indexate potrivit Legii 263/2010, dar si majorate

$
0
0
Pichetarea continua
Anuntul a fost facut luni seara pe RTV, la Ora de Vârf, de banuitul lui base ca ar fi ofiter acoperit, actualul premier, si de Rovana Plumb, dupa pichetarea sediului PSDde catre SCMD, in prezenta politicianului Codrin Stefanescu.
Cine poate urmari intreaga emisiune Ora de Vârf va gasi si pasajul in care Ponta regreta ca nu poate aplica procente mai mici de indexare a pensiilor mari, asa cum sunt pensiile militarilor.


Intreaga emisiune Ora de Vârf



A invitat PSD conducerea legitima a SCMD la dialog?

$
0
0
Așa se spunea, in comunicatul de după pichetarea de luni, 13 10 2014, ca ar fi promis Codrin Stefanescu.
"Dl Codrin Stefanescu a anuntat ca, pe parcursul zilei de maine, 14.10.2014, conducerea legitima a SCMD va fi invitatata la dialog de catre conducerea PSD, in scopul gasirii de solutii la cererile adresate de catre rezervisti."

Nu am vazut nicio informatie despre un asemenea dialog care ar fi trebuit sa se realizeze ierix

Cine candideaza? Johannis sau Iohannis?

$
0
0
Cine l-o fi sfatuit pe primarele de Sibiu sa-si degermanizeze numele pe afisele electorale? Pr-istii sai au considerat ca românii vor fi fraieriti mai usor ca sa-l voteze, daca numele ii este scris pe banere cu Iohannis.
Cum va fi scris pe buletinul de vot? Iohannis sau Johannis?
E ca si cum Ian Ionescu ar fi aceeasi persoana cu Jan Ionescu.
Dupa cum se vede, pe pagina de Wikpedia toate rudele sale sunt scrise nemteste.



  1. Klaus Iohannis
  2. Klaus Werner IohanniIn procesuul de la ICCJys este un politician român de etnie germană, de meserie profesor de fizică. Din anul 2000 este primar al municipiului Sibiu. Wikipedia
  3. Născut13 iunie 1959 (vârsta 55), Sibiu

  1. In procesul de la ICCJ, incompatibilitatea in dosarul ANI, figureaza ca parte Johannis Werner Klaus

Diferența intre parkinson și alzheimer. Apropo de suferintele lui Basescu

$
0
0
Bucuria betivanilor, Reactualizare a postarii lui Lupus din  11 05 2013
Cu parkinson tot îți mai rămîne ceva în pahar, dar cu alzheimer uiți unde ai pus sticla!




UPDATE 16 10 2014

Candidati care spun lucruri traznite despre referendum

$
0
0
Probabil ca V.V. Ponta a vizitat Sanctuarul Regal de la Curtea de Arges si i s-au reactivat ceva sentimente liberalo-monarhiste din tinerete. Altfel, poate fi banuit ca vrea sa mai atraga ceva voturi si de la monarhisti, daca a fost in stare sa faca urmatoarea declaratie la Curtea de Arges:
 "Daca voi fi presedinte, voi fi acel presedinte care va supune in discutia publica, pentru prima data in mod serios, si daca va exista o miscare publica in acest sens, chiar unui referendum, forma de guvernamant. Cred ca nu mai suntem in anii '90, cand ne temeam ca vine regele sa ne ia tara. Cred ca exista deja o discutie serioasa in societatea romaneasca si ca, dupa ce scapam de tot felul de dezbateri politice sterile, o dezbatere serioasa si, pana la urma, o expresie a opiniei publice asupra formei de guvernamant trebuie facuta de catre cel care va fi presedintele Romaniei", a spus Victor Ponta.
Nu a invatat de la referendumurile lui Basescu ca presedintele nu poate organiza referendumuri constitutionale, asa cum ar fi unul care vizeaza forma de guvernamânt republica.?
Actuala Constitutie nu poate fi revizuita in privinta formei de guvernamânt, potrivit art. 152 O lege care ar propune schimbarea formei de guvernamânt ar fi declarata neconstitutionala de CCR inainte ca ea sa fie supusa referendumului.
Daca Ponta face un referendum doar ca sa se afle in treaba, asa cum a facut Basescu cu referendumul pentru parlament unicameral, acesta nu este obligatoriu pentru Parlament.
Sa nu creada Ponta ca va primi vreun vot de la putinii monarhisti care mai sunt prin România. Pentru ei a fi de stânga este acelasi lucru cu a fi comunist.



Elena Gabriela Udreaa spus astazi  ceva de groaza, care aduce a lovitura de stat. Ea asemuieste Parlamentul cu oja de pe unghii pe care o dizolva cu spirt pe vata. Zice ca, daca ajunge presedinte, dizolva Parlamentul actual prin referendum si organizeaza alegeri anticipate pentru a forma un nou guvern.

Nu cunoaste ca presedintele poate dizolva parlamentul doar intr-o singura situatie, cea prevazuta de art.89


  1. Dizolvarea ParlamentuluiARTICOLUL 89
    (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Kelemen Hunor, pe 17 10 2014, la Tg. Mures

"România, în sens etnic, nu poate fi stat naţional. E dificil să vorbim de relaţii de încredere între societatea majoritară şi minoritatea maghiară, cât timp articolul 1 din Constituţie ne exclude", a spus Kelemen Hunor.

"Aşa cum simţim noi, înseamnă stat naţional din punct de vedere etnic, ceea ce, am spus de foarte multe ori, din punctul nostru de vedere, nu este în regulă. Fiindcă, până la urmă, există 10, 12, după unii, 15 la sută din populaţia României, care aparţine de altă o etnie, nu contează, maghiari, romi, saşi, sârbi, ruşi lipoveni şi aşa mai departe. Dacă se dă o definiţie din punct de vedere politic, atunci lucrurile devin mult mai nuanţate. Dar, în acest moment, ceea ce simţim noi, această sintagmă înseamnă stat naţional din punct de vedere etnic şi toţi acei care nu sunt de etnie română se simt excluşi. Asta am spus şi, de aceea, noi de fiecare dată spunem, din 1993 până în 2014, că la un moment dat trebuie să ne gândim foarte serios cum putem redefini primul articol (din Constituţie - n.r.)", a spus Kelemen Hunor.

"Ştiu că există un articol care interzice să modifici această sintagmă din Constituţie, de aceea, orice amendare a Constituţiei trebuie făcută în doi paşi, altfel nu se poate umbla la acest articol sau trebuie să ne gândim la o nouă Constituţie. Oricum, există o problemă cu acel articol care interzice modificarea..... 
.... dacă s-ar face un referendum "şi 100 sau chiar 110 la sută" dintre români ar spune că vor monarhie constituţională, aceasta nu s-ar putea realiza, din cauza acelui articol constituţional. ”(n.m. gura pacatosului adevar graieste)

Scandalos: DNA si SRI se implica in succesiunea de la conducerea PSD

$
0
0


Este rezonabil ca DNA sa solicite mandate de interceptare individuala a convorbirilor unor lideri PSD despre care are date ca se implica in acte de coruptie.
Este normal sa inceapa urmarirea penala asupra liderilor pentru care a obtinut informatii primare, inclusiv din interceptari legale, ca au comis infractiuni
Este ilegal sa dea publicitatii, in stadiul cercetarii penale, stenogramele interceptarilor care au legatura cu activitatea infractionala,  pentru motivul ca acest stadiu procedural este secret.
Este scandalos sa faca publice convorbirile dintre liderii partidului care privesc viata interna a unui partid politic, mai ales in perioada de campanie electorala si când se discuta despre cel care ar urma sa preia conducerea partidului in caz de vacantare. Legea spune ca informatiile care nu au legatura cu activitatea infractionala se sterg de pe suport, nu se reproduc in stenograme si, mai ales, daca privesc viata privata a unei persoane fizice sau juridice, nu se divulga. Legea Sigurantei Nationale stabilea pedepse intre 2-7 ani pentru asemenea indiscretii din partea celor care au acces la asemenea date.

Art. 27 DIN lEGEA 51/1991
(1) Informaţiile privind viaţa particulară, onoarea sau reputaţia persoanelor, cunoscute incidental în cadrul obţinerii datelor necesare securităţii naţionale, nu pot fi făcute publice.
(2) Divulgarea sau folosirea, fără drept, de către angajaţii serviciilor de informaţii a datelor prevăzute la alin. (1) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.
Nimeni nu s-a gândit, pâna la DNA-ul lui Kovesi, sa considere infractiuni discutiile dintre liderii unui partid pentru sustinerea unuia dintre ei ca sa acceada la functia de presedinte de partid,
Cum sa consideri infractiune opiniile politice a doi parlamentari privind initiativele legislative pe care  acestia considera ca trebuie promovate, când ei au imunitate constitutionala pentru aceste opinii, chiar daca procurorilor li se pare ca acele opinii ar fi de natura infractionala? O lege de amnistie nu poate fi adoptata de un grup de parlamentari, fie ei si de rangul lui Hrebenciuc si Sova,  ca sa consideri ca initiativa lor ar fi trafic de influenta.
Dupa mintea astora ar putea fi considerate trafic de influenta si demersurile pe care le face SCMD pentru adoptarea legii pensiilor militare, ba si interpelarea Cristinei Anghel, adresata  MApN in acelasi sens. Pai, nu-i asa ca si ei urmaresc un avantaj material propriu?
Daca nu citeam stenogramele, scapate de DNA-SRI in presa, cu sporovaielile, probabil la un pahar de bere, dintre Sova si Hrebenciuc, nu credeam ca si Zgonea este un candidat serios la conducerea PSD, daca Ponta pleaca la Cotroceni.
Constat ca DNA a decis sa-l scoata din joc pe unul dintre candidatii la conducerea PSD.
Daca DNA conidera ca un angajat al sau, care a divulgat generalului D-tru Iliescu faptul ca Hrebenciuc are mandat de interceptare, a comis o infractiune, de ce PSD sa nu considere faptă infractională divulgarea de catre DNA-SRI a discutiilor interne din partid.
Surprinzator, Ponta tace sau reactioneaz neconvingator!!! Cu riscul de a ramâne singur la conducerea partidului... pâna la alegeri. Vorba dânsului; nu mai e mult pâna atunci.
Asta nu e JUSTITIE, domnilor de la CSM!!!!

Viewing all 3577 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>