Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all 3585 articles
Browse latest View live

Pensiile pe luna octombrie nu mai contin sumele provenite din restituirea CAS-ului ilegal retinut de guv. Boc

$
0
0
Nu au sosit taloanele de pensie pe luna octombrie, dar au intrat banii in conturi.
Modificari sunt nu numai la beneficiarii Legii 241/2013 ci si la restul pensionarilor cu o pensie mai mare de 740 lei.
In conturi n-au mai intrat sumele corespunzatoare CAS-lui restituit de guvernul Ponta in primul mandat guvernamental de anul trecut. Actiunea reparatorie s-a incheiat.
Deja sunt discutii alarmiste ca pensiile pe luna octombrie au fost micsorate cu  30-50 lei.
Altii sunt nedumeriti ca la punctul B lit b) si la punctul C din Decizia de punere in plata a drepturilor din Legea 241/2013 nu sunt consemnate exact sumele brute din decizia de recalculare a stagiilor ulterioare si din ultima decizie de revizuire.
Daca acele decizii au fost emise inainte de indexarea valorii punctului de pensie din luna ianuarie 2013 nu este normal  sa creasca sumele reprezentand cuantumul  recalculat/revizuit?
Sumele de la punctul C coincid cu cuantumul din ultima decizie numai in cazul in care aceasta a fost emisa dupa indexarea din ianuarie 2013.
Altfel spus, pensia revizuita si pensia pentru stagiile ulterioare trebuie sa corespunda cu punctajul de pensie multiplicat cu valoarea unui punct de pensie.

Tallinn, capitala Estoniei, depozitul de bere pentru Stockholm si Helsinky

$
0
0
In capitalele Suediei si Finlandei pretul la bauturi este atât de prohibitiv incât bautorii fruntasi isi satisfac poftele doar in escapadele cu vaporul, la sfîrsit de saptamâna, peste Marea Nordului, in capitala Estoniei la Tallinn sau, mai la sud, la Riga. Pretul unei beri obisnuite in Suedia si Finlanda este de cca 9 euro. La Tallinn este 2-3 euro. Cursele de pasageri care pleaca vinerea  din porturile suedeze si finlandeze spre Estonia sunt adevarate discoteci plutitoare  pe care n-ai nicio sansa sa te odihnesti. Daca nimeresti printre cele câteva mii de nordici  petrecareti, cel mai intelept este ca pâna la orele 3-4 dimineata sa mergi la bar sa petreci si tu, decât sa incerci sa atipesti in cabina. Muzica este buna si galagioasa, se danseaza in draci, vaporul trepideaza. Semnalul de stingere este dat cand barbatii incep sa care spre cabine blonde de toate vârstele, care abia se mai tin pe picioare.
La intoarcere, vapoarele gem de navete cu bauturi, indestulatoare pentru toata saptamâna.
In rest, Tallinn este un surprinzator oras medieval, foarte asemanator cu orasele noastre din Transilvania.
Celebra Piata a Primariei din Tallinn. Scaunele teraselorsunt captusite in piei albe

Orasul medieval privit de jos


Picior lung, denumirea strazi care urca si coboara spre Tallinn medieval
Estonianca in port popular te invita la terasa
Voldemar Panso, actor si regizor eston


Catedrala ortodoxa, ruseasca

Proiectul legii pensiilor militare, sustinut de SCMD, propune o baza de calcul care multumeste pe toata lumea

$
0
0
Av. Simona Luminita Sirbu
N-am mai citit demult proiectul legii pensiilor militrare publicat de doua ori pe pagina Departamentului Juridcic al SCMD, proiect eleborat anul trecut de Comisia av. Sârbu Luminita, din dispozita fostului ministru Corneliu Dobritoiu.
Nu stiu de ce am impresia ca au intervenit modificari fata de variata publicata anul trecut.

Mi se pare foarte corect articolul 27 din proiect, cel referitor la baza de calcul al pensiei militare. S-a renuntat la prevederea din fosta lege 164/2001, cea care stabilea solda de functie din ultima luna ca baza de calcul.

Redau mai jos articolele din proiect referitoare la baza de calcul:

Art. 27 - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda/salariul funcţiei de bază aferente unei funcţii exercitate cel puţin 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 10 ani, actualizată la data deschiderii dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.
(2) În cazul în care, în intervalul ales, au avut loc modificări ale funcţiei exercitate, baza de calcul este media soldelor/salariilor funcţiilor de bază îndeplinite în cele 12 luni, actualizată la data deschideri dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.

Art. 28 - Pensia de serviciu pentru limită de vârstă şi pensia anticipată se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) pentru activitatea desfăşurată în condiţii normale, 60%;
b) pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, respectiv grupa II de munca, 62%;
c) pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale şi alte condiţii, respectiv grupa I de munca, 64%;

Art. 29. - (1) Procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii se acordă militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii. Dacă au lucrat mai puţin, la procentele corespunzătoare activităţii desfăşurate în condiţii normale se acordă un spor proporţional cu timpul efectiv lucrat în condiţii speciale sau deosebite.

Art. 30. - Militarii, poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special care au o vechime în serviciu mai mare de 25 de ani, beneficiază pentru fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea/actualizarea pensiei.
...............................................
Art. 106. - (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr.119/2010, precum şi cele stabilite în baza Legii nr. 263/2010 se recalculează în condiţiile prezentei legi.
(2) Pensiile anticipate şi anticipate parţial stabilite în baza legislaţiei anterioare prezentei legi devin pensii de serviciu pentru limita de varstă.
(3) În cazul în care cuantumul pensiei recalculate este mai mic decat cuantumul pensiei în plată, se menţine cuantumul pensiei în plată, care nu poate fi mai mic decat cuntumul pensiei din luna decembrie 2010, în acest din urmă caz menţinandu-se cel din decembrie 2010.
(4) Recalcularea prevăzută la alin.(1) se realizează pe baza unei metodologii ce se stabileşte prin hotărare a Guvernului, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei si Internelor şi Serviciului Roman de Informaţii, adoptată în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi.

Intregul proiect poate fi citit aici

UPDATE

Sunt diferente enorme fata de varianta publicata in iunie anul trecut, varianta criticata aspru pe blogul lui Lupus.


http://www.huhurez.com/2012/06/scmd-propune-o-noua-lege-164-favorabila.html


Lupus poate fi multumit ca nu a scris in zadar articolul:

Propuneri pentru legea pensiilor militare: solda celei mai înalte funcții, deținută cel puțin un an, in întreaga carieră militară, in baza de calcul a pensiilor militare

Propunerea sa se regaseste partial in textul proiectului sustinut de SCMD si care se spune se afla, trimis de ministrul Mircea Dusa, spre avizare la Ministerul Muncii.

SCMD ameninta Casele Sectoriale de Pensii cu actiuni recuperatorii care nu au baza legala

$
0
0
Intr-o informare despre demersurile juridice ale SCMD,  domnul Dogaru, ca un nespecialist intr-ale dreptului, expediaza subiectul dincolo de fruntarii, bâjbâind pe la Bug si Cotul Donului, asa cum ii sunt preocuparile de istoric militar.

Dupa ce o da in vileag pe doamna Mariana de la Muncii ca tine blocat de 4 luni proiectul Legii pensiilor militare, domnul istoric avertizeaza Casele Sectoriale sa restituie diferentele dintre cuantumul stabilit pe L 164 si cel stabilit prin revizuire, pentru ca asa i se pare domniei sale ca reglementeaza art. 2 din Legea 241/2013. In caz contrar SCMD incepe o avalansa de actiuni recuperatorii de care vor beneficia, ati inteles bine, doar membrii care au platit cotizatia.


„... am avertizat Casele sectoriale de pensii ca, daca nu dau drumul banilor abuziv retinuti, rezervistilor discriminati in ultimii doi ani, bani care nu afecteaza bugetul, existand prin decesele din ultimii patru ani ale camarazilor nostri, iar Legea 241 la art 2 prevede acest lucru, vom transforma actiunile inca pe rol pe defuncta "Revizuire", prin introducerea unui simplu capat de cerere, in actiuni recuperatorii, cu penalitatile de rigoare, iar in situatia celor care au pierdut   in justitie, vom declansa o noua actiune recuperatorie, gestionata exclusiv de SCMD, de care vor beneficia doar membrii cotizanti ai SCMD.” spune trufas domnul Dogaru


Si mie mi-ar conveni sa primesc din urma cuantumul din decembrie 2010, dar ce fac daca vine ulterior Curtea de Conturi si intreaba Casa Sectoriala care e baza legala a restituirii? Parca asa a inceput anul trecut si reevaluarea revizuirilor.  Nu cred ca mai da Ponta vreo scutire de recuperare.
Art.2 din legea 241/2013 spune ca se acorda din urma doar sumele rezultate ca diferenta intre revizuirile ulterioare si revizuirea initiala pe OUG nr.1/2011. Adica doar in cazul in care din revizuirile ulterioare, din oficiu sau la cerere, a rezultat un cuantum mai mare. Nu are relevanta aici cuantumul din decembrie 2010.
Actiunile recuperatorii inventate de domnul Dogaru nu au baza legala.

Palatul Drottningholm din Stockholm - resedinta a familiei regale suedeze - ca o crescatorie de gâste belgiene

$
0
0
Castelul Drottningholm (“insulita Reginei”) a fost construit in jurul anilor 1700 pe insula Lovön, pe locul unui castel din piatra. Acesta fusese construit in anul 1580 de Ioan al III-lea al Suediei pentru regina Katarina.  De-a lungul timpului, castelul sufera mai multe reconstructii dar este abandonat in sec 19, in timpul domniei lui Carol XIV Ioan al Suediei, care-l considera un simbol al dinastiei vechi. Intre timp cladirile au fost grav avariate de intemperii.
In timpul domniei lui Oscar I si Oscar II, incepand cu 1846,  se manifesta un interes deosebit fata de palat si se incep primele reparatii dar si modernizari criticate la timpul respectiv.
In 1907 are loc o mare restaurare de patru ani a palatului, se urmareste readucerea la starea initiala iar curtea regala incepe sa-l foloseasca din nou in mod regulat.
De câtiva  ani, perechea regala a Suediei a parasit Palatul Regal din centrul capitalei si foloseste aripa din stanga a palatului Drottningholm ca resedinta permanenta. Restul este muzeu de arta deschis publicului. Si aici gasim celebrele gradini franceze lânga care sunt amenajate si gradini in stil englezesc.









Polemici despre aplicarea art. 29 din Legea 263/2010 privind conditiile de munca pentru cadrele militare in activitate

$
0
0


Un domn,  Spatarel, acuza de manipulare interpretarea data pe acest blog aplicarii conditiilor de munca pentru militarii in rezerva, cu sau fara drept de pensie.
Prezint mai jos punctul de vedere subiectiv al opinientului, scris la pagina de Termeni si conditii, pentru a fi comparat cu raspunsul dat, pe aceeasi tema, de Casa de Pensii a MApN.


„Regret sa constat ca manipulati grosolan pensionarii militari.

Legea 263/2010.ART. 29

(1) Sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncã stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevãzute de legislaţia în vigoare la data încadrãrii acestora.
(2) În domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, încadrarea locurilor de muncã în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizeazã pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevãzute de Hotãrârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncã şi a activitãţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificãrile ulterioare, şi de Hotãrârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncã şi activitãţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificãrile ulterioare.

1) Art. 171/legea 263/2010+Art.1 lit. a)/Legea 119/2010 => incepand cu 01/01/2010: “La data intrãrii în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, inclusiv categoriile de pensii prevãzute la art. 1 din Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.”
2) Conform legii 263/2010 Art.2 lit. d): Sistemul public de pensii se organizeazã şi funcţioneazã având ca principii de bazã:” principiul egalitãţii, prin care se asigurã tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridicã, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege;
3) Conform legii 263/2010 Art.3 sunt 3 categorii de conditii de munca:
- locuri de muncã în condiţii deosebite
- locuri de muncã în condiţii speciale
- locuri de muncã în alte condiţii
4) locuri de muncã în condiţii speciale
art. 18 si art.30 al.1 pct. c)/Legea 263/2010: “ În sensul prezentei legi, locurile de muncã în condiţii speciale sunt cele din: activitãţile din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevãzute de actele normative cu regim clasificat emise pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;”
HG 1294/2001 a fost modificata cu HGS 1019/2010 in 06/10/2010.
De ce nu exista o baza legala pentru aplicarea HGS/1019 pentru cei a caror prima decizie de recalculare s-a emis dupa data de 06/10/2010 ?
5) locuri de muncã în condiţii deosebite si alte conditii.
In sistemul apararii nationale se aplica art.29 al.2 din legea 263/2010 pentru ca legiuitorul a facut odistinctie clara intre pensionarii militari si restul pensionarilor.
Deci si pentru astfel de conditii se aplica HGS 1019 pentru cei a caror prima decizie de recalculare s-a emis dupa data de 06/10/2010.
6) In discutie ar mai fi MS 132/2010 un exemplu de ordin vadit ilegal, care nu este obligatoriu de respectat si acest lucru conform statutului cadelor militare nu atrage nici o raspundere. Acest ordin , ca act subsecvent HG 1294 modificata cu HGS 1010 nu poate sa limiteze doar prin el insasi, sfera de adresabilitate a unei legi sau HG, acte ierarhice superioare. Unde in Legea 263/2010 sau HG 1294/2001 sau HGS 1019/2010 se prevede aplicarea noilor grupe de munca numai celor pensionati incepand cu 06/01/2011 ?

CONCLUZIE: Daca se aplica principiul ierarhiei actelor juridice si principiul egalitatii, la toti pensionarii militari care au avut pensii recalculate si revizuite dupa data de 06/12/2010 trebuie sa se aplice HGS 1019/2010 pentru ca legea actioneaza numai pentru viitor. Altfel pentru activitati desfasurate in aceleasi conditii si in acelasi timp si tip de unitate se stabilesc drepturi diferite, deci un tratament discriminatoriu.”





OUG nr. 96/2013, lege speciala, derogatorie de la L 119/2010 si L 263/2010, pentru diplomati

$
0
0

Dupa ce, rând pe rând, magistratii, consilierii Curtii de Conturii si  câteva mii de militari (cei cu pensii micsorate prin recalculare/revizuire) au fost scosi partial de sub incidenta Legii nr.  119/2010, a venit si rândul diplomatilor sa primeasca venituri suplimentare la pensie, peste partea contributiva din legea sistemului unitar de pensii. 

Pentru cei cca. 250 de diplomati a fost aleasa solutia platii unei indemnizatii fixe de 3571 lei, daca au o vechime de 15 ani in diplomatie, platibila din fondurile Ministerului Afacerilor Externe.


OUG Nr.96 din 16.10.2013

privind acordarea de drepturi unor membri ai Corpului diplomatic şi consular al României
ACT EMIS DE: Guvernul României
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 646 din 21 octombrie 2013



Având în vedere:

necesitatea reglementării unor măsuri pentru aducerea în sfera drepturilor compensatorii a categoriei 
socio-profesionale a diplomaţilor pensionari, prin crearea instituţiei indemnizaţiei pentru activitatea 
desfăşurată în interesul României de către diplomaţi în condiţii grele,  vătămătoare, de uzură fizică şi psihică;

că neadoptarea de urgenţă a măsurii propuse privează această categorie socio-profesională 
de compensarea bănească a vicisitudinilor suportate şi determină pentru o parte din cazuri ca scopul
 compensatoriu să nu se mai realizeze, datorită vârstei înaintate şi stării de sănătate precare;

necesitatea implicării diplomaţilor pensionari în organizarea Forumului Anual al Strategiei UE
 pentru regiunea Dunării 2013, Bucureşti 28-29 octombrie 2013, proiectul politic european de amploare
 şi vizibilitate lansat de România împreună cu Austria şi care reprezintă o importantă iniţiativă a ţării 
noastre după aderarea la UE, fiind adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie 
macro-regională a Uniunii Europene;

necesitatea includerii fondurilor aferente în proiecţia bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul

 2014, în contextul elaborării în prezent a legii bugetului de stat pe anul următor, în considerarea faptului că 
aceste elemente constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu  poate fi amânată, impunându-se
 astfel adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia 
României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articolul 1(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu o vechime neîntreruptă de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, care la data de 31 august 2010 erau pensionari, pot beneficia de o indemnizaţie diplomatică în cuantum lunar de maximum 3.571 lei.(2) Indemnizaţiile diplomatice prevăzute la alin. (1) se pot acorda pentru un număr maxim de 250 de persoane.Articolul 2(1) Condiţiile de acordare de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi cuantumul indemnizaţiei diplomatice se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.(2) Indemnizaţia diplomatică prevăzută la art. 1 este supusă impozitului pe venit.(3) Obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira lunar impozitul pe venit revine Ministerului Afacerilor Externe.Articolul 3Plata indemnizaţiei diplomatice se realizează din bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Externe, de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe“, titlul 59 „Alte cheltuieli“.Articolul 4Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 1 ianuarie 2014.PRIM-MINISTRUVICTOR-VIOREL PONTAContrasemnează:

Fortareata Petru si Pavel din Sankt Petersburg

$
0
0
 In anul 1703, Petru cel Mare a ales mica insula Zayachy din Delta Nevei pentru a ridica o fortareata prin care sa apere capitala Imperiului de atacurile suedeze.
Suedezii au fost infrânti inainte de terminarea fortaretei. Asa ca a fost folosita mai mult ca inchisoare politica. Chiar fiul tarului, Alexei, a fost torturat si executat aici.
Printre personalitatile care au fost inchise in fortareata se numara  Maxim Gorky, Fyodor Dostoevsky, Leon Trotsky sau Alexander Lenin, fratele lui Vladimir Lenin, si, mai spre zilele noastre, Iosif Broz Tito al Jugoslaviei.
In centru Fortaretei se afla Catedrala Petru si Pavel cu a sa turla impresionanta de 122 m, vizibila din toate punctele Sankt Petersburgului.


 Catedrala este locul de odihna vesnica pentru toti Imparatii si Imparatesele Rusiei de la Petru cel Mare la Alexandru al III-lea.
Fortareata si turla Catedralei Petru si Pavel

Vedere peste Neva spre Fortareata Petru si Pavel
Turla Catedralei cu un inger auriu in vârf

Interiorul Catedralei Petru si Pavel unde odihneste Petru cel Mare  

 Mormântul lui Petru cel Mare si al Tarinei




 Calaul si instrumentele de tortura



Ponta vrea sa masoare pensiile in mai multe puncte de pensie. Si-a reconsiderat declaratia.

$
0
0
Nu va gânditi ca vrea sa mareasca numarul punctelor de pensie. Vrea ca punctul de pensie sa aiba valori diferite: una mare pentru pensii mici si una mica pentru pensii mari.
Sistemul unitar de pensii, bazat pe principiul contributivitatii, a gasit o masura unitara de stabilire a pensiilor in sistemul public, respectiv raportul dintre veniturile efective ale asiguratilor si salariul mediu pe economie. O masura unitara de stabilire a pensiei contributive impune de la sine si o valoare unica a masurii. 

Dupa ce saptamâna trecuta premierul anuntase o posibila crestere a valorii punctului de pensie cu 3.85%, astazi a dat o declaratie naucititoare. Punerea in practica a celor afirmate ar inseamna moartea legii sistemului unitar de pensii. Din nou se rasplateste nemunca.


Avem un spaţiu de creştere, atât a pensiilor, cât şi a salariilor, important este să vedem în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere şi este şi punctul de vedere al ministrului de Finanţe, domnul Chiţoiu, nu mărim toate pensiile şi salariile cu 3 virgulă ceva la sută şi încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medicii rezidenţi, fie că vorbim de profesorii debutanţi”, a afirmat premierul Ponta.
El a justificat această decizie prin faptul că cei care au pensii şi salarii mari nu vor simţi foarte mult indexarea de 3,75%.
Dacă mergem ţintit pe anumite categorii creşterea va fi mai semnificativă”, a adăugat Victor Ponta.


UPDATE
Ponta si-a dat seama ca a gresit si  a corectat declaratia luni seara, târziu.

Premierul Victor Ponta a declarat telefonic, luni seara, la Romania TV, ca a facut o eroare sustinand ca va mari pensiile in mod diferit deoarece legal acest lucru nu este posibil, Curtea Constitutionala statuand ca o marire a punctului de pensie e valabila pentru toate pensiile. "Am facut o eroare spunand ca vom mari diferentiat pensiile si salariile. Doamna ministru Campeanu mi-a atras atentia ca legal este imposibil. Pensiile se vor mari toate asadar cu acel 3,75%", a declarat premierul.

Curtea Constitutionala a pus Guvernul la punct in privinta indicelui de ajustare a punctului de pensie, la cererea unor pensionari din Arad

$
0
0
Destepti pensionarii din ARAD!


COMUNICAT DE PRESĂ


30.10.2013În ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.III alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, excepţie ridicată de Gheorghe Gârbovan, Aurel Barz şi Adrian Nicolae Ghilea în Dosarele nr.3839/108/2013, nr.3840/108/2013 şi nr.3838/108/2013 ale Tribunalului Arad – Secţia civilă.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.III alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Tribunalului Arad – Secţia civilă.
  

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

 
In ziua de ieri, Curtea a revenit cu unele precizari:
 

COMUNICAT DE PRESĂ

31.10.2013Prin Decizia nr.437 din 29 octombrie 2013, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.III alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a constatat că aceste dispoziţii de lege contravin prevederilor art.15 alin.(2) din Constituţie, deoarece încalcă principiul neretroactivităţii legii civile.
Ca efect al acestei decizii, dispoziţiile art.III alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2013, referitoare la aplicarea în cursul anului 2013 aunui indice de corecţie de 1,06 adus punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr.263/2010, se vor aplica doar persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis după data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, urmând ca persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013 să li se aplice dispoziţiile art.170 din Legea nr.263/2010.
 
 
 

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol

al Curţii Constituţionale

 

Dupa 299 de ani, domnitorul Brâncoveanu are o Placheta Memoriala la Istanbul

$
0
0
Prezent la inaugurarea tunelului ce leaga Europa de Asia pe sub Strâmtoarea Bosfor,  Primul-ministru Victor Ponta a participat, la Muzeul Yedikule din Istanbul, la ceremonia de dezvelire a Plachetei Memoriale dedicate Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi .
La ceremonie au participat si oficialitati de la Istanbul, respectiv viceguvernatorul Istanbulului, Kazim Tekin.Textul, scris probabil de turci, menajeaza sensibilitatile locale, nevrând sa oficializeze  recunoasterea unui act atroce savârsit impotriva domnitorului si a familiei sale. E bine si atât decât deloc, asa cum a fost trei secole.

Libidinoasa si urâcioasa propaganda basistaa si fost asmutita sa minimalizeze evenimentul, fiind in stare sa-i reproseze  lui Ponta si ca nu l-a inviat pe Brâncoveanu.
Pentru a inchide gura culturnicilor basisti, redau câteva fragmente din discursul lui Ponta de la Istambul, asa cum sunt transmise de Agerpres.

"Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar şi vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru sprijinul personal pe care primul-ministru Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost şi multe lucruri bune şi multe războaie şi multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne uneşte o istorie comună, o cultură, interese economice şi o relaţie între cele două ţări extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune"
"25 de ani de domnie într-o ţară mică, între mari imperii, nu au fost cu siguranţă, deloc, o perioadă uşoară, iar sfârşitul său tragic alături de familie reflectă doar dificultăţile acelor vremuri. Dincolo de activitatea sa politică, domnitorul Brâncoveanu a fondat în România un stil arhitectural şi cultural care, de altfel, îi poartă numele. A fost un domnitor care a sprijinit şcoala şi educaţia. (...) Biserica Sfânta Parascheva de aici, din Istanbul, unde şi astăzi oficiază preoţi români, a fost reconstituită şi reconstruită prin eforturile domnitorului Brâncoveanu"

"Era un cadou din partea Guvernului Turciei la împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan. Anul viitor se vor împlini 300 de ani de la moartea domnitorului Brâncoveanu. Anul viitor, pentru noi, pentru România, va fi anul Brâncoveanu, un an în care vom avea foarte multe manifestări de omagiere a acelor vremuri şi a lucrurilor care au rămas în România din punct de vedere istoric, cultural şi architectural. Şi vreau să mulţumesc încă o dată autorităţilor turce pentru faptul că practic anticipăm acest an Brâncoveanu prin acest gest de asumare a istoriei noastre comune"







Imagini de pe site-ul Guvernului

De ce zice Ponta ca nu se va micsora nicio pensie dupa recalcularea impusa de Decizia nr.437/2013 a CCR

$
0
0

 Premierul a anuntat ca va gasi solutii legale pentru ca nicio pensie sa nu scada prin recalcularea solicitata de decizia CCR cu privire la aplicarea indicelui de corectie a punctului de pensie pentru cei care si-au deschis drepturile de pensie in perioada 01 01 2011-23 01 2013.

Încercăm şi vedem acum în baza deciziei Curţii Constituţionale ce pensii trebuie să recalculăm. Vreau doar să asigur un lucru. Dacă va fi cazul să recalculăm, sigur dăm banii, daca ne cere Curtea să tăiem, nu voi fi de acord şi vom găsi o altă soluţie legislativă astfel încât absolut nicio pensie să nu fie scăzută. Aplic cu bună credinţă şi cu bună voinţă orice idee a Curţii Constituţionale. Îmi pare foarte rău că o să fie o nouă procedură. Voiam să transmit că nimeni nu va pierde niciun leu din pensie în urma acestor decizii” 

Daca sunt corecte calculele scrise de userul Socrate la postarea anterioara „ Ponta vrea sa masoare pensiile in mai multe puncte de pensie” indicii de corectie pentru anii 2011 si 2012, calculati potrivit art. 170 din Legea 263 /2010, nemodificat de OUG nr.1/2013, sunt mai mari ca indicele de 1,06.
Calcul Socrate:
Daca se aplica relatia de calcul din legea 263/2010 , art . 170 se constata ca :

- pentru anul 2011 indicele de corectie este 1,144 ( salariul mediu brut in anul 2010 a fost de 1936,66 lei iar valoarea unui punct de pensie a fost de 732,8 lei ;
- pentru anul 2012 indicele de corectie este 1,2 ( salariul mediu brut pe economie in 2011 a fost de 2031,91 lei iar valoarea unui punct de pensie a fost de 732,8 lei);
- pentru perioada 01.ian. 2013- 23 ian. 2013 , indicele de corectie are valoarea de 1,212 ( salariul mediu brut pe anul 2012 a fost 2133,83 iar valoarea unui punct de pensie a fost de 762,1 lei , conform OUG1/2013 );
- pentru perioada care urmeaza datei de 23 Ian. 2013 se aplica indicele de corectie din OUG1/2013 dar nu este calculat corect , valoarea reala este 1,154 nu 1,06 deoarece salariul mediu brut in 2011 a fost de 2031,91 lei iar valoarea unui punct de pensie in 2013 este de 762,1 lei.



In plus, as adauga prorogarea aplicarii art.170 din Legea 263/2010, de catre Guvernul Boc, pâna la 01 01 2013. 

Abrogarea cap IV din Legea 329/2009 n-a fost respinsa de Camera Deputatilor

$
0
0
Astazi intrase in dezbateri la Camera, cu propuneri de respingere, proiectul de lege prin care se elimina interdictia cumulului pensiei cu salariul din sistemul bugetar.
Dupa dezbateri, cu votul de ma jos, proiectul a fost retrimis spre analiza la Comisia de munca si protectie sociala.
PL 109/2012 pentru abrogarea Cap.IV(art.17-26)din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional
10:4511240 Retrimitere la comisie 11911810-

CA Pitesti a inceput sa judece recursul in Dosarul 2632/109/2012 impotriva Sentintei care restabilise „pensii militare NATO”

$
0
0

 S-a mai scris pe acest blog despre celebrul dosar de la Pitesti prin care Tribunalul a restabilit, cu incalcarea  art. 20 din OUG nr. 1/2011, pensia militara a câtorva contestatari ai deciziilor de recalculare/revizuire. 

Pe 21 noiembrie a.c. se va judeca al doilea termen in recursul declarat de Casa Sectoriala de Pensii a MApN. Solutia nu poate fi decât in spiritul art. 20 din OUG nr.1/2011, prin care s-a reglementat ca sunt supuse revizuirii si pensiile al caror cuantum a fost stabilit de instante, asa cum a decis si ICCJ in RIL pe Legea 119/2010 si OUG nr. 59/2011. 

Tribunalul Pitesti a creat un precedent, mult discutat  in virtual, in procesul recalcularii/revizuirii pensiilor militare, invocat, de altfel, si de Departamentul Juridic al SCMD in Modelul (lipsit de temei juridic) de contestatie la Decizia de punere in plata a pensiei potrivit Legii 241/2013. Tribunalul Pitesti ar fi creat, zice SCMD,  discriminari intre pensionarii militari.

E captivant sa urmarim solutia  pe care o va da in acest dosar Curtea de Apel Pitesti.

 

Informaţii generale

Nr.unic (nr. format vechi) :2632/109/2012
Data inregistrarii02.09.2013
Data ultimei modificari:01.11.2013
Sectie:Secţia I civilă
Materie:Asigurări sociale
Obiect:contestaţie decizie de pensionare
Stadiu procesual:Recurs

Părţi

NumeCalitate parte
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU JUCALEA DAN MIHAIIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU LAUTARESCU PETREIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU LIXANDRU VASILEIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU NASTEA IONIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU NITU IONIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU OLARESCU MARIANIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRUOLESCU GELUIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU OLTEANU FLORINAIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU PAHONTU GHEORGHEIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU PANA GHEORGHEIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU PETRESCU DANUTIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU PIETRARU GHEORGHEIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU POPA BUCUR CATALINIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU POPA DUMITRUIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU PREDA DANIELIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU ROSCA ALEXANDRU DORUIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU SARBU OCTAVIANIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU SINEA NICOLAEIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU SOCOL EMILIAN LUCIANIntimat Contestator
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - PRIN AV. SAVU ION - PENTRU STANCU EMILIANIntimat Contestator
Start Previous 21 - 40 Next

Şedinţe

21.11.2013
Ora estimata: 08:30
Complet: C4R
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:    
31.10.2013
Ora estimata: 08:30
Complet: C4R
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:
Document:    

Model de contestatie la decizia de punere in plata conform Legii 241, aspirator de sindicalisti cotizanti

$
0
0
Departamentul Juridic al SCMD publica pe pagina sa un model de contestatie pentru indrumarea membrilor de sindicat nemultumiti de Decizia de punere in plata a pensiei, incerpând cu luna octombrie 2013 .
Primele trei cereri sunt pertinente, corespunzatoare Deciziei de punere in plata . Restul formularilor avocatesti exced prevederilor Legii 241/2013.



O noua crestere a vârstei standard de pensionare pentru femei, proiect in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii

$
0
0
 Proiectul este pus in dezbatere aici

 Expunere de motive
1. Condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de lege. 
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor vârste se realizează prin creşterea graduală a vârstelor standard de pensionare, în raport de data naşterii,conform anexei nr. 5. 
Ca urmare,în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani. 
La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani,până în anul 2030. 
Totodată, este reglementată creşterea stagiului minim de cotizare la 65 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin creşterea graduală conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 
Ca urmare,în intervalul ianuarie 2011 – ian 2015, stagiul minim de cotizare va creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 
În intervalul ianuarie 2011–ian 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va creşte de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani,până în anul 2030. 
2.Schimbări preconizate Soluţiile legislative propuse a fi reglementate de proiectul de act normativ vizează modificarea art.53 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul egalizării vârstei standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi şi, pe cale de consecinţă completarea Annexei 5 la lege în ceea ce priveşte eşalonarea vârstelor standard pentru femei, în raport de data naşterii, în intervalul 2030 - 2035. 
3. Alte informaţii Egalizarea vârstel de pensionare pentru femei şi bărbaţi se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăţi cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistem ului public. 

Actuala formulare a art. 53 din Legea 263/2010

 Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5. 

Cum va arata art. 53 dupa adoptarea proiectului de lege?

ANCMRR din MApN isi ridica obedienta la grad de virtute

$
0
0
Este totusi o surpriza sa citesti intr-un raport al ANCMRR ca aceasta asociatie a actionat pentru
 „ a anihila efectele nocive asupra ANCMRR şi a rezerviştilor (pensionarilor) militari, ale unor măsuri concepute la nivelul Guvernului şi chiar a Parlamentului României.” când toata lumea stie ca asociatiile cadrelor militare in rezerva, nu numai din MApN, ci si cele din MAI si SRI, s-au facut pres sub cizmele ministrilor de resort din guvernele Boc si Unguianu, remarcându-se doar  prin comunicate scrise la comanda impotriva actiunilor de protest initiate de SCMD.
Daca asociatiile de rezervisti isi exercitau onorabil rolul de protector al pensionarilor nu mai era nevoie sa se infiinteze SCMD.
Când a vorbit domnul general Iliescu despre masurile abuzive si ilegale ale guvernului Boc, asa cum, cu nerusinare,  aminteste in raportul citit la Conferinta Nationala de saptamâna trecuta?  Dânsul si primarele Ontanu ridicau osanale conducerii de partid si comandirului suprem, in timp ce sindicalistii lui Dogaru marsaluiau pe strazi pentru mentinerea pensiilor militare.
ANCMRR isi aroga merite pe seama actiunilor sindicalistilor sau a actiunilor individuale ale unor pensionari militari.
ANCMRR are tupeul sa dezavueze atitudinea critica a presei fata de inactiunile sale. Cu obedienta specifica presedintilor de asociatii  ale rezervistilor din Armata, Ordine Publica si Siguranta Nationala pensiile militare ramâneau la cuantumul calculat in ianuarie 2011.
Cu toate aceste critici, n-as putea sa nu remarc diplomatia ANCMRR  in relatia cu vicepremierul Oprea in initierea si promovarea proiectului Legii 241/2013.

Redau  fragmentul din Raport  in care presedintele ANCMRR  se lauda ca ar fi opus rezistenta guvernului Boc si lui Traian Basescu in problema pensiilor militare.

„ONORATĂ ASISTENŢĂ,
Suntem obligaţi să vă reamintim că perioada parcursă de la Conferinţa precedentă, cu preponderenţă etapa 2009 – semestrul I 2012, a fost cu totul specială; a impus condiţii aparte de lucru la nivelul întregii Asociaţii, ne-a determinat, plecând de la „Mesajul de alertă” din februarie 2009, să concepem noi demersuri cu caracter prioritar şi să acţionăm cu toată răspunderea pentru a anihila efectele nocive asupra ANCMRR şi a rezerviştilor (pensionarilor) militari, ale unor măsuri concepute la nivelul Guvernului şi chiar a Parlamentului României.
Armata a fost supusă unui linşaj mediatic din partea unor politicieni care doreau cu orice preţ să câştige voturi pe spatele militarilor, să-i întoarcă pe militari împotriva militarilor, urmărindu-se manipularea acestora, care puteau deveni instrumente sau victime ale dezinformării; se urmărea zdruncinarea încrederii românilor în Armată, să-i defăimeze prestigiul câştigat alături de Biserica Ortodoxă de-a lungul vremii, cu tendinţe făţişe de afectare a capacităţii de apărare a României.
În contextul general creat în acel timp putem afirma că anul 2010 a marcat începutul unei perioade dintre cele mai dificile pentru fiinţarea Asociaţiei în ansamblu şi la toate nivelurile structurale.
Apreciem că pe fondul măsurilor ilegale şi abuzive ale Guvernului s-a declanşat o stare generală de nemulţumire, îngrijorare şi dezamăgire în rândul cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi familiilor acestora, amplificată de neregulile, erorile şi omisiunile constatate în adeverinţele de venituri ce s-au eliberat până la 30.12.2010 şi, care, au prejudiciat în luna ianuarie 2011 pentru 80% dintre aceştia, cuantumul pensiilor militare.
Trebuie să recunoaştem deschis, că pentru conducerea centrală a Asociaţiei greutăţile obiective, urmare a măsurilor impuse de Guvern au fost amplificate nejustificat de lipsa de înţelegere a poziţiei Biroului Permanent Central faţă de situaţia creată, de lipsa de comunicare cu membrii filialelor dar şi chiar a neîncrederii induse în demersurile iniţiate de Biroul Permanent Central.
Dar, ancorându-ne în realitatea cotidiană a vremii, ANCMRR, Consiliul Director, Biroul Permanent Central şi filialele, au prioritizat demersurile pentru disocierea segmentului socio-profesional ce-l reprezintă militarul în activitate sau în rezervă (retragere) de celelalte categorii socio-profesionale, acesta să nu fie supus comparaţiei, adresându-ne în mod oficial guvernanţilor, tuturor politicienilor şi chiar tuturor românilor că privaţiunile, rigorile, aspiraţiile şi exigenţele serviciului militar au fost impuse unui militar (pensionar) de pe băncile liceului militar, la vârsta de 14 ani, fiind aplicate şi suportate fără crâcnire timp de 40-45 de ani până la pensie, ele au fost asumate prin jurământ de credinţă faţă de Ţară, impuse prin Lege şi ordine ale M.Ap.N., militarul fiind obligat să apere România chiar cu preţul vieţii.
În acest sens, menţionăm că am înaintat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Comisiilor de Apărare, Comisiilor Muncă şi Protecţie Socială ale Parlamentului, Avocatului Poporului, Primului ministru al Guvernului toate argumentele care motivau poziţia noastră, exprimată în raport cu intenţia guvernului de a include pensia militară în sistemul unic.
Poziţia noastră a fost fermă, insistând ca legislaţia în vigoare referitoare la armată să fie armonizată pe deplin la legislaţia armatelor din NATO şi UE.
Nu am dat curs unor îndemnuri adresate şi proferări în mass-media de către diferite persoane şi structuri asociative prin care să prejudiciem „stabilitatea” în ţară, să nu ştirbim cu nimic prestigiul Armatei în cadrul societăţii româneşti, iar în virtutea verticalităţii şi seriozităţii noastre demonstrate în cei 88 de ani de la atestarea juridică a Asociaţiei am avertizat că dacă aşteptările noastre vor fi spulberate, ne rezervăm fără echivoc dreptul ca în numele tuturor membrilor Asociaţiei să facem uz de toate posibilităţile legale împotriva unor măsuri nedrepte, a unei legi antiromâneşti, pentru a ni se recunoaşte şi respecta drepturile consfinţite prin Constituţie şi dobândite prin Lege.
Este demn de menţionat că după aprobarea Legii nr.119/ 2010, Asociaţia a reluat intervenţiile în Parlamentul şi Guvernul României, Avocatul Poporului, inclusiv acţionarea în instanţă a Guvernului în numele celor 2366 de membrii ai Asociaţiei care au înregistrat scăderea cuantumului pensiilor.
Am subliniat, cu tărie în argumentele noastre, că în contextul în care Armata Activă şi cea de Rezervă nu fac grevă, asta nu înseamnă că putem face abstracţie de efectele pe termen lung pe care o Lege inechitabilă, abuzivă sau măsurile de ignorare a prevederilor constituţionale şi a Legislaţiei în vigoare le-ar putea avea asupra întregului sistem de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
România fiind una din ţări NATO cu cele mai mici pensii şi solde acordate militarilor. Cu toate că Armata Română este la acelaşi nivel de competenţă profesională şi de interoperabilitate, fiind respectată şi apreciată de-a lungul istoriei sale moderne, implicit în teatrele de operaţii ale NATO unde este astăzi prezentă.
Un lucru era cert că, în urma acţiunilor în instanţă puteam să ne fi ales cu unele consecinţe neavenite, dar previzibile care ar fi afectat profund parteneriatul cu Ministerul Apărării Naţionale. Este demn de remarcat că am informat pe domnul ministru Gabriel OPREA cu poziţia noastră oficială privind acţiunea în instanţă a Guvernului – implicit a Ministerului Apărării Naţionale, însă datorită decenţei noastre nu am înregistrat atitudini ostile din partea domnului ministru, ci dimpotrivă ANCMRR s-a bucurat în continuare de toată solicitudinea şi înţelegerea necesare asigurării unei colaborări fructuoase.
Întrucât protecţia socială şi demersurile pentru asigurarea unor condiţii de stare socială şi de viaţă decente a membrilor asociaţiei şi familiilor acestora este prioritară, BPC a continuat lupta până la victoria finală în domeniul pensiilor militare – care a fost marcată de însuşirea tuturor amendamentelor noastre la Parlament şi Guvern şi incluse în Legea nr.241 cu aplicabilitate de la 01.10.2013, referitoare la măsurile reparatorii pentru acei pensionari militari a căror pensii au fost diminuate faţă de luna decembrie 2010 – şi revenirea lor la fostele cuantumuri.
Întrucât avem convingerea că toate mesajele de protest, demersurile procedurale în domeniul pensiilor noastre adresate Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi mass-mediei vă sunt cunoscute, acestea fiindu-vă trimise prin poştă şi mijloace electronice, nu mai continuăm să le analizăm, dar subliniem că avem un sentiment de insatisfacţie că unii reprezentanţi ai mass-media civilă precum ziarele: „Gândul”, „Cotidianul”, „Media fax”, „Realitatea”, „OTV” şi „Antena 3”, inclusiv şi „Observatorul militar”, au manifestat reticenţă faţă de noi.
În încheierea analizei acestui domeniu trebuie să subliniem cu profundă recunoştinţă responsabilitatea şi atitudinea aplicată a tuturor membrilor Biroului Permanent Central, în special a Grupului operativ de lucru – format din Primvice preşedinte, Vicepreşedinte, Purtător de cuvânt, Serviciul Juridic şi Consilierul juridic, Şeful Comisiei de Analiză a Respectării Prevederilor Statutului, Şeful Departamentului Relaţii Internaţionale, ai preşedinţilor de filiale.
Întrucât urmează elaborarea unei noi legi a pensiilor militare de stat, am promovat şi vom susţine în continuare:
- respectarea principiului conform căruia pensiile în plată nu se mai recalculează;
- pe viitor să se ia în calcul întreaga perioadă de activitate, toate veniturile obţinute, inclusiv cele în misiuni în străinătate, iar perioada pentru o pensie completă să fie minim de 20 de ani;
- corelarea pensiilor să se facă în raport cu soldele cadrelor active şi inflaţia;
- pensiile militarilor să fie cumulate cu salariul ce-l poate primi un pensionar în perioada post-carieră;
- pensiile în plată redevin pensii militare de stat, acestea nu pot fi nici ocupaţionale şi nici contributive.
Bineînţeles vom relua demersurile noastre către Guvern, Ministerul Apărării Naţionale, Comisiile de apărare şi de muncă din Parlament pentru ca amendamentele noastre să fie promovate prin iniţiativă parlamentară dacă nu vor fi susţinute prin proiectul de lege preconizat.”

Mariana Campeanu despre pensiile militare

$
0
0
Emisiunea poate fi urmarita si aici
Despre militari se vorbeste pe la minutul 14. Moderatorul vorbeste despre un proiect al legii pensiilor militare aflat spre avizare la Ministerul Justitiei. 
Procentul de pensie ar fi 70, 72 sau 74% din solda de baza.

Expertul a calculat alt punctaj si Tribunalul a obligat CPS a MAI sa revizuiasca pensia pentru limita de vârsta

$
0
0
Tribunalul BUCUREŞT
Nr.unic (nr. format vechi) :39811/3/2012
Data inregistrarii13.10.2012
Data ultimei modificari:13.11.2013
Sectie:Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale
Materie:Asigurări sociale
Obiect:contestaţie decizie de pensionare
Stadiu procesual:Fond
solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite actiunea, astfel cum a fost completată. 
Anuleaza Deciziile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă nr.166161/20.04.2012, nr.166161/25.05.2012 şi nr.166161/18.07.2012 emise de intmata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor si Hotararea nr.10385/13.11.2012 emisa de intimatul Ministerul Administratiei si Internelor – Comisia de Contestatii Pensii. 
Obliga intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor sa emita o noua decizie prin care sa revizuiasca pensia cuvenita contestatorului, incepand cu 01.10.2011, in care la stabilirea punctajului mediu anual sa fie utilizat un punctaj mediu anual de 2,78735 puncte si un cuantum al pensiei de 2.441 lei. 
Obliga intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor la plata catre contestator a diferentelor dintre pensia cuvenita si cea efectiv incasata incepand cu 01.10.2011 la zi, sume ce vor fi actualizate cu rata inflaţiei, la care se va adăuga dobânda legală, până la data plăţii efective. 
Obliga intimatele la plata catre contestator a sumei de 600 lei reprezentand cheltuieli de judecata, alcătuite din onorariu expert. 
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sendinta publica azi, 12.11.2013. Document: Hotarâre 9795/2013 12.11.2013

CSP a MAI a fost obligata de Tribunal sa revizuiasca, potrivit unui raport de expertiza, decizia de transformare a pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de vârsta

$
0
0

 Tribunalul Bucuresti


Nr.unic (nr. format vechi) :
39799/3/2012
Data inregistrarii13.10.2012
Data ultimei modificari:13.11.2013
Sectie:Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale
Materie:Asigurări sociale
Obiect:contestaţie decizie de pensionare
Stadiu procesual:Fond

Părţi

NumeCalitate parte
PANA NICULAEContestator
CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNEIntimat
MINISTERUL AFACERILOR INTERNEIntimat

Şedinţe







12.11.2013







































Complet: C27Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte actiunea precizată şi completată. Anuleaza Decizia privind acordarea penisie de invalidate nr.166145/25.01.2012, Decizia de acordare a pensiei pentru limită de vârstă nr.166145/24.01.2012 şi Decizia de acordare a pensiei pentru limită de vârstă nr.166145/17.07.2012 toate emise de intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi Hotărârea nr.9016/09.08.2012 emisă de intimatul Ministerul Administraţiei şi Internelor – Comisia de Contestaţii.. Obliga intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor sa emita o noua decizie prin care sa revizuiasca pensia cuvenita contestatorului, incepand cu 28.09.2011, in care la stabilirea punctajului mediu anual sa fie utilizat un punctaj mediu anual de 3,16601 puncte si un cuantum al pensiei de 2.656 lei. Obliga intimata Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor la plata catre contestator a diferentelor dintre pensia cuvenita si cea efectiv incasata incepand cu 28.09.2011 la zi, sume ce vor fi actualizate cu rata inflaţiei, la care se va adăuga dobânda legală, până la data plăţii efective. Obliga intimatele la plata catre contestator a sumei de 800 lei reprezentand cheltuieli de judecata, alcătuite din onorariu expert. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sendinta publica azi, 
Document: Hotarâre  9794/2013  12.11.201313

18 04 2013
Ora estimata: 12:30 Complet: C27 Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:în vederea efectuării raportului de expertiză încuviinţatDocument: Încheiere de şedinţă 18.04.2013
Viewing all 3585 articles
Browse latest View live