Vom intelege aici de ce trag cu dintii functionarii din departamentele financiare ale
institutiilor din sistemul de aparare, precum si cei ai Caselor de Pensii Sectoriale, sa nu se mai aduca vreo modificare la prevederile art. 40 al OUG nr. 57/2015 prin legea de adoptare in Parlament.
Orice modifcare in definirea bazei de calcul prevazuta in art. 28 si a cotelor procentuale din articolele 29 si 30 presupune o recalculare a pensiilor stabilite in baza ordonantei si un dublu calcul pentru recalcularea pensiilor stabilite anterior intrarii in vigoare a Legii. 223/2015.
Cine-si fac zile grele intr-o astfel de eventualitate? Evident, functionarii amintiti mai sus.
Modificarile cotelor procentuale din articolele 29 si 30 ar fi mai usor de rezolvat, prin simple inlocuiri de procente in Programul de calcul.
Nu acelasi lucru se va intâmpla daca este redefinita baza de calcul din articolul 28.
Intr-o astfel de eventualitate, ar fi pusa in miscare cea mai mare parte a pensionarilor care au depus cereri de alegere a celor 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, la care se adauga, poate, si multi din cei care nu au depus cereri. De ce?
Optiunea de a depune cereri pentru stabilirea bazei de calcul s-a exprimat pe realitatea juridica de la momentul formularii/neformularii cererii. Modificarea continutului bazei de calcul da dreptul pensionarului ca, de la data intrarii in vigoare a legii de adoptare a Ordonantei, sa-si aleaga o alta perioada de 6 luni.
Practic, procesul de recalculare a pensiilor militare ar fi reluat de la zero, pentru perioada ulterioara intrarii in vigoare a Legii de adoptare.
Intr-o astfel de eventualitate si cei care au iesit la pensie in anul 2016 au dreptul sa-si aleaga o noua baza de calcul.