Voi aborda un subiect destul de sensibil. Știu că-mi va aduce multe critici, dar îl abordez pentru că, după recalcularea preconizată, se intenționează ca toate pensiile militare din trecut să fie aduse la plafonul cuantumului net calculat potrivit art. 60, modificat prin Ordonanțele 59/2017 și 114/2018.
Conform noului articol 60 al L 223/2015 toți cei care s-au pensionat în ultimii trei ani au fost uniformizați la nivelul cuantumului net din cele 6 luni alese, pierzând vechimea, sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru pensia pensia suplimentară, sporul OMM. Este adevărat că militarii cu vechime mică nu au prea avut ce pierde, grosul bazei lor de calcul fiind dat de sporurile salariale. Pensiile fiind suficient de mari, noii pensionari nu s-au prea văitat decât de pierderea sporului pentru OMM; mai mult cei care s-au informat pe re'elele de socializare De celelalte drepturi, fiind elemente constitutive ale bazei de calcul și ale algoritmului de calcul instituit de L 223/2015, unii s-au mai văitat ... dar nu puteau să conteste în instanțe includerea lor în plafonul cuantumului net.
S-a întâmplat ca media soldelor nete alese să fie egală sau aproape egală pentru un militar care a avut vechimea efectivă de 15-20 de ani, la fel ca la alt militar care a avut vechimea de 20-30 de ani. Ambii au rămas după plafonare cu o pensie egală sau aproape egală.
Pentru echitate, nu ar fi cazul ca și acel cuantum net plafonat potrivit art. 60 să fie acordat doar celor care au cel puțin vechimea în serviciu de 25 de ani, ceilalți primind cuantumul proporțional, așa cum plănuiesc să facă pentru cuantumul minim net?
Normal ar trebui să se acorde bunus sau malus la 25 ani vechime în serviciu. Nu se poate da bonus pentru că s-ar depăși solda netă ca activ.
Exceptați de la acest calcul proporțional ar trebui să fie doar disponibilizații reali, care sunt protejați de Ordonanța nr. 7/1998.
O astfel de dispoziție ar preveni în viitor exodul de cadre din sistem. O vor păți și cei care s-au grăbit în ultimii 5 ani să devină tineri pensionari militari, dar și cei activi care plănuiesc acum să părăsească sistemul.