Public doar câteva întrebări care au relevanță și pentru rezerviști.
- Domnule general de brigadă subiectul zilei în societate şi, implicit, în armată, este proiectul legii salarizării unitare. Ce noutăţi are acest proiect pentru militari?
- Prin noul proiect vrem să reaşezăm într-o ordine firească elementele de salarizare militare, astfel încât să le putem utiliza în calculul pensiilor militare. După cum se ştie, în salarizarea personalului militar sunt acte normative speciale, începând cu statutul militarilor, reglementat prin Legea 80/1995. Vom reaşeza profesia militară la nivelul la care era acum 15 ani, în comparaţie cu celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar. Ca principiu, vrem să ierarhizăm funcţiile, de la nivelul soldatului până la cea mai mare, şeful Statului Major General, într-un raport corect, care să reflecte în mod just importanța îndatoririlor și responsabilităților asumate prin fiecare funcție și, la fel de important, să se asigure aplicarea unitară, nediscriminatorie a corelației funcție-nivelului de salarizare în întregul sistem național de apărare. La muncă și riscuri egale, și solda trebuie să fie aceeași, acesta ar fi principiul de la care plecăm. Elementele specifice salarizării militarilor, solda de funcţie, solda de grad, gradațiile şi indemnizaţia de comandă, vor fi elementele de bază.Alt principiu va viza includerea sporurilor în solda de funcţie. Vor fi astfel stabilite mult mai uşor soldele, vom realiza o echilibrare pe eșaloane, pe grade, şi vor apărea diferenţieri, pe arme şi specialităţi, conform activităţii specifice. Mă refer la aviaţie, la marină, la forţele speciale, la celelalte categorii care vor avea aceste solde de funcţii majorate. Toate activităţile desfăşurate de militari vor fi comensurate în solda de funcţie.
........
- În ecuaţia tehnică-luptător determinant este luptătorul. Poate fi performant un soldat plătit cu salariul minim pe economie?
- Categoric, nu. Şi nu este normal ca în era aceasta supertehnologizată, care necesită cunoştinţe ample şi abilităţi, să neglijezi luptătorul. Trebuie repus la nivelul lui, iar prin legea salarizării încercăm ca profesia militară să fie adusă la un nivel de vârf. Dacă acum zece ani, de exemplu, militarii erau a patra categorie profesională, raportându-ne la salariul mediu în lei, acum, din şaisprezece categorii, am ajuns cam pe locul doisprezece.
- Ce soluţie a identificat Direcţia financiar-contabilă pentru diminuarea unor disfuncţii între veniturile militarilor la început de carieră sau de la baza carierei?
- În toate domeniile, un debutant în carieră are un salariu mic. Asta se întâmplă şi în sectorul privat, şi în celelalte domenii din sectorul bugetar. Aşa este şi în Ministerului Apărării Naţionale, însă în funcţie de nevoi, se stimulează accesul în cariera militară a anumitor categorii de personal. Răspunzându-vă punctual, acum ne confruntăm cu o situaţie conjuncturală şi se datorează faptului că legile anuale de salarizare au conservat un venit realizat la nivelul anului 2009, la 31 decembrie.
- Motivul disfuncţiei cred că de aici pleacă… salariul minim pe economie.
- Salariul minim pe economie a crescut anual astfel încât a depăşit solda funcţiei de bază a militarului. La elaborarea Legii 284/2010 a fost luat în calcul un salariu minim de 600 de lei. Acesta a fost nivelul de atunci. Înmulţit cu coeficientul de ierarhizare din lege, un SGP-ist avea 600 x 1,64. Solda lui era, deci, peste salariul minim. Ministerul Apărării Naționale a făcut şi face eforturi, atât la nivelul conducerii, cât și prin consultările permanente la care participăm noi, ca experți, ca în perioada următoare, odată cu aprobarea prin lege a Ordonanţei 2/2017, salariul minim sau echivalentul salariului minim să devină soldă de funcţie. Militarii vor fi departajaţi de solda de grad şi de gradaţii. Așa vor fi înlăturate disfuncţionalităţile de natură salarială, pe categorii de personal. Vor fi departajaţi, așa cum este firesc, soldatul, subofiţerul şi ofiţerul, în funcție de răspunderile și complexitatea atribuțiilor fiecărui corp de cadre, și vor fi diferențieri în funcție de ierarhie și vechime și în interiorul corpului de cadre.
..............
..............