Dispoziţii generale
Art. 5
(1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Art. 10
Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
COMUNICAT AEP
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 10 februarie 2017 este de de 18.871.639
-Prima condiție pentru ca un referendum să fie valabil este ca la vot să se prezinte 30% din cetățenii înscriși în listele electorale permanente, adică 5 661 492 cetățeni.
-A doua condiție este ca numărul voturilor valabil exprimate să reprezinte 25% din numărul cetătenilor înscriși în listele electorale permanente, adică 4 717 910 voturi valabil exprimate. Deci numărul voturilor nule trebuie să fie mai mic de 5% din numărul cetățenilor înscriși în listele permanente.
-A treia condiție este ca majoritatea voturilor valabil exprimate să spună DA la întreabarea pusă de organizatorul referendumului.
Ce se întâmplă dacă la referendum participă mai puțin de 30% din numărul cetățenilor înscriși în listele permanente, dar numărul voturilor valabil exprimate reprezintă mai mult de 25% din cei înscriși în listele permanente? Iată încă o reglementare ambiguă.
Legea ar trebui să precizeze: cele două condiții din alin. (2) și (3) ale art. 5 sunt cumulative.