Dezvăluirile deputatei care i-a dat harta României Mari președintelui Iohannis
- 26.01.2017
Eugen Dinu, redactor
Alina Zotea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, i-a înmânat președintelui României, Klaus Iohannis, o hartă a României Mari miercuri, la Consiliul Europei.
R: Am fost impresionat de gestul dumneavoastră. Când v-a venit ideea să-i faceți un asemenea cadou președintelui Iohannis?
A.Z.: M-am bucurat foarte mult atunci când am văzut pe agenda Consiliului Europei că printre invitați este Președintele României, Klaus Iohannis și în acel moment am știut că întrebarea mea pentru domnul Președinte va fi una despre Unire și desigur însoțită de un cadou cu Harta României Mari.
R: Această acțiune este asemănătoare cu cea dintre Vladimir Putin și Igor Dodon. Dacă aceea nu ar fi avut loc, îi mai făceați un astfel de cadou șefului statului român?
A.Z.: Bineînțeles că da! Eu nu mă conduc și niciodată nu mă voi conduce după gesturile lui Putin sau Dodon. Idealul meu este Unirea, iar mesajul Unirii trebuie să ajungă la toți, inclusiv și în instituțiile europene.
R: Ce v-a răspuns președintele Klaus Iohannis când i-ați înmânat harta?
A.Z.: A zâmbit și mi-a mulțumit pentru acest cadou.
R: V-a lăsat de înțeles că ar putea face vreun pas pentru o viitoare Unire?
A.Z.: Domnul Președinte înțelege perfect că numărul unioniştilor este în creștere, de aceea angajamentul nostru ca politicieni este să ducem acest mesaj în fiecare casă, iar în 2018 vom lupta împreună pentru o majoritate unionistă în Parlamentul din R. Moldova.
R: Chiar credeți că Unirea României cu Basarabia este posibilă? Vă întreb asta în contextul în care ideile lui Igor Dodon sunt complet opuse.
A.Z.: Odată învestit în funcție, domnul Dodon în prima sa vizită oficială a demonstrat interesele cui le protejează și sper să nu ajungă niciodată să aibă o majoritate în Parlament, fiindcă de altfel vom rata parcursul European, vom pierde Acordul de Asociere cu UE, vom pierde libera circulație și finanțarea economică.
R: De când a devenit Igor Dodon președinte al Republiciii Moldova, politicienii unioniști de la Chișinău întâmpină probleme?
A.Z.: Republica Moldova nu ar mai întâmpina probleme dacă Rusia nu s-ar amesteca în interesele noastre naționale. Astăzi noi vedem partide finanțate cu bani grei din Rusia ca să le protejeze interesele, iar unul din ei este domnul Igor Dodon care nu face decât să fie pe plac finanțatorilor personali. Noi, ca politicieni unioniști nu ne rămâne decât să luptăm până la capăt şi sunt convinsă că generația mea va face unirea.
R: Cetățenii Basarabiei sunt deschiși la o eventuală Unire?
A.Z.: Conform sondajului Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) jumătate dintre moldoveni (47%) ar vota pentru Unirea cu România pentru a-și îmbunătăți viața, iar mai mult de un sfert dintre aceștia – din considerente naționale. Prioritatea noastră este să creștem acest număr și să le explicăm în continuare cetățenilor că singura soluție pentru Republica Moldova este parcursul european împreună cu România.
R: Cum credeți că ar trebui procedat? Un prim pas ar putea fi reprezentat de organizarea unui referendum pe ambele maluri ale Prutului?
A.Z.: Trebuie de muncit foarte mult, prin interconectare energetică, investiții româneşti, mass media, cultură, educație si va veni timpul când cetățenii vor merge la vot şi vot decide ce e mai bine pentru viitorul națiunii.