SITUAŢIA CU DOCUMENTELE ÎNREGISTRATE LA CASA DE PENSII SECTORIALĂ
a Ministerului Apărării Naţionale pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 223/2015
privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare
a Ministerului Apărării Naţionale pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 223/2015
privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare
Data
22.11.2016
Număr de fişe cu locurile de de muncă care dau dreptul la încadrare în locuri de muncă şi condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar (Conform prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 123/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar
Număr fise 42.944
In anul 2010 s-a dat HG S 1019 prin care a fost modificată Anexa 1(pentru MApN) a HG 1294/2001 privind locurile de muncă deosebite, speciale și alte condiții. Prin Ordinul M132/2010 MApN a decis că noile condiții de muncă sunt aplicabile numai personalului militar aflat în activitate la data intrării lui în vigoare.
Legea 223/2015 a stabilit că noile condiții se aplică și personalului trecut în rezervă înainte de anul 2011, în baza unei metodologii.
Potrivit art. 13 din Metodologia aprobată prin Ordinul M 123/2015, centrele militare înaintează fisele cu locurile de muncă doar la cererea celor interesați. Pentru cei care nu depun cereri la centrele militare, acestea nu sunt obligate să înainteze din oficiu fisele la Casa de Pensii Sectorială și nici aceasta nu poate recalcula pensia cu stagiile corespunzătoare noilor condiții de muncă.
După cum se poate observa din situația publicată pe site-ul CPS a MApN. numai 42 944 fișe cu locurile de muncă ale personalului militar care a lucrat în MApN au fost trimise de centrele militare teritoriale către CSP, la cererea personalului militar interesat.
Din totalul de cca. 75 000 pensionari militari ai Casei Sectorială mai scădem câteva mii care s-au pensionat în perioada 2011-2015, aceștia au primit fișa în dosarul de pensie, și tot mai rămân 15-20 000 de pensionari care n-au aflat că trebuie să depună respectivele cereri.
Așa s-a întâmplat și în 2007 când, prin Ordonanta 77, s-a introdus în calculul pensiei militare sporul pentru condițiile de muncă și pentru cadrele MApN trecute în rezervă înainte de intrarea în vigoare a L 164/2001. Au avut trei ani la dispoziție și, dacă nu venea recalcularea pe L 119/2010, mii de cadre n-ar avea nici acum introdus sporul de vechime suplimentară pentru condițiile de muncă.
Cu toate că secretomania face ravagii printre cadrele militare, când vine vorba despre pensie, n-ar fi rău dacă îi întrebați pe colegii pe care îi întâlniți dacă au depus cererile la centrele militare.
Precizez că este vorba numai despre pensionarii MApN, nu și de cei ai MAI și SRI.
Art. 13.
Centrele militare sau structurile militare, care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cererea acestuia, înaintează fişele cu locurile de muncă/adeverinţele caselor de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii sau celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.