Prezentarea cazului.
preluat de pe blogul Ordinul Militar.
preluat de pe blogul Ordinul Militar.
La data de 01 01 2016 un domn colonel(r) avea o pensie militară de serviciu în plată, potrivit art. 109 alin (1) al noii legi a pensiilor militare, de 4240 de lei, pensie care ar fi urmat să fie recalculată în următorii 2 ani.
In vederea recalculării și punerii în aplicare a dispozițiilor Legii 223/2015, colonelul a optat prin cerere pentru cele 6 luni care urmau să constituie baza de calcul în vedere recalculării pensiei, potrivit Art. 109 din lege, a solicitat recalcularea vechimii suplimentare pentru condițiile de muncă, potrivit noilor reglementari și, probabil, a cerut restituirea diferențelor potrivit Art. 121 din aceeași lege, întrucât pensia recalculată/revizuită potrivit OUG nr. 1/2011 a fost de 2596 lei... față de cuantumul de 3944 lei calculat pe fosta Lege 164/2001.
Intre timp s-a produs evenimentul decesului colonelului, lăsând urmaș cu drept de pensie soția.
In astfel de situații, Legea 223/2015 este foarte clară, în articolul 53, cum se calculează pensia de urmaș:
Articolul 53
„(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:a) pensia de serviciu pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat; ”
Să distingem ce înseamnă separat cele 3 sintagme folosite în lege.
-„pensie aflată în plată” este pensia care se cuvenea susținătorului în luna în care a decedat, cuantum inscris pe ultimul cupon de pensie. Nu intră rețineri sau drepturi anterioare.
-„pensie la care ar fi avut dreptul”înseamnă că militarul nu avea pensie la data decesului, dar îndeplinea condițiile pentru obținerea unui drept de pensie militară de serviciu. Nu e cazul în speța pe care o discutăm.
-„în condițiile legii” se referă la drepturi acordate legal, nu drepturi calculate, neapărat, potrivit noii legi, cum greșit interpreteaza Casa Sectorială. In expresia în condițiile legii intră și situația că pensia în plată a colonelului la data decesului era de 4220 lei, potrivit Art. 109 din noua lege, și ar fi rămas la fel și după recalculare, prin aplicarea Art. 111, tot din noua lege .
Ca urmare, pensia de urmaș care se cuvenea soției supraviețuitoare era 1/2 din 4220 lei.
Ce a făcut, onor ,Casa Sectorială de Pensii a MApN?
A recalculat mai întâi pensia decedatului, pentru a stabili pensia care se cuvenea decedatului potrivit algoritmului de calcul al noii legi, nici nu rezultă că a luat în seamă cererea pentru reconsiderarea vechimii suplimentare pentru condițiile de muncă, și rezultatul de 3068 lei l-a împărțit la doi, omițând aplicarea Art. 111 din aceeași lege, potrivit căruia cuantumul în plată ce s-ar fi cuvenit decedatului după recalculare ar fi rămas tot 4220 lei.
In loc de o pensie de urmaș de 2110 lei i-au stabilit doamnei o pensie de numai 1334 lei
Să spună domnii care au emis decizia de mai jos dacă vor proceda la fel și cu urmașii decedaților militari după încheierea procesului de recalculare, când aceștia vor avea o decizie de pensie militară pe care scrie că au un cuantum în plată mai mare, care diferă de cuantumul calculat potrivit noii legi?
Iși vor permite și atunci să ignore cuantumul în plată al susținătorului?
Reflectând la aceste întrebări, poate vor înțelege că, în cazul supus discuției, au aplicat greșit Art. 53 al Legii 223/2015.