Biletel cu notitele despre discutia dintre rege si Petru Groza, purtata pe data de 22 decembrie 1947, cu o saptamâna inainte de abdicare. Biletelul a fost gasit in arhiva Consiliului de Ministri. |
Niciun cuvant in plus scris de rege la Senat, in afara de semnatura. |
Cum comenta Carol al II-lea abdicarea Regelui Mihai
Scris de : P.C.R. 2011-06-26 18:09Carol al II-lea descrie, în jurnalul său, astfel abdicarea fiului, Regele Mihai: “Marti, 30 decembrie 1947. O zi ingrozitoare, ce zi sfasietoare: la 5 d.a. dupa-amiaza, bietul si credinciosul Ribeiro telefoneaza ca Reuters a comunicat ca Mihaita a abdicat, azi, la 3. Vestea a cazut ca o maciuca pe capul nostru, am ramas, literalmente, traznit. Reprezentantul lui Reuters a si venit aci aducandu-mi telegramele, cari dau oaresicari detalii. La 3, a iscalit abdicarea si a dat oProclamatie catre popor, iar unele vesti zic ca la 4 va parasi Bucurestiul.
A si fost proclamataRepublica Democratica Populara, alias Sovietica. M-a apucat o furie auzind aceasta stire; cine dracul l-a pus pe Mihaita sa se intoarca, ca, dupa o saptamana, sa plece in conditiile cele mai urate si dand catre popor o proclamatie rusinoasa. Nu numai ca abdica pentru el si urmasii sai, dar spune, in proclamatie, ca lasa poporului grija de a-si alege felul cum doreste sa fie guvernat, considerand ca monarhia este un obstacol serios in calea dezvoltarii democratice a tarii. Ma sufoca ideea ca fiul meu, ca suveran, sa poata sa-si puie iscalitura sub un document astfel redactat. Toti luptam pentru a arata lumei ca forma democratica nu numai ca este compatibila cuMonarhia, dar ca si asta este, de fapt, mai garantata sub un suveran, decat sub un presedinte, care-i, totdeauna, un om de partid si iata ca, acuma, Mihaita declara, sub iscalitura, contrariul si, in acelasi timp, autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai.”
Fragmentul face parte din volumul al cincilea de insemnari zilnice ale lui Carol al II-lea, “Intre datorie si pasiune”, aparut la Editura Curtea Veche in 2001.