Ministerul Muncii lansează în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016
Astăzi, 17 mai, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
Proiectul de ordonanță de urgență urmărește rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Această opţiune rezolva încadrările (și implicit remunerațiile) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții, în cadrul aceleiași unități şi reducerea diferențelor salariale din administraţia publică centrală. Totodată, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul de Sănătate şi pentru personalul din Educație, începând cu luna ianuarie 2017.
Potrivit proiectului, începând cu august 2016, personalul care își desfășoară activitatea în aceleași condiții și care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiași instituții va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituția respectivă.
Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corecțiile aduse soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Tot din august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
...,.......
Serviciul de comunicare
In dezbatere publica
Publicat la data 17.05.2016 până la data de 26.05.2016
VEZI AICI PROIECTUL COMPLET
Salariile de bază şi câştigurile medii vor fi:
-demnitarii cu 9.264 lei, urmaţi de
-“funcţiile speciale" cu 9.056 lei,
-diplomaţii cu 8.140 lei,
-justiţia cu 7.215 lei,
-învăţământul auxiliar didactic cu 4.680,
- învăţământul universitar cu 4.233 lei,
-funcţionarii publici din administraţia centrală: 4.013 lei,
-cercetarea cu 3.822 lei
-sănătatea cu 3.066 lei,
-învăţământul preuniversitar cu 2.706 lei,
-funcţionarii publici din administraţia locală cu 2.658,
-apărarea şi ordinea publica cu 2.597 lei,
-cultura cu 2.297 lei,
-ccomunicare
ii din administraţia central: 2.217 lei,
ii din administraţia central: 2.217 lei,
-asistenţa social cu 1.498 lei şi contractualii din administraţia locală cu 1.408
Guvernul propune majorări diferite între sectoarele de activitate:
Sănătate 17%, Educaţie 14% şi Armată 38%