Prin doua referendumuri nationale, românii au votat in majoritate covârsitoare constitutia republicana din anul 1991, cât si forma revizuita din 2003, care consfinteste, in Art. 1, ca "Forma de guvernamânt a statului român este republica"
Ordinea constitiutionala este o componenta a sigurantei nationale a statului român, astfel ca, orice amenintare la adresa formei de guvernamânt este o amenintare la adresa sigurantei nationale.
Potrivit legii, amenintarile la adresa sigurantei nationale nu constituie prin ele insele infractiuni contra securitatii statului, intrucât le lipsesc unul sau mai multe elemente constitutive ale unei infractiuni, dar, lasate sa se dezvolte, ele pun in pericol valorile care definesc securitatea statului român. Si din acest motiv, amenintarile la adresa securitatii statului român sunt incredintate spre monitorizare si prevenire unor organe specializate, cum ar fi serviciile de informatii, care nu au competente de cercetare penala. Ele sesizeaza organele de cercetare penala atunci când amenintarile intrunesc toate elementele unor infractiuni.
De unde ar putea sa vina principalele amenintari la adresa unei republici daca nu de la fostii monarhi, descendentii si camarilele lor? De aceea, cele mai consolidate republici din lumea democrata au interzis, pentru lungi perioade de timp, accesul in tara si implicarea in viata publica a fostilor monarhi si a membrilor familiilor lor.
Situatia politica in postcomunism a evoluat atât de ciudat si de bezmetic in România, incât monarhistii si republicanii convietuiesc la nivel decizional intr-un concubinaj vecin cu promiscuitatea.
Electoratului majoritar republican i s-a servit monarhism pe toate canalele media, mai cu lingurita, mai cu polonicul, si a fost intr-atât de mult confuzionat incat a fost in stare sa aleaga un monarhist in functia de presedinte al republicii. Din acelasi registru al ascensiunii monarhismului prin confuzionarea electoratului a facut parte si propunerea unui lider liberal ca fostul rege Mihai I sa candideze la functia de presedinte al Republicii. Prin accederea monarhistilor in functii importante ale statului republican, prin retrocedari imobiliar, familia fostului rege a dobândit si forta financiara.
S-a ajuns in situatia paradoxala in care Romania inceputului de mileniu III are, de fapt, si presedinte si rege.
Nu persoana fostului rege ar fi o problema , un om onorabil, care s-a identificat cu lupta impotriva comunismului in exilul românesc, motiv pentru care i s-au iertat o serie de greseli ale trecutului sau politic, din perioada in care a fost seful statului, intre anii 1940-1947.
Ingrijoratoare este noua camarila regala care, in aceste momente, se pregateste sa subziste si dupa trecerea in nefiinta a batranului rege. In conditiile in care, potrivit legii salice, Mihai I nu are succesori la Coroana regala, Camarila a reusit sa-l puna intre paranteze chiar din timpul vietii, lumea nemaifiind sigura ca deciziile din ultimii 2-3 ani publicate in numele fostului rege sunt si acte de vointa nealerata ale acestuia.
Spuneam ca noua camarila monarhica are acum putere financiara sa sustina o retea intreaga de organizatii monarhiste, cu puternice influente in societatea civila si in presa. Pana si o buna parte dintre realizatorii de emisiuni de la A3 au puternice convingeri monarhiste. Se sapa temeinic si continuu la temelia statului român republican sub acoperirea libertatii optiunilor politice.
Nu va mai trece mult si chiar de la nivelul institutiilor fundamentale ale statului, inclusiv puterea legislativa si executiva, monarhistii vor cere, nu revizuirea Constitutiei republicane, imposibil de realizat, ci abrogarea Constitutiei si alcatuirea unei Constituante care sa redacteze o noua Constitutie cu alta forma de guvernamânt.
Se asteapta momentul in care 25-30% din electoratul roman va avea convingeri monarhiste, suficient ca sa treaca si un referendum constitutional de schimbare a formei de guvernamânt.
Astept momentul in care Parlamentul se trezeste din adormire , va iesi de pe linia moarta pe care a fost tras, si va cere institutiilor de forta, servicii, MAI, MApN, Parchetul General, sa prezinte informari cu privire la masurile pe care le intreprind pentru apararea actualei ordini constitutionale.
Republica este continuu violentata sub privirile indiferente ale parintilor sai.