Pentru cei care erau ingrijorati de scaderea traficului pe blog |
In primele aparitii publice dupa emitera Ordonantei de urgenta prin care pensiile militare, abia reintroduse prin Legea 223/2015, au fost micsorate si plafonate la 85% din solda bruta lunara, autorii ordonantei au pus in gura noului ministru tehnocrat al Apararii motivarea ca se doreste cointeresarea cadrelor militare sa ramana o perioada mai mare in activitate, lasând sa se inteleaga ca Legea 223/2015, in forma adoptata de Parlament, le imbie sa iasa la pensie.
Ordonanta a declansat un val de nemultumiri in rândul pensionarilor militari care isi pusesera speranta ca legea noilor pensii militare le va aduce o majorare a veniturilor actuale.
Spre deosebire de activi, pensionarii au alternativa pastrarii in plata a actualului cuantum mai avantajos si riscul de a ramane cu el inghetat pentru câtiva ani.
Doar activii care se vor pensiona in urmatorii 5 ani spera sa aiba ceva avantaje daca opteaza pentru modul de calcul din sistemul public de pensii.
Plafonarea cuantumului pensiei la 85% din solda lunara bruta face atractiva cariera militara doar pâna la 20-24 ani vechime efectiva, perioada in care si un cadru care lucreaza in conditii speciale de munca implineste o vechime cumulata de 36 ani, dupa care incepe sa se piarda din sporurile acordate de lege. Un militar care lucreaza in alte conditii de munca ajunge si mai repede la vechimea de 36 ani.
Cu fiecare an pe care-l depaseste peste vechimea cumulata de 36 ani, militarul pierde câte un procent din sporul pentru pensia suplimentara. La 45 de ani vechime cumulata pierde integral sporul pentru pensia suplimentara. Cu alte cuvinte, pentru militarii care pana in anul 2010, inclusiv, au platit cel putin 5 ani contributie pentru pensie suplimentara/contributie individuala la bugetul de stat, sporul pentru pensie suplimentara se aplica la concurenta cu sporul pentru vechimea in munca; acordarea unui drept il exclude pe celalalt, daca militarii isi prelungesc cariera militara peste 22-24 ani.
Doar pentru cei care si-au inceput cariera militara dupa anul 2005 dispare aceasta dilema, pentru ca acestia nu mai au sporul pentru pensia suplimentara.l
Iata ce val de reactii a determinat OUG nr. 57/2015 in unitatile militare.Ele vor continua sa se manifeste si in urmatorii 10-15 ani.
Blogger Viorel Spulber spunea...
"Astazi s-au primit la unitati, faxuri de la esaloanele superioare, pentru cei activi care vor sa mai ramama in activitate peste varsta standard de pensionare.
Au fost pusi sa faca rapoarte de ramanere in activitate ca li se va aproba.
Au ajuns "maimutele destepte" sa-si dea seama ca toata lumea vrea sa plece din armata cat mai devreme posibil ca si asa daca ramam tot nimic inseamna la pensie.
Am mai aflat ca sunt amagiti, ca in baza de calcul a pensiei militare intra solda lunara bruta/salariul care il au acum in momentul de fata, adica ce au pe fluturas aia este baza de calcul a pensiei. Informatiile le-au primit de la CPS cat si de la CMJ-uri.
Ce ziceti de faza asta, chiar asa de mult pot manipula, minti si insela, nu stiu dar am ajuns sa-mi fie rusine, ca am facut parte si eu din banda asta de misei."