In atentia Comisiilor de aparare din Senat si Camera Deputatilor care vor intocmi rapoarte pe legea de adoptare a OUG nr. 57/2015
Tehnoordonantistii au modificat Art. 108 al legii pensiilor militare in asa fel incât pensia suplimentara sa se calculeze, procentual, tot din baza de calcul si sa fie trasa in plafonarea de 85% a cuantumului pensiei.
Formularea este copiata din Legea 164/2001, numai ca atunci n-a produs discutii, cuantumul pensiei calculate, recalculate sau actualizate putând atinge 100% din baza de calcul.
Spre deosebire de formularea initiala, potrivit careia sporul se aplica la cuantumul calculat al pensiei, noua redactare este si imprecisa. Nu precizeaza daca sporul se aplica la baza de calcul sau la cuantumul pensiei. Abia din art. 30 intelegem , fara dubii, ca sporul se aplica la baza de calcul, fiind componenta a cuantumului plafonat la 85% din baza de calcul.
In fond, am putea spune ca este corect sa se aplice la baza de calcul, solda lunara bruta, pentru ca si contributia pentru pensia suplimentara a fost retinuta de-a lungul anilor tot din solda lunara bruta.
Cum de nu au realizat carpacii de ordonante ca noua formulare, corelata cu plafonarea de la art. 30, incalca grav principiul egalitatii reglementat de art.2 lit. b) al aceleiasi legi, principiu care asigura tuturor beneficiarilor de pensii militare un tratament nediscriminatoriu in privinta realizarii drepturilor si obligatiilor prevazute de lege?
Prin introducerea plafonului de 85%, militarii care realizeaza o vechime cumulata de peste 45 de ani sunt dublu discriminati fata de cei care au vechime mai mica;
1. Nu-si pot valorifica in pensie vechimea cumulata peste 45 de ani, realizata prin activitate in conditii speciale sau alte conditii in cursul carierei militare sau prin stagii ulterioare pensionarii.
2. Pierd intregul spor pentru pensia suplimentara.
Este o discriminare si fata de cadrele militare active care, in urmatorii 5 ani, pot opta pentru sistemul public de calcul , sistem in cadrul caruia isi valorifica integral atât sporul pentru conditii de munca, cât si sporul pentru pensia suplimentara..
De aceea, pentru a evita aceste discriminari, Parlamentul nu a impus in L 223/2015 un plafon al pensiei mai jos de 100% din baza de calcul si a prevazut in art. 108 ca sporul pentru pensia suplimentara se calculeaza la cuantumul pensiei si nu la baza de calcul.
Cu atat mai simplu era pentru ordonantisti sa evite aceste discriminari, cu cât au coborât procentul de calcul al cuantumului pensiei militare de la 80% la 65%, lovindu-i si pe cei cu vechime cumulata pana in 30 de ani.
Daca in Parlament nu sunt eliminate aceste discriminari , Casele de Pensii Sectoriale pot sa-si calculeze de pe acum numarul proceselor pentru intregirea drepturilor neacordate prin abuz de reglementare, petentii putând sa ridice in instante exceptia de neconstitutionalitate referitoare la discriminarea intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica.
Sa comparam textele:
Legea 223/2015
Art. 108. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut
special carve au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară
şi/sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29, 30 şi 39,
astfel:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.
OUG 57@2015
Articolul 108
Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani;
c) 9% ? o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.