Martinica |
Din punct de vedere juridic, sporul pentru OMM nu este reglementat de legile pensilor militare sau pentru militari. Este prevazut in art. 11 al Legii nr.80/1995, Statutul cadrelor militare, fiind reconfirmat printr-o lege speciala, respectiv in Legea 238/1998, cu extindere si pentru militarii care au activat inainte de 23 August 1944.
Se acorda doar, dupa pensionare, cadrelor militare carora li s-au conferit Ordinul Meritul Militar.Nu toate cadrele militare beneficiaza de acelasi spor ci, diferentiat, functie de clasa Ordinului.
Sporul acordat nu face parte din cuantumul pensiei militare ci se adauga la cuantumul pensiei, in proportiile stabilite de aceleasi legi speciale, nu in legea pensiilor militare.
Prin modul de calcul dar si de evidentiere in Deciziile si Taloanele de pensie, a devenit un lucru comun ca sporul pentru OMM ar face parte din cuantumul pensiei. Nu a deranjat pe nimeni aceasta confuzie, pentru ca nimeni nu s-a gândit ca va veni timpul când unor Mos Teaca de prin structurile functionaresti ale institutiilor militare, invidiosi pe vechimea cumulata de cei care au muncit in conditii speciale si alte conditii, le va veni ideea sa instituie un plafon al cuantumului pensiei de 85% din baza de calcul, ca sa le mai reteze militarilor decorati din drepturile de pensie, ce li se cuvin din vechimea cumulata si sporul pentru pensia suplimentara, cu explicatia nastrusnica pentru cei avizati ca aceste pierderi sunt compensate, pâna la 100% din baza de calcul, prin sporul conferit militarilor decorati cu OMM.
Spre exemplu, un militar cu vechime efectiva de 30 ani, din care 20 in alte conditii, are o vechime cumulata de 40+10=50 de ani. Ajunge la plafonul de 85% din baza de calcul cu 45 de ani din cei 50, dar pierde integral si sporul pentru pensia suplimentara. De ce il sanctionam in comparatie cu alt militar care are aceeasi vechime efectiva, din care 20 in conditii deosebite? Acesta realizeaza o vechime cumulata de 30+8=38 ani; isi valorifica in pensie intreaga vechime cumulata si inca 7 procente din pensia suplimentara, pâna la plafonul de 85%.
Pe Taloanele de pensie apar consemnate in prezent, separat, drepturi conferite pensionarilor prin alte legi speciale: drepturi pentru revolutionari, veterani, deportati, prizonieri, Ordinul Mihai Viteazul, stagii militare in detasamentele de munca, membri ai uniunilor de creatie, etc.
In niciuna din situatiile enumerate nu se face confuzie intre dreptul de pensie al titularului si celelalte drepturi conferite de legi speciale.
De exemplu, ca tot vorbea un comentator pe acest blog, si domnul Dogaru in ultimul Comunicat, indemnizatia conferita membrilor uniunilor de creatie de interes public, prin Legea nr.8/2006, este de 50% din cuantumul pensiei acordate in sistemul public de pensii, drepturi de care au beneficiat si militarii pâna la 01 01 2016. A zis cineva ca 50% din dreptul de pensie acordat creatorilor militari, in plus peste cuantumul pensiei contributive, ar face parte din cuantumul pensiei? Se mai pune intrebarea daca procentul de 50% se aplica la cuantumul calculat in puncte de pensie sau la acel cuantum majorat cu sporul pentru OMM?
Este evident pentru toata lumea ca in cuantumul pensiei militare calculat potrivit Legii 223/2015, chiar modificata prin OUG nr. 57/2015, nu este inclus si sporul conferit celor decorati cu Ordinul Meritul Militar.Sa vedem ce confuzie creeaza OUG nr. 57 prin scortosenia celor care au dorit sa fie mai precisi in art. 111, referitor mentinerea in plata a cuantumului mai avantajos.
Articolul 111
În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 109 sau 110 şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.
Ce compara domnii tehno-ordonantisti? Compara cuantumul calculat potrivit art. 109 si 110, care nu include sporul pentru OMM, cu cuantumul contributiv, in puncte de pensie, din Decizia emisa in baza Legii 263/2010, sau cu cuantumul in plata care, conform confuziei, cuprinde si sporul pentru OMM?
Iesirea din confuzie nu poate fi realizata decât prin consemnarea separata pe Talonul de pensie, asa cum este calculat, separat, si in Decizia de pensie, a sporului pentru Ordinul Meritul Militar, sub titulatura de „Drepturi conferite in baza legii 238/1998” , alaturi de alte drepturi conferite de alte legi speciale.
Poate asa inteleg si domnii tehno-ordonantisti de prin ministerele militare ca este neconstitutional sa instituie o plafonare a cuantumului pensiei militare mai jos de 100% din baza de calcul. Creeaza inegalitati intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica in valorificarea dreptului de pensie.