privind stabilirea şi recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii nr. 223 din 27 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare
Începând cu data de 01.01.2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele elemente de noutate aduse de acest act normativ sunt:
1) Baza de calcul pentru stabilirea şi recalcularea pensiilor militare de stat o reprezintă media soldelor brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie, la alegerea pensionarului. Din baza de calcul fac parte sporuri, indemnizaţii, compensaţii şi alte drepturi incluse în solda lunară brută cu excepţia celor prevăzute la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.
2) Algoritmul de calcul al pensiei militare constă în aplicarea unui procent de maxim 85% asupra bazei de calcul, acesta fiind stabilit astfel: - 65% pentru 25 de ani de vechime cumulată; - 1% din baza de calcul pentru fiecare an care depășește vechimea cumulată de 25 ani; - un spor de 3%, 6% sau 9%, potrivit legii, pentru contribuția la Fondul pentru pensia suplimentară și/ sau contribuţia individuală la buget. Valoarea astfel obținută se majorează prin adăugarea sporului procentual acordat pentru Semnul Onorific în Serviciul Patriei de 10%, 15% sau 20%, conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Prin această modalitate de calcul, cuantumul pensiei militare de stat poate fi de maxim 93,5%, 97,75% sau 102% din baza de calcul, respectiv media soldelor brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, în funcţie de Semnul Onorific în Serviciul Patriei deţinut.
3) Pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau plătite conform legislaţiei anterioare devin pensii militare de stat şi se recalculează în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor, acest proces urmând a se finaliza în termen de maxim 24 de luni de la intrarea în vigoare a legii. În acest sens, începând cu luna ianuarie 2016, vor fi parcurse următoarele etape:
informarea pensionarilor, prin intermediul unui mesaj inscripţionat pe taloanele de pensie, de către Casa de Pensii Sectorială, despre necesitatea formulării opţiunii scrise privind alegerea celor 6 luni în funcţie de care se stabileşte baza de calcul;
comunicarea prin intermediul ACMRR şi al unităţilor centrale şi teritoriale a unor clarificări necesare pentru consilierea pensionarilor în procesul de recalculare;
completarea de către pensionari a unei cereri, pe suport hârtie, cuprinzând opţiunea celor 6 luni alese ca bază de calcul şi transmiterea acesteia la Casa de Pensii Sectorială, până la finele lunii iunie 2016. În cazul în care aceştia nu îşi exprimă opţiunea în acest termen, se utilizează ultimele 6 luni de activitate;
centralizarea opţiunilor pensionarilor la nivelul Casei de Pensii Sectoriale şi transmiterea de către aceasta la unităţile militare care au eliberat adeverinţele de venit pentru recalcularea pensiilor, în vederea detalierii şi actualizării veniturilor care constituie baza de calcul;
recalcularea pensiilor şi emiterea deciziilor de pensie de către Casa de Pensii Sectorială în baza adeverinţelor cu veniturile actualizate;
În cazul în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, va fi păstrat în plată cuantumul cel mai avantajos beneficiarului de pensie militară de stat. Astfel nicio pensie aflată în plată nu va scădea.
Pensiile astfel recalculate se plătesc începând cu luna următoare emiterii deciziei de pensie şi se cuvin începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Proiectele ordinelor comune privind Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare și Procedurile de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat sunt în fază avansată de elaborare și avizare în cadrul instituțiilor cu atribuții în acest domeniu.
4) În termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, militarii care vor ieşi la pensie în această perioadă pot opta pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acesta este mai avantajos.
5) Diferenţele rezultate între cuantumul pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie titularilor la cererea acestora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data de 01.01.2016, în baza normelor aprobate prin hotărâre a guvernului, act normativ aflat în procesul de avizare și aprobare.
6) Începând cu data de 01.01.2016, toate pensiile militare de stat se majorează cu 5%, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.
De asemenea, prin aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal vor rezulta și creșteri ale cuantumului pensiei nete puse în plată, determinate de modificarea deducerilor din venitul din pensie, astfel:
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea din venit care depășește valoarea, întregită în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul 2016, respectiv 871,7 lei;
Suma neimpozabilă lunară crește la 1050 lei.
7) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad şi/ sau soldele de funcţie ale militarilor. În situaţia în care în acelaşi an au loc și indexări se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
Link-uri utile:
- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizareapersonalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unortermene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.