Quantcast
Channel: huhurez.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Despre deschiderea dreptului de pensie si stabilirea dreptului de pensie in Legea 223/2015

$
0
0
Deschiderea dreptului de pensie se refera la verificarea conditiilor de vechime si vârsta pe care pensionarul trebuie sa le indeplineasca potrivit legii in vigoare la data depunerii cererii de pensionare.
Daca sunt indeplinite conditiile pentru deschiderea unui drept de pensie (de serviciu, de invaliditate sau de urmas) se procedeaza la stabilirea dreptului de pensie, altfel spus, la calcularea cuantumului dreptului de pensie.
Cele doua notiuni dau continut caracterului de drept subiectiv patrimonial al dreptului de pensie.
Dupa stabilirea initiala a dreptului de pensie, acesta poate fi modificat prin indexari, actualizari sau recalculari efectuate in baza legii valabile la data deschiderii dreptului de pensie sau a unor legi ulterioare succesive.
Expresia pensii stabilite in baza unei legi cuprinde pensii deschide in baza acelei legi cât si pensii deschise in baza legislatiei anterioare dar recalculate potrivit respectivei legi.
Sa vedem ce consecinte juridice poate produce folosirea  in Legea 223/2015 a expresiilor drepturi de pensie deschise sau drepturi de pensie stabilite. Desigur ca ne vom ocupa de articolele care reglementeaza recalcularea/actualizarea drepturilor de pensie deschise inainte de intrarea in vigoare a  Legii 223/2015., pensii care de la 01 01 2016 devin pensii militare in cuantumul in plata stabilit  pâna la acea data in baza legilor 263/2010, 241/2013, 165/2011, 119/2010.
Depasim articolul 26 in care cei care au trecut in rezerva fara a avea dreptul de pensie de serviciu sau de invaliditate pot solicita pensie militara la implinirea vârstei standard de pensionare,  daca au  avut 10 ani vechime in serviciu, dar numai dupa ce si-au deschis drepturile de pensie in sistemul in care indeplineste conditiile cumulative de pensie

Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19. 

In privinta actualizarii pensiilor militare, formularea articolului 60 alin.(1) litera a) nu lasa loc de interpretare.Toate drepturile de pensie deschise anterior intrarii in vigoare  a noii legi vor avea un regim unitar de actualizare, astfel:
-se actualizeaza ori de câte ori se majoreaza soldele de grad si de functie ale militarilor in activitate
-conteaza gradul militar avut la data trecerii in rezerva si media soldelor de functie pe sase luni consecutive din ultimii 5 ani de activiate.
- in vederea primei actualizari, conform alin. (2) al art.60, cele sase luni se aleg de fiecare pensionar prin cerere adresata Casei Sectoriale in urmatoarele 6 luni de dupa prima majorare a soldelor activilor. Daca se omite trimiterea cererii, actualizarea se face din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie din ultimele sase luni de activitate, dupa expirarea celor 6 luni in care pensionarul avea dreptul sa aleaga.
.
Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel: a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

Sa analizam acum in ce masura formularea de la articolul 109 alin.(2) este compatibila cu cea din articolul 60  alin. 1 litera a).

Art. 109
(2)Prima actualizare prevăzută la art. 60 alin. (1) lit. a) se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad/salariilor gradului profesional şi/sau soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.

In primul rând, observam ca este vorba de aceleasi categorii de pensionari. Formularea alin. (1) a art. 109 se refera la toate pensiile recalculate potrivit Legii 119/2010, revizuite potrivit Legii 165/2011, reintregite potrivit Legii 241/2013, stabilite in baza Legii 263/2010. Ca sfera de cuprindere, toate aceste pensii pot fi definite si prin termenul drepturi de pensie deschise anterior Legii 223/2015, utilizat in art.60 alin.(1) litera a) .
Corelând cele doua texte, putem sa concluzionam ca procesul de actualizare a pensiilor in plata la data de 01 01 2016 incepe, la cerere sau din oficiu, dupa 6 luni de la prima majorare a soldelor activilor reglementata legal dupa 31 12 2015 si se incheie in maximum 24 de luni de la aceeasi data. Drepturile actualizate se cuvin din luna in care a avut loc majorarea soldelor activilor. 
Presupunând ca prima majorare a soldelor va opera de la 01 01 2016, procesul de actualizare va avea urmatoarele etape:
-perioada 01 01 2016-31 06 2016, depunerea cererilor pentru exprimarea optiunii pentru cele 6 luni in vederea calcularii mediei soldelor de functie.
-perioada 01 07 2016- 31 12 2017, calculul efectiv al actualizarii.
- in perioada de 2 ani pot avea loc noi majorari ale soldelor activilor,  potrivit aplicarii etapizate a legii salarizarii. Actualizarile pensiilor trebuie sa tina cont si de aceste majorari, 
-Dupa finalizarea procesului de calcul, care poate fi si mai devreme de 31 12 2017 incepe plata, probabil esalonata, a drepturilor  retroactive ce se cuvin din luna ianuarie 2016.


Sa vedem cum este cu recalcularea pensiilor stabilite prin Legea 263/2010, asa cum se reglementeaza in articolul 110 din Legea 223/2010.

 Art. 110. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici  cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. 
(2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. 
(3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii. 
4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2)

In Art. 110 nu este folosita expresia restrictiva drepturi de pensie deschise in baza legii 263/2010. Se foloseste expresia pensii stabilite in baza L 263/2010, ceea ce inseamna atât pensii deschise in baza acestei legi, cât si pensii deschise in baza unor legi anterioare, dar stabilite prin recalculare, la cerere, potrivit art. 107  sau, din oficiu,  prin indexarile succesive din anii 2013-2015. In aceasta interpretare, qvasi-majoritatea pensiilor in plata la data de 01 01 2016 se recalculeaza in termen de un an, la valorile pe care soldele activilor le au la acea data, indiferent daca intra sau nu in vigoare legea salarizarii.
Mai precis, recalcularea  s-ar putea realiza in perioada 01 07 2016 - 31 12 2016, dupa expirarea termenului prevazut de art. 60 alin. (2), de depunere a cererilor pentru exprimarea optiunii pentru media pe 6 luni a soldelor de functie.
Sumele in plus care ar rezulta din recalcularea pensiilor se cuvin din luna februarie 2016 si se platesc incepând cu luna februarie 2017. 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3583

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>