Tema articolului este generata de o intrebare primita pe formularul de contact al blogului. Cred ca raspunsul este de interes pentru mai multi cititori care se afla in aceeasi situatie cu domnul maior in rezerva.
Reglementari care ii vizeaza pe militarii trecuti in rezerva fara drept de pensie gasim in mai multe articole din lege, cea mai importanta fiind cea din articolul 19.
Art. 19. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
Din articol rezulta ca pentru a beneficia de pensie militara, militarul rezervist trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. La data trecerii in rezerva sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu (limita de vârsta, anticipata sau anticipata partial), dar putea sa obtina o pensie de invaliditate.
2. Sa aiba o vechime in serviciu, ca militar, in conditiile art.3 lit. e), de cel putin 10 ani, dar sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu la data trecerii in rezerva.
3.Sa fi implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârsta prevazuta in lege, respectiv in Anexa legii, in functie de data nasterii. Beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare, in conditiile art. 21, doar cei care la data trecerii in rezerva aveau vechimea efectiva de 25 de ani, din care 15 ani vechime in serviciu, asa cum se prevede in art. 16 alin.(1) lit. b).
Desi formularea nu este prea clara, am putea sa ne gândim ca este vorba de militarii trecuti in rezerva cu pensie de invaliditate dar care, intre timp, au renuntat la pensie, optând pentru salariu in civilie.
O alta reglementare gasim in Articolul 26. Ii priveste pe cei care la data trecerii in rezerva aveau 10 ani vechime in serviciu, dar nu indeplineau nici conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu si nici conditiile pentru o pensie de invaliditate si au continuat sa munceasca in alt sistem de asigurare pentru pensii.
Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.
O prevedere interesanta gasim in art. 110 pentru cei care au deja drepturi de pensie stabilite in baza L.263/2010 la Casele Teritoriale si au realizat un stagiu de cotizare in specialitate potrivit acelei legi. Acestia pot opta in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii 223/2010 pentru recalcularea pensiei in conditiile acestei legi.
Si aici textul este neclar; legea 263/2010 opereaza cu notiunile de stagiu complet de cotizare in specialitate, care urca de la 20 la 25 de ani, sau de stagiu minim de cotizare in specialitate, care urca de la 15 ani la 20 de ani. In schimb. Legea 223/2015 opereaza cu termenul de vechime in serviciu.
Art.110
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin.(5), dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin.(2).
(7) În situaţia în care cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (2), drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
(8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) şi alin. (5) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).
Domnul maior in rezerva indeplineste conditiile de vechime pentru a obtine o pensie militara, mai degraba potrivit art. 26, dar numai dupa ce-si deschide drepturile de pensie in ultimul sistem de asigurae.
In articolul 28 gasim reglementari referitoare la baza de calcul a pensiei acestor rezervisti , cum si când se actualizeaza aceasta baza de calcul.
Art. 28.– (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 39, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
Din articolul 29 al legii, pentru domnul maior este de interes alin.(2)
Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală
Cererea de pensionare se depune in functie de structura militara in care a lucrat, in conformitate cu art. 61 alin.(3) lit. b), astfel:
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector sau la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea din care a făcut parte, după caz, în situaţia celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data trecerii în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu;
In cazul pensionarii potrivit art. 19, odata cu cererea, trebuie depusa si Fisa stagiilor de cotizare in civile, eliberata de Casa Judeteana de Pensii sau Casele Judetene la care erau arondate institutiile sau societatile in care a lucrat, sau Cartea de munca pentru perioadele in care nu se tinea evidenta centralizata a stagiilor de cotizare. Aici nu pot fi decât stagii in civile realizate dupa renuntarea la o pensie militara de invaliditate.
Eu i-as recomanda sa aleaga 6 luni din perioada in care a fost sef de birou, când, probabil, desi era capitan, a exercitat o functie corespunzatoare unui grad superior.
jp2005@gmail.com | |
Subject: | informatii pensii |
Message: | Buna ziua, sunt placut impresionat de profesionalismul manifestat pe acest site si de aceea va adresez o mica intrebare in scop de informare. Sunt nascut in martie 1962, am absolvit scoala de ofiteri de 4 ani, am lucrat ca militar in conditii speciale 12 ani si 3 luni, am parasit sistemul militar in 2005, am mai lucrat in viata civila inca 18 ani pana in prezent. Va rog sa/mi spuneti ce drepturi de pensie am dupa noua lege care va intra in vigoare in ian 2016, daca raspunsul este afirmativ, va rog sa/mi spuneti cum sa aleg cele 6 luni din ultimii 5 ani, intrucat in 2001 eram sef birou 1 cu grad de capitan, iar in 2004 eram ofiter specialist 2 nivel 3 cu grad de maior pana la trecerea in rezerva, totodata va rog sa/mi spuneti de ce documente am nevoie, intrucat la trecerea in rezerva am primit doar o adeverinta cu perioada lucrata in conditii speciale de munca. Va multumesc anticipat pentru amabilitate si probitate profesionala. |
Art. 19. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
Din articol rezulta ca pentru a beneficia de pensie militara, militarul rezervist trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. La data trecerii in rezerva sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu (limita de vârsta, anticipata sau anticipata partial), dar putea sa obtina o pensie de invaliditate.
2. Sa aiba o vechime in serviciu, ca militar, in conditiile art.3 lit. e), de cel putin 10 ani, dar sa nu fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu la data trecerii in rezerva.
3.Sa fi implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârsta prevazuta in lege, respectiv in Anexa legii, in functie de data nasterii. Beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare, in conditiile art. 21, doar cei care la data trecerii in rezerva aveau vechimea efectiva de 25 de ani, din care 15 ani vechime in serviciu, asa cum se prevede in art. 16 alin.(1) lit. b).
Desi formularea nu este prea clara, am putea sa ne gândim ca este vorba de militarii trecuti in rezerva cu pensie de invaliditate dar care, intre timp, au renuntat la pensie, optând pentru salariu in civilie.
O alta reglementare gasim in Articolul 26. Ii priveste pe cei care la data trecerii in rezerva aveau 10 ani vechime in serviciu, dar nu indeplineau nici conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu si nici conditiile pentru o pensie de invaliditate si au continuat sa munceasca in alt sistem de asigurare pentru pensii.
Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.
O prevedere interesanta gasim in art. 110 pentru cei care au deja drepturi de pensie stabilite in baza L.263/2010 la Casele Teritoriale si au realizat un stagiu de cotizare in specialitate potrivit acelei legi. Acestia pot opta in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii 223/2010 pentru recalcularea pensiei in conditiile acestei legi.
Si aici textul este neclar; legea 263/2010 opereaza cu notiunile de stagiu complet de cotizare in specialitate, care urca de la 20 la 25 de ani, sau de stagiu minim de cotizare in specialitate, care urca de la 15 ani la 20 de ani. In schimb. Legea 223/2015 opereaza cu termenul de vechime in serviciu.
Art.110
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin.(5), dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin.(2).
(7) În situaţia în care cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (2), drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
(8) Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1) şi alin. (5) se stabileşte prin ordinul prevăzut la art. 60 alin. (4).
Domnul maior in rezerva indeplineste conditiile de vechime pentru a obtine o pensie militara, mai degraba potrivit art. 26, dar numai dupa ce-si deschide drepturile de pensie in ultimul sistem de asigurae.
In articolul 28 gasim reglementari referitoare la baza de calcul a pensiei acestor rezervisti , cum si când se actualizeaza aceasta baza de calcul.
Art. 28.– (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c).
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 39, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
Din articolul 29 al legii, pentru domnul maior este de interes alin.(2)
Art. 29. – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensie.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală
Cererea de pensionare se depune in functie de structura militara in care a lucrat, in conformitate cu art. 61 alin.(3) lit. b), astfel:
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector sau la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea din care a făcut parte, după caz, în situaţia celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data trecerii în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu;
In cazul pensionarii potrivit art. 19, odata cu cererea, trebuie depusa si Fisa stagiilor de cotizare in civile, eliberata de Casa Judeteana de Pensii sau Casele Judetene la care erau arondate institutiile sau societatile in care a lucrat, sau Cartea de munca pentru perioadele in care nu se tinea evidenta centralizata a stagiilor de cotizare. Aici nu pot fi decât stagii in civile realizate dupa renuntarea la o pensie militara de invaliditate.
Eu i-as recomanda sa aleaga 6 luni din perioada in care a fost sef de birou, când, probabil, desi era capitan, a exercitat o functie corespunzatoare unui grad superior.