Specialistii insarcinati cu elaborarea Ordinului comun privind procedurile de recalculare/revizuire apensiilor militare au ajuns deja la concluzia ca nu pot aduce din condei toate necorelarile ramase in textul Legii pensiilor militare, dupa amendamentele de ultima ora aduse si aprobate in cele doua Camere ale Parlamentului.
-Nu pot defini baza de calcul in vederea recalcularii pensiilor in plata fara sa adauge la lege.
-Abordari diferite intre ministere au aparut si in legatura cu definirea conditiilor in care se acorda sporul de pâna la 15% la baza de calcul, introdus de Camera Deputatilor la art.28 alin.(1). In functie de conditiile de munca, unii propun acordarea proportionala a sporului, altii propun acordarea unor procente ca la pensia suplimentara.
-Nu pot sa indrepte greseala din art.28 alin.(2) unde a ramas citat art. 39 si nu 38, asa cum a fost renumerotat?
-Cum sa scoata articolul 30 din text, ramas fara obiect dupa modificarea art. 29?
-Cum sa recalculeze pensiile de invaliditate din articolul 39, renumerotat, prin aplicarea art. 30, ramas fara obiect?
-Modificarile aduse la art.60, actualizarea, nu se mai coreleaza cu termenele de .recalculare ramase in art. 110.
-Alineatele (2)-(4) ale art. 109, pregatite in textul initial pentru situatia in care pensiile anterioare Legii 263/2010 ramâneau nerecalculate, sunt acum o piedica pentru recalcularea prevazuta in alin.(1).
La Cotroceni, unde specialistii au sesizat aceleasi erori de redactare, se lucreaza pe doua variante.
-Prima, cea mai facila, promulgarea legii in aceasta forma, care fac aproape imposibile recalcularea si actualizarea pensiilor in plata intr-o perioada definita. Ar fi o decizie politica, in contextul actualelor disensiuni dintre palate, pentru a sublinia neprofesionalismul din Parlament si Guvern si pentru ca politicul sa se confrunte cu nemultumirile celor afectati de proasta reglementare. Varianta ar fi si pe placul conducerilor SCMD si ANCMRR din MApN, spre pedepsirea celor pensionati inainte de anul 2011, care s-au zbatut pentru ca si pensiile lor sa fie recalculate potrivit noii legi, indiferent ca au fost recalculate/revizuite sau reintregite ca pensii c ontributive.
-A doua, cea mai responsabila, se lucreaza deja la textul cererii de trimitere a legii spre reexaminare in Parlament, nu in sensul cererii de reexaminare, practic de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, ci pentru indreptarea rapida a erorilor de redactare.
Decizia o vom vedea in saptamâna urmatoare.