Comandorul AC |
De doi ani, de când scriu pe acest blog, am combatut actiunile sindicatului care se limitau doar la repunerea in vigoare a Legii 164/2001, cu toate imperfectiunile ei ramase dupa 8 ani de modificari.
Sunt de poveste socotelile pe care le facea minoritatea afectata de micsorarea pensiilor prin recalculare/revizuire, sustinuta frenetic de conducerea SCMD, cu privire la pagubele aduse bugetului de stat prin majorarea pensiilor la cca 90% dintre militari.
Dupa intrarea in vigoare a Legii 241/2013, conducerea sindicatului a ramas fara sprijinul multor sindicalisti, care s-au retras dupa ce si-au dobândit cuantumul pensiei din 2010.
Demersurile SCMD pentru elaborarea unei noi legi a pensiilor militare s-au limitat, in ceea ce-i priveste pe pensionarii in plata, la restituirea diferentelor pierdute in perioada ianuarie 2012-oct 2013 si la transformarea pensiei civile in pensie militara, fara recalculare, pentru ca pensiile convenabile, stabilite in baza Legii 164/2001, repuse in plata prin Legea 241/2013, sa poata fi indexate.
Intentiile conducerii SCMD si ale ANCMRR din MApN , aceasta din urma reprezentata de sinistrul Comandor, Constantin Alexandru, sunt transpuse in aplicare in Proiectul Dusa, publicat pe acest blog in noiembrie 2013 si in Proiectul actualizat, care a fost aruncat in Senat, in primavara acestui an, ca initiativa legislativa, prin intermediul unor novici parlamentari. Omiterea de la recalculare a pensiilor stabilite inainte de 01 01 2011 s-a perpetuat, din pacate, si in proiectul guvernamental.
Fara sprijinul organizatiilor asociative ale militarilor, pensionarii au luat cu asalt site-ul Senatului pe care fusese publicata initiativa legislativa, cerând vehement recalcularea dupa noul algoritm a tuturor pensiilor militare. Fiecare s-a descurcat cum a putut pentru ca mesajul lor sa ajunga la parlamentarii din comisiile raportoare.
Comisiile raportoare din cele doua Camere ale Parlamentului au prevazut in cele din urma recalcularea tuturor pensiilor, dar au ramas nemodificate alte articole aplicabile doar in cazul celor care s-au pensionat dupa anul 2011, pe Legea 263/2010 Au ramas in vigoare dispozitiile care amânau recalcularea si actualizarea pensiilor in plata pe termene de 2-3 ani. Sunt confuze dispozitiile care se refera la recalcularea si actualizarea pensiilor in plata.
Citind Comunicatele SCMD si ale ANCMRR din MApN, celelalte asociatii nu prea conteaza, publicate dupa adoptarea legii, nu ne putem astepta ca aceste organizatii sa faca vreun demers pentru aplicarea echitabila a legii pentru toti pensionarii, mai ales ca sunt consultate in elaborarea Ordinului Comun pentru recalcularea si actualizarea pensiilor.
In comunicatul de ieri, domnul Dogaru spune ca„SCMD este preocupat de aplicarea corecta a legilor, numai pentru membrii de sindicat si militarii activi” ..... „Legea pensiilor militare de stat (nume impus de presedintele SCMD inca din 2012) aceasta este reparatorie pentru toti, indiferent de anul trecerii in rezerva, si tot pentru toti este, asa cum ne va demonstra viitorul apropiat ... ULTIMUL TREN. Asumandu-mi aceste afirmatii, transmit tuturor camarazilor cu judecata limpede rugamintea de a respinge afirmatiile si actiunile paranoide ale pescuitorilor in ape tulburi care isi doresc stoparea Legii, neavand de aparat decat propria micime si unele beneficii deloc meritate!”
Despre consulul militar, juristul comandor al ANCMRR din MApN, ce sa mai spunem când sustine direct, cu ura si nediplomatic, pe site-ul oficial sau ca simplu postac, vorba Johannisului, ca pensiile stabilite inainte de 2011 nu trebuie recalculate.
M-am intrebat de multe ori ce-i mâna pe acesti domni impotriva pensionarilor care si-au deschis drepturile inainte de anul 2011 ca, doar, si ei fac parte din aceeasi categorie. Singura explicatie este dorinta de a-i pedepsi pe cei care prin vechime si conditii de munca au avut pensia majorata pe principiul contributivitatii, dar ar beneficia de pensii mari... si daca li s-ar aplica recalcularea si actualizare potrivit algoritmului noii legi.
Domniile lor, cu vechime mica si cu conditii de munca la nivelul celor deosebite, au prins ULTIMUL TREN, Legea 164/2001, cu soldele astronomice trase in ultimele luni de activitate. Soldele respective ar conta si potrivit bazei de calcul reglementate de noua lege... dar de unde vechime, conditii speciale si alte conditii, OMM clasa I ?
Pentru domniile lor, aplicarea dispozitiilor noii legi tuturor celor pensionati inainte de 2011 ar echivala cu obtinerea de„beneficii deloc meritate”.
Iata de ce cred ca aplicarea legii, respectiv Ordinul Comun, nu trebuie sa ajunga la cheremul unor astfel de frustrati, trimiterea legii spre examinare la Parlament fiind singura posibilitate de a aplica nediscriminatoriu si cu obiectivitate noua lege, asa cum am aratat intr-un articol anterior.