In primul rand sa vedem care este baza de calcul pentru recalcularea pensiilor existente in plata la data intrarii in vigoare a legii.
Formularea amendamentului de la art.28 exclude pensionarii militari, asa cum sunt definiti in art 3 lit e), din categoria militarilor care pot beneficia de aceasta prevedere. Daca s-a modificat articolul 111 in sensul ca recalcularea se aplica tuturor pensiilor in plata, trebuia modificat si art.28 astfel incât baza de calcul respectiva sa fie aplicabila si pentru art.3 lit.e), respectiv pentru pensionarii militari. Poate fi inca o necorelare a modificarilor aduse de Comisiile Senatului, asa cum am mai semnalat si altele. Este inca o dovada ca articolul 111 a fost mult discutat si ca, in ultima instanta a fost acceptata recalcularea tuturor pensiilor in plata, fara a se face, insa, corelarea cu ansamblul textului legii.
Asa ca, Legiuitorul trebuie sa se hotarasca in privinta bazei de calcul in cazul recalcularii pensiilor in plata: veniturile brute, ca pentru activi, asa cum este prevazut in articolul 28, modificat de Comisii, sau solda bruta a functiei de baza, asa cum Comisiile au completat, cam stângaci si neclar, corpul alin.(1) al art. 61, referitor la actualizarea pensiilor militare ori de cîte ori se majoreaza soldele de grad si functie. Zic... fara un inteles clar, pentru ca textul din corpul alineatului se aplica atât pentru lit. a) cât si pentru lit. b), respectiv... si pentru militarii pensionari, cât, si pentru cei care ies la pensie in baza noii legi.
Pentru a va face o imagine ce inseamna veniturile lunare brute si solda functiei de baza, republic mai jos doua din paginile unei lucrari de specialitate, de care am mai vorbit si in articolul Componentele soldei functiei de baza.
[B x (80% + n.1%)] x 9% x 20% = B x 130,8%, in care
-B=baza de calcul
-(80% + n.1%) < sau = 100%
- n = 20, numarul anilor peste 25
-9% = sporul maxim pentru pensie suplimentara
-20%= sporul pentru OMM clasa I.