CPS a MAI nu exclude posibilitatea modificarii modului de calcul al impozitarii pensiilor care au numai componenta necontributiva de calcul.
Buna ziua,
Tot cautand informatii pe google am gasit site-ul dumneavoastra specializat pe pensiile de serviciu.
Va prezint urmatoarea situatie personala in speranta ca poate v-ati mai lovit de aceast caz si aveti mai multe informatii.
Am 34 de ani. Am absolvit Academia de politie in 2012 si in urma tragerilor cu pistolul auzul a fost afectat. Am avut o scadere de auz acceptabilatimp de 9 ani, insa in final am surzit de tot, medicii au pus-o pe seama stresului care a afectat punctul meu sensibil, adica nervul auditiv.
In iulie 2024, in urma examenului de medicina muncii am fost declarat inapt. A urmat prezentarea in fata comisiilor medicale( care m-au certat ca de ce am surzit si inca sunt in politie..).
A fost emisa decizia de pensionare pt grad de invaliditate 3.
In ianuarie pensia s-a indexat corect cu 13,8%.
Tot in ianuarie am obtinut certificatul de handicap accentuat in baza legii handicapului nr. 448/2006. In baza acestei legi, persoanele cu handicap accentuat sunt scutite de impozitul pensiei.
Am depus in ianuarie certificatul la Casa de pensii sectoriala a MAI pentru a fi scutit de impozit. Acolo mi s-a luat cererea si certificatul si mi s-a spus verbal ca se va aplica mirificul art. 60 din OUG 59/2017, respectiv pensia nu va mai creste pt ca depaseste valoarea salariului avut in activitate.
Nu am primit un raspuns in scris, cu toate ca a fost depusa o cerere. S-a vazut doar pe cuponul de pensie din februarie ca la impozit nu mai apare suma valoarea acestuia-este spatiu gol, iar pensia a ramas aceeasi.
Intrebarea mea este: intre oug 57 si legea handicapului(lege speciala), ce se aplica?
Mai aveti astfel de cazuri?
Am de gand sa depun o petitie la Casa de pensii Mai si apoi merg si in instanta. Insa voiam sa mai adun informatii inainte.
Multumesc
Raspuns
Fiind pensionat in anul 2023, vi se aplica dispozitiile OUG 59/2017 si art. 84 din OUG 114/2018, adica plafonarea cuantumului la netul bazei de calcul.
Consecinta acestei plafonari este ca din cuanumul net acordat dvs. nu platiti nici impozitare si nici supraimpozitare. Cuantumul net ramas dupa impozitatarea si supraimpozitarea cuantumului brut este mai mare decat cuantumul net acordat prin decizia de pensie.
Doar cand impozitarea si supraimpozitarea vor fi atat de mari incat sa diminueze si cuantumul net acordat, abia atunci va intra in actiune certificatul de handicap.
A procedat corect Casa de Pensii Sectoriala.
Claudiu Marcel