Dacă analizăm cronologia celor 69 de dosare rămase în pronunțare pe excepția de neconstituționalitate extrinsecă a OUG 59/2017, lipsa Avizului Consiliului Legislativ, vedem că unele zac de prin 2019 prin arhiva CCR, fără să fie puse în dezbatere.
Este adevărat că s-a profitat și de comoditatea rezerviștilor care au sesizat instantele; au preferat procedura ordinară a conflictelor de asigurări sociale, în loc să urmeze procedura specială a contenciosului administrativ, direct, împotrivă Guvernului, la Curțile de Apel, potrivit art. 9 din Legea nr. 554/2004.
Pe procedura specială CCR nu-și permite să tergiverseze dosarele mai mult de câteva luni.
Blogul este martor că am recomandat această procedură rapidă de acțiune împotriva OUG nr. 59/2017 încă din anul 16 august 2017(vezi https://www.huhurez.com/2017/08/oug-nr592017-produce-pagube-iminente.html) La vremea respectivă cei 68% rămași în plată cu cuantumul contributiv nu prea aveau interes procedural de a declanșa asemenea acțiuni.
Situația reprezintă și un eșec al blogului, motiv pentru care în scurt timp il voi închide.
Este straniu că de câteva luni CCR tot amână pronunțarea într-o speță în care, în excepții similare, de mai multe ori, a pronunțat decizii de admitere.