A apărut un proiect de lege numit pompos... proiect de optimizare a cheltuielilor bugetare cu pensiile speciale, text care reia o propunere pe care ziaristul Neacșu Marin i-ar fi făcut-o anul trecut amicului său Ciucă Nicolae.
Din capul locului trebuie menționat ca propunerea este inutilă pentru pensiile speciale care sunt deja calculate dual. Doar pensiile militare sunt calculate numai procentual... dintr-o baza de calcul.
Așa cum am mai menționat deseori pe blog, demersul s-ar putea materializa printr-o simplă modificare a art. 122 din Legea 223/2015 cu dispoziții care deja se regăsesc în legile de reglemetare a celorlalte pensii speciale.
Art. 122
(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(3) Se suportă din bugetul de stat partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul de pensii publice, precum şi pensia de serviciu în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă din sistemul de pensii publice;
(4) Pensiilor militare în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi li se calculează în termen de 6 luni cuantumul contributiv potrivit legii în vigoare din sistemul public de pensii, în plată rămânând cuantumul mai avantajos comparativ cu cuantumul calculat procentual. Pentru pensiile militare stabilite până la 31 12 2020 se menține suma punctajelor anuale contributive deja calculată în dosarele de pensie de la Casele de Pensii Sectoriale.
De asemenea se va modifica art.31 în sensul că CIBS devine CAS în înțelesul L 263/2010.