Din cele 69 de dosare rămase în pronunțare la CCR, în care contestatorii au ridicat excepția lipsei avizului Consiliului Legislativ la momentul adoptării OUG 59/2017, cea care a eliminat actualizarea prnsiilor militare, niciunul nu a urmat procedura specială a art. 9 din Legea contenciosului administrativ, ci procedura comună de litigii asigurări sociale împotriva Caselor de Pensii Sectoriale. Pe lângă că instanțele au prelungit soluționarea cauzelor, și CCR și-a permis să țină dosarele în adormire de prin anul 2019. Nu veți întâlni asemenea întârzieri la excepțiile ridicate în procedură specială.
Am văzut ce a însemnat celeritate pe procedura specială în Decizia CCR nr. 650 /2022, care a declarat neconstituțională prevederea din OUG 130/2021 privind instituirea obligației plății CASS de către pensionari. Unii s-au și grăbit să spună că graba soluționării acelor excepții a venit dintr-un interes al magistraților.
Nu domnilor! Așa se soluționează dosarele care urmează procedurile speciale reglementate prin lege.
Vă dau exemplul de mai jos, de la Curtea de Apel Craiova, în care o cerere în despăgubiri formulată de 6 pensionari MAI, să sperăm că vizează excepții de neconstituționalitate ale OUG nr. 59/2017 și art. 84 din OUG 1124/2018, nu despăgubiri de CASS, a fost înregistrată pe 18 04 2023 și deja a primit primul termen de judecată pe 26 04 2023.
Studiind Portalul Instanțelor de Judecată, am constatat că, în ultima lună, mai la toate Curțile de Apel sunt înregistrate dosare în despăgubire împotriva Guvernului, acțiuni formulate de pensionari MAI, semn că este o acțiune coordonată. Unele dintre dosare sunt înregistrate la Curțile de Apel după declinarea competenței de către Tribunale, procedura nepermițând chemarea Guvernului în contencios administrativ la nivel de Tribunal.
Curtea de Apel Craiova
|
Părţi
|
Şedinţe
|