Userul @Mircea mi-a semnalat un excelent studiu intitulat "DEZVOLTĂRI RECENTE ÎN JURISPRUDENŢA CURŢII CONSTITUŢIONALE A ROMÂNIEI ÎN PRIVINŢA LIMITELOR DE CARE ESTE ŢINUT GUVERNUL ÎN ADOPTAREA ORDONANŢELOR DE URGENŢĂ" scris de
Drd. Benke KÁROLY magistrat-asistent la Curtea Constituțională, Formator Institutul Naţional al Magistraturii.
După cum se vede, există deja decizii ale Curții Constituționale care limitează dreptul Guvernului de a emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență care să contracareze aplicarea unei legi adoptate de Parlament, indiferent dacă legea este ordinară sau organică. Or, ordonanțele nr. 57/2015, art. 40, nr. 59/2017, art. VII, și art. 84 din OUG nr. 114/2018 au fost date de Guvern tocmai pentru a modifica reglementări care primar fuseseră prevăzute în Legea nr. 223/2015.
Soluția corectă pentru adoptarea acelor modificări ale L 223/2015, chiar dacă urgența o impunea, era adoptarea unei legi, fie prin asumarea răspunderii guvernului, fie în procedură de urgență, în niciun caz prin ordonanță de urgență.
Prin cele 3 ordonanțe Guvernul a încălcat interdicţia alterării sau contracarării voinţei exprimate de către
Parlament prin adoptarea Legii nr. 223/2015, obligaţie ce decurge din prevederile art. 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie.
Intregul studiu poate fi citit dând click pe titlul de mai sus.
Prezint aici doar paginile care sunt utile pentru cei peste 400 de pensionari militari care au pe rolul Curții Constituționale dosare cu excepții ne neconstituționalitate a OUG nr. 59/2017.