Un grup de filiale dizidente din SCMD-ul condus de Mircea Dogaru a luat decizia de a adresa o petitie noului presedinte al Tarii, cerându-i ceea ce nu intra in prerogativele domniei sale, potrivit prerogativelor constitutionale.
Eu ma asteptam ca petitia sa se refere la dezbaterile care au loc in prezent in legatura cu Proiectul Legii pensiilor militare, solicitând presedintelui sa ceara decidentilor politici sa urgenteze adoptarea noului proiect, in asa fel, incât, sa rezolve si problema celor 5-6 mii de pensionari MApN care au mai ramas cu pensiile micsorate prin recalculare/revizuire si transformare a pensiilor militare in pensii contributive, nemultumiti de masurile reparatorii luate de Guvernul Ponta prin L 241/2013.
De unde intelepciune?
In scrisoare se razboiesc cu cei peste 85-90% camarazi de-ai lor, care, prin acelasi proces de recalculare/revizuire s-au ales cu pensiile majorate, printr-un artificiu de calcul, introdus de fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, fiind anihilata intentia regimului Basescu de a micsora toate pensiile militare. Problema petentilor este ca Gabriel Oprea a grevat bugetul cu cheltuieli suplimentare pentru pensii, in locul asteptarii de a le micsora.
Nu este un capat de tara ca au sesizat Presedintia cu o problema care nu mai preocupa toti militarii pensionari. Dar, sa nu dezinformeze. Ce or fi crezut? Presedintele e nou si-l aburesc.
Consilierii presedintelui pe probleme de aparare si siguranta sunt cunoscatori ai fenomenului. Cel putin fata de ei sa le fi fost rusine sa dezinformeze.
Dezinformari:
1. Petitioneaza in numele a 26 000 de pensionari militari MApN
Se stie ca acest numar de pensii micsorate a cuprins in 2011 si pensionari ai Caselor Sectoriale ale MAI si SRI. La MApN au fost 8-9000 pensii micsorate, din care multe deja au depasit cuantumul din 2010, prin actualizarile valorii punctului de pensie din 2013, 2014 si 2015.
2.Recalcularea/revizuirea ar fi incalcat principiile neretroactivitatii si ale dreptului câstigat.
CCR s-a pronuntat prin mai multe dcecizii, respingând astfel de sesizari de neconstitutionalitate. Mai mult, a precizat ca numai in cazul pensiilor contributive se poate invoca dreptul câstigat, nu si in cazul pensiilor de serviciu.
3. Recalcularea/revizuirea ar fi incalcat legislatia europeana in domeniu.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins ca inadmisibila sesizarea cu privire la incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului prin Legea 119/2010.
4. Instantele au stabilit prin hotarâri definitive pastratrea pensiilor in cuantumul prevazut in deciziile emise in baza legii 164/2001.
ICCJ, sesizata fiind prin Recurs in Interesul Legii, a decis ca si pensiile stabilite prin hotarâri judecatoresti sunt revizuibile, potrivit art. 20 al Normelor de revizuire, aprobate prin OUG. nr,1/2011, si ca hotarârile judecatoresti care au decis impotriva legii nu au autoritate de lucru judecat.
Presedintele nu are competenta sa rezolve cele trei cereri ale petentilor. Oamenii au ramas cu mentalitatea de pe timpul lui Ceausescu: presedintele, Comandant Suprem, poate rezolva totul.
Scrisoarea va fi indrumata catre MApN, care o va clasa, asa cum a procedat si cu scrisoarea adresata premierului.