Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene a adus, aseară, la PROFIT TV, câteva precizări importante despre disciplina financiară pe care o cere Uniunea Europeană în domeniul pensiilor.
Indicatorul de 9,4% poate fi înlocuit cu altă măsură de disciplină financiară cum ar fi limitarea transferului de la bugetul de stat la bugetul de asigurări sociale.
Situația prezentă din domeniul pensiilor speciale este una de obrăznicie și poate fi tratată prin supraimpozitare.
In opinia sa, obrăznicia constă în "includerea în salariul de bază a unor prime de concediu, a unor sporuri care sunt pe ultima sută de metri date, tot felul de concedii de odihnă neplătite pentru ca în ultima lună, acest salariul să fie baza pentru calcului pensiei speciale și să ajungi din nou la aceeași aberație în care pensia este mai mare decât salariul”.
”Orice pensie care depășește salariul președintelui României se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate”
UPDATE
Aspecte care merită a fi subliniate:
-Nimeni nu se poate prezenta la CE, până la 31 12 2022, cu Jalonul 215 reglementat altfel decât a fost acceptat de Comisia Europeană, pentru că s-ar pierde fondurile PNRR, iar nerespectarea ulterioară a Jalonului ar atrage restituirea fondurilor primite.
-Degeaba se grăbesc unii să se pensioneze, pentru a nu intra în noua reglementare a pensiilor speciale, pentru că raționalizarea pensiilor prezente îi va afecta sub forma supraimpozitării părții necontributive a pensiei speciale. Pensia contributivă și partea contributivă a pensiilor speciale nu pot fi impozitate diferențiat.
-Dezavantaj pentru acele pensii militare socotite obraznice. Neavând calculată componenta contributivă, intră integral în supraimpozitare.