Am apreciat intervențiile domnului ministru Dîncu de la începutul anului, apariții publice în care a demonstrat că s-a informat corect în legătură cu situația inadmisibilă creată în sistemul pensiilor militare prin ticăloșia comisă de gulerații din sistem, în anul 2017, când, prin dezinformare, au păcălit Guvernul Tudose să elimine actualizarea pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017.
L-au montat atunci pe însuși premierul Tudose să iasă pe televiziuni să afirme că în baza de calcul a pensiei miliare ar intra și norma de hrană. Topicul
este dovada ticăloșiei care continuă de 5 ani.Sistemul, în frunte cu fostul șef al Marelui Stat Major din perioada ticăloșiei, au făcut totul în acest an să zădărnicească intențiile ministrului civil de a înlătura, prin reintroducerea ACTUALIZARII în lege, diferențierle enorme care s-au creat între pensiile stabilite anterior intrării în vigoare a criminalei ordonanțe din anul 2017 și cele stabilite ulterior.
In ultima perioadă, cei din interiorul sistemului care se opun oricărei reforme a pensiilor militare, fie ea și prin actualizare, au reușit să-l atragă pe domnul ministru într-o falsă dispută: dacă pensiile militare sunt sau nu pensii speciale, de parcă de asta ar depinde necesara reformă cerută și de PNRR.
Prin legea specială care le reglementează și prin deciziile CCR, pensiile militare sunt pe pensii speciale, așa cum sunt speciale toate raporturile juridice reglementate prin legi speciale, potrivit Teoriei Generale a Dreptului.
Toate celelalte pensii speciale, cele ale magistraților, cele ale personalului navigant, cele ale grefierilor, cele ale diplomaților etc sunt calculate atât ca pensii de serviciu, proporțional dintr-o bază de calcul, cât și contributiv, în plată râmânând cuantumul mai avantajos in cazul în care cuantumul contributiv este mai mare. Poate și de aceea media pensiilor speciale, care au ajuns să fie o speretoare pentru noii pensionari militari, este mai mare dectâ media pensiilor militare și, în orice caz, nu au dezechilibrele enorme din sistemul militar.
Numai la pensiile militare, pentru că nu sunt calculate și în sistemul contributiv, găsim zeci de mii de pensii care au cuantumul în plată mai mic decât cuantumul cuvenit... dacă ar fi calculat și contributiv.
Domnule ministru, prin similitudine cu celelalte pensii speciale, nu s-ar pune problema ca pensiile militare să fie calculate exclusiv contributiv.
Calculul lor proporțional, ca pensii de serviciu, dintr-o bază de calcul actualizată, ar urma să fie însoțit și de un calcul contributiv, pentru ca nicio pensie de militar să nu fie mai mică decât corespondenta ei calculată contributiv și pentru ca să nu mai audă nimeni în viitor spunându-se că pensiile militarilor nu sunt calculate și contributiv. In plus, componenta contributivă ar reprezenta un drept câștigat, potrivit numeroaselor decizii ale CCR, și nici nu ar face obiectul intențiilor tot mai frcvente de supraimpozitare a pensiilor de serviciu.
Domnul ministru abordează în interviu, chiar la început, și problema simpatiilor față de Federația Rusă, în contextul agresiunii asupra Ucrainei, aspect dezbătut intens și pe acest blog.