Deși am spus-o și după mitingul anterior al sindicaliștilor din poliție, conducerea FSPPC repetă și astăzi aceeași greșeală în revendicarea referitoare la ACTUALIZARE PENSIILOR MILITARE.
După OUG 59/2017, legea pensiilor militare nu mai reglementează decât actualizarea bazei de calcul la stabilirea dreptului de pensie militară, nu și ulterior.
Este o infirmitate intelectuală să revendici Actualizarea pensiilor militare conform Legii nr. 223/2015. Domnilor sindicaliști, conform LEGII NR. 223/2015 în vigoare la acest moment, pensiile mlitare nu se ACTUALIZEAZĂ.
Știu că sunt și sindicaliști din Poliție și Penitenciare care citesc acest blog. Nu fiți indiferenți, faceți un pustiu de bine șefilor din sindicatele voastre ca să-și îndrepte greșeala.
Revendicarea corectă este reintroducerea în lege a Actualizării pensiilor militare, pentru a se atenua inechitățile acumulate în ultimii 5 ani, după anularea acestei instituții din Legea nr. 223/2015.
Sindicaliştii din Poliţie pichetează, în perioada 9 - 11 august, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
Iată comunicatul FSNPPC:
"Drepturile polițiștilor, personalului contractual și cadrelor militare în rezervă/retragere (pensionarilor MAI) sunt în continuare sfidate de către factorii politici și guvernamentali decizionali, fapt pentru care ÎNCEPEM SERIA PROTESTELOR ÎN STRADĂ! Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI și ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții.
Pentru început, vom protesta, în perioada 09-11 august, între orele 10,00-12,00, la sediul Ministerului Finanțelor din București, B-dul Libertății, nr.16 (avem protocol încheiat cu Primăria Capitalei, privind adunările publice organizate de FSNPPC, și stabilim acțiuni sindicale la nivel de organizație centrală/birouri teritoriale SNPPC).
Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la ACȚIUNI DE PROTEST INEDITE! Pentru că ne-a ajuns cuțitul la os! Principalele revendicări generale privesc:
- aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 - Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională; în fapt, legea a fost ,,șuntată”, în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale și profesionale;
- acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite (de exemplu, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%);
- actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat - conform Legii nr. 223/2015 -, acestea fiind și ele ,,înghețate”, în ultimii ani, tot prin OUG, ba chiar supraimpozitate de către Guvern, în mod discreționar, începând cu 2022.
Rugăm toți membrii de sindicat să ia legătura cu liderii SNPPC din unități, pentru a stabili împreună calendarul și formele de protest pretabile la nivel local. Vom continua să comunicăm, cu operativitate, detalii privind acțiunile sindicale organizate."
BIROUL EXECUTIV - FSNPPC